Ik doe het zelf

Nu het buiten kouder en natter wordt, begint het weer tijd te worden om binnen te klussen, met name op zolder. Daar is nogal wat achterstallig onderhoud. Beter gezegd: er is veel onafgemaakt werk. Werk waar ik ooit aan begonnen ben om het op te knappen en te herstellen, maar zoals dat gaat, maak je dat vaak nooit helemaal in een keer af. Er blijft altijd wel wat liggen. Vooral aan het afwerken schort meestal wel het een en ander.

Dat begon eigenlijk al met het eerste huis dat ik kocht. Bij de oplevering met de makelaar kwamen we op zolder en hij zei: "En dit is de onafgewerkte ruimte." Dat had hij niet hoeven zeggen. Kale betonvloer, ruwe platen tegen het schuine dak, overal zichtbare leidingen en een niet afgeschermde cv-ketel. Het enige waar je wat aan had op die zolder was een bak waar je de wasmachine in kon zetten, zodat bij een eventuele lekkage niet meteen je hele huis onder water kwam te staan. Ik heb nooit veel gedaan met die zolder, behalve er veel troep opgeslagen. Heel veel troep. En een deel van die troep neem je mee naar je volgende huis en dat komt ook weer op zolder te liggen.

Niet dat ik in dit huis niets gedaan heb aan de zolder, dat zeker niet. Ik heb al heel wat veranderd. Muren afgebroken, nieuwe muren opgebouwd, nieuwe deuren en kozijnen erin gezet en leidingen verlegd. Ook heb ik boven de trap een ruimte gemaakt om dingen op te bergen. Maar ja, en dan? De opbergruimte is nog onbehandeld hout, daar mag best een verfje overheen. En met de muren is verder ook niets gedaan, daar mag wel wat structuur op komen.

Gelukkig zijn er veel mensen die hun hulp aanbieden. Het vervelende van doe-het-zelven is dat er soms van die klussen zijn die je helemaal zelf moet doen. Het moeilijkste van zulk soort klussen is het beginnen. Lange tijd zit je er tegenaan te hikken, want ach, het is toch allemaal opgeborgen en dat het niet geschilderd is, wie ziet dat nou? Je weet ook nooit wat je tegenkomt als je eenmaal begint. Dan kunnen er opeens allerlei verborgen gebreken naar voren komen die je ook nog moet herstellen. Maar tegelijkertijd weet je ook dat als je niets doet dat de kans groot is dat er op den duur een onherstelbare rotzooi op je te wachten staat. Dan heb je misschien een aannemer nodig om de boel te herstellen en dat gaat heel wat kosten. Bovendien weet je nooit of die het gaat doen zoals je zelf wilt.

Daarom doe ik altijd het meeste werk zelf. Zo heb ik de keuken eruit gesloopt en een nieuwe er ingezet, het toilet verplaatst, de badkamer vernieuwd en de kinderkamers gemaakt. Ook in en om het huis heb ik van alles al gedaan. Hoewel ik in mijn leven dus al van alles ge-, her- en verbouwd heb, is die zolder toch het moeilijkste wat ik ooit heb moeten doen. Maar ach, muziekje erbij en de schouders eronder. Hoe moeilijk kan het zijn. Toch?