Beste Nico Tinus Tabaksblad

Beste Nico Tinus Tabaksblad,

Het is er toch van gekomen. Het schrijven van een dagboek. En wat is een dagboek nu zonder een passende aanhef? Precies, helemaal niets. Bij het schrijven van een dagboek is het onontbeerlijk om een fictieve vertrouwenspersoon te creëren. Dus, beste Nico, welkom in de virtuele wereld van deze columnist. Bij een geboorte hoort natuurlijk beschuit met muisjes, dus zodra ik naar de sigarettendealer ga, zal ik ook even langs de supermarkt gaan om je geboorte op een passende manier te vieren. En meteen maak ik je, beste Nico, deelgenoot van de oorzaak van je aanwezigheid, namelijk een kleine onhebbelijkheid met grote fysieke en psychische gevolgen, te weten sigarettenverslaving.

Longfoto's en een longfunctietest hebben uitgewezen dat de schade nog niet heel ernstig is, maar de confrontatie met de werkelijkheid noopt mij om voor de 200e keer een poging te wagen om te stoppen met deze onhebbelijke gewoonte. Voor de goede orde Nico, verslaving aan de nicotine is in Nederland nog geen strafbaar feit al is het pariagevoel wel aan het groeien, maar dat maakt me niets uit. Ga ik gewoon lekker buiten roken, weer of geen weer. Mogelijk is dat wel de oorzaak geweest dat een longontsteking door mijn huisarts werd vermoed, vandaar de medische mallemolen om mijn longen eens nader te inspecteren. Schrik niet Nico, niets pathologisch, maar de veerkracht is niet meer die van een jonge God. En daar wil ik dus nu een halt aan toe roepen. Niet dat ik een twintigjarige atleet wil worden, integendeel. Met dat soort midlifecrisisachtige onzin wacht ik nog een aantal jaren. Dan koop ik gewoon een Harley en dan is dat probleem ook opgelost. Nee, gewoon voor mijn eigen gezondheid. Dit schrijvende, vraag ik me af of het wel oprecht om mijn eigen gezondheid gaat of dat ik stiekem toch beïnvloed ben door die fanatieke ex-roker en nu anti-rookfundamentalist, de voormalige minister van gezondheidszaken, de liberaal Hans Hoogervorst. (Kuch, kuch) Nico, dat hoestje heeft niets te maken met enige neerbuigendheid over het liberale gedachtegoed van deze VVD-er, het is slechts het gevolg van meer dan twintig jaar straf doorroken. Of zou de huidige paternalistische regering mij beïnvloed hebben?
Nee, ik weet het zeker, ik doe het voor mezelf.

Weet je Nico, deze ochtend ben je verwekt bij de huisartsondersteuner die mij nu gaat coachen bij mijn zoveelste stoppoging. Eigenlijk wilde ik niet gaan, want persoonlijke omstandigheden, waarover ik je nog ongetwijfeld zal informeren, laten een stoppoging eigenlijk niet toe. Maar diep in mijn hart wist ik dat dat de zoveelste 'excuustruus' zou zijn om een poging op voorhand te laten mislukken.

Voor de goede orde, naast de talloze serieuze pogingen om zelfstandig te stoppen, ik reken de opwellingen voor het gemak niet eens mee, heb ik al een dagcursus bij "De Opluchting" meegemaakt; heb ik het boek van Alan Carr gelezen, uiteraard zonder de laatste allesbeslissende bladzijde; heb ik al meerdere malen naalden in mijn kop laten plaatsen; ook medicatie heeft geen resultaat gehad, laat staan nicotinepleisters of de uiterst smerig kauwgum met nicotine. Over die Teleaccursus van meer dan tien jaar geleden spreek ik maar helemaal niet.
O ja, je gelooft het waarschijnlijk niet, ik ben ook nog werkzaam bij de verslavingszorg, maar nicotineverslaving is daar helemaal geen aansprekend thema, terwijl er volgens mij heel veel geld mee verdiend kan worden.
Niets heeft geholpen. Een poster van mijn zoon over zwartgeblakerde longen? Geen enkel effect. De teksten op de pakjes sigaretten? Laat me niet lachen. De vruchtbaarheid naar de knoppen? Kan mij het schelen, ik heb twee lieve zonen, maar nu bij de eerste de puberteit is ingetreden, hoef ik echt geen derde te hebben. Impotentie? Ja, dat is natuurlijk een angst die iedere man, jong of oud parten kan spelen. Komt die angst opzetten, gewoon even Markies de Sade lezen, literair verantwoord en erotisch en de resultaten zijn tot nu toe bevredigend. Wat zeg je Nico? Nee, ik ben nog steeds niet doof.

Je vraagt je af waarom ik kies voor Markies de Sade en niet gewoon internet afstruin om aan mijn gerief te komen? Och, moet je weten, iedere roker is in principe een masochist, want in tegenstelling tot drugs of alcohol, heeft het gebruik van een sigaret geen enkele roes of stimulerende werking voor welk orgaan dan ook. Ja, rokers denken van wel. Ze gebruiken het om verveling tegen te gaan, of stress te pareren, of om in een goede stemming te komen. Maar als er daadwerkelijk een pilletje zou komen dat al deze zaken in zich herbergt dan zou dat het ei van Columbus zijn. Nee, sigarettenverslaving is gewoon een aangekweekte behoefte aan nicotine en als hier een tekort aan is in je bloed geeft het een tijdelijke opluchting bij het roken van je sigaret.

Goed Nico, het wordt een vervelend verhaal. Ik weet er alles van, maar toch ga ik er mee door. Dat zei die goedbedoelde en begripvolle huisartsondersteunster ook al. Ik moest een dagboek bij houden om deze kwestie maar eens met mezelf te onderzoeken. Nu, als columnist is dat geen straf, om te schrijven. Dus bij deze Nico, ik ben blij dat je er bent. We zullen ongetwijfeld nog het een en ander meemaken.