Ik hou van hobbies

Na jarenlang dezelfde hobby’s gehad te hebben, krijg ik zo nu en dan de behoefte om iets nieuws te proberen. Af en toe is het even zoeken naar iets wat je interesse wekt en ook nog eens langer dan een week kan vasthouden, maar als ik dan eenmaal iets nieuws gevonden heb, kan ik me daar helemaal op storten.

Dit keer had ik besloten om een aquarium op te bouwen. De Intratuin zit bij mij om de hoek en is een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen. Eerst maar eens inlezen. Het liefst wil ik me ergens halsoverkop in storten maar er staan hier vissenlevens op het spel. Een paar goudvissen in een bak kraanwater gooien neem ik geen genoegen mee. De meest moderne technieken staan tot mijn beschikking en voor de moderne mens is internet een goede bron van informatie (alles wat op internet staat is namelijk waar) dus eerst maar eens ingelezen over de verschillende condities van het water wat betreft hardheid, zoutgehalte, pH, temperatuur en een hoop verschillende dingen waar ik uit mezelf nooit aan gedacht zou hebben. Zelfs in de Utrechtse Oude Gracht zit vis, dus ik had niet verwacht dat het zo nauw kon luisteren.

Met alle informatie in mijn hoofd maakte ik de eerste tocht langs de visboer. Sorry, ik bedoel natuurlijk de dierenwinkel. In mijn hoofd zie ik al het aquarium van mijn dromen maar ik wil toch rustig beginnen. Ik ken mezelf en ik weet dat ik soms wat te snel ga. Ik besluit dus niet gelijk al mijn beschikbare geld uit te geven maar om wat achter de hand te houden bij de inrichting van mijn nieuwe project.
Maar goed ook. Met een beetje goede wil kan een mooi aquarium je regelrecht in de schuldensanering helpen. Het kost een paar centen maar dan heb je ook niks. Een hobby mag best wat geld kosten maar het is dus mogelijk om tekort te komen aan de Balkenende-norm voor een paar waterplantjes, een pomp en wat lampjes. Gelukkig kan het ook allemaal wat eenvoudiger en goedkoper dus met wat basismateriaal ga ik aan de slag. Om het simpel te houden is de tank eerst bevolkt met een aantal guppies. Zelf dacht ik vroeger altijd dat dat die glimmende blauw met rode visjes waren maar dat bleek dus niet te kloppen. De visjes die ik als kind altijd guppies noemde, blijken officieel cardinal tetra te heten en kunnen goed samen met de guppies. Stap 2 is dus, twee soorten vis in één tank.

Werkt prima. De vissen leken zich prima thuis te voelen en er was er pas 1 overleden. Aangezien de rest het goed deed, vermoed ik dat deze al defect was toen ik hem kocht. Helaas zat er geen garantie op. Aangemoedigd door het succes ging ik weer een stapje verder. Andere plantjes, betere pomp, afwisselender voer en ik wilde er wat grotere vissen bij. Natuurlijk het liefst eentje die de kleintjes niet gelijk op zou vreten. Wederom ging hier het nodige speurwerk aan vooraf op het internet en al snel had ik een keus gemaakt. Volgens veel artikelen kon de prachtbarbeel prima samen met de vissen die ik al had. Ze waren ook nog eens verkrijgbaar bij de plaatselijke visboer dus al snel was mijn aquarium weer een soort rijker.

Mijn geluk was helaas niet van lange duur. Al snel viel het me op dat een aantal van mijn guppies beschadigingen hadden aan hun staartvin. In mijn enthousiasme had ik ergens overheen gelezen. De prachtbarbeel kan prima samen met kleine vissen, zolang het er niet zo veel zijn. Volgens mij had ik er ook niet zo veel, maar mijn nieuwe vissen dachten daar blijkbaar anders over en waren eigenhandig een poging aan het doen om dit te veranderen. Ik vond het jammer, maar de barbelen moesten weer weg.

Een tijdje heb ik het nog geprobeerd met zebravisjes en met Cichlidae. Uiteindelijk heeft het allemaal niet meer mogen baten. Inmiddels staat er een bak, met mooie verlichting, een krachtige pomp en mooie planten verder leeg. Er is geen vis meer in te bekennen.

Tijd voor een nieuwe hobby.