FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 augustus 2021

Ik ben boos!

Ik ben boos!

Ik schreef kort geleden al over wat de 'zomerhit van 2021' is of zou gaan worden. Geloof het of geloof het niet. Het is echt gebeurd. In de eerste week op nummer 19 binnen, in de tweede week nummer 5 en helaas nu echt nummer 1. En dat in alle lijsten. Ik herhaal... nummer 1 in alle lijsten. Ik was er al ontzettend bang voor. 

Tijd voor een tegengeluid!

Ik plaats een prachtig nummer van Het Goede Doel. Dit is geen single geweest, maar wel ontzettend mooi. De teksten zijn zo realistisch geschreven en eerlijk en oprecht. Ik denk dat veel mensen zich daar wel in kunnen herkennen. Circus Custers, die ook een prachtnummer hebben gemaakt met 'Monica' die we zeker ook nog kennen, zijn hier iets bekender mee geworden. Nee, dit soort teksten zullen we nooit meer gaan zien.

Nu vraag ik mij af: Zijn wij Nederlanders een dom volk geworden? Ik zeg: JA!

Als de nummer 1 blijkbaar al een klassieker gaat worden en we bovendien een demissonair minister hebben die een keuze moest maken tussen Snollebollekes en John Lennon... en inderdaad...ik zal zijn antwoord maar niet geven. Moet ik meer zeggen? 

Ik zou nu best ver weg willen zijn, maar dan zit FOK! zonder weerman.  

OM vraagt vrijspraak voor dodelijke mishandeling Enschede

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vrijspraak gevraagd voor de 25-jarige verdachte uit Enschede die is aangehouden na de dood van een 26-jarige man uit Enschede. De man overleed als gevolg van een kortstondige vechtpartij die plaatshad in nacht van 22 op 23 augustus 2020. De verdachte was mishandeling met de dood tot gevolg ten laste gelegd.

Wat het OM betreft kan de verdachte zich beroepen op noodweer of noodweerexces. Hij is die nacht samen met een 26-jarige vriend aangevallen door het later dodelijke slachtoffer en twee van zijn vrienden. Dat gebeurde in de binnenstad van Enschede. De verdachte heeft zichzelf verdedigd, en is daarmee binnen de grenzen van de wet gebleven, concludeerde de officier van justitie tijdens de rechtszitting in Almelo.

“Slechts in 50 seconden zijn er levens van jonge mensen ingrijpend veranderd. Alle betrokkenen moeten leren leven met de gevolgen van de vechtpartij”, zei de officier in haar requisitoir.

Ze wees ook op de gevolgen die het delen van beelden op sociale media heeft gehad in deze zaak. Op die beelden is te zien hoe het slachtoffer neervalt na een klap van de 25-jarige verdachte. De context bij de beelden ontbrak. De officier deed een oproep: “Denk na over de impact op betrokkenen. Ik roep iedereen op terughoudend te zijn met het delen van beelden in dit soort zaken.”

Wie alle beelden bekijkt en de verklaringen leest, ziet dat het slachtoffer en twee van zijn vrienden op de verdachte en een vriend aflopen. De 25-jarige verdachte wordt vanuit het niets op de grond geduwd. Vervolgens wordt in de richting van de verdachte en zijn vriend geschopt en geslagen. Bij de vechtpartij die ontstaat, wordt over en weer geweld gebruikt, schetste de officier. Ook door het latere slachtoffer, op meerdere momenten. Hij is degene die de 25-jarige naar de grond werkt.

Waarom de twee uit het niets - van achteren - zijn aangevallen, is niet duidelijk geworden. Het groepje van het slachtoffer is de twee mannen even daarvoor voorbij gelopen, op weg naar een café. De twee staan op dat moment tegen de muur van een winkel te praten met een meisje. Het latere slachtoffer loopt eerst door, richting café, maar keert enige minuten later terug.

Juridisch is onder meer van belang of de ‘noodweersituatie’ onafgebroken heeft bestaan vanaf het moment van de aanval tot aan het moment van de dodelijke klap. Wat de officier betreft is dat het geval. Ze vindt dat aan alle vereisten voor een beroep op noodweer is voldaan. Er is geen moment geweest waarop de aanval is geëindigd, is haar conclusie. Zij stelt dat alles heel snel is gegaan. Het gevecht heeft nog geen minuut geduurd. Binnen dat tijdsbestek hebben de ‘aanvallers’ het gevecht niet gestaakt. Kort voor de fatale klap staat het slachtoffer even met de handen iets omhoog, maar daaruit kan niet worden afgeleid dat hij wil stoppen met vechten, aldus de officier.

In totaal zijn in deze zaak vier verdachten aangehouden. Twee mannen van 21 jaar uit Enschede, die in het gezelschap van het slachtoffer verkeerden, en betrokken waren bij de vechtpartij, is openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Tegen deze twee mannen is een werkstraf van honderd uur geëist. Of de 26-jarige verdachte die samen met de 25-jarige werd belaagd, strafrechtelijk wordt vervolgd, moet nog worden beoordeeld.

Uitspraak 14 september.

Uitslag Willem II - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft na drie duels nog altijd niet gescoord in de Eredivisie. Op bezoek bij Willem II ging het vandaag met 1-0 onderuit en leed daardoor zijn derde nederlaag.

Willem II was in de eerste helft de betere ploeg en kreeg ook diverse kansen, gescoord werd er echter niet. Een kopbal van Wriedt ging naast en ook schoten van Köhn en Saglam waren niet gevaarlijk genoeg. PEC werd eenmaal dreigend via Tedic maar zijn kopbal ging naast.

Vlak na rust was het wel raak toen Saglam scoorde na een mooie combinatie tussen Köhlert en Köhn. PEC moest daarna komen maar slaagde nauwelijks in kansen te creeeren. Willem II leunde achterover en loerde op de counter. Het scoorde zelfs via Kabangu maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. 

Willem II

1 - 0

PEC Zwolle

 53' Saglam    
 
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 9.352
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Heerkens
Jenssen
Köhn
Saddiki (Roemeratoe/81)
Saglam (M.Svensson/72)
Llonch
Nunnely (Kabangu/72)
Wriedt (Spieringhs/88)
Köhlert (Zuijderwijk/ 88)
  Lamprou
v.Polen
v.d.Berg
Voet
De Wit
Reijnders (Kastaneer/81)
v.d.Belt
Clement (Landu/23)
Nakayama
Paal (Lagsir/69)
Tedic

'ABBA, ACDC, U2 en zo’n 50 andere artiesten ontweken belasting via Nederland’

Tientallen wereldberoemde artiesten die miljoenen platen en cd’s hebben verkocht, konden tientallen jaren via Nederland belasting ontwijken. De Nederlandse fiscus keek mee en keurde dat goed, terwijl buitenlandse belastingdiensten meermaals in actie kwamen. Dat meldt Follow the Money dat onderzoek deed naar deze kwestie. Lees meer hierover bij de Stentor.

Door goed speurwerk op discogs.com, vond Follow the Money tientallen artiesten die ook van deze 'belastingtruc' gebruik maakten. Ze kwamen namen tegen zoals ABBA, Julio Iglesias, Robert Palmer, Eurythmics, Placido Domingo, Riccardo Cocciante, Vaya Con Dios en Giorgio Moroder.

Een groot deel van deze muzikale 'belastingvermijders' bezat naast een bv in Nederland ook een vennootschap op Curaçao. Ze maakten gebruik van de zogenoemde ‘Antillenroute’, een beruchte belastingontwijkingsconstructie die tot begin deze eeuw bestond.

Massaal protest Amsterdam: 'Afghanen zijn vernederd, verraden en uitgemoord'

Duizenden mensen verzamelden zich zaterdag op de Dam om te protesteren voor Afghanistan. De inzet: Afghanistan moet als gevaarlijk land aangemerkt worden, zodat Afghaanse vluchtelingen recht hebben op asiel. En: er moet een plan B komen voor achtergebleven evacués. De aan het protest gekoppelde petitie telt inmiddels 18.000 handtekeningen. Lees meer hierover bij de Gelderlander.

Uitslag PSV - FC Groningen

PSV blijft ook na drie wedstrijden foutloos in de eredivisie. In het thuisduel tegen FC Groningen won de ploeg van Roger Schmidt met 5-2.

PSV had de eerste twee competitiewedstrijd gewonnen en ook tegen FC Groningen ging de ploeg uit Eindhoven goed van start. Na zeven minuten opende Cody Gakpo op een prachtige manier de score. Toch keek PSV na twintig minuten tegen een verassende achterstand aan. Tot tweemaal wist Cyril Ngonge te score, waardoor Groningen verassend aan de leiding ging in Eindhoven.

Lang kon Groningen niet genieten van de voorsprong, want tien minuten na de 1-2 kwam PSV weer langszij, al kregen ze daar wel de hulp van een FC Groningen verdediger. Mohamed El Hankouri kopte de bal ongelukkig in eigen goal. PSV zou zelfs nog met een voorsprong de rust in gaan. In de zesde minuut van de blessuretijd kopte André Ramalho uit een corner sterk binnen en ging PSV met een 3-2 voorsprong de rust in.

Tien minuten na rust maakte Eran Zahavi de 4-2 voor PSV, al werd het doelpunt in eerste instantie nog afgekeurd, maar na ingrijpen van de VAR telde het doelpunt alsnog voor PSV. Na de 4-2 kregen beide ploegen nog enkele kansjes, maar tot de blessuretijd bleef het 4-2, waarna invaller Bruma met een prachtige uithaal nog de 5-2 op het scorebord neerzette.

PSV

5 - 2

FC Groningen

 7' Gakpo
 27' El Hankouri (eigen doelpunt)
 45+7' Ramalho
 55' Zahavi
 90+7' Bruma
   15' Ngonge
 18' Ngonge
 
 Gele kaart: Bruma, (PSV),
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 23.447
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Teze
Ramalho
Obispo
Max (Mwene/46)
v.Ginkel (Boscagli/75)
Götze
Sangaré
Madueke (Vertessen/46)
Zahavi (Bruma/83)
Gakpo (Thomas/84)
  Leeuwenburgh
El Hankouri
Te Wierik (Postema/88)
Kasanwirjo
Gudmundsson (Meijer/61)
Ngonge (D.v.Kaam/88)
Dammers
Suslov
Matusiwa
Joosten (El Messaoudi/61)
De Leeuw (Larsen/61)

Uitslag Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam

Go Ahead Eagles heeft zijn eerste overwinning dit seizoen geboekt. Thuis werd vanavond met 2-0 gewonnen van Sparta Rotterdam.

In de zesde minuut kwam Go Ahead op voorsprong. De thuisploeg kreeg een strafschop nadat Heylen Lidberg binnen de zestien tegen de vlakte schoffelde. Justin Bakker benutte vervolgens de penalty. Sparta moest in de 53e minuut met een man minder verder. Pinto raakte Brouwers op de scheenbeen. Arbiter Van der Laan schakelde de VAR in en daarop trok hij de rode kaart voor de Spartaan. Niet lang daarna was het Botos die de 2-0 maakte en de wedstrijd was daarmee gespeeld. Sparta kon geen vuist maken en Go Ahead hoefde niet meer.

Go Ahead Eagles

2 - 0

Sparta Rotterdam

 6' J. Bakker
 60' Botos
   
 
 Gele kaart: Lidberg, (Go Ahead Eagles), Heylen, V.v.Crooy, Abels, (Sparta Rotterdam)
 Rode kaart: , Pinto (53) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 000
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Lucassen
Nauber
J.Bakker (Kramer/80)
Kuipers
P.Rommens
Botos (Idzes/80)
Brouwers
Berden (Heil/ 61)
Lidberg (Cardona/61)
Oratmangoen (Mulenga/86)
  Okoye
Abels
Vriends
Heylen (Beugelsdijk/46)
Pinto
Mijnans
L.Duarte (Overman/56)
Thy
Smeets (Jans/ 64)
V.v.Crooy (Engels/74)
Emegha (Goudmijn/73)

Uitslag sc Cambuur - FC Twente

Cambuur heeft zijn eerste overwinning dit seizoen geboekt. Na twee nederlagen werd nu FC Twente met 2-0 verslagen.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Van Wolfswinkel maar die wordt gestuit door Banguira. In de 32e minuut was Cambuur dicht bij de 1-0. Kiss brak door op links en legde de bal terug op Maulun. Keeper Unnerstall redde echter op het schot van de Fransman.

In de 55e minuut moest Twente met een man minder verder nadat Luka Ilic na wild inkomen op Bangura zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Vijf minuten ervoor had Ilic zijn eerste geel gekregen van scheidsrechter Kevin Blom. Cambuur benutte de man minder en kwam in de 66e minuut op voorsprong. Doelman Stevens voorkwam vervolgens de 1-1 van Everdink, waarna invaller Jacobs in de blessuretijd de bal naar binnen werkte na een goede voorzet van rechts en de eindstand op 2-0 bracht en zijn tweede van de avond maakte. 

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 0

FC Twente

 66' Jacobs
 90+1' Jacobs
   
 
 Gele kaart: Hoedemakers, (sc Cambuur Leeuwarden), Smal, v.Wolfswinkel, (FC Twente)
 Rode kaart: , Ilic (55/2xg) (FC Twente)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 6.672
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt
Mac-Intosch
Schouten
Bangura
Breij (Sambissa/89)
Hoedemakers
Maulun
Kiss (Jacobs/46)
Boere
Kallon
  Unnerstall
Troupée (Brama/ 82)
Pröpper
Oosterwolde
Smal (Ugalde/ 82)
Zerrouki (Everink/82)
Vlap (Limnios/62)
Sadílek
Ilic
v.Wolfswinkel (Bosch/62)
Menig

Aanvaller Bardet boekt ritzege in Vuelta

Romain Bardet heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Franse klimmer was mee gesprongen in de vroege vlucht en op de slotklim was de renner van team DSM duidelijk te sterk voor zijn medevluchters. In het klassement bleef de Noor Odd Christian Eiking aan de leiding.

Vanuit de start kregen we in de veertiende rit een ruime kopgroep van achttien. Al snel werd duidelijk dat de kopgroep mocht gaan strijden om de dagzege, doordat het peloton de kopgroep meer dan elf minuten gaf. Op weg naar de slotklim Pico Villuercas viel de kopgroep uit elkaar.

Romain Bardet begon de klim met een achterstand van meer dan één minuut, maar op de slotklim herstelde de renner van team DSM snel de scheve situatie en reed naar zijn eerste zege in de Vuelta. Hij won met driekwart minuut voorsprong op de Spanjaard Jesus Herrada. Naast de ritzege nam Bardet ook de bergtrui over Damiano Caruso.

Tussen de klassementsrenners was het lang wachten tot er iets gebeurde op de slotklim van de Pico Villuercas. Pas in de slotkilometers koos Miguel Ángel López voor de aanval. De Colombiaan sloeg een mooi gaatje van twintig seconden, waarna Primoz Roglic in de laatste kilometer het gat weer bijna dicht reed en uiteindelijk samen met Enric Mas en Jack Haig op vier seconden zou eindigen van de Colombiaan.

Volleybalsters schakelen Duitsland uit en zijn kwartfinalist op EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag de kwartfinales van het Europees kampioenschap bereikt. Oranje rekende in het Bulgaarse Plovdiv in de achtste finales af met Duitsland: 3-1.

De setstanden in de Kolodruma Sport Hall waren 25-22, 23-25, 25-19 en 25-23. Nederland nam zo revanche voor de 0-3-nederlaag tegen Duitsland in de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi begin 2020, waardoor de ploeg niet in Tokio actief was. Anne Buijs was zaterdag de topscorer bij Oranje met liefst 28 punten. Nika Daalderop nam 22 punten voor haar rekening.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger neemt het dinsdag in de kwartfinales in Plovdiv op tegen Bulgarije of Zweden. Die twee ploegen spelen zaterdagavond vanaf 20.30 uur hun achtste finale.

Nederland eindigde deze week door vier zeges en één nederlaag als tweede in groep D van het EK. Duitsland was de nummer drie van poule B, ook met vier overwinningen en één nederlaag. Twee jaar geleden strandde Nederland in de kwartfinales van het EK door een 3-0-nederlaag tegen Turkije. De volleybalsters werden één keer Europees kampioen, in 1995. Oranje was in 2009, 2015 en 2017 verliezend finalist.

COVID-19: 2.494 positief getesten en 9 doden, totaal 1.934.283 en 17.994

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.494 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.934.283 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 78 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 421 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 patiënten opgenomen, er liggen nu 224 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.994 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Verstappen snelste in laatste training BelgiŽ

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van België. De Nederlander was op het natte asfalt van Spa-Francorchamps met een tijd van 1.56,924 bijna een seconde sneller dan Red Bull-teamgenoot Sergio Perez en de Mercedes van Lewis Hamilton.

Na de drijfnatte Formule 3-race was het droog bij de start van de Formule 1-training, waardoor de coureurs op intermediates naar buiten konden. Hamilton zette in het begin van de training de snelste tijd neer, maar Verstappen door er even later, net als teamgenoot Perez, onder door. Verschil tussen de beide Red Bulls was er wel, want de Nederlander reed met zeer weinig achtervleugel, terwijl Perez iets meer vleugel had staan en de snelste was in het middengedeelte van de baan.

Er ontstond al redelijk snel een drogere lijn, maar het bleef te nat om naar slicks te wisselen, te meer omdat er halverwege toch nog een paar druppels naar beneden vielen. De enige die een rondje reed op slicks was Lando Norris, maar de Brit kwam snel de pits weer in, omdat de omstandigheden niet goed genoeg waren voor het droogweerrubber.

Een aantal coureurs hadden hadden wat meer moeite met de omstandigheden. Zo spinde Pierre Gasly en had de Fransman geluk dat de AlphaTauri uit de muur bleef. Anderen, waaronder Hamilton en Valtteri Bottas gingen aan het eind van het rechte stuk Kemmel rechtdoor omdat ze de bocht niet haalden en moesten via een omweg de baan weer op.

Uitslag

# Couruer Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:56.924   10
2 Sergio Perez Red Bull 1:57.871 +0.947 7
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:57.996 +1.072 9
4 Lando Norris McLaren 1:58.509 +1.585 11
5 Esteban Ocon Alpine 1:58.913 +1.989 15
6 Lance Stroll Aston Martin 1:59.205 +2.281 16
7 Pierre Gasly AlphaTauri 1:59.324 +2.400 14
8 Sebastian Vettel Aston Martin 1:59.436 +2.512 15
9 George Russell Williams 1:59.492 +2.568 9
10 Fernando Alonso Alpine 1:59.613 +2.689 16
11 Valtteri Bottas Mercedes 1:59.808 +2.884 14
12 Nicholas Latifi Williams 1:59.981 +3.057 11
13 Daniel Ricciardo McLaren 2:00.456 +3.532 13
14 Carlos Sainz Ferrari 2:00.749 +3.825 17
15 Mick Schumacher Haas 2:01.269 +4.345 18
16 Charles Leclerc Ferrari 2:01.370 +4.446 14
17 Yuki Tsunoda AlphaTauri 2:01.510 +4.586 20
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2:01.512 +4.588 20
19 Nikita Mazepin Haas 2:01.792 +4.868 19
20 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 2:04.382 +7.458 3

Het nutteloze feitje van de dag: Populair automerk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Na de het begin van de coronacrisis van vorig jaar trekken de autoverkopen weer flink aan en één merk is het populairst. Want wist je dat Volkswagen het meest verkochte automerk van het eerste half jaar van 2021 was? In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 14.799 nieuwe Volkswagens aan de man gebracht in ons land, zo melden RAI Vereniging, BOVAG en RDC. Daarachter volgde KIA (14.129), Toyota (11.408), Peugeot (11.181) en SKODA (11.118).

Het nutteloze feitje van de dag: Populair automerk (WikiCommons/Alexander Migl)
Het nutteloze feitje van de dag: Populair automerk (WikiCommons/Alexander Migl)

COVID-19: vaccins ook bij deltavariant zeer effectief tegen ziekenhuis- en IC-opname

Coronavaccins werken goed om te voorkomen dat mensen door COVID-19 in het ziekenhuis of op de IC intensive care voor COVID-19 worden opgenomen blijkt uit een nieuwe analyse van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . De vaccins beschermen bij volledig gevaccineerden voor 95% tegen ziekenhuisopnames, en voor 97% tegen IC-opname. De kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 in het ziekenhuis te worden opgenomen is 20 keer lager dan voor een niet-gevaccineerde. Voor de IC is die kans als volledig gevaccineerde zelfs 33 keer zo klein.

De studie laat zien dat de vaccins in de periode dat de deltavariant het meest aanwezig was (4 juli t/m 12 augustus), net zo goed beschermden als in de periode dat alfavariant vooral aanwezig was in Nederland (4 april t/m 29 mei).

Vaccinatiestatus bij ziekenhuisopnames sinds 4 april
Tussen 4 april en 20 augustus werden 15.222 mensen met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Van deze mensen was 88,0% niet-gevaccineerd, 7,4% deels gevaccineerd en 4,6% volledig gevaccineerd. In de afgelopen weken worden evenveel 70-plussers in het ziekenhuis opgenomen die niet gevaccineerd zijn als uit de veel grotere groep gevaccineerde 70-plussers.

Geen afname effectiviteit over de tijd
De vaccinatiecampagne startte ruim 8 maanden geleden. In die 8 maanden zijn er meer dan 10 miljoen mensen volledig gevaccineerd. In deze analyse ziet de RIVM geen aanwijzingen dat de effectiviteit van de vaccins in de eerste maanden na vaccinatie daalt. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er vier maanden geleden nog maar 1 miljoen mensen volledig gevaccineerd waren. Het RIVM blijft daarom de COVID-19 vaccineffectiviteit tegen ziekenhuis- en IC-opname over de tijd monitoren.

Effectiviteit verschillende vaccins
Ook is in de studie een onderscheid gemaakt tussen het type vaccin en de effectiviteit. De meeste mensen in Nederland zijn gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Uit de analyse blijkt dat dit vaccin bij volledig gevaccineerde mensen onder de 70 jaar voor meer dan 98% beschermt tegen ziekenhuis- en IC-opname. Dat betekent dat de kans op ziekenhuis- en IC-opname voor deze mensen 50 keer kleiner is dan voor niet-gevaccineerde mensen.

Bij het vaccin van Moderna lijkt de effectiviteit tegen ziekenhuisopname wat lager. Bijna een miljoen mensen kregen het Moderna-vaccin, waarvan veel mensen een hoog medisch risico hebben. Van mensen met een hoog medisch risico is bekend dat de vaccins minder goed kunnen werken. Dit kan de lagere effectiviteit van Moderna in deze analyse verklaren.

Ook de vaccins van AstraZeneca en Janssen zijn minder vaak toegediend in de vaccinatiecampagne. Daardoor was de effectiviteit van de vaccins iets minder precies te bepalen in deze analyses.

VS: oorsprong COVID-19 blijft onduidelijk, Peking moet meewerken aan onderzoek

Ook de Amerikaanse geheime diensten konden de vraag naar de oorsprong van het sars-cov-2 niet sluitend ophelderen. In hun langverwachte rapport citeren ze twee hypothesen - en eisen meer transparantie van Peking.

In opdracht van de Amerikaanse president Joe Biden deden Amerikaanse inlichtingendiensten zo'n drie maanden onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Hun rapport is nu beschikbaar - maar ze zijn niet tot een duidelijke conclusie gekomen. Of het virus uit een laboratorium kwam of van een dier op de mens is gesprongen, is open, zei het. Beide zijn "plausibele hypothesen".

Vier Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de neiging om te concluderen dat de pandemie het gevolg is van virusoverdracht van dier op mens, aldus het rapport. Twee andere geheime diensten gaan er echter van uit dat een laboratoriumongeval tot de pandemie heeft geleid. Analisten van drie andere diensten konden geen van beide theorieën uitsluiten.

Er is consensus dat de Chinese autoriteiten vóór de eerste uitbraak van Covid-19 niet op de hoogte waren van het virus. De geheime diensten gaan er ook vanuit dat het virus niet als biologisch wapen is ontwikkeld.

Peking gevraagd om mee te werken
Ook onder inlichtingendiensten is men het erover eens dat preciezere conclusies alleen mogelijk zijn als er meer informatie beschikbaar komt. Daarvoor heb je vooral de steun van China nodig, uit een van de rapporten: "Peking blijft het wereldwijde onderzoek belemmeren, weigert informatie te delen en geeft andere landen de schuld, waaronder de Verenigde Staten."

Biden: 'De wereld verdient antwoorden'
In mei gaf de Amerikaanse president aan de Amerikaanse inlichtingendiensten de opdracht om de oorsprong van de coronapandemie tot op de bodem uit te zoeken. Hij had destijds opdracht gegeven hierover binnen 90 dagen een nader rapport in te dienen. In een eerste analyse waren de geheime diensten al tot verschillende beoordelingen gekomen.

"De wereld verdient antwoorden en ik zal niet rusten voordat we ze hebben", reageerde Biden op het rapport. Daarom zal er bij China op aangedrongen blijven worden om relevante informatie te verstrekken.

Wuhan was het startpunt voor de pandemie
De coronapandemie heeft inmiddels wereldwijd ongeveer 4,5 miljoen mensen geëist die aan of met Covid-19 zijn overleden. Het begon eind 2019 in de Chinese stad Wuhan. Al snel werd gespeculeerd dat het virus zou kunnen zijn ontsnapt bij een ongeval van het Instituut voor Virologie in Wuhan, dat onderzoek doet naar coronavirussen. De Chinese regering ontkent dit ten stelligste.

Een team van internationale experts in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kon Wuhan pas in januari van dit jaar bezoeken - meer dan een jaar nadat het virus werd ontdekt. Hun rapport werd eind maart gepubliceerd, maar leverde ook geen duidelijke resultaten op. De WHO-experts classificeerden de zogenaamde laboratoriumtheorie als "uiterst onwaarschijnlijk". Er ontstonden echter al snel twijfels over het onderzoek en het rapport. Veel landen uitten hun bezorgdheid over het feit dat internationale experts tijdens hun onderzoek in China geen toegang hadden gekregen tot kritieke gegevens.

VS valt ISIS-K aan met drone

De reactie van de VS op de zelfmoordaanslag van donderdag kwam snel: in reactie op de aanslag op de luchthaven van Kabul voerde het Amerikaanse leger een drone-aanval uit op een vermoedelijk lid van de terroristische groepering IS. De Amerikaanse president Biden had vergelding aangekondigd.

Als reactie op de terroristische aanslag in Kabul vielen de VS een lokale afdeling van de terroristische militie "Islamic State" (IS) aan in een luchtaanval. De onbemande luchtaanval in de Afghaanse provincie Nangahar was gericht op "een planner" van Isis-K, zei de woordvoerder van het US Central Command Centcom, Bill Urban. "Volgens de eerste tekenen hebben we het doelwit gedood. Er zijn geen burgerslachtoffers bekend." Ooggetuigen in Jalalabad, de hoofdstad van Nangarhar, hebben melding gemaakt van explosies tijdens een luchtaanval in de buurt van de stad.

Isis-K of IS-Khorasan is een lokale tak van de terroristische militie. De Amerikanen spreken van Isis in plaats van IS - daarom noemen ze de tak Isis-K.

De terroristische militie heeft donderdag volgens sommige bronnen meer dan 180 mensen gedood bij een aanslag op de luchthaven van Kabul , de slachtoffers waren onder meer vrouwen, mannen en kinderen die hoopten het land te verlaten nadat de Taliban ongeveer twee weken geleden aan de macht kwamen. Onder de doden waren 13 Amerikaanse soldaten die het luchthaventerrein beveiligen als onderdeel van de lopende evacuatiemissies. IS-Khorasan eiste de aanval voor zichzelf op. Het was de zwaarste aanval op het Amerikaanse leger in de laatste tien jaar.

Biden had vergelding aangekondigd
De Amerikaanse president Biden had in een eerste verklaring na de aanslag al vergeldingsmaatregelen aangekondigd. "We gaan op jullie jagen en jullie ervoor laten boeten", zei hij donderdag. Volgens Amerikaanse veiligheidsbronnen gaf hij zijn commandanten kort daarna toestemming om doelen van de islamistische groepering in Afghanistan aan te vallen.

Opnieuw waarschuwing voor aanvallen
De VS bereiden zich nu voor op de gevaarlijkste fase van de evacuaties, die  aankomende dinsdag zal eindigen. Volgens het Amerikaanse leger wachten op de luchthaven van Kabul nog meer dan 5.000 mensen om te worden geëvacueerd.

Er was daar vandaag opnieuw een waarschuwing. De Amerikaanse ambassade in Afghanistan riep haar landgenoten op om het gebied onmiddellijk te verlaten. Niemand anders zou in de eerste plaats naar de luchthaven moeten komen vanwege de gevaarlijke situatie. De woordvoerder van het ministerie van Defensie, John Kirby, zei dat er "specifiek en serieus" bewijs was voor verdere aanslagen.

Luchthaven nog steeds onder Amerikaanse militaire controle
Het Pentagon beschreef berichtgeving dat de Taliban de controle over de luchthaven van Kabul heeft als vals. De luchthaven is nog steeds volledig in handen van het Amerikaanse leger, zei Kirby vrijdag. "Ze hebben geen controle over de poorten, ze hebben geen controle over het functioneren van de luchthaven - die staat nog steeds onder controle van het Amerikaanse leger", zei Kirby.

Op sociale media werd gesuggereerd dat de Taliban nu de leiding had over de luchthaven of op het punt stonden dat te krijgen. Het Amerikaanse leger heeft momenteel ongeveer 5.000 soldaten gestationeerd op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad voor de lopende evacuatiemissie. Ze moeten uiterlijk aankomende dinsdag vertrekken. De Taliban beheersen sinds half augustus Kabul en daarmee ook het gebied rond de luchthaven.

Woordvoerster VS: Werk samen met Taliban
Regeringswoordvoerster Jen Psaki zei dat als de troepen zich hebben teruggetrokken, ze in sommige gebieden met de Taliban zouden moeten samenwerken om verdere exits mogelijk te maken. "De realiteit is dat de Taliban de zeggenschap over grote delen van Afghanistan hebben overgenomen."

Bovendien maakte de IS-aanslag op de luchthaven duidelijk dat samenwerking met de langdurig bevochten Taliban de beste manier zou kunnen zijn om te voorkomen dat Afghanistan opnieuw een toevluchtsoord voor terroristische groeperingen wordt.

Britse vrouw (47) heeft na 30 jaar en duizend lessen nog steeds geen rijbewijs

De Britse Isabelle Stedman probeert al 30 jaar haar rijbewijs te halen, maar omdat ze door haar angststoornis tijdens het autorijden zo bang wordt dat ze regelmatig flauwvalt, is haar dat tot op heden nog niet gelukt. Aangezien artsen haar angst tijdens het autorijden niet verklaren, zelf denkt Isabelle dat ze misschien in een vorig leven verongelukt is tijdens het autorijden. Lees meer bij de Stentor.

VS: echtpaar moet zoon 30.000 dollar betalen na vernietigen zijn pornoverzameling

Een Amerikaans echtpaar in de staat Michigan moet hun zoon 30.441 dollar (25.800 euro) betalen omdat ze zijn pornoverzemeling hebben weggegooid. Een rechter oordeelde eind vorig jaar al dat het echtpaar ‘het eigendom van hun zoon niet had mogen vernietigen’, afgelopen week werd de waarde bepaald van de weggegooide verzameling pornofilms, seksspeeltjes en pornobladen door een expert volgens Amerikaanse media. Zo meldt de Stentor.

Hun zoon David Werking (43) was na zijn echtscheiding ingetrokken voor een periode van 10 maanden. Toen hij weer op zichzelf ging wonen en vroeg zijn spullen op te sturen, ontbraken de dozen met zijn uitgebreide pornoverzameling. ‘We hebben je een plezier gedaan door alles te vernietigen’, schreef zijn vader per e-mail.

De rechter ging niet mee in het verweer van het echtpaar dat ze hebben gehandeld als huisbaas, en veroordeelde de ouders tot vergoeden van de pornocollectie en daarnaast tot het betalen van de advocaatkosten. De kosten van de advocaat van hun zoon bedroegen 14.500 dollar (12.300 euro).

Seksspeeltjes ( Unsplash by Dainis Graveris)
Seksspeeltjes ( Unsplash by Dainis Graveris)

Wie weet meer over de explosie in Alblasserdam?

In nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 augustus vond er een explosie plaats bij een woning aan De Boezem in Alblasserdam. Er raakte niemand gewond. Op de Merelstraat werd dezelfde nacht een mogelijk explosief veiliggesteld. Politie doet onderzoek en zoekt getuigen.

Rond 1.30 uur was er enorme knal te horen bij een woning aan De Boezem. De schade was groot, maar er is gelukkig niemand gewond geraakt. De woning was door de burgemeester al eerder gesloten. Hulpdiensten waren snel aanwezig. Er is meteen een onderzoek gestart en er zijn sporen veiliggesteld.

Korte tijd later werd bij een woning op de Merelstraat een mogelijk explosief aangetroffen. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft dit veiliggesteld en op een daarvoor geschikte locatie onschadelijk gemaakt. Uit voorzorg zijn de bewoners direct naast deze  woning elders ondergebracht. Ook deze woning was op last van de burgemeester al gesloten.

Informatie?
Het onderzoek is in volle gang. Daarbij kan de politie de hulp van getuigen goed gebruiken. Heeft u iets gezien op De Boezem of Merelstraat vrijdagavond of zaterdag nacht? Heeft u camerabeelden of andere informatie wat van belang is voor het onderzoek en heeft u nog niet gesproken met agenten? Bel dan de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of anoniem 0800-7000.

Vuelta: Etappe 14 - Nieuwe, steile beklimmingen

De dertiende etappe van de Vuelta a España kende een bijzondere slotfase: Fabio Jakobsen had de benen niet om te sprinten, maar de ploeg wisselde het geweer rap van schouder en teamgenoot Florian Senechal ging er met de winst vandoor. Vandaag niks van dat, want er moet weer geklommen worden.

De renners gaan van start in Don Benito en krijgen dik 165 kilometer voor de kiezen, met de finish op de Pico Villuercas. Een zeer zware etappe, met onderweg ook nog een klim van een kilometer of drie waarin het grotendeels onmenselijk steil omhoog gaat over een betonweg - leuk voor de kijkers, drama voor de benen.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de finish bovenop een voor de Vuelta nieuwe klim ligt: de Pico Villuercas, wat de nieuwe grote klim van de regio Extremadura kan worden. Veertien kilometer, dik zes procent gemiddeld, maar flinke uitschieters omhoog.

Kort voor één uur gaat de rit van start, Eurosport is er een dikke anderhalf uur later bij en Sporza wacht nog weer tot bijna vier uur. De finish staat wederom gepland tussen kwart over vijf en kwart voor zes.

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: hardnekkige noordelijke wind

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Yo!

De wind zit in de noordhoek en is voorlopig niet van plan om een andere richting te kiezen. U begrijpt dat wel uit die hoek zeker geen thermische hoogstandjes hoeven te verwachten. Bovendien spreekt het weerbeeld ook niet echt tot de verbeelding. Helaas lijken we dit vleesch noch visch weer de gehele volgende week vast te houden. 

Gisteren overdag regende het op enkele plekken tussen de 5 en 7 mm. Hogere waarden ben ik nog niet tegen gekomen. Natuurlijk bleef het in Haarlem zo goed als droog en scheen de zon geregeld. Aan zee scheen de zon zelfs nog vaker. Met maxima van 18 tot 20 graden was het de zoveelste frisse dag.

Overigens is het heel erg lang geleden dat een augustusmaand zónder ook maar één tropische dag zal eindigen. De 30 graden is dus nergens gehaald. Overigens was dit in juli ook al spaarzaam. En zit er ook voorlopig nog niet naar uit dat er een nazomertje zit aan te komen. Helaas.

Vandaag hebben we eigenlijk een herhaling van zetten. De zon schijnt af en toe, maar opnieuw vallen er enkele buien. Wederom met name dieper in het binnenland. Toch denk ik ook nu weer dat er niet zulke grote hoeveelheden zullen vallen en onweer lijkt me ook wel uitgesloten. Meer zon vinden we zoals gebruikelijk aan het strand. De noordelijke wind en de temperaturen zijn exact vergelijkbaar als de afgelopen dag. Matig tot vrij krachtige wind en maxima rond de 19 graden.

Het enige verschil op zondag is, is dat de kans op buien kleiner is dan vandaag. De vraag is echter wel of er veel zon zal zijn. Bewolking lijkt toch de boventoon te voeren.

Maandag en dinsdag is de kans op een bui weer wat groter, maar ook nu weer de regel: géén grote hoeveelheden. De rest van de week zijn de neerslagkansen nihil. Verder blijven wolken en zon elkaar afwisselen en de wind..... N-NO of NNW. Vrijwel de hele week is het op het warmste van de dag zo'n 20 graden.

Fijn weekend en ruim jullie kamer op!  

 Prachtige CU (Foto: _UserName_)
Bij collega _UserName_ bleef het beslist niet droog vandaag. Mooi plaatje van een bui in ontwikkeling. (Foto: _UserName_)
 
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Astro A20 Wireless Gaming Headset
review
WarioWare: Get It Together!
special
Random Pics van de Dag #417
special
Random Pics van de Dag #416
review
Life Is Strange: True Colors
special
Random Pics van de Dag #415
©FOK.nl e.a.