Nieuwe golddigger

Vrouwen lezen niet slechter kaart, mannen zijn niet beter in wiskunde, vrouwen niet beter in verzorgen, mannen niet ambitieuzer, vrouwen niet onzekerder, en beter multitasken kunnen ze ook niet. Vrouwen komen dus geenszins van Venus en mannen evenmin van Mars. Dat blijkt voor de zoveelste keer uit een recent Amerikaans proefschrift waarin het nog eens haarfijn uitgezocht is. 'Vrouwen en mannen komen van de aarde', is de titel. Word ik altijd blij van, als de wetenschap hardnekkig volksgeloof onderuit haalt.

Dat ik niet bovengemiddeld kaartlees, nauwelijks ambitieus en regelmatig onzeker ben, is dus niet mijn vrouwelijke kant. En er is niets mannelijks aan dat ik altijd dikke voldoendes haalde voor wiskunde, weinig met verzorgen heb en geen begenadigd multitasker ben. Eigenlijk had ik net zo goed een vrouw kunnen zijn, op een ding na: Ik ben nu eenmaal een man. Gewoon omdat ik me er een voel, en gelukkig over de daarbij passende instrumenten beschik. Dus ik ontloop dat gedoe met ombouwen, en helemaal zoals het wezen moet, wordt het nooit.

Wetenschap hebben we hier eigenlijk alleen nodig om te bevestigen wat we met eigen ogen kunnen zien. Al dat getrut over Mars en Venus is niets anders dan nostalgie naar vroeger, voor de emancipatie. Alles wat vroeger aan mannen was voorbehouden, blijken vrouwen net zo goed te kunnen. Behalve houthakken misschien, maar wie zit er op houthakkers te wachten. Vanzelfsprekend hebben ze ook dezelfde ondeugden, en omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde. Voorlopig is het oprukken van vrouwen onstuitbaar, in de Volkskrant stond laatst dat dit de eeuw van de vrouw gaat worden. Geschreven door een mannelijke journalist. Meisjes zijn op school in bijna alles al beter dan jongens. Geen wonder dat jonge vrouwen gemiddeld nu meer verdienen dan jonge mannen. Beter opgeleid, dus wat wil je!

Als vrouwen alle 'mannendingen' overnemen, wat moeten mannen dan? Thuiszitten met de kinderen, suf baantje? Mij niet gezien! Maar ik als ik wat jonger was, wist ik het wel. Golddigger zou ik worden! Mooi, en haar in alles ter wille zijn. En shoppen met haar creditcard. Mooi zijn moeten mannen nog wel even leren. Van vrouwen, die weten hoe je dat doet. Nog wel. Maar niet te lang wachten, voor je het weet verleren ze het, met die dikke banen van ze. Wie het geld binnenbrengt, wordt al gauw makkelijk. Niemand die wat zegt als je er niet uitziet en suffe kleren draagt.