Historisch WK-zilver mountainbikester Terpstra, 9e titel Schurter

Op het wereldkampioenschap mountainbiken in Val Di Sole heeft Anne Terpstra het zilver gepakt op de olympische cross-country. Het is het eerste Nederlandse eremetaal ooit bij de vrouwen op het olympische onderdeel.

Vrouwen
Pauline Ferrand Prevot uit Frankrijk was op jacht naar haar derde opeenvolgende wereldtitel en startte sterk, maar vervolgens ging het fout: haar voorsprong slonk en de Britse Evie Richards haalde haar bij. Richards ging erop en erover en sloeg een gat dat alleen maar groter werd, niemand zag haar tot na de finish nog terug - het eerste Britse WK-goud ooit op de cross-country.

Terpstra haalde Ferrand Prevot ondertussen ook bij en liet de Française achter, waarna de Nederlandse sterk vol wist te houden. Het Zwitserse duo Sina Frei-Jolanda Neff, duellerend om brons, kwam nog in de buurt, vooral door hun ziedende sprint, maar Terpstra pakte zilver. Brons ging naar Frei, die de olympisch kampioene nét naar plek vier wist te verwijzen. Anne Tauber finishte als achtste, Sophie von Berswordt als vijftiende, Ceylin del Carmen Alvarado werd 39e en Lotte Koopmans 44e.

Mannen
Bij de mannen reed even een groep van zes man aan kop, maar al snel reden twee Zwitsers zich los: Nino Schurter en Mathias Flückiger zouden uit gaan maken wie er met het goud vandoor ging. Dat leverde een mooie sprint op en daarin gaf de ervaring de doorslag: Schurter is helemaal terug en veroverde zijn negende wereldtitel, nadat de Fransman Jordan Sarrou hem vorig jaar na vijf opeenvolgende titels onttroonde.

Sarrou's landgenoot Victor Koretzky wist zich te ontdoen van de Roemeense revelatie Vlad Dascalu en pakte het brons op een dikke minuut van de Zwitsers en een halve minuut voor Dascalu. Milan Vader eindigde als tiende, David Nordemann werd 35e. Plek zestien was overigens voor de Tsjech Ondrej Cink, die lang om het brons streed, tot hij in de slotfase met mechanische problemen te maken kreeg.