Biatleet Fillon Maillet vergeet strafronde en gooit zege weg, eerste World Cup-zege Perrot

Het World Cup-seizoen voor de biatleten gaat alweer langzaam richting een einde, men is inmiddels aangekomen in Noord-Amerika voor het slotakkoord. Deze week wordt gestreden in het Amerikaanse Soldier Hollow, waar de estafettes en de sprints achter de rug zijn - zondag volgen de achtervolgingen, voor de top-60 van de sprints.

Estafette mannen
Het begon dramatisch voor Noorwegen: Sturla Holm Lægreid moest drie strafrondjes lopen en gaf het stokje pas op de achttiende plek door. Tarjei Bø herstelde dat echter bijna helemaal en klom op naar de derde plek, waarna broertje Johannes Thingnes Bø de Noren overtuigend naar de leiding hielp. Vetle Sjåstad Christiansen mocht het afmaken en deed dat zonder problemen, waardoor Noorwegen alsnog 'gewoon' won.

De strijd om de tweede plek was een mooie tussen Italië en Duitsland. Patrick Braunhofer, Tommaso Giacomel en Didier Bionaz brachten Lukas Hofer in stelling voor Italië, terwijl Justus Strelow, Johannes Kühn en Benedikt Doll voor Duitsland slotlopter Philipp Nawrath op pad stuurden. Hofer kende een dijk van een wedstrijd, maakte tien seconden goed en pakte de tweede plek, voor de Duitsers - de Amerikaanse ploeg was met Vincent Bonacci, Sean Doherty en Campbell Wright lang op weg naar het podium, maar Jake Brown kon het niet bolwerken en haakte af, hoewel plek vier alsnog een sensatie was.

Sprint vrouwen
In een paar minuten tijd werd de wedstrijd min of meer beslist: de Française Lou Jeanmonnot kwam met tien treffers aan de finish en pakte de snelste tijd met tien seconden over van Lisa Vittozzi uit Italië. Landgenote Justine Braisaz-Bouchet was met één misser echter al sneller onderweg en dook 19,2 seconden onder Jeanmonnot's tijd door. Kort daarop finishte Ingrid Landmark Tandrevold, de Noorse World Cup-leidster bleef foutloos op de schietbaan en pakte op 13,4 seconden de tweede plek, tussen het Franse duo in. Julia Simon maakte namens Frankrijk ook goede kans, maar zij liet bij de laatste schietbeurt drie schijven staan en moest het doen met plek zeven.

Estafette vrouwen
De Noorse Juni Arnekleiv wisselde na een prima optreden als eerste, ook Ida Lien en Karoline Offigstad Knotten lagen na hun optredens aan de leiding. Duitsland zat er met respectievelijk Janina Hettich-Walz, Selina Grotian en Vanessa Voigt constant bovenop, maar vervolgens was het een wat ongelijke strijd: World Cup-leidster Tandrevold tegen World Cup-debutante Julia Kink. De Duitse is weliswaar een groot talent, getuige haar wereldtitel bij de junioren een week eerder, maar Tandrevold was toch net even een maatje te groot en dus pakte Noorwegen de overwinning.

De piepjonge Kink hield achter Tandrevold overigens wel uitstekend het hoofd koel: ze schoot rustig, had één extra patroon nodig en was ruimschoots snel genoeg om de tweede plek binnen te halen. Zweden werd op gepaste afstand derde met Anna Magnusson, Mona Brorsson en de zussen Hanna en Elvira Öberg, ruim voor Oostenrijk en Tsjechië.

Sprint mannen
Emilien Jacquelin mocht als tweede op pad en de Fransman was snel, maar had wel twee missers genoteerd op de schietbaan. Veel andere toppers schoten echter ook de nodige missers, Johannes Thingnes Bø zelfs vier stuks, en dus stond Jacquelin lange tijd bovenaan. Een zege werd het niet, want zijn jonge landgenoot Eric Perrot kwam met tien treffers door en dook 3,9 seconden onder Jacquelin's tijd door aan de finish. Niet veel later finishte de Noor Sturla Holm Lægreid, die met één misser 11,3 seconden toe moest geven op Perrot.

Dat was heel erg lang goed voor de derde plek, maar als 98e van de 100 deelnemers was Johan-Olav Botn gestart, een razendsnelle Noor, die vaak heel veel moeite heeft met het schieten. Botn schoot echter zowaar alles raak en pakte met 11,3 seconden achterstand een verrassende derde plek, zijn eerste World Cup-podium ooit. Overigens had de Fransman Quentin Fillon Maillet op zeker het podium kunnen pakken en mogelijk zelfs kunnen winnen, maar hij vergat na de staande schietbeurt zijn ene strafronde te lopen en kreeg twee minuten tijdstraf: hij werd zo 31e op 1:34 minuten, waar het lopen van een strafronde doorgaans een seconde of 25 kost.