FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 september 2011

Tienduizenden bejubelen paus in geboorteland

De paus is zaterdag toegejuicht door tienduizenden katholieken, tijdens de derde dag van zijn staatsbezoek aan zijn geboorteland Duitsland.

Bij een bezoek aan de kerk in Freiburg bejubelden 24.000 mensen paus Benedictus XVI. Vanuit zijn pausmobiel wuifde de 84-jarige kerkvorst de massa toe onder een stralende zon. Eerder op de dag hield hij een mis op het Domplein in Erfurt voor ongeveer 30.000 gelovigen, met veel geel-witte vlaggen, de kleuren van het Vaticaan. Benedictus prees de gelovigen die standhielden onder het nazisme en het communisme in Duitsland.

De paus gunde zaterdag een privé-audiëntie aan de vroegere bondskanselier Helmut Kohl (81). Achter gesloten deuren sprak Benedictus in Freiburg 25 minuten met Kohl, die Duitsland 16 jaar leidde en verantwoordelijk was voor de samenvoeging van West- en Oost-Duitsland. Het gesprek vond plaats op verzoek van de paus zelf.

De paus, geboren als Joseph Ratzinger, sluit zijn bezoek aan Duitsland zondag af met een grote bijeenkomst voor 90.000 aanhangers op het vliegveld van Freiburg. Daarna vliegt hij terug naar Rome. Ondanks zijn drukke programma voelt de paus zich behoorlijk fit, zei een woordvoerder van het Vaticaan in Freiburg. "Het gaat werkelijk goed met hem, beter dan ik had verwacht. Geweldig hoe intensief hij deze reis beleeft."

Tienduizenden bejubelen paus in geboorteland
Tienduizenden bejubelen paus in geboorteland (Foto: ANP)

NASA-satelliet crasht bij West-Afrika

Onderdelen van de afgedankte Amerikaanse satelliet UARS zijn vermoedelijk neergestort bij het westen van Afrika. De precieze locatie is nog niet vastgesteld, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zaterdag.

De afgedankte satelliet drong de dampkring binnen ten oosten van Afrika. Daarna suisde het over de Stille Oceaan, het noorden van Canada en de Atlantische Oceaan naar een punt bij West-Afrika.

De crashende satelliet was zo groot als een bus en woog 6000 kilo. Bij terugkeer in de dampkring is de UARS hoogstwaarschijnlijk grotendeels verbrand, maar enkele grote onderdelen hebben de hoge temperaturen wellicht doorstaan. Die wegen bij elkaar meer dan 500 kilo.

De UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) is een afgedankte Amerikaanse onderzoeksatelliet. Die werd in september 1991 in een baan rond de aarde gebracht om als eerste langdurig het klimaat en UV-straling te bestuderen. De satelliet is sinds 2005 buiten gebruik. De ondergang van de UARS is de grootste satellietcrash sinds 1979. Toen stortten onderdelen van het ruimtestation Skylab neer in het westen van Australië. Daarbij raakte niemand gewond. In 2001 werd het Russische ruimtestation Mir gecontroleerd teruggebracht in de dampkring.

GGZ pleit voor gedwongen behandeling

GGZ Rivierduinen, die Tristan van der Vlis behandelde voor schizofrenie, doet een beroep op de regering gedwongen behandeling van 'zorgwekkende zorgmijders' mogelijk te maken. "Tristan behoorde tot de groep zorgwekkende zorgmijders", aldus directeur Marjolein ten Kroode van GGZ Rivierduinen zaterdag in het programma Nieuwsuur.

De Nederlandse wet staat momenteel alleen gedwongen opname toe. Tristan van der Vlis schoot in april zes mensen en zichzelf dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.

GGZ pleit voor gedwongen behandeling
GGZ pleit voor gedwongen behandeling (Foto: ANP)

Uitslag Ajax - FC Twente

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur de topper tussen Ajax en FC Twente op het programma. Ajax kwam in de eigen ArenA dankzij een vroege goal van Miralem Sulejmani op voorsprong, maar een late goal van Luuk de Jong zorgde er voor dat de wedstrijd in 1-1 eindigde.

Ajax begon goed aan het duel tegen Twente, maar het was Twente-speler Willem Janssen die na negen minuten spelen nog maar net gestuit kon worden door Toby Alderweireld. Een minuut later was het aan de andere zijde raak nadat Sulejmani na een voorzet van Derk Boerrigter een messcherpe counter feilloos af wist te ronden.


Fer (FC Twente) probeert Sulejmani (Ajax) af te stoppen (Foto: Pro Shots)

De Amsterdammers drukten door en leken na een kwartier spelen via Jan Vertonghen de 2-0 te maken, maar scheidsrechter Vink keurde de goal van de Belg onterecht af wegens buitenspel. De arbitrage zag bij de hoekvlag een Twentespeler over het hoofd. Hierna kon Twente wat beter in de wedstrijd komen, maar tot de rust gebeurde er weinig meer.


Van der Wiel (Ajax) probeert Tiendalli (Twente) af te stoppen (Foto: Pro Shots)

Na de pauze hield Twente-doelman Nikolay Mihaylov zijn ploeg enkele malen goed op de been. Zo maakte hij kansen van Kolbeinn Sigthórsson en Christian Eriksen onschadelijk. Omdat ook Siem de Jong en Alderweireld goede mogelijkheden misten roken de Tukkers dat er in de slotfase van de wedstrijd mogelijk nog wat te halen viel.

Enkele minuten voor tijd bracht Luuk de Jong na een voorzet van Peter Wisgerhof de ploegen via een fraaie kopbal weer op gelijke hoogte. Het slotakkoord was voor Ajax, maar doordat Mihaylov in blessuretijd wederom een inzet van Eriksen goed redde bleef het bij 1-1.

AFC Ajax

1 - 1

FC Twente

 10' Sulejmani
   87' De Jong
 
 Gele kaart: Rosales (FC Twente)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.141
Arbiter: Vink
Bijzonderheden: Vink keurt in vijftiende minuut goal Ajax af
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
De Jong
Janssen
Eriksen
Sulejmani (Enoh/63)
Sigthórsson (Bulykin/81)
Boerrigter
  Mihaylov
Cornelisse (John/74)
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Janssen (Janko/81)
Brama
Fer (Landzaat/59)
Rosales
De Jong
Bajrami

Luiten nu tweede achter Norret

Joost Luiten staat na drie dagen op de tweede plaats van de Oostenrijk Open. Hij moet alleen de Deen Thomas Norret voor zich dulden.

Luiten ging vandaag rond in 72 slagen, wat zijn totaal op 209 (-7)  brengt. Norret had twee slagen minder nodig en gaat met 207 (-9) slagen aan de leiding. Luiten deelt de tweede plaats met de Engelsen Robert Coles, Kenneth Ferrie en Simon Wakefield.

Tim Sluiter was de enige andere Nederlander die de cut haalde. Hij maakte vandaag een ronde van 78 slagen, waardoor hij op een totaal van 225 (+9) kwam. Hij staat pas op de 75e plaats.

Turkse agenten omgekomen bij aanslag PKK

Een bomaanslag op een politiebureau in het zuidoosten van Turkije heeft zaterdag het leven gekost van vijf agenten. Nog negen politiemensen raakten gewond. De aanslag is gepleegd door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, aldus veiligheidsdiensten.

Bij gevechten zijn ook drie militanten omgekomen. De gevechten zouden nog bezig zijn.

De laatste tijd is de spanning tussen het Turkse leger en de PKK flink opgelopen. Het leger beschoot bases in Noord-Irak als wraak voor PKK-aanvallen in Turkije.

Fietser komt om bij ongeval met trein

Een 48-jarige fietser uit Bovenkarspel is zaterdag om het leven gekomen bij een ongeval met een trein. De man heeft vermoedelijk de slagbomen, die dicht waren, omzeild, stak de spoorwegovergang over en werd aangereden door de trein. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt de politie.

Het ongeval vond omstreeks 09.45 uur plaats op de spoorwegovergang aan de Broekerhavenweg in Bovenkarspel. De politie onderzoekt het ongeval.

[Premier League] Eerste puntverlies Manchester United

Manchester United heeft voor het eerst dit seizoen punten later liggen. De landskampioen kwam uit bij Stoke City niet verder dan 1-1. Nani zette Manchester na een halfuur spelen nog wel op voorsprong, maar Peter Crouch kopte in de tweede helft de gelijkmaker binnen. Bij Manchester bleef de geblesseerde topscorer Wayne Rooney aan de kant.

Manchester moet de koppositie in de Premier League nu delen met stadsgenoot City, dat eerder op de dag met 2-0 Everton versloeg. Chelsea, dat met 4-1 te sterk was voor Swansea City, volgt op drie punten.


Eerste puntverlies Manchester United (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie (24/09/2011)

Om 19.45 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

sc Heerenveen

1 - 1

Heracles Almelo

 29' Aissadi
   72' Armenteros 
 
 Gele kaart: Assaidi, Dost, (sc Heerenveen), Breukers, Quansah, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer
El-Akchaoui (Breuer/87)
Kums
Elm (Svec/46)
Djuricic
Narsingh (Martinus/88)
Dost
Assaidi
  Pasveer
Breukers
Rienstra
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic (Pedro/60)
Armenteros
Plet (Douglas/90)
Everton (Duarte/60)


Pasveer (Heracles) is kansloos op inzet Assaidi (Heerenveen) (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

2 - 0

VVV-Venlo

 20' J.Verhoek
 40' Horváth
   
 
 Gele kaart: Kum, J.Verhoek, (ADO Den Haag), Emenike, (VVV-Venlo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Horváth (Mörec/76)
Kum
Supusepa
Radosavljevic
Immers
Toornstra
W.Verhoek (Elbers/68)
J.Verhoek v. Duinen/88)
Chery
  Gentenaar
Timisela
De Regt
Yoshida
Emenike (Fleuren/59)
Maguire
Molhoek (Kruysen/82)
Linssen (Nwofor/70)
Cullen
Musa
Uchebo


Toornstra (ADO) probeert Uchebo (VVV) af te stoppen (Foto: Pro Shots)

NAC Breda

1 - 0

FC Utrecht

 90+1' Luijckx
   
 
 Gele kaart: Ten Rouwelaar, (NAC Breda), v. Dijk, Nilsson, (FC Utrecht)
 Rode kaart: , Zullo (44/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.560
Arbiter: Delferiere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Janse
Luijckx
Botteghin
Gorter
Gudelj
Gilissen (Jozefzoon/57)
Schilder
Lurling
Schalk
Bayram (Lasnik/76)
  v.Dijk
Bovenberg
Nilsson
Schut
Zullo
Mårtensson
Asare
Sneijder
Gerndt (Boldewijn/42)
Mulenga (Demouge/ 81)
Oar (Bulthuis/46)


Lurling (NAC) in duel met Zullo (Utrecht) (Foto: Pro Shots)

Man geeft agent kopstoot

Een 19-jarige man uit Oost Gelre is vrijdagnacht opgepakt, nadat hij een agent een kopstoot had gegeven. De agent probeerde te bemiddelen in een groep vechtende jongeren. De politieman is lichtgewond geraakt, de man liep toen de agent hem overmeesterde verwondingen op aan zijn neus, meldt de politie zaterdag.

Het voorval vond omstreeks 23.15 uur plaats aan de Kerkwal in Groenlo. De agent probeerde samen met collega de ruziënde groepen te scheiden. Een agent sprak de 19-jarige man aan, die erg agressief reageerde.

Toen de agent hem bij de andere jongeren vandaan probeerde te halen, gaf hij de politieman een kopstoot. Die overmeesterde de man daarop echter direct. Na een medische behandeling van zijn neus is de man naar een politiebureau gebracht, waar hij werd vastgezet voor verhoor. De man kan een extra zware strafeis tegemoet zien, aangezien hij een agent heeft mishandeld.

Mercedes, Red Bull en Virgin schonden avondklok

Het rijden op een Europees tijdschema in Singapore heeft er voor gezorgd dat Mercedes, Red Bull en Virgin vandaag de 'avondklok' geschonden hebben. Medewerkers van de marketingafdeling van deze renstallen waren namelijk te vroeg op het circuit.

De avondklok is ingesteld om de werkdruk voor de personeelsleden te verlagen. Daarom mogen de teamleden tussen negen uur en drie uur voor de eerste sessie van de dag niet op het circuit aanwezig zijn. Bij Mercedes, Red Bull en Virgin waren er wel enkele medewerkers, waardoor ze een overtreding krijgen bijgeschreven. Per jaar zijn er vier uitzonderingen, pas bij de vijfde volgt er een straf.

Voor Red Bull is het de derde keer dit jaar dat de avondklok is geschonden. Voor Virgin was het de tweede keer dit seizoen en Mercedes maakte pas de eerste overtreding. Eerder dit weekend maakte ook Scuderia Toro Rosso haar eerste overtreding.

Indianen gijzelen minister Bolivia

Boze indianen hebben de minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia gegijzeld. Met geweld dwongen ze hem om mee te lopen in een protestmars tegen de aanleg van een snelweg door een natuurgebied, aldus een woordvoerder zaterdag.

Minister David Choquehuanca en zijn plaatsvervanger moesten dienen als een menselijk schild tegen de politieblokkades.

De minister was ter plaatse om te bemiddelen. Hij is zelf een indiaan van de Aymara-stam, net als president Evo Morales.

Meisje uit kermisattractie geslingerd

Een 8-jarig meisje is zaterdagavond gewond geraakt toen zij in haar woonplaats Beers uit een kermisattractie werd geslingerd. Ze is naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Haar verwondingen lijken mee te vallen, zegt een woordvoerder van de politie. "Maar ze willen haar toch even grondig onderzoeken, want ze heeft een flinke smak gemaakt."

Het ongeval vond omstreeks 19.00 uur plaats in de Brabantse plaats. De Arbeidsinspectie onderzoekt nog hoe het kon dat het kind uit de attractie Crazy Wave werd geslingerd. Mogelijk was ze te klein of is er sprake van een technisch mankement, zegt de woordvoerder.

Bij de Crazy Wave zitten een stel stoeltjes naast elkaar. De stellage draait rond, maar gaat niet over de kop. Het meisje was met een groep vrienden in de attractie gegaan.

Uitslag PSV - Roda JC

Vanavond stond in de Eredivisie om 18:45 uur het duel tussen PSV en Roda JC op het programma. De Eindhovenaren hadden een makkelijke avond in eigen huis en rolden mede dankzij vier goals van Dries Mertens de ploeg uit Kerkrade dan ook met 7-1 op.

PSV

7 - 1

Roda JC

 15' Toivonen
 20' Mertens
 33' Mertens
 34' Strootman
 58' Mertens
 83' Matavz
 89' Mertens (pen)
   56' Malki
 
 Gele kaart: Wielaert, Broekhof (Roda JC)
 Rode kaart: Vukovic (19) (Roda JC)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Wijnaldum mist penalty (60)
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Derijck
Marcelo
Pieters (Tamata/75)
Wijnaldum (Labyad/70)
Toivonen (Ibrahim/82)
Strootman
Lens
Matavz
Mertens
  Kieszek
Monteyne
Biemans
Wielaert
Vukovic
Delorge
Vormer
Donald
Fledderus
Sutchuin Djoum (Broekhof/39)
Junker (Malki/46)


Ola Toivonen viert de 1-0 (Foto: Pro Shots)


Strootman (PSV) en duel met Delorge (Roda JC) (Foto: Pro Shots)

Harmony of Despair volgende week op PSN

Vorige jaar kwam Castlevania: Harmony of Despair al exclusief uit voor Xbox 360, maar volgende week, op 27 september, kunnen PlayStation 3-bezitters eindelijk aan de slag met de titel. Ook heeft Konami bekendgemaakt dat de game wat extraatjes krijgt.

In de Xbox 360-versie was het niet mogelijk om met je vrienden thuis te spelen. Dat kan wel wanneer je de game van PSN plukt. Je kunt met z'n vieren los gaan en online kan dat gewoon weer met zes spelers. Daarnaast krijgt de PlayStation 3-versie DLC-personages Julius Belmont en Yoko Belnades en DLC-level The Pyramid of Ruin gewoon meteen bij de game.

Heracles niet in zee met Songo'o

Franck Songo'o heeft geen contract aangeboden gekregen van Heracles Almelo. De Kameroener was twee weken op proef bij de Almeloërs.

De Kameroener is momenteel clubloos waardoor Heracles hem op proef kon nemen. De aanvaller doorliep de jeugdopleiding van FC Barcelona. De laatste club waar hij onder contract stond was Albacete Bolompié.

De stage werd in eerste instantie verlengd met een week. Toch bleek hij geen versterking voor de formatie van trainer Peter Bosz. "Hij heeft het aardig gedaan, maar zou op dit moment niet direct een basisspeler zijn", liet algemeen directeur Nico-Jan Hoogma weten op de officiële website van de club. Of de club nu op zoek gaat naar een andere aanvaller is niet bekend.

Amerikanen vinden Obama beter dan Bush

Amerikanen vinden Barack Obama een betere president dan zijn voorganger George W. Bush. Maar ze vinden hem niet zo goed als Bill Clinton, zo blijkt uit een opiniepeiling van USA Today/Gallup zaterdag.

Van de ondervraagden zegt 43 procent dat Obama een betere president was dan Bush, terwijl 34 procent hem juist slechter noemt. Circa 22 procent vond hun kwaliteiten ongeveer hetzelfde.

De peiling is een kleine opsteker voor Obama, die over circa een jaar herverkozen wil worden.

Amerikanen vinden Obama beter dan Bush
Amerikanen vinden Obama beter dan Bush (Foto: ANP)

Alonso: "Heb 120 procent gegeven in kwalificatie"

Fernando Alonso moest vandaag in de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore genoegen nemen met een vijfde plaats. De Spanjaard het met de Ferrari het hele circuit nodig om 1.44,879 te rijden, meer zat er volgens hem niet in. Teamgenoot Felipe Massa eindigde een plaats lager.

"Ik ben wel tevreden met deze kwalificatie. Het was waarschijnlijk mijn beste Q3-ronde van het hele jaar. Ik gaf 120 procent, nam veel risico, maar alleen op die manier kon ik voor de beste posities vechten. Met een normale ronde was ik min of meer op dezelfde positie geëindigd, maar op meer dan een halve seconde van de McLarens, in plaats van een tiende. Dit is meestal een zware race voor het materiaal en meestal is de safety car van de partij, dus we zien het allemaal wel. Ik denk dat een podium moet kunnen," zei Alonso die naast de McLarens ook de Red Bulls weer voor zich moet dulden.

Teamgenoot Massa had nog wel een puntje van kritiek op McLaren. "Zesde is niet waar we voor gingen, maar we moeten het accepteren. De race zal ook zeker niet makkelijk worden; de banden slijten snel en we moeten ons zo goed mogelijk aanpassen. We doen het hier zeker beter dan in Monza. Ik snap overigens niet waarom Hamilton in de outlap van Q3 zo nodig iedereen moest passeren. Niemand is gebaat bij dat soort gedrag."

Voorschotregeling slachtoffers uitgebreid

De voorschotregeling voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven wordt uitgebreid. Met terugwerkende kracht hebben ook slachtoffers van deze misdrijven tot 1996 er recht op. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zaterdag bekendgemaakt.

De regeling ging 1 januari 2011 in. Slachtoffers aan wie een schadevergoeding is toegewezen, krijgen sinds die datum uiterlijk acht maanden nadat het vonnis van de dader onherroepelijk is geworden het hele schadebedrag uitgekeerd.

Als de dader de schade binnen die termijn niet volledig kan betalen, keert de staat dit bedrag uit aan het slachtoffer. Het centraal Justitieel Incassobureau verhaalt dit vervolgens op de dader. De regeling geldt voorlopig alleen voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven.

Tot de uitbreiding is besloten om aan meer slachtoffers tegemoet te komen. Teeven trekt voor de uitbreiding van de regeling tien miljoen euro uit. "De staat schiet de schadevergoeding voor, maar verhaalt het vervolgens op de dader, dus het geld komt weer terug", aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanmiddag werd de zevende speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. Alle ogen waren gericht op de absolute topper tussen titelkandidaten Rijnsburgse Boys en koploper Spakenburg. Spakenburg won met 0-1 door een doelpunt van Danny van den Meiracker, met negen goals topscorer in de zaterdagtopklasse, en behield de koppositie. Voor Rijnsburgse Boys was het de eerste nederlaag dit seizoen.

Er is nu nog maar één ploeg ongeslagen, namelijk Katwijk. Op bezoek bij Montfoort wonnen zij simpel met 1-4. Wel heeft Katwijk nog een inhaalduel voor de boeg. HHC Hardenberg handhaafde zich door een thuiszege op Capelle keurig bovenin, terwijl landskampioen IJsselmeervogels verrassend op eigen veld verloor van de verrassing van het seizoen, GVVV. Onderin lijkt Barendrecht getergd door de zware straf van de KNVB, want de ploeg won voor de tweede week op rij, nu bij Noordwijk. SVZW boekte in de derby tegen Excelsior '31 de eerste overwinning in de Topklasse.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
ARC SC Genemuiden 2-3
HHC Hardenberg Capelle 3-1
FC Lisse Harkemase Boys 1-1
Montfoort Katwijk 1-4
Noordwijk Barendrecht 1-2
Rijnsburgse Boys Spakenburg 0-1
SVZW Excelsior '31 3-1
IJsselmeervogels GVVV 1-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 7 6 0 1 18 20-10
2 HHC Hardenberg 7 5 1 1 16 14-9
3 GVVV 7 5 0 2 15 21-14
4 SC Genemuiden 7 4 2 1 14 15-10
5 IJsselmeervogels 7 4 1 2 13 14-12
6 Katwijk 6 3 3 0 12 14-5
7 Rijnsburgse Boys 7 3 3 1 12 18-9
8 Noordwijk 7 3 2 2 11 11-7
9 Excelsior '31 7 3 1 3 10 9-10
10 Capelle 7 2 3 2 9 11-11
11 Harkemase Boys 7 1 2 4 5 7-14
12 SVZW 7 1 1 5 4 7-14
13 Montfoort 7 0 3 4 3 6-15
14 FC Lisse 7 0 2 5 2 6-17
15 ARC 7 0 1 6 1 11-21
16 Barendrecht 6 2 1 3 -3 3-9

Barendrecht 10 winstpunten in mindering

Foto's verdachten Kuiprellen niet op schermen

De foto's van verdachten van de rellen bij De Kuip in Rotterdam vorige week zaterdag komen voorlopig niet op billboards in de stad te staan. Dat meldt een politiewoordvoerder zaterdag.

Van de verdachten van wie eerder deze week vijf foto's werden vrijgegeven, hebben zich er inmiddels drie gemeld. Aangezien er daarmee twee over zijn, is het plaatsen van deze foto's een te zwaar middel, zo heeft het Openbaar Ministerie volgens de politiewoordvoerder geoordeeld.

Besloten is nu vier nieuwe foto's te plaatsen. Afhankelijk van de reactie op de nieuwe foto's en de twee foto's die al op onder meer de website van de politie staan, wordt later opnieuw gekeken of er foto's op billboards komen.

Feyenoord-hooligans probeerden vorige week zaterdag het Maasgebouw te bestormen uit protest tegen het beleid van de club. Agenten voelden zich genoodzaakt hun dienstwapen te trekken en konden de relschoppers maar ternauwernood buiten de deur houden.

Eerder deze week meldde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat foto's van verdachten mogelijk op grote beeldschermen in Rotterdam worden geplaatst. De politie gaf donderdag, toen de eerste vijf foto's van verdachten werden gepubliceerd, aan dat de afbeeldingen mogelijk dit weekend op schermen in de stad zouden komen te staan.

Weisglas: Verbeet had zelf moeten ingrijpen

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet had moeten ingrijpen in het geëscaleerde 'doe-eens-normaal-man'-debat tussen Mark Rutte en Geert Wilders. Dat zegt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas zaterdag tegen het ANP, naar aanleiding van uitlatingen van Verbeet in de Volkskrant van zaterdag.

"Het is een zwaktebod dat ze nu de schuld legt bij de minister-president’’, aldus Weisglas. "Zij moet als voorzitter de premier beschermen tegen dergelijke onfatsoenlijke verbale aanvallen.’’

[Premier League] Van Persie bezorgt Arsenal simpele zege

Arsenal heeft een week na de nederlaag tegen hekkensluiter Blackburn Rovers het blazoen weer een beetje opgepoetst. In het Emirates Stadium werd Bolton Wanderers overtuigend met 3-0 verslagen. Robin van Persie maakte de eerste twee doelpunten, in de slotfase zorgde Alexandre Song voor het slotakkoord.

Van Persie opende kort na rust op aangeven van Aaron Ramsey de score, twintig minuten voor tijd maakte hij er dankzij een assist van Theo Walcott van dichtbij 2-0 van. Bolton speelde toen door een rode kaart voor David Wheater al enige tijd met tien man. Vijf minuten voor tijd kreeg Van Persie een publiekswissel.

Arsenal verlaat door de zege de onderste regionen in de Premier League. De ploeg van trainer Arsène Wenger klimt van de zeventiende naar de twaalfde plaats, op negen punten van koploper Manchester United.

Chelsea verstevigde zaterdag de derde plaats door met 4-1 van Swansea City te winnen. Newcastle United staat knap vierde. Dankzij drie goals van Demba Ba won de ploeg van de Nederlandse keeper Tim Krul met 3-1 van Blackburn Rovers.

Rafael van der Vaart had een belangrijk aandeel in de 2-1 zege van Tottenham Hotspur bij Wigan Athletic. Hij opende al na drie minuten de score, waarna Gareth Bale er 0-2 van maakte. Mohamed Diamé deed iets terug namens Wigan, waar Patrick van Aanholt in de basis stond en Ronnie Stam de tweede helft meespeelde.

[EK] Volleybalsters winnen ook tweede duel

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede wedstrijd op het Europees kampioenschap gewonnen. In het Italiaanse Busto Arsizio was de ploeg van bondscoach Avital Selinger met 3-0 (25-23, 25-17 en 25-23) te sterk voor Bulgarije. Gisteren was Spanje ook al met 3-0 aan de kant geschoven.

Nederland is dankzij de twee overwinningen koploper in groep D. Morgen staat de wedstrijd tegen Rusland op het programma. Bij groepswinst is Oranje direct verzekerd van een plaats in de kwartfinale. De nummers twee en drie van elke poule gaan naar de tussenronde.

Telefooncentrales bedrijven vaker doelwit crimineel

Criminelen breken steeds vaker in in telefooncentrales van bedrijven. Ze zorgen ervoor dat de centrales naar dure nummers die van die criminelen zijn bellen, waardoor de ondernemers torenhoge rekeningen gepresenteerd krijgen. Dat heeft een woordvoerder van KPN gezegd tegen de NOS.

De criminelen proberen met nummers en codes toegang te krijgen tot de centrales. Die worden aangeleverd met een standaardcode. Als die niet wordt gewijzigd, wordt het risico groter, vertelt de woordvoerder.

Deze praktijken komen de laatste jaren steeds meer voor. "Een aantal jaren geleden zagen wij al een toename. Toen was er een of twee keer in de week sprake van. Inmiddels is dat echter drie of vier en soms zelfs vijf keer in de week het geval."

Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van de centrales en draaien daardoor zelf op voor de kosten. "Het is net als met een huis: wie goede sloten heeft, heeft de zaken goed op orde, maar je blijft een risico lopen. En als er dan is ingebroken, ben je daar zelf voor verantwoordelijk."

KPN wijst klanten wel op de noodzaak van een goede beveiliging, aldus de zegsvrouw. De praktijken zijn volgens haar echter niet uit te roeien.

Celstraf voor corrupte rechter VS

Een Amerikaanse rechter die in ruil voor steekpenningen van private jeugdgevangenissen kinderen tot celstraffen veroordeelde, is vrijdag zelf tot 17,5 jaar cel veroordeeld.

De voormalige rechter, Michael Conahan, bood zijn verontschuldigingen aan voor zijn rol in het 'kinderen voor geld' schandaal. "Het systeem is niet corrupt", zei hij. "Ik ben corrupt."

Conahan, die vaak ontbeet met William D'Elia, de vermoedelijke baas van een mafiafamilie in Pennsylvania, bood ook zijn directe verontschuldigingen aan aan de kinderen die hij had laten opsluiten. Hij en een andere rechter die betrokken is bij het schandaal hebben in totaal meer dan twee miljoen dollar aan steekpenningen opgestreken.

"Mijn handelen heeft jullie vertrouwen in het systeem ondermijnd en heeft jullie levens moeilijker gemaakt", zei Conahan, die vorig jaar al toegaf schuldig te zijn. "Het spijt me enorm dat jullie hier het slachtoffer van zijn geworden."

De andere verdachte rechter in de zaak, Mark Ciavarella, zei onschuldig te zijn en heeft de aanklacht aangevochten voor de rechter. Hij werd vorige maand tot 28 jaar cel veroordeeld.

Nadat het schandaal aan het licht was gekomen heeft het Hooggerechtshof van Pennsylvania zo'n vierduizend veroordelingen van minderjarigen vernietigd. Volgens het hof zijn de grondwettelijke rechten van de kinderen met voeten getreden.

De zaak kwam aan het licht doordat D'Elia in 2006 een informant werd voor de autoriteiten.


Celstraf voor corrupte rechter VS (Foto: Novum)

Stevens ontkent akkoord met HSV

Trainer Huub Stevens is vooralsnog niet de nieuwe trainer van de Duitse voetbalclub Hamburger SV. De Nederlander bevestigde tegen de Duitse tv-zender Liga total wel dat hij een gesprek heeft gehad met de clubleiding. "Maar die gesprekken betekenen niet automatisch dat ik de nieuwe trainer ben", aldus Stevens.

Sinds het ontslag van Michael Oenning is HSV op zoek naar een nieuwe trainer. De naam van Stevens, die tussen februari 2007 en juni 2008 ook aan het roer stond van de club, wordt daarbij veelvuldig genoemd.

Stevens ontkent akkoord met HSV
Stevens ontkent akkoord met HSV (Foto: ANP)

Controversiële film over Joran in première op NFF

Vanavond is op het Nederlands Film Festival de controversiële film Me and Mr. Jones in premiére gegaan. De film gaat doet veel stof opwaaien en gaat over over de verdwijning van Natalee Holloway. Hoofdrolspeler Robert de Hoog licht toe: "Wij hopen met deze film te laten zien wat er gebeurd kan zijn".

De Hoog is niet bang voor critici want de moeder van Natalee schrijft ook boeken over de moord op haar dochter en ze verdient daar een flinke som geld mee. 

"De film gaat niet direct over Joran en Natalee, dit is slechts het kader waarin het verhaal zich afspeelt", vertelt hoofdrolspeelster Hanna Verboom. Me en Mr. Jones gaat over de Britse undercoverjournalist Remi (gespeeld door De Hoog) die op Aruba onderzoek doet naar de verdwijning van Natalee. Hierbij krijgt Remi hulp van een ernstig zieke callgirl (een rol van Hanna Verboom). In het buitenland gaat de film Me & Mr Jones on Natalee Island heten.

De zaak Natalee Holloway is nog een heikel punt voor Aruba. Vlak voordat de opnames van de film begonnen werd Van der Sloot opgepakt voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. "We moesten stiekem opnames maken en ze wilden ons van het eiland schoppen. Heel Aruba stond op zijn kop. Uiteindelijk hebben we met een kleine filmploeg de film geschoten", aldus de regisseur Paul Ruven.

"Het was oppassen met filmen, maar daardoor was het wel spannend en avontuurlijk", aldus Verboom. Joran wil de film graag zien en daarom is misdaadverslaggever John van den Heuvel naar de gevangenis in Peru afgereisd om hem een exemplaar van de film te overhandigen. Of en wanneer Joran de dvd mag bekijken, is niet bekend.

Me and Mr. Jones komt niet in de Nederlandse bioscopen maar verschijnt op 22 november in Nederland op dvd.

Abbas wijst blauwdruk onderhandelingen af

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de meest recente blauwdruk voor vredesonderhandelingen van het Midden-Oostenkwartet - de VS, de VN, de EU en Rusland - afgewezen. Dat heeft Abbas zaterdag laten weten.

Abbas noemde het voorstel zaterdag onacceptabel, omdat het niet oproept tot een bouwstop in Israëlische nederzettingen. Ook worden de grenzen van voor 1967 niet gezien als uitgangspunt voor de onderhandelingen, iets wat de Palestijnen wel eisen.

Tsonga treft Ljubicic in finale Metz

De Fransman Jo-Wilfried Tsonga en Ivan Ljubicic uit Kroatië staan in de finale van het ATP-toernooi in Metz. Tsonga, als eerste ingeschaald, rekende in de halve eindstrijd af met de Oekraïner Alexandr Dolgopolov (3): 6-4, 6-4. De als vierde geplaatste Ljubicic, die in de kwartfinale Igor Sijsling uitschakelde, was met 7-6 (3) en 7-6 (5) Gilles Müller uit Luxemburg de baas.

Pablo Andujar verraste in de halve finale in Boekarest de favoriet Juan Ignacio Chela uit Argentinië. De als vierde geplaatste Spanjaard was met 6-4 en 7-5 te sterk. In de finale neemt hij het op tegen Florian Mayer. De Duitser, als tweede genoteerd, klopte Filippo Volandri uit Italië met 7-6 (3) en 6-2.

'Meer controle huisartsen medicijngebruik ouderen'

Huisartsen moeten een keer per jaar het medicijngebruik van ouderen doorlichten. Dat stelt het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) zaterdag in een interview met RTL Nieuws. Onderzoek onder ouderen die veel medicijnen gebruiken zou uitwijzen dat ze veel pillen slikken die ze niet meer zouden moeten innemen, met mogelijke gezondheidsschade tot gevolg.

Voor het onderzoek keken huisartsen, apothekers en medewerkers van verzorgingshuizen in Groningen een tijd lang naar wat vierhonderd ouderen voor medicijnen gebruiken. Hieruit bleek dat in 650 gevallen de medicatie was gewijzigd. Bij 55 procent was het advies geweest direct te stoppen met een bepaald medicijn, als maagzuurremmers, plas- en slaappillen. Per patiënt bleek 115 euro te kunnen worden bespaard.

Het NHG werkt momenteel aan een richtlijn, waarin staat dat huisartsen een keer per jaar het medicijngebruik van oudere patiënten moeten doorlichten. De maatregel moet volgend voorjaar ingaan. De NHG vindt wel dat huisartsen moeten worden beloond voor de moeite.

De fracties in de Tweede Kamer willen echter niets weten van extra geld voor huisartsen. Eeke van der Veen van de PvdA vindt dat het controleren van het medicijngebruik van ouderen tot de gewone taken van de huisarts behoort. Daarvoor hoeven ze volgens het Kamerlid geen extra geld te krijgen. Het CDA en de VVD zijn het eens met de PvdA.

Boos hert verwondt mannen

Twee mannen zijn zaterdag in het Limburgse Bemelen gewond geraakt toen een van hen probeerde een hert en een hinde te scheiden. De eigenaar van de dieren wilde ze bij elkaar weg halen, om de hinde te beschermen. Het hert pikte dit niet en viel de 65-jarige man aan. Een omstander die te hulp schoot, moest het ook ontgelden, meldt de politie.

Het voorval vond omstreeks 14.00 uur plaats in een weiland waarin de dieren stonden. De 65-jarige eigenaar raakte zwaargewond. De mannen zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Geithner: Snel handelen vereist in schuldencrisis

Er moeten snel flinke maatregelen worden getroffen om de Europese schuldencrisis het hoofd te bieden. Dat heeft de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner zaterdag gezegd.

Geithner zei op een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds dat zonder duidelijke maatregelen een eventueel faillissement van Europese landen een domino-effect kan veroorzaken in de wereld. De beslissingen kunnen niet worden uitgesteld tot de crisis verergert, aldus Geithner.

Volgens Geithner moet de Europese Centrale Bank kapitaal beschikbaar stellen aan landen die momenteel proberen hervormingen door te voeren.

Geduld Hamilton met McLaren raakt op

Lewis Hamilton heeft zijn Formule 1-team McLaren gewaarschuwd dat zijn geduld op begint te raken mocht het team ook volgend jaar niet in staat zijn om mee te strijden om de wereldtitel. De Brit was in 2008 al eens kampioen en wil hier nog graag een titel aan toevoegen.

"Als er niets verandert, wat ik niet denk, dan zal mijn geduld serieus op de proef worden gesteld. Ja, ik ben vermoedelijk minder geduldig dan ooit. Er zijn coureurs die blij zijn dat ze deel uitmaken van de Formule 1, zoals Rubens Barrichello. Dan zijn er ook nog mensen zoals ik die bestaan om de beste te zijn. Als je niet probeert om de beste te zijn, doe je in feite niets," zei Hamilton tegen The Guardian.

De Brit weet ook dat zijn team McLaren hierbij met name het Red Bull Racing van regerend wereldkampioen Sebastian Vettel af moet troeven. "Ze zullen niet zo’n sterke start beleven als dit jaar. Maar Vettel heeft ongetwijfeld evenveel vertrouwen, dus wij moeten ons niveau verhogen."

Britse moslimbetoging tegen extremisme

Duizenden moslims zijn zaterdag bijeengekomen in Londen om te demonstreren tegen extremisme. De betogers willen een gematigde versie van de islam uitdragen.

Minhaj-ul-Quran International, de initiatiefnemer achter de betoging, zegt dat er zo'n twaalfduizend moslims worden verwacht in het Wembley-stadion. Het evenement wordt in tientallen landen live uitgezonden.

Volgens de oprichter van Minhaj-ul-Quran International, de Pakistaanse geestelijke Muhammad Tahir-ul-Qadri, verbiedt de islamitische leer het doden van onschuldige mensen en moeten moslims integreren in de landen waar ze wonen.

Later zaterdag wordt er een collectieve oproep voor vrede gedaan. Deze oproep wordt geleid door hindoeistische, boeddhistische, christelijke en islamitische geestelijk leiders.

Hillen bezoekt politietrainingsmissie Kunduz

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft zaterdag voor het eerst de politietrainingsmissie in Kunduz bezocht. Ook commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm, voor wie het eveneens de eerste keer was, was erbij, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Van Uhm en Hillen wilden vooral kijken hoe het gaat met de Nederlanders die deelnemen aan de missie in Afghanistan. Ze ontmoetten ook Nederlanders in Kabul en Mazar-e-Sharif. In Mazar-e-Sharif worden vier F-16's en 120 man aan personeel om de gevechtsvliegtuigen in de lucht te houden gestationeerd.

Zaterdag werd bekend dat Nederlandse militairen inderdaad drie maanden eerder beginnen met het geven van de acht weken durende basistraining aan agenten in Kunduz. Dertig Afghaanse agenten beginnen 1 oktober met de door Nederlanders gegeven training op een Duits trainingscentrum in Kunduz.

De Tweede Kamer stemde eind januari met een kleine meerderheid in met de missie, die in principe in 2014 wordt beëindigd. Begin deze maand werd al bekend dat Nederland mogelijk eerder zou beginnen met het geven van de training, die mede door Nederlanders is ontwikkeld. Op dat moment vond echter nog overleg plaats. Nu is alles in kannen en kruiken, zei een woordvoerder van Defensie zaterdag.

[WK] Vos baalt als een stekker

Voor de vijfde maal op rij pakte Marianne zilver bij de WK wielrennen op de weg. Net als vorig jaar werd ze in de wegwedstrijd verslagen door de Italiaanse Giorgia Bronzini.

Vos baalde na afloop flink. "Ik dacht dat het niet kon, vijfmaal tweede. Blijkbaar wel”, klonk het zuur. De Nederlandse ploeg bracht Vos perfect in stelling voor de beslissende sprint. "Ik ging te laat aan. Vorig jaar ging ik te vroeg, nu te laat. Ik raakte even ingesloten. Zuur. We hadden perfecte controle over de wedstrijd. Die meiden hebben er alles aan gedaan mij in die positie te brengen. Dan baal je extra.”

Ook EA mag niet aangeklaagd worden

Electronic Arts heeft, in navolging van Sony en indirect ook AT&T, besloten om in hun Algemene Voorwaarden een clausule op te nemen waarin te lezen is dat de gebruiker in geen enkele vorm het bedrijf mag aanklagen. Dit geldt voor gameservices als Madden, FIFA en het digitale pc-platform Origin.

Voordat er paniek uitbreekt: dit is alleen voor Amerika. In onder andere Rusland en Europa zijn deze niet van toepassing. Het is echter opzienbarend dat de aanstichter van dit plan, Sony, na hun aanpassing geen strobreed in de weg gelegd is. Dit komt door eenzelfde situatie van telecomboeren AT&T, die in hun contracten tussen werkgevers en werknemers een clausule hebben opgenomen waarin een werknemer de werkgever niet mag aanklagen. De Supreme Court in Amerika heeft besloten dat dit rechstgeldig is.

Sony nam, na het PlayStation Network-debacle, rigoureuze maatregelen om zogenaamde class action lawsuits te verbieden middels hun Algemene Voorwaarden. EA gaat hierin een stap verder en verbiedt vrijwel elke vorm van aanklacht, behalve copyright en intellectueel eigendomszaken. Oplettende gebruikers weten echter dat deze zaken in bijna alle gevallen door EA zelf worden ondernomen. 

Tientallen boetes uitgedeeld bij grote ov-actie

Bij een grote controle op en rond het station Rotterdam-Alexander zijn vrijdag 56 boetes uitgedeeld. De bonnen waren onder meer voor roken op plekken waar dat niet mag, het vervuilen van het station en openbare dronkenschap. Ook werden 95 treinreizigers die geen geldig vervoersbewijs hadden betrapt, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zaterdag.

In totaal werden 1500 treinreizigers in en bij twintig treinen gecontroleerd. Op de metroperrons moesten duizend reizigers hun vervoersbewijs laten zien. Hiervan konden er 48 geen tonen. Drie mensen werden daarnaast aangehouden voor zaken als belediging en het niet tonen van een identiteitsbewijs.

Bij de actie, die van 16.45 tot 23.00 uur plaatsvond, waren zestig medewerkers van openbaarvervoerbedrijven en de politie betrokken. Soortgelijke acties werden eerder in Alkmaar, Almere, Amsterdam en Hoorn gehouden.

[F1] Uitslag kwalificatie Singapore

Sebastian Vettel heeft ook de poleposition voor de Grand Prix van Singapore geclaimd. De regerend wereldkampioen stuurde in de kwalificatie zijn Red Bull naar een tijd van 1.44,381 en bleef hiermee teamgenoot Mark Webber en de McLarens van Jenson Button en Lewis Hamilton voor.

Het eerste deel van de kwalificatie verliep grotendeels zoals verwacht met Heikki Kovalainen en Jarno Trulli van Team Lotus. Timo Glock en Jerôme D'Ambrosio van Virgin en Daniel Ricciardo en Vitantonio Liuzzi van HRT als afvallers. Ook Vitaly Petrov van Lotus Renault GP kon uitstappen nadat hij er door zijn teamgenoot Bruno Senna op het laatste moment uitgekegeld werd.

In Q2 werd al snel een rode vlag gezwaaid nadat Kamui Kobayashi met zijn Sauber over de chicane bij bocht tien gereden was en de auto in de muur geparkeerd had. Naast de Japanner konden ook zijn teamgenoot Sergio Perez, De Williamsen van Rubens Barrichello en Pastor Maldonado, de Toro Rosso's van Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari en de Renault van Senna konden na deze sessie aan de kant worden gezet.

In de laatste sessie toonde Vettel wederom zijn klasse door meteen een snelle tijd te klokken, waar de rest zich op stukbeet. Webber wist in zijn tweede run nog naar de tweede tijd te snellen, voor Button. Hamilton deed in de laatste sessie vanwege een eerdere lekke band maar één run die hem de vierde tijd opleverde. Fernando Alonso stuurde zijn Ferrari naar de vijfde tijd, voor teamgenoot Felipe Massa en Mercedes-rijder Nico Rosberg. Michael Schumacher (Mercedes), Adrian Sutil en Paul di Resta (Force India) zetten geen tijd neer.

Uitslag kwalificatie

Pos. Rijder Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:46.397 1:44.931 1:44.381 12
2 Mark Webber Red Bull 1:47.332 1:45.651 1:44.732 14
3 Jenson Button McLaren 1:46.956 1:45.472 1:44.804 14
4 Lewis Hamilton McLaren 1:47.014 1:46.829 1:44.809 12
5 Fernando Alonso Ferrari 1:47.054 1:45.779 1:44.874 13
6 Felipe Massa Ferrari 1:47.945 1:45.955 1:45.800 14
7 Nico Rosberg Mercedes 1:47.688 1:46.405 1:46.013 11
8 Michael Schumacher Mercedes 1:48.819 1:46.043 geen tijd 11
9 Adrian Sutil Force India 1:47.952 1:47.093 geen tijd 14
10 Paul di Resta Force India 1:48.022 1:47.486 geen tijd 14
11 Sergio Perez Sauber 1:47.717 1:47.616   13
12 Rubens Barrichello Williams 1:48.061 1:48.082   14
13 Pastor Maldonado Williams 1:49.710 1:48.270   16
14 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:48.753 1:48.634   11
15 Bruno Senna Lotus Renault 1:48.861 1:48.662   13
16 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:49.588 1:49.862   10
17 Kamui Kobayashi Sauber 1:48.054 geen tijd   9
18 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:49.835     8
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:50.948     6
20 Jarno Trulli Team Lotus 1:51.012     6
21 Timo Glock Virgin 1:52.154     7
22 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:52.363     6
23 Daniel Ricciardo HRT 1:52.404     6
24 Vitantonio Liuzzi HRT 1:52.810     6

Gears of War 3 knalt zich naar eerste plaats

Het dinsdag verschenen schietspel Gears of War 3 voor Xbox 360 is de best verkochte game van Nederland. Hoofdpersoon Marcus Fenix en zijn kompanen hebben het succes van de horrorgame Dead Island een halt toegeroepen. Dead Island voor PlayStation 3 staat nu op de tweede plaats, gevolgd door het schietspel Call of Duty Black Ops. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

De tweede nieuwe binnenkomer in de verkooptoptien is het racespel F1 2011 voor PlayStation 3. De versies van het racespel voor de pc en Xbox 360 vallen buiten de top tien.

Twee Nintendo Wii-spellen maken onderaan in de lijst hun rentree. Het fitnessspel Wii Fit Plus staat op de zevende plaats, terwijl de dansgame Just Dance 2 op de negende plaats staat.

De kans is groot Gears of War 3 volgende week zijn koppositie moet afstaan. Dan komt het voetbalspel Fifa 12 uit. Gezien de populariteit van deze voetbalserie zal die game enkele plaatsen in de verkooptoptien in beslag nemen.

01. Gears of War 3 (Xbox 360)
02. Dead Island (PlayStation 3)
03. Call of Duty Black Ops (PlayStation 3)
04. Dead Island (Xbox 360)
05. Resistance 3 (PlayStation 3)
06. F1 2011 (PlayStation 3)
07. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
08. Driver San Francisco (PlayStation 3)
09. Just Dance 2 (Nintendo Wii)
10. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)


Gears of War 3 knalt zich naar eerste plaats (Foto: Novum)

Jongens gepakt voor gooien voorwerpen op A15

Drie jongens uit Hardinxveld-Giessendam zijn vrijdag opgepakt voor het gooien van voorwerpen vanaf een viaduct boven de A15 bij hun woonplaats. De ruit van een vrachtwagen sneuvelde vermoedelijk door gegooide voorwerpen. De bestuurder heeft aangifte gedaan, meldt de politie zaterdag.

Na een melding troffen agenten de drie fietsend aan op de parallelweg. Het gaat om twee 13-jarige jongens en een van 14. Ze voldeden aan een opgegeven signalement en werden ingerekend. Ze zijn inmiddels verhoord. De politie maakt proces-verbaal tegen ze op.

[WK] Wederom zilver voor Vos

Voor de vijfde maal op rij heeft Marianne Vos zilver veroverd bij de wegwedstrijd bij het WK in het Deense Kopenhagen. In een groffe eindsprint moest Vos haar meerdere net erkennen in de Italiaanse Giorgia Bronzini die daarmee de wereldtitel prolongeerde.

Clara Hughes gaf de aanvankelijk saaie wedstrijd kleur door drie ronden voor het einde uit het peloton weg te springen. De 38-jarige Canadese oud-schaatsster bleef lang vooruit maar moest drie kilometer voor het einde capituleren. Verschillende vrouwen probeerden vervolgens weg te springen.

Omdat het erg onrustig was in het peloton, kwamen er in de finale verschillende rensters ten val. In de eindsprint waren de Nederlandse vrouwen al snel aan kop. Marianne Vos redde het echter net niet tegen de Italiaanse Bronzini die net iets eerder over de meet kwam.

[Premier League] Man. City thuis langs Everton

Manchester City heeft in ieder geval voor enkele uren de koppositie in de Premier League overgenomen. De Citizens waren met 2-0 te sterk voor Everton. De thuisploeg maakte pas na rust het verschil. Mario Balotelli opende de score in de 68e minuut, waarna James Milner een minuut voor tijd profiteerde van balverlies van Royston Drenthe.

De voormalig Feyenoorder kwam een kwartier voor tijd in het veld. John Heitinga bleef de hele wedstrijd op de bank bij Everton. Aan de andere kant ontbrak Nigel de Jong met een blessure.

City heeft zestien punten uit zes duels, één punt meer dan Manchester United. De stadgenoot gaat later op zaterdag op bezoek bij Stoke City.


Manchester City thuis langs Everton (Foto: Novum)

Freire ook in 2012 in het peloton

Oscar Freire is ook volgend jaar in het peloton te vinden. De Spanjaard maakte dit vandaag bekend op een persconferentie in Kopenhagen waar het WK wielrennen momenteel bezig is.

"Ik wil er een mooi jaar van maken, er wachten tal van uitdagingen zoals de Olympische Spelen'', zo zei Freire die overigens nog niet weet of hij ook volgend jaar voor Rabobank zal rijden. "Ik maak me er nu nog niet druk om. Eerst de WK en dan gaan we kijken naar volgend jaar."

Politie maakt einde aan illegaal housefeest

De politie heeft zaterdagmiddag een einde gemaakt aan een illegale houseparty in een bos in Budel. Dat heeft een woordvoerder van de politie Brabant Zuid-Oost gemeld. De burgemeester van Cranendonck, waar Budel onder valt, heeft hiertoe een noodverordening afgekondigd.

Agenten ontdekten het illegale feest zaterdagochtend rond 03.00 uur per toeval toen ze op de melding van een verkeersongeval af kwamen. Zij troffen op een open zandvlakte ruim 200 mensen die aan het dansen waren.

Man doet tukje op vluchtstrook A27

Een 21-jarige man uit Breda heeft het voor elkaar gekregen in slaap te vallen op de vluchtstrook van de A27 bij Gorinchem. Agenten zagen de auto van de man vrijdagnacht op de vluchtstrook staan. De man lag met zijn hoofd op het stuur te slapen, meldt de politie zaterdag.

De man, een beginnend automobilist, bleek met te veel alcohol op achter het stuur te zitten. Hij heeft zijn rijbewijs moeten inleveren en moest mee naar een politiebureau. In de ochtend mocht hij zijn tukje thuis voortzetten.

Zeven ploegen dingen naar licentie WorldTour

Zeven wielerploegen, waaronder Skil-Shimano, hebben bij de UCI een licentie aangevraagd voor de World Tour. Er komen twee plaatsen vrij omdat RadioShack samen gaat met Leopard-Trek en ook de Belgische ploegen Omega Pharma en Quick-Step gaan fuseren.

Skil-Shimano heeft concurrentie van FdJ, Cofidis, GreenEdge, Europcar, Lotto en Geox. De 18 ProTeams zjn zeker van deelname aan alle grote koersen. Vermoedelijk is eind november de toewijzing.

Gekkigheid in Afterfall: Insanity

Naast zombies zijn verborgen schuilkelders en apocalyptische werelden zo populair als Justin Bieber. En iets wat populair is, moet vast veel geld opleveren. Dat dachten de ontwikkelaars van Afterfall: Insanity zeker, omdat de game gaat over een wereld waar iedereen in schuilkelders moet leven omdat er boven de grond niets meer is.

De wereld is volledig aan gort na een alternatief einde op Tweede Wereldoorlog, en de Derde Wereldoorlog is helemaal foute boel gebleken. Iedereen woont nu ondergronds. De hoofdrolspeler is Albert, een medic die ervoor moet zorgen dat mensen in zo'n kelder niet hartstikke gek worden. Een fijne taak, omdat jij natuurlijk ook last hebt van de symptomen. Al gauw gaat het verschrikkelijk fout bij de inwoners. De Poolse ontwikkelaar belooft ons een zeer psychedelische horror-shooter die aardig wat psychologische truukjes met je uit moet halen. De game moet in november uitkomen voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Fortuna-goalie weer uit ziekenhuis

Danny Wintjens, doelman van Fortuna Sittard, is weer uit het ziekenhuis. Dit maakte de club uit de Jupiler League vandaag bekend.

Wintjens kwam gisteren in de wedstrijd tegen FC Oss in botsing met Fernando Ricksen. Hij liep daarbij een hersenschudding op. Daarnaast moest een hoofdwond bij de doelman worden gehecht en heeft hij enkele blauwe plekken. Onduidelijk is nog hoe lang Wintjens aan de kant staat.

Glennis Grace geeft eerste officiële concert

Glennis Grace gaat voor het eerst een eigen concert geven. Dat laat de zangeres weten via haar website. Grace staat 23 oktober met haar concert One Night Only in Studio 21 in Hilversum. Dit optreden wordt in samenwerking met RTL georganiseerd. Of en wanneer het concert wordt uitgezonden is niet bekendgemaakt.

"Na het geweldige afgelopen jaar met mijn nummer 1-hit Afscheid en mijn huidige hit Always zijn er veel dingen gebeurd", jubelt de zangeres. "538 Museumplein, De Toppers, Nederland Helpt Japan, en vele anderen. Nu gaan we dit in dezelfde setting als mijn album en dvd One Night Only over doen. Mijn band en gastartiesten zullen deze dag aanwezig zijn om er een hele mooie en bijzondere avond van te maken!"

De 33-jarige Grace deed in 2005 mee met het Eurovisie Songfestival, maar wist met het nummer My Impossible Dream de finale niet te bereiken. De zangeres brak vorig jaar door met de grote hit Afscheid, een cover van Volumia.

Vader mag Holloway dood laten verklaren

De vader van Natalee Holloway mag doorgaan met de procedure om zijn zes jaar geleden op Aruba verdwenen dochter dood te laten verklaren. Dat heeft een Amerikaanse rechter vrijdag bepaald. Als niemand binnen veertien weken kan aantonen dat Holloway misschien nog leeft, wordt ze officieel doodverklaard.

Moeder Beth Holloway staat niet achter het initiatief van haar ex-man, maar haar bezwaren werden door de rechter verworpen. Ze houdt hoop dat haar dochter levend wordt teruggevonden en noemt het initiatief van haar ex-man Dave Holloway 'verschrikkelijk'. "Er is altijd nog hoop", zegt haar advocaat Charlie DeBardeleben.

Dave Holloway wil geld dat was gereserveerd voor de studie van Natalee gebruiken om het collegegeld van haar jongere broer te betalen. Daarvoor moet ze officieel dood zijn verklaard. Dan kan hij ook stoppen met verzekeringen voor haar te betalen.

De Holloways gingen in 1993 uit elkaar. Natalee is opgevoed door haar moeder. Haar vader zag haar voor het laatst op haar eindexamenfeest, waarna ze met klasgenoten vertrok naar Aruba om haar diploma te vieren.

De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 tijdens een vakantie op het Caribische eiland. Ze werd voor het laatst gezien met Joran van der Sloot. Die is nooit vervolgd voor de verdwijning, maar geldt nog wel als hoofdverdachte. Van der Sloot zit vast in Peru voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores.


Vader mag Holloway dood laten verklaren (Foto: Novum)

Boilesen wil binnen zes weken fit worden

Ajax-verdediger Nicolai Boilesen is de komende duels niet beschikbaar voor Frank de Boer, maar de Deen hoop snel terug te keren.

Boilesen liep in de topper tegen PSV een hamstringblessure op en staat naar verwachting zes weken buitenspel. De jonge Deen zal onder meer de wedstrijden tegen FC Twente, Real Madrid en Feyenoord moeten missen. "Ik baal enorm van", zei de Deens international tegen Ajax TV.

"Het gaat inmiddels al wel wat beter. De medische staf zegt dat het zes weken kan gaan duren, maar ik hoop dat het wat sneller gaat. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik hier niet van baal", aldus Boilesen, die een belangrijke serie wedstrijden aan zich voorbij moeten laten gaan.

"Er komen veel mooie wedstrijden aan, in de Champions League en ook in de Eredivisie. Maar ik probeer positief te blijven. Het is nu nog moeilijk om te zeggen, maar over twee of drie weken kan ik beter inschatten of het herstel sneller gaat."

Uitslag derde vrije training Singapore

Mark Webber heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Australiër bleef Jenson Button voor en Sebastian Vettel voor. Fernando Alonso reed de vierde tijd, en Lewis Hamilton maakte de top vijf compleet.

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 M. Webber Red Bull 1:46.081 15
2 J. Button McLaren 1:46.108 17
3 S. Vettel Red Bull 1:46.345 14
4 F. Alonso Ferrari 1:46.396 14
5 L. Hamilton McLaren 1:46.936 20
6 N. Rosberg Mercedes 1:47.831 14
7 M. Schumacher Mercedes 1:48.837 12
8 F. Massa Ferrari 1:48.711 12
9 K. Kobayashi Sauber 1:49.057 15
10 A. Sutil Force India 1:49.304 16
11 S. Perez Sauber 1:49.583 17
12 S. Buemi Toro Rosso 1:49.679 18
13 P. di Resta Force India 1:49.816 18
14 P. Maldonado Williams 1:49.851 17
15 R. Barrichello Williams 1:50.189 15
16 V. Petrov Lotus Renault 1:50.229 15
17 B. Senna Lotus Renault 1:50.523 14
18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:50.547 17
19 H. Kovalainen Team Lotus 1:52.510 17
20 J. d` Ambrosio Virgin 1:52.697 19
21 D. Ricciardo HRT 1:53.728 17
22 Jarno Trulli Team Lotus 1:53.823 18
23 T. Glock Virgin 1:53.829 16
24 V. Liuzzi HRT 1:55.203 17

Releasedatum en prijs The Old Republic bekendgemaakt

Bioware heeft vandaag op de Eurogamer Expo de langverwachte releasedatum aangekondigd van Star Wars: The Old Republic. De maandelijkse kosten voor het spelen van de MMO van EA en Bioware zijn ook bekendgemaakt. De game komt 20 december uit in de VS, en 22 december in Europa.

Het gerucht dat de game vertraagd is staat daarmee op losse schroeven, hoewel de kans er nog wel in zit. Ray Muzyka van Bioware is dolblij: "Dit is een geweldig moment voor iedereen van Bioware en onze partners bij LucasArts die hun levens hebben gewijd aan het bouwen van deze ongelofelijke game. We waarderen het geduld van de miljoenen fans die wachten op de release."

De game is al jaren een hot topic. Het is het grootste en wellicht het duurste project van EA en Bioware ooit. 

De maandelijkse kosten zijn, naast een eenmalige aanschaf van de game zelf die 30 dagen spelen verschaft, ongeveer vergelijkbaar met World of Warcraft:

- Eén maand: € 12,99
- Drie maanden:  (een eenmalige betaling van) € 35,97
- Zes maanden: (een eenmalige betaling van) € 65,94

 We voorspellen dat er vooral veel lege tafels aan het kerstdiner zullen zijn. En een nieuwjaarsfeest op Tatooine.

Politie doorzoekt woning tiener om twitterfoto

Een 13-jarige jongen uit Apeldoorn heeft bezoek van de politie gehad vanwege zijn profielfoto op Twitter. Op de foto poseerde hij met twee namaakpistolen. Zijn ouderlijk huis werd ondersteboven gekeerd, maar de foto bleek in het buitenland gemaakt en de wapens werden niet gevonden. Hij moest de foto verwijderen.

Nepvuurwapens die echt lijken zijn in Nederland verboden omdat ze gebruikt kunnen worden bij bedreigingen en overvallen. In het buitenland zijn ze vaak wel makkelijk verkrijgbaar en de politie waarschuwt jaarlijks ze niet mee te nemen naar Nederland.

Poseren met de nepwapens is niet verboden, maar kwam de jongen wel op een politiebezoek te staan, nadat een twitterende wijkagent op de foto was gestuit. De jongen en zijn ouders wisten niet dat de foto de indruk kon wekken van verboden wapenbezit en werkten volledig mee met de politie. Onder toezicht van de politie moest de jongen zijn profielfoto wissen.

Schadeclaim na kauwgom in kunstgebit

Een bejaarde vrouw uit het Canadese Edmonton sleept een kauwgomfabrikant voor de rechter. Zij eist maar liefst 100.000 Canadese dollar omdat een stuk kauwgom aan haar gebit bleef vastkleven. Hierna raakte de oma in een diepe depressie.

Elsie Pawlow had onlangs vijf pakjes kauwgom van producent Kraft Canada gekocht. Volgens de schadeclaim, die zij vorige week indiende, moest zij het in kleine stukjes uit haar gebit peuteren.

Hierna werd zij zo depressief, dat alleen een enorme geldsom haar uit de put kan halen. Ze kreeg namelijk een depressieaanval die zo'n tien minuten aanhield.

Jury in zaak arts Michael Jackson beëdigd

Meer dan twee jaar na de dood van poplegende Michael Jackson heeft een Amerikaanse rechter vrijdag de juryleden in de zaak tegen de arts van Jackson beëdigd. De arts wordt ervan verdacht Jackson een overdosis van het krachtige verdovingsmiddel propofol te hebben toegediend.

Dokter Conrad Murray werd in februari 2010 dood door schuld ten laste gelegd. Volgens de aanklagers in de zaak heeft Murray nalatig gehandeld bij het toedienen van de propofol en een aantal andere verdovende middelen.

Volgens de advocaten van Murray heeft de arts Jackson niets toegediend dat had kunnen leiden tot zijn dood. Zij menen dat Jackson zichzelf wellicht een overdosis heeft toegediend.

Als Murray wordt veroordeeld kan hem een celstraf van maximaal vier jaar worden opgelegd. Ook zou hij in dat geval zijn bevoegdheid als arts verliezen.

Boeljon onderuit bij debuut op Solheim Cup

Golfster Christel Boeljon is bij haar debuut in de Solheim Cup onderuit gegaan. De 24-jarige Beverwijkse verloor in een foursome met de Engelse Karen Stupples van het Amerikaanse duo Morgan Pressel en Ryann O'Toole: 3&2. Boeljon kwam gisteren op de eerste dag van het toernooi niet in actie. Europa liep wel uit en leidt nu met 7-5.

Voor de Verenigde Staten was het punt van Pressel en O'Toole de eerste van de dag. Eerder hadden Caroline Hedwall en Sophie Gustafson het koppel Angela Stanford-Stacey Lewis verslagen en Maria Hjorth en Anna Nordqvist rekenden af met Brittany Lang en Juli Inkster.

UFO gefilmd boven Zeeland

Toeval of niet, maar juist op de avond dat er een enorme knal was in Zeeland, is er een vreemd object aan de lucht waargenomen. De enorme vuurbal is door minstens twee personen gefilmd.

Het eerste filmpje is van een Duitse, die naar eigen zeggen het object rond 21.00 uur gisteravond heeft gefilmd boven Port Zélande in Ouddorp. Hoewel het een schokkend filmpje betreft, heeft zij naar eigen zeggen de camera niet bewogen.

Het tweede filmpje van ene Lieke Kaulitz is een stuk duidelijker. Zij heeft het object afgelopen nacht gefilmd. Zij vermeldt er echter niet bij waar boven Nederland zij dit heeft gefilmd.

Het is nog volstrekt onduidelijk wat voor object er boven ons land is gefilmd. Mogelijk zou het ook kunnen gaan om een brokstuk van de satelliet, die ergens in Canada is neergestort.


Het eerste filmpje, gemaakt in Port Zelande


Het tweede filmpje, herkomst onbekend
'Zonne grote vuurbal jonge, BAM!'

Toppers niet naar EK kortebaan

De technisch directeur van de Nederlandse zwembond, Jacco Verhaeren, heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het EK kortebaan in december in Polen. Toppers als Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Marleen Veldhuis, Sebastiaan Verschuren en Nick Driebergen doen niet mee.

Selectie

Mannen: Robin van Aggele, Jens Bakker,Job Kienhuis, Dion Dreesens, Mike Marissen, Bastiaan Lijesen, Arjen v.d.Meulen, Joost Reijns, Roy Smeenge, Joeri Verlinden.

Vrouwen: Elise Bouwens, Tessa Brouwer, Jovanna Koens, Ilse Kraaijeveld, Maud van der Meer, Hinkelien Schreuder, Rieneke Terink, Judith Stap, Kira Toussaint, Lieke Verouden, Tamara van Vliet, Wendy van der Zanden, Esmee Vermeulen, Annemarie Worst 

Troepen Libië vallen thuisstad Gadhafi aan

Strijders van het nieuwe Libische bewind zijn vrijdag de stad Sirte binnengetrokken. Ze zijn het centrum tot op ongeveer 1 kilometer genaderd. De aanvallers worden beschoten door sluipschutters van de verdreven dictator Moammar Gadhafi. Vliegtuigen van de NAVO cirkelen rond boven de stad.

Sirte is Gadhafi's geboortegrond. De streek was de belangrijkste machtsbasis van zijn bewind. Na zijn val is het een van Gadhafi's laatste bolwerken.

Troepen Libië vallen thuisstad Kaddafi aan
Troepen Libië vallen thuisstad Gadhafi aan (Foto: ANP)

Poetin voorgedragen voor presidentschap

De Russische president Dmitri Medvedev heeft voormalig president Vladimir Poetin zaterdag voorgedragen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2012. Medvedev deed de voordracht in een toespraak voor een congres van Verenigd Rusland, de partij van Medvedev en Poetin die de Russische politiek domineert.

Met de voordracht, die werd beantwoord met applaus, lijkt de terugkeer van Poetin als de president van Rusland zo goed als zeker. Poetin moest vier jaar geleden afstand doen van het presidentschap omdat de Russische grondwet een maximum van twee opeenvolgende termijnen kent voor een president.

Poetin heeft zelf nog niet gereageerd op de voordracht.

Black Eyed Peas bij herdenking Michael Jackson

De Black Eyed Peas treden op tijdens het herdenkingsconcert voor Michael Jackson. Dat schrijft de Britse zender BBC. Naast onder meer Christina Aguilera, Cee Lo Green en Jamie Foxx verzorgt de band een optreden tijdens de herdenking die 8 oktober in Wales wordt gehouden.

Will.i.am was als klein jongetje fan van de zanger, die twee jaar geleden overleed. "En vier jaar geleden, toen Black Eyed Peas echt succesvol werd, kreeg ik van hem een telefoontje dat ik nooit zal vergeten. Ik had het grote genoegen om met hem te werken en hem en zijn geweldige familie te leren kennen."

Volgens de rapper heeft zijn band veel aan Jackson en zijn muziek te danken. "Voor mij is het duidelijk dat er maar één ster is tijdens de herdenking, en dat is de muziek van Michael Jackson."

Michaels broers Jermaine en Randy en zus Janet Jackson komen niet naar het concert, omdat de rechtszaak tegen Michaels lijfarts Conrad Murray in deze periode dient. Het Michael Jackson Tribute Concert is een initiatief van Michaels moeder Katherine. De kinderen van de King of Pop en zijn zus La Toya brengen wel een bezoek aan de herdenking.

Ook volgend jaar 'oortjes' in grote koersen

Ook in 2012 staat de internationale wielerunie UCI het gebruik van communicatiemmiddelen in de koersen uit de World Tour toe. Dit heeft UCI-voorzitter Pat McQuaid bevestigd.

Al twee jaar woedt er een discussie tussen teams, renners en UCI over het verbod op het gebruik van de zogenaamde oortjes. Aanvankelijk zou de wielerunie in 2012 het verbod voor alle koersen invoeren, maar dat besluit is nu vooruitgeschoven. Een commissie gaat nu praten met alle betrokkenen.

Tijd (I)

Tijden veranderen. Tot nu toe schreef ik hier tweewekelijks een column op zaterdag om 18.00 uur. Vanaf nu zal dat wekelijks gebeuren, op een eerder tijdstip: 13.00 uur. Na ruim een halfjaar werd dat eigenlijk ook wel tijd. Dat betekent voor mij echter wel dat ik niet meer de hele zaterdag de tijd heb om over een column na te denken. Die relaxte tijd is voorbij. Vanaf nu zal ik tijdig moeten beginnen met schrijven. Vandaag heb ik dat keurig gedaan en heb ik geschreven over, hoe kan het ook anders in deze tijden, de tijd.

Babel: "Selectie is mooie bevestiging"

Ryan Babel was blij verrast toen hij hoorde dat hij in de voorselectie van Oranje zat. De aanvaller ziet het als een bevestiging van zijn goede vorm bij 1899 Hoffenheim.

De laatste selectie van de voormalige speler van Ajax en Liverpool dateert alweer van 17 november, tegen Turkije. Nu zit hij in de voorselectie van Bert van Marwijk voor de EK-kwalificatieduels tegen Moldavië en Zweden.

"Edson Braafheid feliciteerde me 's ochtends al met de nominatie. De officiële uitnodiging kwam 's middags. Dat is een goed gevoel. Een mooie bevestiging dat het op dit moment goed met mij gaat", liet hij weten aan Bild.

Babel heeft duidelijk het voetbalplezier teruggevonden bij Hoffenheim. Hij scoorde ook al vier goals in de Bundesliga. "Dat heeft met alles te maken. Met de goede sfeer in het team, het vertrouwen en mijn zelfvertrouwen. Daartussen voel ik me gewoon goed - lichamelijk en mentaal. En ik heb plezier."

[WK] Lammertink pakt brons bij junioren

Bij het WK wielrennen op de weg heeft Nederland de eerste medaille binnen. In de wegwedstrijd bij de junioren eindigde Steven Lammertink als derde.

De Fransman Pierre-Henri Lecuisinier pakte de wereldtitel. Hij was de snelste in een sprint van een kopgroep van vijf man. Het zilver was voor de Belg Martijn de Greve. Het peloton kwam drie seconden te kort om de vluchters terug te pakken.

PvdA'er Dijsselbloem noemt PVV-fractie hooligans

In een discussie over het taalgebruik in de Tweede Kamer heeft PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zijn collega's van de PVV uitgemaakt voor hooligans. Dat deed hij in het radioprogramma Tros Kamerbreed. In verwijzing naar de PVV-fractie zei hij: "De hooligans zitten daar in dat vak."

Dijsselbloem vindt niet dat hij zelf daarmee vervalt in gescheld, zei hij. "De dikke middelvinger, het werkt voor hen, maar de PVV heeft wel wat uit te leggen op de inhoud."

De PvdA- er kreeg bijval van nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Brenninkmeijer vond de typering hooligans niet te ver gaan. Hij sprak van 'destructief en agressief gedrag' van PVV-Kamerleden. PVV-leider Geert Wilders maakt zich volgens hem schuldig aan 'ongefundeerde en zeer felle aanvallen op collega's'.

Wilders laat in een reactie op de uitspraak van Dijsselbloem weten dat de PvdA hiermee eens te meer de selectieve verontwaardiging aantoont. "Nou, zo'n uitspraak toont de dubbele moraal van de PvdA."

"3D-headset zal voor revolutie zorgen"

Sony is erg enthousiast over hun nieuwe 3D-headset. Met deze accessoire verwacht Sony dat de toekomst van het spelen van games en het kijken van films er heel anders uit gaat zien. Met de headset is het mogelijk om games te spelen en films te kijken zonder dat je daar een tv voor nodig hebt.

De Sony HMZ-T1 Personal 3D Viewer bevat twee OLED schermpjes, voor elk oog één, wat het gevoel geeft dat je op een 750-inch scherm aan het spelen bent. Deze schermpjes kun je verstellen zodat ze voor jouw de beste weergave geven. Twee ingebouwde koptelefoons zorgen voor 5.1 surround sound.

De headset zal volgens Sony veel gaan veranderen in de wereld van de entertainment. Gebruikers kunnen helemaal in hun eigen wereld duiken en games en films op die manier ervaren.

"You'll soon be able to immerse yourself completely in a private world of entertainment. Slipping the straps of the device around your head, you'll feel as though you're sat in your own personal cinema.

De gadget zal in november in Japan verschijnen voor 60.000 yen (omgerekend zo'n 600 dollar). Wanneer hij ook in Europa te verkrijgen zal zijn is niet bekend.

Bondgenoten en Abvakabo willen meer inspraak

FNV Bondgenoten en Abvakabo willen zelfstandig mee kunnen praten over onder meer het pensioenakkoord, los van de overige FNV-bonden. Dat staat in een uitgelekte brief, schrijft NRC. De twee grootste bonden liggen met vakcentrale FNV in de clinch over het pensioenakkoord. De grote bonden zijn tegen, maar de centrale stemde maandag toch in.

In een vertrouwelijke brief aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW claimen de bonden de nieuwe rol. Ze wijzen er ook op dat ze het vertrouwen in FNV-voorzitter Agnes Jongerius hebben opgezegd en dat zij nog slechts een minderheid van de FNV-leden vertegenwoordigt.

Voorzitters Henk van der Kolk van Bondgenoten en Corrie van Brenk van Abvakabo noemen vakcentrale FNV in de brief een 'vleugellamme organisatie' in een acute 'leiderschapscrisis'. Ze willen ook een eigen positie in sociaal overleg over het arbeidsvoorwaardenbeleid.

De nieuwe positie voor de bonden is volgens de brief gerechtvaardigd, omdat ze betrokken zijn bij negentig procent van de cao's en vertegenwoordigd zijn in negen van de twintig pensioenfondsen. Ook hebben ze samen een meerderheid van de leden. Dat het pensioenakkoord toch werd aangenomen komt doordat ze in de federatieraad van FNV geen meerderheid hebben.

[Video] Uitslagen Jupiler League (23/09/2011)

Go Ahead Eagles heeft gisteren de tweede zege van het seizoen geboekt in de Jupiler League. De Deventenaren wonnen met 2-1 van MVV Maastricht. Michal Janota en Marnix Kolder scoorden voor de thuisploeg. Tussendoor bracht Prince Rajcomar de bezoekers uit Maastricht op gelijke hoogte. Vorig jaar streed Go Ahead nog lang mee om de titel.

Willem II ging verrassend onderuit bij AGOVV Apeldoorn. De Tilburgers, de nummer drie van de ranglijst met dertien punten uit de eerste zes duels, kwamen in Apeldoorn op achterstand toen Michiel Hemmen scoorde, maar Rangelo Janga trok de stand voor rust alweer gelijk. Ellery Cairo schonk de thuisploeg halverwege de tweede helft echter alsnog de zege.

FC Den Bosch speelde met 0-0 gelijk tegen FC Dordrecht. In de Vliert eindigden de bezoekers nog met tien man nadat Roderick Gielisse in blessuretijd zijn tweede gele kaart had gekregen. Voor Den Bosch is het al de vijfde remise in zeven duels. De Brabanders wonnen een keer en verloren ook een wedstrijd. Bij Dordrecht viel doelman Stef Doedee na een botsing al snel uit.

SC Cambuur leek in eigen huis een nederlaag te lijden tegen Helmond Sport, maar Martijn Barto zette in blessuretijd alsnog de 2-2 op het bord. Hierdoor haken beide teams voorlopig af voor een positie in de bovenste regionen. Fortuna Sittard wist tot slot met 2-1 te winnen van FC Oss, waardoor de club klom naar de zesde plaats. Domper was het uitvallen van doelman Danny Wintjens met een zware hersenschudding.

Samenvattingen

Go Ahead Eagles - MVV Maastricht

AGOVV - Willem II

FC Den Bosch - FC Dordrecht

SC Cambuur - Helmond Sport

Fortuna Sittard - FC Oss

Arsenal moet Wilshere maanden missen

Arsenal kan de komende maanden niet beschikken over Jack Wilshere. De 19-jarige middenvelder gaat onder het mes om af te komen van een enkelblessure, die hem al sinds de seizoensvoorbereiding aan de kant houdt. De Engelsman sprak via Twitter de hoop uit om rond kerst zijn rentree te maken.

Wilshere liep de blessure eind juli op in een oefenduel met New York Red Bulls. Uit een scan bleek gisteren dat een rustperiode niet voldoende profijt opleverde, waardoor hij alsnog geopereerd wordt. Wilshere mist onder meer de duels met Tottenham Hotspur, Chelsea en Manchester City.

Manager Arsène Wenger wil op korte termijn in gesprek met Robin van Persie om te praten over een nieuwe verbintenis. De Fransman wil voorkomen dat volgend jaar opnieuw enkele sleutelspelers vertrekken. Ook Theo Walcott en Alex Song, die net als Van Persie tot medio 2013 vastliggen, kunnen een uitnodiging van Wenger verwachten. Arsenal raakte deze zomer Cesc Fabregas en Samir Nasri kwijt.


Arsenal moet Wilshere maanden missen (Foto: Novum)

Gigantische Tetris-stopmotion in Minecraft

In Minecraft worden alle fantasieën nagemaakt. Of het nou je favoriete pixelhelden zijn of een compleet nieuwe creatie, in Minecraft is het mogelijk. Het creëren van je eigen kunst is zelfs zo populair geworden dat bekende photoshop contest-sites een speciaal Minecraft-gedeelte hebben aangemaakt en prijzen weggeven voor de creaties.

Of de volgende creatie ook is ingestuurd voor een wedstrijd is onbekend, maar dat er veel tijd in heeft gezeten staat vast. Het team dat dit filmpje maakte heeft eerst een 1:1 pixel replica van de originele Game Boy gemaakt en heeft toen vele verschillende frames gemaakt en er een stopmotion-filmpje van gemaakt.

Het uiteindelijke resultaat is dit zeer overtuigende Tetris-filmpje.

Omaatje lacht potloodventer uit

Een 45-jarige grootmoeder heeft in het Engelse Dunstable een potloodventer flink op zijn pikkie getrapt. De vrouw sloeg de vieze man met haar handtas en vertelde hem dat zijn eenogige slang toch maar een heel klein slangetje was.

De vrouw liep onlangs naar de school van haar kleindochter om haar op te halen. Plotseling kwam daar ene Ryan Briggs uit de struiken die haar onaangenaam verraste.

"Hij was nog geen meter van me vandaan", vertelde de toffe oma in de rechtbank van Luton. "Ik kon zijn klokkenspel zien. Hij kwam naar me toe, het was heel erg schokkend. Ik vloekte tegen hem en zei: 'Wat de neukende hel denk je dat je aan het doen bent, jij ransaap!'"

"Als je niets hebt dat de moeite waard is om te laten zien, laat dan maar helemaal niets zien", sneerde ze naar Briggs. "Ik dacht hij zich wel zou aankleden als ik hem zou kleineren. Ik was woedend omdat mijn kleindochter in de buurt was en het had kunnen zien."

De 34-jarige man ontkent op 19 januari zijn jongeheer te hebben getoond aan het omaatje. De jury heeft hem gisteren echter toch schuldig verklaard. Op 18 oktober zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.

Team Lotus: nog geen besluit over naamsverandering

De baas van Team Lotus, Riad Asmat, heeft laten weten dat er nog geen besluit is genomen over de mogelijke naamsverandering van het team. Onlangs werd duidelijk dat Team Lotus de naam in Team Caterham AirAsia zou kunnen veranderen om zo een einde te maken aan de Lotus-saga.

Voor Team Lotus kan het de derde naamsverandering in korte tijd zijn. Vorig jaar werd er geracet onder de naam Lotus Racing, maar na de breuk met Group Lotus werd er verdergegaan onder de naam Team Lotus, terwijl Group Lotus instapte bij Lotus Renault GP. Hierdoor staan er dit jaar twee Lotus-teams op de grid. Als uitweg kocht Team Lotus-eigenaar Tony Fernandes dit jaar het merk Caterham op en doopte zijn GP2-team om in Team Caterham AirAsia.

"Er is nog geen besluit genomen over de naamsverandering," zei Asmat gisteren vanuit Singapore. "We zijn nog steeds Team Lotus, maar de aandeelhouders staan open voor iedere andere naam en we zien wel hoe het gaat lopen. Voorlopig maken wij nog geen aanstalten om de naam te gaan veranderen."

Naamsverandering kan voor Team Lotus een kostbare aangelegenheid worden, omdat ze met een tiende plaats in het constructeurskampioenschap veel geld krijgen uit het Concorde Agreement. Het radicaal aanpassen van de chassisnaam kan de renstal dit geld kosten, tenzij de andere elf teams hiermee instemmen.

Ook Lotus Renault GP zit met dit probleem, want Renault zou het liefst zien dat haar naam uit de teamnaam verdwijnt. Dit omdat het Franse bedrijf momenteel slechts motorenleverancier, Genii Capital de eigenaar en Group Lotus de hoofdsponsor van de renstal is. Hierdoor zal waarschijnlijk de hele winter nog onzeker blijven wat er van alle mogelijke naamsveranderingen terecht zal gaan komen.

Microsoft unbant users

Microsoft heeft een aantal gebande users weer de mogelijkheid gegeven om online te kunnen gaan met hun Xbox Live account. Deze users waren door een fout in de software van Microsoft geband maar dit is nu teruggedraaid. Als compensatie heeft Microsoft ze drie gratis maanden Xbox Live Gold gegeven en 1600 MS points.

De users werden tussen 29 augustus en 9 september zonder reden geband van Xbox Live. Om hoeveel users het gaat is niet bekend. De fout zou zijn gemaakt door bepaalde software maar Microsoft wil hier verder niet op ingaan omdat dat belangrijke informatie aan hackers zou kunnen geven.

"We have to be careful about sharing to that level of specificity, because that's what they're looking for. So, I can't go into what it was looking for, or how it was looking for it, I can only state that due to a software issue it drew up some machines that were not tampered."

Xbox 360

Deus Ex: The Missing Link gameplay

In deze trailer voor de nog niet uitgebrachte DLC van Deus Ex: Human Revolution neemt Mary DeMarle je mee in een kleine rondleiding door de content. Volgens DeMarle zal de DLC ongeveer vijf uur aan gameplay bevatten en is het ook in de DLC, genaamd The Missing Link, mogelijk om het spel te spelen zoals je zelf wilt.

Deus Ex: Human Revolution The Missing Link verschijnt ergens in oktober. Let wel: de volgende video kan lichte spoilers bevatten over zowel de game als de bijbehorende DLC.

Juf ontslagen na uitlekken seksfilmpjes

Kingsway Elementary School in het Amerikaanse Port Charlotte heeft ene Natalie Santagata de zak gegeven. De 35-jarige basisschooljuf blijkt te hebben meegespeeld in enkele 'zeer schokkende' seksfilmpjes.

Onderwijsambtenaren van Charlotte County kregen drie maanden geleden twee enveloppen gevuld met een paar pornofoto's en een vijftal filmpjes met de juf in de hoofdrol. In de filmpjes wordt Santagata snoeihard genomen terwijl ze wist dat ze werd gefilmd.

Een maand later werden de beelden plotseling verspreid onder de overige leraren zelfs ouders van de tere kinderzieltjes. Sommige filmpjes werden direct op YouTube gezet, maar zijn daar nu helaas niet meer te vinden.

Hoewel het niet strafbaar is wat zij heeft gedaan, heeft de basisschool haar toch de laan uitgestuurd. Na negen jaar lesgeven komt er dan nu een einde aan haar dienstverband. Op een van de beelden rookt ze namelijk een joint, en dat kan natuurlijk niet voor een schooljuf.


Een kort filmpje over de lerares
Wie een pornofilmpje met haar weet te vinden, verdient een eervolle vermelding

'Maan tot verdere ratificatie kernproevenverbod'

Afgevaardigden van meer dan honderd landen hebben donderdag op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangedrongen te blijven streven naar verdere ratificatie van het verdrag dat kernproeven verbiedt.

Het Verdrag voor een Alomvattend Verbod op Kernproeven is vijftien jaar oud en inmiddels ondertekend door 182 staten. Van de ondertekenaars hebben 155 landen het verdrag ook geratificeerd.

Maar zolang de 44 staten die over nucleaire technologie beschikken zich niet aan het verdrag verplichten heeft het weinig waarde. Negen prominente handtekeningen ontbreken nog. Het gaat om de Verenigde Staten, China, Noord-Korea, Egypte, India, Indonesië, Iran, Israël en Pakistan.

Depay en Locadia dichterbij hoofdmacht PSV

Memphis Depay en Jurgen Locadia zijn dichterbij een plaats in de eerste selectie van PSV. Dit laat trainer Fred Rutten vandaag aan het Algemeen Dagblad weten.

"Als zij de komende maanden blijven doen wat wij van ze willen zien, kan het heel goed dat ze worden overgeheveld naar de selectie", aldus Rutten. Zowel Depay (2) als Locadia (1) troffen afgelopen woensdag, tijdens het bekerduel tegen VVSB (8-0), doel.

Bovendien wil Rutten gebruik blijven maken van de talenten, die in de lagere elftallen binnen PSV zitten. "Bij mijn komst naar PSV hebben we dit al ingezet. Talenten die zich doorontwikkelen naar het eerste elftal zien we nu weer veel meer dan na het vertrek van Guus Hiddink. Ik kan nog wel wat jongens noemen die de potentie hebben om het eerste te halen. Maar dat doe ik nog even niet."

Het lijkt mogelijk te gaan om de spelers, die afgelopen woensdag ook tegen VVSB in actie mochten komen. Eén van hen is de 20-jarige verdediger Maikel Verkoelen, die al eens op de bank zat bij het duel tegen RKC Waalwijk (1-0) en tegen het Oostenrijkse SV Ried (0-0) mocht invallen.

IMF-top in teken van schuldencrisis

De Europese schuldencrisis en de vrees voor een nieuwe recessie bepalen zaterdag de agenda van de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Financiële leiders uit de hele wereld moeten daarbij een manier zien te vinden om de vele bedreigingen voor de wereldeconomie te bestrijden.

Namens Nederland schuiven minister van Financiën Jan Kees de Jager en president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) aan.

Het IMF liet deze week duidelijk weten dat de internationale economie opnieuw in een gevaarlijke situatie is gekomen. Volgens het fonds dreigt de schuldencrisis te ontaarden in een nieuwe financiële crisis, die zeker in Europa kan leiden tot een krimp van de economie.

De bijeenkomsten zijn vooral bedoeld om de risico's en mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Beslissingen worden er dit weekeinde niet genomen, benadrukte De Jager aan de vooravond van de top.

Söderling zegt ook Aziatische tour af

Robin Söderling zal de komende weken niet meedoen aan de ATP-toernooien van Bangkok, Beijing en Shanghai. De Zweedse nummer zes van de wereld heeft al geruime tijd last van de ziekte van Pfeiffer. Naar eigen zeggen is hij nog niet voldoende hersteld.

Sinds het toernooi in Bastad ruim twee maanden geleden heeft Söderling geen wedstrijd meer gespeeld. Hij hoopt op 17 oktober bij het toernooi in Stockholm zijn rentree te maken.

Zwaargewonde bij dubbel ongeluk Denekamp

Bij een dubbel ongeluk in Denekamp is een 24-jarige automobilist vrijdagnacht zwaargewond geraakt. De auto van de man vloog na een stuurcorrectie over de kop. De man kroop zelf uit de auto, maar werd toen aangereden door een andere automobilist, meldt de politie zaterdag.

Over de aard van de verwondingen van de automobilist is niets bekendgemaakt. Uit een bloedproef blijkt dat het slachtoffer onder invloed van alcohol was.

Het ongeluk gebeurde rond 02.00 uur op de Ootmarsumseweg. De 24-jarige man reed in de berm en probeerde met een stuurcorrectie de auto weer op de weg te krijgen, maar daarbij sloeg de auto enkele keren over de kop. De man lag stil op het wegdek en werd door de 52-jarige automobilist uit Tilligte over het hoofd gezien.

[Upd] Krater Zeeland blijkt ontplofte caisson

Op het strand bij Ritthem is zaterdagochtend een krater gevonden die mogelijk te maken heeft met de harde knal die Zeeland vrijdagavond opschrikte. Dat meldt de politie. Agenten vonden na de knal vrijdag wel brokstukken, maar zagen door de waterstand en de duisternis geen sporen van een explosie.

Bij daglicht vervolgden agenten het onderzoek en vonden de krater. De politie kan nog niets zeggen over de oorzaak van de knal. De krater wordt onderzocht.

Rond 22.00 uur was op Walcheren en een deel van Zuid-Beveland een luide knal te horen. De meeste meldingen kwamen uit Oost-Souburg, Middelburg en Ritthem. De politie had de handen vol met het natrekken van telefoontjes. Agenten vonden op een strandje bij Ritthem brokstukken.

Een politiehelikopter met een warmtekijker zocht bij Ritthem naar sporen van een explosie of brand, maar staakte de zoektocht tegen 01.00 uur. Agenten hebben brokstukken meegenomen voor onderzoek.

Een getuige liet tegenover Omroep Zeeland weten een grote zwarte rookpluim te hebben gezien bij het strand van Ritthem tijdens de knal. Op het strand lagen, volgens haar, na de knal overal basaltblokken. Eerder op de avond waren er al kleinere explosies op het strand te horen, mogelijk door vuurwerk. De politie zou pas een uur na de knal zijn gaan kijken.

Er werd aanvankelijk gedacht dat de knal mogelijk te maken had met de brokstukken van een Amerikaanse satelliet die op aarde terecht zouden komen, maar dat is niet waarschijnlijk. De satellietresten zijn pas in de loop van de ochtend door de dampkring gegaan.

Update: 11.07
Het ANP weet te melden dat het om een ontplofte caisson gaat. Volgens een politiewoordvoerder liggen de brokstukken tot op meer dan 100 meter van de krater die bij de explosie is veroorzaakt.

Een caisson is een grote betonnen constructie die wordt gebruikt in de waterbouw. De politie heeft het strand, dat compleet is bezaaid met beton, afgezet. Van de caisson is niets meer over.

Viertal Vita-patenten voor augmented reality

Patenten spelen tegenwoordig een belangrijke rol, kijk maar naar de strijd tussen Samsung en Apple, maar we kunnen er ook leuke informatie uit halen. Zo zijn er een aantal patenten opgedoken voor het augmented reality gedeelte van PlayStation Vita.

In deze figuren zie je wat Sony zoal van plan is het de augmented reality opties van hun nieuwe handheld. Multiplayer is in ieder geval één van die zaken.

vita

vita

vita

vita

Schoten bij controlepost pausmis in Erfurt

Rond de mis van paus Benedictus XVI in de Duitse stad Erfurt is zaterdag een bewaker beschoten. Dat gebeurde bij een controlepost. Die was enkele straten verwijderd van het plein waar de paus een mis leidde. De vermoedelijke schutter is opgepakt. Dat heeft de politie bevestigd tegen de regionale zender MDR.

De beschoten bewaker raakte niet ernstig gewond. De politie doorzoekt de woning van de verdachte. Over een motief is nog niets bekend. De mis ging onverstoord verder.

Over het bezoek van de paus aan zijn geboorteland is veel te doen. De Rooms-Katholieke Kerk ligt onder vuur wegens de misbruikschandalen die de laatste jaren aan het licht zijn gekomen. In Berlijn was donderdag een grote demonstratie tegen het pausbezoek.

Schoten bij controlepost pausmis in Erfurt
Schoten bij controlepost pausmis in Erfurt (Foto: ANP)

'PC-gaming groter dan consoles in 2014'

PC-gaming zal in 2014 groter zijn dan alle consolegames bij elkaar. Dit blijkt uit een onderzoek van DFC Intelligence in opdracht van videokaartenfabrikant Nvidia. Volgens het onderzoek groeit de markt voor PC-games gestaag, terwijl de markt voor consolegames licht zal dalen.

Was de omzet van PC-gaming in 2008 nog 13 miljard dollar wereldwijd, zal dit stijgen naar 23 miljard dollar in 2015. De omzet uit consolegames zal in 2015 hetzelfde zijn als in 2008; namelijk 22 miljard dollar. Hierbij houdt DFC Intelligence ook rekening met de komst van mogelijke nieuwe consoles.

Redenen voor de booming PC-gaming zijn de grote toename van digitale distributie, abonnementen die nodig zijn bij PC-games als World of Warcraft en de inkomsten uit microtransacties die behaald worden bij andere soortgelijke games. Dergelijke verdienmodellen zijn bij consolegames nog niet gangbaar.

Verder worden de hardwareverschillen tussen PC's en de consoles steeds groter. De PC was al 40 procent krachtiger in 2005 toen de Xbox 360 werd geïntroduceerd, nu zijn de verschillen nog groter. De huidige GeForce GTX 580-videokaart is volgens Nvidia negenmaal krachtiger dan de ATI Xenos-chip uit de Xbox 360.

Die ontwikkeling is ook uitgevers en ontwikkelaars niet ontgaan, wat resulteert in een groeiend aantal games dat exclusief voor PC verschijnt. Zo verschijnen in de komende maanden games als Diablo III, Star Wars: The Old Republic en Dota 2, die enkel op PC speelbaar zijn.


'PC-gaming groter dan consoles in 2014' (Bron: DFC Intelligence)

Minister boos over nieuwe ov-staking

Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt het schandalig dat de openbaarvervoerbedrijven in de drie grote steden volgende maand weer gaan staken. Op een nog te bepalen datum leggen medewerkers het werk 24 uur neer. De minister noemt de vijfde staking op rij 'echt onzin', zegt ze zaterdag in De Telegraaf. Volgens haar worden reizigers de dupe.

"Dit land moet achttien miljard bezuinigen, omdat we met zijn allen ieder jaar tien miljard aan rente betalen. Dat is bijna net zo veel als mijn Infracstructuur en Milieu-begroting", zegt Schultz. "Door bij voorbaat te zeggen: 'Wij willen niet', plaats je jezelf buiten de maatschappelijke discussie."

De bonden staken omdat ze vrezen dat door aangekondigde bezuinigingen op het ov banen zullen verdwijnen en de kwaliteit van het vervoer onder druk komt te staan. De minister denkt met openbare aanbestedingen in de steden 120 miljoen euro te kunnen besparen, maar de bonden betwijfelen dat.


Minister boos over nieuwe ov-staking (Foto: Novum)

Verbeet: Rutte had moeten zwijgen

Premier Mark Rutte had moeten stoppen met praten toen PVV-leider Geert Wilders hem donderdag in de Algemene Beschouwingen toesprak met "Doe eens normaal, man!" Dat zegt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) zaterdag in een interview in de Volkskrant. In plaats daarvan antwoordde Rutte met: "Doe zelf eens even lekker normaal!"

"Het was beter geweest als de minister-president meteen was gestopt met praten en het aan mij had overgelaten. Nu begon hij terug te schreeuwen. Dat is niet goed", zegt Verbeet.

Volgens haar was met de veelbesproken woordenwisseling het ambt van premier in het geding. "Beiden hadden zich dat moeten realiseren. Het is in ons aller belang dat het ambt van minister-president met respect bejegend wordt. Want dat kan hard nodig zijn als de situatie moeilijk zou worden."

Ondanks dat Verbeet zelf ook tijdens de Algemene Beschouwingen botste met Wilders, vindt ze niet dat haar gezag wordt aangetast. "Ook na de aanvaring met Rutte was Wilders meteen stil toen ik er iets van zei. Hij bond in. Als maar gebeurt wat ik zeg, daar gaat het om."


Verbeet: Rutte had moeten zwijgen (Foto: Novum)

The Voice of Holland wederom kijkcijferkanon

De eerste aflevering van het tweede seizoen van The Voice of Holland heeft vrijdagavond 3,3 miljoen kijkers getrokken. De talentenshow was daarmee verreweg het best bekeken programma van de avond, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Ben Saunders werd vorig jaar in het eerste seizoen tot winnaar gekozen van het succesvolle programma. Vervolgens werd The Voice in de Verenigde Staten uitgezonden en werden rechten gekocht door onder meer de Britse zender BBC. Naast Angela Groothuizen, Roel van Velzen en Nick en Simon is Marco Borsato in het nieuwe seizoen te zien als coach.

"De kijker heeft kunnen zien hoe Marco Borsato, de grootste zanger van ons land, als coach debuteerde en echt een verrijking is voor het programma", vertelt Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL 4. "Ook de overige coaches zijn in topvorm en wisten vlijmscherp en met bijzonder veel humor te reageren op alles wat er gebeurde. Bovendien bleek opnieuw dat Nederland nog veel meer muzikale talenten heeft dan we ooit konden vermoeden."

Na The Voice of Holland stemden de meeste kijkers af op de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Hier keken meer dan 1,8 miljoen mensen naar. Het programma van Gordon, Hotter Than My Daughter, trok 1,7 miljoen kijkers.

'Brokstukken satelliet in Canada'

Brokstukken van de Amerikaanse satelliet UARS zijn in Canada terechtgekomen. Volgens berichten op Twitter zijn delen onder meer bij de plaats Okotoks neergekomen. NASA bevestigt dat de stukken terug op aarde zijn, maar zegt niet waar. Er zijn vooralsnog geen meldingen van persoonlijke ongelukken.

Het grootste gedeelte van het gevaarte zo groot als een bus is door de atmosfeer opgebrand. Volgens NASA zouden er 26 stukken over blijven. Het grootste brokstuk is ruim 130 kilo. De kansen dat mensen geraakt zijn, zijn zeer klein. Voor zover bekend is nog nooit iemand geraakt door ruimtepuin.

Als mensen stukken satelliet vinden, mogen ze die niet houden. De brokstukken blijven eigendom van NASA.

De satelliet werd in 1991 gelanceerd en draaide sindsdien banen om de aarde. In 2005 werd het apparaat buiten gebruik genomen. Een missie om de satelliet terug te halen is in de kiem gesmoord.

Serie A onder de aandacht OM na aanhoudingen

De politie van Napels heeft acht mensen aangehouden tijdens een onderzoek naar illegale weddenschappen en banden met de maffia. Van de 150 wedstrijden die in de belangstelling staan van het Italiaanse openbare ministerie hebben er een aantal plaatsgevonden in de Serie A. De meesten vonden echter plaats in de lagere divisies van het Italiaanse voetbal.

Er heeft een uitwisseling van informatie plaatsgevonden met de FIGC (Italiaanse voetbalbond) met betrekking tot de verdachte wedstrijden,” vertelde assistent officier van justitie Rosario Cantelmo tegen Sky Sports 24. “Wij hebben contact opgenomen met de directeuren van de betrokken clubs voor een uitleg. Op dit moment noemen wij nog geen namen.

Afgelopen juni had de minister van binnenlandse zaken een matchfixing taskforce in het leven geroepen ter bestrijding van illegaal wedden binnen het voetbal. Het onderzoek was initieel gecentreerd rond achttien wedstrijden in de Serie B en de lagere divisies. Volgens de politie is er bewijs van een georganiseerd systeem tussen (oud)voetballers, wedkantoren en anderen met als doel het manipuleren van wedstrijduitslagen.

Het net gepromoveerde Atlanta, één van de onderzochte clubs, is dit seizoen begonnen met zes minpunten en de aanvoerder Cristiano Doni is geschorst voor drie en een half jaar. 

Stel breekt in om de was te doen

De politie van Bonita Springs, in de Amerikaanse staat Florida, heeft deze week een wel heel vreemde inbreker opgepakt. De man had in een huis aldaar ingebroken om er vervolgens met een vrouw hun was te kunnen doen.

De eigenaar van de leegstaande woning zat maandag in zijn auto bij het huis toen hij zag hoe ene Robert James Luther III de deur van de wasruimte van het huis openwrikte. Vervolgens glipte de 23-jarige man naar binnen.

Uiteindelijk bleek de beste man er samen met een vrouw de was te doen. Mogelijk is Luther bevriend met de vorige bewoners van de woning die te huur staat, maar hij had geen toestemming de woning te betreden. De politie heeft de waarschijnlijk dakloze man opgepakt.

Engelaar weigert aanvoerdersband

Orlando Engelaar zal geen aanvoerder meer zijn van PSV. Dit heeft de middenvelder van de Eindhovense ploeg zelf besloten.

Engelaar was lange tijd aanvoerder en vervolgens reserveaanvoerder van PSV. Dit seizoen was Ola Toivonen de vaste aanvoerder van PSV. Maar in de bekerwedstrijd bij VVSB (0-8) gaf de Zweed zijn band aan Georginio Wijnaldum toen hij gewisseld werd.

Engelaar heeft volgens trainer Fred Rutten zelf hiervoor gekozen. "Ik begrijp dat wel. Vraag het wie je maar wilt en iedereen zal aangeven dat Orlando enorm belangrijk is in de kleedkamer", zei hij aan het Algemeen Dagblad.

"Die rol zal hij blijven houden. Maar het is ook de vraag of hij na de winterstop nog wel voor PSV voetbalt. Orlando kijkt verder dan zijn neus lang is."

Rokende vrouw loopt tegen rijdende trein

Een 44-jarige vrouw uit het Amerikaanse South Natick is er op een pijnlijke manier achtergekomen dat roken de gezondheid ernstige schade kan toebrengen. Zij is tijdens het opsteken van een sigaret tegen een rijdende trein aan gelopen. Tijdens deze actie liep zij enkele verwondingen op.

Sandra Gawlik liep donderdagavond over het perron van het station van Needham en stak in gedachten een sigaret op. Zij had echter niet door dat er een trein voorbij reed en liep pardoes tegen de zijkant van het gevaarte aan. Door de kracht van de trein werd ze volgens de politie tegen de grond geslingerd.

De gewonde vrouw werd overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis. Hier is zij behandeld aan een gebroken sleutelbeen. Ook heeft ze een wond aan haar hoofd opgelopen, maar is zij verder met de spreekwoordelijke schrik vrijgekomen.

Minder seks voor vrouw met broek aan

Mocht je vrouw belangrijke beslissingen over het huishouden nemen, stuur haar dan snel weer terug naar de keuken. Uit een groot Amerikaans onderzoek, gehouden onder inwoners van maar liefst zes Afrikaanse landen, is gebleken dat vrouwen die thuis de broek aan hebben, minder gewillig zijn.

De Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in de VS leek het wel eens zinvol om de relatie tussen de zelfstandigheid van getrouwde vrouwen en de meest recente neukbeurt te onderzoeken. Zij kwamen tot de conclusie dat mondige vrouwen minder snel het bed in te krijgen zijn.

"Hoe meer vrouwen zelf beslissingen nemen in vergelijking met de gezamenlijke besluitvorming, hoe kleiner de kans is dat ze seks heeft en hoe langer de laatste vrijpartij is geweest", verklaart onderzoekster Michelle Hindin. Voor het onderzoek hebben vrouwen uit Ghana, Malawi, Mali, Rwanda, Uganda, en Zimbabwe moeten aangeven welke dag, week, maand en jaar zij voor het laatst seks hadden. Ook moesten zij aangeven wie in huis de meeste beslissingen neemt.

Uiteraard geldt de uitkomst van het onderzoek niet voor mannen. Zij hebben altijd wel zin in seks. En een echte baas heeft zelf altijd de touwtjes in handen.

Keeper Wintjens naar ziekenhuis na botsing

Fortuna Sittard-keeper Danny Wintjens is de zoveelste in een rij van keepers met hoofdletsel. Hij moet na gisteravond vrezen voor een gebroken neus.

In het thuisduel van Fortuna Sittard tegen FC Oss (2-1) kwam Wintjens hard in botsing met een speler toen hij de bal wilde wegwerken. Hij ging knock-out en moest per brancard het veld worden afgedragen.

"Danny heeft een hersenschudding. Hoe zwaar weten we zaterdag pas. Hij heeft ook schade aan zijn oogkas en zijn neus is waarschijnlijk gebroken. Het is heel vervelend voor hem", liet zijn trainer en oud-doelman Wim Dusseldorp weten aan De Telegraaf.

Dusseldorp kent als voormalig keeper van onder meer MVV de risico's van het vak. "Het is natuurlijk wel voorgekomen dat ik op een ploeggenoot of tegenstander ben geknald. Soms heb je geluk, soms heb je pech."

Waarschuwing voor gevaarlijke abortuspil

Gynaecologen slaan alarm over een levensgevaarlijke abortuspil die via internet te koop is. Het gaat om een setje van twee pillen: een om het kind te doden en een om weeën op te wekken. Vrouwen die de pil slikken kunnen echter doodbloeden of onvruchtbaar raken, zeggen abortusartsen zaterdag in het AD.

Volgens voorzitter Gabie Raven van het Nederlands genootschap van gynaecologen worden de pillen ook gebruikt in abortusklinieken, maar zijn ze zonder begeleiding levensgevaarlijk. "Wie ze op eigen houtje gebruikt, loopt kans op ernstige complicaties. Bovendien onderga je bij thuisgebruik geen echo, waardoor je niet weet of de abortus lukt."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan niet optreden tegen de aanbieders van de pillen, omdat de sites niet in Nederland zijn geregistreerd. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) roept in de krant op de pil niet te gebruiken. "Ze zijn zeer gevaarlijk bij ondeskundig gebruik. De inspectie moet de landen waarschuwen waar deze sites staan ingeschreven."

Auto aangespoeld op strand Zandvoort

Op het strand van Zandvoort is in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto aangespoeld. Dat meldt het Juttersmuseum in Zandvoort zaterdag. Het gaat om een ogenschijnlijk nieuwe Mini met Engelse nummerplaten, laat Victor Bol van het museum weten. Hij schakelde de politie in over de opmerkelijke vondst.

Bol zegt op zaterdagochtend altijd een rondje te lopen over het strand. "Ik heb al veel mooie dingen gevonden, maar een auto? Nee, dat heb ik nog nooit meegemaakt."

Van een ongeval waarbij een vrachtschip een auto is verloren, is niets bekend. De auto wordt naar alle waarschijnlijkheid zondagavond geborgen.

'Water zorgde voor brand mast Lopik'

De brand in de zendmast bij Lopik in juli is veroorzaakt door kortsluiting. Onderzoekers hebben roest gevonden, wat duidt op de aanwezigheid van water in de antennekabels. Het water heeft vermoedelijk in combinatie met hitte geleid tot de brand, meldt de NOS zaterdagochtend.

De hitte werd veroorzaakt doordat een van de antennes in de bijna driehonderd meter hoge mast was uitgevallen, veronderstellen de onderzoekers. Doordat de zender wel stroom kreeg, maar niets verbruikte werden de kabels steeds warmer.

Door de brand was de radio-ontvangst in delen van het land wekenlang verstoord. Ook een mast in Hoogersmilde viel door brand uit.

Guardiola: "Drama, Afellay was bang"

Iedereen leeft mee met Ibrahim Afellay nadat hij een zware blessure opliep. Ook zijn coach Josep Guardiola schrok enorm en steunt zijn speler.

"Het is een drama", liet Guardiola weten aan de Spaanse sportkrant AS over de zware blessure van de Nederlander. Die scheurde donderdag de voorste kruisband van zijn knie af bij een training.

"Hij was erg bang. Het is een gevoelige jongen en het is de eerste keer dat hij zo zwaar geblesseerd raakt. Maar zes maanden gaan snel voorbij, we hebben het er niet over gehad om hem te vervangen", aldus de Spaanse trainer.

Afellay kwam net terug van een hamstringblessure en was nog ingevallen in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan. Afgelopen weekend speelde hij ook nog een half uur als invaller tegen Osasuna.

[WK] Vos opnieuw favoriete voor wereldtitel

Meer nog dan andere jaren vertrekt Marianne Vos vanmiddag bij de wereldkampioenschappen wielrennen als favoriete in de wegrace voor vrouwen. De 24-jarige Brabantse was dit jaar met een kleine 40 overwinningen een klasse apart.

"Nog nooit heb ik zo'n vorm gevoeld als dit seizoen", zei ze aan de vooravond van de titelrace. Vos wil op het grotendeels vlakke parcours een einde maken aan een reeks tweede plaatsen. Nadat ze in Salzburg in 2006 op 19-jarige leeftijd de regenboogtrui veroverde, werd ze de daaropvolgende jaren telkens tweede. Vos heeft opnieuw een sterke ploeg om zich heen met onder anderen Annemiek van Vleuten, winnares van de wereldbeker, en sprintster Kirsten Wild.

De vrouwenkoers in het nabij Kopenhagen gelegen Rudersdal begint om halftwee, de finish wordt verwacht rond vijf uur.

Vos opnieuw favoriete voor wereldtitel
Vos opnieuw favoriete voor wereldtitel (Foto: ANP)

Werkstraf voor gewapende scholier

De 18-jarige scholier van het Mondriaan College in Delft die een alarmpistool bij zich had, moet tachtig uur werkstraf uitvoeren. De leerling heeft dit voorstel geaccepteerd, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag.

De officier van justitie heeft meegewogen dat het niet om een echt vuurwapen ging. Ook is er rekening mee gehouden dat de 18-jarige Hagenaar geen strafblad heeft en zijn excuses voor de onrust heeft aangeboden aan de schooldirectrice. Inmiddels is besloten dat hij zijn opleiding elders voortzet.

De man werd vorige week vrijdag opgepakt door een arrestatieteam. Op het roc aan de Brasserskade was paniek ontstaan nadat hij met een vuurwapen zou zijn gesignaleerd. De politie besloot de school te ontruimen, waarna de man werd aangehouden. Het alarmpistool lag toen in zijn auto.

De Hagenaar werd de volgende middag vrijgelaten op voorwaarde dat hij de school excuses zou aanbieden.

Verwarring door 'schietpartij' pannenkoekenschip

Een oefening van de politie heeft vrijdagmiddag in Zwolle voor onrust gezorgd rondom een pannenkoekenschip. Op Twitter verschenen rond 14.45 uur berichten dat bij het schip aan de Thorbeckegracht een schietpartij zou hebben plaatsgevonden, maar bij de politie wisten ze van niets.

Verschillende media hadden na de berichten op Twitter de politie gebeld met vragen. Aangezien bij de politie van niets wist, werden de berichten als nep afgedaan. Later bleek echter dat er sprake was van een oefening, waarvan de media niet op de hoogte waren gebracht.

Advocaten Chirac vragen om vrijspraak

De advocaten van de voormalige Franse president Jacques Chirac hebben vrijdag gevraagd om vrijspraak voor de oud-president die hoofdverdachte is een corruptiezaak. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Rechters kunnen het blazoen van 'Jacques Chirac niet bezoedelen, zonder dat van Frankrijk te bezoedelen', aldus de advocaten.

De zaak tegen Chirac spitst zich toe op de illegale financiering van de conservatieve partij van Chirac in de jaren dat hij burgemeester van Parijs was. Op het stadhuis zouden van 1977 tot 1995 meer dan twee dozijn nepbanen zijn geschapen om geld naar de partij te sluizen. De aanklagers zeiden niet over voldoende bewijs te beschikken om hard te maken dat de banen daadwerkelijk nep waren.

Eerder deze week vroegen de aanklagers de rechter al om vrijspraak voor het voormalig staatshoofd. De aanklagers zeiden niet over voldoende bewijs te beschikken dat de banen daadwerkelijk nep waren.

De verwachting is dat de rechtbank op 15 december een oordeel velt. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Chirac de gevangenis indraait, kan hij, als hij wordt veroordeeld, een celstraf tot tien jaar krijgen en een boete die kan oplopen tot 150.000 euro.

Chirac is de eerste voormalige Franse president sinds de Tweede Wereldoorlog die terecht moet staan. Tijdens zijn presidentschap was hij immuun voor rechtsvervolging. Hij heeft altijd ontkend iets verkeerd te hebben gedaan.

Ontruiming bij flatbrand Heerhugowaard

Zo'n 40 woningen in Heerhugowaard zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ontruimd, vanwege een grote brand in een flat aan het Spui. Dat meldt de politie.

Bij de brand zijn geen ernstig gewonden gevallen. Wel moesten enkele mensen ter plaatse door de hulpdiensten worden gecontroleerd. Geen van hen moest naar het ziekenhuis. Wel zijn zes woningen onbewoonbaar verklaard. Voor de bewoners van die panden wordt een vervangende woonruimte gezocht.

De brand woedde vanaf half 2 op de eerste verdieping van de woonflat. Ook werden er explosies gehoord. Rond kwart over twee was de brand onder controle.

De evacués kunnen hun huizen nog niet in. De brandweer heeft enige tijd nodig om metingen uit te voeren, al gaat men er niet van uit dat er hoge concentraties gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Ontruiming bij flatbrand Heerhugowaard
Ontruiming bij flatbrand Heerhugowaard (Foto: ANP)

'Stevens nieuwe trainer HSV'

Huub Stevens keert terug als trainer van Hamburger SV. Dat meldt althans de Duitse krant Bild. De 57-jarige trainer, die eerder al tussen februari 2007 en de zomer van 2008 aan het roer stond bij de Hamburgse club, bereikte volgens Bild een akkoord om de maandag ontslagen Michael Oenning op te volgen. Stevens werkte in Duitsland ook bij Schalke 04, Hertha BSC en FC Köln.

Volgens Bild heeft Stevens nog geen contract getekend bij HSV, maar is het de bedoeling dat hij op maandag al voor de groep staat. De voormalig verdediger zat sinds april zonder werk nadat hij bij Red Bull Salzburg was ontslagen.

Toen Stevens in 2007 aan zijn eerste periode bij de Noord-Duitse club begon, stond HSV laatste. Hij behoedde de club toen voor degradatie. HSV won vrijdag met 2-1 van VfB Stuttgart en verliet daardoor de laatste plaats in de Bundesliga.

Golfster Boeljon speelt in foursomes

Christel Boeljon maakt zaterdag haar debuut in de Solheim Cup. De Beverwijkse golfster werd door de Europese captain Alison Nicholas ingedeeld in een foursome met de Engelse Karen Stupples. Samen nemen zij het op tegen Morgan Pressel en Ryann O'Toole namens de Verenigde Staten.

De Solheim Cup is vergelijkbaar met de Ryder Cup. De beste golfsters van de Verenigde Staten en Europa strijden elke twee jaar tegen elkaar. Boeljon is de eerste Nederlandse die aan het prestigieuze toernooi meedoet.

Europa leidt na de eerste dag op de Ierse baan van Killeen Castle met 4,5-3,5. De VS won de afgelopen drie edities.

Volleybalsters kloppen Spanje op EK

De volleybalsters van Oranje zijn het EK begonnen met een klinkende zege op Spanje. In het Italiaanse Busto Arsizio werd de ploeg van de Nederlandse bondscoach Gido Vermeulen met speels gemak verslagen: 25-15, 25-14 en 25-17. Zaterdag is Bulgarije de tweede tegenstander.

Nederland begon tegen Spanje met Laura Dijkema, Manon Flier, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Debby Stam, Maret Grothues en Janneke van Tienen in de basis. Tot 10-10 ging het gelijk op, maar nadat Manon Flier zich even kwaad had gemaakt achter de servicelijn was de openingsset snel voorbij: 25-15.

In set nummer twee ging het ook al van een leien dakje met de Nederlandse ploeg. Oranje nam snel een voorsprong van 14-5, tot ongenoegen van de 'Spaanse' bondscoach Vermeulen die zijn speelsters op vurige wijze toesprak. Dat mocht echter niet baten en in de slotfase van deze set gaf bondscoach Avital Selinger ook Lonneke Sloetjes en Chaïne Staelens gelegenheid wat ritme op te doen: 25-14.

In de sporthal met de bijzondere naam Palayamamay bleef het een eenzijdige vertoning. Spanje, toch de nummer negen van het vorige EK, had niets te vertellen, terwijl Nederland sterk en goed verzorgd volleybalde. Via 5-0, 10-1 en 15-7 werd het 25-17. Aanvoerster Manon Flier benutte zelf het matchpoint met een vernietigend blok.

[Upd] Mysterieuze knal gehoord in Zeeland

Gisteravond was er een harde knal voelbaar in Zeeland waarvan het ontstaan nog onbekend is. Dit meldt Omroep Zeeland.

De politie Zeeland heeft gisteravond tientallen telefoontjes ontvangen met meldingen van een enorme knal. Rond 22.00 was er een ontploffing te horen in onder andere Middelburg, Oost-Souburg, Nieuwdorp en Heinkenszand. Volgens een inwoonster van Ritthem is er een explosie geweest op het nabijgelegen strand.

Op dit strand was er om 22.05 een zwarte rookpluim te zien. Aan het strandgebied liggen vele basaltblokken verspreid. De politie en KLPD zouden nog bezig zijn met een onderzoek. Volgens de tipgever is de politie pas om 23.05 gearriveerd op het strand.

Op Twitter en FOK! is de ontploffing het gesprek van de avond. Niemand weet nog zeker wat er is gebeurd op het Ritthemse strand.

Update 0.33 uur
Politie Zeeland meldt op Twitter dat er vooralsnog geen schademeldingen zijn die te maken kunnen hebben met de knal.

Hete passie in de treincoupé

En als de conducteur bij het eindstation omroept dat de deuren nog even gesloten blijven omdat er eerst gekoppeld moet worden? Hoe moet je dat dan opvatten? Is dat een oproep tot het organiseren van een enorme portie hete passie in de treincoupé? Nu doet de NS er trouwens alles aan, het personeel van al te hitsig geflirt van passagiers te vrijwaren. Ik heb nog nooit een NS'er gezien met een goed zittende broek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.