Sms mee in de week van de democratie!

Column door drulovic

"Nieuw volkslied Frans Bauer". Eén moment dacht ik in een droom verzeild te zijn geraakt waarin ik mijn gezichtsvermogen verloor op 1 april. Maar een kneep in de arm en een zeer scherpe blik op de rechterbovenhoek van de pagina deden mij beseffen dat het hier ging om een serieuze mededeling. Donderdag 11 oktober 2007 was het zover. Nederland was officieel krankzinnig geworden. Ons aller Wilhelmus was de avond ervoor abusievelijk aan de kant geschoven ten gunste van Baueriaanse huiltirade. En dit alles komt door de wereld die interactieve televisie heet. Want wat bleek? 28% van de stemmende kijkers had het geweeklaag van "Fransie" bestempeld als nieuw volkslied van Nederland.

Het begon natuurlijk allemaal met Idols, waar het leed zich reeds aandiende. En dat leed was genaamd Jim. Hoewel mijn oren wekenlang huilden van ellende, eiste deze goedlachse jongeman de 2e plek voor zich op doordat duizenden gillende (waarschijnlijk om de klaagzang te overstemmen) meisjes hem
zo'n leuk koppie vonden hebben". In plaats van hier lering uit te trekken beginnen steeds meer programma's zich van deze "democratische" stemwijze te bedienen. Tegenwoordig mag het volk bijvoorbeeld bepalen wie de "man van de wedstrijd" is bij een bloedstollende kraker als VVV-Utrecht (altijd gewonnen door de vedette omdat toch iedereen er op stemt, en men anders geen prijs kan winnen), en met welk lied Edsilia Rombley bij het Eurovisie Songfestival 25e van de 24 mag worden. Binnenkort schijnen we vanaf 19:55 te mogen sms'en wie het achtuurjournaal presenteert, welke trui Kees Driehuis aantrekt bij een nieuwe aflevering van "Per seconde wijzer", en wie de volgende minnares van Robert Alberts wordt.

Nu lijkt het misschien of ik overdrijf, maar een schrijnend voorbeeld van de stemellende was een experiment dat een paar jaar geleden werd gedaan op -ik meen de Duitse- televisie. Onwetend over zijn lot, lag een hond met een lading "springstof" om z'n nek gebonden, te wachten tot de sms-uitslag bekend werd gemaakt die besliste over zijn lot. Inderdaad, men mocht beslissen of de springstof tot ontploffing werd gebracht of niet. U raadt het al, wederom hadden de "Frans Bauer stemmers" (synoniem voor geestelijk minder bedeelden) de overhand, en zo werd het lot van het lieve dier bezegeld. Dus werd de hond opgeblazen; het volk had immers beslist. Gelukkig was dit alles slechts een test, werd de ontploffing in scène gezet (hoewel de stemmers dat niet wisten uiteraard), maar het geeft aan dat sms-uitslagen volkomen ridicuul zijn.

Plato, de uitvinder van het woord "democratie", draait zich om in zijn graf als hij hoort dat zijn paradepaardje zo wordt misbruikt ten behoeve van het bewaren van de lieve vrede. Wat velen niet weten, is dat de grondlegger van de hedendaagse westerse cultuur juist een felle tegenstander was van de inspraak van gewone stervelingen. Zijn "democratie" bestond uit een "commissie" wijzen die samen alle belangrijke beslissingen namen. En hoewel ik me niet in de discussie wil mengen over het stemrecht wat betreft politieke beslissingen, zou ik toch willen pleiten voor een meer Platonische benadering omtrent televisieprogramma's. Dan blijft het Wilhelmus bestaan en blijf ik van Duitschen bloed (ten onrechte vaak vertaald als Duits, terwijl "Dietsch" en "Duitsch" slechts Oud-Nederlandse bewoordingen waren voor "Nederlands").

Eén voordeel van het nieuwe volkslied is dat Vlamingen zich nog wel een paar maal zullen bedenken voordat ze zich bij Nederland willen aansluiten. De stemming per sms wordt verwacht begin 2008.