FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 december 2020

Politie zoekt met helikopter in Veendam naar 'jongen van zeven jaar oud'

De politie is zondagavond een grootscheepse zoekactie gestart naar een jongetje in Veendam. Een voorbijganger zou een jongen van zeven jaar oud hebben zien lopen. Bij aanspreken ging de jongen ervandoor. Hij verdween onder de N33 door en ging de bosjes in.

Het jongetje werd gezien bij de Ommelanderwijk in Veendam. De politie heeft een Burgernetactie opgezet. Meer hierover in het Dagblad van het Noorden.

Pleegde top FinanciŽn meineed en was ‘verdwenen’ explosieve memo bekend?

De toeslagenaffaire krijgt mogelijk een staartje voor hoge ambtenaren die onder ede verhoord zijn door de parlementaire onderzoekscommissie. De zaak draait om een explosief memo, waarin drie jaar geleden al stond dat de belastingdienst ‘laakbaar’ handelde. 

De recent aangetreden staatssecretaris Financiën Alexandra van Huffelen stelde op 14 december dat het memo niet bekend was bij de top van de Belastingdienst. Echter trok de parlementaire ondervragingscommissie toeslagen in haar eindrapport een tegenovergestelde conclusie. Meer hierover in het AD.

WK darts: Van Gerwen in sneltreinvaart en imponerend langs Evans

Michael van Gerwen blijft indruk maken op het wereldkampioenschap darts in Londen. De Brabantse nummer één van de wereld haalde ook in de derde ronde een imponerend gemiddelde en won met 4-0 in sets van Ricky Evans.

Van Gerwen begon aan de partij en liet bij 1-2 een hoogstandje zien door 150 uit te gooien. Even later hengelde hij zo ook set twee binnen. Zijn gemiddelde lag op dat moment boven de 108. Nadat hij ook het derde bedrijf van Evans afpakte, was het verzet van zijn Britse tegenstander gebroken.

Van Gerwen en Evans deden een wedstrijdje Wie Is De Snelste? en maakten er een spektakelstuk van. Mighty Mike noteerde een gemiddelde van 106 punten per drie pijlen en ook Rapid Ricky deed het voor zijn doen geweldig met 100.7 punten. Van Gerwen neemt het in de vierde ronde op tegen Joe Cullen. Die Engelsman was eerder op zondagavond in een thriller met 4-3 te sterk voor Jonny Clayton.

Vluchtelingenkamp Libanon in brand gestoken door plaatselijke bevolking na ruzie

Een kamp voor Syrische vluchtelingen in Libanon werd in brand gestoken na een ruzie tussen kampbewoners en een gezin uit het nabijgelegen dorp. Meerdere bewoners raakten gewond bij de brand.

Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp voor ongeveer 375 Syriërs in Noord-Libanon is volledig afgebrand. Vier mensen raakten gewond en alle tenten in het kamp in het dorp Al-Minije werden vernietigd, zei een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Libanon.

Het geschil begon met een 'persoonlijke ruzie' tussen een groep jonge Libanezen en Syriërs, volgens het Libanese leger. De Libanezen vuurden schoten in de lucht en staken vervolgens het kamp, dat vlakbij de Syrische grens ligt, in brand. In verband met het incident zijn verschillende Libanezen en zes Syriërs gearresteerd.

Bewoners zijn op zoek naar andere woonruimte
De UNHCR-woordvoerder Kabbara zei dat verschillende vluchtelingen waren teruggekeerd naar het kamp om nuttige voorwerpen te zoeken tussen de verkoolde tenten. De meesten van hen vonden onderdak in andere onofficiële vluchtelingenkampen. De plaatselijke bewoners boden ook ook hulp aan de dakloze vluchtelingen.

De soennitische grootmoefti van Libanon, sjeik Abdul Latif Derian, sprak van een 'gruwelijke misdaad' en riep de autoriteiten op om de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen. 'De Syrische vluchtelingen in Libanon zijn te gast. We moeten ze ondersteunen totdat ze kunnen terugkeren naar hun thuisland', zei hij, volgens het staatsagentschap NNA.

Gespannen situatie in Libanon
In Libanon ontstaan keer op keer spanningen tussen  de lokale bevolking en Syriërs die massaal zijn gevlucht voor de burgeroorlog in hun land. Meer dan een miljoen Syriërs hebben hun toevlucht gezocht in Libanon, bijna een kwart van de bevolking die Libanon had vóór de Syrische burgeroorlog. De toch al slechte infrastructuur in het land wordt extra belast door de vele Syriërs.

WK darts: Clemens stuurt na decider titelverdediger Wright naar huis

Er komt een andere wereldkampioen op het wereldkampioenschap darts. Titelverdediger Peter Wright is zondag verrassend uitgeschakeld in de derde ronde. De Schot moest in een thriller zijn meerdere erkennen in de Duitser Gabriel Clemens. Het werd 4-3 in sets. 

Wright won nog overtuigend de eerste set, maar daarna leek het volledig mis te gaan. Qua scores ging het nog prima, maar hij miste opeens ontzettend veel dubbels en pakte daardoor slechts één van de daaropvolgende acht legs. De Schot had nog geluk dat Clemens bij een 2-0-voorsprong in de derde set twee setdarts liet liggen.

Op dat moment liet Wright wel zijn klasse zien. De titelverdediger trok de derde set alsnog naar zich toe met een twee fraaie finishes van 98 en 120 in de laatste twee legs, maar verspeelde in de vijfde set uit het niets een 2-0-voorsprong. Clemens gooide een mooie 124-finish uit op 2-2, waardoor de Duitser 3-2 voor kwam.

Wright forceerde nog wel een zevende set, maar op 1-1 miste hij twee pijlen voor een break. Clemens hield vol en mocht op 2-2 zelf proberen het uit te gooien. De Duitser hield zijn zenuwen in bedrang en zorgde voor de grootste stunt op dit WK. Het is voor het eerst dat een Duitser bij de laatste zestien staat op het WK. 

Noodverordening afgegeven voor Veen, politie houdt uitgebreid toezicht

Op de beruchte kruising in Veen is zaterdagavond laat opnieuw een auto in vlammen opgegaan. De brand trok een paar honderd kijkers. Een deel van hen stak vuurwerk af. Inmiddels heeft de brandweer het vuur geblust. Zo meldt BN de Stem.

Update 22.00 uur: De politie surveilleert zondagavond hier en daar in Veen om een oogje in het zeil te houden. Daarnaast vliegt een politiehelikopter rondjes boven het dorp. Op een aantal plekken worden groepjes mensen aangesproken door agenten en ook bij de toegangswegen, zelfs polderwegen, worden auto's gecontroleerd.
Dit gebeurde enkele uren nadat een noodvordering in het dorp was ingegaan.

Deze noodverordening is aan het eind van de middag door Burgemeester Lichtenberg afgegeven.
Hierover plaatste de gemeente Altena het volgende bericht:

Noodverordening
In de gemeente Altena geldt vanaf zondag 27 december 2020, 17.00 uur een noodverordening ter voorkoming van ernstige wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde en veiligheid.

De noodverordening geldt voor het dorp Veen. Het doel van de noodverordening is:

  • personen te weren die niets te zoeken hebben in het dorp Veen;
  • een verbod om vuurwerk en brandstof voorhanden te hebben;
  • een verbod om objecten bij zich te hebben die als wapen gebruikt kunnen worden;
  • een verbod op gezichtsbedekking, met uitzondering van mondkapjes.

Toegangsverbod
Iedereen die niets te zoeken heeft in het dorp Veen mag daar niet komen.
Het toegangsverbod in het dorp Veen geldt bijvoorbeeld niet voor:

  • inwoners van het dorp Veen (ingeschreven in de bevolkingsadministratie);
  • personen die kunnen aantonen dat ze werken in het dorp Veen;
  • personen die gebruik maken van een openbaar vervoer middel;

Deze maatregelen zijn bedoeld om relschoppers van elders en sensatiezoekers te weren. Juist om de rust in het dorp Veen terug te brengen. Mensen kunnen gewoon hun boodschappen doen en vrienden/familie bezoeken (conform de geldende coronamaatregelen).

Alleen mensen die geen geldige reden hebben, zijn niet welkom en kunnen worden weggestuurd of aangehouden.
De politie kijkt bij controles uiteraard naar omstandigheden (tijdstip, plaats, persoon, situatie en omstandigheden).

Vuurwerkverbod en brandstofverbod
Het verbod op bezit van vuurwerk en/of brandstof geldt zowel voor (illegaal) professioneel, als voor consumenten vuurwerk. Onder brandstof wordt onder meer verstaan (was-) benzine, benzine, ethanol) petroleum.
Het verbod om vuurwerk en/of brandstof bij zich te hebben geldt voor publiek toegankelijke plaatsen.

Wapens
Het is verboden om zonder redelijk doel voorwerpen bij zich te hebben die gebruikt kunnen worden als wapen. Onder voorwerpen (bewerkt of samengesteld) wordt onder meer verstaan: vuurwerk, molotovcocktails, glaswerk, stenen, stokken en kettingen.

Verbod op gezichtsbedekking
Het is verboden om kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt of onherkenbaar maakt. Mondkapjes vanwege corona zijn hiervan uitgezonderd.

Straf bij overtreding
De verordening gaat in op 27 december 2020 om 17.00 uur en geldt tot en met 2 januari 2021.
Overtreding van deze noodverordening is een strafbaar feit, waarop een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of een geldboete van maximaal € 4.350,- is gesteld.

Ernstige overlast
Burgemeester Egbert Lichtenberg neemt deze extra maatregelen naar aanleiding van de onrustige situatie van de afgelopen dagen, waarbij groepen jongeren in de avond- en nachtelijke uren zwaar vuurwerk afstaken en brandjes stichtten. Na de invoering van het landelijke vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw is het aantal klachten van vuurwerkoverlast sterk toegenomen. Dit is niet alleen een Veens probleem maar speelt ook elders in het land. In het dorp Veen leidde dat de afgelopen dagen tot steeds meer overlast, waarbij op verschillende plekken veel hinder en schade ontstond.

Samenscholingsverbod
Het is eenieder, voor zover niet rechtstreeks bij de hulpverlening betrokken, verboden zich zonder redelijk doel in groepen van twee of meer personen op te houden binnen het aangewezen gebied.Eerdere berichtgeving:

Terwijl de brandweer daarmee bezig was, zorgde een groep jongeren ervoor dat zij dit keer hun werk wel konden doen.

Vrijdagavond werden toegesnelde hulpverleners namelijk nog bekogeld met vuurwerk. Burgemeester Lichtenburg van Veen sprak zaterdag schande over de gebeurtenissen van vrijdagnacht. Er waren zo'n 200 mensen op de been die zich niets aantrokken van de geldende maatregelen en joelend een auto in de brand staken. Toen de brandweer de auto probeerde te blussen werden de brandweermensen belaagd, waardoor ze hun bluswerk moesten staken.

Beelden van vrijdagnacht: 

NFL: Kamara evenaart 91 jaar oud record, Brady schittert en gaat playoffs in

De zestiende speelweek in de NFL is nog niet voorbij, maar op vrijdag- en zaterdagavond is al genoeg te zien geweest dat het melden waard is. We gaan met name even langs in Detroit en in New Orleans.

De al voor de playoffs geplaatste Saints ontvingen de Minnesota Vikings en dat werd een spectaculaire partij. Grofweg drie kwarten ging het flink gelijk op, daarna sloegen de Saints kneiterhard toe: 52-33.

De ogen waren vooral gericht op running back Alvin Kamara. Hij scoorde al rushing touchdowns van 40 yards en 1 yard in het eerste kwart en één van 5 yards in het tweede kwart. Daar kwam er in het derde kwart nog één van 6 yards bij, gevolgd door 7 yards in het vijfde kwart.

Met minder dan twee minuten te spelen schreef Kamara historie: een rushing touchdown van 3 yards zorgde voor nummer zes, waarmee hij het uit 1929 stammende record van Ernie Nevers als eerste speler wist te evenaren: niemand scoorde ooit meer rushing touchdowns in één NFL-wedstrijd.

In Detroit kregen de Lions bezoek van de Tampa Bay Buccaneers van quarterback Tom Brady. Een zege zou Brady en zijn nieuwe ploeg naar de playoffs helpen en daar was weinig twijfel over: de Bucs domineerden en wonnen met 7-47, onder meer dankzij 348 passing yards en vier touchdown passes van Brady, die zelfs maar één helft speelde alvorens Blaine Gabbert het karwei af kwam maken.

WK darts: Cullen na sudden death leg te sterk voor Clayton

Joe Cullen staat voor het eerst in zijn carrière in de achtste finales van het wereldkampioenschap darts. Hij versloeg in een spannende partij Jonny Clayton met 4-3. Een beslissende leg was nodig om een beslissing te forceren. 

In een wedstrijd ging het momentum op-en-neer. Cullen won de eerste twee sets, maar daarna was het Clayton die met drie sets op rij de winst leek te pakken. Clayton mocht de zesde set beginnen, maar die set ging uiteindelijk met 3-0 naar Cullen. De Engelsman mocht daarna de laatste set beginnen maar het was Clayton die in de zevende set 2-0 voor kwam. Met een 52-finish en een schitterende twaalfdarter knokte Cullen zich echter weer terug in de wedstrijd. Cullen won vervolgens de beslissende set met een finish van honderd, terwijl Clayton op tops stond te wachten.

Cullen kan later op de zondagavond toekijken wie zijn tegenstander wordt in de achtste finales. Hij treft de winnaar uit het duel tussen Michael van Gerwen en Ricky Evans.

Liverpool verspeelt punten tegen West Bromwich Albion

Koploper Liverpool heeft in de Premier League duur puntverlies geleden. Tegen laagvlieger West Bromwich Albion kwam het in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Liverpool, met Georginio Wijnaldum in de basis, begon nog wel goed en kwam na twaalf minuten op voorsprong na een doelpunt van Sadio Mané. West Bromwich was vooral aan de verdedigen en Liverpool had in de rest van de eerste helft het meeste balbezit, het verzuimde echter de voorsprong uit te breiden.

Ook in de tweede helft bleven doelpunten lang uit, waardoor het spannend bleef. De bezoekers gingen steeds opportunistischer spelen en dit leidde ongeveer tien minuten voor tijd tot de gelijkmaker. Op een lange voorzet van invaller Matheus Pereira kopte Semi Ajayi de gelijkmaker binnen. Liverpool slaagde er daarna niet meer in om puntverlies alsnog te voorkomen waardoor het in de Premier League nu nog maar drie punten voorsprong heeft op Everton.

Random Pics van de Dag #191

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

WŁst grijpt naast ticket voor EK allround

In navolging van Sven Kramer is ook Ireen Wüst er niet in geslaagd een ticket te bemachtigen voor het EK allround. Na een matige 1.500 meter vanmiddag verloor ze tijd op haar naaste concurrenten voor een ticket voor het EK.

Antoinette de Jong was als Nederlands kampioene allround al zeker van deelname aan het EK allround. Zij zal nu worden vergezeld door Joy Beune en Irene Schouten, toevalligerwijs ook de eerste drie van de 3.000 meter vandaag.

De Jong in baanrecord naar winst 3.000m

De 3.000 meter voor vrouwen, de slotafstand van dag twee van het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen, is gewonnen door Antoinette de Jong. De Jong, die gisteren ook al de 1.500 meter won, reed met 3.57,32 bovendien het baanrecord uit 2013 van Ireen Wüst uit de boeken.

Irene Schouten leek lang moeite te hebben om zich bij de beste drie te rijden, maar dankzij haar sterke laatste ronden kwam ze tot 3.57,87. Joy Beune eindigde als derde in 3.59,89. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte en Ireen Wüst grepen naast een ticket. Zij werden respectievelijk zevende en achtste.

De Jong, Schouten en Beune plaatsen zich voor de 3.000 meter bij het WK afstanden. Dat trio en Anema en Wijfje plaatsen zich ook voor de wereldbekerwedstrijden.

Uitslag FC Utrecht - AZ

In de laatste eredivisiewedstrijd van 2020 hebben FC Utrecht en AZ de punten gedeeld. AZ boog in de tweede helft een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong, maar in de slotminuten van de wedstrijd maakte Utrecht alsnog de 2-2.

De laatste wedstrijd in eredivisie van het jaar kwam moeizaam op gang. Beide ploegen kregen wat kleine kansjes op de openingstreffer, maar na een half uur spelen opende Eljero Elia de score. De buitenspeler van FC Utrecht ontsnapte aan buitenspel en rondde koelbloedig af. Vlak daarna werd de voorsprong bijna verdubbeld, maar de inzet van Gyrano Kerk ging net naast.

In de tweede helft kwam AZ beter voor de dag. Ze kregen met Jesper Karlsson en Myron Boadu kansen op de gelijkmaker, maar die waren niet besteed aan de aanvallers van AZ. Vanaf de penaltystip kwam AZ via Luuk Koopmeinders alsnog op gelijke hoogte. Met nog tien minuten te gaan leek AZ met de drie punten ervandoor te gaan nadat Calvin Stengs na een goede actie raak schoot van buiten de zestien meter met zijn rechtervoet.

Utrecht ging op zoek naar de gelijkmaker en kregen ook goede kansen op de 2-2 en uiteindelijk zorgde invaller Adrián Dalmau voor de gelijkmaker, waardoor allebei de ploegen genoegen moesten nemen met één puntje in het laatste eredivisieduel van 2020.

FC Utrecht

2 - 2

AZ

 30' Elia
 90+3' Dalmau
   64' Koopmeinders (pen)
 83' Stengs
 
 Gele kaart: Hoogma, v.Overeem, Gustafson, (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
v.d.Maarel
St.Jago
Hoogma
Warmerdam
Ramselaar (Dalmau/77)
v.Overeem
v.d.Streek
Gustafson
Kerk
Elia (Sylla/65)
  Bizot
Sugawara
Hatzidiakos
Koopmeiners
Wijndal
Midtsjö
Stengs
Reijnders
Evjen (Druijf/58)
Boadu (Familia-Castillo/89)
Karlsson (Aboukhlal/81)

Van Aert wint met grote overmacht en pakt leiding in wereldbeker

Wout van Aert heeft met grote overmacht de wereldbekercross in het Belgische Dendermonde gewonnen. Achter de renner van Team Jumbo-Visma kwam Mathieu van der Poel op bijna drie minuten als tweede over de finish.

De cross in Dendermonde was een ouderwetse zware moddercross. Een ideaal parcours voor de grote motor van Van Aert, die bovendien over een prima looptechniek beschikt.

Na de start namen Quinten Hermans en Van der Poel de leiding. Van Aert werd even opgehouden door een valpartij van Corné van Kessel. In de tweede ronde meldde de Belg zich vooraan het front.

Van Aert verhoogde het tempo en alleen Van der Poel kon volgen. Een ronde later moest ook de Nederlander lossen en zijn achterstand zou alleen maar groter worden.

Na zeven rondes werd Van Aert als de terechte winnaar afgevlagd. Vervolgens duurde het bijna drie minuten voor de regerend wereldkampioen over de finish kwam, op vijftien seconden gevolgd door de nummer drie Toon Aerts.

Uitslag
1. Wout Van Aert (BEL)
2. Mathieu van der Poel (NED)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Laurens Sweeck (BEL)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Pim Ronhaar (NED)
9. Thijs Aerts (BEL)
10. Gianni Vermeersch (BEL)

WK darts: Wattimena kansloos eraf tegen Van den Bergh

Jermaine Wattimena heeft zondag niet kunnen stunten in de derde ronde van het wereldkampioenschap darts in Londen. De Gelderlander had weinig in te brengen tegen Dimitri Van den Bergh. Het werd 4-0.

Wattimena mocht zichzelf vooral het verlies van de eerste set kwalijk nemen. Hij gaf daarin de openingsleg cadeau doordat hij een single vijftien gooide in plaats van twee en wist vervolgens tot twee keer toe drie niet uit te gooien. Hij brak wel terug, maar liet zich in leg drie opnieuw breaken en miste in de vierde leg een pijl op de dubbel.

De gefrustreerde Wattimena hield in de tweede set wel zijn eigen legs, maar kreeg geen kans om de set af te pakken. Alleen in de derde set pakte hij nog een leg. Hij kwam uit op een gemiddelde van 89 punten per drie pijlen, tegenover de 96 van Van den Bergh, die dit jaar zijn doorbraak beleefde met de winst van de World Matchplay.

Wattimena haalde nog nooit de vierde ronde op het WK. De nummer 24 van de wereld strandde in 2018 en 2019 eveneens bij de laatste 32. Van den Bergh stond in 2018 al eens bij de laatste acht. De Belg treft in de volgende ronde Danny Noppert of Dave Chisnall. Beide darters spelen dinsdagmiddag tegen elkaar. 

Kok ook de snelste op tweede 500m, Schulting verrast

Femke Kok heeft ook de tweede 500 meter voor vrouwen bij het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen gewonnen. Ze was niet zo snel als in de eerste omloop met 37,36.

Ook nu werd Jutta Leerdam tweede, ditmaal in 37,51. Kok en Leerdam hebben zich geplaatst voor het WK afstanden op de 500 meter. Shorttrackster Suzanne Schulting reed voor het eerst onder de 38 en kwam tot 37,71 en dat was goed voor het derde WK-ticket voor de 500 meter.

Kok, Leerdam, Schulting, Michelle de Jong en Dione Voskamp gaan de 500 meter schaatsen bij de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

NBA: Terugkeer Harden baat Rockets niet

James Harden is de meest besproken NBA-speler van de afgelopen paar maanden. De guard van de Houston Rockets is ontevreden bij zijn ploeg en stuurt opzichtig aan op een vertrek. Afgelopen nacht speelde James Harden de eerste wedstrijd van het seizoen. Met een door corona ernstig verzwakte selectie mochten de Rockets het in Portland opnemen tegen de Trail Blazers.

Bij Houston testten Ben McLemore en Kenyon Martin jr. positief op corona. Ook John Wall, Eric Gordon, DeMarcus Cousins en Mason Jones moestten in quarantaine blijven wegens een mogelijke besmetting. Harden, die normaal al veel voor zijn ploeg doet, moest de hele aanval van de Rockets draaiend houden. Portland was wel op volle sterkte, maar had een verlenging en een late driepunter van CJ McCollum nodig om de Rockets uiteindelijk met 128 - 126 van zich af te schudden.

CJ McCollum en Damian Lillard waren zoals gewoonlijk de drijvende krachten in de aanval van Portland. McCollum maakte 44 punten en Lillard noteerde er 32. Bij Houston was James Harden goed voor 44 punten en 17 assists. Hiermee gaf hij aan onmisbaar te zijn voor Houston. Een ander lichtpuntje bij de Rockets was het goede debuut van center Christian Wood. Na een paar jaar omzwervingen wist de center dit najaar eindelijk een flink contract te tekenen bij een NBA-ploeg. Wood beloonde zijn ploeg met 31 punten en 13 rebounds.

De Minnesota Timberwvoles wonnen ook de tweede wedstrijd van het seizoen. De ploeg, die al jaren ronddoolt in de kelder van de NBA had won in Utah van de Jazz, 111 - 116. Rookie Anthony Edwards speelde weer een uitstekende wedstrijd en maakte 18 punten.

De Atlanta Hawks versloegen in Memphis de Grizzlies. Het duel tussen de jonkies Trae Young en Ja Morant werd in de slotfase beslist in het voordeel van Atlanta. Trae Young scoorde 36 punten voor de bezoekers, waaronder acht op rij laat in het vierde kwart. Ja Morant kwam voor Memphis tot 28 punten. De Hawks wonnen met 112 - 122.

Uitslagen

Memphis Grizzlies - Atlanta Hawks 112 - 122

Charlotte Hornets - Oklahoma City Thunder 107 - 109

Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 119 - 128

Washington Wizards - Orlando Magic 120 - 130

New York Knicks - Philadelphia 76ers 89 - 109

Chicago Bulls - Indiana Pacers 106 - 125

San Antonio Spurs - Toronto Raptors 119 - 114

Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 111 - 116

Portland Trail Blazers - Utah Jazz 128 - 126

Sacramento Kings - Phoenix Suns 106 - 103

Geen Kramer op EK allround

Sven Kramer zal niet te zien zijn op het EK allround. De Fries, die tien maal op rij de Europese titel pakte, moest door zijn matige optreden op de schaatsmijl Marwin Talsma en Marcel Bosker voor zich laten in een klassement over de 5.000 en 1.500 meter. Patrick Roest was als Nederlands kampioen allround al zeker.

,Dat is jammer," zegt Kramer over het missen van het EK voor de camera's van de NOS. "Maar dan moet ik mij maar op andere wedstrijden focussen. Ik ben niet extreem teleurgesteld. Er zit progressie in en dat is belangrijk."

WK darts: Ratajski sloopt 'bordsloper' Whitlock; Searle te sterk voor Huybrechts

Krzysztof Ratajski staat als eerste speler in de achtste finales op het wereldkampioenschap darts. The Polish Eagle won verrassend met 4-0 in sets van Simon Whitlock. Het gemiddelde was gelijkmatig, maar het verschil zat hem op de dubbels. Met zes geraakte dubbels uit 29 pogingen kwam Whitlock niet verder dan een finishpercentage van 20,7%, tegenover 34,2%voor Ratajski (12/35).

Ratajski won de eerste twee sets telkens met 3-1 Vervolgens miste Whitlock vijf pijlen om op voorsprong te komen in set drie. Daarna volgde nog eens vijf gemiste dubbels in de tweede leg. Ratajski kwam op 2-0 in de derde set, maar Whitlock kwam nog terug tot 2-2. De Australiër kreeg daarna nog een setpijl, maar miste dubbel twintig. Ratajski raakte de dubbel zestien wel en was nog maar één set verwijderd van de overwinning. Daarna ging ook set vier met 3-2 naar de Pool, waardoor er een 4-0 eindstand op het scorebord stond.

Het ging op de sociale media, maar ook op het FOK!forum over de pijlen van Whitlock. Hij kreeg opnieuw veel kritiek te verduren vanwege het gebruik van zogenoemde grippunten. Door deze punten blijven de pijlen beter in het bord zitten, maar tegelijkertijd brengen deze dartpijlen veel schade toe aan de dartborden. Het dartbord kon na afloop direct worden weggegooid, terwijl er meestal nog wel een wedstrijd op gegooid kan worden. 

Update 15.35 uur

Ryan Searle is ten koste van Kim Huybrechts doorgedrongen tot de vierde ronde van het WK. Een tegenvallende partij van beide spelers ging met 4-2 naar Searle.

Huybrechts kwam slecht uit de startblokken, waarna Searle de set met 3-0 won.  Set twee ging juist met 3-0 naar Huybrechts, die zijn Engelse opponent in elke leg dubbels zag missen. De derde set ging weeer met 3-0 naar Searle, die vervolgens ook op een break voorsprong wist te komen in de vierde set. Huybrechts kreeg acht kansen om die break ongedaan te maken, maar faalde. Searle raakte vervolgens dubbel tien voor set vier. Hij stond 3-1 voor.

Huybrechts kwam nog terug tot 3-2 door de vijfde set te winnen en kwam 2-0 voor in set zes. Een beslissende set hing in de lucht, maar Searle ging er toch nog vandoor met de set en dat leverde hem direct de winst op.

Roest blijft specialisten voor op schaatsmijl

De 1.500 meter voor mannen bij het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen is gewonnen door Patrick Roest. Roest, die gisteren ook al de beste was op de 5.000 meter, zegevierde in 1.43,79.

Thomas Krol eindigde als tweede in 1.43,85. Kjeld Nuis, die zijn eerste 1.500 meter van dit seizoen reed, werd derde met 1.44,68. Sven Kramer stelde teleur door slechts zeventiende te worden in 1.47,79. Hierdoor kan hij het EK allround op zijn buik schrijven.

Net als op de 500 meter eerder vandaag werden veel persoonlijke record gebroken door de lage luchtdruk en het goede ijs.

Roest, Krol en Nuis hebben zich geplaatst voor de 1.500 meter bij het WK afstanden. Roest, Krol, Nuis, Wesly Dijs en Louis Hollar schaatsen de 1.500 meter bij de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Brand wint wereldbekercross in Dendermonde

Lucinda Brand heeft de wereldbekercross in Dendermonde gewonnen. Door de overvloedige regenval was het parcours veranderd in een modderbad waarbij veel gelopen moest worden.

Brand die tot nu toe ongeslagen was in de wereldbeker nam na de openingsfase alleen de leiding. Na een korte inhaalrace voegde Ceylin del Carmen Alvarado zich bij Brand en ging er toen alleen vandoor.

Een ronde later wist Brand de rollen weer om te draaien, mede door foutjes van de wereldkampioene. In de slotronde kwam de voorsprong van Brand niet meer in gevaar. Alvarado had inmiddels gezelschap gekregen van Clara Honsinger. In de strijd voor de tweede plaats moest Alvarado het afleggen tegen de Amerikaanse.

Uitslag
1. Lucinda Brand (NED)
2. Clara Honsinger (USA)
3. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
4. Fem Van Empel (NED)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Kata Blanka Vas (HUN)
8. Denise Betsema (NED)
9. Manon Bakker (NED)
10. Yara Kastelijn (NED)

COVID-19: 9108 nieuwe besmettingen en 29 doden, totaal 762.985 en 10.998

Let op; de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de kerstdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9108 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 762.985 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 243 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1797 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 42 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 631 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 29 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.998 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Bokser Morrell verdedigt wereldtitel overtuigend

In het Microsoft Theater in Los Angeles heeft bokser David Morrell met grote overtuiging zijn interim WBA-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) kunnen verdedigen. De 22-jarige Cubaan (3-0) was een forse maat te groot voor Mike Gavronski (26-3).

De veel oudere Amerikaan ging in de eerste ronde al een keer naar het canvas, maar kon wel verder. Meer dan dat zat er echter niet in en megatalent Morrell liet hem alle hoeken van de ring zien. Een harde uppercut in de derde ronde deed de scheidsrechter beslissen om het gevecht te beëindigen.

In dezelfde divisie nam James Kirkland (34-2) het op tegen Juan Macias Montiel (21-4) en de 26-jarige Mexicaan liet zien een heel stuk beter te zijn. Hij stuurde Kirkland in de eerste ronde drie keer naar het canvas en binnen twee minuten was het daarmee al gedaan.

Kok maar net boven Nederlands record op 500m

Op dag twee van het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Femke Kok de eerste 500 meter voor vrouwen gewonnen. Met 37,08 reed Kok een nieuw persoonlijk record en zat maar net boven het Nederlands record van Thijsje Oenema. (37,06)

Jutta Leerdam werd tweede en schaatste met 37,24 ook een nieuw PR. Michelle de Jong werd derde in 37.79 en reed voor het eerst onder de 38. Veel schaatssters verbeterden hun persoonlijk record op het ijs wat goed was en de luchtdruk in de hal laag.

Later vandaag volgt de tweede 500 meter. De drie tijdsnelsten na twee omlopen plaatsen zich voor de 500 meter bij het WK afstanden. De vijf snelsten mogen de 500 meter rijden bij de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Wegens storm Bella enkele COVID-19 testlocaties gesloten

Waar het eerder storm liep bij de testlocaties van de GGD, laat storm Bella nu enkele testlocaties het zelf "op een lopen zetten". 
GGD-GHOR laat op Twitter via een ludiek bericht weten dat enkele COVID-19 testlocaties vanwege de harde wind preventief zijn gesloten vandaag.

Omstreden Freek Jansen op plek 7 van nieuwe kandidatenlijst FvD

Op de nieuwe kandidatenlijst van Forum voor Democratie staat oud-VVD’er Wybren van Haga op nummer twee achter Thierry Baudet. De omstreden voorzitter van de jongerentak van de partij, Freek Jansen, staat opnieuw op plaats zeven. Dat blijkt uit de nieuwe kandidatenlijst die FvD gisteravond online heeft geplaatst. Zo meldt de Stentor.

Theo Hiddema komt FvD weer versterken, echter nu als lijstduwer op nummer vijftig. Olaf Ephraim, de penningmeester neemt de derde plek in op de kieslijst en Hans Smolders, voormalig chauffeur van Pim Fortuijn, heeft een comeback gemaakt bij FvD en staat op plek vier.

Tevens is het nieuwe concept-partijprogramma van FvD  "Stem Nederland terug" bekendgemaakt.

Sneeuw ruimen? Gebruik een vlammenwerper!

Waarom moeilijk doen, als het gemakkelijk kan? Timothy Browning uit Kentucky (Verenigde Staten) die de sneeuw van zijn oprit wilde ruimen, heeft een ongewone maar gemakkelijke manier gevonden om dat te doen. Hij gebruikte een vlammenwerper om al het sneeuw van zijn oprit in een oogwenk weg te laten smelten.

De clip, die door zijn vrouw Beth is gefilmd, van zijn vlammende arbeid is viral gegaan. Men ziet Timothy terwijl hij op zijn oprit staat in een witte badjas, sproeiend met vuur en een blikje bier in zijn hand. Man (59) opent zijn voordeur en wordt direct belaagd door onbekende met mes

Een 59-jarige inwoner uit Poortugaal wist niet wat hem afgelopen nacht overkwam. Hij werd ogenschijnlijk uit het niets aangevallen door een onbekende man die hem met een mes aanviel. Door accuraat optreden van omstanders en getuigen kon de agressieve man worden overmeesterd.

Zondagochtend 27 december omstreeks 03.15 uur werd er bij de woning gelegen aan de Beatrijshof aangebeld. De 59-jarige bewoner deed nietsvermoedend open en werd daarop direct belaagd door een man die een groot mes in zijn handen had. Doordat de man niet alleen thuis was, kon de zeer agressieve verdachte, die na zijn aanval de straat op vluchtte vrij snel worden overmeesterd. Dat geschiedde niet geheel zonder gevaar. Uiteindelijk kon het grote mes worden afgepakt en kon de man door de inmiddels ter plaatste gekomen politie worden aangehouden. Het slachtoffer raakte wonderwel slechts lichtgewond. De verdachte raakte bij de aanhouding lichtgewond aan het hoofd. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het zeer ingrijpende incident.

3 minderjarigen aangehouden voor inbraak in Middelburg

De politie arresteerde zaterdagavond 26 december 2020 drie minderjarige jongens uit Middelburg op verdenking van woninginbraak aan het Vromoldsland.

Een omstander belde rond 19:15 met 1-1-2 omdat drie jongens via een raam van een woning aan het Vromoldsland mogelijk wilden inbreken. Agenten zagen drie verdachten richting de sloot wegrennen. Twee jongens (14 en 16 jaar) konden direct op de Buitenhove worden aangehouden. De derde verdachte, een 16-jarige jongen, werd even later ook op de Buitenhove aangehouden. Waarschijnlijk is er niets uit de woning weggenomen. De politie vond in de woning braaksporen. De verdachten zitten vast voor verhoor.

AIVD Kerstpuzzel 2020 is uit

Om je donkere dagen tussen Kerst en oud & nieuw op te vullen (welke dag is het nou?) heeft de AIVD weer een kerstpuzzel uitgebracht. De AIVD-kerstpuzzel is een jaarlijkse kersttraditie van de AIVD.

Oorspronkelijk vooral bedoeld om systematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren, maar de puzzel wordt sinds 2011 ook op de website geplaatst.Sindsdien gaan veel mensen - en ook steeds vaker teams - de uitdaging aan om zoveel mogelijk vragen op te lossen.

De kerstpuzzel wordt gemaakt door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV). NBV'ers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. Zij kunnen als geen ander de cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten bedenken en jureren.

De AIVD viert in 2020 twee bijzondere jubilea. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst bestaat 75 jaar en van de AIVD kerstpuzzel komt dit jaar in het openbaar alweer de 10e editie uit, in een jaar waarin het doorgaan van feestelijke tradities niet vanzelfsprekend is.

Helemaal fijn: je hoeft er je luie stoel niet voor uit, dus je kunt volledig coronaproof aan de slag. Je hebt tot 12 januari om hem in te leveren.

De kerstpuzzel vind je hierrrrrr

Mochten de kinderen zich vervelen met dit lekkere weer, dan heeft de AIVD ook nog een kerstjuniorpuzzel uitgebracht. De puzzel is vorig jaar bedacht om jongeren t/m 15 jaar kennis te laten maken met het vakgebied van het NBV en deze creatieve manier van denken.

De juniorpuzzel vind je hierrrr

We gaan weer darten: het PDC WK gaat verder!

Kerst is voorbij. We gaan weer darten! Voor de vijf Nederlanders die nog in het toernooi actief zijn werd het een kerstdis met elkaar in plaats van thuis in Nederland. 

Michael van Gerwen net terug in Nederland, toen hij te horen kreeg dat de Engelse grenzen dicht gingen. Hij pakte zijn auto en ging via de tunnel in allerijl terug naar Londen.  "Dit is het belangrijkste toernooi van het jaar", zegt Van Gerwen. "Hier wil je goed zijn en iets opofferen zoals het laten voorbij gaan van Kerst met de familie hoort bij het leven van een topsporter. Dit was de eerste Kerst van mijn zoontje, dus dat maakt het wel iets anders, maar je kan daar verder toch niets aan doen."

De spelers, stafleden van de PDC en de pers zitten in hetzelfde hotel in Londen, waardoor er een 'semi-bubbel' is gecreëerd. De spelers mogen bij een negatieve coronatest, waarvan de laatste zaterdag was, het hotel verlaten voor een korte wandeling. In het hotel kunnen de spelers die nog niet zijn uitgeschakeld in een aparte kamer omstebeurt een uurtje gooien. 

Tussen Kerst en Oud&Nieuw worden de derde en vierde ronde gespeeld. In 2021 staan de kwartfinales, halve finales en finale gepland. 

Het schema; Zondag 27 december - derde ronde - vanaf 13.00 uur
Krzysztof Ratajski (Pol, 15)-Simon Whitlock (Aus, 18)
Kim Huybrechts (Bel)-Ryan Searle (Eng)
Dimitri Van den Bergh (Bel, 9)-Jermaine Wattimena (24)

19.00 uur
Joe Cullen (Eng, 16)-Jonny Clayton (Wal, 17)
Peter Wright (Sch, 2)-Gabriel Clemens (Dui, 31)
Michael van Gerwen (1)-Ricky Evans (Eng, 32)

Maandag 28 december - 13.00 uur
José de Sousa (Por, 14)-Mervyn King (Eng, 19)
Dirk van Duijvenbode-Adam Hunt (Eng)
Nathan Aspinall (Eng, 6)-Vincent van der Voort (27)

19.00 uur
Gary Anderson (Sch, 13)-Mensur Suljovic (Oos, 20)
Gerwyn Price (Wal, 3)-Brendan Dolan (NIe, 30)
Glen Durrant (Eng, 12)-Danny Baggish (VS)

Dinsdag 29 december - 13.00 uur
James Wade (Eng, 7)-Stephen Bunting (Eng, 26)
Daryl Gurney (NIe, 11)-Chris Dobey (Eng, 22)
Jason Lowe (Eng)-Devon Petersen (ZAf, 29)

19.00 uur:
Dave Chisnall (Eng, 8)-Danny Noppert (25)
+ twee wedstrijden in de vierde ronde

Woensdag 30 december
Zes wedstrijden in de vierde ronde

Vijf Nederlanders staan bij de laatste 32. Ook in 2008, 2012, 2015 en 2018 zaten er vijf Nederlanders bij de laatste 32. In 2009 en 2016 waren dat er zelfs zes, het hoogste ooit op het WK van de PDC. In de afgelopen tien jaar stonden er altijd minimaal twee Nederlanders bij de laatste 32. Mochten Van Gerwen, Noppert, Wattimena, Van der Voort én Van Duijvenbode doorstoten naar de vierde ronde, dan betekent dat een evenaring van het record uit 2016 van vijf Nederlanders bij de laatste 16 op het WK van de PDC. In 2009, 2015 en 2017 waren dat er vier.

FOK! Wat een weer: storm Bella is in het land

Het is bewolkt en er valt langdurig regen. Vooral in het westen valt veel regen, 20-30 mm. In de avond wordt het van het westen uit droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 5°C in het oosten en 8°C langs de westkust. De zuid- tot zuidwestenwind is krachtig, in de kustprovincies hard, 7 Bft, aan de kust stormachtig, 8 Bft. Langs de noordwestkust kan er in de ochtend enige tijd een zuid- tot zuidwesterstorm staan, 9 Bft. Er komen boven land zware windstoten tot ca. 80 km/uur, in de kustprovincies tot circa 90 km/uur, aan de kust tot 100 km uur, langs de noordwestkust tot ca. 110 km/u. In de loop van de middag neemt de wind van het westen uit snel af naar matig, 3-4 Bft.

In de nacht naar maandag is het half tot zwaar bewolkt, in het oosten kan nog wat regen vallen. Vooral in het westen en midden komen opklaringen voor en ontstaat er op meerdere plaatsen mist. De minima liggen rond het vriespunt, plaatselijk kan het door bevriezing van natte weggedeelten glad worden. De wind is zwak en komt uit zuid tot zuidoost.

Maandag begint de dag op veel plaatsen met lage bewolking of mist. Later in de ochtend komen er in het zuidoosten wat opklaringen, in de loop van de middag is in het zuiden en midden een enkele bui mogelijk. In de avond kan er in het noorden mogelijk wat natte sneeuw vallen. De maxima liggen rond 4 °C. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Onstuimig weer in het land (Foto: Pixabay)
Onstuimig weer in het land (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Dijk Lelystad-Enkhuizen vannacht wegens storm al voor deel van het verkeer op slot

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen gaat waarschijnlijk vannacht al op slot voor vrachtwagens en auto's met aanhangers. De provincie Flevoland heeft laten weten dat het stormprotocol van kracht is.

Op de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen heeft de wind vrij spel. Ze komt ongehinderd vanuit het zuid-westen over water van de Markerwaard en is bij storm sterk genoeg om zelfs vrachtverkeer van het rechte pad te krijgen. Meer hierover in de Stentor.

Portugal woest op jagers die meer dan 500 herten en wilde zwijnen doodden

De Portugese regering heeft boos en verontwaardigd gereageerd op een twee dagen durende jachtpartij van zestien Spanjaarden, waarbij meer dan vijfhonderd herten en wilde zwijnen zijn gedood. De Portugese milieuminister João Pedro Matos Fernandes spreekt van een ‘gemene milieumisdaad', die vervolgd moet worden.

De lokale autoriteiten spreken van een bloedbad. De jachtpartij zou vorige week hebben plaatsgevonden op het toeristische landgoed en jachtgebied Torre Bela, op zo’n vijftig kilometer van de Portugese hoofdstad Lissabon. Op zich is jagen op individuele dieren toegestaan in dit gebied, maar de Spanjaarden hebben bij hun jacht het grootste deel van de hertenpopulatie in het jachtgebied gedood. Het 12.700 hectare grote landgoed, waar werd gejaagd, was ommuurd waardoor de dieren niet konden ontsnappen aan de jagers. Meer hierover in de Stentor.

FOK!Kerstprijsvraag: 27 december

Dit jaar was een raar seizoen voor de F1. Covid-19 gooide ook daar alles in de war, maar na een late start kwam er toch een seizoen. Gelukkig konden de fans in ieder geval aan de slag met de F1 game eerder dit jaar. Een game met wat leuke extra pluspunten ten opzichte van de vorige edities. 

Vandaag mogen wij een exemplaar weggeven voor Xbox one en PS4. Om die te winnen moet je de volgende vraag beantwoorden.

Wie schreef de F1 2020 review op FOK!?Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #213
special
Interview met Jack Quaid over Star Trek: Lower Decks
review
EPOS GTW 270 Hybrid earphones
special
Random Pics van de Dag #212
review
Hitman 3
special
Random Pics van de Dag #211
©FOK.nl e.a.