FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 december 2012

Doden bij aardbeving in Iran

Een aardbeving in het oosten van Iran heeft woensdag aan zeker vier mensen het leven gekost. Verscheidene mensen raakten gewond, meldde de Iraanse staatstelevisie. De beving met een kracht van 5,5 trof de provincie Zuid-Khorasan, aan de Afghaanse grens, woensdagavond om 20.38 uur lokale tijd. Meerdere gebouwen raakten beschadigd evenals elektriciteits- en telefoonkabels.

In het verleden hebben zelfs relatief zwakke aardbevingen in Iran aan duizenden mensen op het platteland het leven gekost. In 2003 kwamen 26 duizend mensen om het leven bij een aardbeving met een kracht van 6,6 in de buurt van de historische stad Bam.

BBC-presentator aangeklaagd voor zedenmisdrijven

De 82-jarige BBC-radiopresentator Stuart Hall is aangeklaagd voor ongewenste intimiteiten die in de jaren 70 en 80 zouden hebben plaatsgevonden. Dat heeft de Britse politie woensdag bekendgemaakt.

Hall, een bekende sportverslaggever en spelshowpresentator, werd woensdag in zijn woning in Cheshire aangehouden en is later op de dag aangeklaagd voor ongewenste intimiteiten met drie meisjes. Zij waren tussen de 9 en 16 jaar oud toen de incidenten in de periode 1974-1984 zouden hebben plaatsgevonden.

De BBC heeft laten weten dat Hall niet voor de omroep zal werken zolang het politieonderzoek voortduurt.

Hall is op borgtocht vrijgelaten en moet op 7 januari voor de rechter verschijnen. De presenator werd vorig jaar door koningin Elizabeth onderscheiden voor zijn werk en liefdadigheid.

Problemen op de weg door sneeuwval

Automobilisten in het noorden van het land hebben woensdagavond flinke hinder van sneeuwbuien en de harde wind. Onder meer in Friesland, Groningen en op de Afsluitdijk heeft het verkeer moeite met de weersomstandigheden, meldt de ANWB.

Door een combinatie van windkracht 7 tot 9 en sneeuwbuien is er sprake van een sneeuwjacht. De buien, die plaatselijk voor enkele centimeters sneeuw zorgen, trekken later woensdagavond naar het zuiden weg.

Eerste foto regiedebuut Joseph Gordon-Levitt

Joseph Gordon-Levitt heeft een goed jaar achter de rug, met grote rollen in films als The Dark Knight Rises, Looper en Lincoln. Maar blijkbaar heeft hij naast het vele acteerwerk nog tijd over. Hij maakt namelijk zijn schrijf- en regiedebuut met Don Jon's Addiction, waarvan vandaag de eerste foto is vrijgegeven.

De 31-jarige acteur neemt zelf de hoofdrol op zich en wordt ondersteund door namen als Scarlett Johansson, Julianne Moore en Tony Danza. Wie is hier nou een baas?

Don Jon's Addiction vertelt het verhaal van een egoïstische, moderne Don Juan, die probeert zijn leven te beteren. De film zal zijn première beleven op het Sundance filmfestival in 2013. 

don jon's addiction

Einde dubbel opstaptarief in zicht

Treinreizigers met een ov-chipkaart kunnen binnenkort overstappen naar een andere vervoerder zonder opnieuw een opstaptarief te moeten betalen. De vervoerders willen dat in januari mogelijk maken, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie wil al langer af van het dubbele opstaptarief, maar tot nu toe wilden de vervoerders daar nog niet aan omdat ze vreesden voor lagere opbrengsten. Mansveld zegt nu voor volgend jaar zo nodig zelf de portemonnee te trekken ter compensatie.

In de drie jaar daarna is gekozen om de treinreizigers tijdelijk te laten meebetalen door een beperkte verhoging van de tarieven.

Black Ops II opnieuw een succes

Black Ops II heeft binnen vijftien dagen meer dan een miljard dollar opgebracht, opnieuw een record die gemakkelijk is behaald. Modern Warfare 3 deed hier uiteindelijk een dag meer over. Black Ops II blijft dus voorlopig een succes voor Activision, die ongetwijfeld al naar de toekomst kijkt met Call Of Duty.

Mocht je dit vergelijken met films, dan doet Black Ops II het opnieuw heel netjes. Avatar had maar liefst zeventien dagen nodig om een miljard dollar te behalen. "De release van Black Ops II is een van de grootste releases op het gebied van entertainment in de afgelopen zes jaar", aldus Bobby Kotick, CEO van Activision Blizzard.

Ook Star Wars en Harry Potter, qua opbrengsten de meest succesvolle franchises aller tijden, halen het niet bij Call Of Duty. Sinds de launch van Black Ops II is er meer dan 150 miljoen uur online gespeeld, indien je dit combineert op PlayStation Network, Xbox Live en pc.

[CL] Uitslagen Groep E t/m H (05/12/2012)

Vanavond werden ook in de Groepen E tot en met H de laatste poulewedstrijden afgewerkt. Onder meer Chelsea en Benfica werden vanavond uitgeschakeld. Zij zullen hun Europese avontuur vervolgen in de Europa League. Ploegen als Celtic en Galatasaray wisten zich wel te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League.


Groep E

Chelsea (Eng) - FC Nordsjælland (Den) 6-1
38' Luiz (pen.) 1-0
45' Torres 2-0
46' John 2-1
51' Cahill 3-1
56' Torres 4-1
63' Mata 5-1
71' Oscar 6-1
Bijz: Stokholm (FC Nordsjælland) mist in de 32e minuut een strafschop
Bijz: Hazard (Chelsea) mist in de 35e minuut een strafschop

Shakhtar Donetsk (Oek) - Juventus (Ita) 0-1
56' Kucher (e.d.) 0-1

Eindstand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Juventus 6 3 3 0 12 12-5
2 Shakhtar Donetsk* 6 3 1 2 10 12-8
3 Chelsea+ 6 3 1 2 10 16-10
4 Nordsjaelland 6 0 1 5 1 4-22

Groep F

Lille OSC (Fra) - Valencia (Spa) 0-1
36' Jonas (pen.) 0-1

Bayern München (Dui) - BATE Borisov (WRu) 4-1
22' Gomez 1-0
51' Boateng (Bayern München)
54' Müller 2-0
66' Shaqiri 3-0
69' Polyakov (BATE Borisov/2xg)
83' Alaba 4-0
89' Filipenko 4-1

Eindstand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Bayern München* 6 4 1 1 13 15-7
2 Valencia* 6 4 1 1 13 12-5
3 BATE Borisov+ 6 2 0 4 6 9-15
4 Lille 6 1 0 5 3 4-13

Groep G

FC Barcelona (Spa) - Benfica (Por) 0-0

Celtic (Sch) - Spartak Moskou (Rus) 2-1
21' Hooper 1-0
40' Ari 1-1
82' Commons (pen.) 2-1
88' Källström (Spartak Moskou/2xg)

Eindstand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Barcelona* 6 4 1 1 13 11-5
2 Celtic* 6 3 1 2 10 9-8
3 Benfica+ 6 2 2 2 8 5-5
4 Spartak Moskou 6 1 0 5 3 7-14

Groep H

Manchester United (Eng) - CFR 1907 Cluj (Roe) 0-1
56' Alberto 0-1

Sporting Braga (Por) - Galatasaray (Tur) 1-2
32' Mossoro 1-0
58' B. Yilmaz 1-1
78' A. Yilmaz 1-2

Eindstand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Manchester United* 6 4 0 2 12 9-6
2 Galatasaray* 6 3 1 2 10 7-6
3 CFR 1907 Cluj+ 6 3 1 2 10 9-7
4 Sporting Braga 6 1 0 5 3 7-13

* knock-outfase Champions League
+ Europa League

Johnny Depp werkt aan moderne versie Don Quichot

Johnny Depp en Disney zijn dikke maatjes. Niet verwonderlijk, want Depp heeft met de Pirates of the Caribbean flinke winsten binnengeharkt voor het bedrijf. Nu gaat de acteur weer een nieuw figuur toevoegen aan zijn lange lijst met memorabele karakters: Don Quichot.

Depp heeft al een deal met Disney voor de film. Het script zal neergepend worden door Jeff Morris en Steve Pink. De laatstgenoemde is vooral bekend als regisseur van de comedy Hot Tub Time Machine. Er is nog weinig bekend over het plot, behalve dat het zal gaan om een moderne herinterpretatie van Don Quichot.

Depp was naar verluid ook al eens betrokken bij de pogingen van Terry Gilliam om het verhaal van Don Quichot te vertalen naar film. Dat liep toen op niets uit. 

Momenteel werkt de acteur nog aan de film The Lone Ranger, onder regie van Pirates of the Caribbean-regisseur Gore Verbinski. Deze film zal uitkomen in de zomer van 2013.

Johnny Depp

Nog geen beslissing over plak Armstrong

Lance Armstrong mag zijn bronzen medaille van de Olympische Spelen van Sydney voorlopig houden. Het internationaal olympisch comité IOC heeft een beslissing over het afpakken van de plak van de Amerikaan uitgesteld. Al Armstrongs resultaten vanaf augustus 1998 werden eerder dit jaar geschrapt. Het IOC wil wachten tot de Texaan daar formeel van op de hoogte is gesteld.

Wel pakte het IOC vier medailles uit Athene af van dopingzondaars. Yuriy Bilonog uit Oekraïne raakte zijn olympische titel in het kogelstoten kwijt. De Wit-Rus Ivan Tsikhan moet zijn kogelstootzilver inleveren en zijn landgenote Irina Yatchenko is geschrapt als nummer drie bij het discuswerpen. De Russische kogelstootster Svetlana Krivelyova moest ook haar brons inleveren.

Palestijnen willen actie van VN tegen Israël

De Palestijnen willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap snel actie ondernemen om de 'illegale nederzettingencampagne' van Israël te stoppen.

De Palestijnse zaakgelastigde Feda Abdelhady Nasser schreef woensdag in brieven aan de Veiligheidsraad, de Algemene Vergadering en secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de intensivering van de Israëlische campagne duidelijk onderdeel is van 'Israëls minachtende reactie' op de stemming van de Algemene Vergadering vorige week waarbij de Palestijnen met grote meerderheid de status van waarnemend niet-lid werd toegekend.

Een dag na de stemming kondigde Israël de bouw aan van drieduizend woningen in nederzettingen op bezet Palestijns gebied.

Volgens Abdelhady Nasser is de bouw van nederzettingen 'direct van invloed op de vooruitzichten om vrede en veiligheid in het Midden-Oosten te bewerkstelligen'. De Palestijnen hebben de Veiligheidsraad en het Midden-Oostenkwartet - de Verenigde Staten, de VN, de Europese Unie en Rusland - gevraagd 'onmiddellijk actie te ondernemen om een einde te maken aan de illegale activiteiten van Israël en om de hervatting van de vredesonderhandelingen te redden'.

'Alleen getrouwde vrouwen mogen spreken'

Dat het soms moeilijk is om een vrouw haar mond te doen houden, zal menig FOK!ker beamen. Toch zullen de meesten het te ver vinden gaan om vrouwen een algeheel spreekverbod op te leggen. Een studentenvereniging in Bristol is het daarmee kennelijk eens. Vandaar dat ze zo liberaal zijn om getrouwde vrouwen die vergezeld zijn door hun echtgenoot toestaan te laten spreken.

De Christian Union verdedigt zich nog door te stellen dat het eigenlijk een tegemoetkoming aan de moderne tijden is, want tot voor kort was het vrouwen in het geheel verboden hun mond open te doen bij bijeenkomsten. Een tegemoetkoming gedaan met frisse tegenzin, dat wel, zo vertelt president Matt Oliver: "Dit was een moeilijke beslissing voor sommigen van ons."

Feministische groepen hebben ondertussen gereageerd met de gewoonlijke hoeveelheden butthurt. Zo stelde de Feministische Sociëteit dat de Christian Union 'suggereert dat vrouwen meer waard zijn als sprekers wanneer hun man erbij is'. De overkoepelende studentenorganisatie gaat onderzoeken of de studentenvereniging de statuten met betrekking tot discriminatie overtreedt.

Het is wel jammer dat hun galante tegemoetkoming aan de eisen van liberale heidenen hen allemaal naar de hel stuurt, want 1 Timoteüs 2:12 zegt duidelijk: "Ik sta haar dus niet toe dat ze zelf onderwijst of gezag over mannen heeft."

Verkiezing: Kies de sporter van het jaar 2012

Het begint alweer een mooie traditie te worden, want voor het vierde jaar op rij is er een verkiezing voor de FOK!sporter van het jaar. Een speciaal toernooi waarin jullie kunnen kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was en in het rijtje komt van Sven Kramer, Nicolien Sauerbreij en Marianne Vos.

In dit bericht en het topic op het sportforum kun je sporters nomineren waarvan jij vindt dat ze kans moeten maken op de titel FOK!sporter van het jaar 2012. Als er voldoende namen genoemd zijn, zal de eerste ronde van start gaan, waarna via een knock-out systeem uiteindelijk één winnaar overblijft.

Alle voor Nederland uitkomende sporters kunnen genomineerd worden. Dus zowel mannen, vrouwen als teamsporters. Bij elke nieuwe ronde zal er een nieuw bericht op FOK!sport komen en een nieuw topic in het Sport-forum.

Reageer hieronder om de sporters te nomineren waarvan jij vindt dat ze mee moeten doen.

John Obi Mikel nog vijf jaar bij Chelsea

John Obi Mikel speelt ook de komende vijf jaar voor Chelsea. Dat heeft de Champions Leaguewinnaar woensdag bekendgemaakt. De 25-jarige Nigeriaanse middenvelder had nog een contract tot de zomer van 2014, maar dat werd opengebroken en verlengd tot 2017. Mikel speelt als sinds 2006 voor Chelsea.

In de afgelopen 6,5 jaar speelde de 38-voudig Nigeriaans international 261 wedstrijden voor Chelsea. Daarvan had hij 213 keer een basisplaats. Hij won een landstitel en vier FA Cups met de Blues en een League Cup. Het grootste succes in zijn carrière kwam afgelopen zomer toen hij met de Londenaren de Champions League won.


John Obi Mikel nog vijf jaar bij Chelsea (Foto: Novum)

[Upd] Israël presenteert bouwplannen

Een Israëlische militaire commissie heeft woensdag plannen onthuld voor de omstreden bouw van nieuwe woningen in bezet Palestijns gebied. Het is een teken dat Israël het bouwplan ondanks zware internationale druk toch wil uitvoeren.

De plannen voor het bouwproject E1 werden officieel gepresenteerd. Daarmee is een periode van zestig dagen ingegaan waarin bezwaren tegen het plan kunnen worden ingediend. Als de bouw doorgaat zal Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad van hun toekomstige staat zien, worden afgesneden van de Westoever.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei alle wettelijke en diplomatieke middelen te zullen aangrijpen om een stokje te steken voor de bouwplannen. "De plannen voor nederzettingen die Israël heeft aangekondigd, en dan vooral E1, zijn een rode lijn", aldus Abbas.

De Palestijnse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon gevraagd wat voor mogelijkheden er zijn om de plannen voor de nederzettingen te laten veroordelen door de Veiligheidsraad. De Verenigde Staten stemden twee jaar geleden tegen een dergelijke veroordeling terwijl alle andere leden van de Veiligheidsraad voor waren. De VS zeiden toen dat hoewel ze de nederzettingen als onwettig beschouwen, een veroordeling van de Veiligheidsraad de vredesonderhandelingen zou schaden.

Een medewerker van Abbas zei dat als de VS niet voor een veroordeling in de Veiligheidsraad willen stemmmen, ze direct druk op Israël moeten uitoefenen om de bouwplannen tegen te houden. Als de nederzettingen worden gebouwd 'is het einde verhaal voor het streven naar vrede en het idee van een tweestatenoplossing', aldus Saeb Erekat.

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liggen al vier jaar stil. De Palestijnen willen pas weer praten als Israël stopt met bouwen in de Palestijnse gebieden. Israël wil niet onderhandelen als er vooraf voorwaarden worden gesteld. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken benadrukte het Israëlische standpunt woensdag nog eens. "Dit is waar het gebeurt, niet in New York", zei de zegsman in een verwijzing naar de Verenigde Naties. "Als ze iets te zeggen hebben, moeten ze het hier direct tegen ons zeggen."

Update 21:10
De Europese Commissie heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen. Het dagelijks bestuur van de EU heeft ernstige zorgen over de plannen van Israël om de Joodse nederzettingen uit te breiden.

Het gesprek heeft nog niet plaatsgehad, zo zei een woordvoerster van EU-buitenlandchef Catherine Ashton woensdag.

Israël wil onder meer gaan bouwen in een zeer omstreden gebied bij Jeruzalem. Daarmee zou de Westelijke Jordaanoever uiteindelijk compleet afgesneden kunnen zijn van Oost-Jeruzalem, dat in Palestijnse ogen de hoofdstad van Palestina moeten worden.


De reactie van de EU zal afhangen van de manier waarop de handelingen van Israël een gevaar vormen voor een levensvatbare staat Palestina met Jeruzalem als hoofdstad. De EU riep alle partijen op om geen stappen te ondernemen die het vredesproces schaden.

NAVO zeer bezorgd over raket Noord-Korea

De NAVO is zeer bezorgd over het Noord-Koreaanse voornemen om voor de tweede keer dit jaar een raket te lanceren. De raket moet in december een satelliet in de ruimte brengen, maar de NAVO vreest dat het Aziatische land geen vreedzame doelen nastreeft met zijn rakettenprogramma.

De NAVO-ambassadeurs hebben hun "diepe zorgen" geuit, staat in een verklaring. De NAVO stelt dat de lancering een schending is van resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

De NAVO vreest dat de lancering de verhoudingen in de regio op scherp zet. Vooral buurland een aartsrivaal Zuid-Korea is bevreesd. De raketten zouden uiteindelijk een nucleaire lading kunnen krijgen. In mei mislukte de poging van Noord-Korea om een raket te lanceren.

Mama bijt zoons piemel eraf

Het leven van Liang Liang uit Yibin gaat niet over rozen. Het 9-jarige Chineesje moet het voortaan zonder penis stellen. Zijn moeder heeft deze hem dit weekend afgebeten.

De moeder van het kereltje wordt verzorgd in een boeddhistische tempel. Het mens is namelijk zo gek als een deur. Toen Liang Liang zondag moederlief bezocht, sloeg zij toe.

Vanuit het niets beet zij de eenogige slang van het ventje af. Hij heeft twee dagen gevochten voor zijn leven, maar zijn jongeheer is hij kwijt. "De jongen heeft nog een lange weg te gaan om dit menselijke trauma te verwerken", laat een arts weten. "Nog meer dan zijn fysiek leed."

Als Liang Liag opgroeit, zal hij net als iedere volwassen vent seksuele behoeften hebben. Maar de onmogelijkheid daartoe zal hem flinke pijn bezorgen. Het ventje wordt nu verzorgd door zijn familie.

Partij illegaal vuurwerk gevonden in huis Rheden

In een woning in het Gelderse Rheden heeft de politie woensdag een grote partij illegaal vuurwerk gevonden. Het ging om ruim tweeduizend kilo aan zwaar vuurwerk. De bewoner, een 51-jarige man, is aangehouden.

De politie kwam het vuurwerk op het spoor dankzij een tip. In de schuur van de woning werden onder meer mortierbommen, nitraten en flowerbeds aangetroffen. Het vuurwerk is afgevoerd en vernietigd.

Warmere wereld treft vooral Midden-Oosten

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika zullen de komende decennia extra zwaar getroffen worden door de gevolgen van de opwarming van de aarde. De regio krijgt te maken met minder regenval, recordtemperaturen en stijgende zeespiegels. Dat heeft de Wereldbank woensdag gezegd.

Een warmer Midden-Oosten kan de toeristensector in de regio schaden, maar kan ook ernstige gevolgen hebben voor de voedselvoorziening. Tekorten aan schoon drinkwater zullen echter het grootste probleem vormen.

Landen in het gebied kunnen zich voorbereiden door hun infrastructuur te verbeteren, drainagesystemen te moderniseren en vloedkeringen aan te leggen.

Opstelten: gecontroleerde wietteelt is strafbaar

Gereguleerde wietteelt door gemeenten is strafbaar en in strijd met internationale regels. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag tegen RTL Nieuws.

Opstelten is dan ook tegen het plan van enkele gemeenten die op eigen houtje gecontroleerde wietteelt willen toestaan. "Dat kan, het zal niet en het gaat niet", zei hij daarover.

Verschillende gemeenten lieten in de afgelopen weken blijken dat ze een gereguleerde en gecontroleerde vorm van wietteelt wel zien zitten. Het zou minder criminaliteit opleveren en beheersbaar blijven. Onder meer Eindhoven, Utrecht, Rotterdam en Tilburg willen een dergelijke vorm van wietteelt invoeren.

'Jennifer Aniston is zwanger'

Jennifer Aniston en Justin Theroux krijgen een baby. Dat beweert een ingewijde althans tegenover het Amerikaanse blad In Touch. "Hij vertelt het al aan zijn vrienden."

De 43-jarige actrice is volgens de bron iets voorzichtiger. "Ze is enorm blij, maar maakt zich een beetje zorgen vanwege haar leeftijd en het feit dat ze nog maar net zwanger is. Ze wil nog even afwachten en zich op haar gezondheid richten."

De 41-jarige Theroux vroeg Aniston op 10 augustus, zijn verjaardag, ten huwelijk. Het stel was toen ruim een jaar bij elkaar. Wanneer de twee gaan trouwen, is niet bekend.

Nintendo Direct brengt meerdere releasedata voor Europa

Nintendo heeft tijdens de Europese Nintendo Direct vandaag meerdere releasedata vrijgegeven voor spellen op meerdere consoles. Volgens de gamestudio wordt 2013 'het jaar van Luigi', maar er komen meer games uit dan alleen die van de bekende loodgietersbroer.

De breedste releaseaankondiging kwam voor Pikmin 3. Het spel dat exclusief op Wii U gaat uitkomen staat gepland voor een release in het tweede kwartaal van 2013. Maart 2013 gaat gamers Luigi’s Mansion: Dark Moon en Castlevania Lords of Shadow: Mirror of Fate brengen. Ondanks dat de zon zich in maart weer meer en feller zal gaan schijnen wordt het op de 3DS dus zo te zien nog donker genoeg.

Voor wie zijn hersenen wil trainen komt Dr. Kawashima's Devilish Training op 8 maart uit op 3DS. Ergens in dezelfde maand komt RhythmHunter Harmo Knight uit via de 3DS eShop. Ook flipperkast fanaten kunnen hun lol op deze maand, want in december komt namelijk Pinball Zen 2 uit voor de Wii U. In Pinball Zen 2 kunnen verschillende flipperkasten kunnen worden gekocht waaronder een heuse Plants vs Zombies flipperkast. Het flipperkast-platform is gratis te downloaden via de Wii U eShop. 

De RPG-fans onder de Nintendo-liefhebbers zullen moeten wachten tot april 2013. In die maand komt namelijk de RPG Fire Emblem Awakening uit op 3DS. Als laatste verrassing komt Nintendo met de aankondiging dat de Gameboy Colour-klassieker Wario Land 3 vanaf vandaag beschikbaar is in de 3DS eShop.

Pas drie zwemmers geplaatst voor WK

Pas drie Nederlandse zwemmers zijn zeker van deelname aan de wereldkampioenschappen, volgend jaar juli in Barcelona. De rest heeft slechts één kans om de limieten te zwemmen, namelijk tijdens de Swim Cup in Eindhoven  (4-7 april). Dit heeft technisch directeur Jacco Verhaeren vandaag bekend gemaakt.

Komend jaar zal er geen Swim Cup in Amsterdam meer zijn enIndividuele WK-kandidaten kunnen zich ook niet plaatsen in een wedstrijd naar eigen keuze. Tot nu toe zijn alleen Ranomi Kromowidjojo (50 en 100 vrij), Joeri Verlinden (100 vlinder) en Sebastiaan Verschuren (100 en 200 vrij) zeker van een ticket voor het WK. Zij zwommen afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen de gestelde limieten. Richttijden voor de estafettes  zijn er niet. Verhaeren bepaalt of een ploeg voldoende niveau heeft om te worden afgevaardigd

Schippers bekijkt schrappen eigen bijdrage ggz

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat kijken of de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg alsnog kan verdwijnen. Dat heeft ze woensdag schriftelijk aan de Tweede Kamer laten weten.

Schippers reageerde op vragen van de PvdA, die af wil van de eigen bijdrage en liever heeft dat de kosten in de ggz worden teruggedrongen. Schippers is bereid te kijken of dit alternatief voldoende geld oplevert. De eigen bijdrage moet dertig miljoen euro opleveren.

De eigen bijdrage werd geschrapt in het herfstakkoord van VVD en PvdA, maar dook vervolgens weer op in het regeerakkoord van dezelfde twee partijen. Daarin staat dat de eigen bijdrage vanaf 2014 wordt ingevoerd.

De PvdA wil net als de ggz-sector van de eigen bijdrage af, omdat het mensen ervan zou weerhouden psychische hulp te zoeken. Ook vindt de partij het onterecht dat mensen met psychische klachten een eigen bijdrage moeten betalen, en patiënten met fysieke ongemakken niet.

Weer gemeente naar rechter om snelheidsverhoging A2

Ook de gemeente De Ronde Venen gaat in beroep tegen de snelheidsverhoging op de A2. Sinds deze maand mag op een deel van die weg 's avonds en 's nachts 130 kilometer per uur gereden worden. Eind vorige maand kondigde de gemeente Stichtse Vecht al aan naar de rechter te stappen vanwege de snelheidsverhoging.

Het besluit tot verhoging van de snelheid op delen van de A2 tussen Amsterdam en Utrecht werd genomen door minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). De 130 kilometer per uur geldt 's avonds en 's nachts tussen Vinkeveen en Maarssen, waar de weg tien rijbanen telt.

Volgens De Ronde Venen worden agrarische bedrijven mogelijk in hun ontwikkeling belemmerd door de verhoging van de maximumsnelheid, omdat de lucht vervuild is door de uitstoot van de auto's. De gemeente vindt dat de economische belangen van de snelheidsverhoging enerzijds en agrarische en ruimtelijke ontwikkelingen anderzijds onvoldoende zijn afgewogen.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het bovendien niet juist dat over de verhoging een overleg is geweest tussen het ministerie en de gemeente.


Weer gemeente naar rechter om snelheidsverhoging A2 (Foto: Novum)

Geen anonieme chipkaart voor ouderen

De openbaarvervoerbedrijven weigeren een anonieme OV-chipkaart voor ouderen en kinderen in te voeren. Ze vinden zo'n 'roze chipkaart' te duur. Dat meldt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

Ouderen en kinderen kunnen nu alleen met korting reizen als ze zich laten registreren. Een deel van de Tweede Kamer wilde dat ze ook met een anonieme chipkaart korting zouden moeten kunnen krijgen. Om fraude tegen te gaan zou de chipkaart roze moeten worden, net als voorheen de strippenkaarten voor ouderen en kinderen.

Het Regionaal Openbaar Vervoer Beraad (ROVB), waarin vervoerbedrijven en decentrale overheden zijn vertegenwoordigd, heeft onlangs besloten de kaart niet in te voeren. "Het invoeren van een anonieme kortingskaart brengt extra distributiekosten met zich mee en levert handhavingproblemen op", is de toelichting van Mansveld.

Landen samen ten strijde tegen kinderporno

Afgevaardigden uit 48 landen zijn woensdag in Brussel bijeengekomen om een wereldwijd verbond in de strijd tegen online kindermisbruik te vormen. Op internet circuleren volgens voorzichtige schattingen een miljoen foto's met kinderporno, zei Eurocommissaris voor interne aangelegenheden Cecilia Malmström. Ieder jaar zouden er bovendien vijftigduizend bijkomen.

"Achter elk van deze afbeeldingen gaat een misbruikt kind schuil, een uitgebuit en hulpeloos slachtoffer", zei Malmström. "En iedere keer dat iemand naar deze foto's kijkt wordt dat kind keer op keer op keer misbruikt en geschonden."

Het verbond wil slachtoffertjes identificeren en helpen, pedofielen vervolgen en de hoeveelheid kinderporno op internet terugdringen. De landen die zich aansluiten zullen informatie, ervaringen en trainingen uitwisselen.

'Rijke landen schuldig aan klimaatverandering'

Rijke landen zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde en moeten dan ook het voortouw nemen bij het smeden van een nieuw klimaatpact. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, woensdag gezegd op de klimaattop in de Qatarese hoofdstad Doha.

Het is niet meer dan billijk en redelijk dat de ontwikkelde wereld de grootste verantwoordelijkheid neemt, aldus Ban. Klimaatverandering is het gevolg van 'industrialisering in de ontwikkelde wereld', toen fabrieken grote hoeveelheden koolstofdioxide uitbraakten voordat bekend was welke gevolgen dat voor het klimaat zou hebben, vervolgde hij.

Ban wil dat de wereld snel overstapt op schone energiebronnen en dat kwetsbare landen geholpen worden om zich aan te passen aan de opwarming van de aarde.

Jeugdinternational Rekik verlengt bij City

Jeugdinternational Karim Rekik heeft zijn contract bij Manchester City met meerdere jaren verlengd. Dat meldt de Engelse landskampioen woensdag. Hoelang de 18-jarige verdediger precies heeft bijgetekend is niet bekendgemaakt. Rekik kwam vorig jaar zomer over uit de jeugdopleiding van Feyenoord.

De speler van het Nederlands elftal onder negentien jaar spreekt van een makkelijke beslissing. "City is een grote club, met een grote toekomst. Ik kan mij hier ontwikkelen als speler en als persoon, daarom heb ik besloten om bij te tekenen", zegt de Hagenaar, zoon van een Tunesische vader en een Nederlandse moeder,

Rekik mocht vorig seizoen twee keer opdraven in de hoofdmacht van de Citizens in de strijd om de League Cup. Hij werkt zijn wedstrijden echter voornamelijk af in het beloftenelftal. "Maar alleen al door te trainen met spelers als Carlos Tevez en David Silva leer ik al veel."

Vorig seizoen werd de verdediger een tijd uitgeleend aan Portsmouth. Hij speelde acht wedstrijden voor de club die uitkomt in de Championship, het een na hoogste niveau in Engeland. "Dat was een mooie ervaring, het is zeker weer een optie. Ik denk dat op huurbasis ergens spelen goed is voor mijn ontwikkeling. Dat is denk ik ook het plan dat City met mij heeft."

Formule 1 telt ook in 2013 twintig races

Het Formule 1-seizoen bestaat ook volgend jaar uit twintig races. Dat werd woensdag in Istanbul duidelijk bij de presentatie van de kalender voor volgend seizoen door de internationale autosportfederatie FIA. Door het afhaken van New Jersey leek het erop dat het WK een race minder zou tellen, maar besloten werd de vrije plek op te vullen.

New Jersey zou komend seizoen debuteren op de tour, maar de organisatie slaagde er niet in de financiën rond te krijgen. De vervangende wedstrijd wordt 21 juli verreden op Europese bodem. Welk circuit ermee aan de haal gaat, is nog niet bekend. Door de verschuivingen is de Grand Prix van Duitsland een week naar voren gehaald.

Het vorige Formule 1-seizoen is net afgerond. Sebastian Vettel kroonde zich anderhalve week geleden tijdens de slotrace op het circuit van Interlagos in Sao Paulo voor het derde jaar op rij tot wereldkampioen.

Jazzpianist Dave Brubeck (91) overleden

De Amerikaanse jazzpianist Dave Brubeck is vandaag overleden. Brubeck, die vooral bekend werd met nummers als Take Five, Unsquare Dance en Blue Rondo a la Turk, werd op weg naar een afspraak met zijn cardioloog getroffen door hartfalen. Dat heeft zijn manager bekendgemaakt. Brubeck zou morgen 92 jaar oud zijn geworden.

Take Five, met het kenmerkende saxofoongeluid van Paul Desmond, stond op het album Time Out uit 1959. Brubeck en zijn kwartet pionierden daarop volop met ongebruikelijke maatsoorten.


Dave Brubeck, live in 1966.

Opponenten slaags in Egypte

Voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Morsi zijn woensdag in de straten rond het presidentieel paleis in Caïro slaags met elkaar geraakt. Ze bekogelden elkaar met stenen en gingen elkaar met stokken te lijf.

De schermutselingen braken uit nadat de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, haar aanhang had opgetrommeld voor een tegendemonstratie bij het paleis. Daar hielden zo'n driehonderd tegenstanders van de president een sit-downprotest.

In aantal overtroffen sloegen de oppositiebetogers in de stegen en straatjes rond het paleis voor hun aanvallers op de vlucht. Of er bij het geweld slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend.

Mohamed ElBaradei, oud-topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en een van de leiders van de Egyptische hervormingsbeweging, sprak van een 'kwaadaardige en weloverwogen' aanval op vreedzame demonstranten.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei woensdag in Brussel dat de aanhoudende onrust in Egypte aantoont dat een dialoog tussen de oppositie en de aanhangers van Morsi noodzakelijk is. Volgens Clinton willen de VS een nieuwe Egyptische grondwet zien die de rechten van alle Egyptenaren garandeert. Ook moeten rechters in Egypte niet worden gehinderd in de uitvoering van hun werk, aldus Clinton.

PlanetSide 2 gaat nieuwe content krijgen

Sony gaat deze week nieuwe content uitbrengen voor PlanetSide 2. De CEO van Sony Online Entertainment John Smedley heeft in een tweet aangegeven dat we mrogen nieuwe wapens mogen verwachten, zoals nieuwe snipers en carbines. Volgende week mogen we content verwachten in de vorm van anti-tank-wapens.

De eerste tweet van Smedley kondigt de nieuwe wapens aan: "tomorrow Thursday we have new weapons. New sniper and carbines. Next week anti vehicle". Enkele minuten daarvoor stuurde hij al een tweet de wereld in met meer info over de anti-tank-wapens: "New weapons coming Thursday. Next week awesome new anti vehicle ( including anti air you rocket pod haters) weapon". Daarnaast houdt Smedley zich ook graag bezig met het bannen van cheaters. Fans die bang zijn dat de balans uit evenwicht raakt hoeven niet bang te zijn volgens Smedley. 

PlanetSide2

7 Wonders is serie over Crysis 3

Crytek en EA gaan samen met filmmaker Albert Hughes een serie opzetten over videogame Crysis 3 genaamd 7 Wonders. De videoreeks zal enkele nieuwe onderdelen introduceren van de game waaronder nieuwe wapens, vijanden en gameplay-features. Crysis 3 moet zelf in februari van 2013 uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Hughes: “When EA and Crytek approached me about being involved in creating ‘The 7 Wonders of Crysis 3’ video series, I liked the idea of creating emotional stories using only computer generated images. The challenge of producing something intensely human without ever seeing a human on screen was incredibly compelling.”

Hughes is een filmmaker die we kennen van onder andere Dead Presidents, From Hell en Book of Eli. Hughes was kennelijk al nauw betrokken bij de ontwikkeling van Crysis 3. Hij heeft onder andere meegewerkt aan het script, storyboards. De eerste video uit de reeks mogen we 12 december verwachten en heet Hell of a Town. 

Vooral vrijspraak in terreurproces België

Bij een terrorismeproces woensdag in het Belgische Mechelen zijn 13 van de 14 verdachten, onder wie drie Nederlanders, vrijgesproken van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Alleen de Marokkaanse Belg Hasan H. werd door de rechtbank veroordeeld. Er waren celstraffen tot 10 jaar geëist door het Openbaar Ministerie.

De drie Nederlanders van Marokkaanse afkomst hebben altijd ontkend betrokken te zijn bij een terroristische organisatie. Volgens het OM waren er plannen om naar Tsjetsjenië te trekken om daar te gaan strijden. De rechtbank stelt echter dat onvoldoende is bewezen wat de jongeren daar gingen doen.

H. kreeg 5 jaar cel opgelegd en een boete van 500 euro. Hij was erg actief op een internetforum waar hij plannen voor een aanslag in België besprak. Ook riep hij onder meer op tot een jihad, een strijd tegen niet-moslims.

Virtueel huisdier Pou hit op iPad en iPhone

Het virtuele huisdier Pou is de grote hit van dit moment voor de iPad en de iPhone. Het spel is de meestverkochte app voor de iPad. Op de iPhone hoeft het alleen de Whatsapp Messenger voor zich te dulden. Pou weet onder meer Angry Birds: Star Wars achter zich te houden. Dat blijkt woensdag uit nieuwe gegevens van Apple.

Een andere nieuwe game in de hitlijst voor Apple-apparaten is het actieracespel Earn to Die. In deze game, die vierde staat in de iPhone-lijst en vijfde in die voor de iPad, moeten gamers hun voertuig van wapens voorzien om zich een weg te ploegen door een parcours vol zombies.

De lijsten worden aangevuld met bekende spellen als het puzzelspel Bad Piggies en FIFA 13, Skylanders Battlegrounds en Minecraft. In de lijst voor de iPad staat de app De Club van Sinterklaas op de achtste plaats.

De volledige verkooptoptien voor de iPhone/iPod van week 48:
01. Whatsapp Messenger
02. Pou
03. Angry Birds Star Wars
04. Earn to Die
05. Bad Piggies
06. Fantastical
07. Pro Free Music Download Pro
08. Emoji
09. FIFA 13 by EA SPORTS
10. PassMaker

De volledige verkooptoptien voor de iPad van week 48:
01. Pou
02. Angry Birds Star Wars HD
03. Pages
04. FIFA 13 by EA SPORTS
05. Minecraft - Pocket Edition
06. Earn to Die HD
07. Bad Piggies HD
08. De Club van Sinterklaas
09. Skylanders Battlegrounds
10. Splashtop 2 - Remote Desktop


Virtueel huisdier Pou hit op iPad en iPhone (Foto: Novum)

Laatste film Brittany Murphy postuum af

De laatste film waarin Brittany Murphy acteerde is af. De Amerikaanse actrice stierf onverwacht in 2009, waarna de productie van Something Wicked werd stilgelegd. Nu is de psychologische thriller klaar om in de bioscopen te draaien, schrijft de Amerikaanse krant USA Today. Naar een distributeur wordt nog gezocht.

Murphy speelde de hoofdrol in Something Wicked over een jong stel dat wordt gestalkt. "Brittany heeft een van de engste scènes in de film", zegt producent en scenarist Joe Colleran. "Het is denk ik een van de beste scènes uit haar carrière."

Murphy stierf eind december 2009 op 32-jarige leeftijd in haar huis in Hollywood. De doodsoorzaak was een longontsteking gevolgd door een hartstilstand. Ze was verzwakt door bloedarmoede en veelvuldig medicijngebruik. De actrice werd bekend door haar rollen in de komedie Clueless, de stripverfilming Sin City en de Eminemfilm 8 Mile.


Laatste film Brittany Murphy postuum af (Foto: Novum)

Acht landen minder corrupt dan Nederland

Slechts acht landen ter wereld zijn minder corrupt dan Nederland, zo stelt de zogenaamde corruption perceptions index van 2012. Meest corrupt zijn Afghanistan, Noord Korea, en Somalië.

Transparency International ordende in de index zoals ieder jaar de landen van de wereld van minst corrupt naar het meest corrupt. De eerste plek wordt gedeeld door Denemarken, Finland en Nieuw Zeeland. Nederland deelt de negende plek met Canada. Onze buurlanden doen het ook niet slecht: Duitsland is nummer 13, België nummer 16.

Opvallend is de plek van Griekenland. Het land, dat veelvuldig beschuldigd wordt van een losse financiële moraal, staat slechts 94e, onder landen als Italië (72) en China (80), en is daarmee meteen het meest corrupte EU-land. De lijst wordt afgesloten door Afghanistan, Noord Korea en Somalië, die tezamen op de laatste plek staan.

De volgorde wordt bepaald door een score op 100: hoe hoger de score, hoe minder corrupt het land. Een land met een score onder de 50 wordt beschouwd als een corrupt land. Tweederde van de 176 gepeilde landen mogen zich daaronder rekenen. Enkele landen werden door gebrek aan informatie niet meegenomen in de lijst.

Transparency International, een zelfbenoemde anticorruptiewaakhond, publiceert ieder jaar de corruption perceptions index. Omdat corruptie per definitie niet geregistreerd wordt, gebruikt men andere indicatoren, zoals peilingen onder het volk over corruptie. Vandaar waarschuwt men ook dat de lijst niet de pretentie heeft 100% accuraat te zijn.

Men wil slechts corruptie aan de kaak stellen, en overheden confronteren met de corruptie in hun land, die volgens Transparency International verregaande gevolgen kan hebben: "Corruptie vernielt levens en gemeenschappen, en ondermijn landen en instituten. Het genereert woede die samenlevingen verder dreigt te destabiliseren en gewelddadige conflicten te verergeren."

Kaka sluit vertrek bij Real Madrid niet uit

Kaka vertrekt in de winterstop mogelijk bij Real Madrid. Dat liet de Braziliaanse middenvelder doorschemeren na de 4-1 overwinning in de Champions League op Ajax. "Ik weet niet wat de plannen zijn van de club. Ik wil hier niet blijven als ze me niet meer willen hebben. Dan zullen we samen naar een oplossing moeten zoeken."

Kaka speelt sinds 2009 voor Real Madrid, maar vooral dit seizoen is zijn inbreng minimaal. Afgelopen zomer ketste een transfer naar zijn oude club AC Milan af. Nu zou Los Angeles Galaxy de belangrijkste gegadigde zijn om de 30-jarige speler in te lijven. De Amerikaanse kampioen is op zoek naar een opvolger van de vertrokken David Beckham.

Ondanks zijn nog tot medio 2015 lopende contract, staat Kaka open voor een gesprek met de clubleiding van Real. "Ze belden me deze zomer om een oplossing te zoeken, maar daar is het niet van gekomen. Ik train hier elke dag. Als ze met me willen praten is dat prima. Ik wil best blijven, maar we zullen wel zien hoe het loopt."

Olympisch biatlonkampioen beëindigt loopbaan

Olympisch biatlonkampioen Michael Greis heeft per direct zijn loopbaan beëindigd. Dat maakte de 36-jarige Duitser woensdag bekend. "In topsport moet je absoluut het geloof hebben dat je kunt meestrijden om de winst. Heb je dat niet meer, dan moet je stoppen." Greis werd eind vorige maand 67e bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in het Zweedse Östersund.

Greis veroverde bij de Olympische Spelen van 2006 drie gouden medailles. Hij won in Turijn de individuele afstand, de massastart en de estafette. De biatleet won verder elf wereldbekerwedstrijden en stond 34 keer op het podium. In zijn rijke carrière was de Duitser goed voor acht medailles op verschillende WK's.

Aanklager wil Marcelo drie wedstrijden schorsen

PSV-verdediger Marcelo wordt mogelijk voor drie wedstrijden geschorst. De aanklager van de KNVB heeft de Braziliaan een schikkingsvoorstel gedaan van vier duels, waarvan één voorwaardelijk, vanwege het slaan van tegenstander Danny Hoesen in de uitwedstrijd van zaterdag tegen Ajax.

De actie van Marcelo werd niet waargenomen door scheidsrechter Björn Kuipers, maar op basis van de tv-beelden werd alsnog een vooronderzoek ingesteld. De speler moet uiterlijk donderdag met een reactie komen. Als Marcelo de schikking accepteert, mist hij onder meer de topper van zondag tegen FC Twente.

West Ham zet grote stap richting Olympisch Stadion

West Ham United ligt weer op koers om de nieuwe bespeler van het Olympisch Stadion in Londen te worden. De club uit de Premier League verwierf woensdag het exclusieve recht om te onderhandelen over een 99-jarige huurovereenkomst. Vorig jaar februari leek een overgang van West Ham in kannen en kruiken. Een akkoord van de huidige nummer acht van Engeland met de organisatie van het stadion werd echter ingetrokken.

Tottenham Hotspur vocht de beslissing om West Ham het stadion toe te wijzen aan, waarop besloten werd de procedure over te doen. De organisatie was bang dat door een juridisch geschil de zoektocht naar een nieuwe bespeler van het stadion te veel vertraging op zou lopen. In januari moesten alle geïnteresseerde partijen een nieuw bod ingediend hebben.

In de voetbalwereld had West Ham behalve van de Spurs ook concurrentie van Leyton Orient. Daarnaast waren twee commerciële partijen in de race. Woensdag schaalde de London Legacy Development Corporation, de organisatie die gaat over de erfenis van de Spelen, het bod van West Ham echter als hoogste in.

West Ham speelt nu nog 3,5 halve kilometer verderop op Upton Park, dat plaats biedt aan 35 duizend toeschouwers. Bij een verhuizing zouden de Hammers aanzienlijk meer fans kunnen verwelkomen. De club wil de capaciteit van het Olympisch Stadion terugbrengen van tachtigduizend naar zestigduizend. Ook heeft de club plannen om de sintelbaan te handhaven, iets wat rivaal Tottenham per definitie niet wilde.

West Ham wil van de beoogde nieuwe thuishaven een multifunctioneel complex maken. Daarin moet ruimte blijven voor commerciële initiatieven, zoals concerten en andere sportevenementen. Zo heeft Londen de organisatie van het WK atletiek 2017 toegewezen gekregen.

[Upd] FOK! wat een weer...Pakjesavond verloopt ruig

Goedemorgen! Vandaag vieren veel mensen pakjesavond, maar het weer kan best wel eens voor problemen gaan zorgen. Vandaag valt het overdag nog wel mee. Er zijn perioden met zon en tot in de middag vallen er maar een paar buien.

Maar dan volgt er vanuit het noorden een erg actief buiengebied. In het het noordoosten lijkt dit sowieso voor sneeuwval te gaan zorgen, maar ook elders in het land zou het tot sneeuw van betekenis kunnen gaan komen. Alles gaat afhangen van de temperatuur en de hoeveelheid opklaringen van vanmiddag. Het is een dermate lastige situatie dat ik zelfs nu nog géén exacte details durf te geven.

Wel vind ik verstandig om te zeggen dat iedereen rekening moet houden met gevaarlijke weersomstandigheden vanaf het einde van de middag als gevolg van sneeuwval én zware windstoten. De noordwestenwind trekt aan naar stormachtig aan zee en op de Wadden mogelijk even storm. Verder kan het langs de kust nog 5 graden worden, maar elders in het land ligt de temperatuur wat lager.

Update 13.00: Vanuit het westen komen er nu steeds meer buien aan. In het noorden van het land is het plaatselijk al wit en komt er hier en daar al gladheid voor. De temperaturen liggen in de neerslag rond 0 graden. Op plaatsen waar het nu nog overwegend droog is wat hoger. Vlak aan zee is het nu nog 3 tot 4 graden dus waarschijnlijk valt daar in eerste instantie gewoon regen of natte sneeuw. Ik zal vanmiddag regelmatig een update geven van de actuele situatie.

Update 17.00: Verspreid over het land vallen er nu winterse buien, maar heftig weer lijkt voorlopig uit te zullen blijven. De komende uren blijven er van het noordwesten uit buien aangevoerd worden en deze lijken vooral in het noorden en westen te gaan vallen. Landinwaarts lijken de buien in activiteit af te nemen. Langs de kust zal dit voornamelijk natte sneeuw zijn, maar als er een bui wat verder landinwaarts trekt zal dat de komende uren wel in sneeuw overgaan. Lokaal komt er ook onweer voor en dit is vanmiddag ook al gebeurd. De kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten neemt vanaf nu wél flink toe en ik raad iedereen dan ook aan om voorzichtig te zijn. Er is ook een waarschuwing voor zware windstoten en dit met name op de Waddeneilanden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

OranjeEen schitterende zonsopkomst. Erwin Klein maakte deze foto afgelopen maandag, vlak voordat de sneeuwzone in Zelhem aankwam..

Botergeile vrouw pleegt zelfmoord

Gretchen Molannen uit Florida heeft afgelopen weekend zelfmoord gepleegd. De 39-jarige vrouw uit Spring Hill kon er niet mee leven dat ze al meer dan vijftien jaar ongecontroleerd vaak klaarkwam.

Molannen leed aan persistent genital arousal disorder (PGAD). Dit zeldzame syndroom gaat gepaard met een continue seksuele opwinding. Leuk voor een tijdje, maar na een aantal jaren begint het knap ongemakkelijk te worden.

Patiënten zijn voortduren lichamelijk geil, niet geestelijk. De enige oplosing biedt masturbatie. En dat dan vele uren achtereen. De vrouw in dit verhaal is zelfs eens vijftig keer achter elkaar klaargekomen.

Molannen leed enorm onder haar ziekte. Hoewel ze niet in staat was om te werken, werd ze tweemaal afgewezen voor een WAO-uitkering. Wel had ze een vriend, met wie ze slechts viermaal per jaar seks had.

Door haar aandoening raakte ze in een diepe depressie. Dit weekend kon ze er niet meer tegen en maakte ze zichzelf van kant. Haar lichaam is zaterdagavond gevonden.

Een filmpje van de overleden vrouw

'Voetbalgeweld is Marokkanenprobleem'

Geweld op het voetbalveld, zoals het doodschoppen van een grensrechter door amateurvoetballers in Almere, is geen voetbalprobleem, maar een Marokkanenprobleem. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders.

Volgens Wilders verkeren de politiek en de media 'in een totale staat van ontkenning'. "Het is geen exclusief voetbalprobleem, maar een Marokkanenprobleem dat zich uit op straat, op school, in het winkelcentrum, op het voetbalveld. Waarom durft niemand dit eerlijk te benoemen?" De PVV wil een Kamerdebat.

Voor de dood van de grensrechter zitten drie minderjarige voetballers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten vast. Naar verluidt gaat het om twee jongens van Marokkaanse en een van Antilliaanse afkomst.

Sinterklaas afgeleid door Nintendo 3DS

Vanavond is het pakjesavond! Tijdens deze laatste avond in Nederland bezoekt de Sint met zijn zwarte pieten vele kindertjes die afgelopen jaar zoet zijn geweest om hen flink wat cadeautjes te geven. De vraag is echter of Sinterklaas vanavond wel genoeg tijd heeft...

De onderstaande foto die via Twitter opdook is vandaag genomen toen de Sint een winkelcentrum bezocht om de kinderen daar een handje te geven. We zien Sinterklaas met een 3DS in de hand spelen en zo te zien is hij zeer aandachtig aan het spelen met de handheld van Nintendo. We hopen dat hij op tijd weer kon stoppen met gamen om zo iedereen op tijd van een cadeautje te voorzien!

sint

Digitale zorgpolis nog geen goed idee

Nog lang niet alle Nederlanders zijn vertrouwd met internet of e-mail en dus vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het geen goed idee om de zorgpolis voortaan uitsluitend digitaal te verstrekken.

De bewindsvrouw wijst er woensdag op dat ook nu al via e-mail een polis kan worden gevraagd, maar verzekeraars geven die alleen als de verzekerde hier nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra pleit ervoor om de polis voor 2014 standaard per e-mail te gaan bezorgen, maar ook zij vindt dat mensen die dat willen de verzekeringspolis en wijzigingen nog steeds op papier moeten kunnen ontvangen. Digitale bezorging van deze post zou de zorgverzekeraars volgens D66 zeker 10 miljoen euro per jaar schelen.

Vroege spits door winterse pakjesavond

De avondspits op de weg is woensdagmiddag al vroeg op gang gekomen. Veel mensen zijn vanwege sinterklaasavond eerder van kantoor gegaan. Door winterse buien loopt de vertraging op sommige plaatsen extra op, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Rond 16.00 uur stond er ruim 120 kilometer file. Naar verwachting komt daar niet veel meer bij, aldus de woordvoerder. "Of er moeten nog veel ongelukken gebeuren of erg gaan sneeuwen", zegt hij.

Vooral op de ringwegen rond Rotterdam en Amsterdam is het druk. Sneeuw zorgt voor overlast op de A9 richting Diemen. Daar staat ruim tien kilometer file.

Nieuwe online universiteit biedt gratis colleges

Internetondernemer Alexander Klöpping begint zijn eigen online 'universiteit'. Vanaf volgend jaar nodigt hij onder de naam de Universiteit van Nederland hoogleraren van Nederlandse universiteiten uit voor gratis internetcolleges. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt.

In totaal gaan 36 docenten inleidende colleges geven over hun vakgebied. De helft van hen is al gevraagd mee te doen. Over de andere helft kan het publiek meebeslissen door hoogleraren te nomineren.

"We hebben in Nederland veel tophoogleraren", zegt Klöpping. "Ik vind het ontzettend jammer dat slechts een paar honderd studenten toegang hebben tot de briljante colleges van die docenten."

De colleges duren vijftien minuten. Elke hoogleraar krijgt een week om zijn vakgebied aan de wereld te presenteren. Overigens hebben 'studenten' geen collegekaart nodig, hoeven ze geen tentamen af te leggen en geen diploma te halen.

De opnames vinden plaats in Paradiso en worden vanaf september 2013 elke avond uitgezonden. De Universiteit van Nederland is een initiatief van Klöpping en journalist Marten Blankesteijn, die zichzelf rector magnificus noemt.

Voorarrest Jasper S. opnieuw verlengd

Jasper S., die vastzit op verdenking van het verkrachten en vermoorden van Marianne Vaatstra, blijft langer in de cel. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden woensdag bepaald. De 45-jarige Fries mag maximaal negentig dagen langer worden vastgehouden.

De beperkingen van zijn voorlopige hechtenis blijven eveneens gelden. Dat betekent dat S. alleen met de politie en zijn advocaat mag spreken. De rechtbank heeft tot de verlenging besloten omdat de verdenking van moord ernstig genoeg wordt geacht om S. langer vast te houden.

S. werd op 18 november aangehouden voor de moord op Vaatstra en zit sindsdien in de cel. De 45-jarige melkveehouder uit Oudwoude had eerder dna afgestaan voor een groot dna-verwantschapsonderzoek om de moordenaar van Vaatstra op te sporen. Het Nederlands Forensisch Instituut stelde een honderd procent dna-match vast.

Na zijn aanhouding werd de boerderij van S. en zijn gezin uitgebreid door de politie onderzocht. Wat het onderzoek in en om de woning van S. heeft opgeleverd is niet bekendgemaakt. Ook is onduidelijk of hij een verklaring heeft afgelegd.

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland gevonden. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord.

Tatjana wilde buikje niet gephotoshopt

Tatjana staat vanaf morgen voor de tachtigste keer in een blootblad en naar eigen zeggen voor de laatste keer. De zangeres/actrice/presentatrice heeft wel voorwaarden gesteld. Ze wilde niet dat haar buikje, Tatjana is inmiddels van middelbare leeftijd, zou worden gephotoshopt.

Tatjana wilde bloot maar wel hoe ze nu is. En ze mag er nog best zijn, vindt Tatjana zelf. Ook haar borsten zijn nog steeds lekker. "Ik heb geen kinderen gekregen dus het heeft niet te lijden gehad onder de zwaartekracht", aldus de seksbom op 3FM. Overigens zijn de foto's nog niet gelekt, iets wat eerder wel gebeurde bij onder meer Amanda Krabbé en Britt Dekker. Of dat aan een betere online beveiliging ligt of aan de populariteit van Tatjana is niet bekend.

Tientallen arrestaties in Twents drugsonderzoek

De Twentse politie heeft in totaal 32 verdachten aangehouden in een groot drugsonderzoek. Ze zouden zich onder meer bezig hebben gehouden met de handel in en uitvoer van cocaïne, het op grote schaal opzetten van wietkwekerijen, drugs en witwassen, laat de politie woensdag weten.

Op 7 juni werden negen verdachten aangehouden, waarna later 23 verdachten werden opgepakt in Twente en plaatsen als Arnhem, Leeuwarden en Rotterdam. De verdachten zijn 17 tot 60 jaar oud. Vijf van hen, twintigers uit Enschede en Rotterdam zitten nog in voorlopige hechtenis.

De verdenking is dat veertien van de arrestanten deel uitmaakten van een criminele organisatie. Enkele vermeende bendeleden worden verdacht van wapenbezit en bedreiging.

Tijdens het onderzoek zijn twaalf woningen en een growshop doorzocht, waarbij administratie, grote hoeveelheden harddrugs, softdrugs, vier vuurwapens, contant geld, auto's en sieraden werden aangetroffen. In Enschede, Hengelo, Beckum, Borculo, Vriezenveen en Aadorp werden in totaal tien wietkwekerijen geruimd.

De politie rondt het onderzoek binnenkort af. Zes verdachten moeten volgende week dinsdag voor de rechtbank in Almelo verschijnen tijdens een regiezitting.

Minder klachten Amsterdam om 'racistische' Piet

Minder Amsterdammers hebben dit jaar geklaagd omdat ze Zwarte Piet vinden getuigen van discriminatie. Dat stelt het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) woensdag. Tot aan pakjesavond kwamen tachtig klachten binnen, vorig jaar waren dat er 134.

Het meldpunt denkt dat de daling wordt veroorzaakt door de afwezigheid van incidenten dit jaar. Vorig jaar werd de officiële intocht van Sinterklaas in Dordrecht verstoord door mensen die een T-shirt met de tekst 'Zwarte Piet is Racisme' droegen. En in Amsterdam werden tijdens de intocht in 2011 vijf mensen opgepakt die pamfletten uitdeelden waarin Zwarte Piet wordt gekoppeld aan discriminatie.

In Rotterdam is dit jaar wel meer geklaagd. Bij het discriminatiepunt kwamen 25 meldingen binnen, vijftien meer dan vorig jaar. Het meldpunt in Den Haag kon woensdag geen aantallen overleggen.

De discussie rond Zwarte Piet speelde ook dit jaar weer op in binnen- en buitenland. Maandag pleitte de Amsterdamse wethouder Andrée van Es ervoor dat de knechten van Sinterklaas voortaan geschminkt moeten worden met een enkele roetveeg, zodat ze geen pikzwart uiterlijk hebben.

Ook internationaal wordt de oer-Hollandse sinterklaasviering steeds vaker in negatief daglicht gesteld. Zo verscheen dinsdag een artikel van het Amerikaanse persbureau Associated Press waarin werd gesteld dat het aan buitenlanders moeilijk is uit te leggen waarom de 'knecht' Zwarte Piet met zijn kroeshaar, en dikke rode lippen niet racistisch zou zijn.

'Weigerpatiënten toch in EPD'

De organisatie achter het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) is niet van plan mensen die geen toestemming hebben gegeven voor het delen van hun dossier, per 1 januari uit het systeem te halen. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag.

Vanaf 1 januari mogen alleen dossiers worden opgeslagen van mensen die expliciet toestemming hebben gegeven. De rest moet worden weggegooid. Sinds begin november loopt een publiekscampagne. Er zijn echter maar weinig mensen die toestemming hebben gegeven.

De VZVZ, de organisatie achter het patiëntendossier, wil nu een halfjaar uitstel, zegt bestuurder Edwin Velzel in de krant. "Veel minder mensen dan wij dachten hebben toestemming gegeven. Dat betekent dat we 95 procent van de dossiers verliezen. Als we al die mensen per 1 januari uit de index halen, lopen we gezondheidsrisico's."

De VZVZ heeft uitstel gevraagd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College Bescherming Persoonsgegevens.

Kate Hudson wil trouwdag geheim houden

Kate Hudson is niet van plan te verklappen wanneer ze gaat trouwen met Matthew Bellamy. "Tot de grote dag is aangebroken, zeggen we dat we nog geen plannen hebben om te trouwen", vertelt de actrice aan USA Today.

"We hebben wel wat ideeën", geeft de 33-jarige Hudson toe. "Het begint vorm te krijgen, maar nu moeten we nog tijd zien te vinden. Matt is aan het toeren, Ryder zit op school en ik ben ook aan het werk", somt ze de bezigheden van haar gezin op.

Hudson heeft sinds 2010 een relatie met Muse-voorman Matthew Bellamy. De twee kregen vorig jaar zoon Bing. Uit haar relatie met rocker Chris Robinson hield de actrice zoon Ryder over.

Twaalf jaar cel voor overval Leidse juwelier

Een man die in januari een gewapende overval pleegde op een juwelier in het centrum van Leiden, is woensdag door de rechtbank in Den Haag tot twaalf jaar cel veroordeeld. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Een tweede verdachte moet acht jaar de gevangenis in.

De twee mannen overvielen 11 januari juwelierszaak Has Gold in de Haarlemmerstraat. Ze bedreigden drie aanwezige klanten en de juwelier. Toen de overvallers er met een groot aantal sieraden en horloges vandoor gingen, schoten zij op de politie en de juwelier. Meerdere mensen in de winkelstraat werden met een vuurwapen bedreigd.

De rechters achten bewezen dat de zwaarst bestrafte man, geboren in 1990, op de juwelier schoot. De man kreeg de relatief zware straf ook opgelegd omdat hij in het verleden al werd veroordeeld voor meerdere overvallen, waarbij ook geweld werd gebruikt.

De mannen moeten naast hun celstraf ook een schadevergoeding van in totaal ruim negenduizend euro betalen aan de slachtoffers die zij bedreigden en beschoten. Het Openbaar Ministerie laat weten tevreden te zijn met de uitspraak van de rechtbank.

Hugh Jackman over X-men: Days of Future Past

Bryan Singer heeft het druk gehad met het optrommelen van zijn oude garde voor X-men: Days of Future Past, met Hugh Jackman die als laatste medewerking heeft bevestigd nadat Patrick Stewart en Ian McKellen al bekend waren gemaakt voor een terugkeer.

Jackman is al in overleg geweest over zijn betrokkenheid bij deze film, en zoals het ernaar uitziet, zullen we meer van hem te zien krijgen dan zijn cameo in X-men: First Class. "There will be more claws in this," zegt Jackman.

De nieuwe film bevat een vertelling die schakelt tussen het verleden, heden en de toekomst, met een jonge Xavier die een tijdlijn wilt voorkomen waarin jonge mutanten aan interneringskampen worden toevertrouwd die bewaakt worden door Sentinels. Geregisseerd door Bryan Singer met hoofdrollen voor Jennifer Lawrence, James McAvoy en Michael Fassbender.

X-men: Days of Future Past wordt verwacht op 17 juli 2014.

Channing Tatum stopt tijdelijk met acteren

Channing Tatum neemt een jaar pauze als acteur om zich te richten op zijn carrière als regisseur. "We hebben ongeveer drie of vier ideeën die heel goed zijn", vertelt de acteur over hem en zijn productiekompaan Reid Carolin aan het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

De 32-jarige acteur wil in 2014 aan de slag gaan met zijn regieambities. "Voor eind volgend jaar gaan we schrijven aan de eerste film die we willen regisseren." De acteur heeft nog een paar rollen op de plank. Zo speelt hij in het vervolg op 21 Jump Street en neemt hij momenteel het drama Foxcatcher op.

Tatum, die onlangs door People Magazine werd uitgeroepen tot meest sexy man op aarde, werkt met Carolin ook aan het vervolg op Magic Mike en een film over het leven van stuntman Evel Knievel. De komedie Magic Mike van Steven Soderbegh is losjes gebaseerd op zijn eigen carrière als stripper.


Channing Tatum stopt tijdelijk met acteren (Foto: Novum)

PvdA toch tegen downloadverbod

De PvdA is en blijft tegen een downloadverbod. Een voorstel van het kabinet dat het recht op downloaden voor burgers op wat voor manier dan ook beperkt, zal de PvdA 'nooit' steunen, laat Kamerlid Jeroen Recourt woensdag weten in een verklaring. Aanleiding daarvoor is de 'onduidelijkheid' die is ontstaan over het standpunt van de sociaaldemocraten.

Tijdens een debat een paar weken geleden met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) schaarde de PvdA zich namelijk nog achter een gedeeltelijk downloadverbod. Recourt liet toen weten voorstander te zijn van een verbod zolang particuliere downloaders maar buiten schot bleven.

Deze opstelling bood Teeven (VVD) de mogelijkheid om weer aan de slag te gaan met het downloadverbod. De liberalen zijn daar een groot voorstander van, maar tot op heden ontbrak de meerderheid daarvoor. In de vorige kabinetsperiode was de PvdA tegen een downloadverbod, net als de toenmalige gedoogpartner PVV.

De discussie die hierop ontstond, vormt aanleiding voor de PvdA om te zeggen dat een verbod 'onbespreekbaar' is. "Wij steunen geen wetgeving die auteursrechtenorganisaties kunnen gaan misbruiken om toch particuliere downloaders te gaan aanschrijven", stelt Recourt. "Wij willen niet het risico lopen een deur op een kier te zetten die wij helemaal dicht willen houden: internetvrijheid voor ieder burger."

Zolang er geen goede oplossing is om de illegale handel aan te pakken zonder dat de vrijheid van particulieren wordt beperkt, blijft de PvdA voor het 'onmogelijke systeem' van de thuiskopieheffing dat recentelijk nieuw leven is ingeblazen.

Het Diner was bijna Hollywoodfilm

Een Amerikaanse producent had interesse om de bestseller Het Diner van Herman Koch te verfilmen. De producent had het boek in Nederland gekocht en vroeg regisseur Menno Meyjes om de roman in de Verenigde Staten te verfilmen. "Elke keer dat ik het las dacht ik, dit zou veel beter in Amsterdam zijn", zegt de Nederlander op de set van de film tegen Novum Nieuws.

"Ik kon het ook niet geloven dat me een Nederlands boek werd aangeboden door een Amerikaanse producent, maar zo gaan de dingen soms." De 58-jarige Meyjes besloot het boek toch in Amsterdam te verfilmen. De regisseur heeft ook voor het scenario getekend.

Meyjes werkt al decennia in Hollywood als scenarist en regisseur. Hij had in de jaren tachtig succes met films als Indiana Jones and the Last Crusade en The Color Purple. Een van zijn laatste films is het drama Day of the Falcon uit 2011, waarvoor hij het scenario schreef. Voor de verfilming van Het Diner van Herman Koch is hij naar Nederland teruggekeerd.

Het Diner gaat over twee echtparen die een avond doorbrengen in een chic restaurant om een misdaad van een van hun kinderen te bespreken. Jacob Derwig en Thekla Reuten spelen een echtpaar en Kim van Kooten en Daan Schuurmans spelen het andere koppel.

Het aantal op de set geconsumeerde gerechten is lager dan de titel van de film doet vermoeden. "Er wordt welgeteld één hap genomen", vertelt hoofdrolspeelster Kim van Kooten. "Daan schrokt in een hap iets weg waar iemand in de keuken uren aan heeft gewerkt." Dat valt de acteurs zwaar. "Want die man kan koken", vertelt Derwig. "Het is moeilijk", vult Reuten aan.

De rechten zijn gekocht door Eyeworks en Inspire Pictures. De opnamen zijn begin november van start gegaan. Het Diner moet in oktober volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.


Het Diner was bijna Hollywoodfilm (Foto: Novum)

Perswaakhond weert klachten over Telegraaf

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) behandelt vanaf volgend jaar geen klachten meer over kranten en andere media die de raad niet erkennen. Het besluit, dat woensdag werd genomen door het bestuur van de raad, betekent dat klagers over berichten van bijvoorbeeld De Telegraaf, RTL, Elsevier en Het Parool niet meer terechtkunnen bij de perswaakhond.

Het voornemen om klagers over deze media voortaan te weren stuitte afgelopen maand op protest in de raad, maar ook daarbuiten. Een peiling onder brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia wees afgelopen week uit dat er behoefte bestaat om de taak van de raad te beperken tot die media die de Raad erkennen. Dat is reden voor het bestuur om de statuten te gaan wijzigen.

De betreffende klagers moeten dan maar naar de rechter stappen, is de gedachte. Maar die oordeelt alleen over de rechtmatigheid van een journalistieke uiting, en niet over het ethische gehalte daarvan.

Ook worden voortaan alleen nog klachten in behandeling genomen die eerst door het aangeklaagde medium zelf zijn behandeld. Verder is de verwachting dat de Raad voor de Journalistiek een andere naam krijgt.

In tegenstelling tot eerdere plannen is besloten de juridische geschoolde voorzitters te behouden. Een deel van de raad vreesde dat het vervangen van de juristen door journalisten de schijn van partijdigheid zou wekken omdat de raad dan zijn 'eigen vlees' zou keuren. Dat argument vindt het bestuur doorslaggevend.

Het plan om de juristen te vervangen vervreemdde vorige maand regionale uitgever HDC Media, die uit protest uit de RvdJ stapte. HDC Media geeft onder meer het Haarlems Dagblad, het Leidsch Dagblad en het Noordhollands Dagblad uit.

De nieuwe voorzitter van het bestuur van de raad is journalist en jurist Folkert Jensma. De oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad volgt met ingang van 1 januari Fons van Westerloo op. Naar een opvolger van raadsvoorzitter Victor Lebesque wordt nog gezocht. Dat moet een (oud-)journalist zijn.

Skyfall is bestbezochte film in Groot-Brittannië

De Bondfilm Skyfall is de bestbezochte bioscoopfilm in Groot-Brittannië aller tijden. De 23e in de reeks, met voor de derde maal Daniel Craig in de rol van James Bond, heeft in totaal bijna 94,3 miljoen pond opgehaald, ruim 116 miljoen euro. Dat maakten productiemaatschappijen Eon Productions, MGM en Sony woensdagochtend bekend.

Met die cijfers is Avatar, de vorige recordhouder, gepasseerd. Die film uit 2009 haalde ruim 93 miljoen pond binnen. Producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli bedankten het Britse bioscooppubliek voor het 'overweldigende' resultaat. "We zijn ontzettend trots op deze film en bedanken ook Daniel Craig en regisseur Sam Mendes, die hebben bijgedragen aan het succes."

De zegereeks van Skyfall is overigens nog niet ten einde. De film ging over de hele wereld zo'n veertig dagen geleden in première en draait nog volop in de bioscoop. In Nederland is de film nog in 187 zalen te bekijken. Skyfall haalde in Nederland tot nu toe ruim 13,6 miljoen euro op.


Skyfall is bestbezochte film in Groot-Brittannië (Foto: Novum)

Oud-ploeggenoot Armstrong voor twee jaar geschorst

David George is voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. Dat maakte de Zuid-Afrikaanse antidopingcommissie woensdag bekend. Tijdens een buitencompetitiecontrole, eind augustus, werden bij de oud-ploeggenoot van Lance Armstrong sporen van epo gevonden. De wielrenner gaf vorige maand zijn epogebruik toe.

De meervoudig Zuid-Afrikaans kampioen koerste in 1999 en 2000 voor de US Postal-ploeg van Armstrong. Hij kwam voor zijn land uit op de Olympische Spelen van 1996 en 2000. George veroverde voor Zuid-Afrika bij de Gemenebestspelen van 2006 zilver en in 1998 brons.

George reed in zijn loopbaan een grote ronde, de Ronde van Spanje in 2006. Hij eindigde toen als zeventigste in het eindklassement.

Politie rijmt over ernstig ongeluk

De politie heeft woensdag een getuigenoproep over een ongeluk waarbij een motorrijder ernstig gewond raakte in dichtvorm op internet gezet. De automobilist die het ongeluk veroorzaakte, ging ervandoor.

De aanrijding vond 22 november plaats op de A16 bij Rotterdam, waar de automobilist van baan wisselde op het moment dat de motorrijder uit Voorburg tussen de file doorreed. "Hij viel op de grond, en raakte hierdoor ernstig gewond", rijmt de politie op deze 5 december.

De motorrijder liep een dubbele armbreuk op. De bestuurder die hem aanreed stopte aanvankelijk wel, maar was verdwenen toen de verkeerspolitie op de plaats van het ongeluk was verschenen. "Getuigen worden verzocht zich bij de politie te melden met hun verhaal, zodat de bestuurder van de Ford kan worden opgenomen in het proces-verbaal."

Het rijm leverde veel kritische reacties op van twitteraars, waarna het Korps Landelijke Politiediensten besloot de getuigenoproep te 'ontrijmen'.

Dj's bellen met verpleegster Kate

Twee Australische radio-dj's hebben het Londense ziekenhuis waar Kate ligt in verlegenheid gebracht. De twee belden naar het ziekenhuis King Edward VII en deden zich voor als de Britse koningin Elizabeth en prins Charles. Ondanks de slechte imitatie van de Britse royals kreeg het duo een zuster die Kate verzorgt aan de lijn.

De nerveuze verpleegster laat onder meer los dat Kate ernstig uitgedroogd was toen ze werd opgenomen, maar dat haar toestand stabiel is. Ook laat de zuster los dat de 30-jarige hertogin veel slaapt, maar moeite heeft in slaap te vallen in een ziekenhuisbed.

"Dit is een incident dat we ten zeerste betreuren", laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten aan de BBC. "Het was een flauwe grap."

Het ziekenhuis, dat bekendstond vanwege de goede waarborging van de privacy van bekende patiënten, heeft inmiddels maatregelen genomen. Alle telefoontjes worden doorverwezen naar St. James's Palace, dat de woordvoering voor Kate en haar man prins William verzorgt.

De Hertogin van Cambridge ligt in het ziekenhuiss wegens ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Maandag werd bekendgemaakt dat zij zwanger is.

Rolex verzorgt tijdwaarneming in Formule 1

Rolex zal vanaf komend seizoen de tijdwaarneming in de Formule 1 gaan leveren. Het bedrijf volgt hiermee Hublot en LG op die in de afgelopen jaren voor de juiste tijden zorgden. Het contract met Rolex is voor meerdere seizoenen.

LG zorgde sinds 2008 voor de officiële tijdwaarneming, terwijl Hublot vanaf 2010 klokken op en rond het circuit ophing. Rolex zal beide bedrijven gaan vervangen. Het is niet de eerste autosportklus voor het dure horlogemerk, want het bedrijf is al sinds de jaren dertig actief bij wedstrijden, zoals de 24 uur van Le Mans. Naast de tijdwaarneming en de klokken rond het circuit zal Rolex ook komen met een officieel Formule 1-horloge.

Thai vieren verjaardag koning Bhumibol

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej heeft woensdag zijn 85e verjaardag gevierd. Hij verscheen in het openbaar en werd door een enorme mensenmassa opgewacht die hoopte een glimp van de vorst op te vangen.

Koning Bhumibol zat op een troon en keek vanaf een balkon uit over een plein waar volgens de politie ongeveer tweehonderdduizend mensen bijeen waren. Hij hield een korte toespraak over nationale eendracht. Veel aanwezigen waren gekleed in het geel, de kleur van de koning, en zwaaiden met Thaise vlaggen.

De enorme opkomst is een duidelijk teken van de affectie die de Thaise bevolking voor de koning voelt. De afgelopen jaren heeft politieke onrust geleid tot onzekerheid over de toekomst van de monarchie.

CBP onderzoekt nieuw patiëntendossier

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat kijken naar de regels rondom de de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Aanleiding is het bericht dat de Amerikaanse overheid inzage zou kunnen eisen in medische dossiers. Dat meldt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer.

"Voor mij staat buiten kijf dat niemand, noch een persoon, noch een natie, in het medisch dossier van een patiënt moet kunnen kijken als deze daarvoor geen toestemming heeft gegeven. Daaraan valt niet te tornen", schrijft Schippers. Om er zeker van te zijn dat de dossiers geheim blijven, laat de minister het CBP de zaak beoordelen.

De NOS meldde vorige week dat het Landelijk Schakelpunt, zoals het nieuwe EPD heet, wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf CSC. Dat zou vallen onder de Patriot Act, waarmee Amerikaanse bedrijven kunnen worden gedwongen gegevens af te staan. Volgens de VZVZ, de organisatie achter het patiëntendossier, is dit niet het geval.

Het CBP heeft eerder gemeld geen privacyrisico's te zien rondom het nieuwe patiëntendossier, maar zei erbij de verdere ontwikkelingen goed in te gaten te houden. Het oorspronkelijke EPD sneuvelde in de Eerste Kamer, onder meer wegens zorgen over de privacy.

Kijk om je heen met Wii U

Naast games komen er ook steeds meer 'gewone' apps uit voor videogameconsoles tegenwoordig. Denk aan YouTube, Facebook of Google Maps. Voor Wii U komt daar in 2013 ook Panorama View bij waarmee je met de controller op reis kunt gaan, gewoon thuis.

Panorama View verschijnt in de lente volgend jaar in Japan, over een Europese release wordt mogelijk vanavond wat verteld middels een nieuwe Nintendo Direct.

Google Maps komt naar Wii U

Tijdens de Japanse Nintendo Direct heeft Nintendo vandaag aangekondigd dat er een Google Maps app beschikbaar komt voor Wii U. Met deze app kunnen we onder andere kaarten bekijken en door straten lopen alsof we er echt zijn.

De app verschijnt in januari 2013 in Japan en is het gehele eerste kwartaal gratis. Eventuele Europese release en prijs zijn op dit moment nog niet bekend. Mogelijk wordt dit vanavond om 18.00 uur bekendgemaakt door Nintendo.

Totilas uit Duitse dressuurselectie gegooid

Het beroemde dressuurpaard Totilas met berijder Mathias Rath is uit de Duitse selectie gegooid. De reden hiervoor is dat de combinatie in het afgelopen periode te weinig gepresteerd heeft doordat er al een half jaar niet deel werd genomen aan wedstrijden. Ook de Olympische Spelen van Londen gingen aan Rath en Totilas voorbij.

Totilas werd bekend met dressuurruiter Edward Gal die met het paard de records aaneen reeg. Tegen een Duits bod van tien miljoen euro kon in 2010 geen nee gezegd worden, waardoor Totilas moest verhuizen. Rath werd de nieuwe berijder, maar tot nu toe wist hij lang niet aan de prestaties van Gal te komen.

Vijf tips over doodgeschoten Diemenaar

Over de moord op de 40-jarige Patrick Brisbane zijn bij de politie vijf tips binnengekomen naar aanleiding van het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Dat meldt een woordvoerder van de politie woensdag. De bruikbaarheid van de tips wordt onderzocht.

Brisbane werd zondag in de vroege ochtend voor zijn huis in Diemen in zijn auto doodgeschoten. Op de beelden die Opsporing Verzocht dinsdag liet zien, is te zien dat de schutter uit een donkerkleurige stationwagen stapte, die al uren voor de moord voor de woning geparkeerd stond.

Brisbane, een bekende van de politie, zat nog rechtop achter het stuur toen buurtbewoners hem rond 08.30 uur aantroffen.

De politie houdt er rekening mee meer tips te ontvangen na de herhaling van Opsporing Verzocht, woensdag om 11.15 uur.

Servische NAVO-gezant pleegt zelfmoord

De Servische NAVO-gezant heeft dinsdagavond zelfmoord gepleegd. Dat heeft de Servische regering woensdag bekendgemaakt. De 52-jarige Branislav Milinkovic sprong van een parkeergarage bij het vliegveld in Brussel. Hij was op slag dood.

Milinkovic stond met een Servische delegatie in de parkeergarage toen hij sprong. De delegatie was in Brussel voor een bespreking met NAVO-functionarissen.

Servië is geen lid van de NAVO, maar heeft wel een missie in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, waar Milinkovic leiding aan gaf. Milinkovic, een voormalig journalist, was eerder de Servische ambassadeur in Oostenrijk.

VVD onder vuur om leenstelsel

De VVD is woensdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting van verschillende kanten onder vuur genomen vanwege de invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten. Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD) begreep de zorgen, maar bleef achter de plannen staan.

Verschillende oppositiepartijen vrezen dat de invoering van het leenstelsel veel studenten zal afschrikken en dus tot een daling van de instroom leidt. Jesse Klaver (GroenLinks) eiste daarom garanties dat voldoende geld beschikbaar wordt gesteld om de 'negatieve invloeden te dempen'.

Duisenberg toonde begrip voor de zorgen, maar denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. "Ik ga uit van een optimistische visie." Hij denkt dat de invoering van een sociaal leenstelsel er juist toe leidt dat jongeren een veel bewustere keuze gaan maken, omdat ze later de studiekosten zelf moeten terugbetalen.

SGP'er Roelof Bisschop leek niet overtuigd van dit argument. Volgens hem maken veel jongeren nu ook al een bewuste studiekeuze. Het is veel meer de verdere ontwikkeling van hun persoonlijkheid die bepaalt dat ze later besluiten alsnog een andere studie te gaan volgen. De invoering van een sociaal leenstelsel biedt hier geen oplossing voor, zei hij.

Volgens Harm Beertema (PVV) komen veel jongeren uit achtergestelde milieus überhaupt niet toe aan het maken van een bewuste keuze. Zij moeten knokken om sowieso een studie te mogen gaan doen. Deze groep wordt door de kabinetsplannen 'keihard uitgesloten', voorspelde hij.

Duisenberg zei dat de toegankelijkheid door minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) 'specifiek' in de gaten moet worden gehouden. Het sociaal leenstelsel moet op een zorgvuldige manier worden ingevoerd. Om de toegankelijkheid te waarborgen is verder een goede voorlichting van belang. Ook helpt het dat nog steeds een aanvullende beurs kan worden aangevraagd, aldus de VVD'er.


VVD onder vuur om leenstelsel (Foto: Novum)

Hemels Zwaard en Wipeout in All-Stars DLC.


PlayStation All-Stars Battle Royale krijgt aan het begin van 2013 haar eerste downloadable content. Deze bevat een level dat Heavenly Sword met de racefranchise WipEout combineert. Dat werd vandaag bekend tijdens een evenement van Sony.

De DLC introduceert ook twee nieuwe personages: Kat uit  Gravity Rush en Emmett Graves uit Starhawk. Kat is erg behendig en heeft krachten waarmee ze de zwaartekracht tart. Graves gebruikt het Build 'n Battle systeem uit Starhawk, waarbij zijn wapens en aanvallen letterlijk uit de lucht komen vallen.

de dlc verschijnt begin 2013 een datum is nog niet bekend wel zou de dlc de eerste twee weken gratis zijn.
dlcdlc2

Leerlingen geschorst wegens grensrechtertweets

De school waarop twee van de verdachten van de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zitten, heeft twee leerlingen geschorst die zich op Twitter goedkeurend uitlieten over de mishandeling. De directeur van het Huygens College in Amsterdam-West verwacht dat meer schorsingen volgen, schrijft Het Parool woensdag.

Een van de twee geschorste leerlingen twitterde 'Free Yassin' over een van de verdachten. Volgens directeur Rick d'Ancona hebben leerlingen niet altijd door wat voor impact hun berichten hebben op internet, maar is een dergelijk bericht 'zeker een schorsing waard'.

Twee leerlingen van de school worden samen met een andere jongen verdacht van doodslag. De drie van 15 en 16 jaar speelden bij de Amsterdamse club Nieuw Sloten en worden ervan verdacht het slachtoffer zondag bij een wedstrijd in Almere te hebben mishandeld. Het 41-jarige slachtoffer overleed maandag in een ziekenhuis.

De school was niet direct beschikbaar voor commentaar.

SP zet duizenden schoenen

De SP heeft woensdag duizenden lege schoenen op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag gelegd. De partij grijpt zo het sinterklaasfeest aan om aandacht te vragen voor kinderen die opgroeien in armoede.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) nam een manifest in ontvangst waarin de SP onder meer pleit voor het extra belasten van miljonairs. Met de opbrengst zou armoede onder kinderen moeten worden bestreden. Volgens de SP voert het kabinet een 'gebrekkig armoedebeleid'.

Asscher sprak van een 'mooi bedachte actie'. "Maar we moeten oppassen dat we elkaar niet de schuld in de schoenen schuiven", zei Asscher. Hij verklaarde wel degelijk de strijd aan te binden tegen armoede, ook onder kinderen. "Maar dat zal niet altijd zijn op de manier die de SP voorstelt."

Volgens Asscher kan armoede onder kinderen het best worden bestreden door de ouders aan het werk te helpen. Daar doet het kabinet veel aan, zei hij.

'Eddie Murphy meest overbetaalde acteur'

Eddie Murphy wordt dik betaald voor zijn rollen, maar zijn films leveren niet veel geld op. De Amerikaanse komiek voert de lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes aan van overbetaalde acteurs. Iedere dollar die Murphy werd betaald voor zijn laatste drie films, zou gemiddeld 2,30 dollar op hebben geleverd.

De 51-jarige Murphy was dit jaar te zien de actiekomedie Tower Heist, die zijn comeback moest worden. De film stelde financieel teleur evenals de komedie A Thousand Words, die door productietrammelant jaren op de plank heeft gelegen.

Grey's Anatomy-actrice Katherine Heigl staat op de tweede plaats van de lijst. Voor iedere dollar die werd uitgekeerd aan haar, werd 3,40 dollar verdiend. De actrice had filmhits als Knocked-Up en 27 Dresses op haar naam staan, maar haar laatste filmprojecten vielen tegen.

Op nummer drie en vier staan Reese Witherspoon en Sandra Bullock en op de vijfde plaats wederom een komiek: Jack Black. Ook Nicolas Cage, Adam Sandler, Denzel Washington, Ben Stiller en Sarah Jessica Parker staan bij de eerste tien.

OM in hoger beroep tegen vrijspraak oud-rechters

Het Openbaar Ministerie in Utrecht gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Johannes Westenberg. De twee werden eind vorige maand door de rechtbank in vrijgesproken van meineed in de langslepende Chipsholzaak.

Justitie kan zich niet vinden in de onderbouwing van het vonnis over onder meer de verklaringen die de twee oud-rechters onder ede aflegden over hun onderlinge contacten. Het OM denkt dat er voldoende aanknopingspunten zijn om de zaak aan het gerechtshof voor te leggen.

Justitie had een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 67-jarige Westenberg. Tegen de 65-jarige Kalbfleisch eiste het Openbaar Ministerie dezelfde werkstraf en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Volgens de rechtbank staat echter niet vast dat de twee tijdens een voorlopig getuigenverhoor in 2010 onder ede valse verklaringen hebben afgelegd over de vraag of ze met elkaar bevriend waren en of ze over de zaak hebben gesproken met elkaar. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat Westenberg in 2006 ten onrechte heeft verklaard dat hij niet had gebeld met een advocaat in de zaak.

De zaak wordt in hoger beroep behandeld bij het gerechtshof in Arnhem.

Crashes in Hitman: Absolution volgende week opgelost

Square Enix liet vandaag weten dat er druk aan een patch gewerkt wordt die problemen in verband met crashes en corrupte save-bestanden op consoles moet oplossen. Een patch voor de pc-versie van Hitman: Absolution verscheen vorige week.

Een ontwikkelaar op het Eidos-forum heeft wat meer uitleg rond de patch gegeven:

"In terms of what this fixes, we've pinpointed a number of things which were causing the random game crashes - which, in turn, were causing saved games to corrupt. We've worked through all of the reported crash issues and are happy to say we've fixed all of them. We'll publish a fuller patch list in due course."

"We're looking to release a patch for Xbox 360 and PlayStation 3 in the week beginning December 10. We can't confirm the exact date as we still need to go through internal testing, and then submission to Microsoft and Sony, but if there are no other issues that's when we're aiming for."

Hitman: Absolution
Hitman: Absolution

Eerste patch Dishonored nu uit

Bethesda heeft vandaag de eerste patch voor Dishonored uitgebracht. De patch is voornamelijk gericht op het verhelpen van bugs, maar pc-gamers krijgen nog een extraatje in de vorm van ondersteuning voor meerdere schermen. De patch is nu te downloaden op alle platformen.

De volledige lijst van verholpen bugs:

  • Fixes for some interactions with Granny Rags that invalidated nonlethal playthroughs under certain circumstances. (Note: These fixes work even for savegames AFTER the final Granny Rags encounter.)
  • Fix for a crash that could happen during loading/transition between areas - notably near Dr. Galvani's house.
  • Reworked “Choke” interaction to make it more reliable in valid contexts.
  • Fixed minor localization issues (PS3/360).
  • Fixed global post-process that sometimes worked improperly during some missions.
  • Fix for a rare crash that could happen when killing a NPC with a possessed rat and spring razor (PS3/360)

 

Iets minder geslaagden in voortgezet onderwijs

Vergeleken met vorig jaar zijn dit jaar iets minder scholieren in het voortgezet onderwijs geslaagd voor hun eindexamen. Dat blijkt uit een rapport dat staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het schooljaar 2011-2012 gold voor het eerst de regel dat het gemiddelde van de punten voor de centrale examens voldoende moet zijn, wil een student slagen. In het verleden werd er niet gekeken naar de punten van het centraal examen per se, alleen naar de gemiddelden tussen de centrale en schoolexamens.

In het hele voortgezet onderwijs slaagde 89,6 procent van de leerlingen voor het eindexamen. In 2011 was dat 90,5 procent. In het vmbo daalde het percentage geslaagden met 1,6 procent naar 92,1 procent en in het vwo met 1,6 procent naar 87,3 procent. Bij de havo was er een stijging van een procent, naar 86,6 procent.

Dekker constateert dat het aantal extra gezakten 'heel gering' is. "Dat is een groot compliment aan docenten en leerlingen waard." Het gemiddelde cijfer voor het centraal schriftelijk is vorig jaar gestegen. Het cijfer voor het schoolexamen is iets gedaald. Dit geldt voor alle schooltypen.

Voor de examens van volgend jaar worden de regels verder aangescherpt. Dan mag voor de 'kernvakken' Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één vijf op de eindlijst worden gehaald.


Iets minder geslaagden in voortgezet onderwijs (Foto: Novum)

'Kortere straf door oude wet in grensrechterzaak'

De drie jonge verdachten van het mishandelen en doden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hangen nog de 'oude' maximumstraffen boven het hoofd. De nieuwe wet voor het adolescentenstrafrecht, een tussenvorm van jeugd- en volwassenenstrafrecht, is klaar en aangenomen door het parlement, maar is nog niet in werking getreden. Daarom kan de 16-jarige verdachte naar verwachting nog niet de nieuwe maximumstraf van 4 jaar jeugddetentie, maar de huidige van 2 jaar worden opgelegd, aldus strafrechtadvocaat Floris Holthuis.

Voor 12- tot 15-jarigen is de maximale gevangenisstraf momenteel 1 jaar. Voor 16- en 17-jarigen is dat 2 jaar. Daarnaast kan de rechter jeugd-tbs bevelen. Dat is maximaal 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Deze termijn kan twee keer met 2 jaar verlengd worden, waardoor de jeugd-tbs maximaal 7 jaar kan duren, zegt advocate Maartje van Megen. De tbs, oftewel Plaatsing In Jeugdinrichting (PIJ-maatregel), kan opgelegd worden als een verdachte lijdt aan een geestelijke stoornis en als er gevaar voor herhaling is.

De twee 15-jarigen en een 16-jarige jongen die de grensrechter afgelopen zondag in Almere in elkaar zouden hebben geschopt en geslagen, worden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van doodslag, mishandeling en openlijk geweld. Volgens advocaat Holthuis kan voor al deze verdenkingen de maximumstraf worden opgelegd, ook bij de mishandeling, omdat daar als strafverzwarend geldt dat het slachtoffer is doodgegaan.

Er bestaat ook nog de mogelijkheid dat de 16-jarige als volwassene wordt berecht. Van Megen: "De rechter beoordeelt deze mogelijkheid aan de hand van de ernst van het feit, de persoon van de dader en de omstandigheden waaronder het feit is begaan." Berechting als volwassene betekent dat de straffen flink omhoog kunnen. Van Megen verwijst naar de moord op een Amsterdamse garagehouder, waarvoor een 16-jarige jongen in hoger beroep 18 jaar cel kreeg opgelegd. Levenslang kan niet aan minderjarigen worden opgelegd, ook niet als het volwassenenstrafrecht op hen wordt toegepast.

De jonge verdachten in de voetbalzaak zitten sinds hun arrestatie in zogeheten beperkingen en mogen uitsluitend contact hebben met hun advocaat. "Zeker voor jongeren zijn die beperkingen zeer heftig", zegt Van Megen. "Een advocaat kan er bezwaar tegen maken als een verdachte voor het eerst voor de raadkamer van de rechtbank komt, meestal na 2 weken bewaring."

Het voorarrest van jongeren kan worden verlengd tot aan de uitspraak van de rechter. Donderdag komt de eerste verlenging van het voorarrest aanbod; de onderzoeksrechter beslist dan of de jongens de komende 14 dagen vast kunnen blijven zitten.

'Oude wet geldt nog in grensrechterzaak'
'Oude wet geldt nog in grensrechterzaak' (Foto: ANP)

Messi kan vandaag record Müller verbreken

Lionel Messi kan vandaag een lang onaantastbaar geacht voetbalrecord van Gert Müller aanscherpen. De aanvaller van FC Barcelona staat vandaag in de Champions League met zijn club tegenover Benfica. Barcelona is al geplaatst voor het vervolg in het kampioenenbal.

Messi heeft dit kalenderjaar in alle competities samen 84 treffers gemaakt, één minder dan Müller in 1972. Barça-trainer Tito Vilanova liet weten dat hij vandaag een aantal sterren rust gunt. "Maar we weten allemaal dat Messi altijd wil spelen."

Beveiligers vinden kist vol geld

Twee beveiligers van Shield Security deden dinsdagavond rond kwart over zeven een wel heel opvallende ontdekking.

Tijdens een surveillance in de buurt van station Diemen Zuid ontdekten de beveiligers namelijk een metalen kist vol geld. De kist stond 'voor het oprapen' op de grond naast een kaartautomaat, laat een van de beveiligers weten.

De, enigszins verbaasde, surveillanten hebben de kist met geld uiteindelijk overgedragen aan medewerkers van de Dienst Service en Veiligheid van het GVB. In een reactie laat het vervoersbedrijf weten dat de kist een geldcassette met wisselgeld voor een kaartautomaat van het GVB betreft.

"De cassette is tijdens het wisselen waarschijnlijk vergeten", laat een woordvoerder weten. "Dit is de afgelopen jaren nog niet voorgekomen, maar we zullen de veiligheidsprocedure die hiervoor geldt nog eens goed onder de aandacht van de betrokkenen brengen". Hoeveel geld er exact in de kist zat kan de woordvoerder niet bevestigen. "Maar de hoeveelheid wisselgeld in de cassettes is beperkt. Ze worden regelmatig gewisseld".

Eerste Assassin's Creed III-DLC uit

De eerste DLC voor Assassin's Creed III genaamd The Hidden Secrets is vanaf gisteren uitgekomen voor Xbox 360- en PC-Season Pass houders. Vandaag mogen ook de PlayStation 3-gebruikers met een Season Pass genieten van de DLC.

Als je geen Season Pass hebt, hoef je gelukkig geen zorgen te hebben. Vanaf 11 december kan je dan de DLC kopen als je Assassin's Creed III speelt op de Xbox 360 of PC en op 13 december als je een PlayStation 3 bezit. Iedereen met een Wii mag nog even wachten, aangezien Ubisoft nog geen datum heeft vrijgegeven daarvoor.

In de DLC krijg je drie nieuwe missies voor de kiezen waar je een uur mee bezig bent: de missies heten Lost Mayan Ruins, Ghost of War en Dangerous Secret. Ook krijg je twee nieuwe outfits (Captain of the Aquila-uniform en Colonial Assassin) en twee nieuwe multiplayer-characters (Redcoat en Sharpshooter).

Er komt sowieso nog twee keer DLC uit voor Assassin's Creed III: Tyranny of King Washington en Battle-Hardened verschijnen in de toekomst. Hierbij zal eerstgenoemde daadwerkelijk verhaal bevatten en de laatstgenoemde zal maps en personages brengen.

Assassin's Creed III-DLC vanaf vandaag ook uit voor PlayStation 3-gebruikers

Italiaan Carrara zet punt achter wielercarrière

Wielrenner Matteo Carrara heeft een punt achter zijn carrière gezet. Dat maakte de 33-jarige Italiaan woensdag via Facebook bekend. "Ik heb genoten en kijk met veel tevredenheid terug op de afgelopen jaren. Ik heb besloten te stoppen om andere doelen in mijn leven na te streven", verklaart de Italiaan zijn vaarwel uit de wielersport.

Carrara kwam sinds 2009 uit voor Vacansoleil maar kreeg daar geen nieuw contract aangeboden. Hij reed in zijn loopbaan verder voor Barloworld, Lampre, Unibet en Quick-Step. Hij boekte in zijn tijd bij de Nederlandse ploeg twee overwinningen. In 2009 won Carrara de Omloop van Lotharingen en in 2010 de Ronde van Luxemburg.

De Italiaanse allrounder deed eenmaal mee aan de Tour de France. Hij werd in 2008 36e in het shirt van Quick-Step. Vorig jaar werd Carrara zestiende in de Ronde van Italië, zijn beste resultaat in een grote ronde.

Cel voor cokedealer die weigert winst af te staan

Een veroordeelde cocaïnehandelaar uit Purmerend is voor bijna drie jaar in de cel gezet omdat hij weigert de twaalf miljoen euro die hij verdiende met zijn drugshandel aan de staat te betalen. De 48-jarige man kreeg de zogeheten ontnemingsmaatregel al in maart 2010 door het gerechtshof in Den Haag opgelegd, maar heeft nog altijd niets betaald.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag denkt dat hij wel kan, maar niet wil betalen en heeft hem daarom voor 1080 dagen laten vastzetten. De betalingsverplichting blijft bestaan.

De Purmerender zat opnieuw vast voor cocaïnehandel, maar zijn voorlopige hechtenis werd onder voorwaarden geschorst. Justitie was bang dat hij zou vluchten als hij op vrije voeten zou komen en eiste lijfsdwang, een drukmiddel dat een rechtbank of hof kan opleggen als iemand een opgelegde ontnemingsmaatregel wel kan, maar niet wil betalen.

Twee weken voor de behandeling van zijn nieuwe strafzaak wees het hof de eis van justitie toe. De man werd vervolgens op de zitting in zijn nieuwe zaak bij de Rotterdamse rechtbank aangehouden om de 1080 dagen uit te zitten.

Langere celstraf voor per ongeluk doodschieten zus

Een man uit Roermond die op zijn broer schoot, maar zijn zus dodelijk raakte toen zij tussenbeide sprong, moet langer de cel in. De 29-jarige man kreeg vorig jaar drie jaar cel voor een poging tot moord op zijn broer, maar het gerechtshof in Den Bosch legde woensdag 5,5 jaar op voor dood door schuld.

De man was op Moederdag 2010 met een pistool naar de woning van zijn moeder en zijn zus gegaan. Daar kreeg hij ruzie met een broer. Toen hij een pistool trok en op zijn broer schoot, werd zijn zus geraakt. Dat gebeurde voor de ogen van haar dochter. De zus overleed later in een ziekenhuis.

De rechtbank in Maastricht oordeelde eerder dat de Limburger de dood van zijn 25-jarige zus niet te verwijten valt. Het voorval zou moeten worden gezien als een tragisch ongeval. Daarom werd hij alleen veroordeeld voor poging tot doodslag op zijn broer. Dat hij zijn zus had doodgeschoten, was volgens de rechter misschien wel zijn zwaarste straf.

Het hof kijkt er anders tegenaan. Dat vindt dat de man roekeloos heeft gehandeld door in een woning te schieten terwijl er anderen dichtbij waren. Daarmee heeft hij schuld aan de dood van zijn zus, ook al geloven de rechters wel dat hij niet de bedoeling had haar te raken. Hij heeft zijn eigen familie 'intens diep leed' aangedaan, oordeelt het hof.

Justitie had in beide gevallen tien jaar cel geëist. Het hof komt op een lagere straf uit omdat de man door zijn slechte fysieke gezondheid meer onder een langdurige celstraf lijdt.

Werkstraf voor hacker website Heerhugowaard

Een 24-jarige man uit Heerhugowaard die vorige week woensdag de website van zijn gemeente platlegde, heeft een werkstraf van veertig uur opgelegd gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar woensdag. Voor zover bekend heeft de Heerhugowaarder geen informatie gestolen.

De man brak een week geleden in op de website van de gemeente en blokkeerde deze vervolgens. Hij had de gemeente al eerder gewaarschuwd dat de beveiliging onvoldoende was en toen daar geen actie op werd ondernomen, besloot hij de site te hacken.

De Heerhugowaarder meldde zich vrijdag zelf bij de politie nadat hij eerder over zijn daad had getwitterd. Vervolgens werd hij aangehouden en werden zijn laptop en een usb-stick in beslag genomen. De man claimde lid te zijn van hackersgroep Anonymous, maar dat is uit onderzoek van de politie niet gebleken.

Om de hacker zo snel mogelijk te kunnen bestraffen, legde het OM de werkstraf zaterdag op volgens een speciale regeling zonder tussenkomst van de rechter. De man, die een nacht in de cel heeft gezeten, is hier kennelijk mee akkoord gegaan.

Hitman-Facebook game erg dom idee

Square Enix dacht niet na. Square Enix dacht totaal niet na. Gisteren vertelden we dat Square Enix een app had gemaakt voor Facebook waarin je 'hits' kan plaatsen op vrienden, als promotie voor Hitman: Absolution. Dat heeft ongeveer een uur geduurd voordat de game offline ging.

Het begon waarschijnlijk als een leuk idee: Hitman persoonlijk maken door contracten te schrijven voor je vrienden. Zo weten meer mensen dat er een nieuwe Hitman-game aankomt, mensen vinden het leuk: gelach alom. Behalve bij de persoon die het berichtje krijgt.

Er stond namelijk ook een motivatie bij elk contract. Zo kon je worden omgelegd omdat je 'lelijke make-up' ophebt of een 'lelijke lach'. Ook 'grote oren' of het aanhebben van een te nauwe broek waardoor vet over de rand komt is een goede reden om vermoord te worden door Agent 47. Als meest pijnlijke reden kon er zelfs staan dat 47 achter je aankwam omdat je, en ik citeer, 'small tits' hebt. Al met al niet iets wat je jouw vrienden aan wil doen.

Square Enix heeft aangegeven dat ze 'te ver zijn gegaan'. Ook hebben ze verteld dat het de bedoeling was dat alleen de verstuurder en ontvanger het bericht zouden krijgen en dat ze besloten hebben om te stoppen met de Facebook-game omdat mensen erover hebben geklaagd. En dat is hun goed recht.

Nokia kondigt Lumia 620 aan

Nokia heeft zojuist de Nokia Lumia 620 aangekondigd, hun derde Windows Phone 8-toestel en de goedkoopste van het trio. Na de highrange 920 en de midrange 820 nu dus de lowrange 620 die kleur als thema heeft meegekregen en zicht richt op een jonge doelgroep.

Nieuw voor de Lumia 620 is Dual Shot wat inhoudt dat er gecombineerd kan worden met twee kleuren om je telefoon een eigen persoonlijkheid te geven. De achterkant van de telefoon krijgt een doorzichtige klep die je kunt wisselen. Een gele telefoon en cyaankleurig klepje geven zo een lime groene telefoon.

Hoewel de 620 de goedkoopste van de drie WP8-toestellen gaat worden krijgt het 3,8" scherm toch dezelfde techniek als de 920 en 820 wat ervoor moet zorgen dat je zelfs in direct zonlicht kunt zien wat er op je scherm staat.

Daarnaast krijgt het dezelfde camera-mogelijkheden als Cinemagraphc en Smart Shot die van de 5MP-camera een waardige telefooncamera moeten maken. Tot slot geeft Nokia aan dat de unieke Lumia-apps van henzelf, zoals Nokia Maps, Nokia Drive en Nokia City Lense, allemaal beschikbaar zullen zijn.

Het toestel krijgt een richtprijs van 249 dollar en staat gepland voor een release in het eerste kwartaal van 2013 in Amerika. Aangezien wij in Nederland de 820 en 920 pas in januari krijgen is de verwachting dat de 620 rond maart verschijnt.

Riool op 16.000 plekken doorboord door leidingen

Rioolbuizen worden vaak doorboord bij de aanleg van telecom-, gas-, elektriciteits- en drinkwaterleidingen. Behalve schade aan het riool brengt dit risico's voor gasexplosies, drinkwaterbesmetting en kortsluiting met zich mee. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van kenniscentrum voor riolering Stichting Rioned.

Op zo'n zestienduizend plekken zijn leidingen dwars door het riool geboord. Alleen al doorboringen van hoofdriolen vinden zo'n duizend keer per jaar plaats. Daarnaast worden ook vaak huisaansluitingen geraakt. Voor het onderzoek werden 76 gemeenten en een aantal rioolinspectiebedrijven bevraagd.

De doorboringen brengen naast dure herstelkosten aan het riool ook verzakte wegen en andere mogelijk risicovolle situaties met zich mee. Hoewel uit het onderzoek bleek dat er de afgelopen vijf jaar slechts eenmaal een direct verband werd gevonden tussen een gaslek en de boring van een leiding, meldden gemeenten wel veel situaties waarin bijna iets misging.

Stichting Rioned pleit nu voor preventieve maatregelen om doorboringen van het riool te voorkomen. Zo moeten er regels komen over de diepteligging van kabels en leidingen. Ook dringt de stichting aan op een verbod in bepaalde gebieden van ongestuurde boringen en het verbeteren van de gebruikte boortechniek.

NCsoft ontslaat opnieuw medewerkers

Gamebedrijf NCsoft heeft wederom een aantal medewerkers op straat gezet. Bij het kantoor in Seattle is een onbekend aantal plaatsen geschrapt als gevolg van een reorganisatie. Dat verklaart een woordvoerder tegenover het tijdschrift PC Gamer. Het is de tweede keer in veertien maanden dat de studio banen wegsnijdt.

Vorig jaar oktober werden banen geschrapt bij kantoren in het Engelse Brighton en de Amerikaanse steden Seattle en Austin. Sinds 30 november is het online spel City of Heroes niet langer te spelen en zijn de deuren van gamestudio Paragon Studios gesloten.

Afgelopen zomer draaide de gameuitgever twaalf procent minder omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Eind augustus bracht het bedrijf het online spel Guild Wars 2 op de markt. Met ruim twee miljoen verkochte exemplaren binnen twee weken kende die game een goede start.


NCsoft ontslaat opnieuw medewerkers

Onbekende schutter opent vuur op Friezen

Een onbekende man heeft dinsdagavond in Leeuwarden het vuur geopend op een groepje mensen. Een 24-jarige inwoner van de Friese stad werd door een kogel geraakt, meldt de politie woensdag.

Rond 20.30 uur stapte op de Nieuweweg een man uit een donkerkleurige auto en schoot op een groepje van vier mensen. Daarna ging hij ervandoor. De Leeuwarder die werd geraakt, liep verwondingen aan zijn onderlichaam op. Hij mocht na behandeling in een ziekenhuis weer naar huis.

[NBA] Miami verrassend onderuit tegen Washington

Miami Heat heeft dinsdag verrassend een nederlaag geleden tegen Washington Wizards. De regerend NBA-kampioen ging op vreemde bodem met 105-101 onderuit tegen de nummer laatst van de Amerikaanse basketbalcompetitie. Miami was al zes duels ongeslagen. Voor Washington is het pas de tweede zege van het seizoen.

Ook LeBron James kon met zijn 26 punten, dertien rebounds en elf assists de vierde verliespartij van het seizoen niet afwenden. Jordan Crawford was met 22 punten topscorer aan de kant van de Wizards. Kevin Seraphin, A.J. Price en Martell Webster droegen met zestien, veertien en dertien punten ook stevig bij aan de winst.

Los Angeles Lakers verloor op bezoek bij Houston Rockets met 107-105. Kobe Bryant miste met acht seconden op de klok de kans om met een driepunter de Lakers de overwinning te bezorgen. De routinier was, ondanks zijn misser, goed voor 39 punten. Toney Douglas en Greg Smith leverden met 22 en 21 punten een aanzienlijke bijdrage aan de zege van de Rockets.

Overige uitslagen
Brooklyn Nets - Oklahoma City Thunder 111 - 117
Philadelphia 76ers - Minnesota Timberwolves 88 - 105
Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 108 - 98
Chicago Bulls - Indiana Pacers 76 - 80

Weerbureaus waarschuwen voor sneeuwoverlast

Enkele weerbureaus waarschuwen voor forse sneeuwval vrijdag. Volgens Weeronline.nl kunnen de sneeuwbuien in combinatie met harde wind zorgen voor ontwrichting van het weg-, trein- en vliegverkeer. Meteo Consult denkt er hetzelfde over.

De sneeuw en wind kunnen zorgen voor sneeuwjacht en sneeuwduinen. In een groot deel van het land zal sneeuw vallen, plaatselijk 10 tot 20 centimeter.

Het begint volgens de voorspellingen al in de nacht van donderdag op vrijdag te sneeuwen, te beginnen in het westen van Nederland.

Weerbureaus waarschuwen voor sneeuwoverlast
Weerbureaus waarschuwen voor sneeuwoverlast (Foto: ANP)

Mike Capps stapt af bij Epic Games

Mike Capps legt de scepter neer als baas van gamestudio Epic Games. De topman gaat zich de komende tijd richten op het vaderschap, maar blijft nog wel actief in het bestuur van de studio. Zijn functie wordt overgenomen door topmannen John Farnsworth en Paul Meegan. Dat heeft Capps dinsdagnacht bekendgemaakt.

Capps heeft tien jaar op de troon gezeten bij het in North Carolina gevestigde gamebedrijf. Met games als Unreal Tournament en Gears of War en met de Unreal-software voor de productie van computerspellen is Epic Games een vooraanstaande studio.

Naast Capps verlieten eerder vooraanstaande mensen als productieleider Rod Fergusson en gameontwikkelaar Cliff Bleszinski de gamestudio. Het is onbekend of deze exodus iets te maken heeft met de investering die de Chinese internetgigant Tencent in juni deed in het Amerikaanse bedrijf.

Epic Games komt in maart met het schietspel Gears of War: Judgment voor de Xbox 360. Daarnaast wordt gewerkt aan Unreal 4-gamesoftware en het online spel Fortnite. De gamestudio zou ook betrokken zijn bij een mogelijke verfilming van de Gears of War-reeks.


Mike Capps stapt af bij Epic Games (Foto: Novum)

[CT] Bondscoach Van Ass: 'Niet polderen in topsport'

Nederland staat donderdag in de kwartfinale van de Champions Trophy. Dat is geen verrassing, alle acht de deelnemende landen zijn door naar de kwartfinale. Dus ook België, dat alle drie de groepsduels verloor, maakt nog kans op de eindzege. Over dit nog vrij nieuwe toernooiformat wordt in Melbourne al de hele week veel gesproken. Niet iedereen is enthousiast.

"Over de vraag wat topsport is kunnen we uren discussiëren", aldus bondscoach Paul van Ass. "Maar ik vind dat de beste moet winnen. En in dit systeem bestaat de kans dat je vijf van de zes wedstrijden wint, maar toch vijfde wordt, als die ene verliespartij toevallig de kwartfinale is. En na drie nederlagen en een paar gelijke spelen die je vervolgens wint met shoot-outs, kun je het toernooi winnen. Dat is raar."

"Begrijp me goed, ik vind het ook belangrijk dat de top in het hockey breed moet zijn en dat het goed is dat andere landen ook topwedstrijden spelen. En dat we na drie wedstrijden in een knock-out-fase terechtkomen is natuurlijk ook supergaaf. Maar toch vind ik dat je in topsport niet moet polderen." 

Ook aanvoerder Klaas Vermeulen zou het graag anders zien. "Wat mij betreft gaan de beste twee teams uit de poule naar de halve finale", aldus de spelverdeler. "Dan speel je vijf wedstrijden die er echt toe doen." Aanvaller Billy Bakker heeft niet direct een passend antwoord voor handen op de vraag of het anders moet. "Het is jammer dat je niet beloond wordt als je het in de groepsfase goed gedaan hebt. Eigenlijk zou je je punten en doelpunten mee moeten nemen naar de volgende ronde. Maar aan de andere kant: knock-out-wedstrijden zijn wel de wedstrijden die je als sporter graag speelt. En er is geen enkel ander toernooi met kwartfinales, dus dat is dan wel weer erg gaaf."

Marc Lammers, de coach van de Belgen, heeft ook zijn twijfels bij dit systeem. "Nu zitten wij toevallig aan de goede kant en zou ik er blij mee moeten zijn. Maar als ik heel eerlijk ben, is het niet echt fair. Wij hebben drie keer verloren en hebben nog net zoveel kans als de groepswinnaars."

Eindhoven wil wietproef met Utrecht

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft 2 weken geleden de gemeente Utrecht benaderd om samen een proef met gereguleerde wietteelt uit te werken. De burgemeester heeft dat gemeld in reactie op een motie in de gemeenteraad om een proef te beginnen. De motie werd dinsdagavond aangenomen.

Utrecht wil ook al heel lang aan de slag met gereguleerde wietteelt. De gemeente wil een vereniging oprichten voor volwassen wietgebruikers die op een gereguleerde en gecontroleerde manier wiet telen.

Afgelopen week zijn ook in Rotterdam en Tilburg initiatieven ontstaan. De gemeenteraden denken een kans te maken bij het nieuwe kabinet dat door afschaffing van de 'wietpas' heeft getoond een liberaler drugsbeleid te willen.

Ecclestone in gesprek met Turkije

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bevestigd dat hij in gesprek is over de terugkeer van de Grand Prix van Turkije op de F1-kalender. Hij praat met de nieuwe directie van Istanbul Park over de vervanging van de race in New Jersey die met een jaar uitgesteld is.

De voorlopige kalender voor het seizoen 2013 bestaat nu uit negentien races, maar als het aan Ecclestone ligt zullen dit er weer twintig worden, zo meldt hij aan La Gazetta dello Sport. "Ik reis af naar Istanbul om te kijken of we de Turkse Grand Prix terug op de kalender kunnen krijgen, alvorens met de mondiale autopsportraad te vergaderen."

Als het aan Vural Ak, de nieuwe directeur van Istanbul Park, ligt zal het niet bij alleen 2013 blijven. Hij zegt met de Brit in gesprek te zijn over een nieuw zevenjarig contract. De race werd in 2005 voor het eerst gehouden, maar ontbrak dit seizoen omdat het aflopende contract niet verlengd werd.

Oud-doelman van Colombia (41) overleden

Oud-keeper Miguel Calero is op 41-jarige leeftijd overleden. De voormalige doelman van de Colombiaanse nationale ploeg overleed aan de gevolgen van een beroerte. Calero maakte in 1998 deel uit van de WK-selectie van Colombia. Hij speelde in totaal vijftig interlands.

Calero kwam meer dan tien jaar uit voor Pachuca. Met de Mexicaanse club werd hij vier keer landskampioen. Vorig jaar stopte hij met zijn actieve loopbaan om keeperstrainer te worden. Een week geleden werd Calero getroffen door een beroerte. Een operatie mocht niet meer baten.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos reageerde geschokt op het overlijden van zijn landgenoot. "Dit nieuws doet elke inwoner van Colombia pijn. Het voetbal is in rouw."

R. Koeman verlengt bij Feyenoord

Ronald Koeman heeft zijn contract bij Feyenoor met een jaar verlengd. De nieuwe verbintenis loopt nu tot 1 juli 2014. Feyenoord behaalde onder Koeman voor het eerst sinds elf jaar de tweede plaats in de competitie en ook in het huidige seizoen doen ze mee om de prijzen.

De clubleiding van Feyenoord wilde graag verder met Koeman vanwege de prestaties, maar ook om door te gaan met het ontwikkelen en opleiden van de talenten bij Feyenoord. "Vanaf het eerste moment was duidelijk dat zowel Ronald als wij hetzelfde voor ogen hadden: een verlenging met nog eens een jaar", verklaart technisch directeur Martin van Geel, die aangaf dat binnenkort nog een feestelijk tekenmoment zal worden georganiseerd. "Als je allebei wilt en ook nog eens hetzelfde blijkt te denken over wat voor beide partijen goede voorwaarden zijn, kan het opeens heel snel gaan", aldus Van Geel die samen met algemeen directeur Eric Gudde de gesprekken met Koeman en diens zaakwaarnemer voerde.

Ronald Koeman is net als de Feyenoord-leiding blij dat partijen het zeer snel eens zijn geworden over verlenging van zijn contract. "Ik heb al meermalen gezegd dat ik het hier bij Feyenoord ontzettend naar mijn zin heb. Omgekeerd heeft ook de clubleiding openlijk aangegeven en laten blijken graag langer met mij door te willen. Dan is er dus weinig om ingewikkeld over te doen."

De afgelopen dagen verlengde Feyenoord ook al de contracten met de jeugdige talenten Jean-Paul Boëtius en Tony Vilhena. "het is al met al een hectisch maar mooi weekje zo", lacht Van Geel. "Ik ben er van overtuigd dat we op deze manier hele belangrijke stappen hebben gezet om niet alleen de rest van dit seizoen, maar ook de jaargang 2013-2014 vol vertrouwen tegemoet te kunnen zien."

Scheidsrechter mag doellijntechnologie wantrouwen

FIFA secretaris-generaal Jerome Valcke heeft laten weten dat de doellijntechnologie die de wereldvoetbalbond in wil gaan voeren niet leidend zal zijn. Een scheidsrechter krijgt te allen tijde de mogelijkheid om de technische snufjes te negeren.

De roep om de invoering van de doellijntechnologie is de laatste jaren steeds luider geworden. De FIFA besloot deze roep niet te negeren en vroeg bedrijven om met een oplossing te komen. Deze week zullen tijdens het WK voor clubteams in Japan de twee overgebleven systemen aan de tand worden gevoeld. Hawk Eye werkt met zeven camera's op de doellijn, terwijl GoalRef mikt op magnetische velden.

Valcke: "De arbiter is de belangrijkste persoon. Hij heeft het laatste woord. Als de scheidsrechter twijfel heeft en het gebruikte systeem kan zijn twijfel niet wegnemen, kan hij zeggen: sorry, ik geloof niet dat ik het systeem kan vertrouwen."

Pittman ruilt atletiekbaan in voor bobslee

Het bobsleeën kan zich steeds meer verheugen op atleten die overstappen vanuit andere takken van sport. De tweevoudig wereldkampioene op de 400 meter horden, Jana Pittman, is de volgende die een afdaling wel ziet zitten. De Australische wil samen met landgenote en stuurvrouw Astrid Radjenovic tijdens de Spelen in Sochi 2014 gaan voor het goud.

Pittman kampte met een hardnekkige voetblessure, waardoor de wereldkampioene van 2003 en 2007 met atletiek moest stoppen. Ze miste door de kwetsuur al de Olympische Spelen van Londen. De bobslee vormt een nieuwe uitdaging. "Astrid zit maar een- of tweetiende van de leiders, dus zij zoekt iemand die veel kracht en snelheid kan toevoegen."

De Australische is niet de eerste atleet die de overstap maakt naar de ijzers, want onder meer in Nederland hebben al een aantal atleten een succesvolle overstap gemaakt. Recentelijk voegde de Amerikaanse hordeloopster Lolo Jones zich hierbij, terwijl in Nederland baanwielrenster Willy Kanis met succes de remster van stuurvrouw Esmé Kamphuis is geworden.

Robben dit jaar mogelijk niet meer in actie

Arjen Robben zal dit voetbalseizoen mogelijk niet meer in actie komen. De aanvaller van Bayern München is inmiddels hersteld van een dijbeenblessure, maar kampt nu naar eigen zeggen met rugproblemen, zo laat hij weten aan Bild.

Robben liep in de oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland (0-0) een lichte blessure op. "Die kwetsuur is genezen, maar ik heb sinds een week opnieuw last van mijn rug." De reden hiervoor is dat een tussenwervelschijf op een zenuw drukt. Bayern hoopt dit met injecties en intensieve fysiotherapie te verhelpen. Het is niet de eerste blessure van de aanvaller, want hij kwam dit seizoen nauwelijks in actie.

"De pijn straalt uit naar mijn rechterbeen. Of ik dit jaar nog in actie kom, weet ik niet. We werken rustig aan mijn herstel." Voor 2013 belooft hij beterschap. "Ik keer topfit terug. De motivatie is aanwezig om belangrijk te zijn voor de ploeg in de tweede seizoenshelft. In de laatste drie seizoenen heb ik bijna geen wedstrijd gemist na de jaarwisseling."

De FOK!games Wishlist 2013

De redacteuren van FOK!games zijn de laatste maand de ring in gestapt en hebben uitgevochten wat onze gezamenlijke wishlist van games in 2013 is. Na de blauwe ogen, bloedneuzen en temper tantrums van verschillende redacteuren, is er door elke redacteur gestemd op hun favoriete game. Hieruit is een lijst ontstaan die weergeeft waar FOK!games het meest naar uitkijkt.

Deze lijst van tien games die volgend jaar uitkomen, zal vanaf vandaag elke dag een special opleveren over waarom deze game nou in de lijst staat. Vandaag staat game #10 online. Die kun je vinden via deze link

Automobilist sleurt lantaarnpaal 200 meter mee

Een automobilist heeft dinsdagnacht op de A2 bij Nieuwegein de vangrail geschampt, een lantaarnpaal geramd en die tweehonderd meter meegesleurd. De bestuurder heeft de auto na het ongeluk even voor 02.00 uur op de rijbaan richting Den Bosch stilgezet en de benen genomen, meldt de politie.

De lantaarnpaal van zo'n acht meter zat volgens de politie in de motorkap van de auto gevouwen. Omdat er een goede kans bestond dat de bestuurder gewond was geraakt, werden onder meer een politiehond en een helikopter ingezet om hem te vinden. Dat lukte echter niet.

De eigenaar van de auto zegt volgens de politie dat hij de auto had uitgeleend. Als de bestuurder wordt gevonden, maakt de politie proces-verbaal tegen hem op voor het verlaten van de plaats van een ongeval.

Brand China aangestoken door ex-medewerker

De brand in een kledingfabriek in de Zuid-Chinese provincie Guangdong die aan veertien mensen het leven kostte is aangestoken door een voormalige medewerker. Dat heeft de verdachte, Liu Shuangyun, woensdag gezegd in een interview met de tv-zender Guangdong TV. Hij verklaarde tot zijn daad te zijn gekomen, omdat hij nog salaris tegoed had en dat na drie jaar nog steeds niet had gekregen. Liu is daarop aangehouden en vastgezet.

De brand brak dinsdag uit in een fabriek in de stad Shantou. Na een halfuur werd het sein brand meester gegeven. Onder de slachtoffers bevonden zich dertien vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 20 jaar en een man, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Liu zei dat hij nog drieduizend yuan (365 euro) aan salaris tegoed had. Hij kocht voor veertig yuan (bijna vijf euro) benzine om de fabriek in lichterlaaie te zetten. Na zijn daad nam hij de benen. "Ik handelde erg impulsief, ik was erg boos", zei Liu. "Daarom deed ik deze dingen."

Coentunnel dicht na ongeluk A10

De Coentunnel op de A10 is woensdagochtend in de richting van Zaanstad afgesloten naar aanleiding van een aanrijding tussen twee busjes. Bij de aanrijding raakte niemand gewond. Dat meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 07.45 uur. Daarop werd de tunnel in beide richtingen afgesloten. Een halfuur later werd de weg richting Den Haag weer vrijgegeven.

De afsluiting richting Zaanstad duurt naar verwachting nog tot 10.00 uur, meldt een woordvoerder van de ANWB. Het verkeer in die richting wordt geadviseerd om te rijden via de Zeeburgertunnel.

Animator Gerrit van Dijk (73) overleden

De Haarlemse animatiefilmer Gerrit van Dijk is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Haarlems Dagblad woensdag. Voor die krant maakte hij jarenlang cartoons.

Van Dijk werd werd geboren in het Brabantse Uden en trok op zijn 22e naar Haarlem. Naast cartoonist was hij ook tekenleraar en beeldend kunstenaar. Van Dijk won twee keer de Gouden Beer (voor Pas à Deux in 1989 en I Move, So I Am in 1998) en een maal het Gouden Kalf (A Good Turn Daily in 1984). In 1998 werd Van Dijk, toen hij 25 jaar actief was, benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van Dijk was een meester in de animatiefilm, maar tegelijkertijd een veelzijdig kunstenaar. Zo was hij de grote inspirator achter de totstandkoming van het Holland Animation Film Festival en het Nederlands Instituut voor Animatiefilm. Eind jaren zeventig was hij een van de drijvende krachten achter het maatschappijkritische multidisciplinaire kunstproject Jute. Als cartoonist en columnist leverde hij via Haarlems Dagblad gedurende zeventien jaar bijdragen aan het maatschappelijk debat; hij oogstte internationale prijzen met een vuurwerkshow in Montreal en exposeerde zijn fotoproject Zeek in onder meer het Frans Halsmuseum in Haarlem, het IDFA alsook in Lissabon en Hiroshima.

Enkele maanden geleden reisde hij ondanks de ziekte waar hij aan is overleden nog naar een filmfestival in Midden-China, waar een centrale plaats voor zijn werk was gemaakt. Half oktober werd in Haarlem zijn laatste werk tentoongesteld genaamd The Last Picture Show. Hier maakte Van Dijk bekend dat hij niet lang meer te leven had.

Patricia Paay wordt jurylid ijsdansshow SBS

Patricia Paay keert terug naar SBS 6. De diva, die de zender in 2010 verruilde voor RTL, schuift achter de jurydesk van Sterren Dansen op het IJs. Dat verklapt presentator Gerard Joling in De Telegraaf.

Paay tekende een tweejarig contract bij RTL, maar dat werd dit jaar niet verlengd. Voor de zender maakte ze onder meer met haar collega's Patty Brard en Tatjana Simic het programma Diva's Draaien Door. Volgens RTL leverde de samenwerking met Paay te weinig op.

Vanaf januari gaat Paay de pirouettes en axels van kandidaten als Paul Turner en ex-soapie Christophe Haddad beoordelen. Daarin wordt Paay bijgestaan door Jody Bernal, Marc Forno en een expert van de kunstschaatsbond.

Joling onthult dat ook ex-Ajaxcied Andy van der Meijde en Jarno Hams, de sterkste man van Nederland, de ijzers onderbinden. "Hij paste zelfs niet in de grootste maat schaatsen", zegt Joling over Hams. "Maar hij heeft wel talent, hoor. Hij schaatste al rondjes met Bonnie boven zijn hoofd."

Bonnie St. Claire, die eveneens deelneemt aan de ijsdansshow, is volgens Joling dit jaar de underdog. Daardoor kan de zangeres volgens Joling nog wel eens voor een verrassing gaan zorgen. "Iedereen zal zich de spagaat van Patty Brard in 2007 herinneren. Dat was toch hilarisch! Nederland houdt van de underdog, Bonnie heeft dat zelf al ondervonden."

Wii U en 3DS-update beschikbaar

Vandaag is er voor de Nintendo Wii U en 3DS een firmware-update beschikbaar.  De inhoud van de update is voor beide systemen nog niet duidelijk.  


De update voor Nintendo Wii U is 625 MB groot en kan volgens Nintendo ongeveer een uur duren. Om een defecte Wii U te voorkomen is het verstanding om de console niet uit te schakelen tijdens de update.

Naast de Wii U heeft ook de 3DS een firmware-update te pakken. De update is een stuk kleiner dan de Wii U en brengt verbeteringen in de stabiliteit van het systeem. 

Wii U update
Wii U update

De Toppers hebben plannen voor film

De Toppers willen schitteren op het witte doek. Gerard Joling, René Froger en Jeroen van der Boom peinzen over een filmscript, verklapt Joling in De Telegraaf.

"Het zou een licht criminele film moeten worden", doet Joling uit de doeken. "Naast ons als Toppers spelen er dan ook professionele acteurs in zoals bijvoorbeeld Tygo Gernandt. Want met z'n drieën redden wij het qua acteren natuurlijk niet."

Voor Joling is de filmwereld niet onbekend. De zanger had kleine rolletjes in verschillende sinterklaasfilms en is volgend jaar te zien in de romantische komedie Leve Boerenliefde. Bovendien had Joling vorig jaar plannen om met ex-Topper Gordon een film te maken, maar daarvan zag Gordon uiteindelijk af.

Damon en Clooney herenigd in The Monuments Men

Matt Damon en George Clooney worden mogelijk voor het eerst herenigd sinds hun wegen scheidden na Oceans 13. Clooney zal naast acteren ook het script voor zijn rekening nemen en met Grant Heslov (Good Luck, and Good Night en True Lies) als producent belooft dit een groots project te worden.

De cast is al net zo indrukwekkend. Met namen als Daniel Craig, Cate Blanchett en Bill Murray is deze film er nu al een om naar uit te kijken. The Monuments Men werpt een andere kijk op de Tweede Wereldoorlog dan we gewend zijn.

Het oorlogsdrama, wat door Clooney in samenwerking met Heslov is geschreven, confronteert het laatste hoofdstuk waarin Duitsland aan de macht was met de totale vernietiging van alles wat een cultuur in stand houdt, de levens die verloren zijn gegaan en de offers die zijn gemaakt. Dit alles dreigt verloren te gaan als Hitler en de nazi's trachten het spoor van de genocide te verbergen. Een groep van kunsthistorici en museum curators komen bij elkaar om de befaamde kunstwerken terug te halen die door de nazi's dreigen te worden verwoest.

De film The Monuments Men wordt in 2014 verwacht.

Path of Exile open bèta uitgesteld

Path of Exile is een gratis te spelen online action-RPG die ontwikkelt wordt door Grinding Gear Games. De dungeon crawler is sinds augustus 2011 in closed bèta gegaan en zou zich deze maand klaarmaken voor de open bèta.

Vandaag meldt ontwikkelaar Grinding Gear dat de open bèta wordt uitgesteld naar 23 januari 2013. Op het forum van de officiële website is duidelijk geworden dat er medewerkers binnen het gamebedrijf op vakantie gaan. Wegens gebrek aan personeel wordt de open bèta dus uitgesteld. Het is inderdaad niet handig als er geen support is voor gamers tijdens de open bèta.

Gamers die zich graag willen inschrijven voor de Path of Exile-bèta kunnen dat doen via de officiële website

path of Exile
path of Exile



Tatjana Simic is verslaafd

Tatjana Simic kan zich maar moeilijk een leven voorstellen buiten de spotlights. "Applaus is verslavend", bekent de 49-jarige actrice voor de camera van Novum Nieuws.

"Als je je kunstje goed gedaan hebt, dan krijg je een applaus", legt Tatjana uit. "En dat is wat verslavend werkt, je wil iets goed doen. En net zoals een hondje misschien pootjes moet geven, of met zijn pootjes moet klappen of wat dan ook, dan krijgt hij een koekje. Zo voelt het af en toe."

Tatjana heeft wel steeds minder last van de behoefte aan ovaties. "Het wordt misschien wel minder die verslaving, maar niet minder leuk", vertelt de actrice. "Op het moment dat je een applaus krijgt, geniet je er wel van. En dat is nooit minder leuk dan het vorige applaus."

Tatjana, die dit jaar in het kerstnummer van een bekend mannenblad te bewonderen is, geeft toe dat ze niet altijd tevreden is geweest met haar carrière en leven als bekende Nederlander. "Als wij onze pakjes aantrekken en onze rode neusjes opzetten, dan zijn we een soort van clowntjes op het podium."

MegaDrive RPG naar Wii U en Ouya

De MegaDrive-game Pier Solar verschijnt ook voor Wii U en Ouya nadat de game op Kickstarter zo populair bleek te zijn. De makers gaan dus het spel voor een heleboel platformen uitgeven, naast de oorspronlijk geplande Xbox 360 en pc-releases.

Pier Solar is een game die door de makers bij WaterMelon gemaakt is voor de oude 16-bits MegaDrive van SEGA. De game verscheen in december 2010 en maakte gebruik van de MegaCD uitbreiding. Nadat de game goed werd ontvangen door pers en gamers werd de vraag naar een release voor pc en Xbox 360 zo groot dat men besloten heeft om Kickstarter in te schakelen. Als er genoeg geld opgehaald werd zou de game verschijnen voor pc, Mac, Linux, Dreamcast en Xbox 360. Dit doel is al een flinke tijd terug behaald.

Omdat men maar geld bleef doneren zijn er nieuwe doelen gesteld door WaterMelon en zijn inmiddels ook releases voor Android en Ouya veilig gesteld. In de nieuwste update vertelt WaterMelon dat de game zelfs naar de nieuwe console van Nintendo, de Wii U, gaat komen.

Wil je ook nog doneren, en daarmee één van de extra's als een soundtrack of limited edition scoren, dan moet je snel zijn. Het project op Kickstarter loopt nog zes uur.

Pier Solar

Ook is er al een video van de game in beweging op verschillende platformen

Tyfoon Filipijnen eist meer dan tweehonderd levens

Het dodental als gevolg van de krachtige tyfoon Bopha die over de Filipijnen raast is opgelopen tot boven de tweehonderd. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten woensdag gezegd. De tyfoon leidde tot overstromingen en aardverschuivingen.

Volgens een woordvoerder van de regering zijn in de zwaargetroffen provincie Compostela Valley zeker 151 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn 66 dorpelingen en militairen die dinsdag verdronken toen een legerbasis, een school en een gemeentehuis in de plaats New Bataan werden overspoeld. Een onbekend aantal dorpelingen is nog vermist.

In de provincie Davao Oriental verloren 51 mensen het leven en 98 mensen worden nog vermist. De meeste slachtoffers verdronken of werden verpletterd door omvallende bomen. Elders in de Filipijnen kwamen nog eens zeven mensen om door het noodweer.

Dode bij steekpartij in Rotterdam

Bij een steekpartij in Rottterdam is dinsdagnacht een man omgekomen. De politie heeft in en om de woning waar het gebeurde vier mensen aangehouden. Een van hen had enkele lichte verwondingen, meldt de politie.

Het slachtoffer werd rond 01.45 uur neergestoken. Agenten vonden hem in de woning aan de Aleidisstraat en hebben nog geprobeerd hem te reanimeren. De politie onderzoekt wat de aangehouden mannen met de steekpartij te maken hebben. Het is nog niet bekend wie zij zijn en wie het slachtoffer is.

VVD en PvdA willen techniekles op basisschool

Basisscholen moeten ook les in wetenschap en techniek geven. Leerkrachten moeten op de pabo worden voorbereid op het geven van deze vakken. Kamerleden Anne-Wil Lucas (VVD) en Tanja Jadnanansing (PvdA) willen de onderwijsbegroting hiervoor aanpassen, schrijft de Volkskrant woensdag.

Kinderen kunnen volgens de Kamerleden niet vroeg genoeg enthousiast worden gemaakt voor bètavakken. In het regeerakkoord is honderd miljoen euro voorzien voor bètaleraren in het voortgezet onderwijs. Dat moet volgens de Kamerleden worden besteed aan het basisonderwijs.

De lessen zouden vooral uit doeopdrachten moeten bestaan. Zo kan de leraar kinderen een zonnestelsel laten maken of een vulkaan laten uitbarsten met azijn en soda.

Het zwaartepunt zou nu te veel bij lezen en taal liggen. Lucas wijst er in de krant op dat de Citotoets uit rekenen en vijf taalonderdelen bestaat. "Daar moet wetenschap en techniek bij komen. Dan gaat het vanzelf een belangrijkere plek innemen in het basisonderwijs."

De PvdA ziet een voordeel voor werknemers, die met een technische opleiding gemakkelijker aan werk komen. De VVD wijst erop dat bedrijven om technici staan te springen. Campagnes en lespakketten hebben volgens de Kamerleden weinig aan de impopulariteit van bètavakken veranderd. Dat probleem willen ze nu bij de basis aanpakken. Een mooi neveneffect zou zijn dat de pabo met meer techniek ook interessanter wordt voor jongens.

Oudste mens overleden in Georgia

De oudste mens ter wereld, Beth Cooper, is dinsdag op 116-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigde haar familie.

Ze overleed in haar woonplaats Monroe in de Amerikaanse staat Georgia, waar ze sinds 1917 woonde en jarenlang werkte als lerares aan een kleine school.

Cooper gaf ooit aan dat "zich niet met zaken van anderen bemoeien en geen junkfood eten" de geheimen van haar hoge leeftijd waren. Als eerbetoon is in Monroe een brug naar Cooper vernoemd.

Langste vrouw ter wereld overleden

De langste vrouw ter wereld is in China op 40-jarige leeftijd overleden. Al op 13 november overleed de 2,36 meter lange Yao Defen aan de gevolgen van een hersentumor, maar het nieuws werd pas woensdag bevestigd. Yao Defen stierf in haar woonplaats in de Oost-Chinese provincie Anhui.

De Chinese droeg schoenen van de Nederlandse schoenmaker Georg Wessels. "Het is heel jammer dat ze is overleden, maar die mensen hebben het niet makkelijk", aldus Wessels, die eerder dit jaar ook al Aleksander Sizonenko als klant verloor. De Rus was op dat moment de langste man ter wereld en had schoenmaat 69.

Langste vrouw ter wereld overleden in China
Langste vrouw ter wereld overleden in China (Foto: ANP)

Nieuwe verkenner naar Mars

De Verenigde Staten gaan rond 2020 een nieuwe verkenner naar de planeet Mars sturen. Het moet de opmaat worden van een bemande vlucht. Ergens rond 2030 moet voor het eerst een mens voet op de planeet zetten.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekendgemaakt. In de komende jaren willen de Amerikanen vaststellen wat het doel van het nieuwe karretje moet worden. De verkenner moet min of meer dezelfde techniek gebruiken als de Curiosity, die nu rondrijdt op Mars. Zo wil de NASA de kosten van de nieuwe missie zo laag mogelijk houden.

Nieuwe verkenner naar Mars
Nieuwe verkenner naar Mars (Foto: ANP)

'Afspraak tweede studie verlengen'

De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat het mogelijk blijft dat excellente studenten hun tweede studie tegen hetzelfde collegegeld mogen afmaken, mits ze die begonnen zijn vóór het behalen van hun eerste diploma. De partijen willen het convenant dat daarvoor een aantal jaar geleden werd afgesloten tussen ministerie, hogescholen en universiteiten wordt verlengd.

Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) zullen daar woensdag voor pleiten tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs. VVD en PvdA bevestigen berichtgeving daarover woensdag in het AD.

"Iemand die ambitieus genoeg is en het vermogen in huis heeft om twee studies tegelijk te volgen mogen we niet afstraffen maar moeten we juist stimuleren", zegt VVD-Tweede Kamerlid Duisenberg. PvdA-Tweede Kamerlid Mohandis is het daarmee eens. "Wij willen iedere student stimuleren om zijn of haar talenten maximaal te benutten en het beste uit zichzelf te halen. Door middel van het verlengen van het convenant geven we talentvolle studenten de middelen om dit optimaal te doen."

Het convenant werd in 2007 afgesproken omdat het collegeld voor een tweede bachelor- of masteropleiding bij wet is vrijgegeven.

'Bijna crash op weg naar Schiphol'

Twee passagiersvliegtuigen van KLM en Garuda zijn vorige maand bijna op elkaar gebotst ten zuiden van Alkmaar. Ze vlogen op dezelfde hoogte recht op elkaar af, blijkt uit transpondergegevens die door de site inzicht.bezoekbas.nl worden bijgehouden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld, schrijft de Volkskrant woensdag.

Een ongeluk werd volgens de krant voorkomen doordat de piloten op het laatste moment een uitwijkmanoeuvre uitvoerden. Als ze elkaar vijftien seconden later hadden opgemerkt, waren de vliegtuigen op elkaar geklapt. De vliegtuigen, een Boeing 738 van KLM en een A332 van Garuda, vervoerden samen vijfhonderd passagiers.

De kans op overlevenden bij een botsing in de lucht is nihil. De brokstukken hadden op de grond nog voor slachtoffers kunnen zorgen. De vliegtuigen waren op weg naar twee verschillende landingsbanen die naast elkaar liggen. Die van Garuda kwam vanuit het oosten en moest naar links afbuigen, die van KLM vanuit het westen en moest naar rechts afbuigen.

Normaal zit er een hoogteverschil tussen de aanvliegroutes om botsingen te voorkomen, maar het toestel van Garuda vloog precies op de aanvlieghoogte voor de landingsbaan van het KLM-toestel. Ook zette het de bocht te laat in, waardoor het lijkt dat de piloten dachten dat ze op de andere landingsbaan, de Polderbaan, moesten landen.

Nadat de toestellen elkaar opmerkten, zijn ze op dezelfde hoogte naast elkaar verder gevlogen en geland. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt waarom de piloten van Garuda dachten dat ze op de Polderbaan moesten landen.


Frontale botsing passagiersvliegtuigen voorkomen (Foto: Novum)

Politie zet Zwarte Pieten in als spion

De Rotterdamse politie heeft deze week als Zwarte Piet verklede agenten ingezet om zo verdachte situaties te observeren. "Als mensen een Zwarte Piet zien, wanen ze zich onbespied", zegt een politiewoordvoerder woensdag in het AD.

Door de zogenoemde lokpieten werd een jongen aangehouden met een gestolen iPad. Ook werden jongeren aangehouden omdat ze grove beledigingen naar een als Zwarte Piet verklede agent riepen. Het zou niet alleen om discriminerende teksten gaan. "Ook vieze, seksueel getinte opmerkingen. Je wilt niet weten wat ze allemaal naar Piet roepen."

Arnhem schoonste winkelgemeente

Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is uitgeroepen tot het schoonste van Nederland. Het winkelend publiek vindt Arnhem ook de gemeente met de schoonste winkelgebieden. Dat meldt Stichting Nederland Schoon, die ruim veertienduizend bezoekers van 346 winkelcentra in Nederland ondervroeg.

Hoe minder zwerfafval, graffiti en sporen van vandalisme bij een winkelcentrum, hoe hoger de waardering van het winkelend publiek. Een opgeruimd winkelgebied geeft consumenten het gevoel dat winkeliers meer betrokken zijn bij de staat van hun winkelstraat. Ook ervaren shoppers in een nette omgeving dat ze sneller hulp krijgen van anderen bij het boodschappen doen.

De middenstand profiteert van een schone winkelbuurt, omdat consumenten die als prettig en veilig ervaren, blijkt verder uit de enquête. Ze blijven daar langer hangen en geven meer geld uit. Lege winkelpanden hebben een negatieve invloed op het gevoel van veiligheid. Bezoekers verblijven daar korter en tasten minder diep in de buidel.

Winkelcentra Brouwhorst in Helmond en Meerhoven in Eindhoven eindigden op de tweede en derde plek. Wat betreft de gemeenten met de schoonste winkelgebieden bezetten Zwolle en Apeldoorn de plaatsen twee en drie.

Studenten: 'actie met nepbom was naïef'

'Miscommunicatie tussen een groepje studenten en hun docenten' heeft gisteren geleid tot de enorme commotie over een nepbom op het Amstelstation te Amsterdam

Dat zeggen de twee verantwoordelijke docenten Aviation Frank van Delden en Betty Samola. Ze noemen hun actie achteraf naïef en niet doordacht genoeg.

Het tweetal betreurt het dat trein- en metroreizigers de dupe zijn geworden van wat zij zagen als een 'goedbedoeld studie-experiment'. De docenten benadrukken dat ze met de beste bedoelingen hebben gehandeld, hoewel achteraf beschouwd ook naïef. 'Je kunt je inderdaad afvragen of je dit soort experimenten wel moet willen doen.'

Al het trein- en metroverkeer op het station tegenover de Leeuwenburg lag door het incident ruim twintig minuten stil en het spoor werd ontruimd. De ‘nepbom’ was in werkelijkheid een rugzak, met daarin een colafles met een batterij en een horloge erop geplakt en maakte deel uit van een studieopdracht human factors in security van derde- en vierdejaars studenten Aviation aan de HvA.

Blind gaat voor finale in eigen ArenA

Daley Blind wist dinsdagavond na de kansloze nederlaag van Ajax tegen Real Madrid (4-1) in de Champions League niet of hij moest treuren of juichen. "We hebben weer dik verloren", zei hij. "Dat is teleurstellend. Maar we mogen gelukkig wel verder in de Europa League. De finale van dat toernooi is in de ArenA. Daar gaan we nu maar voor."

Ajax was tegen Real Madrid geen schim van de ploeg die zaterdag PSV versloeg (3-1). "Maar Real is ook geen PSV", wist Blind. "Zij zijn zo gevaarlijk in de omschakeling. We weten dat, maar toch lijden we weer op plaatsen balverlies waar het niet mag. Zij profiteerden daar heel goed van. Dat weet je op dit niveau."

Lastige multiplayerontwikkeling in God of War: Ascension

Gamestudio Sony Santa Monica heeft een volgende developer diary uitgebracht voor God of War: Ascension. In de video leggen leden van het team uit welke problemen zij zijn tegengekomen bij het ontwikkelen van de multiplayer. God of War: Ascension is het eerste spel in de serie met een multiplayer.

Een van de grootste uitdaging lag volgens de video in de camera. Het ontwikkelteam is lang bezig geweest om de camera zo te laten bewegen dat het in lijn ligt met de singleplayer, maar wel de juiste dingen laat zien in de multiplayer.

God of War: Ascension komt 12 maart uit op PlayStation 3.

Geen bezuiniging op egoïsme

Zomaar een artikel in het Brabants Dagblad van afgelopen vrijdag. Normaal wordt er nog wel gereageerd op plaatselijk nieuws. Deze keer niet. Heel vreemd. Het bericht ging over het besluit van de Bossche woningcorporatie Zayaz om zeven woningbouwprojecten stil te leggen. In totaal 356 woningen. Onder de projecten ook één van de twee hostels voor verslaafde daklozen en het maatschappelijk hotel 'De Soete Moeder', waar kansarme jongeren een vak konden leren.

Oudste dinosaurus ooit ontdekt in Londen

In Londen zijn woensdag naar alle waarschijnlijkheid de oudste resten van een dinosaurus ontdekt. Wetenschappers vonden in de krochten van het Natural History Museum een fossiel dat al tientallen jaren in bezit was van het museum, maar waar de leeftijd nog niet van was vastgesteld. Waarschijnlijk leefde de Nyasasaurus Parringtoni zo'n 245 miljoen jaar geleden.

Het schepsel was ongeveer zo groot als een labrador en de resten werden gevonden in de jaren dertig door wetenschapper Rex Parrington, bij het meer Nyasa in het huidige Afrikaanse land Malawi. De vindplaats en de ontdekker zijn ook de bronnen voor de naam van het nieuw ontdekte uitgestorven dier.

Het beest zou waarschijnlijk rechtop hebben gelopen en 2 tot 3 meter lang zijn geweest van kop tot staart. De leeftijd van de oudst bekende dinosaurus is met de vondst zo'n 10 tot 15 miljoen jaar opgeschoven.

Oudste dinosaurus ooit ontdekt in Londen
Oudste dinosaurus ooit ontdekt in Londen (Foto: ANP)

Brawn: "Mercedes gaat voor zeges in 2013"

Ross Brawn wil dat het Formule 1-team Mercedes komend seizoen voor de zeges mee gaat doen. De renstal trok hiervoor Lewis Hamilton aan die zelf een enorme slag om de arm houdt en voorzichtig is over zijn kansen om op de hoogste trede van het podium te kunnen staan.

Brawn meldt aan Autosport dat Hamilton iets te negatief denkt. "Ik denk het wel. We werken bij Mercedes namelijk ontzettend hard om progressie te maken en Lewis en zijn teamgenoot Nico Rosberg volgend jaar de kans te geven om polepositions en zeges te pakken, dus dat is dan uiteraard ook waar we op inzetten. Het is natuurlijk moeilijk om voorspellingen te doen, zeker aangezien we niet weten wat de rest de komende winter uitvoert. Maar ondanks dat heb ik er vertrouwen in dat we het volgend jaar daadwerkelijk beter kunnen doen."

Brawn snapt wel dat Hamilton vanwege de recente geschiedenis van Mercedes niet meteen hoog van de toren blaast. "Ik denk dat Lewis gewoon heeft geprobeerd om de verwachtingen in te perken met die uitspraken. Ik twijfel er namelijk niet aan dat hij van binnen niets liever wil dan polepositions behalen en overwinningen pakken, ondanks dat hij weet dat we samen nog veel werk te doen hebben."

Borderlands Legends

Het is hedendaags gebruikelijk voor elke grote game om op wat voor manier dan ook te verschijnen voor iOS of een ander mobiel besturingssysteem. Ook 2K Games vond het tijd dat hun paradepaardje van dit najaar, Borderlands, een verschijning maakt op iPhone en iPad. Waar de grote broer van de game zich in het FPS- en RPG-genre bevindt, heeft 2K voor Borderlands Legends een andere benadering gekozen.

Indianen Brazilië eisen landgarantie

Zo'n zeventig indianenstammen in Brazilië eisen dat hun voorouderlijke land duidelijk wordt afgebakend, zodat het niet langer wordt betreden door houtkappers of veeboeren. Stammenleiders overhandigden dinsdag een smeekschrift aan het presidentieel kantoor, het congres en het hooggerechtshof.

De petitie is door twintigduizend mensen ondertekend, onder anderen door grote namen als de Amerikaanse linguïst Noam Chomsky en de Uruguyaanse auteur Eduardo Galeano.

De boerderijen van veeboeren 'vernietigen onze rivieren en wouden en vergiftigen ons land', zei stammenleider Ladio Veron in het congres.

ANWB waarschuwt voor gladheid

Weggebruikers die dinsdagnacht nog de weg opgaan, moeten rekening houden met plaatselijke gladheid. Daarvoor waarschuwt de ANWB. Ook Zwarte Pieten zijn gewaarschuwd. Op de daken kan het glad worden. Automobilisten moeten in het noorden, midden en oosten van het land oppassen door bevriezing van natte weggedeelten.

Volgens weeronline.nl wordt het dinsdagavond en -nacht snel kouder en is er ook kans op winterse neerslag met mogelijk sneeuw en ijzel. Woensdag valt er in eerste instantie regen, later gaan de buien over in sneeuw en gaat het weer flink waaien.

In de rest van de week blijft het vrij koud met temperaturen rond 3 graden. Ook neemt de kans op sneeuw toe.

Tientallen doden bij aanval op Syrische school

Een school in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus is dinsdag getroffen door een mortiergranaat. Daarbij kwamen negen leerlingen en een docent om het leven. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld. Eerder meldde SANA dat er dertig doden waren gevallen.

Het ging om een school in het kamp Al-Wafideen, zo'n 25 kilometer van Damascus. In het kamp wonen 25 duizend mensen die vroeger op de Golan-hoogte woonden maar die na de oorlog in 1967 tussen Syrië en Israël ontheemd raakten.

SANA zei dat de aanval het werk was van terroristen, de term die de regering doorgaans gebruikt voor tegenstanders van het regime van president Bashar Assad.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.