Zorgpremie betalen? Eerst vakantie!

Er zijn driehonderdduizend wanbetalers in Nederland als het gaat om zorgpremie. Maar, men neme nog een biertje en steke nog een peuk op en besluite dat het betalen van die klote zorgpremie deze maand overgeslagen wordt.
"Maar dat sigaretje en biertje dan?" bedenk ik.
"Ja en? Mag ik dan niets meer, verdomme!" zegt Frits.
‘Tuurlijk wel. Maar anderen moeten nu uw premie ophoesten. Anderen moeten ervoor opdraaien, wanneer u onverhoopt in het ziekenhuis komt te liggen."
"Ja en? Ik kom niet in het ziekenhuis te liggen, zeiksnor. Ik train drie keer per week, voetbal."
"Dat is juist een verhoogd risico op sportblessures, samen met uw rookverslaving en misschien het drinken."
"Ach man, maak je niet zo druk. Wie dan leeft die dan zorgt."

Steeds meer mensen denken en weten dat ze toch wel geholpen worden, wanneer ze zeer ernstig ziek worden. En dat klopt. Het is nog niet zoals in Amerika dat je een beetje opgelapt wordt en dan mag je weer gaan. Wil je meer hulp, dan moet je je familie maar vragen om hulp en hun garant laten staan voor de nog te maken kosten. Een harde maatschappij, zeker, maar wel een eerlijke. Want is het eerlijk je onbekende medemens te laten opdraaien voor jouw gemakzucht? Is het logisch dat je je vakantie bijvoorbeeld voorrang geeft boven je zorgpremie? Of dat je je volstampt met vreten? Dat je -om dat voorbeeld nog maar eens te gebruiken - je longen vervuilt met dat achterlijke gerook van jou? Dat je je lever en dat kleine beetje hersens dat je hebt, finaal naar de klote helpt door je elke dag vol te laten lopen met de goedkope pulp van de Lidle's en de Aldi's dat ook nog eens 'bier' genoemd wordt? Is dat allemaal logisch, buiten het feit dat het asociaal is, wanneer je besluit niet te betalen en te denken ‘dat jij-toch-wel-geholpen-wordt'.

Maar laten wij eerlijk zijn mensen, het zou een dieper ethisch en filosofisch vraagstuk moeten worden. Laten zij zich hier eens op stukbijten. De politiek en dus de maatschappij faciliteert de gedachte dat men-toch-wel-geholpen-wordt. Citaat nieuwsbericht AGIS: "Agis is bereid om verzekerden die de zorgpremie niet kunnen betalen tegemoet te komen met een betalingsregeling die past bij de situatie en mogelijkheden van de verzekerde."
Maar wordt daarin ook meegenomen wat de verzekerde bijvoorbeeld laat in zijn privéleven om zijn of haar zorgpremie te kunnen betalen. Want: willen zou geen issue mogen zijn, kunnen wel. Je moet, het gaat om je eigen gezondheid! ‘Die past bij de situatie', zou het daarin dan verscholen zitten? ‘Niet kunnen betalen', ligt wat mij betreft wel in de context van ‘mogelijkheden van de verzekerde'. Maar ik ga er nu vanuit dat men niet meer wil. Omdat men ander ingebed gedrag niet wil inleveren. Geen concessies wil doen aan het bezuinigen op bijvoorbeeld de hoeveelheid van vakanties per jaar, roken, drinken, uitgaan enz. enz.

Wees op je hoede wanbetaler, je wordt na zes maanden nalatigheid aangemeld bij het CVZ (College voor Zorgverzekeringen) De minister van VWS bepaalt dan de door u te betalen zorgpremie. Dat hoeft de zorgverzekeraar dan niet meer te doen. Maar zoals u wellicht weet, uwe nalatigheid steelt deze regering van zijn onderdanen en dus betaalt u voortaan:

Standaard zorgpremie
114,58 (1375,- : 12)
Bestuursrechtelijke premie
148,95 (114,58 x 130%)

U betaalt straks dus een ‘bestuurlijke premie'. Wel zo fijn om te weten, toch? Wat ook fijn is om te weten dat uwe nalatigheid niet meer hoeft te twijfelen ‘wel of niet te betalen'. Het wordt via loonbeslag geregeld dat u betaalt.
"Nou en! Ik heb toch geen werk! Een kale kip kan je niet plukken!" Ho ho, we hebben het CJIB nog (Centraal Juridisch Incasso Bureau). Juist Frits, Juridisch, dat ken je wel van de kramp in je rechtervoet als ze je weer eens op te hoge snelheid klokken. Of je rijdt na de trainingen van het voetballen nog even om met je auto via de plantsoenen en grasveldjes in je buurt.

Ze pakken je! En terecht. Maar, je moet ergens van leven voor de staat buiten je niet opgegeven zwarte baantjes. Dus je hebt een uitkering op bijstandsniveau? Ook goed(Bron CVZ Internet)

Aangepaste regeling voor uitkeringen op bijstandsniveau
Ontvangt u een uitkering op bijstandsniveau, dan geldt een aangepaste regeling. Het CVZ houdt dan alleen de standaardpremie in op de uitkering. Het verschil tussen de bestuursrechtelijke premie en de standaardpremie moet u nog wel betalen. U ontvangt hiervoor een acceptgiro van het CJIB.
Uitkeringen waarvoor de aangepaste regeling geldt:
• Algemene Ouderdomswet (AOW)
• Algemene Nabestaandenwet (Anw)
• Tijdelijke Wet Beperking Inkomensgevolgen Arbeidsongeschiktheidscriteria (WBIA)
• Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong)
• Toeslagenwet (TW)
• Wet Werk en Bijstand (WWB)
• Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WIK)
• Vervolguitkering Regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)
• Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW)
• Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ)


Kijk, dit zijn pas goede berichten, het lijkt wel of de huidige regering er over nagedacht heeft......