Visser breekt Nederlands hordenrecord in Diamond League, Bol 4e op 400m vlak

In Parijs is de voorlaatste reguliere Diamond League-wedstrijd van het atletiekseizoen afgewerkt. Op 3 september komt men nog in actie in Brussel, op 8 en 9 september volgt dan de Diamond League-finale in Zürich.

400m horden vrouwen
Een winnares uit Panama zien we niet vaak, maar Gianna Woodruff kreeg het in een niet geweldig sterk bezette race voor elkaar in 54,44 seconden. Plek twee was voor de Oekraïnse Anna Ryzhykova in 54,59 seconden, voor de 54,75 van de Jamaicaanse Janieve Russell.

Hoogspringen vrouwen
Een tweestrijd tussen olympisch kampioene Mariya Lasitskene en de Australische Nicola McDermott, die in Tokyo het zilver won. McDermott ging zonder fouten over 1,98 meter, Lasitskene haalde die hoogte met wat foutsprongen ook. Voor beiden bleef het daar bij en dus was de winst voor McDermott, terwijl de Oekraïnse Iryna Gerashchenko met 1,95 meter derde werd.

Discuswerpen vrouwen
Met 66,08 meter in de reguliere serie worpen was Sandra Perkovic de beste en in de finaleserie pakte de Kroatische met 65,68 meter ook gewoon de winst. Plek twee was met 65,31 meter voor de Cubaanse Yaimé Perez, terwijl de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman met 64,51 meter de derde plek veroverde, na vier ongeldigde worpen in de reguliere serie.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis maakte onderweg één foutje, maar sprong wel over 6,01 meter naar de winst. Drie wereldrecordpogingen op 6,19 meter volgden, maar zonder succes. De Filipijn Ernest John Obiena werd met een nationaal record van 5,91 meter knap tweede, de Amerikaan Christopher Nilsen bleef steken op 5,81 meter.

200m mannen
Ook nu werd het een fraaie Amerikaanse tweestrijd, dit keer nam Kenny Bednarek het op tegen Fred Kerley. Het ging volkomen gelijk op en beiden finishten in een ijzersterke 19,79 seconden, maar Kerley bleek nét iets eerder de finish te passeren. Plek drie was op forse afstand (20,20) voor de Canadees Aaron Brown.

Hinkstapspringen mannen
In de reguliere serie was de Algerijn Yasser Mohamed Triki met 17,16 meter de beste, maar in de finaleronde moest hij genoegen nemen met plek twee: de Burkinees Hugues Fabrice Zango was met 16,97 meter de beste. Triki bleef steken op 16,71 meter, de Portugees Tiago Pereira werd met een ongeldige poging derde - in de reguliere ronde sprong hij 16,66 meter.

3000m vrouwen
Gedurende de racec liepen een paar dames zich los van de rest, uiteindelijk bleven er nog drie over: Margaret Kipkemboi uit Kenia, Francine Niyonsaba uit Buruni en de Ethiopische Ejgayehu Taye. In de slotronde ging het tempo hard omhoog en alleen Taye kon Niyonsaba volgen. Die pareerde de Ethiopische aanval overtuigend en won in 8:19,08 minuten, de zevende tijd ooit gelopen. Taye werd op een paar tienden tweede, Kipkemboi pakte twee tellen daar achter plek drie.

100m vrouwen
Met olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah aan de start worden de ogen op de klok gericht en dat bleek weer terecht: de Jamaicaanse won in een razendsnelle 10,72 seconden, hoewel dat wel vrij ruim achter haar bijna-wereldrecord van Tokyo bleef (10,54). Landgenote Shericka Jackson werd in 10,97 seconden tweede, voor de 11,06 van de Britse Dina Asher-Smith.

Speerwerpen mannen
De Duitse grootmeester Johannes Vetter was met 87,20 meter in de reguliere serie de beste, maar de winst ging naar Anderson Peters uit Grenada. In de finaleronde wierp hij de speer naar 84,84 meter, Vetter moest genoegen nemen met 80,23 meter en plek drie was met 79,91 meter voor de verrassende Moldaviër Andrian Mardare.

800m mannen
Marco Arop won nagenoeg elke race dit jaar, alleen op de Spelen ging het helemaal fout, maar nu werd de Canadees ook verslagen. De Keniaan Wycliffe Kinyamal was in 1:43,94 minuten de beste, een halve seconde voor landgenoot Ferguson Rotich, die Arop net achter zich wist te houden.

400m vrouwen
De in topvorm verkerende Dominicaanse Marileidy Paulino was ook nu de beste: winst in 50,12 seconden, voor de 50,30 van de eveneens sterk lopende Sada Williams uit Barbados. De Amerikaanse grootheid Allyson Felix werd in 50,47 derde, vlak voor de keurige 50,59 van de Nederlandse hordenspecialiste Femke Bol.

100m horden vrouwen
Nadine Visser ging erg lekker mee met de Jamaicaanse Danielle Williams, die in Tokyo een van de snelste tijden ooit noteerde. Williams pakte in 12,50 seconden de winst, maar Visser werd tweede in 12,58 seconden en verbeterde daarmee haar eigen nationale record. Plek drie was in 12,66 voor de Jamaicaanse Megan Tapper.

3000m steeplechase mannen
Een Keniaans feestje, zoals op de steeplechase wel vaker, hoewel dat nu niet echt op de beste manier tot stand kwam: kersvers olympisch kampioen Soufiane El-Bakkali uit Marokko ging al heel vroeg hard onderuit en leek zich flink geblesseerd te hebben. Benjamin Kigen was ondertussen de beste en won in een beste wereldjaarprestatie van 8:07,12 minuten, twee tellen voor landgenoten Abraham Kibiwot en Leonard Kipkemboi Bett.

110m horden mannen
Hansle Parchment werd verrassend olympisch kampioen, maar de Jamaicaan maakte het in Parijs wel waar: in een sterke 13,03 seconden snelde hij naar de winst, voor de Amerikanen Devon Allen (13,08) en Daniel Roberts (13,16).