Dominante Newgarden opent IndyCar-seizoen met winst, Van Kalmthout 10e

In de straten van St Petersburg in Florida is zondagavond het nieuwe seizoen in de IndyCar Series van start gegaan. Wat de winst betreft was het niet de meest enerverende race ooit, maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken nu het seizoen weer onderweg is.

De eerste poleposition van het jaar was voor Josef Newgarden, die met Felix Rosenqvist op de voorste rij stond. Pato O'Ward en Colton Herta stonden op rij twee, voor Romain Grosjean, Marcus Ericsson en Rinus van Kalmthout, die van plek zeven vertrok. De top-10 werd gecompleteerd door Will Power, Scott McLaughlin en Marcus Armstrong.

Newgarden en Rosenqvist behielden hun posities bij de start, Herta ging voorbij O'Ward en Ericsson ging net als McLaughlin en Van Kalmthout langs Grosjean. Na ruim een kwart van de race stond Armstrong stil: hij had de muur geraakt, waarna vrijwel iedereen binnen kwam voor nieuwe banden. Christian Lundgaard bleef buiten en pakte zo de leiding, voor Rosenqvist, Herta, Newgarden en O'Ward.

Even na de helft van de race viel Ericsson stil, waardoor Van Kalmthout opschoof naar plek zes. Dat duurde niet lang, want hij begon het wat lastig te krijgen en zag Power en Dixon langszij komen. Een kleine 35 ronden voor het einde werd de in principe laatste serie pitstops geopend, gelijk daarna zorgde een spin van Linus Lundqvist voor een caution.

Met Newgarden, O'Ward, Herta, McLaughlin en Rosenqvist voorop kon er weer geracet worden, waarna Power zich in rap tempo naar plek vier reed, achter McLaughlin - Herta had het zwaar. Daarmee was de strijd voorin gestreden: Newgarden reed naar een zeer dominante overwinning, ver voor O'Ward, McLaughlin, Power en Herta - Van Kalmthout finishte als tiende.