Tijd (I)

Tijden veranderen. Tot nu toe schreef ik hier tweewekelijks een column op zaterdag om 18.00 uur. Vanaf nu zal dat wekelijks gebeuren, op een eerder tijdstip: 13.00 uur. Na ruim een halfjaar werd dat eigenlijk ook wel tijd. Dat betekent voor mij echter wel dat ik niet meer de hele zaterdag de tijd heb om over een column na te denken. Die relaxte tijd is voorbij. Vanaf nu zal ik tijdig moeten beginnen met schrijven. Vandaag heb ik dat keurig gedaan en wil ik het hebben over, hoe kan het ook anders in deze tijden, de tijd.

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat er deeltjes zijn die sneller kunnen reizen dan het licht. Iets dat tijdenlang voor onmogelijk werd gehouden. Maar, zoals gezegd: tijden veranderen. En, je kon de klok erop gelijkzetten, natuurlijk begonnen hiermee de wildste fantasieën over tijdreizen op te spelen. Back to the Future-achtige taferelen werden geschetst en menig jongensboek werd afgestoft. Volkomen onzinnig natuurlijk.

Begrijp me niet verkeerd. Fantaseren over tijdreizen vind ook ik fascinerend. Als ik bijvoorbeeld mezelf enkele jaren terug had kunnen vertellen wat ik wilde studeren, had ik me daar niet een paar jaar druk om hoeven maken. En dan was ik nu wellicht al afgestudeerd, in plaats van net te zijn begonnen aan het tweede jaar. Aan de andere kant is het misschien wel goed zo: als ik nu al was afgestudeerd, zou ik het vooruitzicht hebben van zo’n 45 jaar werken. Dat is wel een heel lange tijd. Dus, wellicht is het wel goed zo: alles op zijn tijd.

Zo kleven er voor iedereen wel voor- en nadelen aan tijdreizen. Maar eigenlijk doet dat er helemaal niet toe: tijdreizen kan niet en gaat nooit kunnen. Als er in de toekomst een manier zou zijn gevonden om terug in de tijd te kunnen, was er echt al wel iemand geweest die ons dat was komen vertellen. Dat zou een heleboel onderzoek schelen, en een heleboel geld. Want: tijd is geld. Dus, tijd om het onderwerp tijdreizen achter ons te laten. Laten we ons maar gewoon weer op de toekomst richten: back to the future.

Dank dat u de tijd nam om dit te lezen. Volgende week is het tijd voor deel twee over het onderwerp tijd. Hopelijk kunt u tot die tijd geduldig wachten.