FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 december 2020

Liverpool sluit 2020 af met doelpuntloos gelijkspel tegen Newcastle United

Liverpool heeft het kalenderjaar 2020 bijzonder matig afgesloten. Op bezoek bij Newcastle United kwam de ploeg van manager Jürgen Klopp niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. Het was de tweede remise op rij voor The Reds.

Liverpool kwam in de beginfase goed weg bij een enorme kans voor Callum Wilson, wiens schot op het laatste moment geblokt werd door Fabinho. Vervolgens kregen de bezoekers serieuze kansen via Mohamed Salah en Andy Robertson. De bal ging er niet in.

In de tweede helft stond Salah schoot vrij, maar schoot de bal naast. Ook een opgezette kans met Gini Wijnaldum, die in de tweede helft mocht invallen, ging er niet in. Sadio Mané kreeg de bal op nog geen meter van het doel niet in de touwen. Roberto Firmino scoorde wel, maar deed dat in buitenspelpositie. Er waren genoeg kansen, maar de bal ging er niet in.

Ondanks het puntenverlies sluit Liverpool 2020 wel af als koploper van de Premier League, met 33 punten na zestien wedstrijden. Dat zijn er drie meer dan Manchester United, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft. Newcastle staat veertiende. 

WK darts: Price heeft geen moeite met King; Chisnall stopt comeback Van den Bergh

Gerywyn Price en Dave Chisnall zijn kwartfinalisten zeven en acht op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Price won met 4-1 van Mervyn King. Chisnall stopte op tijd de comeback van Dimitri van den Bergh. Het werd 4-2. 

Scorend waren Price en King aan elkaar gewaagd, maar op de finishes was Price een klasse apart. Price gooide dertien van zijn zesentwintig pijlen op de dubbels raak, een finishpercentage van vijftig procent. King kwam tot een finishpercentage van slechts 29 procent. Dit maakte het verschil. 

In een spektakelstuk pakte Chisnall tegen Van den Bergh een 3-0 voorsprong. Het niveau lag veel dichterbij elkaar dan de stand doet vermoeden, maar Chisnall maakte het verschil op de dubbels. De Engelsman raakte bijna alles. Met twee twaalfdarters en een vijftiendarter pakte Van den Bergh zijn eerste set. Chisnall begon ook wat dubbels te missen. 

De Belg ging door. Door met een 121-finish te starten in de set van Chisnall leek er weer hoop te zijn. Chisnall deed dit snel ongedaan met een dertiendarter, maar liet zich in veertien pijlen weer verslaan. Van den Bergh hengelde de set binnen met een zestiendarter, waardoor de spanning terug was. De Belg kreeg in de zesde set ook alle kans om de stand gelijk te trekken, maar faalde meerdere keren op de dubbels. Vervolgens was het Chisnall die met een mooie 102-finish de zege pakte. De volgende tegenstander van Chisnall is Michael van Gerwen. Het is de laatste partij op Nieuwjaarsdag. 

Random Pics van de Dag #194

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Suárez kopt Atlético naar winst tegen Getafe

Luis Suárez heeft Atlético Madrid wederom drie punten bezorgd. De spits uit Uruguay maakte de enige goal van de wedstrijd in het thuisduel met Getafe. 

Suárez kopte na  twintig minuten een vrije trap prachtig tegen de touwen. Hij maakte daarmee zijn achtste goal in zijn eerste elf wedstrijden voor Atlético Madrid. De van Barcelona afkomstige Uruguayaanse spits is daarmee samen met Radamel Falcao de spits met de beste La Liga-start in het roodwit van Atlético. In Barcelona zullen wel balen dat ze van de zomer wat doelpunten hebben laten gaan. 

Atlético Madrid speelde zonder Diego Costa en Kieran Trippier. Het contract van Costa werd deze week ontbonden terwijl Trippier een langdurige schorsing uitzit na het overtreden van de gokregels. Dankzij de zege op Getafe staat Atlético weer drie punten los van stadgenoot Real Madrid, dat later vanavond nog de uitwedstrijd speelt tegen Elche. 

WK darts: Van Duijvenbode maakt comeback compleet en staat in kwartfinale

Dirk van Duijvenbode heeft woensdag ook voor een stunt gezorgd in de vierde ronde van het wereldkampioenschap darts in Londen. De Zuid-Hollandse nummer 43 van de wereld maakte in een thriller een 1-3-achterstand ongedaan tegen Glen Durrant. Het werd 4-3.

Qua scores was Van Duijvenbode de betere, hij faalde in het begin echter op de dubbels en kon daarom tegen een achterstand aankijken. Het was zo 2-0 in sets. Van Duijvenbode bleef in het vervolg echter flink hoger scoren dan Durrant en het leek een kwestie van tijd voordat de Westlander zich terug zou knokken. Dat gebeurde deels. Hij kwam op 2-1 en leek mede dankzij een fraaie 129-finish op weg naar een gelijke stand. Maar opnieuw verprutste hij zijn kansen. De stugge Durrant niet: 3-1.

Vanaf dat moment mocht de Nederlander geen set meer verliezen. Doordat het scorend goed ging kreeg hij de kansen ook een werden nu wel benut. Via twee keer dubbel 18 won hij de vijfde set. Durrant mocht de zesde beginnen en dus moest Van Duijvenbode, die minder begon te scoren, hem zien te breken. Dat deed hij door 170, de hoogste finish, uit te gooien en daarna de break te verzilveren. 

Van Duijvenbode leverde zijn leg in de zevende en beslissende set meteen in, maar wist zich te herstellen en kwam voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. In de vijfde en laatste leg klaarde hij via dubbel zes de klus. Van Duijvenbode neemt het op Nieuwjaarsdag in de kwartfinales op tegen Gary Anderson. De nummer dertien van de wereld was eerder op woensdag met 4-0 veel te sterk voor Devon Petersen.

Elia: "Ik heb ergens best wel spijt van mijn terugkeer naar Nederland"

Eljero Elia is niet tevreden over zijn terugkeer in het Nederlandse voetbal. De vleugelspeler maakte afgelopen zomer transfervrij de overstap van Istanbul Başakşehir naar FC Utrecht. Vooral de randzaken rondom het voetbal roept ergernis bij hem op.

In het begin van het seizoen maakte de inmiddels de 33-jarige Elia weinig speelminuten bij FC Utrecht. Naar eigen zeggen heeft de voormalig speler van onder meer FC Twente, Hamburger SV, Werder Bremen en Feyenoord dan ook spijt van zijn terugkeer in het Nederlandse voetbal. Tot dusver scoorde hij drie doelpunten.

“Ik heb ergens best wel spijt van mijn terugkeer naar Nederland”, vertelt Elia aan Voetbal International. “Dat mag je opschrijven. Niet de keuze voor FC Utrecht, maar de keuze voor Nederland. In die paar maanden hier heb ik al meer gezeur en gedoe gehad dan in drie jaar Turkije. Ook daar werd ik weleens gewisseld of speelde ik een mindere wedstrijd. Maar hier lig ik altijd onder een vergrootglas. Dat is heel mijn leven al zo. Je vraagt je af: waarom? Misschien zijn het mijn auto’s, mijn horloges, mijn uitstraling, mijn lifestyle of mijn Instagram. Maar mensen zijn altijd direct zo boos. Misschien is het jaloezie.”

Als voorbeeld noemt hij het voorval met een cameraman en de opmerking van FOX Sports-presentator Jan-Joost van Gangelen.

“Ik vraag de cameraman of hij een oortje in heeft, of hij opdracht heeft gekregen mij in de gaten te houden. Er is werkelijk niks aan de hand en vervolgens vertelt iemand bij FOX Sports dat ik ruzie heb staan zoeken. Waarom? Het zijn precies dezelfde mensen die als ze me zien weer aardig tegen me doen, die met me uit eten willen. Het zijn bepaalde mensen op televisie die ten koste van een voetballer even makkelijk willen scoren. Vergis je niet: voetballers vergeten niet. Natuurlijk moeten wij tegen kritiek kunnen. Ik ook. Maar we laten ook wel heel erg veel gebeuren met z’n allen.”

NFL: Playoffbeslissingen in aantocht, Rams en Titans laten kans liggen

In de NFL staat nog één speelweek op het programma in het reguliere seizoen: de zestiende week werd maandagavond afgerond. Het wordt een spannend weekje, want maar liefst zeven van de veertien beschikbare playofftickets moeten nog vergeven worden.

De Pittsburgh Steelers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks, Kansas City Chiefs, Green Bay Packers en Buffalo Bills plaatsten zich al, de Tampa Bay Buccaneers kwamen er vroeg in week zestien ook bij. De Los Angeles Rams en Tennessee Titans konden zich er ook bij voegen, maar dat lukte niet.

De Rams gingen op bezoek bij de Seahawks en zouden zich bij winst plaatsen, maar dat zat er vooral in de tweede helft niet in. Seahawks-quarterback Russell Wilson scoorde zelf een touchdown en bediende Jacob Hollister voor een score en uiteindelijk de 20-9 overwinning.

De Titans waren bij winst op de Packers ook zeker, maar op het besneeuwde Lambeau Field hadden ze eigenlijk nooit echt een kans. Onder meer drie touchdowns van Davante Adams en twee van AJ Dillon brachten de Packers naar een grotendeels comfortabele 40-14 overwinning.

Zeven ploegen gaan zich in de komende dagen plaatsen, voor een aantal is de opgave vrij simpel: bij winst zijn de Rams, Titans, Baltimore Ravens, Cleveland Browns, Chicago Bears, Arizona Cardinals, Miami Dolphins en het Washington Football Team geplaatst voor het postseason, hoewel er nog wel meer haken en ogen aan zitten. Alle scenarios zijn hier te vinden.

Uitslagen NFL week 16
New Orleans Saints - Minnesota Vikings 52-33
Detroit Lions - Tampa Bay Buccaneers 7-47
Arizona Cardinals - San Francisco 49ers 12-20
Las Vegas Raiders - Miami Dolphins 25-26
Kansas City Chiefs - Atlanta Falcons 17-14
New York Jets - Cleveland Browns 23-16
Pittsburgh Steelers - Indianapolis Colts 28-24
Jacksonville Jaguars - Chicago Bears 17-41
Baltimore Ravens - New York Giants 27-13
Houston Texans - Cincinnati Bengals 31-37
Los Angeles Chargers - Denver Broncos 17-16
Washington Football Team - Carolina Panthers 13-20
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 37-17
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams 20-9
Green Bay Packers - Tennessee Titans 40-14
New England Patriots - Buffalo Bills 9-38

Defensie tekent voor vernieuwing ruggengraat IT

Defensie begint in 2021 direct met de bouw van toekomstbestendige IT-infrastructuur. Vandaag tekende staatssecretaris Barbara Visser hiervoor een contract met IBM, namens het consortium Athena (IBM/Atos/Unica).

Gestart wordt met de onderdelen die de meest toegevoegde waarde hebben voor het operationeel optreden. De krijgsmachtdelen zijn hier nauw bij betrokken.

Het programma Grensverleggende IT (GrIT) moet zorgen voor een totaal vernieuwde IT-infrastructuur. GrIT ontwikkelt een betrouwbare, veilige, toekomstbestendige en flexibele IT-infrastructuur en dienstverlening voor de komende tien jaar.

“Technologie en het slim gebruiken van informatie zijn cruciaal voor Defensie’’, concludeert staatssecretaris Barbara Visser. ,,Uit deze noodzaak vloeit GrIT voort en voorziet in de vernieuwing van de IT-ruggengraat van Defensie.’’

De digitale transformatie is een belangrijk onderdeel van de Defensievisie 2035. Programmadirecteur Ron Kolkman: “GrIT is veel meer dan een vernieuwing van een informatiesysteem. Er komt een volledig nieuwe, zeer geavanceerde IT-infrastructuur, die van de krijgsmacht een hoogwaardige, informatiegestuurde organisatie moet maken.’’

Eigen mobiel netwerk
De werkzaamheden beginnen in het 1e kwartaal van 2021. Als eerste wordt gestart met de bouw van nieuwe datacenters (geplande duur 20 maanden) en de vernieuwing van het netwerk voor het versturen van hoog gerubriceerde informatie (geplande duur 12-24 maanden). Ook begint de realisatie van een eigen mobiel netwerk van Defensie (geplande duur elf maanden).

“Dankzij GrIT heeft Defensie straks zelfs een eigen mobiel netwerk. Daardoor zijn we niet afhankelijk van anderen’’, zegt Visser. “Dat is een heel sterk punt voor een organisatie als de onze, die wereldwijd opereert onder moeilijke omstandigheden."

Beste van twee werelden
Vanwege het hoge tempo van IT-vernieuwing gaat Defensie een strategische samenwerking aan met bedrijven. Zo speelt Defensie structureel en snel in op nieuwe ontwikkelingen en innovaties.

“Het is de planning dat GrIT na zeven jaar is uitgerold’’, licht staatssecretaris Barbara Visser toe. ,,En door met marktpartijen samen te werken, halen we de beste beschikbare techniek binnen. We gaan werken met gemengde teams, zodat we het beste vanuit Defensie en de markt combineren. Om zo het beste resultaat te krijgen.’’

Afdaling Stelvio levert zinderende strijd op

In het Italiaanse Bormio is woensdag de afdaling op de flanken van de Stelvio afgewerkt in de World Cup. Dat werd een bijzonder spannende wedstrijd, waarin de verschillen uitermate klein waren.

De Zwitser Mauro Caviezel noteerde een scherpe tijd en zag vervolgens hoe de volgende zes mannen er niet aan kwamen. Dat was anders bij nummer tien: Urs Kryenbühl dook een tiende onder de tijd van zijn landgenoot door.

Vervolgens dook Vincent Kriechmayr de fraaie piste op en de Oostenrijker haalde er nog eens wat af: hij was twee honderdsten van een seconde sneller. Matthias Mayer was de volgende en de olympisch kampioen van 2014 was nóg eens vier honderdsten rapper.

De van een blessure teruggekeerde Dominik Paris vormde een forse bedreiging, maar de grote Süd-Tiroler kwam 0,13 seconden tekort en moest daarmee al genoegen nemen met de vierde plek, voor Caviezel.

Gevangenisstraffen voor overval (in politiekleding) op PostNL-vrachtwagen

De rechtbank Den Haag heeft vier mannen uit Rotterdam en Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraffen van vierentwintig en achttien maanden voor een overval op een vrachtwagen van PostNL. De vier mannen overvielen de vrachtwagen op 3 februari 2020 waarbij twee van de daders politiekleding aanhadden. Ze zeiden tegen de chauffeur van de vrachtwagen dat de lading gecontroleerd zou worden op de aanwezigheid van cocaïne.

De chauffeur is tegen een wand van de laadruimte geduwd, gefouilleerd en na afloop opgesloten in de laadruimte. De daders reden in voertuigen die waren voorzien van gestolen kentekenplaten. Bij de overval zijn grote hoeveelheden telefoons, computers en schoenen buitgemaakt.

Vertrouwen beschaamd
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat dergelijke diefstallen voor de transportsector een ernstige bron van schade vormen. Daarnaast is de manier waarop de goederen zijn weggenomen ronduit brutaal. Burgers dienen te kunnen vertrouwen op personen in politie-uniform. Dit vertrouwen wordt beschaamd door het vals gebruik hiervan. Ook heeft de rechtbank mee laten wegen dat de twee mannen die waren gekleed in een politie-uniform een groter aandeel in de overval hadden dan de andere twee. Zij zijn allebei veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden. De andere twee krijgen een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk. Ook moeten alle vier de mannen aan een van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim € 54.000.

Teruggekeerde Syriëganger is Nederlands paspoort kwijt

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Voor teruggekeerde Syriëganger Maher H. zit het al een tijdje flink tegen. Na een succesvolle periode bij een jihadistische groepering in Syrië, waarbij H. heeft deelgenomen aan gevechten, is hij na een drie jaar lange gevangenisstraf zijn Nederlands paspoort kwijt.

Volgens H. was hij in 2013 in Syrië om hulp te verlenen, maar de rechter ging volledig mee met het Openbaar Ministerie die H. beschuldigde van 'voorbereiding van moord en doodslag met terroristisch oogmerk'. Daarnaast ging H. na zijn terugkomst in Nederland nog even lekker verder met het verspreiden van opruiende materialen die aanzetten tot terreurdaden.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid trok na H.'s veroordeling zijn Nederlandse paspoort in, iets dat de Marokkaanse Nederlander oneerlijk vond; nu werd hij dubbel gestraft en andere teruggekeerde Syriëgangers die niet twee nationaliteiten bezaten, kregen die straf niet. In hoger beroep werd hij echter niet in het gelijk gesteld.

Dat Maher H. tweemaal wordt gestraft voor hetzelfde feit, is volgens de Raad van State niet zo, omdat de gevangenisstraf een juridische straf is, terwijl het intrekken van zijn paspoort slechts een bestuurlijke maatregel betreft. Maher H. mag dus naar Marokko.

Zelf zegt H. dat hij geen idee heeft wat hij in Marokko te zoeken heeft.

WK darts: Bunting na beslissende leg langs Searle; Anderson eenvoudig langs Petersen

Stephen Bunting staat voor het eerst sinds 2015 in de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts. The Bullet trok na een kraker aan het langste eind tegen Ryan Searle. Het werd 4-3 in sets. Gary Anderson haalde ook de volgende ronde. Hij versloeg Devon Petersen met 4-0. 

Voor de tweede keer dit toernooi had Bunting een beslissende leg nodig om een ronde verder te komen, want ook in de tweede ronde had hij een een sudden-death leg nodig. Bunting liet eerder de kans liggen om de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien. De voormalig Lakeside-kampioen won de eerste twee sets en kreeg vervolgens zes pijlen om de derde set te pakken. Die werden gemist en met een 89-finish ging de set naar Searle. Heavy Metal won ook de vierde set. 

Het werd 3-3 in sets, waardoor er een beslissende set nodig was. Searle kwam 2-0 voor, maar Bunting kwam terug met een schitterende 107-finish. The Bullet won vervolgens de beslissende leg met een knappe dertiendarter. In de volgende ronde wacht de Pool Krzysztof Ratajski. 

Anderson won met ruimte cijfers van Petersen. De Zuid-Afrikaan kwam in de tweede set nog 2-0 voor, maar zag de set toch met 2-3 naar Anderson gaan. Hetzelfde gebeurde in de derde set, waarna Anderson in de vierde set niks meer weggaf.  De tweevoudig wereldkampioen kan woensdagavond toekijken wie zijn tegenstander wordt bij de laatste acht. De nummer dertien van de plaatsingslijst treft Dirk van Duijvenbode of Glen Durrant.

2020/21 World Darts Championship - woensdag 30 december - middagsessie - vierde ronde
Daryl Gurney 4-2 Vincent van der Voort
Stephen Bunting v Ryan Searle
Devon Petersen v Gary Anderson

Avondsessie
Dirk van Duijvenbode v Glen Durrant
Gerwyn Price v Mervyn King
Dave Chisnall v Dimitri Van den Bergh

Arrestatie zwarte man escaleert: politie Rotterdam onderzoekt mogelijk racisme

De politie Rotterdam is een intern onderzoek begonnen naar aanleiding van beschuldigingen van discriminatie en mishandeling door een gezin dat begin december werd aangehouden, bevestigt de politie na uitgebreide omschrijving van het voorval door het NRC. De advocaat van het gezin heeft inmiddels aangifte gedaan. Zo meldt de Gelderlander.

Update 17.05 uur: De advocaat van het gezin (zwarte vader, witte moeder en zoon) heeft inmiddels aangifte gedaan wegens racisme en andere strafbare feiten.  

Volgens Marcel Haenen, journalist van het bewuste artikel, heeft de Rotterdamse politie 'uiteraard afstand' genomen van gedane racistische uitspraken. 'Hij doet afbreuk aan een politie die we willen zijn'. Agent mag wel doorwerken. 'Op voorhand de collega schorsen vinden wij, gelet op de gewenste en benodigde zorgvuldigheid, niet opportuun'.

Een interview over de kwestie met Haenen, waarbij hij de situatie omschrijft is bij het AD te zien. Er zijn tot nu toe geen beelden of geluidsfragmenten van het incident vrijgegeven.

De politie Rotterdam is vanmiddag met de volgende verklaring gekomen op Politie.nl:

Berichtgeving aanhouding Dordrecht
Dordrecht - Diverse media berichten vandaag over een incident in Dordrecht begin deze maand. De uitspraak die is gedaan past niet bij de politieorganisatie die we willen zijn en daar nemen we afstand van. Op 5 december zijn agenten in Dordrecht verwikkeld geraakt in een vechtpartij met een gezin. In de situatie zijn de agenten geconfronteerd met ernstig geweld. Meerdere leden van het gezin zijn aangehouden. Een van de gezinsleden heeft twee weken in hechtenis gezeten wegens poging tot doodslag op een agent. De zaak tegen de verdachte wordt op 14 januari aanstaande behandeld.

In de dagen na de aanhouding ontving de politie het bericht dat de familie aangifte wilde doen en een raadsman in de arm wilde nemen. Wij hebben hen aangemeld bij slachtofferhulp. Die aangifte is nadat de politie op 17 en 24 december contact opgenomen heeft met de raadsman, gisterenavond ontvangen. Er is aangifte gedaan van meerdere strafbare feiten.

Het incident is gefilmd door een camera die bevestigd is aan het flatgebouw. Er zijn beeld- en geluidopnames van het incident vastgelegd. Op basis van deze signalen en beelden, heeft de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart waarbij de situatie en het optreden van de agenten onderzocht wordt. Het is belangrijk om te onderzoeken wat er gebeurd is, welke uitlatingen er gedaan zijn, door wie en onder welke omstandigheden. De politie heeft dinsdagavond 29 december de aangiften ontvangen van de raadsman.

De politie kan nog niet inhoudelijk reageren op het incident vanwege het lopende onderzoek en de zitting van de verdachten die op 14 januari plaatsvindt. Vanzelfsprekend wordt dit onderzoek met zorgvuldigheid en voortvarendheid opgepakt.

Eerdere berichtgeving:

Op politie.nl is over het incident op 5 december in Dordrecht het volgende verslag gepubliceerd:

Vader en zoon belagen agenten Dordrecht
Een aanhouding voor belediging liep zaterdagnacht op de Beekmanstraat compleet uit de hand toen twee mannen en een vrouw de dronken verdachte probeerden te ontzetten. De vader en zoon deelden rake klappen en trappen uit en vader, een 45-jarige Dordtenaar, ging bovenop een politievrouw zitten en probeerde haar te verstikken. Uiteindelijk konden de drie worden aangehouden. De man die met zijn beledigingen de aanstichter van het geweld was, wist te ontkomen. De agenten maken het naar omstandigheden redelijk.

Agenten gingen zaterdag rond 23.40 uur naar de Beekmanstraat na een ongeruste melding over een hond die al urenlang blafte. Bij de portiekdeur werden ze opgehouden door een dronken man. Toen ze hem wegstuurde, beledigde hij hen, waarna een van de agenten hem wilde aanhouden. De verdachte rende weg, maar werd ingehaald door de politieman. Op het moment dat hij onder controle werd gebracht, stormden er twee anderen mannen op de agent af en vielen hem aan. Zij werden bijgestaan door een vrouw. Er vielen rake klappen en trappen en ook een tweede agente werd aangevallen. Een derde agente probeerde hen te ontzetten. De 45-jarige verdachte richtte zich toen op haar, ging op haar zitten en probeerde haar te verstikken. De situatie was zo nijpend en bedreigend, dat de agente haar vuurwapen wilde trekken. Voordat zij daartoe over kon gaan, lukte het de politieman samen met zijn collega om zijn belager van zich af te schudden en haar uit de wurggreep te bevrijden.

Samen met andere collega’s die op hun noodoproep waren afgekomen wisten ze uiteindelijk de twee mannen, een vader en zoon van 45 en 18 jaar, en de 37-jarige vrouw uit Dordrecht aan te houden. De agenten liepen flinke beurse plekken en schaafwonden op.
Teamchef Joke Kajim: ‘We zijn er ten dienste van de burger. Altijd. En wat nu gebeurd is, gaat alle perken te buiten. Dat je komt voor hulpverlening, wordt uitgescholden en dat dat vervolgens uitmondt in zo’n extreme geweldsuitbarsting van omstanders, is op geen enkele manier goed te praten.’

De drie agenten zijn door hun collega's opgevangen en hebben aangifte gedaan van het geweld. Het onderzoek naar het incident loopt.

Naar het schijnt is het hele incident buiten gefilmd door een beveiligingscamera, waarop de gewelddadige arrestatie is te zien en men een politieagent de zwarte man voor 'kutneger' hoort uitschelden.

Vijfde overwinning van het seizoen voor Van der Poel

De Ethias Cross in het Belgische Bredene is gewonnen door Mathieu van der Poel. De Nederlander kwam na bijna een uur wedstrijd met een ruime voorsprong over de finish. Bij de vrouwen won de Hongaarse Kata Blanka Vas.

Zonder zijn grootste concurrenten Wout van Aert, Eli Iserbyt en Tom Pidcock aan de start was Van der Poel de favoriet. In de openingsfase ontstond een kopgroep van vier renners: Van der Poel, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch.

Vanthourenhout viel letterlijk weg door een valpartij en voor Vermeersch lag het tempo te hoog. Aerts bleef in het wiel van de regerend wereldkampioen, door een lekke band voor de Belg moest hij echter ook afhaken.

Na bijna een uur wedstrijd kwam de Nederlander als winnaar over de finish. De tweede plaats was voor Aerts. In de strijd voor plaats drie trok Vanthourenhout aan het langste eind.

In de wedstrijd voor de vrouwen ontbraken de Nederlandse toppers. In de openingsfase nam Vas de leiding over van Sanne Cant. Voor de Belgische lag het tempo te hoog en ze moest lossen bij Vas. De Hongaarse nam een grote voorsprong en reed onbedreigd naar de overwinning.

De strijd voor de tweede plaats draaide uit op een strijd tussen Cant, Alicia Franck en de Amerikaanse Clara Honsinger. Waar Franck lange tijd op weg leek naar de tweede plaats werd ze in de slotfase ingehaald door voormalig wereldkampioene Cant. De Amerikaanse viel net buiten het podium.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Michaël Vanthourenhout (BEL)
4. Gianni Vermeersch (BEL)
5. Tom Meeusen (BEL)
6. Diether Sweeck (BEL)
7. Nicolas Cleppe (BEL)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Yentl Bekaert (BEL)
10. Anton Ferdinande (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Kata Blanka Vas (HUN)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Alicia Franck (BEL)
4. Clara Honsinger (USA)
5. Aniek Van Alphen (NED)
6. Marion Norbert Riberolle (FRA)
7. Anna Kay (GBR)
8. Christine Majerus (LUX)
9. Alice Maria Arzuffi (ITA)
10. Rebecca Fahringer (USA)

COVID-19: 9504 nieuwe besmettingen en 112 doden, totaal 787.300 en 11.323

Let op; de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de kerstdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9504 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 787.300 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 289 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2002 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 64 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 712 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 112 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 11.323 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Stegeman na het seizoen weg bij PEC Zwolle

John Stegeman vertrekt deze zomer als trainer van PEC Zwolle. Dat is het resultaat van de evaluatie die deze week heeft plaatsgevonden tussen de directie en trainer. Stegeman staat sinds de zomer van 2019 aan het roer van de club, die momenteel elfde staat in de eredivisie.

De club staat netjes elfde in de Eredivisie, toch is de clubleiding van mening dat er meer rendement uit het afgelopen half jaar gehaald had kunnen worden. Vanuit de spelersgroep, technische staf en directie bestaat wel de nadrukkelijke wens om het seizoen met elkaar af te maken, zo laat technisch manager Mike Willems weten. Er zat nog een optie in het aflopende contract met Stegeman, maar daar wordt dus geen gebruik van gemaakt. 

Stegeman, bezig aan zijn tweede seizoen in Zwolle, respecteert het besluit van PEC en heeft zijn focus op de tweede seizoenshelft gericht. Die begint de club op 9 januari met een thuiswedstrijd tegen AZ. "Het gaat erom zo goed als mogelijk te presteren en de stijgende lijn qua spel meer om te zetten in resultaat en punten", reageert Stegeman. "Ik wil mijn tijd bij PEC zo positief mogelijk afsluiten en daar ga ik samen met de mensen om mij heen de komende maanden dan ook keihard voor werken."

Stegeman begon zijn carrière als hoofdtrainer bij Heracles Almelo, waar hij van 2014 tot 2018 als eindverantwoordelijke voor de groep stond. Daarna vertrok de Epenaar naar eerstedivisionist Go Ahead Eagles, waarmee hij tijdens de nacompetitie nipt promotie naar de Eredivisie misliep.

WK darts: Van der Voort in matig duel niet langs Gurney

Vincent van der Voort is er woensdag niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts. De Noord-Hollander verloor in de vierde ronde met 4-2 van Daryl Gurney.

Van der Voort liet te veel kansen liggen om aanspraak te kunnen maken op de zege tegen de nummer elf van de wereld, die in de derde set bijna een negendarter gooide. Hij miste in de eerste twee sets veel dubbels en was daarna over het algemeen in scorend opzicht niet goed genoeg.

De darter uit Purmerend liep al meteen achter de feiten aan door zijn eerste leg af te geven na twee gemiste dubbels. Gurney gooide direct 125 uit. Vervolgens miste Van der Voort twee pijlen om direct terug te breaken, waarna Superchin de via dubbel tien op 2-0 kwam. De set ging daarna met 3-1 naar Gurney.

In de tweede set liet de Noord-Hollander meteen twee breakkansen onbenut, maar in de derde leg kwam er alsnog de break via 111. Gurney brak wel terug, maar een nieuwe break zorgde ervoor dat het 1-1 stond. De opleving was van korte duur, waardoor sets drie en vier mer 3-1 naar Gurney gingen.  Van der Voort richtte zich op in de vijfde set door deze set met 3-0 te winnen dankzij twee dertiendarters. Gurney mocht echter de zesde set beginnen en pakte de winst door deze set met 3-2 te winnen. Met 94 en 93 gemiddeld was het geen hoogstaand duel. 

Michael van Gerwen is tot dusver de enige Nederlander in de kwartfinales. De nummer één van de wereld won dinsdag in een thriller van Joe Cullen (4-3). Danny Noppert verloor van Dave Chisnall (2-4). Dirk van Duijvenbode komt woensdagavond nog in actie tegen Glen Durrant. Later op woensdagmiddag staan Stephen Bunting-Ryan Searle en Devon Petersen-Gary Anderson op het programma. 's Avonds worden naast Van Duijvenbode-Durrant ook nog Gerwyn Price-Mervyn King en Dave Chisnall-Dimitri Van den Bergh afgewerkt.

Britten keuren tweede COVID-19-vaccin goed (AstraZeneca / Oxford)

Na de toelating van het BioNTech/Pfizer vaccin mogen nu ook de COVID-19-vaccins van AstraZeneca en Oxford University in het Verenigd Koninkrijk gebruikt worden. Het vaccin is relatief goedkoop en hoeft niet extreem koel bewaard te worden waardoor het eenvoudiger te bewaren is.

In het Verenigd Koninkrijk is de weg vrij voor een tweede vaccin tegen COVID-19. De Britse controleautoriteit voor medicijnen en gezondheidsproducten laat dit vaccin van AstraZeneca / Oxford door spoedvergunning op de markt komen, zo maakte de Britse regering bekend. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land ter wereld dat het relatief gemakkelijk te gebruiken vaccin groen licht gaf. De fabrikanten hebben de hoop uitgesproken dat het product een 'vaccin voor de wereld' zou kunnen worden.

AstraZeneca-hoofd Pascal Soriot zei dat deze dag belangrijk is voor 'miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk die toegang zullen hebben tot dit nieuwe vaccin'. Het is aangetoond dat het effectief is, weinig bijwerkingen heeft en eenvoudig is toe te dienen. Bovendien levert AstraZeneca het zonder winstoogmerk. Begin december hadden de Britten al een spoedvergunning verleend aan het vaccin van de Duitse fabrikant BioNTech en zijn Amerikaanse partner Pfizer.

Vaccinaties tegen COVID-19 worden doorgaans in twee doses gegeven over een periode van ongeveer drie weken. De Britse regering wil nu een andere strategie volgen: het plan is om nu één AstraZeneca-vaccin aan zoveel mogelijk mensen te geven. Degenen met het grootste gezondheidsrisico moeten eerst worden gevaccineerd en iedereen moet binnen twaalf weken na de eerste vaccinatie een tweede vaccinatie krijgen.

Uit een deel van de bevindingen van de onderzoeken onder bijna 24.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Zuid-Afrika wordt geconcludeerd dat de vaccindoses veilig zijn en voor circa 70 procent effectief zijn bij het voorkomen van besmetting met COVID-19. Het is niet zo "succesvol" als de vaccins die zijn ontwikkeld door andere fabrikanten, maar Soriot zei in een recent interview met de Sunday Times dat hij er zeker van was dat het vaccin even effectief zou zijn als zijn concurrenten.

Veel landen zullen waarschijnlijk kiezen voor het vaccin van AstraZeneca / Oxford omdat het weinig kost en gemakkelijk is op te slaan. Het middel kan worden bewaard in koelkasten en heeft, in tegenstelling tot andere vaccins, geen opslagruimten met extreem lage temperaturen nodig. Het bedrijf heeft ook een prijs van twee euro per dosis aangekondigd - tegen het einde van 2021 zouden tot drie miljard doses geproduceerd moeten worden. 'We hebben het vaccin voor de wereld', volgens een hoofdonderzoeker, Andrew Pollard van de Universiteit van Oxford. Ter vergelijking: contracten die de Amerikaanse regering eind november had met fabrikanten Pfizer en Moderna, toonden aan dat een dosis van hun respectievelijke vaccins tussen de $15 en $25 zou gaan kosten.

Veel ziekenhuizen stoppen met de kritiek planbare zorg (kanker, transplantaties e.d.)

Tientallen Nederlandse ziekenhuizen kunnen een deel van de zogenoemde ‘kritisch planbare zorg’ niet meer verlenen. Het gaat om zorg die binnen zes weken moet worden gegeven, zoals operaties en behandelingen wegens kanker.

Dat blijkt uit meldingen die de ziekenhuizen doen bij de NZa. Het aantal ziekenhuizen dat zich meldt met dit soort problemen is stijgende. Het was afgelopen zomer de bedoeling van onder meer het kabinet en de NZa dat hooguit niet-spoedeisende planbare zorg zou worden stilgelegd wegens de stijgende druk op de ziekenhuizen en hun personeel door de COVID-19-crisis. Dat zou dan gaan om ingrepen die langer dan zes weken kunnen wachten, zoals heupoperaties. Zo meldt Skipr.

Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit heeft men zojuist het volgende nieuwsbericht gepubliceerd:

Ziekenhuizen schalen zorg verder af, verwijzingen ggz en ziekenhuiszorg redelijk stabiel
Landelijk is de operatiecapaciteit voor reguliere zorg met 50 procent afgeschaald. Daarnaast geeft 29 procent van de ziekenhuizen aan de kritisch planbare zorg, zorg die binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen, nog maar deels te kunnen leveren. Het aantal verwijzingen dat huisartsen voor hun patiënten hebben kunnen uitschrijven naar de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken ligt momenteel op 78% van het verwachte aantal verwijzingen zonder coronacrisis. In de voorafgaande weken lag dat percentage nog rond de 85 procent. Het absolute aantal verwijzingen valt, net als in voorgaande jaren, lager uit door de kerstperiode. Opvallend is dat het aantal spoedverwijzingen kindergeneeskunde behoorlijk stabiel blijft.

Het aantal verwijzingen naar de ggz is de afgelopen weken stabiel en iets boven de aantallen in dezelfde periode vorig jaar. Voor kinderen en jeugd ligt het aantal verwijzingen al een aantal weken ruim boven het niveau van begin dit jaar (pre-corona). Dat blijkt uit de wekelijkse rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen van de corona-uitbraak voor verwijzingen naar en behandelingen in de medisch-specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Beschikbaarheid reguliere zorg
In Zorgbeeld houden ziekenhuizen daarnaast de actuele beschikbaarheid van reguliere zorg bij en de druk die zij ervaren. Uit het portaal blijkt dat begin deze week het aantal operaties landelijk inmiddels is afgeschaald met 50 procent. Vorige week was dit nog 40 procent, de week daarvoor 26 procent. Het ziekteverzuim onder zorgverleners in ziekenhuizen ligt net als vorige week op 8 procent. De druk op IC en kliniek ligt nog steeds gemiddeld op 3 op een schaal van 1 tot 5. Dit staat voor ‘Bijzondere maatregelen en accentverlegging om de kwaliteit te behouden’. Vanwege de toenemende COVID-19-druk zien we dat meer ziekenhuizen aangeven nog slechts deels in staat te zijn kritiek planbare zorg (de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om onomkeerbare gezondheidsschade te voorkomen) te leveren. Dit maakt goede samenwerking in de regio om de toegang tot die zorg te borgen extra belangrijk. De NZa voert hierover deze week gesprekken met de ROAZ-voorzitters en vertegenwoordigers van de zelfstandige klinieken en zorgverzekeraars in de betreffende regio’s.

Ziekenhuiszorg
Hoewel er de afgelopen weken voor de meeste specialismen sprake is van een redelijk stabiel aantal verwijzingen naar het ziekenhuis, zien we in de afgelopen weken een terugval. Het aantal verwijzingen ligt ieder jaar in deze periode lager.

Vanwege de kerstperiode was dit te verwachten. In totaal hebben huisartsen sinds de corona-uitbraak 1,16 miljoen minder verwijzingen kunnen uitschrijven voor hun patiënten dan verwacht kon worden zonder corona.

Ggz
In week 52 daalt het aantal verwijzingen door de kerstdagen. Het verwijsniveau ligt, net als in de voorgaande weken, iets boven dat van 2019. Afgezien van week 52 zien we dat het aantal verwijzingen nu bijna vergelijkbaar is met de aantallen van vóór corona. In totaal hebben ongeveer 5000 verwijzingen plaatsgevonden. Dit is 6% hoger dan het verwachte aantal verwijzingen zonder coronamaatregelen. Bij de ggz is er sprake van een flinke stijging in het aantal verwijzingen onder kinderen en jeugd ten opzichte van het begin van de coronacrisis. Opvallend is nog steeds het hoge aantal verwijzingen voor ADHD. Dat ligt anders bij de verwijzingen voor cognitieve problemen. Dit is een tijdje lager geweest, maar is inmiddels weer vergelijkbaar met het niveau van 2019.

Eerste militairen ingezet in zorghotel Apeldoorn

Tien militairen, afkomstig van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, worden vanaf vandaag ingezet in een zorghotel te Apeldoorn.

Zij zijn de eerste van de ongeveer extra 100 militairen die de krijgsmacht beschikbaar stelt ter ondersteuning van de COVID-19 gerelateerde zorg in Nederland.

Handjes aan het bed
Zorghotel Chrysant op locatie Casa Bonita, onderdeel van Zorggroep Apeldoorn en omstreken, speelt een grote rol in de regionale ontlasting van ziekenhuizen en thuiszorg voor coronapatiënten. Er verblijven mensen die corona hebben en die vanwege hun ziekte tijdelijk niet thuis de intensieve zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben. Door de grote druk op de zorg vanwege COVID-19 kampt het zorghotel met een tekort aan zorgprofessionals.

De tien militairen bieden hulp als extra ‘handen aan het bed’. Zij worden ingewerkt door het personeel van de zorginstelling. Defensie levert het team in principe tot en met 19 januari.

Beoordeling
Defensieteams beoordelen sinds gisteren de verzoeken om militaire bijstand in de regio’s Twente, Groningen en Apeldoorn, om te bepalen waar welke hulp nodig is. Defensie stelt ongeveer 100 medisch geschoolde militairen beschikbaar om instellingen te ondersteunen bij de COVID-19 gerelateerde zorg. Voor de inzet in COVID-19-teststraten zette de krijgsmacht eerder 1.000 mensen in. Nu dit testproces op orde is, kunnen deze militairen ook aan de slag op andere plekken, zoals vaccinatiestraten.

Recordaantal van 89 partijnamen geregistreerd voor Tweede Kamerverkiezingen

De Kiesraad heeft een recordaantal van 89 partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Deze week zijn nog 26 nieuwe partijnamen ingeschreven. Dat heeft de Kiesraad woensdag bekendgemaakt. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezing in 2017 waren 81 partijnamen geregistreerd. Meer hierover op het AD.

Het registreren van een partijnaam betekent niet automatisch dat deze partij ook daadwerkelijk meedoet aan de verkiezingen. Dit wordt pas duidelijk op 1 februari 2021, de dag van kandidaatstelling.

5000 euro bijstand terugbetalen vanwege zakgeld kinderen

Na de Kinderopvangtoeslagaffaire blijkt dat in de Nederlandse bureaucratie nog al eens wat fout gaat. In hun ijver om fraudegevallen op te sporen zijn daar grote fouten gemaakt, die zelfs zorgden voor tragische zelfmoordgevallen vanwege valse beschuldigingen.

Dat dit geen uitzonderingen zijn blijkt wel nu een aantal verhalen van bijstandsmoeders het nieuws haalt. Eerder werd een vrouw al beboet en moest zij zevenduizend euro terugbetalen nadat bleek dat haar moeder wel eens boodschappen voor haar haalde. Een gemeenteuitspraak waar de rechter het overigens mee eens was.

Woensdag komt de NOS met vergelijkbaar schrijnende gevallen, waarbij een bijstandsmoeder vijfduizend euro mag terugbetalen, omdat haar kinderen zakgeld kregen. Haar ex-man vond dat zijn kinderen wel wat extra's konden gebruiken. Dat was tegen het zere been van de gemeente; dit waren namelijk 'inkomsten' voor de vrouw.

Monique uit Wijdemeren
De vrouw kreeg honderd euro alimentatie. "Dat bedrag was bij lange na niet genoeg. Het was voor mij een uitdaging om de kosten voor de kinderen te betalen. Voor een fiets, schoolreisjes, kleding, schoolspullen, een computer of een mobiele telefoon had ik geen geld. Voor die uitgaven waren mijn kinderen afhankelijk van mijn ex-man, die ook niet veel geld te besteden had."

Op het moment dat de kinderen naar de middelbare school gingen, kregen ze dan ook maandelijks 20-30 euro zakgeld van haar ex. "Voor kleding, schoolspullen, maar ook voor snoep en een mobieltje."

In 2018 kwam de hamer van de gemeente: het zakgeld moest worden terugbetaald. Van enige empathie hoefde de vrouw niet te rekenen. "Het voelde zo ontzettend onrechtvaardig. Zeker omdat de bijstandsconsulente duidelijk tegen mij zei dat ik fraude had gepleegd. Ze had echt totaal geen empathisch vermogen."

Pas nadat er bezwaar werd ingediend werd de vrouw in het gelijk gesteld.

Ronald van Dorland
Van Dorland had een hobby als amateur-DJ, iets waar hij geen geld mee verdiende. Toch dacht de gemeente anders en mocht hij even 65.000 euro lappen vanwege fraude. "Ze hadden foto's van mijn radiostudio gemaakt met een drone of een telelens", vertelt Van Dorland in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co.

Ook hij diende bezwaar in en kreeg uiteindelijk gelijk, maar toen was het kwaad al geschied. "Er was mij niet verteld dat ik opnieuw bijstand kon aanvragen, dus omdat ik geen inkomsten had al die maanden kwam ik weer in de schuld terecht. 14.000 euro. Ik moest mijn radio-spullen en erfstukken verkopen om boodschappen te kunnen betalen."

De stress werd Van Dorland uiteindelijk teveel. "Ik ging veel roken, veel drinken, overal waar maar alcohol in zat. Ik at en sliep weinig." Iets waar de Enschedeër er nog last van heeft. "Het blijft me achtervolgen. Mentaal, fysiek, op alle manieren."

Skiester Gisin schenkt Zwitserland na 18 jaar weer slalomzege

In het Oostenrijkse Semmering hebben de beste slalomskiesters ter wereld een World Cup-slalom onder het Oostenrijkse kunstlicht afgewerkt. Dat leverde een fraai stukje geschiedenis op, met name voor Zwitserland.

In de eerste run zat het met name wat betreft de eerste twee plekken erg dicht bij elkaar: de Amerikaanse Mikaela Shiffrin was de snelste, maar de Zwitserse Michelle Gisin gaf slechts twee honderdsten van een seconde toe. Het Oostenrijkse duo Katharina Liensberger (+0,32) en Katharina Truppe (+0,53) volgde, voor Wendy Holdener uit Zwitserland (+0,69) en Shiffrin's Slowaakse rivale Petra Vlhova, die met 0,89 de enige was die nog binnen een seconde bleef.

Franziska Gritsch opende de top-7 in de tweede run, maar dat ging niet zo best: bij het vierde poortje ging ze de fout in. Vlhova nam vervolgens ruimschoots de leiding in handen, Holdener kwam 0,07 seconden achter haar terecht en Truppe leverde een plek in aan beide dames. Liensberger maakte vervolgens grote indruk en dook maar liefst 1,25 seconden onder de tijd van Vlhova door, waarmee ze zich in elk geval verzekerde van een podiumplek.

Gisin hield ondanks een vroeg foutje knap stand tegen Liensberger en nam met 0,11 seconden de leiding over. Zo stond alleen Shiffrin nog boven, maar de Amerikaanse maakte bovenin een foutje en noteerde de derde tijd. Gisin pakte zo de winst, na negen podiumplekken eindelijk haar allereerste individuele World Cup-zege én de eerste Zwitserse slalomzege bij de dames sinds Marlies Öster in januari 2002 in Berchtesgaden een (gedeelde) overwinning pakte.

Bejaarde vrouw in woning overvallen

Een bejaarde vrouw is in de nacht van dinsdag op woensdag in haar woning in Landgraaf overvallen door vermoedelijk twee onbekende personen. De vrouw raakte bij de overval niet gewond.

Onbekend is nog hoe de verdachten de woning zijn binnengekomen en of zij iets hebben buitgemaakt. Voor zover nu bekend, is er geen informatie die erop wijst dat er bij de overval gebruik is gemaakt van mogelijke wapens. De politie stelt een nader onderzoek in naar de overval.

Mochten mensen in de omgeving iets hebben gezien of gehoord dat wellicht met deze overval te maken kan hebben, dan worden zij verzocht om contact met de politie op te nemen via het telefoonnummer 0900-8444.

Start verkiezing voor het Eufemisme van 2020

Vandaag gaat de eerste eufemismeverkiezing van Wakker Dier van start. Genomineerd zijn vijf woorden uit de vee-industrie die mooier klinken dan de werkelijkheid die ze beschrijven: ruimen (afmaken), oogsten (vergassen en villen), zomerregeling (extra kadaververvoer), kraambox (kraamkooi), en koloniehuisvesting (groepskooi). Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Hoe we dingen noemen, bepaalt hoe we erover denken en wat we erbij voelen. Juist daarom gebruikt de vee-industrie verhullende taal om de harde realiteit te verbloemen."

Wakker Dier heeft vijf eufemismen genomineerd die in 2020 extra relevant waren – vanwege corona, vogelgriep, de hittegolf en een Europees burgerinitiatief. Deelnemers kunnen tot 10 januari hun stem uitbrengen.

Doden
Onder de noemer “ruimen” werden nertsen en kippen dit jaar in groten getale afgemaakt om verdere verspreiding van respectievelijk corona en vogelgriep te voorkomen. Een deel van de nertsen werd gespaard, maar later alsnog “geoogst”; oftewel vergast en gevild voor bont.

Kadaververvoer
Over de hittestress van dieren bij hoge temperaturen werd in 2020 veel geschreven. Minder bekend is de “zomerregeling” die bij warm weer in werking treedt. Dat klinkt als een vakantierooster, maar betekent dat karkasservice Rendac vaker bij boeren langsrijdt om dode dieren op te halen.

Kooien
Afgelopen oktober is het burgerinitiatief “stop de kooien” ingediend bij de Europese Commissie. Ruim 1,6 miljoen mensen ondertekenden dit initiatief tegen het gebruik van kooien, zoals de “kraambox” en “koloniehuisvesting”. Hilhorst: “De kraambox is een fraaie omschrijving voor een kooi die het moedervarken volledig vastzet en koloniehuisvesting voor legkippen is een soort veredelde legbatterij.”

Eufemismeverkiezing
Wakker Dier pleit voor bewoordingen die recht doen aan het leven en sterven van dieren in de vee-industrie. Hilhorst: ”Door het taalgebruik van de vee-industrie vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd. Laten we het beestje voortaan bij de naam noemen!”

FOK! Wat een weer: enkele buien

Vanochtend vroeg is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor, aan de kust een enkele met onweer en korrelhagel. In het zuidoosten blijft het meest droog, zijn er bredere opklaringen en kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De wind is matig van kracht, zuidwest boven land en west tot noordwest langs de kust. De temperatuur varieert van 5°C langs de kust tot plaatselijk dicht bij het vriespunt in het zuidoosten.

Overdag is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien, vooral in de kustgebieden is daarbij een kleine kans op onweer en korrelhagel. In de loop van de middag neemt de buienkans in het zuiden af. De middagtemperatuur komt uit tussen 4 en 7°C bij een matige, langs de kust vrij krachtige, (zuid)westenwind.

In de nacht naar donderdag is er veel bewolking en vallen er in het noorden nog enkele buien. Later in de nacht gaat het in het zuiden regenen en deze regen gaat voor een deel over in natte sneeuw. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C. De wind wordt zuidelijk en is zwak tot matig.

Donderdag overdag is het overwegend bewolkt en zijn er vooral in het zuiden en midden van het land perioden met regen en natte sneeuw. Waar het wat steviger doorsneeuwt kan het tijdelijk wit worden en is plaatselijke gladheid mogelijk. In het noorden blijft het, op een enkele bui na, droog. De middagtemperatuur ligt rond 3°C, maar in sneeuwval kan deze dalen naar iets boven nul. De wind draait in de loop van de dag van zuid naar oost en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Eerste sneeuw gevallen in Nederland (Foto: DJMO)
Eerste sneeuw gevallen in Nederland (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Militaire Kamer: OM vraagt vrijspraak in zaak duikongeval Curaçao (2015)

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft dinsdag 29 december tijdens een rechtszitting voor de Militaire Kamer in Arnhem vrijspraak gevraagd voor vier militairen die betrokken waren bij het duikongeval op Curaçao waarbij op 23 november 2015 een matroos om het leven kwam.

Volgens het OM hebben de vier verdachten een aantal voorschriften niet nageleefd, maar valt ze dat strikt juridisch gezien niet te verwijten. Zo zijn bijvoorbeeld de (gewijzigde) voorschriften in 2014 vastgesteld door een functionaris die deze juridische bevoegdheid niet had – ze zijn dus niet op een correcte manier gewijzigd, aldus het OM over één van de redenen waarom dit juridisch niet te verwijten valt.

De officieren van justitie ter zitting: 'Dat brengt met zich mee dat de versie uit 2014 niet kan worden aangemerkt als dienstvoorschrift zoals wettelijk bedoeld.' De vier werden vervolgd voor het opzettelijk dan wel door schuld overtreden van dienstvoorschriften.

De matroos kwam om het leven bij een oefening waarbij met een hefballon naar een oefenmijn op 42 meter diepte werd gedoken. Het strafrechtelijk onderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven over de oorzaak van het ongeval, aldus het OM. Duidelijk is wel dat op een diepte van ongeveer 30 meter de spraakcommunicatie wegviel of zodanig verslechterde dat werd besloten verder te communiceren via seinlijncommunicatie.

Volgens de voorschriften is bij werkzaamheden met een hefballon spraakcommunicatie verplicht. Dit uitgangspunt is echter anders geïnterpreteerd door betrokkenen. In de voorschriften staat ook dat bij het wegvallen van spraakcommunicatie bij duikwerkzaamheden waarbij spraakcommunicatie verplicht is, de duik dient te worden beëindigd. Die dag is door de duikleider na inventarisatie van de risico’s besloten door te gaan.

Het OM stelt vast dat de voorschriften - behalve dat ze juridisch onvoldoende verankerd waren - ook een eigen leven zijn gaan leiden. 'Nergens in de voorschriften staat dat er na het wegvallen van de spraakcommunicatie ruimte is voor een risico-inventarisatie.' Volgens de voorschriften is afwijken van die voorschriften in dit geval ook geen bevoegdheid van de duikleider.

De officieren spraken in hun requisitoir over 'een onbevredigend einde aan een langdurende strafzaak', niet omdat de zaak wat het OM betreft tot vrijspraak moet leiden, maar omdat de zaak lang heeft geduurd, en omdat vragen waar nabestaanden mee zitten in het strafproces niet zijn opgehelderd.

Ze spraken ook hun bezorgdheid uit over het feit dat verdachten zich op het standpunt stellen dat het een duik was volgens het boekje. 'Dat kun je toch moeilijk volhouden', vinden de officieren. 'Iedereen had de intentie om veilig te werken, maar, ook al is het strafrechtelijk niet verwijtbaar, er zijn in gezamenlijkheid wel degelijk fouten begaan.'

Vierschansentournee geopend met thuiszege Geiger

In het Duitse Oberstdorf is de Vierschansentournee geopend. Dat gebeurde inclusief de Poolse ploeg: een positieve COVID-19-test van Klemens Muranka zorgde ervoor dat ze de kwalificatie niet mochten springen, maar na dubbele negatieve tests mocht de gehele ploeg alsnog meedoen en werd de kwalificatie van maandag door het putje gespoeld om dat te faciliteren.

Kersverse vader en thuisspringer Karl Geiger noteerde in de eerste ronde de beste sprong van iedereen, maar de Noor Marius Lindvik en de Oostenrijker Philipp Aschenwald - maandag winnaar van de uiteindelijk nutteloze kwalificatie - volgden hem op de voet. Ook de Pool Kamil Stoch, de Oostenrijker Stefan Kraft, Ziga Jelar uit Slovenië en de derde Oostenrijker Jan Hörl zaten nog dicht in de buurt - de gaten in de hele top-30 waren uiterst klein.

De twee favorieten voor de eindzege moesten nog op gang komen: de Noorse World Cup-leider Halvor Egner Granerud stond op plek negen, diens concurrent Markus Eisenbichler haalde het met plek 27 nog maar net. Robert Johansson viel zwaar tegen: de Noorse nummer drie in de World Cup bleef steken op de 39e plek, kon deelname aan de finaleronde zo vergeten en kan de Vierschansentournee na één van de acht wedstrijdsprongen al op zijn buik schrijven, net als onder meer zijn landgenoot Johann André Forfang en de Duitse oud-topper Richard Freitag.

Eisenbichler noteerde een dijk van een tweede sprong en met nog tien man te gaan stond de Duitser nog altijd aan de leiding. Granerud stootte hem van die plek af, Hörl en Jelar haalden het niet. De van een rugblessure herstelde oud-winnaar Kraft kwam achter het topduo terecht, maar Stoch ging er ruim overheen en nam de leiding over met nog drie man te gaan.

Aschenwald leverde zes plekken in met een wat mindere sprong, Lindvik deed het beduidend beter: de Noor zette een fraaie landing neer en nestelde zich tussen Stoch en Granerud. Thuisheld Geiger sloot de openingswedstrijd af, waarbij hij flink uit zijn ritme werd gehaald door de wind. Zijn sprong was indrukwekkend en het leverde de kersverse wereldkampioen skivliegen zijn eerste zege op in een wedstrijd in de Vierschansentournee, voor Stoch en Lindvik en met Granerud en Eisenbichler nog volop in de strijd om de eindwinst.

Donderdag gaat de tournee verder met de kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen, waar vrijdag de tweede wedstrijd van de tournee gesprongen wordt.

COVID-19 : Met Antarctica nu op alle 7 continenten geregistreerd

De laatste COVID-19 vrije plek op aarde, Antartica, is nu ook besmet geraakt. 

Het Chileense leger heeft 36 gevallen gemeld op het onderzoeksstation Bernardo O'Higgins op het Antarctische schiereiland.

De 36, van wie 26 militairen en 10 onderhoudsmedewerkers, zijn allen geëvacueerd naar Chili.

Het nieuws komt slechts enkele dagen nadat de Chileense marine drie gevallen bevestigde op een schip dat voorraden en personeel naar het onderzoeksstation op Antartica had gebracht.

Volgens het nieuws zijn nu op alle zeven continenten COVID-19-gevallen geregistreerd.

FOK!Kerstprijsvraag: 30 december

Let’s Sing is een karaoke game voor maximaal vier spelers. Spelers kunnen alleen, in team- of competitie modus veertig nummers zingen van verschillende artiesten met de bijbehorende originele muziekvideo’s. Let’s Sing en Let’s Sing and Dance bevatten hits van artiesten als Lady Gaga, LMFAO, Maroon 5, Flo Rida, Miley Cyrus en Bruno Mars.

Wij mogen een exemplaar weggeven voor Xbox of PS4, maar helaas zit hier geen microfoon bij. Deze is wel nodig om het spel te spelen. Uiteraard wel eerst even de volgende vraag beantwoorden.

Welke redacteur van de games afdeling maakt de meeste berichten? 

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.