Grimmige sfeer rond opening Nationaal Holocaustmuseum

Vandaag wordt het Nationaal Holocaustmuseum rond 12.00 uur door koning Willem-Alexander geopend. Er is jarenlang gewerkt aan het museum. Vanwege de komst van de Israëlische president Herzog zijn er in Amsterdam diverse demonstraties gaande. De mobiele eenheid moest ingrijpen bij een demonstratie op het Waterlooplein.

Koning Willem-Alexander werd vandaag bij aankomst in het Holocaustmuseum in Amsterdam door demonstranten onthaald met boegeroep.

Tijdens zijn toespraak benadrukte de Koning het belang van het blijven herinneren van het begin en de escalatie van de Holocaust. Hij illustreerde dit met het schrijnende voorbeeld van vernietigingskamp Sobibór, dat zijn oorsprong vond in een bordje in het Vondelpark met de verontrustende woorden 'voor Joden verboden'.

De Israëlische president Herzog riep tijdens zijn toespraak op tot de vrijlating van de Israëlische gijzelaars die sinds 7 oktober vastgehouden worden door Hamas in Gaza. Tijdens de ceremonie in de Portugese Synagoge droeg hij een geel lintje op zijn revers, dat symbool staat voor solidariteit met de gijzelaars. Herzog zei: "Laten we hier in dit gebedshuis bidden voor de vrijlating van de gijzelaars."