Rellen in politiek Nederland

Nu vraag ik me alleen af waarom men zo laat reageert op Fortuyn, en waarom men niet uitgaat van het eigen programma, maar ervoor kiest om te proberen het programma van Pim Fortuyn te ondermijnen.

Om met het eerste punt te beginnen, het lijkt erop dat de bestaande regering te laat heeft onderkend dat zowel Leefbaar Nederland, als Lijst Fortuyn wel degelijk een vruchtbare bodem heeft gevonden in de Nederlandse samenleving. Dat zal deels komen door het onderschatten van de sterke mening die de kiezer heeft, alsmede het feit dat de laatste jaren Paars het best aardig heeft gedaan. Ondanks dat men de zorgsector, het verkeer, en vooral het vreemdelingenbeleid te weinig, of de verkeerde, aandacht heeft gegeven.
De staatschuld is voor een groot deel gesaneerd, de economie is gegroeid, en tot voor kort was de werkloosheid op een zeer laag peil gebracht.
De resultaten zijn het probleem dus niet echt. De zorg en het vreemdelingenbeleid zijn twee onderwerpen waar een Paars III aan zou kunnen werken in een volgende eventuele regeringsperiode. Toch is de kiezer, getuige het resultaat van de lokale verkiezingen, niet tevreden. Deze ontevredenheid lijkt de regeringspartijen volledig te zijn ontgaan, of stelselmatig genegeerd te zijn.

Men zal waarschijnlijk gedacht, of verwacht hebben dat de kiezer nog een keer voor Paars zou gaan, en dan de eventuele problemen aanpakken. Helaas voor deze partijen hebben ze buiten een zekere omhooggevallen lokale partij gerekend, en buiten een manusje van alles op mediagebied. Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn hebben de kans gegrepen die het huidige kabinet ze hebben geboden. De kiezer morde tot voor kort in stilte, maar zij hebben samen de onvrede een gezicht gegeven. Met slogans die in het begin werden afgedaan als populistisch gebrabbel wisten zij de kiezers voor zich te winnen en zo een serieuze speler te worden in de landelijke politiek.

Blijkbaar zijn de huidige partijen hier zeer van geschrokken, omdat zij bijna direct van het verkondigen van een eigen programma zijn afgestapt, en overgegaan op het onderuithalen van de stellingen, en het programma dat LN en LF aanhangen. Politiek in het polderlandje op het niveau van de Verenigde Staten zogezegd. Pim Fortuyn wordt als een "gevaarlijk man" bestempeld, en Leefbaar Nederland wordt, ondanks de onverwachte winst op lokaal vlak, nog steeds niet serieus genomen door de regeringspartijen.

Het begint er op te lijken dat de grootste angst van de zittende macht werkelijkheid aan het worden is. Twee nieuwe partijen in de kamer, die beiden een sterke achterban hebben in bijna alle lagen van de Nederlandse bevolking. Ondanks de vaak magere punten die de "nieuwelingen" uitdragen hebben ze in zeer korte tijd zich verzekerd van een flink kiezersdeel. De enige vraag die onbeantwoord blijft is de vraag om stabiliteit binnen de gelederen van beide partijen. Leefbaar Nederland heeft het uiteindelijk aangedurfd om hun markante persoonlijkheid de deur te wijzen naar aanleiding van zijn stellingen, die niet met de algehele partijmening strookte.
Waar veel analisten verwachtten dat Pim Fortuyn daarmee buitenspel gezet zou zijn vergisten zich toch behoorlijk. Hij wist binnen zeer korte tijd een nieuwe lijst samen te stellen, en zo toch mee te doen om de knikkers in het politieke spel.

Zoals het er nu naar uitziet zullen beide partijen Leefbaar Nederland en Lijst Fortuyn geen regeringspartijen wrden, maar komen ze in een oppositie terecht voor de komende vier jaar. Het is dan aan hun om te bewijzen dat ze niet alleen kunnen roepen dat het fout gaat, maar ook op te treden. Vier jaar inwerken in de oppositie zou op zich niet slecht zijn voor beide partijen, en biedt ook een mogelijkheid om hun kiezers te behouden, en nieuwe stemmen aan te boren.

Ik ben benieuwd naar de landelijke verkiezingen straks.