Vrouwen slaan moet kunnen

Even voor de duidelijkheid, ik ben geen gewelddadig persoon. In mijn hele leven heb ik pas één keer iemand geslagen. Dit betrof een politieagent, hij vroeg erom en naderhand heeft hij netjes zijn excuus aangeboden…en ik besef dat dit enige uitleg nodig heeft.
Een aantal jaren geleden liep ik langs de Oude Gracht in Utrecht, toen er op een donker stuk opeens twee mannen achter een busje vandaan sprongen en mij tegen een muur duwden. Ik ging er van uit dat ik werd overvallen, draaide me om en haalde uit. Ik raakte één van de mannen vol op zijn kaak en hij ging neer. De tweede man wist mij echter tegen de grond te werken en mijn armen op mijn rug te draaien. Ik was stomverbaasd toen ik handboeien omkreeg en beide mannen zich identificeerden als zijnde politie. Door de verbazing en de adrenaline kon ik in eerste instantie niet meer uitbrengen dan:”Ehm…sorry?”
Ze stelden mij een aantal vragen en al snel werd duidelijk dat ze de verkeerde persoon te pakken hadden. Een half uur voor dit gebeurde was er een agente mishandeld door drie jongeren in een nabij gelegen winkelcentrum. Twee van de jongens hadden ze al maar de derde zochten ze nog. Het betrof een lange jongen met een blauwe spijkerbroek en een zwarte leren jas. Drie keer raden wat ik die avond aan had. Gevalletje verkeerde plaats op de verkeerde tijd.
We hebben het rustig uitgepraat. Ik begreep dat die agenten wat fel reageerden omdat een vrouwelijke collega was mishandeld, en zij begrepen dat ik mezelf verdedigde aangezien ik niet kon weten dat ze van de politie waren. Ze boden hun excuses aan voor de ruwe behandeling en ik kon weer gaan.

Als mannen onderling ruzie hebben en ze slaan elkaar een blauw oog halen de meeste mensen hun schouders hierover op. Zolang het een eerlijk gevecht is, moet het kunnen. Als man een vrouw slaan is echter uit den boze. Vrouwen zijn immers zwakker dan mannen, het is geen eerlijk gevecht. Als man hoor je een vrouw juist te beschermen. Galante, ridderlijke denkbeelden uit een grijs verleden die nog steeds standhouden terwijl de positie en het gedrag van vrouwen sinds die tijd flink is veranderd. Vrouwen hebben gestreden om als gelijke van mannen te worden gezien. Gelijke rechten, gelijke plichten, gelijke salarissen, kortom gelijke behandeling en ik geef ze gelijk. Dus als een vrouw mij slaat, zou ik terug moeten kunnen slaan.

“Ja maar, dat kun je niet maken! Vrouwen willen wel een gelijke behandeling maar ze zijn fysiek nu eenmaal zwakker dus als man hoor je daar boven te staan. Als een vrouw slaat mag je niet terug slaan maar moet je haar in bedwang houden.” Leuk bedacht maar niet realistisch. Het klopt dat de sterkste man sterker is dan de sterkste vrouw. Het klopt dat de snelste man sneller is dan de snelste vrouw. Ik ben echter niet bepaald de sterkste man. Er zijn zat vrouwen tegen wie ik het zou afleggen met armpje drukken. Ik vind het dan ook vreemd dat mensen er niet moeilijk over doen als mannen met elkaar vechten maar wel als een man en een vrouw dat doen. Het ene is eerlijk, het andere niet. Onzin. Als ik ga matten met een Vin Diesel-achtig figuur is er niets eerlijk aan. Ik ga dan een genadeloos pak rammel krijgen. Niemand die dan zegt dat diegene daar boven had moeten staan en me maar in bedwang had moeten houden. Het is dan mijn eigen stomme schuld door ruzie te zoeken met iemand die sterker is. Dit zou ook voor vrouwen moeten gelden.

Een dergelijke gedachtegang komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Laatst had ik namelijk bijna ruzie met een vrouw. Ik was samen met een vriend aan het stappen. We waren in een café met een dansvloer en daaromheen bankjes. Het was goed druk en de ruimte was dan ook beperkt. We stonden aan de rand van de dansvloer te dansen toen mijn vriend plotseling een schop tegen zijn benen kreeg van een meid die achter hem op het bankje zat. Hij vroeg haar wat er aan de hand was en hij kreeg als antwoord dat hij bijna op haar tenen ging staan en dat hij op moest rotten. Nu kwam hij nog niets eens in de buurt van haar tenen maar als ze vriendelijk had gevraagd of hij hierop zou willen letten, zijn wij natuurlijk niet de beroerdste. Doordat ze echter meteen begon te schoppen en te schelden, waren we niet van plan om ook maar een centimeter op de schuiven. Dit leidde natuurlijk tot een heftige discussie tussen haar en mijn vriend. Toen ik de boel probeerde te sussen kreeg ik dezelfde behandeling.

Als ik ga stappen, doe ik dat om lol te hebben. Gezellig met vrienden, beetje ouwehoeren, biertje erbij, gewoon leuk. Ik had dan ook geen zin om mijn avond hierdoor te laten verpesten en wilde de discussie afkappen en toch maar weglopen. Als laatste zei ik nog tegen haar:”Sorry meid, maar de wereld draait nu eenmaal niet om jou!”
Daar had ik het bij moeten laten. Op dat punt had ik me om moeten draaien maar door haar houding kon ik het niet laten om nog even na te trappen. Mijn laatste zin werd uiteindelijk:”Sorry meid, maar de wereld draait nu eenmaal niet om jou, al heb je er wel de omvang voor!”
Eigenlijk verwachtte ik niet eens dat ze deze opmerking zou snappen. Ze was nu niet direct het helderste lichtje. Helaas begreep ze de opmerking wel en blijkbaar was het nogal een gevoelig punt. Ik heb ter plekke een aantal nieuwe scheldwoorden geleerd maar schrok oprecht toen ze naar me uithaalde. Gelukkig kon ik de klap afweren en liep zij daarna kwaad weg. Eind goed, al goed maar het zette me wel aan het denken. Wat als ze was blijven slaan? Mijn opmerking over haar omvang was niet voor niets een gevoelig punt. Ik was dan wel een kop groter, maar zij was zeker zwaarder. Haar armen waren minstens twee keer zo dik als die van mij en zelfs als het grootste deel vet was, denk ik dat ze toch sterker was. Ik moet er in ieder geval niet aan denken dat ik haar in bedwang had moeten houden omdat je vrouwen niet mag slaan.

Hoe ik echt gereageerd zou hebben zal ik gelukkig nooit weten maar als terugslaan de beste optie was geweest om het gevecht te beëindigen denk ik dat ik het gedaan zou hebben. Het zwakke geslacht, my ass!