FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 maart 2002

Tsvangirai gearresteerd wegens verraad

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is gearresteerd en aangeklaagd voor hoogverraad. Hierop staat de doodstraf. Volgens de Zimbabwaanse overheid zou er een video bestaan waarop Tsvangirai een moord op president Mugabe beraamt. Tsvangirai ontkent de beschuldigingen.


Tien dagen geleden, voor de presidentsverkiezingen, werd Tsvangirai al beschuldigd van dezelfde feiten. Toen zei hij dat Mugabe er alleen op uit was hem in diskrediet te brengen om zijn herverkiezing veilig te stellen. Tsvangirai's rechterhand Welshman Ncube zijn dezelfde feiten ten laste gelegd. Hij kwam op de vooravond van de verkiezingen vrij.

Die verkiezingen werden met 56 procent van de stemmen gewonnen door Mugabe. Maar oppositie en onafhankelijke waarnemers weigeren de nieuwe regering te erkennen omdat er zou zijn gefraudeerd.

Of Mugabe iets met de arrestatie te maken heeft is onzeker. Zeker is dat hij zonder tegenstand van Tsvangirai alleen maar meer voordeel heeft.

'Terreurhumor' verandert taalgebruik in VS

Jongeren in Amerika zijn begonnen terror talk in de omgangstaal in te brengen, zo meldde The Washington Post gisteren. Het heeft zes maanden geduurd voor er grappen over 9/11 kunnen worden gemaakt, maar op de high schools en colleges is terreurhumor dagelijkse kost geworden.

Je kamer een puinhoop? Ja, het is Ground Zero. Een hekel aan je docent? Hij is een terrorist. Straf gekregen, disciplinaire maatregelen ondergaan? Total jihad. Wil je iemand werkelijk voor het hoofd stoten, dan noem je hem Osama Yo Mama. Heb je kleine zorgjes? Ach man, that's so September 10.

"Wat werkt er beter dan humor, als je jong bent en vol bravoure en je denkt dat niets en niemand je kan deren en dit gebeurt?" zegt Alan Lipman, directeur van het Center for the Study of Violence in Georgetown. Het centrum is met een groot onderzoek bezig naar de effecten van de aanslagen op jongeren van ongeveer 16 tot 20 jaar.

Nieuw: digitale flits van bovenaf

De politie heeft een nieuw wapen in de strijd tegen verkeersovertreders: een digitale camera die auto's van bovenaf fotografeert. Het gaat om een flitskast die boven de rijksweg N65 Den Bosch-Tilburg hangt en binnenkort in werking wordt gesteld.

De kentekens van de auto's worden digitaal gefotografeerd, de beelden worden dezelfde dag nog binnengehaald en binnen enkele weken ligt de bekeuring op je deurmat. De politie verwacht dat er sprake is van zeker twee weken tijdwinst. Er is bewust gekozen voor het traject Den Bosch-Tilburg omdat in zes weken tijd tijdens een verkeerscontrole op deze weg 21.500 bekeuringen worden uitgedeeld.

[F1] Eťn motor per coureur in 2004

Frank had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het zat er al een tijdje aan te komen maar nu heeft de FIA het toch besloten. Vanaf 2004 is maar ťťn motor per coureur per weekend toegestaan. Dit werd na een meeting tussen de FIA en teambazen in Parijs naar buiten gebracht.

Mocht de rijder zijn motor opblazen dan zal hij wel mogen starten, echter 10 plaatsen naar achteren op de grid. Ook zal het gebruik van de reserveauto gezien worden als het gebruik van ťťn motor.

Per direct zal er overigens een nieuwe regel ingaan. Vanaf de Grand Prix van BraziliŽ zijn de stewards bevoegd om een coureur tien plaatsen terug te zetten op de startgrid, wanneer hij een overtreding begaat

Volgens Eddie Jordan is de maatregel bedoelt om de hoge kosten te drukken en het spektakel in de formule 1 te vergroten.

Ook F1 fan? Bezoek dan eens de FOK!F1manager!

Erik Dekker wint Tirreno-Adriatico

De wielrenner Erik Dekker heeft de 37e rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. In de laatste etappe kwam zijn leidende positie niet meer in gevaar.

De etappe werd gewonnen door Mario Cipollini in een massasprint. Dekker is de tweede Nederlander na Joop Zoetemelk die de rittenkoers heeft gewonnen.

Dekker is dit wielerseizoen al goed op dreef, hij won een ritzege in de Ronde van Mallorca, een ritzege in de Ruta del Sol en de eindzege in de Guldensporen Tweedaagse.

''Nuclear Nicolai'' aangehouden

AnTjE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Rus met tien kilo van de radioactieve stof Thorium op zak is aangehouden door de Russische douane. Thorium is nodig om het levensgevaarlijke uranium 233 te verkrijgen. Dit maakte de douane van het departement AltaÔ woensdag via het persbureau Interfax bekend.

Wanneer de douane de poederstof in de bagage van de Rus ontdekte is niet precies duidelijk. De man reisde per bus in de richting van Kazachstan. Thorium zelf is licht radioactief en niet direct gevaarlijk voor de volksgezondheid. Bij inademing is de stof daarentegen zeer giftig.

Jongens zetten Apenheul in brand

Eentje was er al gepakt, nu hebben twee andere 16-jarige jongens zich ook bij de politie aangegeven en zijn ze ook aangehouden. Dit alles heeft te maken met de brand in de Apenheul te Apeldoorn afgelopen weekeinde.

Het drietal wordt vrijdag voorgeleid voor de officier van justitie en blijft tot die tijd zeker vastzitten. Dat maakte de politie woensdag bekend.

Het entreegebouw van de Apenheul brandde in de nacht van vrijdag op zaterdag tot de grond toe af. Op het moment van de brand waren er geen mensen of dieren in het gebouw. Het grotendeels houten entreegebouw bevindt zich in het wandelpark Berg en Bos. Ook in de rest van het park Berg en Bos heeft de politie zaterdag vernielingen en pogingen tot brandstichting aangetroffen.

Wietse, dadinanduZ en Raven meldden dit via de newssubmit.

Flappentappen gaat je euro's kosten

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Komende zomer ga je betalen voor het gebruik van de flappentap. De SNS bank gaf dinsdag als eerste toe die mogelijk serieus in overweging te nemen.

Schuldig aan deze kosten is volgens de banken de Europese verplichting dat de tarieven voor binnen- en buitenlandse geldhandelingen gelijk moeten zijn.

Rabobank, Fortis, Postbank en ING houden vooral uit concurrentie-overwegingen nog hun kruit droog. In december 1991 ontstond een storm van kritiek toen de Rabobank een bedrag van 25 gulden in rekening wilde brengen voor het gebruik van de pinautomaten. Die commotie zijn de banken nog niet vergeten.

Vanaf 1 juli dit jaar mogen de banken als gevolg van een Europese regel alleen nog geld vragen voor geldopnamen in het buitenland, als ze dat in het eigen land ook doen. Nederland is vrijwel het enige land in Europa waar gebruik van pinautomaten gratis is.

Bevelander Internet Services failliet

MrCaBLeGuY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het bedrijf van de "Bill Gates van de Lage Landen", Martijn Bevelander, is dinsdag failliet verklaard. Bevelander Internet Services ging op de fles door de hoge overheadkosten. "Ik ben in het verleden te dure verplichtingen aangegaan." aldus Martijn Bevelander, eigenaar en directeur.

Het gaat daarbij onder meer om een duur kantoorpand in Schiphol. Twee jaar terug huurde het bedrijf er duizend vierkante meter, "op de groei". Er werkten op dat moment 25 ŗ 30 mensen voor Bevelander Internet Services en het idee was dat dat er meer zouden worden. Net voor het faillissement waren er nog maar acht mensen in dienst.

Bevelander speelt ook de zwarte piet toe aan de bedrijven waar zijn bedrijf bandbreedte inkocht. Hij meent dat zijn bedrijf twee jaar terug langdurige contracten heeft afgesloten met telecomleveranciers. Door de daling van de prijzen betaalde Bevelander nu "90 procent meer dan in de markt gangbaar is".

De klanten zullen volgens Bevelander voorlopig geen hinder ondervinden van het faillissement. Over de omvang van de schuld wil Bevelander niets kwijt.

Martijn Bevelander kwam tijdens het hoogtepunt van de dotcom-hype geregeld in het nieuws. Hij werd dan afgeschilderd als "puissant rijke twintiger" en reed steevast in een peperdure bolide. Ook werd zijn naam bekend vanwege de vele domeinkapingen die hij uitvoerde.

Nederland is nog niet van Martijn Bevelander af, de ex-ondernemer gaat wel door met zijn chatsite Chatplaza. "Maar er zijn meer bedrijven waar ik mee bezig ben."

Justitie doorzoekt kantoor RTV Oost

Ongeveer twintig agenten hebben woensdag het gebouw van RTV Oost in Hengelo doorzocht op videobanden waar mogelijk beelden opstaan van de voetbalrellen bij de wedstrijd FC Twente - FC Groningen, afgelopen zondag.

Het OM heeft die beelden opgeeist. Rond de middag werden een aantal zakken met videobanden meegenomen door de politie. Die zal maandag beginnen met het bekijken van de banden.

De inval van politie was nodig omdat de regionale omroep geweigerd had om de beelden af te staan aan Justitie. RTV Oost is bang voor represailles van de relschoppers.

"RTV Oost moet niet worden gezien als beeldenleverancier van justitie'', zegt adjunct-hoofdredacteur M. Oude Wesselink. De regionale omroep overweegt stappen te ondernemen. Gedacht wordt aan een aanklacht tegen de handelwijze van justitie. ,,Wij vinden deze methode van justitie buitenproportioneel.''

Zie verder:
FC Twente-supporters slaags met ME

Noodtoestand in ItaliŽ

In ItaliŽ is voor het hele land de noodtoestand afgekondigd in verband met de aanhoudende stroom illegale vluchtelingen.

De Italiaanse regering nam deze beslissing naar aanleiding van de komst van een schip met bijna 1.000 Koerdische vluchtelingen, afgelopen maandag in SiciliŽ. Door het uitroepen van de noodtoestand krijgt de Italiaanse politie meer bevoegdheden om de gigantische instroom van vluchtelingen aan te pakken.

Vandaag kwam de Italiaanse regering in spoedzitting bijeen voor overleg over de kwestie. Het kabinet-Berlusconi deed na afloop van het beraad een dringende oproep aan de overige landen in Europa om het probleem gezamenlijk aan te pakken.

Dit jaar zijn al 2.000 illegale vluchtelingen ItaliŽ binnengekomen via de Middellandse Zee.

Vastgeketende kat door trein overreden

BeNNiS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Hoorn is bij station Kersenboogerd vandaag een kat op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Rond 12:00 uur bonden onbekenden het weerloze diertje met een kabelslot vast aan de rails. De machinist van eerst passerende trein kon niet tijdig stoppen en reed over de kat heen.

De politie hoopt dat er getuigen zijn die tips hebben die naar de dader(s) van deze gruwelijke daad kunnen leiden.

VVD wil ontwikkelingshulp beperken

De VVD heeft, middels Frans Weisglas, in de Tweede Kamer gepleit voor beperking van de ontwikkelingshulp. Door de hoge Nederlandse bijdrage houden volgens hem andere Europese landen hun budget laag.

Zaterdag werd op de Eurotop in Barcelona afgesproken dat de EU-landen gemiddeld 0,39% van hun bruto nationaal product aan armoedebestrijding gaan besteden. Nederland geeft nu 0,8% van het BNP aan ontwikkelingshulp. Weisglas wil dat dit wordt teruggebracht tot 0,7%.

Dick Benschop (PvdA), staatssecretaris van Europese Zaken, reageerde woedend: "Weisglas geeft een benepen en kwaadwillende interpretatie van de afspraken weer".

NIPO peiling: LPF naar 29 zetels

ozy had ons via de newssubmit het volgende te melden: spreekt voor zich.

Ondanks de grote kritiek op Fortuyn's boek blijft de Lijst Pim Fortuyn stijgen in de peiling van het NIPO.

De peiling die het NIPO iedere week in opdracht uitvoert voor het actualiteitenprogramma 2 Vandaag, geeft aan dat hij nu op 29 zetels kan rekenen. De twee zetels lijken afkomstig van Leefbaar Nederland, dat met lijsttrekker Teeven nu nog maar op 5 zetels kan rekenen.

Grote verliezers onder de gevestigde partijen zijn opnieuw de PvdA (30 zetels), de VVD (25 zetels) en D66 (6 zetels). De lijst Fortuyn is in deze enquete samen met het CDA de tweede partij van Nederland geworden.

De Socialistische Partij van Jan Marijnisse kan rekenen op een winst van 2 zetels.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 30 (-15)
VVD ---> 25 (-13)
CDA ---> 29 (-)
D66 ---> 6 (-8)
GroenLinks ---> 10 (-1)
SP ---> 7 (+2)
ChristenUnie ---> 6 (+1)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 5 (+5)
Lijst Pim Fortuyn ---> 29 (+29)

Hoe hard mogen ouders slaan?

Het kabinet wil geen wettelijk verbod op het slaan van kinderen, maar is wel bereid te onderzoeken wat nog net wel en wat echt niet meer kan. De Tweede Kamer wikt en weegt over hoe hard ouders de handen mogen laten wapperen.

Zo mogen ouders hun kinderen een corrigerende tik geven. Daar is iedereen het wel over eens. Een stapje verder, een fysieke afstraffing dus, kan ook nog wel. Gevaarlijk wordt het pas als die zogenaamde fysieke afstraffing over dreigt te gaan in mishandeling.

Ook wil Vliegenthart bekijken of er een soort meldplicht moet komen voor hulpverleners die met kinderen werken. Het gaat dan vooral om hulpverleners die collega's betrappen op misbruik of mishandeling van kinderen.

Storm van kritiek op plannen Fortuyn

Er komt steeds meer kritiek op de plannen die Pim Fortuyn ontvouwd heeft in zijn boek De puinhopen van 8 jaar Paars.

De Grave: 'lichtelijk idioot'

Minister De Grave van Defensie is fel tegen de plannen van Pim Fortuyn om de lucht- en landmacht op te heffen. De bewindsman omschrijft ze als 'lichtelijk idioot'. Volgens de minister kost de ingreep zeker 40.000 arbeidsplaatsen.

Fortuyn wil dat beide krijgsmachtonderdelen in sterk afgeslanke vorm worden ondergebracht bij de marine. Volgens de VVD-minister maakt hij Nederland daarmee belachelijk.

De Waal: programma is absurd

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal waarschuwt de kiezers dat een stem op Pim Fortuyn een stem tegen de eigen portemonnee is. De Waal wijst daarbij op Fortuyns voorstellen ten aanzien van de WAO. Alleen mensen die door hun werk arbeidsongeschikt raken, zouden nog voor de regeling in aanmerking komen.

Volgens De Waal moeten werknemers zich voor 1400 euro per jaar bijverzekeren om buiten de bijstand te blijven bij arbeidsongeschiktheid. Fortuyns nieuwe boek noemt hij een "onsamenhangend samenraapsel van een hoop onzin". "Ik wil niet over de persoon spreken, maar zijn programma is absurd."

Remkes: Bloedbad

Volgens staatssecretaris Remkes kost het plan van Pim Fortuyn om de huursubsidie af te schaffen de schatkist uiteindelijk miljarden euro's. Om een `sociaal bloedbad' onder huurders te voorkomen zijn peperdure compensatiemaatregelen nodig.

Fortuyn wil de huursubsidie, waarbij mensen een tegemoetkoming krijgen die afhankelijk is van hun inkomen, afschaffen. Woningbouwverenigingen krijgen dan geld om alle woningen goedkoper te maken. Dat systeem is volgens Remkes 10 jaar geleden juist afgeschaft omdat het te duur was. Bovendien profiteren daar ook mensen met hoge inkomens van.

Volgens Remkes is het plan `onuitvoerbaar'. Het betekent dat veel mensen met huursubsidie moeten vertrekken uit duurdere huizen bij particuliere verhuurders. Anders gaan ze er financieel 10 tot 15 procent op achteruit, zo blijkt uit berekeningen van Remkes. Vooral AOW'ers zouden de dupe worden van het plan.

Melkert: Regering met Fortuyn ongewenst

De kans dat de PvdA meedoet aan een coalitie met Fortuyn is nihil. Pvda voorman Ad Melkert noemt de Lijst-Fortuyn "Nieuw Rechts". "Op basis van zo'n boek is geen samenwerking mogelijk. Dat is het uitgangspunt. Het machtscentrum ligt daar bij ťťn persoon," aldus Melkert, die het CDA wel beschuldigt van flirten met Fortuyn. "Is dit geflirt van het CDA serieus bedoeld of is het de onbeholpenheid die daar de boventoon voert?"

Melkert waarschuwt dat Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland uit zijn op de macht in Nederland. "Er is sprake van een claim op de macht. De toekomst van Nederland zal echt anders zijn. Dit wordt een harde, harteloze samenleving. Nederland is op een tweesprong. De PvdA moet nu gaan uitleggen wat de partij voor mensen kan betekenen," zegt Melkert.

-

Zo te lezen hebben de lijsttrekkers van de PvdA, VVD, CDA, D'66 en GroenLinks voldoende munitie om morgen in het lijsttrekkersdebat, in de Erasmus universiteit van Rotterdam, Pim Fortuyn te lijf te gaan.

Het debat zal morgenavond door 2Vandaag worden uitgezonden. Vanaf 17:30 Nederland 2.

Bizarre wedstrijd in auto voorbij

bramaan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 23-jarige MaleisiŽr Sritharan Amordalingam heeft een auto gewonnen. In de wedstrijd ging het erom wie van de vier deelnemers het het langst uithield in de hoofdprijs: een Ford Ranger. Van de vier deelnemers bleek Sritharan over het grootste uithoudingsvermogen te beschikken. Hij hield het 23 dagen vol.

De deelnemers mochten elke drie uur vijftien minuten de auto uit voor toiletbezoek. Ze mochten zich ondanks de hitte niet douchen, niet scheren en ook het aantrekken van schoon ondergoed was niet toegestaan. Omdat de deelnemers geen rommel of etensresten mochten weggooien, werd het in de auto steeds smeriger.

KLM dreigt te stoppen met vluchten naar CuraÁao

proximity had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Slecht nieuws voor de toeristen die naar CuraÁao op vakantie willen: De KLM dreigt haar verbinding Amsterdam-CuraÁao te staken als er nog ťťn bolletjesslikker overlijdt tijdens de vlucht. Dat heeft KLM-directeur Leo van Wijk gezegd voor de radio.

Wekelijks voert de KLM 19 vluchten van en naar CuraÁao uit. Per vlucht zijn naar schatting 60 cocaÔnesmokkelaars aan boord, die een bedreiging vormen voor de andere passagiers en het personeel, zo zei de KLM-topman. Vluchten tussen CuraÁao en Amsterdam moeten soms worden afgebroken omdat de situatie aan boord door zieke of agressieve bolletjesslikkers onhoudbaar is.

De KLM beseft dat het veel mensen zou benadelen door het schrappen van de lijndienst, maar Van Wijk benadrukt dat er geen sprake is van een loos dreigement.

Meer discriminatie van homo's en moslims

AnTjE en master_egg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Nederlandse anti-discriminatiebureaus worden moslims en homoseksuelen steeds vaker gediscrimineerd, het aantal klachten over discriminatie op grond van geloof of seksuele gerichtheid is het afgelopen jaar verdubbeld.

De bureaus schrijven dit toe aan de uitspraken van de omstreden imam El Moumni over de vermeende schadeijkheid van homoseksualiteit voor de samenleving. Een andere oorzaak zijn de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september.

60% van de 39.000 klachten van vorig jaar had betrekking op herkomst of huidskleur. De anti-discriminatiebureaus wijzen erop dat lang niet alle incidenten formeel worden gemeld en daardoor niet in de statistieken terechtkomen. De meldpunten werken inmiddels aan een beter registratiesysteem.

Japanse vrouw oudste persoon op aarde

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het oudste mens op aarde is een 114-jarige Japanse. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo woensdag op basis van de Guinness World Records. Kamato Hongo uit Kagoshima in de gelijknamige provincie in het zuidwesten van Japan is de opvolger van de Amerikaanse Maude Farris-Luse. Zij overleed eerder deze week op 115-jarige leeftijd.

Overigens leeft ook de oudste man van de wereld in Japan. Yukici Chuganji wordt komende zaterdag 113 jaar oud.

Toeschouwer gedood door ijshockeypuck

De 13-jarige Brittanie Cecil is maandag aan haar verwondingen overleden nadat ze een ijshockeypuck vol in haar gezicht kreeg. Dit gebeurde tijdens de NHL-wedstrijd tussen de Columbus Blue Jackets en de Calgary Flames.

De Noor Knutsen van de Calgary Flames maakte een slap schot over het plexiglas board heen en trof het meisje. Dit is de eerste keer in de Amerikaanse hockeyleague dat een toeschouwer werd gedood door een puck.

Met dank aan jolo voor de nieuwssubmit.

Leraar steelt telefoons leerlingen

Een leraar is door de Italiaanse politie aangehouden omdat hij telefoons en geld stal van zijn leerlingen. Leerlingen van een school in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Treviso klaagden steeds weer dat spullen uit hun jas waren ontvreemd.

De politie besloot twee agenten in burger in de school te posteren om de dader(s) op te sporen. Vermoed werd dat er een van de leerlingen achter de diefstallen zat. Maar de twee agenten in burger betrapten een 54-jarige leraar op heterdaad nadat hij de garderobe van de school was binnengeslopen. De man bekende onmiddellijk. Op deze manier zou hij zich 750 euro en talrijke mobiele telefoons hebben toegeŽigend.

Dagobert & Canada deeltje I

Zoals enkele gehoord hebben en ondertussen meerdere gezien hebben aan mn icon op het forum, gaat deze jongeman volgend jaar naar Canada. Allemaal erg leuk en het avontuur staat te wachten aan de overkant van de grote oceaan. De eerste ideeŽn springen je tebinnen en dus pakte ik de computer en ging op zoek.

Daar surf je dan, je toekomst tegemoet over de brede wegen van het internet. Het doel van de reis was het verzamelen van informatie en na een paar dagen had ik welgeteld twee organisaties die mij misschien naar Canada konden begeleiden. Vol goede moet schrijf ik me in bij de eerste organisatie, krijg ik doodleuk een belletje terug dat ik helaas drie maanden te oud ben en dus alleen voor een duur programma in de USA in aanmerking kom

Ik ga dus half in zak en as een andere bellen. Ook daar krijg ik te horen dat ik te oud ben en nu wel precies drie dagen Het gaat dus weer lekker en ik dreig de moed op de te geven. Maar dant komt een derde organisatie in beeld, zij bieden een jaar in Canada aan en ik ben niet eens te oud.

Vraag dus snel een info folder aan en van de prijsbijlage schrik ik toch behoorlijk en dan blijk ik ook voor die tijd mijn rijbewijs te moeten hebben. Dat was neit helemaal mijn planning, dus ik ga kijken of het niet zonder kan. Jammer maar helaas, want ze zijn daar onverbiddelijk. Daar zakt de moed me helemaal van in de schoenen en ik had me haast ingeschreven voor het volgende jaar bij de Universiteit als mijn ouders me niet over de brug hadden geholpen. Zij kwamen met het idee om het zelf dan maar te regelen.

Zo gezegd zo gedaan en de volgende dag begon ik vol goede moed aan mijn missie.

Tot zover deeltje I, deel II komt er aan

IsraŽl: 7 doden bij zelfmoordaanslag op bus

In het noorden van IsraŽl zijn bij een zelfmoordaanslag zeker zeven doden gevallen. Meer dan 30 mensen raakten gewond. De aanslag had plaats in een volle bus, die onderweg was van Tel Aviv naar Nazareth.

De IsraŽlische politie meldt dat er in de bus voornamelijk Arabische IsraŽliers zaten die op weg waren naar hun werk. Het was de tweede aanval in IsraŽl binnen een etmaal. In de nacht van dinsdag op woensdag vielen twee Palestijnen een dorpje ten zuiden van Jeruzalem binnen en verwondden daar vier IsraŽliers. De twee aanvallers werden later gedood door grenswachten.

Het optimisme over toenadering tussen IsraŽl en de Palestijnen is door de aanslag behoorlijk afgenomen. De Amerikaanse gezant Anthony Zinni probeert een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, maar de regering-Sharon stelt als voorwaarde dat de Palestijnse leider Arafat nieuwe terreurdaden in IsraŽl voorkomt.

Justitie: Minder Asielzoekers in 2002

De eerste twee maanden van dit jaar is het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt verder gedaald. 4350 Mensen vroegen asiel aan, terwijl dat er in januari en februari 2001 in totaal 6502 waren, zo bevestigde het ministerie van Justitie woensdag.

Het geschatte aantal instromende asielzoekers, rekening houdend met de dalende trend, in 2002 komt dan uit op 22.000. In 2001 waren dat er bijna 33.000 en in 2000 44.000. De vluchtelingenstroom is daarmee terug op het niveau van begin jaren negentig.

Volgens het ministerie van Justitie is de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet het wondermiddel waardoor het aantal asielzoekers is afgenomen. Asielzoekers kunnen door die wet minder lang door procederen.

33% moest gelijk vertrekken
Eenderde van de asielzoekers moest direct vertrekken omdat ze geen recht op verblijf in Nederland hadden of omdat ze via een ander land naar Nederland reisden. Volgens de regels moeten zij asiel aanvragen in het eerste EU-land dat ze aandoen. De meeste asielzoekers kwamen opnieuw uit landen als Sierra Leone, Angola en Iran.

Groot ongeluk op Amsterdamse ring

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdagmorgen rond 7.30 uur zijn zes auto's en een motor met elkaar in botsing gekomen op de binnenring van de A10 nabij de afslag Rai. Er zijn gewonden afgevoerd met ambulances, hoe ernstig zij er aan toe zijn is niet duidelijk.

Door het ongeval moesten twee banen worden afgesloten en onstonden er enorme files op de ring en de aansluitende snelwegen A1, A2 en A4.

Om 9.00 uur stond op de ring tussen Kadoelen en de Rai nog een file van 16 kilometer.

EU verbiedt direct innen van verkeersboetes

Tomsworld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Automobilisten die in een ander EU-land bekeurd worden, zijn niet langer verplicht die boete meteen te betalen.

Bovendien mogen in heel de EU voortaan de verkeersboetes voor buitenlanders niet hoger zijn dan voor de eigen onderdanen. Dat besliste het Europese Hof van Justitie in Luxemburg gisteren, op grond van de klacht van een Duitse automobilist tegen de Italiaanse verkeerspolitie.

Het nieuws staat woensdag in de kranten Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg. Basis voor de uitspraak is het gelijkheidsbeginsel, dat discriminatie op grond van nationaliteit verbiedt.

Staatssecretaris: Corrigerend pak slaag mag

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een opvoedkundige tik is nog geen kindermishandeling. Een wettelijk verbod op billenkoek zien de staatssecretarissen Vliegenthart (Welzijn) en Kalsbeek (Justitie) daarom niet zitten.

Enkele fracties in de Tweede Kamer willen een wettelijk verbod in stellen op het slaan van kinderen, ook als het niet direct gaat om mishandeling. Uit onderzoek in andere Europese landen, die een dergelijk verbod wel kennen, blijkt dat er een preventieve werking uitgaat van een wettelijk verbod op klappen uitdelen.

Symboolwetgeving
PvdA-Kamerlid Arib is ook tegen een opvoedkundig pak slaag. Zij denkt dat een verbod op slaan ertoe zou kunnen leiden dat er uiteindelijk minder kinderen worden mishandeld, omdat de drempel hoger wordt gelegd. "Er is geen wet die fysiek straffen verbiedt. Het kabinet doet dit idee af als symboolwetgeving, maar dat is te kort door de bocht. Je geeft als overheid dan juist aan dat je slaan afkeurt", aldus het PvdA-Kamerlid.

Vliegenthart en Kalsbeek zegden de Tweede Kamer toe te zullen onderzoeken waar de grens ligt tussen wat wel en niet kan als het gaat om fysiek straffen. Een wettelijk verbod gaat de bewindsvrouwen te ver.

Gossip: Birgit Schuurman zwanger?

Icekool had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Is Birgit Schuurman zwanger? Wel volgens enkele bezoekers van het Mokkelforum. Die meldden dat Birgit recentelijk het ziekenhuis heeft bezocht in verband met haar zwangerschap.

Op haar website staat het volgende te lezen: De komende tijd zal Birgit slechts sporadisch optreden, omdat ze aan het werk is voor haar tweede album. Is dat de werkelijke reden?

Grote brand in AZC Zutphen

ABC-tje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het asielzoekerscentrum (AZC) in Zutphen woedde vannacht een zeer grote brand. …ťn van de woon-units ging volledig in vlammen op. De brand werd rond 1.15 ontdekt. Hierop rukte de brandweer Zutphen gelijk met vrijwel alle voertuigen uit, ook de korpsen van Lochem en Barchem zijn ingezet.

Water werd aangevoerd van grote afstand uit de naast gelegen woonwijk Leesten. De verwachting is dat de brandweer nog enkele uren bezig zal zijn de bluswerkzaamheden af te ronden.

Brand meester
Omstreeks 3.50 uur was de brand in het AZC Zutphen meester. Behalve het getroffen gebouw heeft ook een van de andere panden op het terrein lichte schade opgelopen. In het totaal zijn 60 mensen geŽvacueerd. 1 man is in paniek uit een raam gesprongen en heeft zijn heup gebroken.

Brandstichting
Inmiddels is ook bekend gemaakt dat de politie kort na de melding een 23-jarige bewoner van het AZC heeft opgepakt op verdenking van brandstichting.

Politie voorkomt seksorgie tieners

Veel Fok!kers hadden dit getipt via de newssubmit:

De politie in Haarlem heeft op het nippertje een seksorgie van tien jongens met drie minderjarige meisjes in Hotel Haarlem-Zuid voorkomen.

Een anonieme tipgever belde door dat er in de hotelkamer mogelijk ontucht zou plaatsvinden. De politie reed naar het hotel en trof in twee hotelkamers drie Haarlemse meisjes van 14 en 15 jaar oud aan en een groep van tien Haarlems jongens van tussen de 14 en 20 jaar. Sommige van de jongens waren al half ontkleed.

De jongeren bleken seks met elkaar te willen hebben, en er bleek dat de meisjes vrijwillig in de kamer waren en geen aangifte wensten te doen. De ouders van de meisjes zijn door de politie ingelicht.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.