FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 juni 2024

Duitsland naar kwartfinale na overwinning tegen Denemarken op EK voetbal

Duitsland heeft zich via een 2-0 overwinning op Denemarken geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal in eigen land. De wedstrijd in Dortmund werd tijdelijk gestaakt vanwege onweer.

Duitsland opende sterk tegen Denemarken. In de beginfase van het duel kregen de Duitsers meerdere kansen om op voorsprong te komen en na drie minuten leek het er ook op dat Duitsland wist te scoren. Nico Schlotterbeck kopte binnen, maar de openingstreffer werd afgekeurd vanwege een overtreding.

Na het sterke begin van de Duitsers kwamen de Denen beter in de wedstrijd en werden ook gevaarlijk. Tien minuten voor de rust werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd vanwege onweer, maar na de hervatting was Denemarken het dichtst bij de openingstreffer. Na een geweldige counter stond Rasmus Hojlund alleen tegenover Manuel Neuer, maar kreeg de bal niet voorbij de Duitse doelman.

Na rust leek Denemarken wel te scoren. Direct in de tweede helft scoorde Joachim Andersen, maar na ingrijpen van de VAR wat enige tijd in beslag nam werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Enkele minuten daarna kreeg Duitsland een strafschop na lichtjes hands van Andersen. De penalty werd vervolgens benut door Kai Harvetz en Duitsland kwam op voorsprong.

Denemarken probeerde het wel en werd ook gevaarlijk, maar kwam niet tot scoren. Met nog ruim twintig minuten te spelen besliste Jamal Musiala de wedstrijd. Het jonge talent werd diep gestuurd waarna hij het afmaakte. Even daarvoor was Harvatz nog dicht bij zijn tweede.

Duitsland wacht in de kwartfinale Spanje of Georgië. De beide landen spelen zondagavond hun achtste finale.

Titelverdediger Italië uitgeschakeld door beter Zwitserland op EK voetbal

Titelverdediger Italië is door Zwitserland uitgeschakeld in de achtste finales van het EK in Duitsland. In Berlijn wonnen de Zwitsers met 2-0 en staan in de kwartfinale tegen Engeland of Slowakije.

Italië werd ternauwernood tweede in de poule door in de extra tijd een gelijkspel eruit te slepen tegen Kroatië. De Italiaanse bondscoach was niet tevreden over de poulefase en voerde maar liefst zes wijzigen door in zijn basiself, maar dat zou de Italianen niet helpen. Zwitserland was beter dan Italië en kwam na ruim een half uur op voorsprong door een goal van Remo Freuler.

Snel in de tweede helft kwam Zwitserland ook op 2-0, ditmaal door een fraaie goal van Ruben Vargas. Italië probeerde daarna nog wel, maar kon niet overtuigen in Berlijn. Gianluca Scamacca was in de slotfase nog wel dicht bij de aansluitingstreffer. Hij raakte van dichtbij de paal.

Zwitserland is door de winst de eerste kwartfinalist op het EK voetbal. In de kwartfinale speelt het tegen de winnaar van Engeland en Slowakije, die zondagavond plaatsvindt.

F1: Verstappen op poleposition in Oostenrijk

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander reed in de kwalificatie met zijn Red Bull naar een tijd van 1.03,314, waarmee hij ruim sneller was dan de McLaren van Lando Norris en de Mercedes van George Russell.

Na de sprintrace van eerder op de dag hadden alle teams flink gesleuteld aan de auto's om deze sneller te maken voor de rest van het weekend. Dit zorgde ervoor dat er in Q1 direct al veel drukte op de baan was en alle rijders meerdere runs deden. Coureurs zoals Verstappen reden op gebruikte banden, terwijl anderen nieuwe banden moesten gebruiken. Het was spannend, want de top twintig zat binnen acht tienden van een seconde. Uiteindelijk waren Alexander Albon, Lance Stroll, Valtteri Bottas, Logan Sargeant en Guanyu Zhou na de eerste sessie klaar.

In het tweede bedrijf was het opnieuw spannend, waarbij iedereen opnieuw twee runs deed, al had Verstappen dit niet nodig gehad. Teamgenoot Sergio Perez moest alles geven om door te gaan en verbruikte hierbij al zijn nieuwe zachte banden. Nadat de vlag gevallen was vielen Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda en Fernando Alonso af.

Verstappen zette in Q3 met een 1.04,426 meteen de toon en reed Norris en Russell op grote achterstand. In de tweede run ging het met 1.04,314 nog een fractie sneller en behielden Norris en Russell door tijdsverbeteringen hun posities. Carlos Sainz klokte de vierde tijd, voor Lewis Hamilton en Charles Leclerc die zijn laatste run verpestte door vanaf bocht vier overal de binnenkant van de bocht te missen en een aantal keren door het grind te gaan. Oscar Piastri ging ook te wijd en moest met positie zeven genoegen nemen, voor Perez, Nico Hülkenberg en Esteban Ocon.

Van den Broek schenkt Bardet ritzege en gele trui in openingsrit Tour de France

Romain Bardet heeft de openingsetappe van de Tour de France gewonnen. De Fransman van Team dsm-firmenich PostNL won voor zijn ploeggenoot Frank van den Broek. De Fransman en de Nederlander bleven net het peloton voor, waar Wout van Aert de sprint van het peloton won. Bardet is de eerste geletruidrager.

De start van de Tour de France was voor het eerst in Italië. De 111ste editie ging van start in Florence en was direct een lastige rit in Italië. Verschillende hellingen van de tweede en derde categorie lagen op het parcours. In de beginfase van de openingsrit warren er verschillende aanvallen, maar die kregen de ruimte niet. Na dertig kilometer ging Frank van den Broek en de Nederlander kreeg zes vluchtgenoten met zich mee, namelijk Matej Mohoric, Ion Izagirre, Valentin Madouas, Clément Champoussin, Sandy Dujardin en Mattéo Vercher. Later zouden ook nog Jonas Abrahamsen en Ryan Gibbsons aansluiten.

De kopgroep nam zes minuten voorsprong, waarna het peloton langzaam in gang schoot dankzij EF Education. Sprinters als Mark Cavendish en Fabio Jakobsen moesten al snel passen en zouden op ruime achterstand finishen. De voorsprong van de kopgroep ging snel naar beneden, zeker nadat UAE Emirates zich op kop van het peloton meldde. De ploeg van Tadej Pogacar zorgde op zeventig kilometer van de streep voor een forse tempoversnelling in het peloton en dunde het peloton snel uit.

Op de volgende beklimming van de dag, de Côte de San Leo, ging Romain Bardet in de tegenaanval. De Franse klimmer reed naar zijn ploeggenoot Van den Broek, die op hem wachtte en vervolgens reden ze naar de koploper Madouas toe en lieten hem vervolgens op de laatste klim van de dag achter.

Bardet en Van den Broek hadden op de top van de laatste klim nog anderhalve minuut voorsprong met nog 25 kilometer te gaan. De twee bleven een jagend peloton nipt voor, waarna Van den Broek de zege gaf aan zijn ploeggenoot Bardet. Van Aert won de sprint van het peloton.

Results powered by FirstCycling.com

Dominante Bearman wint F2-sprintrace Red Bull Ring, Verschoor onzichtbaar

Op de Red Bull Ring is zaterdagmiddag de sprintrace verreden van het weekeinde in de Formule 2. Wat de overwinning betreft werd dat niet al te spannend, maar iets verder naar achteren werd er wel prima gevochten.

Kush Maini stond op poleposition en had Oliver Bearman naast zich, met Pepe Marti en Isack Hadjar op rij twee. Zij werden gevolgd door Taylor Barnard, Paul Aron, Franco Colapinto, Gabriel Bortoleto, Joshua Dürksen en Dennis Hauger - Richard Verschoor vertrok vanaf de zeventiende plek.

Bearman kende een uitstekende start en greep de leiding, terwijl ook Marti langs Maini reed - Hadjar zakte juist terug tot buiten de top-10. Maini slaagde er niet in zijn derde plek te verdedigen, teamgenoot Bortoleto en Colapinto gingen er voorbij, nadat Aron dat ook al had gedaan.

Aron was lekker op dreef en reed voorbij Bortoleto naar plek drie, terwijl Bearman onbedreigd naar de overwinning reed, zijn eerste van het jaar. Marti pakte de tweede plek, kampioenschapsleider Aron zette zijn consistente seizoen voort met een derde plek - Verschoor moest het doen met de twintigste positie.

'Blue suéde shoes' geveild voor 140.000 euro

De blauwe suède schoenen die Elvis Presley ooit droeg tijdens een televisieoptreden zijn op een veiling in Engeland verkocht voor 120.000 pond. Dit komt overeen met ongeveer 140.000 euro. De zogenaamde hamerprijs was 95.000 pond. Daar komen nog kosten en btw bij.

'Blue Suede Shoes' is ook de titel van een van de beroemdste liedjes van Elvis Presley. 

Het nummer is geschreven door rock-'n-roll pionier Carl Perkins. Volgens het Engelse veilinghuis Henry Aldridge & Son kocht Elvis Presley de schoenen nadat hij het nummer had opgenomen. De authenticiteit van de schoenen werd bevestigd door de toonaangevende Elvis-expert Jimmy Velvet.

Volgens de website van het veilinghuis had Presley de schoenen aan een vriend gegeven kort voordat hij werd opgeroepen voor militaire dienst.

De ster, die in 1977 overleed, zou ze gedragen hebben onder een smoking tijdens een televisieoptreden in de fifties.

Trump: 'overwinning op Biden in presidentieel debat'

Donald Trump maakte vrijdag president Biden belachelijk wegens zijn slechte prestatie tijdens het presidentiele debat, waarbij Trump suggereerde dat de zwevende kiezer nu toch de keuze zou kunnen maken op hem te stemmen.

Trump riep zijn aanhangers bijeen in Virginia, dat sinds 2004 niet meer is gewonnen door een Republikeinse presidentskandidaat, en dus belangrijk is bij de komende verkiezingen. De voormalige president viel Biden af op zijn beleid en noemde hem een "domme, domme, domme man".

Zo goor is ons zwemwater

Eindelijk! De zon schijnt, het is lekker warm; de zomer is nu echt begonnen. Tijd voor een duik dus. Maar: kun je overal zomaar in het water plonzen? Expert waterkwaliteit Mike Lurling (Wageningen University & Research) legt in deze video uit dat niet iedere zwemplek zo schoon is als je misschien zou denken. En dat vieze water kan invloed hebben op je gezondheid. Hoe wordt ons water zo vies? Waarom word je daar ziek van? En hoe bescherm je jezelf ertegen? Dat legt Mike uit in deze video!

0:00 Is ons water schoon genoeg om in te zwemmen?
0:15 Bacteriën in (zwem)water
0:30 Waarom zitten er bacteriën in het water?
2:08 Kun je ziek worden van zwemwater?
2:35 Wat je moet doen als je alsnog wilt zwemmen in de gracht

Kamala Harris: verkiezingen zullen niet 'door één avond in juni' worden beslist

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris probeerde vrijdag tijdens een bijeenkomst in Las Vegas de zorgen van Democraten over haar running mate, Joe Biden, weg te nemen. Een dag na het zwakke optreden van de president in het eerste debat van het verkiezingsseizoen 2024.

Ze zei dat "deze race niet beslist zal worden door één avond in juni". Harris ziet de verkiezing als een keuze "tussen iemand die liegt en iemand die leidt". "Bij een echte leider is karakter belangrijker dan stijl," zei Harris. "En Donald Trump heeft gewoon niet het karakter om president van de Verenigde Staten te worden."

Terwijl ze de slechte prestaties van Biden tijdens het debat beaamde, benadrukte Harris de inhoud van de opmerkingen van Trump tijdens het debat, inclusief zijn weigering om de relschoppers die het Capitool op 6 januari 2021 bestormden te veroordelen. “Het debat heeft de inzet van deze verkiezingen duidelijk gemaakt”, zei Harris.

Biden is ondanks zijn slechte performimg op het debat nog steeds van plan zich kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn. Hij is ook van plan om de verkiezingen te winnen, aldus de 81-jarige op een campagne-evenement in de staat North Carolina.

"Ik debateer misschien niet meer zo goed als vroeger, maar ik weet wel hoe ik het werk van president moet doen"aldus Biden. Sinds het debat is er in de VS steeds meer discussie over de vraag of hij nog wel geschikt is om nog eens vier jaar in het Witte Huis te functioneren of dat hij vervangen moet worden door een jongere kandidaat.

De officiële nominatieconventie van de Democratische Partij vindt plaats in augustus. Biden had de voorverkiezingen van zijn partij als presidentskandidaat duidelijk gewonnen.

F1: Verstappen zegeviert in sprintrace in Oostenrijk

Max Verstappen heeft de sprintrace tijdens het grandprixweekend in Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander moest er in de eerste ronden hard voor werken om de McLarens van zich af te houden, maar nadat de ban eenmaal gebroken was reed hij langzaam weg bij Oscar Piastri en Lando Norris.

Verstappen startte de sprintrace vanaf de eerste positie, maar moest nog een keer op herhaling omdat de eerste start afgebroken werd door een fotograaf die niet op een veilige plek stond. Verstappen was direct goed weg, gevolgd door Norris en Piastri. Verder naar achteren kende Charles Leclerc een goede start en schoof al snel door van plek tien naar zeven.

Vooraan moest Verstappen flink verdedigen op Norris die in de DRS van de Nederlander zat. Na vier ronden pakte Norris de eerste positie af, maar Verstappen sloeg voor bocht vier gelijk terug, waardoor Piastri door kon schuiven naar positie twee. Dit gaf de Nederlander iets meer lucht, al zat Piastri nog wel in de DRS. Daarachter schoof George Russell door naar plek vier.

Het duurde tot de negende ronde voor Verstappen de ban gebroken had en langzaam weg kon rijden bij Piastri. De Australiër kreeg langzaam maar zeker McLaren-teamgenoot Norris weer in zijn nek. Daarachter waren de verschillen groot zodat er weinig aanvallen meer waren, behalve in het achterveld waar Fernando Alonso twee posities verloor aan Nico Hülkenberg en Daniel Ricciardo.

Na 23 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Piastri en Norris. Russell reed naar de vierde positie, voor Sainz, Lewis Hamilton, Leclerc en Sergio Perez.

Slipstreamgevecht in Formule 3-sprintrace Red Bull Ring, crash Montoya

De jongelingen in de Formule 3 hebben op de Red Bull Ring in Oostenrijk het startschot gegeven voor weer een mooi raceweekeinde. Zaterdagochtend werd de sprintrace verreden en dat werd een flink slipstreamgevecht, zoals wel vaker op het Oostenrijkse circuit.

Martinius Stenshorne vertrok vanaf poleposition, naast Christian Mansell. Nikola Tsolov en Alex Dunne volgden op rij twee, voor Sebastian Montoya, Laurens van Hoepen, Oliver Goethe, Dino Beganovic, Gabriele Mini, Tim Tramnitz, Arvid Lindblad en Noel Leon.

In het achterveld ging het fout in de eerste bocht, waarbij Kacper Sztuka stil kwam te staan en voor een safety car zorgde - Beganovic spinde daar en zakte een plek of twintig terug. Na een paar ronden konden we door, met de sterk vertrokken Mansell en Tsolov voorop, gevolgd door McLaren-juniors Stenshorne en Dunne.

Na een ronde of drie ging Tsolov fraai buitenom langs teamgenoot Mansell naar de leiding, maar de Bulgaar wist zich niet los te rijden en moest bijna tien ronden later het gevecht weer vol aan gaan. Mansell ging er toch weer voorbij, terwijl Dunne alles uit de kast moest trekken om plek vier te verdedigen tegen Montoya, Mini én Van Hoepen.

Stenshorne kwam zich ineens melden in de strijd om de leiding en ging naar plek twee, terwijl Tsolov juist de eerste plek weer pakte. Achter hen ging het echter behoorlijk fout: Montoya probeerde Dunne weer te passeren, werd door de Ier geraakt, schoot van de baan af en knalde hard in de barrières - de zoon van Juan-Pablo Montoya was gelukkig wel in orde.

De boel werd snel opgeruimd en met Tsolov, Stenshorne, Mansell, Dunne en Van Hoepen voorop werd er nog één ronde geracet. In de volgorde veranderde voorin echter niks meer en dus pakte Tsolov een fraaie zege, voor Stenshorne en Mansell.

Tour: Etappe 1 - Grand Départ...met zware Italiaanse rit

De mussen zijn alweer eventjes dood van de daken gevallen door de hitte, dus dan weten we hoe laat het is: de Tour de France gaat beginnen! En dat is dit jaar niet zomaar iets, de Grand Départ vindt plaats in Firenze en inderdaad, dat ligt in Italië, waar zelfs de hele etappe verreden wordt.

Voor het eerst in de historie vertrekt de Tour in het land van de Giro en het is gelijk een serieus zware beproeving. Zo duurt het amper dertig kilometer voor men al gaat beginnen aan de eerste klim van de Tour dit jaar, de Colle Tre Faggi, dik twaalf kilometer aan ruim boven de vijf procent, pittig dus.

Na een lange afdaling volgt een klein edoch pittig klimmetje, gevolgd door de tien kilometer lange Passo del Carnaio aan bijna vijf procent. Vervolgens krijgt men nog eens een stuk van vijftig kilometer voor de kiezen met vier beklimmingen, twee van de tweede en twee van de derde categorie.

Aan het eind van de loodzware, 206 kilometer lange rit volgt nog een stuk dalen, gevolgd door zo'n vijftien vlakke kilometers naar de finish. In Rimini strijden de overgebleven renners dan om de eerste etappezege van deze Tour, waar de toppers zich toch gelijk moeten zullen tonen.

Voor een zeer uitgebreide voorbeschouwing van niet alleen de etappe, maar ook het hele deelnemersveld, verwijzen we graag even door naar het werk van Rellende_Rotscholier, hier te vinden. De etappe gaat om 12.40 uur van start, de finish wordt zo tegen een uur of zes verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: zomers warm, vanavond code geel in Limburg

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Waarschuwing:
Vanavond trekken er vooral in Limburg enkele stevige regen- en onweersbuien over. Bij deze buien kan er naast hagel ook in korte tijd veel neerslag vallen met plaatselijke wateroverlast tot gevolg. De zware buien zullen aan het begin van de nacht naar zondag Limburg weer verlaten. Bij de buien kan in enkele uren tijd mogelijk 30-50 mm vallen. Naast veel regen ìs ook hagel mogelijk tot 2 cm. 

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend komt er eerst plaatselijk wat grondmist voor, deze zal snel verdwijnen. Verder is het vrij zonnig en droog. Er staat weinig wind.

Vanmiddag is het eerst nog vrij zonnig. Later komt er meer bewolking. Mogelijk valt er in het zuidoosten tegen de avond een enkele bui. De maximumtemperatuur ligt rond 25°C, alleen in de kuststrook blijft de temperatuur enkele graden achter. Landinwaarts staat er weinig wind, maar in de kustprovincies steekt een matige wind van zee op.

Vanavond trekken er vooral in Limburg enkele (stevige) regen- en onweersbuien over. Naast hagel kan er in korte tijd veel neerslag vallen en is er kans op plaatselijke wateroverlast. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk meest droog. De wind is zwak tot matig en komt uit het noorden.

Vannacht blijft het oosten zuidoosten van het land kans houden op buien, mogelijk met onweer. Elders blijft het droog. Het koelt af naar ongeveer 16°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Avondlucht in Purmerend (Foto: Spylacopa_68)
Avondlucht in Purmerend (Foto: Spylacopa_68)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1316

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #216 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1317
special
Random Pics van de Dag #1316
special
Random Pics van de Dag #1315
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
©FOK.nl e.a.