In Tokyo zijn de Paralympische Spelen ook in het weekeinde verder gegaan. Dat leverde voor Nederland weer het nodige succes op, de teller staat inmiddels op zeven keer goud, zeven keer zilver en vijf keer brons.
Triatlon - Mannen PTWC2
Jetze Plat werd geboren met een te kort linker bovenbeen en zonder kniebanden in zijn linkerknie, terwijl hij in zijn rechterbeen botten mist én zijn rechteronderbeen sinds 2008 zelfs helemaal mist. In het handbiken won hij een paralympische bronzen medaille en vele wereldtitels, ook dit jaar weer, maar vooral op de paratriatlon is hij ongenaakbaar in de klasse PTWC2. De viervoudig wereldkampioen pakte in Rio het goud en in Tokyo verdedigde hij die met overmacht: twee minuten voorsprong op de nummer twee.
Geert Schipper maakte in 2004 een hangglidingongeluk mee in Frankrijk, waarbij hij gedeeltelijk verlamd raakte. Een sportieve carrière zat er nog wel in, resulterend in paralympisch triatlonbrons in Rio en vijf WK-medailles. Een nieuwe medaille winnen lukte in Tokyo dan weer niet: hij werd vierde, een kleine minuut achter het brons.
Triatlon - Vrouwen PTWC
Bij een ongeluk tijdens het paardrijden in 2000 liep Margret IJdema een verlamming op. Ze pikte uiteindelijk het paratriatlon op en won onder meer twee keer EK-zilver. Op de Spelen was er zondag een zevende plek, tien minuten achter het goud, maar slechts twee minuten van het brons verwijderd.
Paardensport - Teams kür op muziek
Ook in de paralympische paardensport doet Nederland het goed, zelfs beter dan in de olympische versie. Rixt van der Horst (Findsley), Frank Hosmar (Alphaville) en Sanne Voets (Demantur), uitkomend in drie verschillende klasses, wisten in de teamwedstrijd vlak achter de Britten het zilver te veroveren.
Roeien - Gemengde dubbeltwee PR2
Annika van der Meer onderging in 2007 een knieoperatie, waarbij het een en ander fout liep, met ischemie in haar rechterbeen als gevolg: onvoldoende doorbloeding. Corné de Koning heeft een linkerbeen dat dertig centimeter korter is dan zijn rechterbeen, samen won het duo onder meer al twee wereldtitels in het roeien. In Tokyo leken ze op weg naar brons, tot het Chinese duo volledig in elkaar stortte: zilver voor Nederland, achter de Britten en ver voor China.
Rolstoelbasketbal - Vrouwen
Nederland is hard op jacht naar het goud en in de groepsfase stond Spanje in de weg. Daar werd vakkundig mee afgerekend: 63-24, maet wederom Mariska Beijer (22) en Bo Kramer (18) als voornaamste scorers. Nederland gaat zo als tweede naar de kwartfinales, waarin Japan dinsdag de tegenstander is.
Zwemmen - 100m schoolslag mannen SB14
Marc Evers kampt met autisme en komt uit in de categorie voor sporters met een intellectuele beperking, waarin hij in Londen én Rio al goud en meerdere andere medailles won. Op de 100m schoolslag pakte hij op beide Spelen brons en tussendoor werd hij twee keer wereldkampioen, maar in Tokyo kwam het er niet uit: zesde in de finale.
Atletiek - 5000m vrouwen T54
Rolstoelracer Nikita den Boer, geboren met spina bifida en sinds haar dertiende gebruik makend van een rolstoel, werd op het WK in 2019 vierde en ook nu moest ze daar genoegen mee nemen: de uittredend kampioene Tatyana McFadden was haar nét te snel af in de strijd om het brons, ver achter de Amerikaanse winnares Susannah Scaroni.
Atletiek - 100m vrouwen T34
Amy Siemons racete in Londen naar brons op de 100 en 200 meter en pakte ook meerdere WK-medailles, maar de Britse concurrentie was dit keer simpelweg te snel. De Nederlandse veterane, die drie maanden te vroeg werd geboren en door zuurstofgebrek cerebrale parese op liep, finishte de finale als negende en laatste.
Atletiek - Kogelstoten mannen F40
Take Zonneveld, geboren met dwerggroei, pakte in het speerwerpen én kogelstoten al eens een EK-medaille, in Tokyo lukte het nog niet. Hij stootte de kogel naar 10,04 meter en werd daarmee zevende in de finale.
Atletiek - 400m mannen T54
Rolstoelracer Kenny van Weeghel was er in Sydney in 2000 al bij en won in zijn enorme carrière een enorme waslijst aan paralympisch eremetaal en WK-medailles. Op de 400 meter pakte hij in 2004 én 2016 goud, maar de concurrentie lijkt te snel geworden te zijn: in de series van 'zijn' 400 meter werd hij uitgeschakeld.
Atletiek - 200m vrouwen T36
Cheyenne Bouthoorn werd geboren met een hersenafwijking, waardoor de linkerzijde van haar lichaam niet volledig functioneert. In Tokyo wist ze in 31,30 seconden een uitstekende vijfde plek te pakken, slechts 0,35 seconden verwijderd van de medailles.
Atletiek - 200m vrouwen T35
Nienke Timmer werd geboren met spierspasmes wegens gebrek aan zuurstof tijdens haar moeder's zwangerschap en werd in Tokyo al zevende op de 100 meter. Dat wist ze op de dubbele afstand iets te verbeteren met een keurige zesde plek.
Atletiek - Verspringen vrouwen T64
Fleur Jong kreeg op haar zestiende een bacteriële infectie in haar bloed, wat uiteindelijk tot meerdere amputaties leidde: ze raakte acht vingertoppen én beide onderbenen kwijt. Met name dit jaar is ze sportief flink goed bezig, na al eens brons gepakt te hebben op het WK in 2015. De Europees kampioene pakte in Tokyo zowaar paralympisch goud met een nieuw wereldrecord van 6,16 meter in haar eerste sprong.
Marlene van Gansewinkel was in Rio goed voor brons en won onder meer al drie keer WK-zilver. De Nederlandse, geboren zonder linkeronderarm- en been en met een beperking aan haar rechterhand pakte ook nu het brons met 5,78 meter in haar vierde poging.
Atletiek - Verspringen mannen T63
Joël de Jong verloor in 2007 als 5-jarige zijn linkerbeen vanwege botkanker, maar heeft inmiddels een mooie atletiekloopbaan opgebouwd met onder meer drie EK-medailles. In Tokyo zat een paralympische verspringmedaille er nog niet in: met 6,41 meter werd hij zesde, het goud ging met een wereldrecord van 7,17 meter naar de Zuid-Afrikaan Ntando Mahlangu.
Boccia - Mannen BC1
Door een gebrek aan zuurstof bij zijn geboorte kampt Daniel Perez met cerebrale parese, in het boccia behoort hij inmiddels al flink wat jaren tot de wereldtop: zilver op de Spelen in Rio en WK-brons in 2014 en 2018. In de groepsfase in Tokyo begon hij in elk geval goed: winst in zijn eerste drie wedstrijden, waarmee de kwartfinales al zeker zijn.
Baanwielrennen - Individuele achtervolging vrouwen B
De blinde Larissa Klaassen pakte goud op de tijdrit, dat kon ze op de achtervolging geen gevolg geven: zevende in de kwalificatie en daarmee zat haar toernooi er op, uiteraard met groot succes.
Zwemmen - 100m vrije slag mannen S10
Bas Takken werd geboren met een beperking die ervoor zorgt dat hij minder kracht in zijn benen heeft en dat zijn ruggengraat niet recht staat. In Rio werd hij vierde op de 400m vrije slag, op de 100m zat een medaille er in Tokyo niet in: Takken finishte als zesde in de finale.
Zwemmen - 100m vrije slag vrouwen S10
Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger pakten eerder al een 1-2'tje en dit keer waren er weer twee medailles. Goud ging naar Aurelie Rivard uit Canada in een nieuw wereldrecord, maar de 20-jarige Zijderveld en Kruger voegden zilver en brons toe aan hun collectie.
Zwemmen - 100m rugslag mannen S11
Rogier Dorsman raakt door een ziekte al jaren steeds meer zicht kwijt en zwemt met een blinderende zwembril, zoals iedereen in de klasse. Na zijn goud op de 400m vrije slag zat een rugslagmedaille er net niet in: vierde in de finale, een halve seconde achter het brons.
Tafeltennis - Vrouwen
In klasse 7 jaagt Kelly van Zon op haar derde opeenvolgende titel en die jacht gaat lekker. In de kwartfinales rekende de Nederlandse met 11-6, 5-11, 11-6, 11-3 af met de Zuid-Koreaanse Kim Seongok, waarna Kubra Korkut uit Turkije in de halve finales met 11-8, 3-11, 11-6, 11-6 het onderspit dolf. De finale volgt maandag.
In een drijfnat Spa viel de Grand Prix van België vanmiddag in het water. De fans rond de baan zagen de F1-wagens maar weinig langskomen en al helemaal nooit op racesnelheid. Lewis Hamilton toonde zich na de wedstrijd begaan met het lot van de toeschouwers die urenlang in de regen stonden.
"Ten eerste wil ik zeggen dat het me spijt voor de fans. Hier heeft natuurlijk niemand schuld aan. De fans waren geweldig vandaag, dat ze de hele tijd hier bleven voor ons en wachtten op een mogelijke race. Ze wisten op het eind, toen ze ons weer de baan op stuurden, dat de baan niet beter was dan voorheen. Dat deden ze gewoon zodat we de verplichte minimale twee ronden konden rijden", aldus Hamilton na afloop van 'race', zo lezen we op Formule1.nl. "Ik hoop dat de fans hun geld terugkrijgen", voegde hij eraan toe.
De Britse wereldkampioen vond de beslissing om niet te racen volkomen logisch. "Je kon niet eens zien wat er vijf meter voor je zat. De auto verdween dan. Het was op de rechte stukken lastig om de flitsende achterlichten te zien. Het is jammer, want ik had graag geracet. Het had een geweldige race kunnen worden als het niet zo hard had geregend."
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Max Verstappen heeft vanmiddag de Grand Prix van België op zijn naam geschreven maar niet op de manier zoals hij vooraf hoopte. Door de onophoudelijke regenval kon de race geen doorgang vinden en na enkele rondes achter de safety car werd de race officieel beëindigd. Hierdoor kreeg de top 10 slechts de helft van de punten bijgeschreven. De achterstand van de Red Bull-coureur op Lewis Hamilton is geslonken naar 3 punten.
"Achteraf gezien was het erg belangrijk om de pole te pakken, maar natuurlijk is het jammer dat we niet echt konden racen. De weersomstandigheden waren echter erg lastig. Om half vier zei ik nog dat we wel konden gaan rijden, de condities waren toen redelijk, maar achter mij was er erg weinig zicht. Als we om 15:00 uur zouden zijn gestart, hadden we een betere kans gehad, maar daarna bleef de baan nat en het hield niet op met regenen. Vooral met de recente gebeurtenissen hier, wil je niet het risico nemen dat er een groot ongeluk plaatsvindt. Het is een overwinning, maar dit is niet hoe je wil winnen", aldus de Nederlander na afloop van de race, zo lezen we op Verstappen.nl.
Na een aantal teleurstellende raceweekenden was Verstappen blij weer op de hoogste trede van het podium te staan. "We hebben twee races gehad waar we weinig punten hebben gepakt, dus dit resultaat hadden we nodig. Het hele weekend waren we competitief en dat is belangrijk op een circuit als Spa met de lange rechte stukken. Hierna gaan we naar Zandvoort, wat voor iedereen nieuw zal zijn en het is een vraagteken hoe iedereen daar zal presteren. We moeten blijven pushen en proberen weer aan de leiding te komen in beide kampioenschappen, maar we hebben nog een aantal races om dat te doen. Ik ben er zeker van dat we een goede auto hebben en we moeten blijven proberen om er nog meer performance uit te halen."
Verstappen had ook lovende woorden over voor de fans rond het circuit. In de stromende regen hoopten ze urenlang op een race die nooit meer echt van start zou gaan. "Een groot compliment aan alle fans langs de baan vandaag, die hier de hele dag zijn gebleven in deze regen en koude omstandigheden. Zij zijn de grotere winnaars vandaag."
Verstappen: "Dit is niet hoe je wil winnen" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
"Aan de Paralympische Spelen doen atleten met een visuele, fysieke en verstandelijke beperking mee. Hoe bepaal je dan wie het tegen elkaar opnemen?" NOS op 3 legt uit.
Motorcoureur Remy Gardner heeft een flinke slag geslagen in de strijd om de wereldtitel in de Moto2. De Britse Grand Prix op het circuit van Silverstone leverde winst op voor de KTM-coureur, die zijn voornaamste concurrent uit zag vallen.
We gingen van start met Marco Bezzecchi, Jorge Navarro en Sam Lowes op de eerste rij, waarbij Lowes de twee anderen passeerde en de leiding pakte. WK-leider Remy Gardner kwam wat naar voren en nam de derde plek in beslag, Bo Bendsneyder verloor twee posities vanaf zijn dertiende startplek.
Bezzecchi nam de leiding weer terug van Lowes, die Gardner achter zich aan kreeg. De Australiër ging lekker, nam Lowes te grazen en pakte de leiding over van Bezzecchi. Achter Lowes kwam Fabio Di Giannantonio ook aansluiten, hij ging voorbij Navarro naar plek vier in de kopgroep van vijf man.
Met vier ronden te gaan knalde titelkandidaat Raul Fernandez vanaf plek zeven onderuit, waarbij de sterke rookie zich pijn gedaan leek te hebben - hij liep wel zelf weg. Gardner en Bezzecchi reden ondertussen gezamenlijk wat weg bij Navarro en Lowes, die dan weer een gat hadden naar Di Giannantonio en Augusto Fernandez.
Gardner wist Bezzecchi de rest van de race achter zich te houden en breidde zijn voorsprong in de titelstrijd uit. Navarro completeerde het podium, voor Lowes, Di Giannantonio en Augusto Fernandez. Bendsneyder kwam als vijftiende over de meet, één plek voor supertalent Fermin Aldeguer, en pakte zo één punt.
Een 15-jarige meisje is sinds 16-08-2021 rond 18:45 vermist en op 11 september weer in goede gezondheid aangetroffen.
Orkaan "Ida" is opnieuw in kracht toegenomen en raast met steeds hogere windsnelheden richting New Orleans - op de 16e verjaardag van de verschrikkelijke verwoestingen door "Katrina".
Het National Hurricane Centre (NHC) kondigde al kort nadat "Ida" categorie F3 had bereikt aan dat de orkaan verder in kracht was toegenomen en nu F4 had bereikt, dat betekent windsnelheden van minimaal 209 kilometer per uur.
De orkaan lijkt in kracht te blijven toenemen, volgens de NHC. Eerder was al aangekondigd dat "Ida" naar verwachting de kust van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana zou bereiken als een "extreem gevaarlijke, sterke orkaan".
Vanwege de orkaan zijn zaterdag veel inwoners uit New Orleans en andere steden gevlucht. Op de wegen naar het noorden ontstonden lange files.
De Amerikaanse president Joe Biden sprak de bevolking toe in een televisietoespraak en kondigde het inzetten aan van honderden reddingswerkers en het ter beschikking stellen van drinkwaterreserves, voedsel en generatoren.
Update in beeld 19.18 uur: Facebook stream van Texas Storm Chasers
Update in beeld 18.17 uur:
"Nora" arriveert in Mexico
Vandaag is het precies 16 jaar geleden dat de verwoestende orkaan "Katrina" aan land kwam. In 2005 kwamen hierdoor in New Orleans meer dan 1.800 mensen om het leven en 80 procent van de stad kwam onder water te staan. Voor "Ida" heeft het stadsbestuur een evacuatiebevel uit gevaardigd voor gebieden die buiten het dijk- en sluizenstelsel wonen dat de laaggelegen stad beschermt.
"Iedereen is bang omdat het Katrina's verjaardag is en mensen die orkaan destijds niet serieus namen", zei Austin Suriano terwijl hij de etalages van zijn vaders horlogewinkel dichtmaakt.
Gisteravond bereikte de orkaan "Nora" Mexico. Het oog van deze F1 orkaan blijft in de buurt van de kust nadat het in het noordwesten van Jalisco is geland, zei de NHC. Volgens de Mexicaanse Nationale Meteorologische Dienst trok de storm noordwaarts richting de staten Nayarit en Sinaloa.
"Nora" bracht zware regenval met zich mee die leidden tot stroomuitval en aardverschuivingen, zoals Hugo Roldan van de civiele beschermingsautoriteit aankondigde. NHC waarschuwde voor "hoge en vernietigende golven" aan de kust en levensbedreigende overstromingen. De autoriteiten van Jalisco hebben 15 noodopvangplaatsen opgezet. Verwondingen door "Nora" zijn nog niet gemeld.
Artiesten misbruiken prins Bernhard jr. om een punt te maken over hun eigen frustraties met betrekking tot de alsmaar voortdurende coronamaatregelen voor festivals. En de media kijken niet naar de feiten als het gaat om de prins. Dat stelde Jan Lammers, de sportief directeur van de Dutch Grand Prix (DGP), vandaag in het programma Langs de lijn op NPO Radio 1. "Het is zo goedkoop om hem maar elke keer te bashen”, verzuchtte hij. Lees meer hierover bij de Stentor.
Afgelopen week ontstond een rel omdat de band 'Chef' Special' per e-mail was gevraagd om zonder vergoeding op te komen treden tijdens de Formule 1. "Het had niet mogen gebeuren. We gaan het met de mensen in kwestie zelf oplossen, niet via de media." De mail was uit naam van Bernhard gestuurd, maar niet door de prins zelf, benadrukt Lammers. "Het is een verkeerde voorstelling dat we over de artiesten heen het evenement willen financieren. Als er hard gewerkt wordt, gaat er soms iets fout", aldus de autocoureur.
AZ heeft een 3-1 zege geboekt bij sc Heerenveen, dat na twee overwinningen voor het eerst puntenverlies opliep. Voor de Alkmaarders waren het de eerste punten.
AZ begon sterk aan het duel tegen Heerenveen en raakte al in de tweede minuut via spits Vangelis Pavlidis de paal. Waar AZ de kans miste om op voorsprong te komen kwam Heerenveen wel op voorsprong. Henk Veerman opende de score. De spits kopte binnen op aangeven van Siem de Jong.
Lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong, want drie minuten later maakte AZ alweer gelijk. Pavlidis kopte raak uit een rebound. Vlak voor rust waren de Alkmaarders dicht bij de 1-2, maar een geweldige redding van sc Heerenveen voorkwam dat.
Vlak na rust nam AZ toch de leiding. Debutant Aslak Fonn Witry krulde de bal in de verre hoek en zo zette hij zijn nieuwe ploeg op voorsprong. De rechtsback kwam deze over van het Zweedse Djurgårdens IF. Vlak voor tijd besliste De Wit het duel alsnog met een intikker na een knappe actie van invaller Tijjani Reijnders.
Voor AZ was het de eerste eredivisiezege van het seizoen, voor Heerenveen de eerste nederlaag.
sc Heerenveen
|
1 - 3
|
AZ
|
11' H. Veerman |
|
14' Pavlidis 50' Witry 88' De Wit |
|
Gele kaart: , Letschert, (AZ) |
|
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen Toeschouwers: 16.000 Arbiter: Nijhuis |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Mulder v.Ewijk v.Beek Dresevic Woudenberg (Nunumete/85) Kongolo (v.d.Heide/76) Halilovic J.Veerman F.Stevanovic (Nygren/57) H.Veerman De Jong |
|
Verhulst Sugawara Letschert Martins Indi Witry Midtsjö (Clasie/85) De Wit T.Koopmeiners Karlsson (Reijnders/85) Pavlidis (Evjen/73) Aboukhlal (Gudmundsson/63) |
Max Verstappen heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Nederlander werd op een drijfnat Spa-Francorchamps na enkele ronden achter de safety car uitgeroepen tot winnaar. George Russell pakte met de Williams zijn eerste podium uit zijn Formule 1-carrière, terwijl Lewis Hamilton derde werd. Vanwege het lange oponthoud vanwege het water en het weinige aantal ronden kregen de coureurs maar halve punten toebedeeld.
Het asfalt was nat in de Ardennen en op weg naar de grid crashte Sergio Perez in de banden, waardoor de Mexicaan niet aan de race kon beginnen. De wedstrijd zelf werd vanwege de regen met 25 minuten uitgesteld, waarna formatierondes achter de safety car volgden. Na twee rondjes werd het veld in de pitlane stilgezet in de hoop op beter weer.
Na een regenoponthoud van bijna drie uren ging de race weer van start achter de safety car. Er werden enkele ronden afgelegd, waarna de rode vlag opnieuw gezwaaid werd en de coureurs wederom de pits opzochten. Na een kleine pauze werd besloten dat de race niet hervat zou worden.
Het betekende dat Verstappen de zege voor zich opeiste voor Russell en Hamilton. De overige punten gingen naar Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Charles Leclerc, Nicholas Latifi en Carlos Sainz.
Update 29-08
Kardinaal Burke bericht vandaag in een brief dat hij aan de beterende hand is. Daarbij dankt hij onder andere God, het verzorgende personeel, en de mensen die hem hebben meegenomen in hun gebeden waaronder waarschijnlijk vele FOK! users.
Bericht 23-08
De Amerikaanse conservatieve kardinaal Burke ligt aan de beademing en vraagt ons om voor hem te bidden.
Eerder uitte deze kardinaal complottheorieën over de vaccins zoals dat er microchips in zouden zitten, ze gemaakt zijn van geaborteerde foetussen en uiteraard dat ze het werk van de duivel zijn. Overbodig om te zeggen dat meneer niet gevaccineerd is.
Zoals het een religieus betaamt, vertrouwt hij voor de genezing op God i.p.v. artsen, en vraagt hij dus om gebeden. Maar God is blijkbaar niet eens machtig genoeg om hem te laten ademen, want daarvoor krijgt hij hulp van een beademingsapparaat.
Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge is op 79-jarige leeftijd overleden, zo maakte het Internationaal Olympisch Comité “met een immense droefheid” bekend.
De Belg stond van 2001 tot 2013 aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité, waar hij als "Mister Clean" een nieuwe wind liet blazen. Hij volgde destijds Juan Antonio Samaranch op als voorzitter. Rogge was zelf ook een olympisch sporter. Hij vertegenwoordigde België driemaal in het zeilen. Hij nam in 1968, 1972 en 1976 deel aan de Finn-klasse.
Met Jacques Rogge aan het roer koos het IOC voor een stijlbreuk. De bescheidenheid van Rogge stond in schril contrast met de flamboyante stijl van zijn voorganger Samaranch. "Het zeilen en de zee hebben mij geleerd nederig te zijn", vertelde Rogge daar ooit over. De Winterspelen van 2002 in Salt Lake City waren Rogges eerste Spelen als IOC-preses, maar de toekenning van die Spelen speelden ook een sleutelrol in zijn opmars naar de IOC-top.
Als vice-voorzitter maakte hij in 1998 schoon schip binnen het IOC nadat gebleken was dat er omkoping in het spel was bij de toewijzing van de Spelen aan de Amerikaanse stad. Rogge voerde onder zijn bewind een grote reorganisatie door en zorgde dat de IOC een stuk transparanter werd.
Huidig IOC-voorzitter Thomas Bach schetst Jacques Rogge op de website van het IOC. "Jacques was in de eerste plaats iemand die echt van sport hield. Zijn passie voor sport was besmettelijk en droeg hij over aan iedereen die hij kende", zegt Bach.
"Als voorzitter heeft hij voor een modernisering gezorgd bij het IOC. Hij zal vooral herinnerd worden voor zijn inspanningen om jeugdsport te promoten en om de Jeugd Olympische Spelen in het leven te roepen. Ook in de strijd tegen doping was hij niet aflatend."
"De olympische beweging profiteert nog altijd van zijn werk. We verliezen vandaag een goede vriend en een gepassioneerde sportliefhebber."
Naast sporter en bestuurder was Rogge ook orthopedisch chirurg met een graad in de sportgeneeskunde. In 1993 werd hij door koning Boudewijn van België in de adelstand verheven. Sinds 2003 ging hij, op instigatie van koning Filip, door het leven als graaf Jacques Rogge.
De Fransman Benoît Cosnefroy heeft in eigen land de Bretagne Classic - Ouest-France gewonnen. De renner van AG2R-Citroën won het in de sprint van wereldkampioen Julian Alaphilippe. Mikkel Honoré legde beslag op de derde plaats in Frankrijk.
De finale van de Bretagne Classic - Ouest-France werd al vroeg geopend. Wereldkampioen Julian Alaphilippe trok samen met zijn ploeggenoot Mikkel Honoré ten aanval. Tadej Pogacar was attent en samen met Benoît Cosnefroy vormde ze de achtervolgende groep op de leiders Quinten Hermans en Alessandro De Marchi, die vanaf de start uit het peloton waren vertrokken.
Alaphilippe, Honoré, Pogacar en Cosnefroy reden snel één minuut weg bij het peloton en op de koplopers liepen ze snel in, waar De Marchi alleen verder moest na het afhaken van Hermans. In de achtervolgende groep ging het te snel voor Pogacar, die met nog veertig kilometer te gaan moest afhaken.
Met nog dertig kilometer te gaan maakte Alaphilippe samen met zijn ploeggenoot Honoré en Cosnefroy de aansluiting bij De Marchi, die tien kilometer het drietal moest laten gaan. Ondanks dat het peloton nooit ver achter was zouden ze nooit meer de aansluiting maken bij de twee Fransmannen en de Deen en moest een sprint de beslissing brengen. Honoré was na het vele werk voor zijn kopman Alaphilippe uitgeteld voor de zege en moest de wereldkampioen het afmaken. Alaphilippe begon als eerste aan de sprint, alleen was de Franse wereldkampioen niet opgewassen tegen Cosnefroy. Het was voor de renner van AG2R - Citroën zijn eerste zege in de WorldTour.
Rafal Majka heeft de vijftiende etappe in de Vuelta gewonnen. De renner UAE-Team Emirates bracht in een bergrit een solo van 87 kilometer tot een goed einde. Steven Kruijswijk zou als tweede over de streep komen achter de indrukwekkende Pool. In de top tien van het klassement veranderde er niks.
Vlak voor de tweede rustdag in de Ronde van Spanje stond een nieuwe bergrit op het programma. De renners moesten vier beklimmingen over. De beklimmingen waren wel lang, maar qua stijgingspercentage vielen de beklimmingen heel erg mee, waardoor het tussen de klassementsrenners rustig bleef in de vijftiende etappe.
De strijd zat er vooral in wie mee ging in de juiste kopgroep. De eerste zestig kilometer was een dollemansrit en niemand zou door het hoge tempo weggeraken. Pas op de eerste beklimming van de dag reden Rafal Majka samen met Fabio Aru weg. Het tweetal had een kleine voorsprong op een achtervolgende groep met onder meer Steven Kruijswijk.
Aru en Majka hielden het tempo zo hoog dat het tweetal uitliep op de achtervolgende groep. Aru moest het hoge tempo op de tweede beklimming wel bekopen, maar Majka zou het wel volhouden. De Pool hield zijn strakke tempo en ondanks een tegenaanval van Kruijswijk kwam de Nederlander nooit dichterbij. Uiteindelijk zou hij op anderhalve minuut van Majka eindigen.
Vandaag is, na vele malen van uitstel, het nieuwe album van rapper Kanye West uitgekomen. Het album is vanaf nu beschikbaar via streamingsdiensten.
Donda, vernoemd naar zijn overleden moeder, is de opvolger van Jesus is King uit 2019. Op het album zijn onder anderen Jay-Z, Marilyn Manson en wijlen Pop Smoke te horen. De release komt drie dagen na een controversiele luistersessie in Chicago met fans, waar Marilyn Manson optrad, die op het moment wordt beschuldigd van seksueel misbruik door meerdere vrouwen. Ook rapper DaBaby, die momenteel onder vuur ligt vanwege zijn uitspraken over de LHBTI-gemeenschap, mocht het podium betreden.
Volgens West is het de schuld van DaBaby en zijn management dat het album constant vertraagd werd. Op zijn Instagram-pagina plaatste West een aantal screenshots van een gesprek van zijn manager waarin te lezen valt dat DaBaby's manager het niet eens zou zijn met de release en het nummer 'Jail' van het album wilde hebben. "Ik ga het album niet uitbrengen zonder mijn vriend", schrijft hij vervolgens.
Donda zou vorig jaar al uitkomen, maar werd na een lange stilte uitgesteld tot 2021. Het album bestaat uit 26 nummers en is bijna 2 uur lang.
Na het teleurstellende gelijkspel vorige week tegen FC Twente heeft Ajax zich vanmiddag goed hersteld met een flinke overwinning tegen Vitesse. In Amsterdam werd het 5-0.
Al na vijf minuten kwam Ajax op voorsprong. Antony scoorde na een hakje van Mazraoui. Ook daarna waren de Amsterdammers de betere ploeg en ze zette de tegenstander onder druk met goed spel. Na een half uur spelen was het Alvarez die de 2-0 binnen wist te koppen. Even daarna raakte hij de lat maar het was vervolgens Gravenberch die de ruststand op 3-0 bracht.
Vitesse speelde niet goed en daar maakte Ajax flink gebruik van. Ze miste een aantal kansen maar Hajek, via een eigen doelpunt, en Klaassen werd de voorsprong toch nog verder opgevoerd.
AFC Ajax
|
5 - 0
|
Vitesse
|
5' Antony 31' Álvarez 43' Gravenberch 60' Hajek e.d. 67' Klaassen |
|
|
|
Gele kaart: , Bazoer, Oroz, (Vitesse) |
|
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam Arbiter: Makkelie |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Stekelenburg Mazraoui (Rensch/ 68) Timber Martínez Blind (Tagliafico/ 68) Álvarez (Schuurs/84) Klaassen (Berghuis/75) Gravenberch Antony (Neres/75) Haller Tadic |
|
Schubert Dasa Oroz Bazoer (Gong/46) Hajek Wittek Bero Gboho (Vroegh/46) Tronstad Frederiksen (Buitink/46) Openda (Cornelisse/69) |
Heracles Almelo heeft ook zijn derde wedstrijd in dit seizoen van de Eredivisie niet winnend weten af te sluiten. Heracles, dat tot nu toe eenmaal gelijk speelde en een keer verloor, verloor vanmiddag thuis in Almelo met 0-1 van NEC.
Heracles Almelo was in de eerste helft een stuk beter dan NEC, maar weet de vele kansen nog niet te verzilveren. Het dichtst bij een treffer was Vloet maar die raakte de paal met een afstandsschot. In de 41e minuut moest Heracles met een man minder verder, nadat Bakis zijn tweede geel van de wedstrijd kreeg na een opstootje met Márquez die geel kreeg.
NEC kwam goed uit de kleedkamers en kwam in de 50e minuut op voorsprong. Ali Akman kopte de bal van dichtbij in het doel. In het vervolg probeerde Heracles met tien man de gelijkmaker te forceren, maar gevaarlijk werden ze niet. In de 77e minuut kreeg NEC een strafschop na een overtreding van De La Torre. Bruijn miste echter vanaf de stip.
Heracles Almelo
|
0 - 1
|
N.E.C. Nijmegen
|
|
|
50' Akman |
|
Gele kaart: De La Torre, Fadiga, Blaswich, Knoester, (Heracles Almelo), Márquez, (N.E.C. Nijmegen) |
Rode kaart: Bakis (41/2xg) (Heracles Almelo), |
|
Stadion: Polman Stadion, Almelo Toeschouwers: 8.053 Arbiter: Kamphuis |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Blaswich Fadiga Schoofs Knoester Roosken Kiomourtzoglou (Amissi/81) Vloet De La Torre Laursen (Azzaoui/46) Bakis Basacikoglu (Burgzorg/46) |
|
Branderhorst v.Rooij Márquez Odenthal El Karouani Schöne (Vet/80) Duelund (Bronkhorst/90 1) Proper Okita Akman (Romeny/71) Bruijn (Tavsan/79) |
De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.342 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.936.572 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.
Van de gemelde personen zijn er 59 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 418 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 15 patiënten opgenomen, er liggen nu 224 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.
Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.996 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.
Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.
De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.
Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.
De Britse Grand Prix in de MotoGP heeft wat betreft de winst niet voor heel veel spanning gezorgd. Er werd wel weer een stukje historie geschreven, met een nieuwe fabrikant in de lijst met podiumplekken.
We gingen van start met een zeldzame poleposition voor Pol Espargaro op zijn Repsol Honda, met Ducati-coureur Francesco Bagnaia en WK-leider Fabio Quartararo op zijn Yamaha naast hem op rij één. Pol Espargaro behield bij de start de leiding, voor Bagnaia en broer Aleix Espargaro.
Al in de eerste ronde ging Pol's teamgenoot Marc Marquez weer eens onderuit, dit keer nam hij de zo sterk rijdende Jorge Martin mee tegen het asfalt. Aleix nam de positie van Bagnaia over en dus reden er twee broers aan de leiding van de race, voor Bagnaia, Quartararo, Jack Miller en de verrassend ver voorin rijdende Valentino Rossi.
Quartararo reed zich in de eerste paar ronden naar voren en in ronde vijf nam hij de leiding over van Pol Espargaro. Achter Bagnaia was wereldkampioen Joan Mir lekker bezig, maar diens Suzuki-teamgenoot Alex Rins kwam er zelfs voorbij en reed zich richting de helft van de race naar plek drie, achter Quartararo en Aprilia-coureur Aleix Espargaro.
Rins ging ook voorbij Aleix Espargaro, terwijl Quartararo inmiddels een flink gat geslagen had. Miller sloot aan bij het achtervolgende groepje en ging langs Pol Espargaro naar plek vier, maar daar zou hij ook eindigen. Quartararo ging ongenaakbaar naar de winst, Rins werd tweede en Aleix Espargaro kwam als derde over de finish: het eerste MotoGP-podium ooit voor het toch relatief nietige Aprilia en Aleix' tweede podium ooit - zijn eerste sinds Aragon 2014.
Pol Espargaro finishte als vijfde, voor Brad Binder, Iker Lecuona, Alex Marquez en de nog wat teruggevallen Mir.
Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.
Door het hele land vind je Hubo doe-het-zelf zaken maar wist je dat de naam van de keten refereert aan de plek waar de formule ontstaan is? Hubo staat namelijk voor Houthandel Utrecht Bedrijven Organisatie en werd in 1969 opgericht en was de daarmee ook nog eens de eerste bouwmarktformule van Nederland.
Het nutteloze feitje van de dag: lekker doe-het-zelven (WikiCommons/Taketa)
Feyenoord heeft zijn eerste verlies geleden dit seizoen in de Eredivisie. In Utrecht werd van de plaatselijke FC met 3-1 verloren.
De eerste kans van de wedstrijd was voor Feyenoord. De Rotterdammers wisten het strafschopgebied van Utrecht binnen te dringen, maar door het buitenspel van Linssen wordt het teruggefloten. In de dertiende minuut ging Douvikas naar de grond in duel met Malacia. Aanvankelijk gaf arbiter Higler Utrecht een penalty maar na het raadplegen van de beelden werd die beslissing teruggedraaid. Het was een boeiende eerste helft waarbij beide ploegen kansen kregen. In de 31e minuut was Utrecht dicht bij de openingstreffer, Timber raakte met zijn uithaal echter de paal.
Op slag van rust was het Feyenoord dat op voorsprong kwam. Bij zijn eerste aanval was het Sinisterra die in de korte hoek de Rotterdammers op voorspong schoot. In de blessuretijd van de eerste helft kwam Utrecht echter weer op gelijke hoogte. Het was Willem Janssen die de bal binnen schoof op aangeven van Douvikas.
Utrecht kwam beter uit de kleedkamer dan Feyenoord en na drie minuten spelen in de tweede helft kwam de ploeg uit de domstad op voorsprong. Na een kopbal van Van der Hoorn was het Sylla die het laatste zetje gaf. In de 51e minuut ging de bal op de stip nadat Feyenoorder Malancia een overtreding beging op Gustafson. Gustafson nam de penalty zelf en zette de 3-1 op het bord.
In de 66e minuut leek Feyenoord een strafschop te krijgen van Higler na een duel tussen Janssen en Til. Echter na overleg met de grensrechter werd er gewoon doorgespeeld. Een paar minuten later was het bijna 3-2. Linssen stond helemaal vrij, maar zijn inzet verdween naast het Utrechtse doel. Aan de andere kant kreeg Sylla een grote kans op de 4-1. Hij schoot echter in kansrijke positie naast. Feyenoord probeerde het wel, maar van een slotoffensief was geen sprake.
FC Utrecht
|
3 - 1
|
Feyenoord
|
45+3' Janssen 48' Sylla 51' Gustafson(pen) |
|
45' Sinisterra |
|
Gele kaart: Maher, (FC Utrecht), Malacia, Til, Toornstra, Hendriks, (Feyenoord) |
|
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht Arbiter: Higler |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Paes Ter Avest (v.d.Maarel/ 63) v.d.Hoorn Janssen Warmerdam Sylla Maher Gustafson (v.d.Berg/87) Timber (v.Overeem/75) Ramselaar (Mahi/74) Douvikas (v.d.Streek/74) |
|
Bijlow Pedersen Trauner Hendriks Malacia Toornstra (Baldé/81) Til Kökçü Jahanbakhsh (Aursnes/46) Linssen Sinisterra |
De jongelingen in de Moto3 hebben zondag de Grand Prix van Groot-Brittannië afgewerkt. Op het circuit van Silverstone kregen de toeschouwers een atypische Moto3-race voor de kiezen, maar dat mocht de pret niet drukken.
Met Romano Fenati, Gabriel Rodrigo en de verrassende Riccardo Rossi op de eerste rij ging de race van start. Fenati behield de leiding, Niccolo Antonelli en Andrea Migno volgden, voor Rossi en Rodrigo.
Fenati, Antonelli en Migno waren duidelijk sterker dan de rest en sloegen al rap een gaatje richting Dennis Foggia en Darryn Binder, die een groep met verder ook nog Jaume Masia, Rossi, Tatsuki Suzuki, Izan Guevara en Deniz Öncü aanvoerden.
Na dik zes ronden was het einde verhaal voor Migno: zijn motor gaf de geest. Fenati en Antonelli bleven gezamenlijk voorop rijden, Foggia en Guevara leken in de achtervolgende groep de touwtjes in handen te nemen.
In de slotfase haakte Antonelli af bij Fenati, terwijl Guevara en Foggia in rap tempo de tweede plek naderden. Ze begonnen echter ook onderling te duelleren en dat pakte goed uit voor Antonelli: hij werd tweede, Foggia won nét het duel om plek drie en Fenati pakte overtuigend de zege.
Sinds afgelopen donderdag zijn er bij SOS Dolfijn erg veel meldingen over gestrande dode bruinvissen op de Waddeneilanden binnen gekomen. Via de verschillende instanties op de eilanden waaronder Staatsbosbeheer Terschelling en Natuurmonumenten Schiermonnikoog komen de meldingen door. Op Ameland hebben vrijwilligers van de Dierenambulance Ameland er bijna een dagtaak aan om alle meldingen aan te nemen en de dieren van het strand te ruimen.
Vrijwel alle gemelde dieren betreffen volwassen bruinvissen die in staat van ontbinding verkeren. Ook zijn alle strandingen aan de noordzijde van de eilanden en met name op de eilanden Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. De aantallen aangespoelde bruinvissen lopen inmiddels ver in de tientallen.
Er staat al dagen een noordenwind waardoor dode dieren wellicht sneller meer naar de kust worden gedreven. Maar een dergelijke aantal gestrande bruinvissen binnen zo´n korte periode lijkt ongekend. Alle betrokken partijen vanaf de eilanden leveren zo nauwkeurig mogelijk de data aan bij SOS Dolfijn, die het verzamelt en doorgeeft aan de beheerder van de databank Walvisstrandingen.nl. In deze databank worden nauwkeurig alle strandingen van walvisachtigen bijgehouden. De bruinvis is één van de kleinste walvissoorten en vaste bewoner van de Noord- en Waddenzee.
Om te achterhalen wat deze plotse stijging van strandingen onder bruinvissen veroorzaakt, zal uitgebreider onderzoek nodig zijn. Tijdens de patrouille vluchten heeft de Kustwacht vandaag voor de Wadden nog meer dode bruinvissen waargenomen. Het is dan ook niet uitgesloten dat de komende dagen de aantallen nog zullen blijven oplopen. Of activiteiten in de Waddenzee een oorzaak zijn van de strandingen is nog niet bekend. Momenteel wordt er noord van de Wadden een windmolenpark aangelegd en is er afgelopen week een internationale oefening van de marine gestart. Dergelijke activiteiten kunnen een nadelig effect hebben op het leven van een bruinvis.
Billy the Kid pleegde tot 21 moorden voordat sheriff Pat Garrett hem in 1881 neerschoot met zijn Colt. Sindsdien zijn er talloze legendes ontstaan rond de revolverheld. Het wapen waarmee de toen 21-jarige werd neergeschoten, wisselt nu van eigenaar op een veiling voor een recordprijs.
Het pistool waarmee de Wild West-legende Billy the Kid werd neergeschoten, werd in Los Angeles geveild voor 6,03 miljoen dollar. Vooraf werd de waarde van de Colt Single Action revolver geschat op twee tot drie miljoen dollar, aldus veilinghuis Bonhams. Er werd vrijdag "levendig geboden" zowel online, telefonisch als in de zaal.
De revolver was van sheriff Pat Garrett, die Billy the Kid op 14 juli 1881 in New Mexico neerschoot. "Het is een overblijfsel van een van de belangrijkste en bekendste verhalen uit het Wilde Westen", aldus veilinghuis Bonhams. Het pistool is in "zeer goede" staat en heeft enkel een "versleten handvat".
Zes miljoen dollar, het equivalent van 5,1 miljoen euro, is nergens ter wereld betaald voor een vuurwapen. De vorige recordprijs van 1,98 miljoen dollar werd behaald door twee pistolen uit de 18e eeuw die George Washington cadeau kreeg tijdens de Amerikaanse Revolutie. Ze werden in 2002 geveild door veilinghuis Christie's.
Crimineel Billy The Kid, geboren als Henry McCarty en ook wel William Bonney genoemd, stierf op 21-jarige leeftijd. Op de vlucht voor zijn executie werd hij doodgeschoten door sheriff Pat Garrett. Billy The Kid heeft nog steeds een trouwe schare fans in de Verenigde Staten die hem zien als een soort Robin Hood van het Wilde Westen. Zijn leven was het onderwerp van tientallen boeken en films. De schietgrage revolverheld zou minstens vier mensen hebben vermoord, maar sommige historici schrijven hem 21 moorden toe.
Op een nog altijd flink nat Spa-Francorchamps is zondag de op drie na laatste race van het seizoen in de Porsche Supercup verreden. Dat ging niet zonder slag of stoot, voorin werd ook in de slotfase nog even geknokt.
Larry ten Voorde vertrok vanaf poleposition, maar kreeg bij de start gelijk Dylan Pereira naast zich. In Eau Rouge ging het fout, maar gelukkig nét niet helemaal fout: Ten Voorde ging zijwaarts, maar wist net op tijd de controle terug te krijgen en ook de om hem heen rijdende Marvin Klein bleef uit de banden.
Na de herstart behield Pereira de leiding, voor Ayhancen Güyen en Max van Splunteren, die rap gepasseerd werd door Christopher Zöchling. Harry King volgde, voor de pas 16-jarige Nederlander Morris Schuring - Ten Voorde reed op de veertiende plek in het middenveld nog wel mee.
Laurin Heinrich worstelde zich langs Schuring en vocht zich ook voorbij Van Splunteren naar de vierde plek. Gedoe in het achterveld zorgde voor een safety car, waarna Güven bij de herstart de aanval opende op Pereira - in Raidillion maakte hij toch maar pas op de plaatst en schoof hij gewoon aan op plek twee.
Na de schermutselingen kwam een van de achterblijvers in het grind te staan, waardoor de safety car weer naar buiten kwam. Daarmee was Pereira's zege een feit, voor Güven en Heinrich. Van Splunteren finishte als vijfde, Schuring als zevende en Ten Voorde werd nog negende. Loek Hartog eindigde als elfde, Daan van Kuijk werd veertiende en Lucas Groeneveld negentiende.
Bij een ernstig ongeluk in Broekland (gemeente Raalte) zijn vannacht, rond 3.00 uur, vijf jongeren zwaargewond geraakt. Dit gebeurde nadat de auto waarin zij zaten van de weg schoot en tegen een boom terechtkwam. Alle slachtoffers moesten uit het voertuig worden bevrijd en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Zo meldt de Stentor.
Dierenartsen en dierenbeschermers roepen op tot een wettelijk verbod op de handel in ongezonde honden. Het fokken van deze dieren is al sinds 2014 verboden maar ze worden nog steeds massaal verhandeld en ingekocht vanuit het buitenland. In het televisieprogramma Kassa 28 augustus werd duidelijk hoe groot het probleem in Nederland is.
Hoewel het in Nederland verboden is om honden te fokken met te korte snuiten en erfelijke afwijkingen, mag er wel gehandeld worden in deze dieren. Die worden hier vaak illegaal gefokt en legaal verhandeld, of ze worden ingevoerd vanuit het buitenland.
Dierenartsen zien nog te veel mismaakte dieren
Dierenartsen Servé Smeets van Caring Vets en Karin Hoogendijk van de KNMvD: “Het is fantastisch dat een goede wet in Nederland het fokken van mismaakte dieren verbiedt. Helaas zien we op de behandeltafel nog steeds dezelfde snurkende en benauwde puppy’s met afgesloten neusgaten en veel te korte snuiten, maar nu komen ze uit het buitenland. De huidige wetgeving is volstrekt niet voldoende om deze honden te helpen”.
Malafide handel
Diverse verkoopsites staan vol met advertenties voor honden en katten die in Nederland niet gefokt mogen worden. Zolang deze handel wettelijk is toegestaan, zullen deze sites deze advertenties niet verwijderen. De overheid heeft veel te weinig capaciteit om alle aanbieders individueel te controleren.
Handelsverbod is enige oplossing
Dierenartsen en dierenbeschermingsorganisaties roepen politieke partijen in een brandbrief op om een einde te maken aan de handel in ongezonde dieren. Zij pleiten voor een wettelijk handelsverbod voor dieren die niet in Nederland gefokt mogen worden. Het is logisch dat er ook een verbod komt op het kopen en verkopen van honden die niet gefokt mogen worden!
De oproep komt vanuit Dierenartsen van Caring Vets, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, dierenbeschermingsorganisatie Dier&Recht, de Dierenbescherming, Dibevo, Stray Animal Foundation Platform, Sophia-Vereeniging (partijen van Fairdog).
De laatst geproduceerde Peugeot 205 Turbo 16 (1984) heeft in de nasleep van een veiling in Monaco maar liefst 274.160 euro opgebracht. De rallyversie had minder dan 50.000 kilometer gereden. Lees meer bij het AD.
De Peugeot 205 Turbo 16 is een van de iconen uit de legendarische Groep B-periode, toen rallyversies vaak 600 pk sterk waren. Omdat dit tot te veel ongelukken leidde, werd de klasse uiteindelijk verboden.
Deze Peugeot is een homologatiemodel. Als een merk een rallymodel ontwikkelde, moest er verplicht ook een aantal versies voor op de weg worden gebouwd. Dit model uit 1984 is er daar een van. De auto is voorzien van een 200 pk sterke, centraal geplaatste turbomotor en vierwielaandrijving. In de jaren tachtig zijn er 219 auto's voor op de weg geproduceerd om de homologatie van het rallymodel mogelijk te maken.
De 2 Chinook-transporthelikopters van Defensie die zijn ingezet bij de brandbestrijding in Albanië keren terug naar Nederland. Ook het circa 40-koppige detachement keert huiswaarts. Zij waren sinds 7 augustus in het land om verschillende branden te bestrijden.
In totaal deden de Nederlandse helikopters 493 drops, goed voor zo'n 3 miljoen liter water. Dat gebeurde via een bambi bucket, een grote waterzak onder de helikopter. Er werd vrijwel continu een toestel ingezet, het andere stond paraat als back-up.
De laatste week richtte Defensie zich met de lokale autoriteiten vooral op het bestrijden van branden in het noorden van het land. Het vuur is succesvol weggeleid van de steden Kukës, Pukë en Lezhë.
Einde aan intensieve periode
Voor het team is er vandaag een einde gekomen aan een intensieve periode, die eerst tot 21 augustus zou duren. Omdat de nood op dat moment nog hoog was, is de inzet verlengd tot en met vandaag. De branden zijn inmiddels inactief of onder controle.
Het Defensie Helikopter Commando kijkt met gepaste trots terug op de inzet. “Helpen, beschermen en verschil maken, dat is wat ons drijft. Dat hebben we in Albanië met volle inzet en overtuiging gedaan”, aldus kapitein-vlieger Marijn.
De Albanese minister van Defensie Niko Peleshi sprak zijn dank uit voor alle hulp. Hij was bijzonder blij dat de helikopters van Defensie een week langer bleven. “Deze zomer was ongebruikelijk qua brandsituatie. We hebben 2 levens verloren, maar ook huizen en vele hectaren zijn verbrand. Ik buig met dankbaarheid voor de militairen, brandweerlieden en bondgenoten uit de EU en VS. Zij hebben de schade geminimaliseerd.”
Onderhoud bij thuiskomst
De helikopters worden uiterlijk 31 augustus in Nederland verwacht. Zij ondergaan na thuiskomst een onderhoudsbeurt. De toestellen worden snel daarna weer ingezet voor andere opdrachten.
De inzet in Albanië is gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie.
Chinooks keren na 3 weken blussen terug uit Albanië
De derde en laatste race van het weekeinde in de Formule 3 heeft niet heel veel spektakel opgeleverd. Op een vochtig Spa-Francorchamps koersten de jongelingen richting de finish, met voorin slechts hier en daar een aanvalspoging.
De derde race volgde, zoals tegenwoordig gebruikelijk, de uitslag van de kwalificatie voor de startgrid, wat Jack Doohan en Victor Martins op de eerste rij zette, voor Alexander Smolyar en Caio Collet. Vanwege de regen reed men enige ronden achter de safety car, maar daarna konden we toch echt beginnen.
Voorin was het een paar ronden aftasten, maar na een paar ronden ging Martins in een prachtig duel voorbij Doohan - hij kwam daarbij met name bij de eerste poging wel ogenschijnlijk onreglementair buiten de baan. Kampioenschapsleider Dennis Hauger en Johnathan Hoggard duelleerden ondertussen in Eau Rouge en Raidillion, dat ging gelukkig goed.
Doohan nam plek één weer terug en met Martins achter zich sloeg hij een groot gat naar Smolyar, die nog altijd op plek drie reed. Collet zat daar ronde na ronde vlak achter, maar echt aanvallen lukte niet. Doohan pakte zijn tweede zege van het weekeinde, Martins finishte als tweede en Smolyar completeerde het podium, voor Collet en Clement Novalak. Tijmen van der Helm finishte als negentiende.
In Parijs is de voorlaatste reguliere Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen afgewerkt. Op 3 september komt men nog in actie in Brussel, op 8 en 9 september volgt dan de Diamond League-finale in Zürich.
400m horden vrouwen
Een winnares uit Panama zien we niet vaak, maar Gianna Woodruff kreeg het in een niet geweldig sterk bezette race voor elkaar in 54,44 seconden. Plek twee was voor de Oekraïnse Anna Ryzhykova in 54,59 seconden, voor de 54,75 van de Jamaicaanse Janieve Russell.
Hoogspringen vrouwen
Een tweestrijd tussen olympisch kampioene Mariya Lasitskene en de Australische Nicola McDermott, die in Tokyo het zilver won. McDermott ging zonder fouten over 1,98 meter, Lasitskene haalde die hoogte met wat foutsprongen ook. Voor beiden bleef het daar bij en dus was de winst voor McDermott, terwijl de Oekraïnse Iryna Gerashchenko met 1,95 meter derde werd.
Discuswerpen vrouwen
Met 66,08 meter in de reguliere serie worpen was Sandra Perkovic de beste en in de finaleserie pakte de Kroatische met 65,68 meter ook gewoon de winst. Plek twee was met 65,31 meter voor de Cubaanse Yaimé Perez, terwijl de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman met 64,51 meter de derde plek veroverde, na vier ongeldigde worpen in de reguliere serie.
Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis maakte onderweg één foutje, maar sprong wel over 6,01 meter naar de winst. Drie wereldrecordpogingen op 6,19 meter volgden, maar zonder succes. De Filipijn Ernest John Obiena werd met een nationaal record van 5,91 meter knap tweede, de Amerikaan Christopher Nilsen bleef steken op 5,81 meter.
200m mannen
Ook nu werd het een fraaie Amerikaanse tweestrijd, dit keer nam Kenny Bednarek het op tegen Fred Kerley. Het ging volkomen gelijk op en beiden finishten in een ijzersterke 19,79 seconden, maar Kerley bleek nét iets eerder de finish te passeren. Plek drie was op forse afstand (20,20) voor de Canadees Aaron Brown.
Hinkstapspringen mannen
In de reguliere serie was de Algerijn Yasser Mohamed Triki met 17,16 meter de beste, maar in de finaleronde moest hij genoegen nemen met plek twee: de Burkinees Hugues Fabrice Zango was met 16,97 meter de beste. Triki bleef steken op 16,71 meter, de Portugees Tiago Pereira werd met een ongeldige poging derde - in de reguliere ronde sprong hij 16,66 meter.
3000m vrouwen
Gedurende de racec liepen een paar dames zich los van de rest, uiteindelijk bleven er nog drie over: Margaret Kipkemboi uit Kenia, Francine Niyonsaba uit Buruni en de Ethiopische Ejgayehu Taye. In de slotronde ging het tempo hard omhoog en alleen Taye kon Niyonsaba volgen. Die pareerde de Ethiopische aanval overtuigend en won in 8:19,08 minuten, de zevende tijd ooit gelopen. Taye werd op een paar tienden tweede, Kipkemboi pakte twee tellen daar achter plek drie.
100m vrouwen
Met olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah aan de start worden de ogen op de klok gericht en dat bleek weer terecht: de Jamaicaanse won in een razendsnelle 10,72 seconden, hoewel dat wel vrij ruim achter haar bijna-wereldrecord van Tokyo bleef (10,54). Landgenote Shericka Jackson werd in 10,97 seconden tweede, voor de 11,06 van de Britse Dina Asher-Smith.
Speerwerpen mannen
De Duitse grootmeester Johannes Vetter was met 87,20 meter in de reguliere serie de beste, maar de winst ging naar Anderson Peters uit Grenada. In de finaleronde wierp hij de speer naar 84,84 meter, Vetter moest genoegen nemen met 80,23 meter en plek drie was met 79,91 meter voor de verrassende Moldaviër Andrian Mardare.
800m mannen
Marco Arop won nagenoeg elke race dit jaar, alleen op de Spelen ging het helemaal fout, maar nu werd de Canadees ook verslagen. De Keniaan Wycliffe Kinyamal was in 1:43,94 minuten de beste, een halve seconde voor landgenoot Ferguson Rotich, die Arop net achter zich wist te houden.
400m vrouwen
De in topvorm verkerende Dominicaanse Marileidy Paulino was ook nu de beste: winst in 50,12 seconden, voor de 50,30 van de eveneens sterk lopende Sada Williams uit Barbados. De Amerikaanse grootheid Allyson Felix werd in 50,47 derde, vlak voor de keurige 50,59 van de Nederlandse hordenspecialiste Femke Bol.
100m horden vrouwen
Nadine Visser ging erg lekker mee met de Jamaicaanse Danielle Williams, die in Tokyo een van de snelste tijden ooit noteerde. Williams pakte in 12,50 seconden de winst, maar Visser werd tweede in 12,58 seconden en verbeterde daarmee haar eigen nationale record. Plek drie was in 12,66 voor de Jamaicaanse Megan Tapper.
3000m steeplechase mannen
Een Keniaans feestje, zoals op de steeplechase wel vaker, hoewel dat nu niet echt op de beste manier tot stand kwam: kersvers olympisch kampioen Soufiane El-Bakkali uit Marokko ging al heel vroeg hard onderuit en leek zich flink geblesseerd te hebben. Benjamin Kigen was ondertussen de beste en won in een beste wereldjaarprestatie van 8:07,12 minuten, twee tellen voor landgenoten Abraham Kibiwot en Leonard Kipkemboi Bett.
110m horden mannen
Hansle Parchment werd verrassend olympisch kampioen, maar de Jamaicaan maakte het in Parijs wel waar: in een sterke 13,03 seconden snelde hij naar de winst, voor de Amerikanen Devon Allen (13,08) en Daniel Roberts (13,16).
Romain Bardet was in etappe veertien van de Vuelta a España veruit de beste van de vluchters, in het klassement veranderde nagenoeg niks: Primoz Roglic' knecht Steven Kruijswijk schoof voorbij Jan Polanc naar plek zeventien, hoera.
Vandaag volgt een bijna tweehonderd kilometer lange etappe, waarin het bijna constant op of neer gaat. De renners starten in Navalmoral de la Mata en rijden naar El Barraco, met onderweg vier beklimmingen - de voorlaatste is in elk geval veruit de langste, de eerste is wellicht de zwaarste.
In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier wordt elke meter werd besproken, we gaan er weer even goed voor zitten. Een lange en vrij zware etappe, dus een (Spaans) vroege start: om half twaalf gaat men al op pad, twintig minuten later is de neutralisatie voorbij. Eurosport is er op de Player zowaar de hele rit bij, Sporza schakelt in de loop van de middag weer in en de finish staat weer ergens tussen vijf en zes gepland.
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het is bewolkt en een gebied met regen en motregen dat boven het noorden en oosten ligt, breidt zich verder over het land uit. Eind van de middag en in de avond wordt het van het noorden uit vrijwel droog, maar het zuidoosten heeft kans op een enkele bui. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is noordelijk en zwak tot matig, lang de kust en boven het IJsselmeer mogelijk vrij krachtig.
Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en blijft het op veel plaatsen droog. De minima liggen rond 15°C en de noordenwind is zwak tot matig, langs de westkust af en toe vrij krachtig.
Maandagochtend wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. In de loop van de middag breekt de zon steeds vaker door. In het uiterste zuidoosten is er kans op een lichte bui, elders blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 22°C. De noordenwind is landinwaarts matig. Langs de westkust en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)
Bij collega _UserName_ bleef het beslist niet droog vandaag. Mooi plaatje van een bui in ontwikkeling. (Foto: _UserName_)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.
De weekend gifdump. Onze wekelijkse gifdump waarin je letterlijk van alles voorbij kunt zien komen. Ter vermaak, uiteraard
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Het is Zaterdag en om het weekend te beginnen proberen we een glimlach op je gezicht te krijgen. Laat in de comments weten of dat gelukt is en met welke foto
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Op het wereldkampioenschap mountainbiken in Val Di Sole heeft Anne Terpstra het zilver gepakt op de olympische cross-country. Het is het eerste Nederlandse eremetaal ooit bij de vrouwen op het olympische onderdeel.
Vrouwen
Pauline Ferrand Prevot uit Frankrijk was op jacht naar haar derde opeenvolgende wereldtitel en startte sterk, maar vervolgens ging het fout: haar voorsprong slonk en de Britse Evie Richards haalde haar bij. Richards ging erop en erover en sloeg een gat dat alleen maar groter werd, niemand zag haar tot na de finish nog terug - het eerste Britse WK-goud ooit op de cross-country.
Terpstra haalde Ferrand Prevot ondertussen ook bij en liet de Française achter, waarna de Nederlandse sterk vol wist te houden. Het Zwitserse duo Sina Frei-Jolanda Neff, duellerend om brons, kwam nog in de buurt, vooral door hun ziedende sprint, maar Terpstra pakte zilver. Brons ging naar Frei, die de olympisch kampioene nét naar plek vier wist te verwijzen. Anne Tauber finishte als achtste, Sophie von Berswordt als vijftiende, Ceylin del Carmen Alvarado werd 39e en Lotte Koopmans 44e.
Mannen
Bij de mannen reed even een groep van zes man aan kop, maar al snel reden twee Zwitsers zich los: Nino Schurter en Mathias Flückiger zouden uit gaan maken wie er met het goud vandoor ging. Dat leverde een mooie sprint op en daarin gaf de ervaring de doorslag: Schurter is helemaal terug en veroverde zijn negende wereldtitel, nadat de Fransman Jordan Sarrou hem vorig jaar na vijf opeenvolgende titels onttroonde.
Sarrou's landgenoot Victor Koretzky wist zich te ontdoen van de Roemeense revelatie Vlad Dascalu en pakte het brons op een dikke minuut van de Zwitsers en een halve minuut voor Dascalu. Milan Vader eindigde als tiende, David Nordemann werd 35e. Plek zestien was overigens voor de Tsjech Ondrej Cink, die lang om het brons streed, tot hij in de slotfase met mechanische problemen te maken kreeg.
Max Verstappen heeft op een nat circuit van Spa-Francorchamps de poleposition gepakt voor de Grand Prix van België. In een tumultueuze kwalificatie was de Nederlandse Red Bull-coureur 'gewoon' de snelste, terwijl George Russell stuntte en Lando Norris hard crashte.
In de eerste sessie noteerde Norris de snelste tijd, alleen Verstappen bleef een beetje in de buurt. Norris was in zijn McLaren ook in de tweede sessie de snelste van iedereen, maar daar had hij weinig aan: in sessie drie ging de Brit in Eau Rouge kneiterhard van de baan af. Sebastian Vettel werd daarop woedend: kort daarvoor had de Duitser nog gezegd dat men de sessie zou moeten stoppen vanwege de regenval. Hij was als eerste bij Norris en stopte zijn Aston Martin om na te gaan of Norris in orde was, pas na een duimpje van de Brit vertrok hij weer.
Na een lange onderbreking nam Russell in zijn Williams de snelste tijd over van Lewis Hamilton en even leek een megasensatie in de maak. Verstappen was helaas net een paar tienden sneller en pakte dominant de poleposition, maar Russell pakte met plek twee en een voorste startrij alsnog een geweldig resultaat.
Kwalificatie Grand Prix van België
1 |
Max Verstappen |
Red Bull Racing |
1:58.717 |
1:56.559 |
1:59.765 |
20 |
2 |
George Russell |
Williams |
1:59.864 |
1:56.950 |
2:00.086 |
24 |
3 |
Lewis Hamilton |
Mercedes |
1:59.218 |
1:56.229 |
2:00.099 |
22 |
4 |
Daniel Ricciardo |
McLaren |
2:01.583 |
1:57.127 |
2:00.864 |
22 |
5 |
Sebastian Vettel |
Aston Martin |
2:00.175 |
1:56.814 |
2:00.935 |
23 |
6 |
Pierre Gasly |
AlphaTauri |
2:00.387 |
1:56.440 |
2:01.164 |
23 |
7 |
Sergio Perez |
Red Bull Racing |
1:59.334 |
1:56.886 |
2:02.112 |
22 |
8 |
Valtteri Bottas |
Mercedes |
1:59.870 |
1:56.295 |
2:02.502 |
22 |
9 |
Esteban Ocon |
Alpine |
2:01.824 |
1:57.354 |
2:03.513 |
23 |
10 |
Lando Norris |
McLaren |
1:58.301 |
1:56.025 |
DNF |
19 |
11 |
Charles Leclerc |
Ferrari |
2:00.728 |
1:57.721 |
|
16 |
12 |
Nicholas Latifi |
Williams |
2:00.966 |
1:58.056 |
|
17 |
13 |
Carlos Sainz |
Ferrari |
2:01.184 |
1:58.137 |
|
15 |
14 |
Fernando Alonso |
Alpine |
2:01.653 |
1:58.205 |
|
16 |
15 |
Lance Stroll |
Aston Martin |
2:01.597 |
1:58.231 |
|
16 |
16 |
Antonio Giovinazzi |
Alfa Romeo |
2:02.306 |
|
|
9 |
17 |
Yuki Tsunoda |
AlphaTauri |
2:02.413 |
|
|
9 |
18 |
Mick Schumacher |
Haas |
2:03.973 |
|
|
9 |
19 |
Kimi Räikkönen |
Alfa Romeo |
2:04.452 |
|
|
9 |
20 |
Nikita Mazepin |
Haas |
2:04.939 |
|
|
8 |
Op het circuit van Spa-Francorchamps hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdag de eerste twee races van het weekeinde afgewerkt. Dat gebeurde onder bepaald geen droge omstandigheden, wat het niet makkelijk maakte.
Race één
Poleposition was voor Lorenzo Colombo, die de twaalfde tijd noteerde in de kwalificatie. Jak Crawford stond naast hem, voor Roman Stanek en Johnathan Hoggard. Het was drijfnat en dus werd enige tijd achter de safety car gereden, maar na een paar ronden kon men dan toch los.
Colombo behield bij die start zijn leidende positie, Crawford, Stanek en Hoggard volgden. Zo reed men voorin lang door, met drie ronden te gaan sloeg Caio Collet met een zinderende actie in Eau Rouge en op Kemmel toe door naar plek vier op te schuiven als ware het een computerspelletje.
Colombo ging er met de overwinning vandoor, ver voor Crawford en Stanek. Frederik Vesti nam Collet nog te pakken en werd vierde, voor Victor Martins en Hoggard - Collet werd vanwege een tijdstraf van vijf seconden negende, zijn actie in Eau Rouge was net iets te enthousiast geweest.
Race twee
Met Trident-teamgenoten Jack Doohan en David Schumacher op de eerste rij en Alexander Smolyar met Collet achter hen ging race twee van start op een nog altijd flink vochtig circuit. Smolyar viel na de eerste bocht flink terug, Logan Sargeant schoof langs Collet door naar de derde plek.
Matteo Nannini kwam in het tweede deel van de race stil te staan, waardoor de safety car de baan betrad. Doohan, Schumacher en Sargeant reden nog altijd voorop, voor Collet, Clement Novalak en Vesti. Kort na de herstart ging het fout in Eau Rouge, achterin het veld: Amaury Cordeel spinde, Calan Williams gleed er tegenaan - beide coureurs leken gelukkig in orde.
De safety car ging alleen voor de sier nog even naar binnen, Doohan's overwinning kwam niet in gevaar. Schumacher en Sargeant completeerden het podium, kampioenschapsleider Dennis Hauger werd negende. Tijmen van der Helm finishte als zestiende, zeven plekken beter dan in race één.