De hond van Titi

Bij voorgaande columns (serie verkiezingskoorts) van mijn hand heb ik een aantal voorspellingen gedaan over de te verwachte stembusuitslag. Mijn peilingen zijn gebaseerd op fingerspitzengefühl, de krant een beetje lezen en intuïtie. Ze hebben dan ook generlei wetenschappelijke pretentie.
Bij deze laatste column voor de verkiezingen komt een finale voorspelling van 'De hond van Titi' en een klein inkijkje in de motivatie. Als refentiekader zijn de voorspellingen van Maurice de Hond van 15 november 2006 gebruikt.

CDA heeft 44 zetels in de kamer en bij de meest recente voorspellingen van De Hond komt het CDA wederom op 44 zetels.

Over de explosieve groei van het CDA in de peilingen had Balkenende twee maanden geleden niet kunnen dromen. De negatieve campagne heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Toch kan de groei niet oneindig zijn. Bij de VVD is niet zoveel meer weg te halen en hooguit nog een zeteltje terug te pikken bij de ChristenUnie. Andersom kunnen spijtoptanten die nu nog CDA stemmen in de enquêtes, bij een goede eindsprint van de VVD ook nog weer terugkeren bij de liberalen. Mijn inschatting is dat het CDA maximaal op 49 en minimaal op 35 zetels kan uitkomen.
Meer realistisch is een zetelaantal tussen 39 en 41.

PvdA heeft 42 zetels in het parlement en bij de enquête van De Hond komen ze op 35 zetels.

Tijdens het oppositievoeren steeg de PvdA zelfs naar 53 zetels, maar door een geslaagde persoongerichte campagne tegen Wouter Bos en de teleurstelling van linkse kiezers over het uitsluiten van een linkse coalitie stromen de kiezers in de enquêtes naar de Socialistische Partij. Ervaring leert dat in het stemhokje velen de PvdA toch trouw blijven. Van andere partijen kan de PvdA niet zoveel meer afpakken. Dus een zeteltje of 8 terugpakken van de SP is het maximale wat de PvdA er nog bij kan krijgen. Voor de Pvda kom ik daarbij op maximaal 43 zetels en minimaal verwacht ik niet veel minder dan de huidige 35 zetels in de peilingen.
Samenvattend zal de PvdA uitkomen tussen 40 en 43.

VVD heeft 28 zetels en in de recente peilingen verliezen ze er vijf.

Hoe hard de VVD de verschillen tussen opvattingen en stijl van de twee kopstukken, probeert te verbloemen, het is een splijtzwam in die partij. Hoe harder Rita roept, hoe groter de kans op nieuwe stemmers, maar tegelijkertijd zal dit sociaal liberalen ook afschrikken. Een stevige eindsprint met een prominente plaats voor Mark Rutte kan de schade nog enigszins beperken. Met wat natte vingerwerk kom ik uit op een minimum van 20 zetels voor de liberalen en een maximum van 27 zetels.
Ik ga uit van 26 of 27 zetels voor de VVD.

LPF heeft 8 zetels en daar zullen er conform de peilingen geen een meer van overblijven. Het gedachtegoed van Pim Fortuyn is overgenomen door PVV (Wilders), Een.nl en het conservatieve deel van de VVD.
LPF is over en uit, dus 0 zetels.

GroenLinks met Femke Halsema heeft nu nog 8 zetels in de kamer en volgens de meest recente peilingen zijn er dat slechts nog 5.

Ik zie niet in dat GL nog veel kan winnen van andere partijen. Hooguit een spijtoptant die nu in de enquêtes nog op de Partij voor de Dieren stemt of mogelijk een SP die de stap terug naar de PvdA nog te groot vindt.
GL zal de acht zetels niet meer terug krijgen en met een maximum van 7 zullen ze zich tevreden moeten stellen.

SP heeft nu negen zetels in de tweede kamer en komt in de peilingen uit op 26 zetels.

De SP kent al jaren lang een explosieve groei. In de enquêtes zijn dat vooral stemmers van de linkervleugel van de PvdA en ze zullen ongetwijfeld ook een groep ontevreden nieuwe stemmers aantrekken. Het enthousiasme van Jan Marijnissen en Agnes Kant ten spijt de kans dat ze op 26 uitkomen is erg onwaarschijnlijk.
Voor mij zijn die 26 zetels dan ook het maximum, meer waarschijnlijk is dat de groei bij ongeveer 16 blijft steken. Dat is dan ook een verdubbeling.

D66 heeft nu nog 6 zetels, maar in de peilingen zijn dat er 2.

Alleen echte diehards en mensen met nostalgische gevoelens bij de jaren 60 en 70 zullen nog op deze partij stemmen. Dat is het geluk voor de links liberalen van weleer.
Dus de 2 zetels zullen ze nog wel halen, met een maximum van 3 zetels.

Christen-Unie heeft nu 3 zetels in de kamer en in de peilingen staan ze op 6.

Ik denk dat de 6 zetels het maximum is. Een aantal kiezers zal ondanks de teleurstelling over de christelijke en sociale waarden van Balkenende, toch CDA gaan stemmen om zo geen Wouter Bos als premier te krijgen.
Voor CU is 4 het minimum en 6 het maximum.

SGP staat al jaren lang op 2 zetels en dat blijft zo.

PVV/ Wilders (4 zetels in de peilingen) en Een.nl (2 zetels in de peilingen) neem ik in mijn beschouwing gemakshalve samen omdat ze voor mijn gevoel een beetje in dezelfde electorale vijver vissen. Een gezamenlijk aantal is 6.
Mijn inschatting is dat de 8 zetels haalbaar moet zijn, maar de kans dat het minder dan de huidige zes in de peilingen zullen worden, acht ik ook niet uitgesloten.
Dus voor de twee partijen samen tussen de 4 en 8 zetels.

PvdD staat in de peilingen op 1 zetels.
In eerdere peilingen is dat al twee geweest. De ene zetel zullen ze zeker krijgen en tweede is twijfelachtig, maar niet uitgesloten.
Voor de PvdD dus 1 of 2 zetels.

Omdat er voor de andere nieuwkomers in mijn optiek geen plaats is, kom ik tot de volgende prognose:

CDA 42
PvdA 42
VVD 26
LPF 0
GL 7
SP 17
D66 2
CU 6
SGP 2
PVV 3
Een.nl 2
PvdD 1

Een nipte zegen voor de PvdA, dus zij zullen het bal gaan openen.
1. Een links kabinet (PvdA, SP en GL) is met 66 zetels niet mogelijk en buiten het CDA en de VVD kan geen enkele andere partij een linkse meerderheid in het zadel helpen.
2. CDA en VVD komen samen uit op 66 zetels en ook zij zullen aan de combinatie D66 en CU niet voldoende hebben, dus moeten ze nog verder gaan winkelen.
3. PvdA en VVD hebben ook 66 zetels. Ik zie de VVD zichzelf niet ondersneeuwen door de SP uit te nodigen.
4. Ik kan dus niet creatiever zijn dan CDA en PvdA met Bos als premier, maar of zo'n kabinet een lang leven beschoren is, vraag ik me af.