Ouderlijke machteloos

Regelmatig sta je als mens machteloos tegen van alles en nog wat. Machteloos als de economie van het land waarin je woont kapot dreigt te gaan omdat er jaren geleden besloten is dat er één Europese munteenheid moet komen en er nu miljarden moet worden betaald om die munteenheid overeind te houden. Machteloos als er besluiten worden genomen door machthebbers, de naam zegt het al, die ingaan tegen alles waar jij voor staat. Machteloos als de regering van het land waar je woont jou of je familie elk moment van de dag op kan pakken en laten verdwijnen, simpelweg omdat ze de macht hebben om dat te doen. Machteloos als jouw land in oorlog is met een ander land of volk om iets wat er vele jaren voor jouw geboorte is gebeurd.

Dit is op een groot niveau, maar ook op kleinere schaal kan dit. Dat je je machteloos voelt als er besloten wordt dat je extra moet gaan betalen als je als hardwerkende burger niet op loopafstand van je werk woont. Machteloos als de prijs van benzine bij iedere verhoging van de olieprijs mee omhoog gaat, maar niet meteen zakt als de olieprijs weer naar beneden gaat. Zeker als blijkt dat het grootste bedrijf ter wereld Shell is en het afgelopen jaar een winst van meer dan dertig miljard euro heeft gemaakt.

Machteloos als jouw favoriete sporter, team of land niet die prestaties levert waar je op gehoopt had. Machteloos als de promotie die je verwachtte naar je collega gaat of het huis waar je je zinnen op gezet hebt te duur is of net verkocht. Machteloos als je net als anderen al bijna drie jaar geleden waarschuwde voor de gevaren van Q-koorts en er niets mee gedaan werd. Machteloos als na die drie jaar blijkt dat je gelijk hebt gehad en de regering vreselijk onachtzaam is geweest en nog steeds weigert excuses aan te bieden voor haar falen.

Dit alles valt in het niet bij de machteloosheid die je voelt als je je kinderen niet kunt beschermen tegen stomme fouten die ze maken waarmee ze anderen pijn doen, of de pijn die ze voelen als anderen ze door een stommiteit iets aangedaan heeft. Voor de gein vraagt men wel eens: "Als je drie wensen hebt, wat zou je dan wensen?" Nóg tien wensen, geld, een mooi huis; dat zijn allemaal van die dingen die je dan hoort. Ik heb op die vraag nooit een goed antwoord kunnen geven, maar nu weet ik het. Ik hoef er geen drie. Ik hoef maar één wens vervuld te zien: niet langer machteloos zijn om mijn kinderen te behoeden voor pijn. Te behoeden dat ze zelf pijn hebben of dat ze anderen pijn aandoen.