Gods fouten herstellen

'I am beautiful in my way, ’cause God makes no mistakes', zong Lady Gaga in 'Born this way'. Gefeliciteerd ermee. Van Gaga zal de plastisch chirurg niet rijk worden. Het is makkelijk praten als je weinig te klagen hebt en vooral het argument is eigenaardig. Ze moest maar eens gezegend zijn met een hazenlip, een terugwijkende onderkaak, wratten over haar hele lichaam en een horrelvoet. Wat zou ze dan zeggen? 'Ik MAG niet klagen!' Want 'God makes no mistakes'. Met zo'n god zouden we mooi klaar zijn.

Gaga maakte een denkfout, we mogen een gegeven paard best in de bek kijken. We doen niet anders. Honderdduizenden jaren al zijn we bezig ons te onttrekken aan onze natuurlijke staat, omdat we het zelf beter kunnen. In plaats van in kille grotten wonen we tegenwoordig in huizen met cv en in plaats van naakt op buffels te jagen gaan we netjes aangekleed naar Albert Heijn. Als alles mooier en beter kan dan in de natuur, waarom zou ons eigen lijf dan een uitzondering zijn? De chirurg staat klaar om ons van dienst te zijn.

Want Gods mistakes kunnen vaak rechtgezet worden. Van de kapitale blunders die ik al noemde tot schoonheidsfouten zoals haviksneuzen, flaporen en te kleine, te grote, leeggelopen, punt- of hangborsten. Voor de volledigheid laat ik niet onvermeld dat volgens sommige opvattingen schoonheid een kwestie van smaak is. Maar dat terzijde.

Bepaalde ontsierende uiterlijkheden hebben we te danken aan onze eigen 'mistakes', door de tsunami van lichaamsvet laten we ons vrijwillig overspoelen. Wat je dan maar vrije wil noemt, we zijn erfelijk belast met onpraktische instincten. We kunnen moeilijk stoppen als we genoeg gegeten hebben en dat is funest in tijden van overvloed. Bij deze ramp staat de chirurg vrijwel machteloos, liposuctie is niet meer dan puinruimen. Leegpompen van ondergelopen kelders.

Zelfs wat we aan schoonheid hebben meegekregen, wordt ons later weer afgenomen. Thank you God! Dat kan je geen mistake meer noemen, het is systematisch. De enige hoop in bange dagen is alweer de chirurg. Hij kan iets uitrichten tegen rimpels en kraaienpootjes, tegen oogleden, gezichten, hele lichamen zelfs die gaan hangen. Maar net als aangeboren onvolkomenheden kan je de ravage die de jaren aanrichten, blijmoedig accepteren. Ruïnes hebben hun eigen schoonheid.

Oh, ja. Dat ze vorig jaar opeens tien kilo aankwam, is Gaga's mistake. Hij schijnt inmiddels hersteld te zijn.

Mijn vorige column bracht het tot 50 stemmen bij Metro, mede dankzij stemmers van FOK, waarvoor dank. Een redelijk resultaat, maar tot een plekje in de Metro heeft hij het voorlopig nog niet gebracht.