Verneukte jeugdherinneringen? Nee.

Als klein jochie was ik al een groot fan van tekenfilms en daar is sinds die tijd niets aan veranderd. Ook tegenwoordig staat elke animatiefilm die in de bioscoop komt op mijn lijstje met films die ik wil zien, tenzij erg duidelijk is dat ik niet tot de doelgroep behoor; alle barbie-gerelateerde films laat ik zonder moeite aan me voorbij gaan.

Zoals bij veel mensen uit mijn leeftijdsklasse is die liefde begonnen met het beste kinderprogramma dat ooit op tv is geweest: FunFactory. Waar ik normaal gesproken niet mijn bed uit te krijgen was, zat ik in die jaren steevast om 7:00 klaar voor de avonturen van mijn helden. Nog in mijn pyjama kroop ik op de bank met een dekentje om me heen, een bord brinta op schoot en Skychannel op de buis. Op zaterdagen de nieuwe afleveringen en op zondag hetzelfde ritueel weer voor de herhaling. Het maakte me niet uit dat ik dezelfde aflevering de dag ervoor nog had gezien, met kinderlijk enthousiasme genoot ik weer van GI-Joe, Inspector Gadget en de Transformers. Met de introductie van de zender Superchannel werd het helemaal mooi. Op zaterdag FunFactory en op zondag SuperTime. Tot 12:00 hadden mijn ouders geen kind aan me.

Voor veel van mijn vrienden geldt hetzelfde. Op elk feestje komen de cartoons uit de jaren 80 weer ter sprake en we kunnen er uren over vol lullen. Over de series zelf en over het speelgoed wat ervan te krijgen was (waar we allemaal nooit genoeg van kregen van onze ouders). Als DJ kon ik in de studentenkroeg met gemak een uur vullen met het draaien van themesongs van die series, iedereen zong altijd luidkeels mee. De themesong van vrouwtje Theelepel was waarschijnlijk de meest gedraaide plaat van de kroeg. Het zegt veel over de goede herinneringen die iedereen nog steeds aan deze series heeft.

Ook een aantal mensen in Hollywood heeft schijnbaar goede herinneringen aan deze tijd, gezien de verfilmingen die opduiken. Recent natuurlijk GI-Joe en Transformers maar het begon natuurlijk al veel eerder met het fantastische He-Man. Bij elke aankondiging van zo’n film ontwaakt het kind in mij weer. Steevast ga ik verwachtingsvol naar de bioscoop en steevast kom ik teleurgesteld weer naar buiten. Eerlijk gezegd niet eens zozeer omdat de films slecht zijn (Inspector Gadget uitgezonderd) maar omdat ze simpelweg niet kunnen voldoen aan mijn jeugdherinneringen.

Ook tekenfilmmakers proberen af en toe weer nieuw leven te blazen in een overleden serie. Nieuwe versies van He-man, Gadget en Transformers zijn de afgelopen jaren allemaal voorbij gekomen en in rap tempo ook weer verdwenen. Het haalde het simpelweg niet bij het origineel. Ten onrechte. Toen de eerste film van Transformers werd aangekondigd heb ik een avondje met vrienden een dvd zitten kijken van de originele serie. Kratje bier erbij en genieten maar van die goede oude tijd. Ook hier bleek de realiteit niet bestand tegen onze herinneringen. Onze kinderhersenen hadden de lat zo hoog gelegd dat niets er ooit meer aan kan tippen, zelfs de originele serie niet meer. Elke poging om die simpele gelukzalige momenten te herbeleven lopen steevast uit op een teleurstelling.

Het blijft leuk om eraan terug te denken maar om nieuwe gelukmomenten te creëren zijn nieuwe dingen nodig. Als ik echter zie wat er allemaal herhaald wordt, hoop ik nog steeds dat er een zender besluit om die series weer eens uit de kast te halen.

Speciaal voor alle mensen die ook zo genoten hebben van de tekenfilms van de jaren 80:
Alvin & the Chipmunks, Bananaman, Beverly Hills Teens, Bionic Six, BraveStarr, Candy Candy, Captain N, Care Bears, C.O.P.S., Dennis the Menace, Dino Riders, Dungeons & Dragons, Ghostbusters, G.I. Joe, Gummi Bears, Heathcliff, He-Man, Hulk Hogan’s Rockin’Wrestling, Inspector Gadget, Jayce and the Wheeled Warriors, Jem, Jetsons, Lone Ranger, Macron One, M.A.S.K., Littl’Bits, Platic Man, Popples, Pound Puppies, RoboCop, RoboTech, Shazam!, She-Ra, Snorkels, Sport Billy, Swiss Family Robinson, ThunderCats, Transformers, Ulysses 31, Voltron en natuurlijk Zorro.

Zo, ik ga eventjes met een dekentje op de bank zitten.