FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 december 2020

Kampioen Wright opent WK darts met winst, Portela schrijft historie

In het Londense Alexandra Palace is het wereldkampioenschap darts van start gegaan. Dat gebeurt dinsdagavond met een klein publiek, maar dat duurt niet lang: vanaf woensdag worden de regels in Londen aangescherpt en is publiek niet meer toegestaan.

Steve West (ENG) - Amit Gilitwala (IND) 3-0
De opmerkelijke keuze van de Indiase dartsautoriteiten om Amit Gilitwala te sturen zorgde niet voor het gedroomde succes: hij kwam er nooit echt aan te pas en wist niet als eerste Indiër ooit een set op het WK te winnen. West speelde overigens ook bepaald niet als een toekomstig kampioen, maar had er verder weinig moeite mee om Gilitwala van zich af te schudden.

Steve West - Amit Gilitwala (Bron: PDC)
Steve West - Amit Gilitwala (Bron: PDC)

Steve Beaton (ENG) - Diogo Portela (BRA) 0-3
Nog nooit won een Zuid-Amerikaanse darter een WK-wedstrijd en ook Diogo Portela verloor in de afgelopen drie jaar telkens in de eerste ronde. Braziliant was echter op dreef en liet oud-wereldkampioen Steve Beaton bijzonder weinig genieten van diens jubileum: Beaton speelt zijn 30e opeenvolgende WK. De kansen die hij kreeg gingen grotendeels mis en verder had Portela de touwtjes tot en met het einde keurig in handen.

Steve Beaton - Diogo Portela (Bron: PDC)
Steve Beaton - Diogo Portela (Bron: PDC)

Jeff Smith (CAN) - Keane Barry (IRL) 3-1
Ook in de derde partij van de avond werden we bepaald niet getrakteerd op een fenomenale strijd. Oud-Lakesidefinalist Smith was geenszins geweldig, maar finishte vrij aardig - in elk geval op de goede momenten - en kwam op één set na zelden echt in de problemen tegen de 18-jarige Ierse jeugdwereldkampioen bij de voormalige BDO.

Jeff Smith - Keane Barry (Bron: PDC)
Jeff Smith - Keane Barry (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Steve West (ENG) 3-1
West kwam er aanvankelijk nauwelijks aan te pas en zonder ook maar een leg te verliezen kwam regerend wereldkampioen Peter Wright op 2-0 in sets. In de derde set speelde hij echter ineens wat minder en West juist beter, maar daar bleef het ook bij voor de uitdager: een enkele opleving in set vier en wat moeite met het finishen voor Wright hielden de weer bijzonder uitgedoste Snakebite niet van de winst.

Peter Wright - Steve West (Bron: PDC)
Peter Wright - Steve West (Bron: PDC)

NBA: Recordcontract voor Giannis Antetokounmpo

De Griekse NBA-ster Giannis Antetokounmpo gaat de recordboeken in. Ditmaal niet vanwege zijn prestaties op het veld, maar vanwege de contractverlenging die hij kreeg bij zijn ploeg de Milwaukee Bucks. De tweevoudig MVP tekende voor vijf jaar bij en zal in die periode 228,2 miljoen dollar verdienen. Met de niet onverdienstelijke 27,8 miljoen waarvan hij het komende jaar al verzekerd was, zal de Griek tot 2026 het duizenlingwekkende bedrag van 256 miljoen dollar kunnen bijschrijven.

Giannis Antetokoumpo groeide op in armoede. Zijn Nigeriaanse ouders, allebei sporters, zochten hun heil in Athene, waar Giannis en zijn broers extra geld verdienden als straatverkoper. Alle broertjes Antetokounmpo werden ruim twee meter lang en kozen logischerwijs voor basketbal als sport. Giannis werd door NBA-scouts ontdekt toen hij in de Griekse tweede divisie speelde. De Milwaukee Bucks besloten een gok te wagen en gaven de ruwe briljant alle kans om zich te ontwikkelen. De Griek bleek niet alleen een 2 meter 11 lange rasatleet met oneindig lange armen, hij beschikte ook over het topsporter-gen: de alles overheersende drive om te winnen. Zijn ontwikkeling ging razendsnel. Al in 2019 werd Antetokounmpo gekozen tot meest waardevolle speler in de NBA en ook het afgelopen seizoen won hij deze prestigieuze titel.

De toekomst van Giannis Antetokounmpo was tot vandaag één van de grote vragen die de NBA-wereld in zijn greep hield. Zijn contract liep af aan het eind van het aankomende seizoen. De verwachting is dat de tijd eindelijk vat gaat krijgen op LeBron James en dat de ploeg die Antekounmpo aan weet te trekken de nieuwe dynastie in de NBA kan gaan vormen. Aan deze discussie komt nu dus een eind; de Griek tekent bij bij de ploeg die hem in 2013 als vijftiende koos in de draft. Eerder dit najaar wisten de Milwaukee Bucks Jrue Holiday over te nemen van de New Orleans Pelicans. De ervaren forward moet de missende schakel zijn in de selectie. De Bucks haalden de afgelopen seizoenen steevast de play-offs, maar wisten met Antetokounmpo nog nooit de NBA-finale te halen.

Het nieuwe NBA-seizoen begint op 22 december. Door de vanwege de corona-crisis uitgestelde start zal het seizoen slechts 72 wedstrijden tellen, in plaats van de gebruikelijke 82.

Vrijspraak kraanmachinist na val van boomstam op collega

De rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat een 39-jarige kraanmachinist uit IJmuiden niet strafrechtelijk moet worden veroordeeld voor het laten vallen van een boomstam op de voet van een collega. Dit gebeurde in Beverwijk op 23 januari 2019. De collega is als gevolg van dit incident een deel van zijn been verloren.

De officier van justitie had tegen de man een gevangenisstraf van vier jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zij vond bewezen dat de kraanmachinist opzettelijk de grijper van zijn kraan, met daarin de boomstam, richting slachtoffer heeft gestuurd en dat hij toen de grijper expres heeft geopend, waardoor de boomstam op hem terecht is gekomen. Dit gebeurde toen collega’s sneeuwballen tegen de cabine van de kraan gooiden, waardoor de kraanmachinist boos zou zijn geworden. Volgens de officier van justitie heeft de kraanmachinist zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. De man heeft zelf verklaard dat de boomstam uit de grijper is gegleden.

Opzet en schuld niet bewezen
De rechtbank heeft vastgesteld dat de kraanmachinist de grijper van de kraan, met daarin de boomstam, in de richting heeft gestuurd van de plek waar het slachtoffer stond. De reden hiervoor is niet duidelijk komen vast te staan. Naar het oordeel van de rechtbank is echter niet bewezen dat hij de grijper opzettelijk heeft geopend.

Omdat de kraanmachinist er volgens de veiligheidsvoorschriften niet op hoefde te rekenen dat er mensen in de draaicirkel van de kraan zouden staan, vindt de rechtbank ook niet bewezen dat hij zo gevaarlijk met de kraan heeft bewogen dat hij moet worden veroordeeld voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Hoewel de gevolgen voor de collega ingrijpend zijn, oordeelt de rechtbank dat de kraanmachinist hiervoor niet strafrechtelijk veroordeeld moet worden.

Wanhopige ondernemers bellen vaker dan ooit Zelfmoordpreventielijn 113

Dat 2020 geen fijn jaar voor ondernemers is mag inmiddels bekend zijn. Velen staat het water aan de lippen, na een zoveelste klap in het gezicht door het kabinet, waardoor een steeds groter aantal ondernemers het niet meer zien zitten.

Zelfmoordpreventielijn 113 merkt dat het meer telefoontjes van ondernemers krijgt die wanhopig zijn en aan zelfmoord denken. "Er is voor heel veel ondernemers nog geen perspectief of en wanneer het beter wordt", zegt Jacqueline Regeling van 113.

Regeling praat veel met mkb-organisaties, zzp'ers en de overheid. "Ondernemers zijn gewend zelf hun problemen op te lossen, dat deden zo ook bij de vorige crisis, de kredietcrisis. Maar nu voelen ze zich machteloos en hebben het gevoel grip op hun hele leven kwijt te raken."

Ook bij Ondernemersclub ONL en overheidsinstelling Rijksdienst voor Ondernemend Nederland krijgt men wanhopige ondernemers aan de lijn. Medewerkers van deze diensten die de ondernemers te woord staan krijgen extra training. "In die training geven we handvatten hoe je het gesprek met een ondernemer die suïcidale gedachten heeft, aan kunt gaan", aldus Iris Zuidweg, trainer bij 113.

Afschuiven naar 113 is in ieder geval niet de bedoeling. "Daarmee geef je aan niet te willen luisteren en geef je de boodschap af dat het misschien al te laat is. Wel belangrijk is om in dat gesprek te benoemen en te vragen wat degene zegt: 'ik hoor u zeggen dat u klem zit en er einde aan wil maken. Wat bedoelt u precies met klemzitten en een einde aan maken'", legt Zuidweg uit.

Walter Seib, baas van HMS Host International, dat de horeca op meer dan honderd luchthavens over de gehele wereld verzorgt, heeft binnen zijn bedrijf tijdens de coronacrisis al twee medewerkers verloren door zelfmoord. Door de harde klap die dat had op zijn werknemers is Seib extra scherp op de donkere gedachten van zijn personeel.

"Met coaches en samen met hr nodigen we mensen in videobijeenkomsten uit oefeningen te doen en vooral te praten over duistere gedachten." Toch is Seib overtuigd dat de persoonlijke aanpak beter werkt.

"Dan kun je live in iemands ogen zien hoe het echt gaat. Dus we proberen, hoe beperkt ook, dat fysieke contact wel te organiseren." Iets wat alleen maar moeilijker wordt, met de lockdown die premier Rutte maandagavond afkondigde.

Naschrift:
Heb je behoefte om te praten over gedachten aan zelfmoord, dan kun je terecht bij 113 Zelfmoordpreventie via telefoonnummer 113, je kunt ook chatten op www.113.nl.

Random Pics van de Dag #181

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ninja Gaiden-achtige Cyber Shadow komt uit in januari

Cyber Shadow komt op 26 januari uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. De game krijgt volgens uitgever Yacht Club Games (bekend van Shovel Knight) een adviesprijs van 12,50. De game oogt als een Ninja Gaiden-spel uit het NES-tijdperk. Je speelt als Shadow en probeert in een toekomstige setting zijn clan te redden van allerlei mechanische vijanden.

Advocatenkantoor in Utrecht beschoten

De politie doet onderzoek naar een schietincident aan de statige Maliebaan in Utrecht. Maandagmiddag kreeg de politie een melding over kogelgaten in de ramen van het kantoor van de strafpleiters Louis de Leon en Yassine Bouchikhi. De politie vraagt mensen die afgelopen dagen iets opvallends hebben gezien in de omgeving van het pand zich te melden.

Bouchikhi is als advocaat betrokken in het liquidatieproces Marengo rond Ridouan Taghi, waarbij hij één van de zestien verdachten vertegenwoordigt. De Leon verdedigde in het verleden onder meer Klaas Otto, van motorbende No Surrender en is als advocaat ook actief in de zaak rondom het martelcomplex in Wouwse Plantage.

Kogels in gevel
Maandagmiddag om 13.15 uur wordt de politie gebeld. De melder vertelt dat er geschoten zou zijn op de gevel van een pand aan de Maliebaan, ter hoogte van de kruising met de burgemeester Reigerstraat. In het raam zouden kogelgaten zitten. Agenten gaan naar de locatie toe en vinden daar inderdaad sporen van een schietincident. Daarop wordt een onderzoek ingesteld.

Het onderzoek is in volle gang. Over de inhoud van het onderzoek kan de politie op dit moment nog geen verdere toelichting geven. De recherche heeft wel een belangrijk verzoek. Zo wil de recherche graag mensen spreken die vóór maandagmiddag 13.15 uur iets opvallends hebben gezien aan de Utrechtse Maliebaan. Dat kan maandagochtend zijn geweest, maar ook eerder.

Ook als iemand camerabeelden heeft die mogelijk van belang kunnen zijn voor het onderzoek ontvangt de recherche die graag. Informatie kan worden doorgegeven via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Tong's Eredivisiecolumn seizoen 2020-2021 #12

Topclub? Eén keer in de twintig jaar kampioen. Twee keer overwinterd de laatste 15 jaar in Europa. Net zoals ik de keus voor Erik ten Hag bij Ajax niet begreep (ik blijk gelijk te krijgen) begrijp ik de keuze voor Slot niet. Anderhalf jaar hoofdtrainer, terend op de erfenis van John van den Brom. Heerlijk. Het is niks, wordt niks en blijft niks. Gelukkig hebben ze in 2030 een nieuw stadion. Met open dak. Anders kan er geen wentelwieker landen.

Megahit Among Us vanaf vandaag beschikbaar voor Nintendo Switch

Among Us, de game die mede dankzij Twitch-streamers dit jaar ongelofelijk populair werd, is niet alleen vandaag voor de Nintendo Switch aangekondigd, het komt ook gelijk uit. Among Us is een online party-game die enigszins als het Weerwolven-spel werkt. Je probeert als een groep bemanningsleden een ruimteschip te repareren, maar minimaal een persoon in de crew is een bedrieger die de rest stiekem probeert te vermoorden.

Promes vrijgelaten na verdenking steekpartij, maar blijft wel verdachte

Quincy Promes is zondagochtend gearresteerd door de politie wegens vermeende betrokkenheid bij een ernstige steekpartij. Dat heeft de politie tegenover de Telegraaf bevestigd.

In juli zou Promes betrokken zijn geraakt bij een steekpartij in juli in Abcoude. Daarbij zou een familielid van Promes zwaar gewond zijn geraakt. De aanvaller van Ajax en Oranje wordt verdacht van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel als gevolg; een delict waar maximaal vier jaar gevangenisstraf op staat.

Eind juli gaf Promes een groot familiefeest in een loods van zijn eigen bedrijf in Abcoude. Tijdens het feest kreeg hij om onduidelijke redenen hevige ruzie met een familielid. Hij zou hem toen hebben gestoken met een mes en het slachtoffer raakte flink gewond, waarna omstanders volgens getuigen erger hebben voorkomen. Het slachtoffer deed afgelopen maand aangifte bij de politie, waarna Promes zondagochtend is aangehouden.

Update 15-12

Voetballer Quincy Promes is vrijgelaten. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen gronden om de rechtbank te vragen de 28-jarige man langer vast te houden.

Ajax-speler en Oranje-international Promes werd zondag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. De aanvaller mag een eventueel proces in vrijheid afwachten.

Kiezer krijgt meer invloed

Het wetsvoorstel Burgerforum Kiesstelsel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat het kiesstelsel wijzigt is vandaag in consultatie gegaan. Door de wijziging van het kiesstelsel krijgt de kiezer straks de mogelijkheid om een stem uit te brengen op de gehele lijst van de partij, of op één enkele kandidaat van die partij. Kandidaten die individueel stemmen verwerven van de kiezers worden sneller gekozen dan dat nu het geval zou zijn met voorkeurstemmen. De Staatscommissie parlementair stelsel, de commissie-Remkes, adviseerde deze wijziging, het kabinet heeft dit advies overgenomen.

Minister Ollongren: "Met dit wetsvoorstel zetten we een flinke stap door de kiezer meer invloed te geven. Wanneer de kiezer niet alleen een voorkeur heeft voor een partij, maar bovendien van die partij graag iemand uit bijvoorbeeld een specifieke regio of met een bepaald persoonlijk profiel steunt, dan wordt de kans straks groter dat deze kandidaat daadwerkelijk gekozen wordt."

Verkiezingen
Het wetsvoorstel wijzigt het kiesstelsel voor alle directe verkiezingen, dus bijvoorbeeld ook voor provinciale staten of de gemeenteraden. Omdat het wetsvoorstel nog door de Tweede en Eerste Kamer behandeld moet worden, zal de wijziging nog niet gelden voor aanstaande verkiezing van de Tweede Kamer op 17 maart 2021.

Hoe het werkt
Een voorbeeld van hoe het nieuwe kiesstelsel werkt; Een partij krijgt bijvoorbeeld in totaal 600.000 stemmen die goed zijn voor 6 zetels in de Tweede Kamer. Hiervan brengen 400.000 kiezers (4 zetels) hun stem uit op de gehele lijst en 200.000 (2 zetels) op een persoon op de lijst. Vier zetels zijn voor de eerste vier kandidaten op de kieslijst en twee zetels gaan naar de personen op de lijst die de meeste persoonsstemmen hebben gekregen.

Bron: Ministerie van BZK
Bron: Ministerie van BZK

Callcentermedewerkers Ziggo vergeten op te hangen bij BN-er

Oepsie, Rijk Hofman had een bijzondere voice-mail ontvangen. Blijkbaar waren de medewerkers van Ziggo vergeten de hoorn er op te leggen... Wat Er Toen Gebeurde Zal Je Verbazen.

COVID-19: 6682* nieuwe besmettingen en 86 doden, totaal 628.577 en 10.168 (*storing GGD)

*Het aantal positieve COVID-19 meldingen van vandaag en gisteren is een onderrapportage doordat het registratiesysteem van de GGD sinds zondag overbelast is. Hierdoor worden positieve meldingen langzamer gemeld aan het RIVM. Het gaat om zo'n 6000 tests die nog moeten worden ingehaald.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6682 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 628.577 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 262 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1430 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 46 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 524 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 86 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.168 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Luiers voor UvA-studenten tijdens tentamens: 'Je mag drie uur niet naar de wc'

De leden van studentenvakbond ASVA hebben luiers uitgedeeld op het Roeterseiland om zo hun onvrede over het proctoringbeleid van de Universiteit van Amsterdam te uiten. Proctoring is het toezichtmiddel dat de universiteit gebruikt om online tentamens te kunnen doen. Maar de vakbond is er niet blij mee. De studenten worden op allerlei manier in de gaten gehouden en ze mogen tijdens een tentamen niet naar het toilet. Zo meldt AT5.

Tijdens de tentamens, die thuis gemaakt moeten worden, hebben studenten geen recht op plaspauzes. Om te zorgen dat studenten de toetsen op een eerlijke manier maken, worden het beeldscherm, de webcam, en de microfoon in de gaten gehouden via algoritmes. 'Vervolgens gaan de algoritmes bekijken of je verdachte bewegingen maakt', vertelt Maarten van Dorp, voorzitter van ASVA. 'Aan de hand van die bewegingen wordt door de examencommissie bepaald of je hebt gefraudeerd'.

De inzet van het middel zorgt vanaf het begin al voor veel ophef. Zo zou het tegen de privacy van studenten ingaan, omdat hun privédomein vastgelegd wordt. Ook liepen er 6000 tentamens in de soep door falende proctoring-software. Eerder deze zomer werd ook al een rechtszaak tegen de UvA aangespannen.

Ook privacy expert Brenno de Winter ziet de gevaren van de methode in: 'Dit is eigenlijk gewoon spionagesoftware. Alleen in dit geval weten studenten dat ze worden bespioneerd. Je moet de zekerheid hebben dat je alleen in de gaten wordt gehouden op het moment van het tentamen. Daar kan je veel vraagtekens bij zetten.'

De universiteit geeft aan het middel alleen te gebruiken wanneer er geen alternatieven zijn. De ASVA trekt dit in twijfel: 'Wij eisen in ieder geval meer openheid rondom de besluitvorming bij proctoring. Wij vragen examencommissies die proctoring toelaten om meer duidelijkheid.'

Hoge Raad: Veroordelingen van KOZP blokkerende Friezen (2017) terecht

De veroordelingen van zes verdachten wegens hun betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017 blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Een paar dagen voor de landelijke intocht van Sinterklaas op 18 november 2017 in Dokkum was via Facebook een oproep geplaatst om de demonstratie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de intocht te verhinderen. Een van de verdachten was bij die oproep betrokken. Andere verdachten hebben aan die oproep gehoor gegeven en de A7 geblokkeerd. Mede door de blokkade zijn de anti-Zwarte Piet-demonstranten niet in Dokkum aangekomen en hebben zij niet kunnen demonstreren.
Het gerechtshof was van oordeel dat in de zaken tegen alle vijftien verdachten in hoger beroep alle tenlastegelegde feiten (versperren A7, verhinderen betoging, dwang en in de zaak tegen de initiatiefneemster ook opruiing) konden worden bewezen. Het hof legde dezelfde straf op voor alle verdachten: 90 uur taakstraf. Zes verdachten stelden tegen deze uitspraak beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Cassatie(middelen)
De advocaten van de verdachten vragen de Hoge Raad de veroordelingen te vernietigen. In de zaak tegen de initiatiefneemster klaagt de advocaat onder meer over het bewijs voor de door het hof bewezenverklaarde opruiing, over de bewezenverklaring dat van de acties ‘gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten was’ en over de bewezenverklaarde ‘bedreiging met geweld’.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat deze cassatieklachten niet slagen. Het gerechtshof heeft bij de beoordeling of sprake is van opruiing het op Facebook geplaatste bericht tot uitgangspunt genomen. Het hof heeft vervolgens vastgesteld dat in dat bericht anderen rechtstreeks worden aangespoord om zich op een aantal specifieke locaties en op een concreet tijdstip te verzamelen met de bedoeling massaal de snelwegen op te rijden om te voorkomen dat de bussen met demonstranten in Dokkum zouden aankomen. De Hoge Raad vindt dat het hof in dit geval heeft kunnen oordelen dat de oproep op Facebook opruiend was omdat onmiskenbaar werd opgeroepen tot het verhinderen van een betoging. Het oordeel van het hof is ook voldoende gemotiveerd.

Het hof heeft bij de beoordeling of sprake was van gevaar voor het verkeer vastgesteld dat bij de acties op de A7 beide rijstroken en de vluchtstrook werden geblokkeerd en dat de medeverdachten op de weg hebben gestaan en gelopen. Daardoor is het verkeer volledig tot stilstand gekomen en is een file ontstaan. De Hoge Raad vindt dat het hof heeft kunnen oordelen dat daardoor naar algemene ervaringsregels voorzienbaar moet zijn geweest dat gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten was en dat daaronder ook gevaar voor schade aan voertuigen valt.

Bij de beoordeling of sprake is geweest van bedreiging met geweld heeft het hof vastgesteld dat de medeverdachten met ongeveer 15 voertuigen de bussen met de demonstranten tot stilstand hebben gedwongen, dat met gebalde vuisten richting de bussen is gezwaaid en dat tegen een of meer bussen is geslagen. De Hoge Raad vindt dat het hof heeft kunnen oordelen dat daardoor bij de demonstranten de vrees voor gebruik van geweld kon ontstaan en dat dus sprake was van bedreiging met geweld.

Ook de overige cassatieklachten in deze zaak en in de zaken tegen de andere verdachten slagen niet.

Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen definitief.

Gele Hesjes zoeken tips & ideeën voor een megademonstratie

De Gele Hesjes kunnen zich maar moeilijk vinden in alle beperkende maatregelen in deze coronacrisis. Dus hebben de hesjes besloten een 'megademonstratie' te organiseren waar ze hun ongenoegen (massaal) zullen uiten. Ze kunnen het alleen niet in hun eentje, dus ze zoeken hulp. Daarnaast vragen ze om tips en ideeën. Nou zijn FOK!kers een groep slimme en betrokken mensen, dus we horen graag wat jullie denken.

Slot volgend seizoen hoofdtrainer Feyenoord

Arne Slot is volgend seizoen de hoofdtrainer van Feyenoord. De 42-jarige Slot en de Rotterdamse club hebben een akkoord bereikt over een contract dat de trainer met ingang van 1 juli 2021 voor de duur van twee seizoenen bindt aan de club, waarbij Feyenoord de optie heeft om het contract met nog 1 jaar te verlengen tot 1 juli 2024.

Slot wordt daarmee komende zomer de opvolger van de huidige trainer Dick Advocaat, die vorige maand te kennen gaf na dit seizoen zijn lange en succesrijke loopbaan als clubcoach definitief te beëindigen.

“Ik heb drieënhalf jaar met veel plezier gewerkt bij AZ en ben de club en de spelers dankbaar voor de ontwikkeling die ik als trainer heb doorgemaakt”, aldus Slot op de website van Feyenoord. “Deze stap naar Feyenoord is een hele mooie vervolgstap in mijn carrière. Als een topclub als Feyenoord zich meldt, dan ben je niet alleen vereerd maar zeker ook trots dat je deze stap kan maken.”

“Arne heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een succesvolle trainer met een herkenbare speelstijl, waarbij spelers zich uitstekend doorontwikkelen, wat voor Feyenoord natuurlijk heel belangrijk is”, aldus Frank Arnesen, technische directeur van Feyenoord. “Bovendien hebben we er groot vertrouwen in dat straks met hem de prestaties onder Dick Advocaats leiding een goed vervolg kunnen worden gegeven.”

Slot krijgt in ieder geval John de Wolf als assistent naast zich. Hoe de rest van de technische staf ingekleed wordt is nog niet bekend.

Unieke samenstand Jupiter en Saturnus aan sterrenhemel

Op 21 december is iets heel bijzonders te zien aan onze sterrenhemel. Jupiter en Saturnus staan dan op het oog extreem dicht bij elkaar. De laatste keer dat de twee planeten zo dicht bij elkaar stonden én zichtbaar waren was in 1226! De volgende keer dat Jupiter en Saturnus weer zo dicht bij elkaar staan is in 2080. Veel mensen zullen dat niet meer meemaken.

Ongeveer eens in de 20 jaar staan Jupiter en Saturnus samen aan de hemel, maar de twee planeten staan zelden zo dicht bij elkaar. Daarnaast is de samenstand vaak niet te zien door het felle licht van de zon. De laatste keer dat Jupiter en Saturnus dicht bij elkaar stonden was in 2000. Het fenomeen was toen niet zichtbaar vanwege de korte afstand tot de zon. In 1980 en 1981 waren Jupiter en Saturnus maar liefst drie keer in acht maanden tijd naast elkaar te zien, maar ze stonden toen wel tien keer zover uit elkaar als dit jaar.

De volgende samenstand van Jupiter en Saturnus vindt op 31 oktober 2040 plaats. De afstand tussen de hemellichamen is dan elf keer zo groot als nu. De volgende keer dat de planeten zo dicht bij elkaar staan als dit jaar, zelfs nog dichterbij elkaar, is 15 maart 2080. Alleen kinderen maken een goede kans dit mee te maken.

Kijktips om Jupiter en Saturnus te zien
Op 21 december is de afstand tussen Jupiter en Saturnus op het oog het kleinst. De planeten lijken elkaar tijdens het hoogtepunt te overlappen en samen lijken ze slechts een vijfde van de breedte van de maan. De dagen voor en na de 21e zijn twee stippen te zien die elkaar net niet aanraken.

Het fenomeen is rond 18:00 uur het beste te zien en de kijkrichting is naar het zuidwesten. De twee planeten zijn laag aan de horizon te zien, aan de rand van het sterrenbeeld Steenbok. Vanwege die lage stand is een weids uitzicht, het liefst buiten stedelijk gebied noodzakelijk. Jupiter en Saturnus zijn met het blote oog net te zien, maar met een verrekijker heb je meer geluk.

Of het weer ook meewerkt is nog afwachten. De huidige verwachting laat in de avond van 21 december niet veel opklaringen zien, maar omdat het wisselvallig weer is kan dit nog veranderen.

Samenstand Jupiter en Saturnus optische illusie
Bij de samenstand van Jupiter en Saturnus staan de planeten op het oog heel dichtbij elkaar, maar dat is eigenlijk een optische illusie. Omdat wij vanaf de aarde naar het heelal kijken lijkt de ruimte een plat vlak. We zien dus geen diepte. In werkelijkheid liggen de banen van de twee planeten ver uit elkaar. Gemiddeld is de afstand tussen Jupiter en Saturnus ongeveer 646 miljoen kilometer. Dat is bijna 1700 keer verder dan de maan van de aarde staat, of 294 duizend keer op en neer naar Zuid-Frankrijk.

December de ideale maand om planeten te zien
December is altijd een mooie maand om planeten te spotten. Deze maand is de daglichtperiode namelijk het kortst en het is dan ook de donkerste maand van het jaar. Niet alleen Jupiter en Saturnus zijn goed te zien, maar ook Mars staat te blinken aan de hemel. Daarnaast zijn met een goede verrekijker ook Neptunus en Uranus te zien

Jupiter en Io (Maan van Jupiter), foto gemaakt door de New Horizons ruimtesonde in 2007 (Foto: Nasa)
Jupiter en Io (Maan van Jupiter), foto gemaakt door de New Horizons ruimtesonde in 2007 (Foto: Nasa)

Bloedvoorraad laag, Bloedbank in actie voor Voedselbanken Nederland

Er is een harde lockdown afgekondigd, maar de Bloedbank is en blijft open! De bloedvoorraad is laag en Sanquin vraagt met klem aan uitgenodigde donors om daadwerkelijk te komen doneren. In de laatste weken van december redden donors daarmee niet alleen de levens van patiënten, maar doen ze ook nog eens een goede daad voor mensen die noodgedwongen bij de voedselbank aankloppen

De gevolgen van corona worden breed gevoeld. Zowel de Bloedbank als de voedselbanken merken dat direct als zij naar de voorraadkast kijken: die raakt leeg door de hoge vraag naar respectievelijk bloedproducten en voedselpakketten. Uit solidariteit houdt Sanquin in de laatste twee weken van december een actie: voor elke donatie van bloed of plasma, steunt Sanquin de voedselbank met een euro. De totale bijdrage kan oplopen tot €30.000,-.

Extra stimulans
Sanquin hoopt dat hun actie voor de voedselbanken een extra stimulans is voor donors om bloed of plasma te komen geven bij de bloedbank. Zo helpen donors gezinnen die in de problemen zijn gekomen en hoopt Sanquin een kritische kerstdip van de bloedvoorraad te voorkomen.

“De maatschappelijke impact is enorm, het jaar 2020 draagt echt een litteken van corona. De recente maatregelen maken weer duidelijk, we moeten als maatschappij de handen ineenslaan”, aldus Daphne Thijssen, directeur Bloedbank en lid Raad van Bestuur van Sanquin. “Donors geven onbaatzuchtig hun bloed voor patiënten die er ernstig aan toe zijn. Dat voorbeeld van geven om een ander, trekt de Bloedbank deze maand door om de vergrote vraag bij de voedselbank te ondersteunen. Dat doen we door deze weken voor elke bloed- of plasmadonatie zelf te doneren aan de voedselbank.”

Duizenden gezinnen geholpen
Daphne Thijssen geeft aan dat de Bloedbank zo twee vliegen in een klap slaat. “In de Kerstperiode zien we elk jaar dat de vraag naar bloedproducten stijgt, maar dat donors minder vaak op een uitnodiging tot doneren reageren. Het is natuurlijk van groot belang dat de bloedvoorraad ook tijdens deze lockdown-feestdagen op peil blijft, dus met deze actie dragen we dubbel bij. We verwachten dat donors niet alleen de Bloedbank, maar ook de voedselbank een warm hart toedragen. En dat zij, als ze worden uitgenodigd, extra gemotiveerd worden om langs te komen!”

“Met slechts 5 euro helpt de voedselbank een gezin wekelijks aan voedsel. Met de donatie van Sanquin kunnen we weer veel gezinnen helpen”, aldus Caroline van der Graaf-Scheffer, bestuurslid Voedselbanken Nederland.

Bloed en plasma geven is veilig
Op de bloedbanklocaties is alles ingericht om veilig te kunnen doneren. Er wordt extra schoongemaakt, medewerkers en donors dragen mondkapjes als ze door het pand lopen, en de bedden hebben voldoende afstand tot elkaar.

Hells Angels ook in hoger beroep verboden

Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in hoger beroep in de zaak waarin het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevorderd dat Hells Angels Motorcycle Club (Hells Angels), Hells Angels Motorcycle Club Holland (Hells Angels Holland) en Hells Angels Motorcycle Corporation in Nederland worden verboden.

Activiteiten in strijd met de openbare orde in Nederland
Het hof vindt dat de wereldwijde organisatie van Hells Angels moet worden gezien als een buitenlandse corporatie en de organisatie van de Nederlandse charters als een informele vereniging. Het hof vindt dat het OM voldoende heeft aangetoond dat de activiteiten van deze beide organisaties in strijd zijn met de openbare orde in Nederland en vindt een verbod van deze organisaties noodzakelijk.

Gewelddadige cultuur
Er is sprake van veelvuldig (soms zeer ernstige) gepleegde geweldsincidenten en wapenbezit waarbij leden van Hells Angels zijn betrokken, zowel wereldwijd als in Nederland. Het gaat daarbij om een structurele situatie, die niet los kan worden gezien van de cultuur van geweld die bij Hells Angels bestaat. Een belang­rijke factor is het gewelddadige imago, waarbij dat geweld op verschillende manieren wordt aangemoedigd en verheerlijkt. Een andere factor is de rivaliteit met andere motorclubs, die regelmatig leidt tot een machtsstrijd en bijbehorende geweldsconfrontaties. Deze conflicten tussen verschillende motorclubs worden daarbij meer dan eens uitgevochten te midden van het publiek op straat. Intimidatie van (ex-)leden, slachtoffers en getuigen zorgt er verder voor dat optreden door politie en justitie sterk wordt bemoeilijkt.

Het verbod van Hells Angels en Hells Angels Holland dat door de rechtbank is uitgesproken blijft dus in stand.

De charters
Het hof vindt verder dat de charters wel (onder)afdelingen van Hells Angels Holland zijn, maar zelf ook voldoen aan de kenmerken van een (informele) vereniging. Zij hebben de vrijheid om de gang van zaken op lokaal niveau te regelen (bottom-upstructuur). De charters zijn dus zelf ook rechtspersonen en vallen daarom niet onder de verboden­verklaring en ontbinding van Hells Angels Holland. Toch vindt het hof dat als de verbodenverklaring van Hells Angels en Hells Angels Holland eenmaal onherroepelijk is, de activi­teiten van de charters en de leden, als Hells Angels in Nederland, verboden zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat Hells Angels niet meer in het openbaar hun colors mogen dragen en de charters niet meer deze naam mogen gebruiken.

Hells Angels Motorcycle Corporation
De organisatie in de VS die de merkrechten van Hells Angels heeft, wordt niet verboden omdat niet blijkt dat die activiteiten ook in strijd zijn met de openbare orde.

Duitse Coronademonstrant zelf op IC

Een week na een groot anti-coronaprotest van de Duitse complottheoriebeweging Querdenken heeft een activist zelf het coronavirus opgelopen en ligt op de intensive care afdeling aan de beademing. Het gaat om een mede-organisator van het protest van 7 november in Leipzig waarbij zo'n 45.000 mensen aanwezig waren die demonstratief de geldende regels negeerden. Het zou gaan om een prominent leider van de beweging. Zijn naam is niet bekendgemaakt.

"Een van de meest bekende Querdenkers werd acht dagen later opgenomen", aldus directeur van het Universitair Medisch Centrum Leipzig professor Christoph Josten. "Het virus maakt geen onderscheid tussen mensen".

De Querdenken-beweging, een van de grootste anti-coronaclubs in Europa, is verantwoordelijk voor grootschalige coronaprotesten in talloze steden in Duitsland en wordt vanwege het niet schuwen van geweld inmiddels scherp door veiligheidsdiensten in de gaten gehouden.

Querdenkers denken dat de pandemie wordt misbruikt om vrijheden van burgers in te perken.

NFL: Steelers verliezen weer, maar pakken playoffticket

In de NFL hebben de Pittsburgh Steelers hun tweede nederlaag op rij geleden, nadat ze het seizoen met elf overwinningen begonnen. Toch staat de ploeg in de playoffs en dat was al duidelijk voor ze begonnen.

In Miami speelden de Dolphins tegen de Kansas City Chiefs en de regerend Super Bowl-kampioenen walsten over de thuisploeg heen. In een dikke tien speelminuten gooide quarterback Patrick Mahomes een touchdown pass richting Travis Kelce (6 yards) en Tyreek Hill (44 yards), terwijl Hill (32 yards) zelf ook al scoorde en Mecole Hardman een 67-yard punt return noteerde.

Dankzij quarterback Tua Tagovailoa kwamen de Dolphins nog wel even terug, maar echt spannend werd het niet meer: 27-33 en daarmee was de vijfde opeenvolgende AFC West-titel binnen voor de Chiefs, terwijl de nederlaag voor de Dolphins de Steelers definitief de playoffs in hielp.

De Steelers gingen op bezoek bij de Buffalo Bills en begonnn nog goed met een 19-yard touchdown pass van Ben Roethlisberger op James Washington. Daarna namen de Bills het over met een interception return van Taron Johnson (51 yards) en touchdown passes van quarterback Josh Allen op Stefon Diggs (19 yards) en Gabriel Davis (13 yards). In de slotfase deden de Steelers iets terug, maar JuJu Smith-Schuster's touchdown en een 2-point conversion waren niet gnoeg: 26-15.

Ook de Green Bay Packers mogen zich opmaken voor de playoffs, nadat ze in Detroit met 24-31 van de Lions wonnen. Quarterback Aaron Rodgers rende in het derde kwart zelf de voorsprong op het bord (14-21), waarna hij Robert Tonyan in staat stelde voor 14-28 te zorgen. Kerryon Johnson deed iets terug, maar de Packers hielden vol en gaan de playoffs in met de NFC North-titel op zak.

Tot slot werd maandagavond een klassieker gespeeld in Cleveland, waar de Browns duelleerden met de Baltimore Ravens. In het derde kwart leken de Ravens met 20-34 een beslissend gat te slaan, maar de Browns kwamen helemaal terug in het vierde kwart dankzij touchdowns van Rashard Higgins, Kareem Hunt en quarterback Baker Mayfield, die de andere twee voorzag van de beslissende pass.

Ravens-quarterback Lamar Jackson had het veld inmiddels verlaten met kramp, maar keerde in het vierde kwart toch terug en bleek beslissend: hij stelde Marquise Brown vanaf 44 yards in staat te scoren en hij hielp zijn ploeg in de slotminuten naar een 42-47 zege.

Uitslagen NFL week 14
Los Angeles Rams - New England Patriots 24-3
Chicago Bears - Houston Texans 36-7
Cincinnati Bengals - Dallas Cowboys 7-30
Miami Dolphins - Kansas City Chiefs 27-33
New York Giants - Arizona Cardinals 7-26
Tampa Bay Buccaneers - Minnesota Vikings 26-14
Carolina Panthers - Denver Broncos 27-32
Jacksonville Jaguars - Tennessee Titans 10-31
Las Vegas Raiders - Indianapolis Colts 27-44
Seattle Seahawks - New York Jets 40-3
Detroit Lions - Green Bay Packers 24-31
Philadelphia Eagles - New Orleans Saints 24-21
Los Angeles Chargers - Atlanta Falcons 20-17
San Francisco 49ers - Washington Football Team 15-23
Buffalo Bills - Pittsburgh Steelers 26-15
Cleveland Browns - Baltimore Ravens 42-47

Biden wordt de nieuwe Amerikaanse president

Het is een tikkeltje oud nieuws, want sinds begin november is er al geen enkele serieuze twijfel meer over, maar Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika.

Maandag heeft het kiescollege haar stemmen uitgebracht en dat leverde de uitslag op zoals die ook had moeten zijn naar aanleiding van de verkiezingsuitslag van 3 november: 306 kiezers voor Biden, 232 voor Trump, waar er 270 nodig zijn om het presidentschap te winnen.

Alle staten - en Washington DC - hebben een op basis van het inwonersaantal vastgesteld aantal kiezers, die in de maanden voor de verkiezingen per staat en per partij gekozen worden om ná de verkiezingen de officiële stemmen namens hun staat uit te brengen.

Maandag was het zover en kwamen de kiezers in hun staten bijeen om de definitieve stemmen uit te brengen. Niemand week af van de wens van de kiezer, wat vier jaar geleden wel een paar keer gebeurde zonder verdere invloed op de uitslag, en dus is Biden's verwachte presidentschap weer wat dichterbij.

Biden kwam na afloop van het stemmen door het kiescollege nog met een toespraak, waarin hij president Donald Trump oproep om eindelijk zijn nederlaag respectvol te erkennen - de president probeert nog altijd wanhopig met allerlei rechtszaakjes iets uit te halen, maar heeft geen schijn van kans.

Een poging van de staat Texas om bij het Hooggerechtshof meer dan twintig miljoen onwelgevallige stemmen simpelweg uit de boeken te schrappen - de uitslagen in Pennsylvania, Georgia, Wisconsin en Michigan moesten maar geschrapt worden - werd van tafel geveegd en daarmee leek het ook wel klaar te zijn voor Trump.

Het is nog niet helemaal afgerond, de VS zou de VS niet zijn als er nog de nodige ouderwetse formaliteiten liggen te wachten. Op 6 januari gaat het Congres de stemmen van kiescollege nog tellen en certificeren, maar eerst moeten de stemmen fysiek naar Washington gestuurd worden.
Tot slot volgt op 20 januari de beëdiging van Biden en zijn vicepresident, Kamala Harris.

FOK! Wat een weer: nog even nat maar dan de zon

Vanochtend is het aanvankelijk bewolkt en regenachtig. Aan het einde van de ochtend en in de middag wordt het van het westen uit droog en komt in de westelijke helft de zon nog even tevoorschijn. In het oosten blijft het lang bewolkt en wordt het pas halverwege de middag droog. In de avond klaart het op veel plaatsen breed op en vooral in het oosten kan mist ontstaan. De maximumtemperatuur bedraagt circa 10°C. De zwakke tot matige wind is eerst zuidelijk en draait in de middag naar zuidwest.

In de nacht naar woensdag zijn er brede opklaringen en kan er op meer plaatsen nevel of mist voorkomen. Het koelt af naar 4°C bij een zwakke tot matige zuidenwind.

Woensdagochtend is het bewolkt en mogelijk mistig. In de loop van de ochtend en middag breekt de zon van het zuiden uit door. In het noorden blijft het mogelijk lang bewolkt en nevelig. Het blijft droog en de middagtemperaturen lopen uiteen van 7°C in het noorden tot lokaal 11°C in het zuiden. Onder bewolking blijft de temperatuur echter steken bij een graad of 5. De wind draait naar zuidoost en wordt matig, langs de kust mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Van de schaduw de zon, het bos in (Foto: qltel)
Van de schaduw de zon, het bos in (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Jeugddetentie voor groepsverkrachting in kelderbox Maassluis

De rechtbank in Rotterdam heeft zes minderjarige verdachten variërend van 120 tot 240 dagen jeugddetentie opgelegd voor een groepsverkrachting in 2018. De zevende meerderjarige verdachte was destijds achttien en is ook volgens het jeugdstrafrecht veroordeeld. Hij krijgt 180 dagen jeugddetentie opgelegd. Daarnaast moeten de verdachten het slachtoffer een schadevergoeding betalen en werkstraffen uitvoeren.

De verdachten maakten deel uit van een groep van zeven jongens die in 2018 een zestienjarig slachtoffer in een kleine en volle kelderbox hebben verkracht. Het slachtoffer kon niet weg omdat de jongens de weg naar buiten blokkeerden De verdachten hebben in de gang gewacht tot het hun beurt was om seksuele handelingen met het slachtoffer te verrichten. Voor hen was het duidelijk dat het slachtoffer dat niet wilde.

Bevelen
Een van de verdachten gaf alle bevelen en heeft het slachtoffer bedreigd met een mes, geslagen en heeft gedreigd om de ouders van het slachtoffer iets aan te doen. Een andere verdachte heeft een filmpje gemaakt waarop te zien is dat het slachtoffer seksuele handelingen verricht. Beiden hebben dit filmpje vervolgens als dwangmiddel gebruikt.

(Nep) vuurwapen
Naast de verkrachting in de kelderbox stond een van de minderjarige verdachten ook voor een andere verkrachting terecht. Hij heeft in 2019 seksuele handelingen verricht met een vijftienjarig meisje in een trappenhuis. Tijdens die handelingen hield hij een (nep)vuurwapen op haar hoofd gericht. Ook hebben hij en een vriend die seksuele handelingen gefilmd.

Twijfels
Of er hier sprake is geweest van dwang is in die zaak niet vast komen te staan. De verklaringen van het slachtoffer roepen teveel twijfels op. De verdachte wordt wel veroordeeld voor ontucht en het vervaardigen van kinderporno. Hij krijgt een straf van 180 dagen jeugddetentie en de voorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd


Man (70) verdacht van slachten geit in zijn badkamer

De politie is afgelopen weekend op een melding afgegaan dat een levende geit naar binnen werd gebracht bij een woning in het Limburgse dorp Gennep.
 
Ter plaatste zijn de agenten de woning binnegegaan, zonder toestemming van de bewoners. Bij het doorzoeken van de woning werd in de douche werd een reeds geslachte geit aangetroffen.
 
De bewoner, een 70 jarige inwoner van Gennep, werd als verdachte aangemerkt en zal zich op een later tijdstip mogen verantwoorden. Het kadaver van de geit en de messen waarmee het dier is geslacht zijn in beslag genomen.

FOK!Kerstprijsvraag: 15 december

Vandaag gaan we door de modder racen. In DiRT 2.0 kunnen spelers plaatsnemen in 50 verschillende rally bolides waaronder 600 pk WRX supercars en racen op acht verschillende circuits uit de FIA championship. Nieuw is het gedetailleerd kunnen experimenteren met verschillende banden en profielen om te anticiperen op verschillende weertypen in het spel. Schade aan auto's heeft zowel visuele als mechanische gevolgen.

Vandaag mogen we een exemplaar weggeven van DiRT 2.0 voor Xbox One. Daarvoor moet je wel de volgende vraag beantwoorden.

Wie is de uitgever van DiRT 2.0?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
review
Destiny 2: The Final Shape
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
©FOK.nl e.a.