In de straten van St Petersburg in Florida is zondagavond het nieuwe seizoen in de IndyCar Series van start gegaan. Wat de winst betreft was het niet de meest enerverende race ooit, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken nu het seizoen weer onderweg is.
De eerste poleposition van het jaar was voor Josef Newgarden, die met Felix Rosenqvist op de voorste rij stond. Pato O'Ward en Colton Herta stonden op rij twee, voor Romain Grosjean, Marcus Ericsson en Rinus van Kalmthout, die van plek zeven vertrok. De top-10 werd gecompleteerd door Will Power, Scott McLaughlin en Marcus Armstrong.
Newgarden en Rosenqvist behielden hun posities bij de start, Herta ging voorbij O'Ward en Ericsson ging net als McLaughlin en Van Kalmthout langs Grosjean. Na ruim een kwart van de race stond Armstrong stil: hij had de muur geraakt, waarna vrijwel iedereen binnen kwam voor nieuwe banden. Christian Lundgaard bleef buiten en pakte zo de leiding, voor Rosenqvist, Herta, Newgarden en O'Ward.
Even na de helft van de race viel Ericsson stil, waardoor Van Kalmthout opschoof naar plek zes. Dat duurde niet lang, want hij begon het wat lastig te krijgen en zag Power en Dixon langszij komen. Een kleine 35 ronden voor het einde werd de in principe laatste serie pitstops geopend, gelijk daarna zorgde een spin van Linus Lundqvist voor een caution.
Met Newgarden, O'Ward, Herta, McLaughlin en Rosenqvist voorop kon er weer geracet worden, waarna Power zich in rap tempo naar plek vier reed, achter McLaughlin - Herta had het zwaar. Daarmee was de strijd voorin gestreden: Newgarden reed naar een zeer dominante overwinning, ver voor O'Ward, McLaughlin, Power en Herta - Van Kalmthout finishte als tiende.
Bijna iedereen heeft tegenwoordig zijn netwerknaam wel veranderd in iets anders dan de standaard Ziggo1984 of KPN666. Of het nou iets creatiefs is of gewoon je naam of adres, de gevolgen zijn vast niet zo groot geweest als de keuze die een politiek geëngageerde Rus maakte.
Je wifi netwerk adverteren met Slava Ukraini wordt niet gewaardeerd door de Russische autoriteiten. Een politieagent merkte deze strijdkreet op en rapporteerde dit. De rechter heeft gevonnist dat de verantwoordelijke student 10 dagen moet brommen wegens het publiekelijk tonen van nazisymbolen of symbolen van een extremistische organisatie.
Of de gevangenis ook een creatieve SSID heeft is niet bekend. De student kan even nadenken over een meer subtiele steunbetuiging aan de Oekraïense broeders.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
NEC Heeft in de Eredivisie een 2-0 zege geboekt op sc Heerenveen. Het klom daardoor op de ranglijst naar de zesde plek op één punt van Ajax.
In de eerste helft viel er niet veel te genieten. Het enige gevaar was een vrije trap van CHery en de rebound van González in de openingsfase maar daar greep keeper Van der Hart goed in. Na rust begon de thuisploeg fel met een bal op de lat van Ogawa als belangrijkste wapenfeit. Nadat Chery geblesseerd uitviel doofde ook dit offensief weer uit.
NEC richtte zich uiteindelijk toch weer op en kreeg ook weer kansen. Tahir voorkwam op de lijn dat Ogawa scoorde maar uit de daaropvolgende hoekschop was het alsnog raak. Ogawa kopte de 1-0 binnen. Een minuut later viel ook al de 2-0, González scoorde na een voorzet van Hoedemakers.
N.E.C. Nijmegen
|
2 - 0
|
sc Heerenveen
|
67' Ogawa 68' González |
|
|
|
|
Stadion: De Goffert, Nijmegen Toeschouwers: 12.500 Arbiter: Kooij |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Cillessen v.Rooij Nuytinck Sandler Baas Chery (Borges Sanches/49) González (Verdonk/88) Sano Hoedemakers Hansen (Schöne/50) Ogawa (Sow/82) |
|
v.d.Hart Braude v.Beek Bochniewicz Köhlert Wålemark (Nunnely/ 68) Haye (v.Ottele/74) Tahiri (Loizou/ 74) Olsson Sahraoui v.Amersfoort (Karlsbakk/74) |
Ten opzichte van de vorige peiling is te zien dat drie van de vier formerende partijen in zetelaantal dalen. De PVV zakt 3 zetels, NSC en BBB leveren beide 1 zetel in. De VVD klimt 2 zetels omhoog. Het CDA, de SP en JA21 slepen een zetel extra binnen, bij de rest van de partijen vindt er geen verschuiving in zetels plaats.
De zetelpeiling door Ipsos op 27 februari schetste vrijwel hetzelfde beeld:
Onderstaande illustratie geeft het grillige verloop van de zetelpeilingen in de laatste 15 maanden goed weer:
Op het Lusail International Circuit is zondag het MotoGP-seizoen van start gegaan. De Grand Prix van Qatar werd wat de overwinning betreft niet de meest enerverende race ooit, maar vooral daarachter was het zeker een vermakelijk begin van het jaar.
Net als in de sprintrace was de poleposition voor Jorge Martin, met Aleix Espargaro en Enea Bastianini naast hem op rij één. De tweede rij werd gevormd door Brad Binder, Francesco Bagnaia en Marc Marquez, voor Fabio Di Giannantonio, Pedro Acosta en Alex Marquez. Maverick Viñales, Jack Miller en Raul Fernandez startten vanaf rij vier, voor Johann Zarco, Miguel Oliveira en Marco Bezzecchi.
De motor van Fernandez gaf op de grid de geest, maar hij weigerde de pitstraat in te gaan, waardoor de hele boel vertraging op liep. Na wat wachten kregen we een extra opwarmronde en mocht Fernandez vanaf de laatste plek op de grid starten, waarbij Bagnaia een topstart kende en de leiding pakte, voor Martin, Binder, Marc Marquez, Bastianini en Miller.
Miller gleed na ronde één onderuit, terwijl zijn teamgenoot Binder plek twee overnam van Martin. Dat duurde niet heel lang, terwijl Marc Marquez aan kon sluiten op plek vier en debutant Acosta op de zesde plek reed, vlak achter Alex Marquez. Halverwege de race was het allemaal wat gekalmeerd en had Bagnaia een mooie voorsprong op Binder, Martin en Acosta, die Marc Marquez verschalkte.
In de slotfase begon Acosta het bijzonder zwaar te krijgen, hij zakte beetje bij beetje weg naar de achtste plek. Bagnaia sloot ondertussen zijn snaarstrakke race op overtuigende wijze af als winnaar, voor Binder en Martin. Marc Marquez sloot zijn Grand Prix-debuut op de Ducati af met plek vier, voor Bastianini, Alex Marquez, Di Giannantonio, Espargaro en Acosta.
Remco Evenepoel heeft de slotrit in Parijs-Nice gewonnen. De sterke Belgische kampioen opende al op meer dan veertig kilometer van de aankomst de aanval, enkel Matteo Jorgenson kon volgen. In de sprint was Evenepoel de snelste, maar de eindzege ging wel naar de Amerikaan van Team Visma | Lease a Bike.
De slotrit in Parijs-Nice is traditioneel een korte, maar lastige rit rondom Nice. Brandon McNulty ging de slotdag in als leider, de Amerikaan had maar vier seconden voorsprong op zijn landgenoot Matteo Jorgenson. Ook Mattias Skjelmose en Remco Evenepoel stonden niet ver in het algemeen klassement.
Na verschillende aanvallen in het begin van de wedstrijd was alles weer samen gekomen op vijftig kilometer van de finish en daar zou ook de finale van de etappe beginnen. Op de Côte de Peille opende Evenepoel de aanval op zijn concurrenten. De eerste twee aanvallen waren nog geen succes, maar bij de derde aanval van de Belgisch kampioen kon in eerste instantie alleen Jorgenson volgen. Klassementsleider McNulty moest passen met in zijn wiel Aleksandr Vlasov, maar vlak voor de top maakte de Rus wel de sprong naar de leiders, terwijl McNulty op de top van de beklimming twintig seconden achter was.
Evenepoel en Jorgenson werkten goed samen, terwijl Vlasov in het wiel bleef. Het drietal liepen uit naar twee minuten voorsprong en het was duidelijk dat de winnaar vooraan zat. Op de laatste beklimming, Col des Quatre Chemins, bepaalde Evenepoel het tempo. Jorgenson kwam geen moment in de problemen, terwijl Vlasov op anderhalve kilometer moest lossen bij de twee. Evenepoel en Jorgenson reden samen naar de finishstreep, waar Evenepoel de ritzege mocht pakken. Jorgenson won het eindklassement in Parijs-Nice.
Results powered by FirstCycling.com
FC Volendam heeft zondag een belangrijk punt overgehouden aan het duel tegen PEC Zwolle.
PEC Zwolle had in het thuisduel tegen FC Volendam in de eerste helft de kansen om de score te openen. In de afwerking was de thuisploeg erg slordig en het was bij rust 0-0. In de tweede helft wist Zwolle wel te scoren. Tien minuten in de tweede helft opende Davy van den Berg vanuit een prachtige vrije trap de score.
Ook na de 1-0 was PEC Zwolle beter dan Volendam, maar bleef het slordig omgaan met de kansen en twintig minuten voor tijd maakte David Mirani gelijk. Ook daarna waren de kansen voor Zwolle en in de blessuretijd leek de Griek Apostolos Vellios de 2-1 te maken, maar het doelpunt werd afgekeurd en het bleef 1-1.
Granblue Fantasy: Relink gaat op 14 maart naar versie 1.1. Ontwikkelaar Cygames voegt dan een nieuw endgame gevecht toe met Lucilius. In april en mei worden verder drie nieuwe speelbare personages gratis toegevoegd.
De updates hebben ook betaalde content, maar dat zijn vooralsnog enkel emotes en upgrade items. Granblue Fantasy: Relink is een Monster Hunter-achtige actie-RPG die op 1 februari is uitgekomen voor PS5, PS4 en pc. De game is een verrassende hit geworden en door zowel critici als fans positief ontvangen.
Ajax heeft opnieuw teleurgesteld in de eredivisie. In de Johan Cruijff Arena kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Fortuna Sittard.
Ajax kwam tegen Fortuna Sittard nog wel vroeg op voorsprong. Kenneth Taylor schoot raak voor de Amsterdammers. Daarna was het spelniveau niet goed, al kregen Taylor en Chuba Akpom de mogelijkheid de score te verdubbelen, maar faalden in hun afronding.
In de tweede helft kwam Fortuna Sittard snel langszij. Deroy Duarte haalde hard uit en schoot fraai raak in de korte hoek. Ajax moest weer op zoek naar de voorsprong, maar het waren de Limburgers die op voorsprong kwamen in Amsterdam. Kaj Sierhuis, oud-spits van Ajax, maakte wat gelukkig de 1-2 en daarna kreeg Iñigo Córdoba de kans om de wedstrijd te beslissen. Ajax-doelman Diant Ramaj voorkwam de 1-3, waarna invaller Brian Brobbey vlak voor tijd van dichtbij de 2-2 maakte.
Ook in de Moto2 is zondag de Grand Prix van Qatar verreden. Het seizoen werd afgetrapt op het Lusail International Circuit en net als in de Moto3 werd het een race die pas in de laatste ronde werd beslist.
Aron Canet stond op poleposition en had Alonso Lopez en Albert Arenas naast hem op rij één, gevolgd door Manuel Gonzalez, Tony Arbolino, Barry Baltus, Marcos Ramirez, Izan Guevara en Zonta van den Goorbergh. De tweede Nederlander, Bo Bendsneyder, nam plaats op de zeventiende plek op de grid.
Lopez pakte in de openingsfase de leiding, voor Gonzalez, Arenas, Arbolino, Canet, Baltus, Ai Ogura en Van den Goorbergh. Het duurde niet lang voor Canet zich weer naar voren reed en na een paar ronden had hij gewoon de leiding weer in handen, terwijl hij met Gonzalez en Lopez een beetje weg begon te rijden bij Arenas en Ogura.
Het gevecht ging voorin nog prima verder en Lopez sloeg weer terug, waarna Canet het juist zwaar begon te krijgen. Voor Baltus ging het de andere kant op: de Belg pakte plekje na plekje en halverwege reed hij op de derde plek, achter Gonzalez en Lopez en met een gaatje naar Ogura, Garcia en Canet.
Gonzalez haakte in de slotfase af, terwijl Garcia juist aansloot bij Lopez en Baltus. In de laatste ronde streden Lopez en Baltus om de overwinning en die was dan toch voor Lopez, met de Belg op de tweede plek, voor Garcia, Ogura en Gonzalez. Van den Goorbergh zakte naar de dertiende plek, één positie voor Bendsneyder.
Het wereldkampioenschap allround bij de mannen is zondag ook beslist. In het Duitse Inzell werd de strijd tussen de Amerikaanse sensatie Jordan Stolz en de Nederlander Patrick Roest beslist met de 1500 en 10.000 meter.
1500m
Jordan Stolz begon na zijn fantastische openingsdag met maar liefst 3,42 seconden voorsprong op Patrick Roest en daar kwam nog een flinke klap bij: met 1:41,78 was de Amerikaan met afstand de snelste, Roest noteerde met 1:43,37 de tweede tijd, wat betekende dat hij op de afsluitende tien kilometer maar liefst 33,38 seconden goed moest maken, gezien hun verschillende achtergronden niet onmogelijk.
De Noor Sverre Lunde Pedersen reed met 1:43,97 de vierde tijd en stond daarmee op plek drie in het klassement, maar liefst 56,94 seconden achter Stolz. Hij moest dan ook vooral de pijlen op het brons richten, met concurrentie van landgenoten Hallgeir Engebråten (+59,70), de Belg Bart Swings (+59,76), de derde Noor Sander Eitrem (+1:01,66) en de Italiaanse tienkilometertopper Davide Ghiotto (+1:19,12).
10.000m
Ghiotto reed met 12:40,61 een geweldige race, maar brons leverde het hem niet op: dat ging naar Engebråten, die met 12:55,42 - een dik nieuw PR - afstand nam van de concurrentie. Roest en Stolz streden vervolgens om de wereldtitel, waarbij Roest halverwege de aanval opende. Spannend werd het echter geen moment, want Stolz reed stoïcijns zijn rondjes rond de 31 seconden en finishte in een fantastische 13:04,76 minuten, wat ruimschoots voldoende was tegen de 12:51,81 van Roest.
AZ heeft zondag een overtuigende zege geboekt op Excelsior. Na 25 minuten stonden de Alkmaarders al met 3-0 voor en het zou uiteindelijk 4-0 worden.
Na een kwartier voetballen leek AZ de overwinning al binnen te hebben tegen een slecht Excelsior. In de dertiende minuut maakte Dani de Wit de openingstreffer, en twee minuten later verdubbelde Vangelis Pavlidis de score. De mooiste goal kwam na 25 minuten van Sven Mijnans. De middenvelder schoot prachtig raak met een afstandsschot. Daarnaast werden twee doelpunten van AZ afgekeurd en raakte de thuisploeg ook nog eens de lat.
In de tweede helft bleef de schade voor Excelsior beperkt. Mijnans maakte twintig minuten voor tijd nog de 4-0, maar verder bleef het daarbij.
Door de ruime overwinning verstevigt AZ de vierde plek in de eredivisie.
Jonathan Milan heeft de slotrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. In de massasprint was de snelle Italiaan te snel voor Alexander Kristoff. In de slotetappe kwam de leiderstrui van Jonas Vingegaard niet in gevaar en pakte zijn eerste eindwinst in de Tirreno-Adriatico.
De slotrit van de Tirreno-Adriatico was in het begin nog heuvelachtig, maar de laatste 70 kilometer was volledig vlak. In het heuvelachtige gedeelte zou er een sterke kopgroep ontstaan met onder anderen Ben Healy. De kopgroep zou het echter niet halen en er kon in de slotrit gesprint worden voor de dagzege. Daarin leek Jasper Philipsen het te gaan halen, maar de Belg viel in de laatste meters stil en zou pas als vierde over de finish komen. Jonathan Milan had wel zijn sprint goed getimed en sprintte naar zijn tweede ritzege deze rittenkoers.
De eindwinst was voor Jonas Vingegaard. De Deense klimmer van Team Visma | Lease a Bike was in de twee bergritten duidelijk de beste en in de slotrit finishte hij veilig in het peloton. Hij won voor Juan Ayuso en Jai Hindley.
Results powered by FirstCycling.com
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
In het Duitse Inzell is zondag het wereldkampioenschap allround bij de vrouwen afgerond. Dat leek zeker na de openingsdag een flink Nederlandse strijd te worden, met name na het afhaken van kersvers wereldkampioene sprint Miho Takagi, en dat bleek zondag ook zeker het geval te zijn.
1500m
Marijke Groenewoud had een kleine halve seconde voorsprong op Joy Beune, maar op de schaatsmijl haalde Beune stevig uit: 1:52,65 tegen 1:54,06 voor Groenewoud. Antoinette Rijpma-De Jong noteerde met 1:53,45 de derde tijd, achter de Chinese Han Mei (1:52,97), die daarmee in het tussenklassement de tweede plek pakte op 2,76 seconden van Beune, omgerekend naar de vijf kilometer.
Beune ging de afsluitende vijf kilometer zo in met een voorsprong van 2,76 seconden op Han en 3,10 seconden op Groenewoud, die op haar beurt 0,25 tellen moest verdedigen tegen Rijpma-De Jong.
5000m
Groenewoud moest als eerste aan de bak en legde met 6:54,04 minuten een prima tijd neer, maar Beune leek er niet al te hevig van onder de indruk. Ze startte weer erg sterk, wist de schade in de slotronden te beperken en finishte in een indrukwekkende 6:52,62 minuten, goed voor de afstandswinst én de wereldtitel allround.
Ragne Wiklund uit Noorwegen noteerde met 6:53,51 de tweede tijd en werd zesde in het eindklassement, Groenewoud pakte in het allroundklassement zilver. Brons was voor Rijpma-De Jong, na haar 6:58,78 minuten, wat Nederland de tweede 'sweep' ooit bezorgde bij de vrouwen, na Stien Kaiser, Ans Schut en Carry Geijssen in 1968.
Op het Lusail International Circuit is zondag het nieuwe seizoen in de Moto3 van start gegaan. De Grand Prix van Qatar leverde gelijk alweer een klassieke Moto3-race op, waarin voor alle podiumplekken werd geknokt tot in de laatste meters.
Daniel Holgado had de poleposition te pakken, voor Ivan Ortola en José Antonio Rueda. Adrian Fernandez, Matteo Bertelle en Joel Kelso startten vanaf rij twee, voor Riccardo Rossi, David Alonso en Vicente Perez - Collin Veijer mocht plaatsnemen op de tiende plek op de startgrid.
Na de eerste schermutselingen reden Rueda, Holgado en Ortola voorop, met Veijer op de achtste plek, maar dat duurde niet lang: Rueda schoof onderuit en tikte Ortola ook tegen het asfalt. Voorin ontstond in de ronden erna een flinke kopgroep van een man of tien, waar Holgado en Alonso voorin reden en Veijer er ook constant lekker bij zat.
Met vijf ronden te gaan was de situatie voorin nog altijd vergelijkbaar, hoewel Veijer een klein beetje naar achteren was gezakt in de groep. Bij het ingaan van de slotronde had Holgado nog altijd de leiding in handen, voor Rossi, Taiyo Furusato, Perez en Fernandez - Veijer begon er op de zevende plek aan.
Fernandez en Perez vielen in de slotronde weg uit de groep, waarna Alonso en Holgado knokten om de winst. Die ging na een mooi gevecht naar Alonso, voor Holgado en Furusato. Rossi finishte als vierde, Veijer startte zijn jaar met een keurige vijfde plek.
Cruisen is booming, het aantal cruises heeft in 2023 een nieuw record bereikt. Maar met de populariteit van cruisetoerisme en steeds groter wordende schepen, groeit ook de vervuilingsproblematiek. Voor de vakantiegangers is het misschien niet duidelijk dat een cruiseschip een zware belasting vormt voor het milieu, omdat cruisemaatschappijen beweren dat ze veel klimaatvriendelijker zijn geworden door het gebruik van LNG. Maar klopt dat wel?
Nederland stuurt Zr.Ms. Tromp naar de Rode Zee. Het luchtverdedigings- en commandofregat moet daar vanaf eind maart een bijdrage leveren aan de veiligheid en vrije doorvaart. Daarnaast onderzoekt het kabinet of Zr.Ms. Karel Doorman tussen eind april en eind augustus dit jaar ook kan worden ingezet in het gebied. Dat melden de ministers Ollongren, Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vrijdag aan de Tweede Kamer.
Nederland maakt zich grote zorgen over de aanvallen van de Houthi’s op commerciële en marineschepen in de regio. Deze week zijn hierbij voor het eerst ook dodelijke slachtoffers gevallen. De Rode Zee is een cruciale route voor de scheepvaart tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Nederland heeft bovendien een direct economisch belang bij het veilig en ongehinderd transport van goederen over zee. Als dat niet mogelijk is krijgen Nederlandse consumenten waarschijnlijk te maken met grote prijsstijgingen op producten.
Missies
Het kabinet wil om het jaar een marineschip naar de Indo-Pacific sturen. Zr.Ms Tromp, met aan boord de NH90-maritieme gevechtshelikopter, staat gepland voor deze wereldreis en passeert de Rode Zee. Het kabinet zet het fregat daarom ongeveer 25 dagen in voor de maritieme operatie Prosperity Guardian. Deze door de Amerkanen geleide operatie heeft als doel aanvallen van de Houthi’s af te slaan. Ook ondersteunt het fregat de EU-operatie Aspides. Beide operaties dienen hetzelfde doel. Voor Aspides levert het fregat ‘associated support’. Dat houdt in dat het schip niet onder het bevel van de operatie valt, maar wel informatie deelt en op verzoek ondersteunt.
Dreiging
Zr.Ms. Tromp gaat inkomende raketten en drones bestrijden en krijgt dus te maken met het hogere geweldsspectrum. De eenheid is getraind om met de risico’s om te gaan. Het schip is uitgerust met verdedigingsmiddelen tegen de diverse dreigingen. Morgen vertrekt Zr.Ms. Tromp uit Den Helder. De inzet start in de Rode Zee, waar het schip rond eind maart zal aankomen.
Zr.Ms. Karel Doorman
Daarnaast is het kabinet voornemens om het ‘Joint Logistic Support Ship’ Zr.Ms. Karel Doorman in te zetten voor Operatie Aspides en het leveren van ‘associated support’ aan operatie Prosperity Guardian. De verwachting is dat Tweede Kamer spoedig over de uitkomsten van het onderzoek naar de inzet van Zr.Ms. Karel Doorman wordt geïnformeerd.
De Amsterdamse politie heeft afgelopen vrijdag in een woning in de stad een verdachte aangehouden voor het bedreigen van Geert Wilders op X. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie aan AT5. Wilders deed zelf aangifte bij de politie. Volgens Wilders zou het gaan om 'een dreiging hem te vermoorden'. Gisteren werd de verdachte door de politie aangehouden. "De verdachte zit op dit moment vast en wordt morgen voorgeleid", aldus de woordvoerder. Zo meldt AT5.
De verdachte bedreigde Wilders via X, het platform wat voorheen bekend was als Twitter. De politie kan verder niet ingaan op de inhoud van het bericht dat online werd gedeeld.
In een online post bedankt Wilders de politie-eenheid Amsterdam voor de aanhouding van de persoon in een woning. Zo laat hij weten dat hij 'zonder de politie vogelvrij' was. Ook bedankt de politicus het team bedreigde politici van de politie Den Haag, voor het snel kunnen tekenen van de aangifte.
Wilders wordt sinds de moord op Theo van Gogh in 2004 ernstig bedreigd vanwege zijn kritiek op de islam. De politicus wordt permanent zwaar beveiligd en woont in een safehouse.
Vandaag wordt het Nationaal Holocaustmuseum rond 12.00 uur door koning Willem-Alexander geopend. Er is jarenlang gewerkt aan het museum. Vanwege de komst van de Israëlische president Herzog zijn er in Amsterdam diverse demonstraties gaande. De mobiele eenheid moest ingrijpen bij een demonstratie op het Waterlooplein.
Koning Willem-Alexander werd vandaag bij aankomst in het Holocaustmuseum in Amsterdam door demonstranten onthaald met boegeroep.
Tijdens zijn toespraak benadrukte de Koning het belang van het blijven herinneren van het begin en de escalatie van de Holocaust. Hij illustreerde dit met het schrijnende voorbeeld van vernietigingskamp Sobibór, dat zijn oorsprong vond in een bordje in het Vondelpark met de verontrustende woorden 'voor Joden verboden'.
De Israëlische president Herzog riep tijdens zijn toespraak op tot de vrijlating van de Israëlische gijzelaars die sinds 7 oktober vastgehouden worden door Hamas in Gaza. Tijdens de ceremonie in de Portugese Synagoge droeg hij een geel lintje op zijn revers, dat symbool staat voor solidariteit met de gijzelaars. Herzog zei: "Laten we hier in dit gebedshuis bidden voor de vrijlating van de gijzelaars."
Het World Cup-seizoen voor de biatleten gaat alweer langzaam richting een einde, men is inmiddels aangekomen in Noord-Amerika voor het slotakkoord. Deze week wordt gestreden in het Amerikaanse Soldier Hollow, waar de estafettes en de sprints achter de rug zijn - zondag volgen de achtervolgingen, voor de top-60 van de sprints.
Estafette mannen
Het begon dramatisch voor Noorwegen: Sturla Holm Lægreid moest drie strafrondjes lopen en gaf het stokje pas op de achttiende plek door. Tarjei Bø herstelde dat echter bijna helemaal en klom op naar de derde plek, waarna broertje Johannes Thingnes Bø de Noren overtuigend naar de leiding hielp. Vetle Sjåstad Christiansen mocht het afmaken en deed dat zonder problemen, waardoor Noorwegen alsnog 'gewoon' won.
De strijd om de tweede plek was een mooie tussen Italië en Duitsland. Patrick Braunhofer, Tommaso Giacomel en Didier Bionaz brachten Lukas Hofer in stelling voor Italië, terwijl Justus Strelow, Johannes Kühn en Benedikt Doll voor Duitsland slotlopter Philipp Nawrath op pad stuurden. Hofer kende een dijk van een wedstrijd, maakte tien seconden goed en pakte de tweede plek, voor de Duitsers - de Amerikaanse ploeg was met Vincent Bonacci, Sean Doherty en Campbell Wright lang op weg naar het podium, maar Jake Brown kon het niet bolwerken en haakte af, hoewel plek vier alsnog een sensatie was.
Sprint vrouwen
In een paar minuten tijd werd de wedstrijd min of meer beslist: de Française Lou Jeanmonnot kwam met tien treffers aan de finish en pakte de snelste tijd met tien seconden over van Lisa Vittozzi uit Italië. Landgenote Justine Braisaz-Bouchet was met één misser echter al sneller onderweg en dook 19,2 seconden onder Jeanmonnot's tijd door. Kort daarop finishte Ingrid Landmark Tandrevold, de Noorse World Cup-leidster bleef foutloos op de schietbaan en pakte op 13,4 seconden de tweede plek, tussen het Franse duo in. Julia Simon maakte namens Frankrijk ook goede kans, maar zij liet bij de laatste schietbeurt drie schijven staan en moest het doen met plek zeven.
Estafette vrouwen
De Noorse Juni Arnekleiv wisselde na een prima optreden als eerste, ook Ida Lien en Karoline Offigstad Knotten lagen na hun optredens aan de leiding. Duitsland zat er met respectievelijk Janina Hettich-Walz, Selina Grotian en Vanessa Voigt constant bovenop, maar vervolgens was het een wat ongelijke strijd: World Cup-leidster Tandrevold tegen World Cup-debutante Julia Kink. De Duitse is weliswaar een groot talent, getuige haar wereldtitel bij de junioren een week eerder, maar Tandrevold was toch net even een maatje te groot en dus pakte Noorwegen de overwinning.
De piepjonge Kink hield achter Tandrevold overigens wel uitstekend het hoofd koel: ze schoot rustig, had één extra patroon nodig en was ruimschoots snel genoeg om de tweede plek binnen te halen. Zweden werd op gepaste afstand derde met Anna Magnusson, Mona Brorsson en de zussen Hanna en Elvira Öberg, ruim voor Oostenrijk en Tsjechië.
Sprint mannen
Emilien Jacquelin mocht als tweede op pad en de Fransman was snel, maar had wel twee missers genoteerd op de schietbaan. Veel andere toppers schoten echter ook de nodige missers, Johannes Thingnes Bø zelfs vier stuks, en dus stond Jacquelin lange tijd bovenaan. Een zege werd het niet, want zijn jonge landgenoot Eric Perrot kwam met tien treffers door en dook 3,9 seconden onder Jacquelin's tijd door aan de finish. Niet veel later finishte de Noor Sturla Holm Lægreid, die met één misser 11,3 seconden toe moest geven op Perrot.
Dat was heel erg lang goed voor de derde plek, maar als 98e van de 100 deelnemers was Johan-Olav Botn gestart, een razendsnelle Noor, die vaak heel veel moeite heeft met het schieten. Botn schoot echter zowaar alles raak en pakte met 11,3 seconden achterstand een verrassende derde plek, zijn eerste World Cup-podium ooit. Overigens had de Fransman Quentin Fillon Maillet op zeker het podium kunnen pakken en mogelijk zelfs kunnen winnen, maar hij vergat na de staande schietbeurt zijn ene strafronde te lopen en kreeg twee minuten tijdstraf: hij werd zo 31e op 1:34 minuten, waar het lopen van een strafronde doorgaans een seconde of 25 kost.
Nadat de rechtszaak omtrent een vermeende gifmoord in het Brabantse Halsteren werd gestaakt na de zelfmoord van de verdachte, is er nu toch nog een nieuwe ontwikkeling. Het OM wil voorkomen dat de erfenis van de overleden verdachte Yvon K. in handen van haar dochter komt.
De verdachte erfde een fortuin van haar geliefde, Chris Grinwisin, maar werd er vervolgens van verdacht hem te hebben vergiftigd. Kort voor de uitspraak van de rechter maakte de verdachte een einde aan haar leven.
Voor meer achtergrondinformatie over wat vooraf ging:
In het Duitse Inzell is ook het wereldkampioenschap allround in volle gang. Zaterdag werden de eerste twee afstanden voor de mannen en vrouwen verreden, zondagmiddag staan de 1500 meters en de afsluitende vijf en tien kilometer op het schema.
Vrouwen
Miho Takagi begon zoals verwacht mocht worden, met winst op de 500 meter in 37,56 seconden. De Chinese Han Mei maakte grote indruk met de tweede tijd in 38,01 seconden, voor de 38,21 van Takagi's Japanse landgenote Ayano Sato. Antoinette Rijpma-De Jong deed het met 38,35 keurig, Marijke Groenewoud werd zesde in 38,64 seconden en Joy Beune reed met 39,17 een prima tiende tijd.
Op de drie kilometer haalde Beune serieus uit. Zoals altijd knalde ze er weer vol in, maar zoals wel vaker dit seizoen bleef het grote verval bijna helemaal achterwege en dat resulteerde in een zeer dikke verbetering van Martina Sablikova's vijf jaar oude baanrecord: 3:55,72 minuten. Groenewoud reed eveneens zeer sterk en kwam tot 3:57,94 minuten, voor de 3:58,29 van de Noorse Ragne Wiklund. Rijpma-De Jong moest het met 4:01,05 doen met de vijfde tijd, de na het WK sprint moegestreden Takagi finishte in 4:05,41.
In het klassement leverde de eerste twee afstanden de leiding op voor Groenewoud, die omgerekend naar de 1500 meter 0,48 seconden voorsprong heeft op Beune. Takagi staat op 0,50 seconden, maar start zondag niet meer, waardoor plek drie op 0,69 seconden naar Rijpma-De Jong gaat. De enige buitenlandse concurrentie komt van Han Mei, die op 0,99 seconden van Groenewoud staat.
Mannen
Zelden was iemand op één afstand in een allroundtoernooi zo ruim favoriet als Jordan Stolz op de 500 meter en dat maakte de Amerikaanse tiener uiteraard waar: met 34,10 seconden reed hij zelfs Ruslan Murashov's vijf jaar oude baanrecord uit de boeken. De piepjonge Japanner Shomu Sasaki volgde met een sterke 35,43 seconden, voor landgenoot Riku Tsuchiya (35,83) en Patrick Roest, die met 36,06 redelijk reed, maar eigenlijk iets harder had gemoeten. Antisprinters Chris Huizinga (37,45) en Kars Jansman (37,60) lieten hun kans op een goede eindklassering al min of meer liggen.
Op de vijf kilometer was Stolz de eerste van de titelfavorieten die in actie kwam en hij maakte wéér grote indruk: 6:14,76 minuten, gelijk goed voor plek twee op de Adelskalender, de eeuwige allroundranglijst. Roest reed vervolgens een opmerkelijke race tegen Davide Ghiotto, waarbij hij wat in leek te zakken, om vervolgens met een paar furieuze slotronden te eindigen - "ik durfde niet eerder aan te gaan", was zijn opmerkelijke verklaring, ook al versloeg hij Ghiotto al meer dan tien keer in twee jaar tijd. De Italiaan won de race zo in 6:06,28 minuten, voor Roest (6:06,55) en de Noor Sander Eitrem (6:07,49). Huizinga (6:16,34) en Jansman (6:16,40) wisten zich niet echt te herstellen.
In het klassement gaat Stolz zeer ruim aan de leiding, omgerekend naar de 1500 meter heeft hij maar liefst 3,42 seconden voorsprong op Roest. Wat brons betreft is het vooralsnog zeer spannend: de Noren Sverre Lunde Pedersen (+6,36), Hallgeir Engebråten (+6,65) en Eitrem (+6,70) voeren die strijd aan, voor de Belg Bart Swings (+6,99) en Sasaki (+7,20). Huizinga en Jansman staan op de dertiende en veertiende plek.
Op het Lusail International Circuit is het nieuwe MotoGP-seizoen van start gegaan. Zaterdagavond werd de eerste sprintrace van het jaar verreden, wat gelijk weer een vermakelijke race werd. Zondag staat de Grand Prix van Qatar op het programma.
Jorge Martin had de poleposition te pakken en stond op rij één naast Aleix Espargaro en Enea Bastianini. Op rij twee stonden Brad Binder, Francesco Bagnaia en Marc Marquez, voor Fabio Di Giannantonio, de indrukwekkende debutant Pedro Acosta en Alex Marquez.
Martin kende een uitstekende openingsronde en behield de leiding, alleen Binder kon echt volgen. Espargaro volgde, voor Bagnaia, Bastianini, Jack Miller, Marc Marquez, Di Giannantonio en Alex Marquez.
Di Giannantonio ging na drie ronden onderuit, terwijl Bagnaia de derde plek overnam van Espargaro. Halverwege de race was het nog altijd Martin die voorop reed, terwijl Binder hem wat moest laten gaan en juist bezoek kreeg van Bagnaia, Marc Marquez en Espargaro.
Martin's overwinning kwam niet in gevaar, sprintzege nummer één was een feit. Binder pakte de tweede plek en Espargaro won het duel om de laatste podiumplek van Bagnaia, met Marc Marquez op de vijfde plek, voor Bastianini, Alex Marquez en een prima achtste plek voor Acosta.
In de Moto3, waar de race zondag om 15.00 uur begint, was de poleposition voor Daniel Holgado, met Ivan Ortola en toptalent José Antonio Rueda naast hen op rij één. Adrian Fernandez, Matteo Bertelle en Joel Kelso vormen rij twee, Collin Veijer mag vanaf de tiende plek vertrekken.
De Moto2 start zondag om 16.15 uur met Aron Canet, Alonso Lopez en Albert Arenas op rij één, voor Manuel Gonzalez, Tony Arbolino en Barry Baltus. Zonta van den Goorbergh start vanaf de negende plek, Bo Bendsneyder mag plaatsnemen op positie zeventien.
De MotoGP start tot slot om 18.00 uur.
RKC heeft zaterdagavond het degradatieduel tegen Vitesse gewonnen. In het thuisduel wonnen de Waalwijkers met 3-1.
Bij rust stond RKC met 1-0 voor. David Min had de thuisploeg net voor het halfuur op voorsprong gezet met een rake kopbal uit een voorzet van Julian Lelieveld. Na het openingsdoelpunt werd Vitesse gevaarlijker en zou het tien minuten in de tweede helft toch wel de verdiende gelijkmaker maken. Paxten Aaronson zorgde voor de 1-1.
Vitesse bleef aanvallen en was ook sterker dan RKC, alleen gingen de Waalwijkers er toch met de overwinning vandoor. Een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg uit het niet weer op voorsprong dankzij Reuven Niemeijer. Daarna was Vitesse het kwijt en zorgde Michiel Kramer in de slotfase voor de 3-1.
Goede morgen!
Vanochtend is het droog. Af en toe schijnt de zon, vooral in het noorden en oosten. De wind komt uit een oostelijke richting en is matig, in het kustgebied (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.
Vanmiddag is er vooral in het oosten en noordoosten zon, elders komt meer bewolking voor. Het blijft droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 13°C. In het zuiden staat weinig wind. Elders komt de wind uit het oosten en is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, windkracht 6.
Vanavond blijft het op de meeste plaatsen droog, maar vooral in Zeeland is er dan kans op wat regen. In het noorden staat een matige wind uit het oosten. Elders staat weinig wind.
Komende nacht gaat het vanuit het zuiden regenen, in het noordoosten blijft het overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 6°C. In het zuiden staat weinig wind, elders noordoost en zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.
Tot morgen!
Een vredig meer bij Kalkar (D) (Foto: Rewimo)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.