Quartararo domineert Britse Grand Prix, eerste MotoGP-podium ooit voor Aprilia

De Britse Grand Prix in de MotoGP heeft wat betreft de winst niet voor heel veel spanning gezorgd. Er werd wel weer een stukje historie geschreven, met een nieuwe fabrikant in de lijst met podiumplekken.

We gingen van start met een zeldzame poleposition voor Pol Espargaro op zijn Repsol Honda, met Ducati-coureur Francesco Bagnaia en WK-leider Fabio Quartararo op zijn Yamaha naast hem op rij één. Pol Espargaro behield bij de start de leiding, voor Bagnaia en broer Aleix Espargaro.

Al in de eerste ronde ging Pol's teamgenoot Marc Marquez weer eens onderuit, dit keer nam hij de zo sterk rijdende Jorge Martin mee tegen het asfalt. Aleix nam de positie van Bagnaia over en dus reden er twee broers aan de leiding van de race, voor Bagnaia, Quartararo, Jack Miller en de verrassend ver voorin rijdende Valentino Rossi.

Quartararo reed zich in de eerste paar ronden naar voren en in ronde vijf nam hij de leiding over van Pol Espargaro. Achter Bagnaia was wereldkampioen Joan Mir lekker bezig, maar diens Suzuki-teamgenoot Alex Rins kwam er zelfs voorbij en reed zich richting de helft van de race naar plek drie, achter Quartararo en Aprilia-coureur Aleix Espargaro.

Rins ging ook voorbij Aleix Espargaro, terwijl Quartararo inmiddels een flink gat geslagen had. Miller sloot aan bij het achtervolgende groepje en ging langs Pol Espargaro naar plek vier, maar daar zou hij ook eindigen. Quartararo ging ongenaakbaar naar de winst, Rins werd tweede en Aleix Espargaro kwam als derde over de finish: het eerste MotoGP-podium ooit voor het toch relatief nietige Aprilia en Aleix' tweede podium ooit - zijn eerste sinds Aragon 2014.

Pol Espargaro finishte als vijfde, voor Brad Binder, Iker Lecuona, Alex Marquez en de nog wat teruggevallen Mir.