Dennis Bergkamp

Laat ik er niet omheen draaien, ik was het eindeloze gelul over Ajax meer dan zat. Weer een bericht over Johan Cruijff die nu wel in een technisch platform wil plaatsnemen. Waarvan eigenlijk niemand precies weet wat het gaat inhouden. Zelfs Frank de Boer wist niet echt een stevig antwoord te geven op die vraag. Hij kwam met een nogal weifelend antwoord: ‘Ik denk dat…’ Daar schieten we natuurlijk niets mee op. De Ajax-moeheid had me ondertussen stevig te pakken. Hoewel ik een voetballiefhebber ben, kreeg ik steeds meer drang om de eindeloze berichtgevingen die niet echt met het spelletje te maken hebben, links te laten liggen.

Maar vandaag zag ik op NU.nl een heel klein berichtje dat mijn hart spontaan sneller liet kloppen. Dennis Bergkamp wil Frank de Boer volgend seizoen graag bij het eerste elftal van Ajax assisteren. Dat heeft de voormalige topaanvaller de huidige hoofdtrainer van de Amsterdamse club onlangs laten weten. Bergkamp heeft op dit moment samen met Fred Grim het hoogste juniorenteam van Ajax onder zijn hoede.

 De Boer krijgt op dit moment hulp van assistenten Henny Spijkerman en Danny Blind, die mogelijk een functie als technisch manager gaat bekleden. ‘In dat geval, maar zo ver is het nog niet, komt er een plekje vrij. Dennis heeft aangegeven dat hij die functie graag wil vervullen’, aldus De Boer.

Dennis Bergkamp, The Non-Flying Dutchman. Het interesseert me eigenlijk niet zo dat hij zich beschikbaar heeft gesteld als assistent van De Boer, dat was ook niet wat me zo opgewonden maakte. Dat hij heeft gezegd iets te willen, is op zich niet echt nieuwswaardig. Iedere trainer wil zo hoog mogelijk trainen. Nee, het was het vallen van zijn naam, wat me zo enthousiast maakte. Ik had al lang niet meer aan hem gedacht. Maar nu zijn naam was gevallen, was dat een schitterende reden om de rest van de middag op YouTube het ene na het andere magische doelpunt terug te kijken.

Het nagenoeg vanzelfsprekende hoogtepunt van mijn filmpjesmiddag was het doelpunt tijdens het WK in ’98 tegen Argentinië. Ik had het ondertussen al zo vaak gezien. Maar het bezorgde me weer kippenvel, alle tien keren dat ik het filmpje keek. Uiteraard vanwege de pure schoonheid van het doelpunt, maar ook het uitzinnige commentaar van Jack van Gelder: prachtig. Ik denk niet dat Van Gelders enthousiasme en de sensatie van het doelpunt me ooit gaat vervelen.

Mocht Dennis assistent worden van De Boer, dan is dat leuk, maar wat we eigenlijk echt nodig hebben is niet een Bergkamp langs de lijn, maar een nieuwe Bergkamp op de velden. Want hoe knap Robben en Van Persie ook voetballen, Bergkamp is echt van een andere klasse. Totdat de nieuwe Bergkamp opstaat, blijf ik die ouwe filmpjes kijken. Want niemand kan voetbal tot kunst verheffen zoals hij dat gedaan heeft.