FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 december 2020

Bokser Spence terug na ongeluk, wereldtitels verdedigd

Bokser Errol Spence Jr is voor het eerst sinds september vorig jaar weer in de ring verschenen. Destijds verdedigde hij in het weltergewicht (-66,7kg) zijn IBF-wereldtitel tegen Shawn Porter, van wie hij de WBC-wereldtitel afpakte.

Twee weken later crashte Spence met zijn Ferrari op hoge snelheid, nadat hij gedronken had. Hij kwam er vanaf met een voorwaardelijke straf en een tijdje in de intensive care, inmiddels is hij weer fit en in het Texaanse Arlington kreeg hij Danny Garcia tegenover zich.

Garcia (36-2, 21 KO's) won in twee gewichtsklassen al wereldtitels, die van de WBC in het weltergewicht verloor hij in 2017 aan Keith Thurman. Hij had dus een kans om zijn titel terug te pakken, maar Spence (26-0, 21 KO's) had andere plannen.

The Truth was grotendeels beter dan Garcia, maar Swift wist later in het gevecht ook redelijk zijn mannetje te staan. Toch kwam er een 117-111 op het papiertje van een van de juryleden te staan, de andere twee waren met 116-112 ook overtuigd van Spence's overwinning.

Random Pics van de Dag #175

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Basaksehir-spelers stappen in CL-duel met PSG van veld na vermeend racisme van vierde official

De wedstrijd in de Champions League tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir is halverwege de eerste helft stilgelegd. De vierde official gebruikte het woord 'negro' richting de bank van Basaksehir, waarna de spelers van van zowel Basaksehir als PSG van het veld stapten.

Na veertien minuten spelen kreeg assistent-trainer Pierre Webo van Istanbul Basaksehir een rode kaart vanaf de reservebank, wegens een woedende reactie op de arbitrage. Tijdens het overleg tussen de scheidsrechter Ovidiu Hategan en vierde man Sebastian Coltescu zou laatstgenoemde zich racistisch hebben uitgelaten naar Webo.

Er ontstond een hoop tumult. Na lange woordenwisselingen, waar ook een supervisor van de UEFA aan te pas kwam, werd besloten om de wedstrijd stil te leggen en vertrok de Turkse ploeg naar de kleedkamer, waarna de spelers van Paris Saint-Germain volgden. De Turkse ploeg eiste dat Coltescu zou worden vervangen en de UEFA wil aan die eis voldoen.

Oranje op de valreep door naar hoofdronde op EK handbal

De Nederlandse handbalsters zijn op het EK in Denemarken door naar de hoofdronde. Na nederlagen tegen Kroatië en Servië won het team dinsdag met 28-24 van Hongarije. Door de zege is Oranje derde geëindigd in groep C en op de valreep gekwalificeerd voor de hoofdronde.

Exact een jaar geleden werd Oranje in Japan wereldkampioen, na twee nederlagen dreigde nu het EK al te eindigen in de groepsfase. Vooraf was duidelijk dat winst tegen Hongarije de enige manier was om zich te verzekeren van de hoofdronde.

Oranje speelde in de eerste helft slordig en er ontbrak bij de speelsters vertrouwen. De Hongaarse vrouwen liepen vier punten weg. Toch wist Hongarije uiteindelijk niet te profiteren want bij rust was het verschil slechts twee punten: 13-15.

Na tien minuten spelen in de tweede helft kwamen de Nederlandse handbalsters op gelijke hoogte: 19-19. Vanaf dat moment nam Oranje een of twee punten voorsprong. In de slotfase drukte Oranje door en groeide de voorsprong tot vier punten.

Door de winst is Nederland als derde geplaatst in groep II van de hoofdronde. In die groep treft het Duitsland, Noorwegen en Roemenië.

Taakstraf voor 12-jarige jongen die slachtoffer (5) met luchtbuks raakte

De rechtbank Noord-Holland heeft een destijds 12-jarige jongen een taakstraf opgelegd van 34 uur omdat hij ruim 2 jaar geleden een jongetje van 5 met de luchtbuks van zijn vader had geraakt in Zwaag. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond.

Het voorval gebeurde op 2 september 2018 toen het slachtoffer met andere kinderen buiten aan het spelen was. Het slachtoffertje werd geraakt in de borst en liep een klaplong op. De kogel zit nog in zijn borstholte omdat het te risicovol is die te verwijderen. Volgens de rechtbank waren er twee mogelijkheden hoe het incident heeft kunnen gebeuren.

In het eerste scenario zou de 12-jarige jongen van dichtbij hebben geschoten. Dit is verklaard door twee getuigen van 5 jaar en een van 6 jaar. Het slachtoffer zou zijn beschoten toen zij even in het gras van een spel aan het uitrusten waren. Toen de moeder van het slachtoffer haar zoontje hoorde huilen, rende ze naar hem toe. Zij heeft toen de 12-jarige jongen op de fiets op straat gezien.

Het tweede scenario is gebaseerd op de verklaring van de 12-jarige jongen zelf. Hij zei dat hij met de luchtbuks uit het raam van zijn slaapkamer heeft geschoten. Hij zou hebben gericht op een bordje op een hek bij het huis waar de kinderen aan het spelen waren. Toen hij uit het raam keek, zag hij niemand. Vervolgens pakte hij de luchtbuks, heeft deze geladen, is op een kistje gaan staan en heeft snel geschoten omdat hij niet door zijn ouders betrapt wilde worden. Daarna hoorde hij iemand huilen. Niet veel later is hij op zijn fiets rondjes gaan rijden en heeft hij de moeder van het slachtoffer gezien.

Oordeel rechtbank
De rechtbank gaat uit van het tweede scenario. Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat de 12-jarige jongen, die in een T-shirt was gekleed, de luchtbuks op zijn fiets heeft meegenomen door de afmetingen en het gewicht ervan. Ook heeft de moeder van het slachtoffer niet verklaard een luchtbuks te hebben gezien toen ze de jongen op zijn fiets op straat zag, terwijl dit wel voor de hand zou liggen. De verklaringen van de drie getuigen zijn bovendien niet eensluidend op bepaalde punten, met name het signalement. Dit kan door hun zeer jonge leeftijd komen. Verder werden de verklaringen van twee van hen pas anderhalve week later opgenomen waardoor ze kunnen zijn beïnvloed. Het slachtoffer zelf heeft ook geen luchtbuks gezien.

De luchtbuks was legaal te koop en volgens de rechtbank heeft de jongen het slachtoffer niet met opzet willen verwonden, laat staan doden. Door zijn leeftijd kon hij niet inschatten wat de gevolgen konden zijn van zijn actie. Maar hij is wel behoorlijk onvoorzichtig geweest, vindt de rechtbank. Hij wist dat de luchtbuks gevaarlijk was en dat hij hem niet mocht pakken van zijn ouders. Hij heeft dit toch gedaan en ermee geschoten, zonder goed te kijken of iemand in de schietlijn stond. Het had heel anders voor het slachtoffer kunnen aflopen, oordeelt de rechtbank.

Enige tijd geleden
Bij de strafoplegging heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de jongen in de eerste verklaringen bij de politie heeft gelogen over wat er is gebeurd. In een latere verklaring gaf de jongen dit toe. Ook is meegewogen dat het incident al ruim 2 jaar geleden gebeurde. Dat is zeker in jeugdstrafzaken onwenselijk omdat juist die een opvoedkundig effect moeten kunnen hebben. Daarom horen ze binnen 16 maanden berecht te worden. De jongen heeft nu lang in onzekerheid gezeten.

Hamilton hoopt aan de start te staan van de GP van Abu Dhabi

Formule 1-coureur Lewis Hamilton hoopt komend weekend aan de start te staan van de Grand Prix van Abu Dhabi. De zevenvoudig wereldkampioen miste de Grand Prix van Sakhir vanwege een besmetting met het coronavirus.

Hamilton liet dinsdag weten inmiddels voldoende hersteld te zijn zodat hij weer heeft kunnen trainen.

Indien de 35-jarige Brit komend weekend achter het stuur wil kruipen moet hij eerst negatief testen op corona. Als hij toch weer vervangen moet worden dan krijgt George Russell opnieuw de eer. De jonge Brit liet afgelopen weekend in Bahrein een uitstekende indruk achter.

'Qatar toegevoegd aan Europese kwalificatietoernooi voor het WK voetbal van 2022'

Volgens de Britse krant The Independent mag Qatar meedoen aan het Europese kwalificatietoernooi voor het WK van 2022 in Qatar. Op die manier kan het land zich goed voorbereiden op het mondiale voetbaltoernooi in eigen land.

De Britse krant meldt dat Qatar toegevoegd zal worden aan groep A met Portugal, Servië, Ierland, Luxemburg en Azerbeidzjan. De groep bestaat nu uit vijf landen waardoor elke speelronde een land niet hoeft te spelen, door het toevoegen van Qatar wordt dat voorkomen. Hoogstwaarschijnlijk zullen de punten die tegen Qatar behaald worden niet meetellen.

Deelname van Qatar aan een toernooi op een ander continent is niet nieuw. In 2019 deed het land ook al mee aan de Copa América. Ook voor de volgende editie van het Zuid-Amerikaanse toernooi is het Aziatische land uitgenodigd.

‘Zorgpersoneel krijgt het COVID-19 vaccin toch eerder dan bewoners’

Vaccinaties tegen het coronavirus in verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen beginnen bij het personeel en dus niet zoals eerder het plan was bij de bewoners. NRC meldt dat dit de uitkomst is van overleg onder leiding van het RIVM. Zo meldt Skipr.

De werknemers eerst inenten zou de variant zijn die de meeste kans van slagen heeft om het vaccinatieprogramma snel en effectief op gang te brengen, zeggen bronnen tegen NRC. Daar liggen vooral praktische redenen aan ten grondslag. De wijze van transport en het bewaren van COVID-19 vaccins zijn hierbij van grote invloed. Het is eenvoudiger om het personeel voor de inenting naar centrale locaties te laten komen om zich in te laten enten dan om alle verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen te bezoeken om op locatie de bewoners te vaccineren. 

SEGA brengt Puyo Puyo Tetris 2 uit

SEGA lanceert vandaag Puyo Puyo Tetris 2, het vervolg op de crossover van twee iconische puzzelseries, voor de Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One. Volgend jaar komt de game via Steam ook naar pc’s.

In deze game wordt Puyo Puyo, één van de beroemdste puzzelmerken uit Japan, gemengd met Tetris, het wereldberoemde puzzelfenomeen. Puyo Puyo Tetris 2 biedt een nieuwe, door RPG’s geïnspireerde Skill Battle-mode, een Adventure-mode met een verhaal, diverse online-modes en heel veel meer.

Na de lancering kunnen spelers uitzien naar nog meer game-mogelijkheden, extra personages en meer in een doorgaande stroom aan gratis content-updates. Meer informatie hierover wordt later bekendgemaakt.

Puyo Puyo Tetris 2 is nu te koop voor de Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One. De Steamversie komt volgend jaar beschikbaar. Haal wel eerst de Day One-patch op, want je voortgang wordt gewist als je deze toepast. Het heeft dus weinig zin te beginnen zonder deze patch.

Rijk en provincies eens over besteding 3 miljard euro voor sterke natuur

Rijk en provincies hebben een akkoord bereikt over de besteding van bijna 3 miljard euro voor natuurherstel en -ontwikkeling in de komende 10 jaar. Vanuit het ‘Programma Natuur’ werken overheden, natuurbeheerders en particuliere en agrarische grondeigenaren samen aan regionale en landelijke maatregelen. De plannen, onderdeel van de structurele stikstofaanpak, omvatten onder meer het versterken en verbeteren van natuurgebieden, hogere vergoedingen voor natuurbeheer en het stimuleren van natuurinclusieve landbouw in gebieden rondom natuurgebieden. Dat staat in het Uitvoeringsprogramma Natuur, dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag – mede namens de provincies – naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vanuit het Natuurpact (2013) hebben Rijk en provincies de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in natuur. Om de stikstofproblematiek het hoofd te bieden, is extra inzet nodig om de natuur verder te versterken en stikstofgevoelige habitats en leefgebieden van soorten herstellen. Met het Programma Natuur werken Rijk en provincies de komende tien jaar aan verdere verbetering. Het kabinet maakt hiervoor vanuit het beschikbare geld voor de stikstofaanpak tot 2030 jaarlijks tot 300 miljoen euro vrij.

Minister Schouten: “Bij een sterke natuur ligt een groot deel van de oplossing voor het stikstofprobleem. Hoe robuuster de natuur, hoe meer deze tegen een stootje kan en andere activiteiten mogelijk worden. Met het Programma Natuur wil ik - samen met provincies en andere partners - de natuur versterken, zodat stikstofgevoelige soorten en habitats herstellen. Ook wil ik boeren, natuurbeheerders en grondeigenaren helpen om te investeren in natuurbeheer. Zo kunnen we allemaal bijdragen aan een goede instandhouding van de natuur. Deze maatregelen worden zoveel mogelijk in samenhang met de bronmaatregelen uitgevoerd.”

Gebiedsgerichte en landelijke maatregelen
Van de jaarlijks beschikbare middelen gaat het merendeel naar gebiedsgerichte maatregelen. Provincies dragen samen met gebiedspartijen zorg voor de uitwerking en uitvoering. Met deze maatregelen worden de natuurgebieden en de omgeving ervan – onder regie van de provincies – versterkt, verbeterd en robuuster gemaakt. Bijvoorbeeld door het verhogen van het waterpeil of de verbetering van natuurgebieden zoals heiden, bossen en graslanden. In overgangsgebieden rondom stikstofgevoelige natuurgebieden worden maatregelen genomen om de natuurgebieden te versterken. Denk daarbij aan het stimuleren van natuurinclusieve vormen van ondernemen, zoals extensievere vormen van landbouw.

Gedeputeerde Pijpelink, namens de provincies: “De komende jaren gaan we een extra impuls geven aan de natuur in Nederland. Daar zijn we blij mee. Dat is nodig om kwaliteit van de natuur te verbeteren en economische ontwikkeling te stimuleren. Dat krijgen we als provincies het beste voor elkaar met een gebiedsgerichte aanpak. Nu we deze afspraken met het Kabinet gemaakt hebben, kunnen we echt aan de slag om de natuur robuuster te maken!”

Ter versterking van de natuur nemen Rijk en provincies ook nationale maatregelen. Zo stijgen de vergoedingen – aan boeren, natuurbeheerders en grondeigenaren – voor natuurbeheer naar 84% van de kostprijs (momenteel 75%). Ook worden bomen die vanaf 2017 zijn gekapt voor natuurbeheer (bijvoorbeeld om bos om te vormen naar heide) gecompenseerd. Minister Schouten en de provincies kondigden dat recentelijk ook aan in de Bossenstrategie. De maatregelen ter versterking van de natuur komen bovenop de inzet voor stikstofreductie bij de bron, klimaat en kringlooplandbouw. Ook blijven alle partijen werken aan de afspraken uit het Natuurpact, zoals de afronding van het Natuurnetwerk Nederland.

Agenda Natuurinclusief
Het Programma Natuur draagt eraan bij dat de Nederlandse natuur in de toekomst in een blijvend goede staat verkeert. Daarvoor is ook aandacht nodig voor het versterken van natuur buiten natuurgebieden, zoals in steden, op het platteland en in de grote wateren. Daarom werken Rijk en provincies de komende maanden aan een visie op de te volgen koers naar een natuurinclusieve samenleving. Dat moet in de loop van 2021 een Agenda Natuurinclusief opleveren.

Kamer: “Verruim Backpayregeling naar weduwen”

Het kabinet moet onderzoeken of weduwen van Nederlandse ambtenaren en militairen moeten worden gecompenseerd voor het niet-betalen van salarissen tijdens de Japanse bezetting. De voltallige Tweede Kamer heeft het kabinet daartoe middels een motie opgeroepen.

De oproep is bijzonder, omdat betrokkenen de regering al tientallen jaren vragen hun achterstallige salarissen en soldij uit te betalen. Nederland wil dat niet en meent dat de schuld bij gewezen vijand Indonesië zou liggen. Daarmee is Nederland het enige land ter wereld dat, over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, nooit loon heeft betaald aan een deel van haar ambtenaren en militairen. De opstelling van de Nederlandse regering ligt binnen Indisch Nederland zeer gevoelig, te meer nu voor Indonesische slachtoffers van Nederlands militair optreden wel alles uit de kast lijkt te worden getrokken. Daardoor lijkt sprake van meten met twee maten.

Om enigszins tegemoet te komen aan de kritiek kwam de regering in 2015 met de Uitkeringsregeling Backpay, waarmee op “morele gronden” aan toen nog levende Nederlandse ambtenaren en militairen een symbolische uitkering werd toegekend. Weduwen en kinderen werden uitgesloten. De Kamer wil dat nu anders. “Dit blijft een heel pijnlijke bladzijde in onze geschiedenis. Ik wil de staatssecretaris vragen of het niet mogelijk is om dat onrecht uit het verleden toch enigszins verder te herstellen door alsnog een tegemoetkoming te geven aan de nog levende weduwen van ambtenaren of militairen” aldus initiatiefnemer Henk van Gerven (SP). Het vormt een kleine doorbraak zo vlak voor de verkiezingen.

Patch 5.4 uit voor Final Fantasy XIV

Square Enix heeft Patch 5.4 uitgerold voor Final Fantasy XIV Online. De update, getiteld Futures Rewritten, arriveert met nieuwe content, inclusief nieuwe Main Scenario-quests waarin de Scions hun langverwachte terugkeer naar de Source maken.

Patch 5.4 levert ook een vervolg op de Eden raid-serie, inclusief een nieuwe baas die is ontworpen door Kingdom Hearts-regisseur en Final Fantasy-veteraan, Tetsuya Nomura. Deze raid is beschikbaar in de moeilijkheidsgraden normal en savage. Nieuwe dungeon en trials, nieuwe content voor crafters en gatherers en nog veel meer kun je vinden in Patch 5.4.

We zullen nog moeten wachten voordat we weten wat de nieuwe uitbreiding gaat worden waar nu naar toe wordt gewerkt met de content-patches. Een livestream-evenement, 'Final Fantasy Announcement Showcase' genaamd zal plaatsvinden op 6 februari 2021 waarin er van alles aangekondigd gaat worden.

Kijk terug : Persconferentie Rutte en De Jonge inzake COVID-19

Dinsdagavond, 8 december, om 19.00 uur hebben minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weer een persconferentie gegeven over de stand van zaken en het eventueel aanpassen van de COVID-19 maatregelen in ons land.

De cijfers van de COVID-19 besmettingen blijven te hoog, daardoor worden er geen versoepelingen van de maatregelen verwacht. In heel Europa is deze tendens zichtbaar, in een aantal landen worden de te nemen maatregelen zelfs strenger in de strijd tegen verdere verspreiding van COVID-19.

Opmerkelijk is dat er juist vandaag een notitie van Economische Zaken is uitgelekt, aan RTL, waaruit zou blijken dat  de opening van restaurants het aantal besmettingen met COVID-19 eerder zal doen dalen dan stijgen. Bij de persconferentie  om 19.00 uur zal duidelijk worden of het kabinet deze notitie heeft meegenomen in de beslissingen die ze vanavond zullen presenteren.Co-driver in gratis update WRC 9

Nacon en KT Racing maken bekend dat de tweede gratis update nu beschikbaar is voor WRC 9. De update is vanaf vandaag verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en de Epic Games Store voor pc en komt later beschikbaar voor next-generation-consoles.

De meest opvallende toevoeging is de co-driver-mode waarin twee online-spelers samen in dezelfde wagen kunnen rijden: de een racet, de ander navigeert in plaats van de game zelf.

Meer toevoegingen zijn:
- De exclusieve GR Yaris Rally Concept van Toyota GAZOO Racing
- 6 nieuwe stages voor de Rally Portugal
- Nieuwe wagenkleuren: het Pirelli Tyre Team, met Andreas Mikkelsen en Anders Jaeger, voor de Citroën C3 WRC

Gears 5 krijgt nieuwe Hivebusters campaign

Microsoft en The Coalition hebben een nieuwe campaign aangekondigd voor Gears 5. De nieuwe verhaallijn gaat over 'Team Scorpio' en het ontstaan van de Hivebusters, waar ook de Escape-mode uit Gears 5 op is gebaseerd.

De nieuwe campaign zal het verhaal volgen van de al eerder geïntroduceerde personages Mac, Lahni en Keegan. De campaign zal zo'n drie uur aan extra content bieden en zich plaatsvinden op de vulkanische Galangi-eilanden, een regio die nooit eerder in Gears-games is voorgekomen. Als we de onderstaande trailer mogen geloven zal de DLC ook nieuwe en oude bekenden introduceren als speelbare personages.

Gears 5: Hivebusters komt uit op 15 december voor zo'n €20. De expansion zal gratis zijn voor leden van Game Pass Ultimate.

Doom Eternal verkrijgbaar op Switch

Doom Eternal is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Nintendo Switch. De game is ontwikkeld in samenwerking met Panic Button, de studio achter de Nintendo Switch ports van Doom (2016), Wolfenstein II: The New Colossus, en Wolfenstein: Youngblood.

Spelers hebben de mogelijkheid om hun mikken te verbeteren door Motion Aiming, een besturingsoptie waarmee je kunt richten met behulp van gyroscopen in de Joy-Cons. De optie kan worden gebruikt in combinatie met de analoge stick.

Spelers kunnen hun skills ook op de proef stellen in Battlemode, een 2 vs. 1 online multiplayer modus. Een tot de tanden gewapende Doom Slayer gaat de strijd aan met twee door spelers bestuurde demonen, die het moeten uitvechten in een best-of-five round match.

Hitman 3 introduceert nieuwe en terugkerende features

IO Interactive presenteert een gameplayvideo van Hitman 3 in 4K op 60 fps. Het introduceert nieuwe gameplay-mogelijkheden, de terugkeer van populaire elementen en een uitgebreid overzicht van de gameplay-concepten en scenario’s die spelers kunnen verwachten wanneer de game op 20 januari 2021 verschijnt.

Hitman 3 draait op IO Interactives eigen Glacier-engine en biedt spelers volledige controle over Agent 47’s vaardigheden, zijn instincten en zijn arsenaal wapens en tools. Maak handig gebruik van de nieuwe camera om sloten te openen en analyseer je prestaties met de terugkeer van de post-missie Playstyles die je belonen voor de manier waarop je de missie voltooide.

Op next-gen consoles draait Hitman 3 in een 4K-resolutie met 60 frames per seconde, HDR-ondersteuning en kortere laadtijden. Daarnaast biedt de next-gen-versie verbeteringen van de interactie-animaties en AI, alsmede de ‘crowd’-technologie van de Glacier-engine waarmee tot 300 computergestuurde personages tegelijk op een locatie kunnen verschijnen.

Hitman 3-spelers kunnen locaties uit de vorige games in de trilogie importeren om alle 20+ locaties op één plaats te verzamelen. Alle verbeteringen aan rendering, animatie en AI die met het derde deel worden geïntroduceerd, kunnen in alle drie de games worden toegepast.

Hitman 3 verschijnt op 20 januari 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One, Google Stadia en pc. Het spel komt ook naar Nintendo Switch, via cloud-streamingtechnologie.

Eerste Kamer stemt in met minder reclame op publieke omroep

Kinderen die op de publieke omroep kinderprogramma’s kijken, krijgen vanaf 1 januari geen reclame meer te zien. Daarnaast kan iedereen ook online reclamevrij uitzendingen kijken en krijgen aspirant-omroepen meer kans op een plek in het publieke bestel. De Eerste Kamer ging dinsdag unaniem akkoord met de aanpassing van de Mediawet die dit regelt.

De aangepaste wet is een uitwerking van de zogenoemde visiebrief die minister Slob in juni 2019 aan de Tweede Kamer stuurde. Ze moet ervoor zorgen dat de publieke omroep ook in de toekomst een omroep voor iedereen blijft. Nu steeds meer mensen online programma’s kijken, vindt de regering het belangrijk dat de publieke omroep hierop inspeelt. ,,De publieke omroep is van en voor iedereen. Ik ben blij dat we hiermee belangrijke stappen kunnen zetten om dat ook in de toekomst zo te houden’’, aldus minister Slob.

Pluriformiteit
Het unieke aan het Nederlandse publieke bestel is dat het een plek biedt aan ledenomroepen van verschillende stromingen. De aangepaste wet versterkt dit verder. Zo krijgen de huidige aspirant-omroepen (WNL, HUMAN en PowNed) meer kans op een plek in het publieke bestel. De ledeneis wordt hiertoe verlaagd van 150.000 leden naar 50.000 leden. Alle omroepen, inclusief eventuele nieuwe aspirant-omroepen, moeten uiterlijk 1 februari 2021 een aanvraag voor erkenning indienen. Het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de NPO adviseren de minister over de aanvragen.

Reclame en bescherming minderjarigen
Vanaf 1 januari kunnen kinderen naar kinderprogramma’s kijken zonder dat zij met reclame worden geconfronteerd. Op die manier worden zij beter beschermd tegen ongewenste commerciële beïnvloeding. Ook online mag de publieke omroep geen reclame meer tonen. Dat geldt voor al haar online platforms. Verder wordt televisiereclame op de publieke omroep stapsgewijs gehalveerd. Hiermee wordt een eerste belangrijke stap gezet naar een volledig reclamevrije omroep maar wordt ook de publieke omroep zelf minder afhankelijk van wisselende reclame-inkomsten.

Vier jaar cel geŽist tegen lekkende politieagent

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 44-jarige politieagent uit Vianen. De man wordt ervan verdacht tegen betaling politie-informatie te hebben gedeeld met criminelen. Ook zou hij politie-uniformen hebben verkocht.

In mei dit jaar ontving de Rijksrecherche TCI-informatie die vermeldde dat de betreffende agent van de politie-eenheid Midden-Nederland vertrouwelijke informatie zou verkopen. Er werd direct een onderzoek gestart naar het handelen van de verdachte. Uit het onderzoek kwamen al snel sterke aanwijzingen naar voren dat er door de verdachte inderdaad informatie gedeeld werd met criminelen. Vanwege de gevaarzetting werd besloten direct in te grijpen. Op 17 mei 2020 hield de Rijksrecherche de verdachte aan. Bij de doorzoeking van zijn politielocker vonden rechercheurs geprinte vertrouwelijke stukken die geen relatie hadden met de werkzaamheden van de verdachte. Bij de doorzoeking van zijn woning werd bovendien een pgp-telefoon aangetroffen.

Werkwijze
Tijdens de verhoren heeft de verdachte bekend over een periode van ongeveer twee jaar informatie uit de politiesystemen te hebben verkocht. Dit deed hij aan personen uit het criminele circuit. Hij ontving via de pgp-telefoon opdrachten om informatie uit politiesystemen te leveren. Dit kon bijvoorbeeld gaan om het delen van een heel strafdossier of om het natrekken van een kenteken. De verdachte verstrekte de informatie vervolgens, vaak via een contactpersoon. Deze contactpersoon gaf hem in ruil cash geld, meestal bedragen tussen de honderd en vijfhonderd euro. De frequentie van de afspraken varieerde; soms één keer per week, soms twee keer en soms weken niet. In totaal bevat het dossier elf casussen waarbinnen diverse keren informatie verstrekt is aan criminelen.

Ernstige gevolgen
Het is aannemelijk dat het handelen van de verdachte ernstige gevolgen heeft gehad. Zo is er vermoedelijk een verband tussen gelekte adressen en een reeks beschietingen van woningen in Rotterdam. Ook is het waarschijnlijk dat opsporingsonderzoeken gefrustreerd zijn, onder meer doordat verdachte doorgaf of specifieke personen gezocht werden en of bepaalde kentekens toebehoorden aan onopvallende politievoertuigen. Ook is het aannemelijk dat hij met het verkopen van politie-uniformen het plegen van ernstige strafbare feiten mogelijk heeft gemaakt.

Het delen van vertrouwelijke informatie met criminelen wordt de verdachte zeer kwalijk genomen. Juist iemand die aangesteld is om criminaliteit te bestrijden, heeft voor eigen financieel gewin stelselmatig en langdurig de georganiseerde misdaad gefaciliteerd. “Dit soort handelingen raakt niet alleen de integriteit van één politieambtenaar, maar het heeft zijn weerslag op de integriteit van alle opsporingsdiensten. Politiemensen moeten op elkaar kunnen vertrouwen, maar worden wantrouwend bij het horen over dit soort lekken. Ook burgers verliezen zo hun vertrouwen in de opsporingsdiensten”, aldus de officier van justitie. Gezien de ernst van de feiten is in de visie van het Openbaar Ministerie een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar op zijn plaats. Bij het bepalen van de eis in strafmatigende zin rekening gehouden met het berouw dat verdachte getoond heeft.

Verdiende geld terugbetalen
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag eveneens een ontnemingsvordering ingediend. Berekend is dat de verdachte ruim 53 duizend euro heeft verdiend met het plegen van de ten laste gelegde feiten. Dit geld moet hij als het aan de officier van justitie ligt terugbetalen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De verdachte zit sinds zijn aanhouding in voorarrest.

Verstappen over GP Sakhir: "Het was balen"

Max Verstappen baalt van het verloop van de eerste ronde van de Grand Prix van Sakhir die de Nederlander zijn race kostte. Bij Peptalk van Ziggo Sport vertelde hij dat hij zich bewust buiten de problemen probeerde te houden maar dat het uiteindelijk toch mis ging doordat Charles Leclerc veel te laat remde.

"Het was balen van m’n race. Ik was in de beginfase nog redelijk terughoudend en probeerde gewoon mijn plek te behouden. Toen Bottas een foutje maakte, kwam ik tussen beide Mercedessen in. Ik wilde geen risico nemen, dus remde iets eerder. Uiteindelijk kwam Leclerc binnendoor, hij remde veel te laat en schoot rechtdoor. Toen was het klaar", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Na de dubbele race op het circuit in Bahrein staat komend weekend de laatste grand prix van het jaar op het progrmma. "Ik denk dat iedereen wel uitkijkt naar vakantie. Maar dat merk je niet aan het werk dat nog verzet wordt. Iedereen zit er nog vol in en probeert elk weekend het beste eruit te halen", zo vertelt Verstappen.

"Het circuit van Abu Dhabi is redelijk okay voor ons", zo beoordeelt de Nederlander zijn kansen.

COVID-19: 6187 nieuwe besmettingen en 71 doden, totaal 570.437 en 9775

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6187 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 570.437 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 206 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1236 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 464 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 71 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9775 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Hoe brengen mensen over de hele wereld hun tijd door ?

Slapen, werken, eten, vrije tijd - elk mens besteedt tijd aan deze activiteiten. Maar hoe vergelijkbaar zijn de dagelijkse activiteiten van mensen over de hele wereld? Dit is wel een onderzoek waard, niet alleen om onze nieuwsgierigheid te bevredigen, maar omdat dit inzicht geeft in de verschillen met betrekking tot de levensomstandigheden, economische kansen en het algemeen welzijn.

Hier bekijken we de gegevens. We onderzoeken enkele van de belangrijkste patronen die naar voren komen uit enquêtes over tijdsbesteding in verschillende landen, en graven vervolgens dieper om te begrijpen hoe deze verschillen belangrijk zijn voor het welzijn van mensen.

Dagelijkse activiteiten: overeenkomsten en verschillen tussen landen
In de grafiek in het Twitterbericht hieronder wordt de gemiddelde tijdsduur van een aantal gemeenschappelijke activiteiten vergeleken. De gegevens zijn afkomstig van de OESO.

Het eerste dat in deze grafiek opvalt, is dat er inderdaad veel overeenkomsten zijn tussen landen.

Dit is niet verrassend - de meesten van ons proberen onze dagen op te splitsen in "werk, rust en plezier", en dus zijn er enkele voorspelbare patronen. We besteden de meeste tijd aan werken en slapen; en betaald werk, huishoudelijk werk, vrije tijd, eten en slapen nemen samen 80-90% van de 1440 minuten die we allemaal elke dag ter beschikking hebben, in beslag.

Maar als we goed kijken, zien we ook enkele belangrijke verschillen. Kijk eens naar het slapen. Uit dit onderzoek blijkt dat van alle landen de Zuid-Koreanen het minst slapen - gemiddeld 7 uur en 51 minuten slaap per dag. In India en de Verenigde Staten, aan de andere kant van de wereld, slapen mensen gemiddeld een uur meer.

Werk is een andere belangrijke activiteit waarbij we grote verschillen zien.  De landen in de grafiek zijn gesorteerd op betaalde werkuren - van hoog naar laag. In China en Mexico besteden mensen op een gemiddelde dag bijna twee keer zoveel tijd aan betaald werk als mensen in Italië en Frankrijk, houd er wel rekening mee dat deze grafiek alleen de gegevens toont van mensen in hun arbeidsleven, van 15 tot 64 jaar. Dit is een bekend patroon: mensen in rijkere landen kunnen het zich veroorloven om minder te werken.

Verschillen in demografie, opleiding en economische welvaart dragen allemaal bij aan deze ongelijkheden in werk en tijdsbesteding. Maar wat duidelijk is in de grafiek hier, is dat er ook enkele verschillen in tijdsbesteding zijn die niet goed worden verklaard door economische of demografische verschillen. In het Verenigd Koninkrijk brengen mensen bijvoorbeeld meer tijd door met werken dan de mensen in Frankrijk; maar in beide landen geven mensen aan dat ze evenveel tijd besteden aan vrijetijdsactiviteiten.

Culturele verschillen spelen hier waarschijnlijk een rol. De Fransen lijken veel meer tijd te besteden aan eten dan de Britten - en in dit opzicht sluiten de gegevens eigenlijk aan bij bekende stereotypen over de eetcultuur. Mensen in Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje trekken meer tijd uit om te eten dan mensen in de meeste andere Europese landen. Het land waar mensen de minste tijd doorbrengen met eten en drinken is de VS (63 minuten).

Het onderzoek gaat nog dieper in op de verschillen van tijdbesteding, meer statistieken vind je hier.

Loiza Lamers deelt foto van voor haar transitie: ‘Trots op wie ik ben’

Topmodel Loiza Lamers (25) heeft voor het eerst een foto van zichzelf gedeeld van voor haar transitie van man tot vrouw. Het is een hele stap voor Lamers, die geboren werd met de lichamelijke geslachtskenmerken van een jongen. ‘Ik ben trots op wie ik ben en het verhaal dat mij de vrouw maakt die ik nu ben’, deelt ze mee op Instagram waar ze de foto's heeft geplaatst. Meer hierover in de Stentor.

Onderzoek bevestigt: tachograafmanipulatie uiterst georganiseerd en geraffineerd

Tachograaffraude is een groot maatschappelijk probleem. Joost Geerts doet voor zijn afstudeerproject bij Brace Automotive onderzoek naar de fraudegevoeligheid van bijna 30 voertuigsystemen. Uit de risicoanalyse van Joost blijkt dat de tachograaf van al deze systemen het grootste risico vormt op het gebied van manipulatie. Bert van Voorthuizen is inspecteur bij de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport).

Joost en Bert bundelen hun krachten bij het onderzoek naar tachograaffraude, en delen hier hun eerste bevindingen over het onderzoek naar tachograaffraude. Waar zitten volgens dit onderzoek de grootste uitdagingen? En wat kan de inspectie doen om in deze grimmige markt doeltreffend te opereren?

In 2017 spreekt Bert met het bedrijf Brace Automotive over de manipulatie van voertuigen. Bert houdt daarna contact met Brace. Enkele jaren later mondt dit contact uit in een samenwerking tussen beide partijen.  

Drijfveren
Joost: 'De maatschappelijke impact van tachograaffraude is groot. Ook de verleiding om voor deze vorm van fraude te zwichten is groot. In ons onderzoek onderscheiden we 2 groepen: de makers en de gebruikers van gemanipuleerde systemen. De ‘makers’ zijn fraudeurs die complexe manipulaties creëren, omdat de vraag in de markt aanwezig is. Voor een gemanipuleerd systeem betalen gebruikers al snel enkele duizenden euro’s. Deze handel kan een maker dus snel erg veel geld opleveren. Onder de ‘gebruikers’ verstaan we transportondernemers en chauffeurs. Gemanipuleerde systemen leveren hun een financieel voordeel op, omdat ze langer door kunnen rijden. Zij schaffen deze gemanipuleerde systemen aan en overtreden hiermee de rij- en rusttijdenwet. Een mogelijk gevolg daarvan is dat zij de verkeersveiligheid in gevaar brengen.'

Gemanipuleerde tachograaf
Bert: 'Wij wilden als ILT aan de hand van dit onderzoek graag ontdekken hoe inspecteurs een eventuele manipulatie sneller kunnen herkennen. En hier wilden we graag praktische adviezen bij hebben. Ik heb Joost voor zijn onderzoek daarom een gemanipuleerde tachograaf gegeven. Die tachograaf heb ik samen met een collega aangetroffen tijdens een wegcontrole. Mijn verzoek aan Joost was om niet specifiek naar de gemanipuleerde tachograaf te kijken. Maar ook naar het effect van manipulatie op de veiligheid van voertuigen. De analyses uit het onderzoek van Joost wijzen uit dat de tachograaf inderdaad invloed heeft op de werking van andere belangrijke veiligheidssystemen, zoals het ABS-remsysteem van het voertuig.'

Verbazing over diepgravende aanpak
Joost: 'Achter tachograaffraude gaan vaak hele "organisaties" schuil die de zaak zeer grondig aanpakken. Er zijn talloze middelen om de software van een voertuig uit te lezen en te analyseren. Kwaadwillende partijen schaffen tools aan die zij inzetten om netwerken te analyseren. Je bent soms verbaasd hoe doortastend fraudeurs te werk gaan om tachografen te manipuleren.'

Bert: 'Manipulaties worden steeds geavanceerder. Fraudeurs passen de software in de tachografen aan. Inspecteurs moeten tijdens wegcontroles hun toezichtmethoden hierop aanpassen. Het aanpassen van het internationaal toezicht blijft daarom nodig.'

Samenwerking met bedrijfsleven nodig
Joost: 'De complexiteit van manipuleren is veel groter dan ik persoonlijk had verwacht. Daarom is de behoefte aan aanvullend technisch onderzoek erg groot. Zo kun je aanvullend technisch onderzoek doen met tachografen die de ILT voor onderzoek inneemt. Hiervoor kan de ILT de samenwerking opzoeken met gespecialiseerde bedrijven, zoals bijvoorbeeld Brace. Dat biedt nieuwe inzichten om gedetailleerd vast te stellen hoe manipulatie plaatsvindt. Deze informatie kun je vervolgens gebruiken om handvatten voor inspecteurs te ontwikkelen in de strijd tegen systeemmanipulaties. Sommige manipulaties zijn technisch heel complex. Je kunt niet van inspecteurs verlangen dat zij over alle technische kennis beschikken.'

Bert: 'Na deze resultaten van het eerste onderzoek hebben wij een gesprek gehad met Brace over een specifiek vervolgonderzoek op het gebied van netwerkcommunicatie in het voertuig. Brace is nu bezig met een plan van aanpak om ons handvatten te geven om dataverkeer in het voertuig te kunnen analyseren.'

Lonkend perspectief
Joost: 'Je moet inspecteurs inzicht geven in technische zaken die hen helpen om fraude sneller te herkennen. Nu hebben inspecteurs chauffeurs die onrechtmatig handelen vaak al wel door. Het onderbuikgevoel van de inspecteur klopt vaak. Ik geloof dat ervaren inspecteurs daar in de loop der tijd een neus voor ontwikkelen. Maar er moet wel concrete bewijslast zijn. Als inspecteurs metingen kunnen doen bij voertuigsystemen, kunnen zij vermoedens van fraude staven aan hun technische kennis. Dat geeft inspecteurs meer rugdekking.'

Bert: 'Wij hebben apparatuur om voertuigsystemen uit te lezen en te analyseren. Verder onderzoek naar gemanipuleerde systemen helpt ons als inspecteurs verder om tachograaffraude sneller vast te stellen.'

Minimale stijging van faillissementen in november

Rechtbanken hebben in november 246 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 8 meer dan een maand eerder en 157 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Het aantal faillissementen blijft daarmee uitzonderlijk laag in vergelijking met voorgaande jaren.

Vorige maand gingen 183 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 63 natuurlijke personen (individuen) failliet. Met de coronacrisis in het achterhoofd is het lage aantal faillissementen opvallend te noemen. Het zijn voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden. Een stijging van het aantal faillissementen lijkt dan aannemelijk, maar het tegendeel is op dit moment het geval. De oorzaak van het lage aantal faillissementen is niet onderzocht en het is nog te vroeg om conclusies te trekken.

Niet snel failliet
Wel valt op dat er op dit moment relatief weinig partijen het faillissement van een schuldenaar aanvragen. Het aantal faillissementsrekesten is de afgelopen periode opvallend laag. Bovendien is in de Algemene regeling zaaksbehandeling Rechtspraak (onder 2.3) aangegeven dat de rechter bij de inhoudelijke beoordeling van een faillissementsaanvraag naar alle relevante omstandigheden zal kijken, waaronder ook de coronacrisis en de daarmee samenhangende (economische) situatie. Dit leidt er toe dat rechters op dit moment ondernemingen die in de kern gezond zijn, niet snel failliet zullen laten gaan. Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij de daling.

Hoe verloopt een faillissement?
Als een bedrijf of persoon rekeningen niet meer betaalt, kan een faillissement worden uitgesproken door de rechtbank. Dit gebeurt duizenden keren per jaar. Als een bedrijf of persoon failliet wordt verklaard, benoemt de rechtbank een curator. De curator onderzoekt of een doorstart mogelijk is, beheert en verkoopt zo nodig de bezittingen van de failliete boedel. De curator zorgt er vervolgens voor dat, binnen wettelijke regelingen, aan de schuldeisers kan worden uitgekeerd of dat een burger kan worden toegelaten tot een wettelijke schuldsanering.

Geneeskundestudenten geven 'coronales' in Rotterdamse achterstandswijken

Kinderen in groep 7 en 8 op basisscholen in de Rotterdamse wijken Feijenoord, het Oude Noorden en Delfshaven krijgen coronales van twaalf geneeskundestudenten van het Erasmus MC. Zo meldt Medisch Contact.

Volgens de initiatiefnemers bereikt voorlichting de bewoners van deze wijken niet altijd. Door voorlichting te geven aan de kinderen hopen ze ook de ouders en andere familieleden te bereiken. Het project is een onderdeel van het Querido Honours-programma dat is opgezet voor geneeskundestudenten die graag een extra wetenschappelijke en maatschappelijke uitdaging aangaan. Maar de initiatiefnemers noemen het een landelijk probleem dat voorlichting bewoners van achterstandswijken niet altijd goed bereikt.

‘In deze wijken zijn veel factoren die de verspreiding van corona versterken. De kinderen uit deze wijken komen bijvoorbeeld vaak uit grote gezinnen die met meerdere generaties dicht bij elkaar wonen. Laatst ontmoetten we een gezin dat met z’n elven in één huis woont. We merken dat de scholen zich zorgen maken om het verspreiden van het virus, maar dat de voorlichting de mensen in de wijken niet altijd bereikt, of dat er geen dialoog is. En dat is dus wat de studenten doen. Uitleggen, met de kinderen in gesprek gaan en natuurlijk al hun vragen beantwoorden.’ 

Geneeskundestudenten Julia Krijgsman en Noer Maghrbi zijn inmiddels al een paar weken op pad als corona-juf en zijn enthousiast. ‘Je merkt dat kinderen het coronavirus heel anders bekijken dan volwassenen’, vertelt Julia. ‘Zo vroeg een kind mij of planten ook het coronavirus kunnen krijgen of overdragen. Vragen waar je zelf nooit bij stil staat, maar dat maakt het ook wel erg leuk om te doen. En via de kinderen bereik je uiteindelijk ook de ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s enzovoort.’

Mysterieuze ziekte in India: 500 opnames, ťťn dode

In de staat Andhra Pradesh in het zuiden van India is een vooralsnog mysterieuze ziekte uitgebroken, die aan ten minste één persoon het leven heeft gekost. Zo'n 500 anderen zijn met klachten als pijn, epileptische aanvallen en misselijkheid opgenomen in het ziekenhuis. 300 daarvan zijn inmiddels weer naar huis gestuurd.

Uit voorlopig onderzoek zou blijken dat er grote hoeveelheden lood, nikkel en andere zware metalen in het bloed van de patiënten voorkomen. Van een besmetting met Corona zou geen sprake zijn en ook water- of luchtvervuiling zijn uitgesloten.

Medische experts van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn onderweg naar het gebied om nader onderzoek te verrichten.

Strafrechtelijk onderzoek naar medewerker politie Noord-Holland

Op 8 december is een medewerker van de politie Noord-Holland aangehouden. Hij wordt verdacht van het overtreden van de Opiumwet en het schenden van zijn ambtsgeheim. En is hij door de eenheidsleiding van de politie Noord-Holland geschorst.

Het betreft een 35-jarige mannelijke medewerker. Op 8 december heeft de leiding van de politie Noord-Holland in dit onderzoek nog twee medewerkers (een 32-jarige man en een 30-jarige man) uit de eenheid Noord-Holland buiten functie gesteld op basis van een vermoeden van plichtsverzuim, waarna de politie een intern onderzoek is gestart.

Er zal een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld onder leiding van het OM.

Man opgelicht en overvallen na contact via chatsite

Op zondag 28 en dinsdag 30 juni 2020 werd een man uit Winschoten tot tweemaal toe in de luren gelegd via een chatsite. Beide keren dácht hij een vrouw te zullen ontmoeten, maar dat liep anders. Eén keer werd hem op een listige manier geld afgetroggeld en de andere keer werd hij overvallen.

Beide overvallen vonden plaats nadat het slachtoffer een ‘afspraakje’ maakte met een vrouw met wie hij contact heeft gehad via een chatsite. In plaats van de vrouw stond er de eerste keer een onbekende man bij het slachtoffer voor de deur. De tweede keer stond er wel een vrouw voor de deur. Zij stapte direct opzij waarna het slachtoffer opnieuw overvallen werd door een onbekende man.

Onderzocht wordt of beide incidenten met elkaar te maken hebben. Opvallend hierbij is dat beiden keren dezelfde auto wordt gezien. Het gaat vermoedelijk om een Peugeot 307 SW.

Vanavond worden beelden getoond in het programma Opsporing Verzocht. Het programma is te zien op NPO1 om 20.35 uur. De herhaling is morgen, woensdag 9 december, te zien op NPO2 om 13.35 uur.

Heeft u op zondag 28 of dinsdag 30 juni iets opvallends gezien of gehoord in Winschoten met betrekking tot dit voertuig of de overvallen? Neem dan contact op met de politie via het nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0900-7000.

Politie pakt 'pedojagers' op na mishandeling

Maandag en dinsdag heeft de politie drie 'pedojagers' aangehouden. Het gaat om twee mannen en een vrouw uit Emmen. Het drietal wordt verdacht van bedreiging, mishandeling en vernieling. De mannen zijn 22 jaar, de vrouw 29.

De politie kwam de verdachten mede op het spoor nadat hun namen waren opgeschreven bij een eerder incident met een vernielde telefoon in Emmen. Uit vervolgonderzoek bleek vervolgens dat de eigenaar van die telefoon slachtoffer was geworden van vernieling en mishandeling.

Sinds augustus waren in Drenthe tien incidenten met deze 'pedojagers'. Negen in Emmen en eentje in Assen. In de meeste gevallen was er chatcontact tussen iemand die zich voordeed als minderjarige en een volwassen man, waarbij er een afspraak werd gemaakt voor een ontmoeting. Op de ontmoetingsplek werden de mannen vervolgens door een of meerdere mensen opgewacht en mishandeld.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Mount Everest groeit de pan uit

Mount Everest was zolang we ons kunnen herinneren 8848 meter hoog, maar nadat China en Nepal - die de berg moeten delen - de berg opnieuw lieten opmeten blijkt de berg maar liefst 86 centimeter hoger te zijn.

Voor de meting werd gebruik gemaakt van gps en wiskundige formules. Zowel uit China en Nepal hebben teams de berg moeten beklimmen om nieuwe metingen te kunnen verrichten.

Tot nu toe werd de hoogte zoals Indiase onderzoekers die in de jaren 50 hebben gemeten aangehouden. China telde echter de sneeuwlaag niet mee waardoor die een hoogte van slechts 8844,43 meter aanhielden.

Beide landen houden vanaf nu officieel 8848,86 meter aan.

Mount Everest (shrimpo1967 derivative work: Papa Lima Whiskey - CC-BY-2.0)
Mount Everest (shrimpo1967 derivative work: Papa Lima Whiskey - CC-BY-2.0)

Max Verstappen is nu 'ome Max'

Victoria Verstappen (21) en haar vriend Tom Heuts zijn de kersverse ouders van zoontje Luka. ‘Het beste cadeautje dat we ons konden wensen. Woorden kunnen mijn liefde voor jou niet beschrijven,' vertelt de zus van F1-coureur Max Verstappen op Instagram.

Victoria maakte in mei met een foto bekend in verwachting te zijn van een jongetje. Tussen Victoria en Tom in stond een speelgoedauto van BMW geparkeerd. ‘We kunnen niet wachten om je te ontmoeten, kleine jongen’, schreef ze destijds.

Studenten aan de slag in NH-hotel dat door de coronacrisis dicht was

Als je het hotel NH Amsterdam Zuid binnenloopt, is het alsof je verwelkomd wordt door echte hotelmedewerkers. Maar niets is minder waar. Het hotel wordt helemaal gerund door toerisme- en horecastudenten van het ROC. 

Het is een win-winsituatie. Het hotel was sinds maart gesloten door de coronacrisis. En studenten konden onmogelijk stageplekken vinden in de hotelbranche. Nu helpen ze elkaar uit de brand. Medewerkers van het hotel kunnen aan de slag en de studenten kunnen werkervaring opdoen.

Ervaring

Zo worden bijvoorbeeld voorbereidingen getroffen voor het eten vanavond. Het zal druk zijn, want familieleden en vrienden van de studenten komen op bezoek. 'Ze willen praktijkervaring opdoen', zegt coördinator Bernie Matser. 'Koken en bedienen leer je natuurlijk ook in de praktijk.'

Voor Lisa was het onmogelijk om een stage te vinden door de coronacrisis. 'Toen kwam school met dit concept.' Fatou is er ook zeker over te spreken: 'Ik heb liever dit dan dat ik thuis zit en niks doe. Hierdoor haal ik tenminste wel mijn diploma.'

Kikvorsmannen brengen Amerikaanse mariniers duikkneepjes bij

Nederlandse kikvorsmannen hebben de afgelopen weken Amerikaanse mariniers op bezoek gehad in het Caribisch gebied. De special operations forces van het Korps Mariniers brachten de Amerikanen een en ander bij over duikoperaties in (tropische) kuststreken.

Tegelijkertijd bood oefening Caribbean Coastal Warrior goede gelegenheid om de samenwerking tussen de 2 marinierskorpsen verder te verbeteren.

De Amerikaanse mariniers zijn gestationeerd op Camp Lejeune, North Carolina. Zij zijn dus niet vaak in de gelegenheid om te trainen in tropische wateren zoals die van Aruba.

"Dit was echt een unieke kans", vertelde kapitein Joshua Foster, compagniescommandant van het 2e Reconnaissance Battalion. "De expertise van de kikvorsmannen is van onschatbare waarde voor onze voorbereiding op duikoperaties in vreemde regio's. Daarnaast is het water erg helder. De duikteams zien dus goed wat ze doen en leren meer op deze manier."

Boardingoperaties
Er werd begonnen bij de basis van het duiken en langzaamaan werd de intensiteit en complexiteit opgebouwd. De training werd afgesloten met een realistische duikoperatie waarin al het geleerde samenkwam.

Daarnaast deden Amerikaanse mariniers mee aan een training van Nederlands 32 Raiding Squadron met de focus op boardingoperaties. Dat kon dankzij het FRISC-team (snelle motorboten) en de logistieke ondersteuning van Marinierskazerne Savanta te Aruba.

De Nederlandse mariniers reizen op hun beurt in maart volgend jaar naar Camp Lejeune. Zij kunnen dan profiteren van de unieke mogelijkheden, zoals het gebruik van helikopters, gevechtsvliegtuigen en trainen in bebouwd gebied.

Absolute meerwaarde
De Nederlandse uitwisselingsofficier kapitein Mark Brouwer is voor 2 jaar ingebed bij het Amerikaanse verkenningsbataljon. Hij is erg te spreken over de gezamenlijke oefening: "De kennis en ervaring van de Nederlandse ‘kikkers’ is van een uitzonderlijk hoog niveau. Daar komt bij dat ze die hier onder perfecte omstandigheden kunnen overbrengen. Ik zie het als ‘military assistance’, een van de taken van onze special operations forces. Het maakt deze oefening van absolute meerwaarde.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

FOK! Wat een weer: kans op mist

In het westen en noorden van het land komen nog wolkenvelden voor maar opklaringen boven het midden en oosten breiden zich geleidelijk westwaarts uit. Verder is het op veel plaatsen nevelig en plaatselijk kan de komende uren ook mist ontstaan. De minimumtemperaturen variëren van 2°C in het uiterste noordwesten tot -2°C in het zuidoosten. Lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten is in het zuidoosten en oosten niet uitgesloten. De wind is in het noordwesten zuid tot zuidoost en zwak tot matig, de wind draait de komende uren geleidelijk naar oost tot zuidoost. Elders is de wind al oostelijk en zwak.

De ochtend begint grijs met nevel en hier en daar mist of mistbanken. In de loop van de ochtend is ook de geregeld de zon te zien, maar plaatselijk kan de eventuele mist hardnekkig zijn. Vanaf het einde van de middag en in de avond breidt de mist zich weer snel uit. De maxima variëren van iets boven het vriespunt in hardnekkige mistgebieden tot lokaal nog 4°C in gebieden waar de zon langdurig schijnt. De wind is overwegend zwak en komt uit richtingen tussen oost en noordoost.

In de nacht naar woensdag is er op uitgebreide schaal mist aanwezig, lokaal kan deze verkeersbelemmerend zijn. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Er staat maar weinig wind uit veranderlijke richtingen.

Woensdag overdag trekt de mist maar langzaam op en blijft het op veel plaatsen nevelig en grijs. Het blijft vrijwel overal droog en met een middagtemperatuur iets boven het vriespunt in het oosten en noordoosten tot 3°C langs de kust wordt het een kille dag. De wind is eerst zwak en veranderlijk, in de loop van de dag wordt de wind zuid tot zuidwest en neemt van het westen uit toe naar matig, langs de westkust in de avond mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Avondlucht aan het water, dank voor deze foto Scherpschutter!
Avondlucht aan het water, dank voor deze foto Scherpschutter!
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Den Haag: Automobilist richt ravage aan en vlucht te voet weg

Een automobilist heeft gisteravond op de Maartensdijklaan in Den Haag flinke schade veroorzaakt aan meerdere auto's en is daarna gevlucht.

Rond kwart voor tien kreeg de politie melding van een ongeval op de Dalerveenstraat.

Bij aankomst bleek dat er op de nabijgelegen Maartensdijklaan meerdere geparkeerde auto's waren geraakt door een personenauto. De auto heeft daarna ook nog enkele paaltjes uit de grond gereden.

De bestuurder is er na het ongeval vandoor gegaan en is in de Tubbergenstraat tegen een ander paaltje gebotst, waarna hij is te voet gevlucht. Gezien de staat van de auto was vluchten met zijn auto kennelijk niet meer mogelijk.

Agenten hebben zowel op de Maartensdijklaan als in de Tubbergenstraat onderzoek verricht. De 'vluchtauto' zal door een politiekraan meegenomen worden voor verder onderzoek. Meer beelden van de ravage bij Regio.nl .

Funda: meer Nederlanders zijn van plan hun huis te verkopen

Meer huizenbezitters zijn van plan om de komende tijd hun huis in de verkoop te zetten. Die opvallende kentering komt naar voren uit de maandelijkse index van huizenverkoopwebsite Funda. Sinds Funda in juli begon met meten, daalde de verkoopintentie namelijk iedere maand. Zo meldt de Stentor.

Joe Biden draagt Lloyd Austin voor als minister van Defensie

President Joe Biden zal volgens ingewijden de gepensioneerde viersterrengeneraal van het leger Lloyd J. Austin voordragen als minister van Defensie. Als de Senaat ermee akkoord gaat, zou Austin de eerste zwarte leider van het Pentagon zijn.

Biden koos Austin in plaats van de eigenlijke favoriet, Michele Flournoy, een voormalige hoge ambtenaar van het Pentagon die dan de eerste vrouwelijke minister van Defensie zou zijn geworden. 

Het is ongebruikelijk dat iemand met een militaire loopbaan zo'n prominente functie krijgt bij het Pentagon, er wordt veel waarde gehecht aan het het trekken van een duidelijke scheidslijn tussen de civiele en militaire leiding van het Pentagon. Hoewel veel voormalige ministers van Defensie korte tijd in het leger hebben gediend, zijn er slechts twee - George C. Marshall en James Mattis - die een militaire loopbaan hebben gehad. Marshall is ook minister van Buitenlandse Zaken geweest. Net als Mattis zou Austin een ontheffing van het congres nodig hebben om als minister van Defensie te kunnen aantreden. 

Austin is in 1975 afgestudeerd aan de Amerikaanse militaire academie in West Point en heeft 41 jaar in uniform gediend.

Biden kent Austin van de periode dat de generaal de Amerikaanse en coalitietroepen in Irak leidde, terwijl Biden vice-president was. Austin was in 2008 commandant in Bagdad van het Multinational Corps-Iraq toen Barack Obama tot president werd gekozen, en hij keerde terug om de Amerikaanse troepen te leiden van 2010 tot 2011.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #55
special
Random Pics van de Dag #793
special
AI Picture Gallery #54
special
Random Pics van de Dag #792
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
©FOK.nl e.a.