Het Zondagse Orakel - Een timmerman heeft altijd de grootste

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat geen waardeoordeel. Een goede column is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

Bornfree – Zorgpremie betalen? Eerst vakantie!
Ik vind het nogal vooringenomen om aan te nemen dat het overgrote deel van die 300.000 wanbetalers van de zorgpremie, moeiteloos een vakantie en andere luxe kunnen betalen, maar het verrekken om die zorgpremie op te hoesten. Alsof het een bewuste keuze is, om het systeem te misbruiken.

Ze zullen er best zijn. Maar dat geldt voor iedere voorziening in Nederland. Er zullen altijd wanbetalers en profiteurs blijven, zolang je niet keihard stelt dat iemand die geen geld opbrengt maar gewoon moet verrekken.
Maar ik denk dat we dat ook weer niet willen.

De praktijk? De zorgpremie beslaat een groot deel van de vaste lasten. Als twee ouders met twee schoolgaande, volwassen kinderen in één huis leven, moet er haast 500 euro aan zorgpremie worden opgehoest. Voor sommigen is dat haast, of meer dan de huur. Met een goed inkomen geen probleem, maar voor minima is dat een verdomde zware last.

Er zijn honderden manieren om in de financiële shit terecht te komen. Vaak zit hier ook een duidelijk stuk eigen verantwoordelijkheid bij, maar als je er eenmaal in zit, moet je keuzes maken. Eten, wonen, energie en water vallen als laatste af. Is het dan gek dat de zorgpremie als eerste afvalt?
En ja. Het aantal mensen met financiële shit is nu eenmaal schrikbarend gegroeid in de laatste jaren.

Conclusies.
Met de oude regeling, betaalden we met z’n allen weinig voor onze zorg en dit bleek ook gewoon onvoldoende te zijn. Maar het ging automatisch van je salaris af, dus betaald werd het wel. Als maatregel heeft men het geprivatiseerd, veel duurder en ook nog eens risicovoller gemaakt.
Hadden ze dan niet gewoon de premie hoger, maar inkomensafhankelijk kunnen maken, met dezelfde automatische incasso?
Als brood duurder wordt, betalen we daar tenslotte ook gewoon meer voor.

O ja. Dat lijken ze nu dus te willen gaan doen. Maar wel na jarenlang de boel naar de kloten te hebben geholpen met een veel te commercieel systeem.

Ton Deuze aka Karel Kanits – Graus Raus
Karel heeft op FOK! niet veel fans. Maar ik ben er toch wel één van.
Omdat hij links lult? Niet speciaal. Omdat hij mijn onderbuikgevoelens vertaalt? Ook niet. Omdat hij nogal eens uithaalt naar de PVV? Mooi meegenomen, maar nee.

Ik vind het altijd vooral grappig om de extremere reacties op een extremer stuk te lezen. Zoals bij eenzelfde soort column, waar linkse politici ervan langs krijgen, wordt bij een aanval op de heer Graus, zijn handelen ineens vergoelijkt door aanhangers. En anderen, die vage bewijsvoering bij linkse politici niet willen accepteren, willen Graus meteen tegen de muur zetten. En dat allemaal gebaseerd op berichtgeving over gelekte gegevens en getuigenissen van wraakzuchtige exen.

Daarmee beweer ik niet dat de verhalen niet kloppen. Wel ageer ik tegen de stelligheid waarmee zaken worden ontkend dan wel voor waarheid worden aangenomen. Er wordt zelden gesteld dat het wel heel erg zou zijn, als het waar is. Nee: er wordt meteen een absolute waarheid of absolute leugen vastgesteld.

Een column over het verleden van een politicus werkt als een rode lap op een stier. Het trekt – uitzonderingen daargelaten - eerder de doldrieste reacties aan dan de genuanceerde. We kunnen amper directe politieke acties vinden, omdat er niets concreets gebeurt in de politiek. En dan is het makkelijker om iemand op het neuken van een secretaresse aan te spreken. Of iets dergelijks.

Moet je Dion Graus nu pakken op zijn verleden of op zijn acties? Me dunkt dat zijn enige bijdrage in de politiek is geweest om - in tijden van bezuinigingen op alles wat los en vast zit - die fucking animalcops er door te drukken. Is dat niet genoeg reden om zo´n eikel te bekritiseren?
Dionneke vindt het blijkbaar belangrijker dat agenten verkrachters van pony’s oppakken dan verkrachters van schoolmeisjes. Terwijl zo’n pony toch eerder last moet hebben van die enorme tampeloeres van een soortgenoot!

Misschien een achterliggende gedachte van Graus: zo blijft er ook steeds minder capaciteit liggen voor de aanpak van huiselijk geweld.

Shortstuff – Loodgieter zal het worden
Een column naar mijn hart. Het is inderdaad de vraag waarom iedereen een zware studie moet volgen, om als mens nog van waarde te zijn. En is er zo’n groot verschil met dertig jaar geleden?

Toen ik aan mijn middelbare school begon, waren er leerlingen die een vak wilden leren en naar de LTS gingen. Sommigen gingen naar de MAVO. Anderen waren gewoon slimmer en gingen naar een HAVO of VWO.
Na de middelbare school rolden een aantal een vak in. Anderen gingen door naar hogere beroepsopleidingen, waar LTS-ers en MAVO- en HAVO-klanten elkaar vaak weer tegenkwamen. En weer anderen gingen naar een universitaire opleiding.
Dit zorgde voor een mooie diversiteit in nuttige burgers. Iedereen presteerde op dat moment naar beste kunnen. Mocht er meer in zitten, kwam dat er later echt wel weer uit.

Zelf heb ik de LTS gevolgd. Op dat moment zat er niet meer in. Ik was veel te onzeker en kon me ook moeilijk concentreren op al te theoretische vraagstukken.
Daarna ben ik als ijzerwerker gaan werken op een scheepswerf en was ik trots op mijn werk. Na de nodige avond- en zelfstudie ben ik inmiddels als projectleider bij een nieuwe installateur binnengehaald, om een mooi bedrijf op te zetten. En wat is nu mijn grootste probleem? Goede ambachtslieden vinden, die net zo trots op hun werk zijn als ik, ruim vijfentwintig jaar terug.
Geinig detail: met ambachtslieden bedoel ik dus ook loodgieters.

Misschien een leuk verhaaltje.
Ik hoorde ooit hoe een groep vrienden hun salaris op tafel legden. Enkelen hadden MBO- en HBO-opleidingen gevolgd. Anderen waren universitair geschoold. En er was één simpele timmerman.
Maar die timmerman bleek wel verreweg het meeste te verdienen!

Maar toen kwam de er nog een vraag van de timmerman, die de rest pas echt van hun stoel deed vallen: “Jullie bedoelden toch alleen het salaris? Of moet ik er mijn eigen klussen ook nog bij tellen?”