Ik ben een topsporter

Het leven van een topsporter is zwaar: letten op voeding, trainen, schema’s maken, pieken op het juiste moment, toewerken naar het ultieme doel en rust pakken wanneer dat kan. Dit jaar werken veel sporters bijvoorbbeeld toe naar de Olympische Spelen, hét evenement in het leven van een sporter. Daar moet alles voor wijken. Het leven van een topsporter is zwaar, en daarmee mijn leven ook: ik ben een topsporter.

De grootste overeenkomst tussen topsporters, die u kent van tv, en mij, is dat ook ik schema’s moet maken om zo efficiënt mogelijk te presteren. Zo is er vanavond in Salt Lake City een wereldbekerwedstrijd schaatsen, maar zijn er ook samenvattingen van de Eredivisie. Dan moet je als topsporter keuzes maken en in dit geval kies ik er dan ook voor om het schaatsen live te kijken, en de samenvattingen van het voetbal door te schuiven naar morgenavond, 19.00 uur.

Topsporters trainen veel om in topvorm te verschijnen bij de wedstrijd waar ze hun pijlen op richten. Maar minstens zo belangrijk is het voor die topsporters om regelmatig hun rust te pakken. Met teveel trainen, en te weinig rust, wordt juist het tegenovergestelde bereikt dan presteren op topniveau. Voor mij is dat net zo: ik  kan niet ’s nachts de Australian Open kijken, want dan moet ik mijn rust pakken zodat ik op donderdagmiddag Ajax – AZ kan kijken, of vanavond dus het schaatsen.

En ook ik moet letten op mijn voeding. Zondagavond om 19.00 uur is het zoals gezegd tijd voor Studio Sport Eredivisie, dus dan moet ik of al gegeten hebben, of het eten klaar hebben. En tijdens EURO 2012 zijn er heel wat wedstrijden om 18.00 uur, dus ook dan moet ik letten op mijn voeding. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de juiste voeding in huis te hebben. Want wat is een Champions League-avond nu zonder een koud biertje?

Het leven van een passief topsporter is zwaar.