De beste manier om de dag te beginnen

Als niemand zich geroepen voelt, dan doe ik het. Ik wil het met jullie eens over Brinta hebben. Brinta is zo'n goed product dat er helemaal geen reclame voor gemaakt hoeft te worden. Brinta is dan ook niet om naar te kijken of om over te praten maar om op te eten. Dat moet een doorn in het oog zijn van reclamemakers, zo'n product dat zichzelf verkoopt.

Reclamejongens en -meisjes hebben veel meer belang bij producten die ons, de consument alleen met vereende krachten van een enorme publiciteitskermis door de strot geduwd kunnen worden. Brinta ziet er niet uit, de verpakking is saai, het is nooit in de aanbieding, je krijgt er niets gratis bij. De nagel aan de doodskist van de reclame-industrie. Een paar jaar geleden hoorde ik van een reclamemaker dat Brinta uit de markt zou worden genomen. Zijn ogen tintelden. Werk aan de winkel moet hij gedacht hebben. Een nieuw verzonnen product in de markt zetten. Kassa!

De schrik sloeg me om het hart. Maandenlang hield ik een noodvoorraad gele pakken aan om af te kunnen kicken als het zover was. Met argusogen lette ik elke dag op de schappen of er een lege plek was op de vertrouwde plaats. Gelukkig bleek het niet waar te zijn. Misschien was er ooit zo'n onzalig plan maar iemand moet tijdig bij zinnen gekomen zijn.

Brinta is in de eerste plaats gewoon lekker. Ik eet al tientallen jaren mijn ontbijt in min of meer vloeibare vorm. Min of meer zeg ik, als jongetje was het pas goed als de lepel er rechtop in bleef staan. Nu is het wat mij betreft perfect als mijn ontbijt op het randje van gebonden zit. Stukken beter dan een paar koude stijve volkoren boterhammen van de vorige dag met kaas of kledder.

Brinta is lekker warm, ook een argument op koude ochtenden, en daarvan zijn er in Nederland het meest. Je gaat niet verkleumd de deur uit. En goed voor de gezondheid. Ontbijten is belangrijk tegen overgewicht. Het voorkomt dikke kinderen. Dus reclame tegen obesitas is minder nodig. Weer een klap voor de wereld van de publiciteit.

Mijn recept: Doe een paar eetlepels Brinta in het bord, liever eerst te weinig dan teveel. Voeg hete melk toe, volle melk is lekker maar halfvol kan ook. Voeg suiker toe (zonder mag) Roer! Als het te dun is voeg je Brinta toe tot de consistentie precies goed is. Denk er om, als het even staat wordt het nog iets dikker. Dus niet teveel! Eet smakelijk!