FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 december 2020

Van der Poel opnieuw oppermachtig, pech voor concurrentie

Mathieu van der Poel heeft in het Belgische Heusden-Zolder de zevende wedstrijd van de Superprestige gewonnen. Een aantal concurrenten waaronder Wout van Aert, Tom Pidcock en Eli Iserbyt hadden tegenslag, laatstgenoemde moest zelfs afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

Pidcock, twee weken geleden in Gavere nog winnaar, werd in de eerste ronde opgehouden en moest aan een inhaalrace beginnen. Uiteindelijk finishte de Brit nog als negende. In de openingsfase kreeg Van Aert een lekke band en ook hij liep achterstand op. Van der Poel had ondertussen de gashendel opengedraaid en reed solo aan de leiding.

Halverwege de wedstrijd kwam Iserbyt ten val. De leider in het Superprestige-klassement blesseerde daarbij zijn elleboog en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Naar verluidt heeft de Belg zijn elleboog gebroken, wat einde seizoen zou betekenen.

Na ruim een uur wedstrijd kwam Van der Poel als winnaar over de streep. Van Aert finishte ondanks de inspanning van zijn inhaalrace op de tweede plaats. Lars van der Haar vervolledigde het podium.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout Van Aert (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Laurens Sweeck (BEL)
5. Michaël Vanthourenhout (BEL)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Toon Aerts (BEL)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Thomas Pidcock (GBR)
10. Daan Soete (BEL)

Baanrecord Roest op 5.000m

De laatste afstand op de eerste dag van het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen, de 5.000 meter voor mannen, is gewonnen door Patrick Roest. Roest reed in 6.08,21 bovendien een nieuw baanrecord.

Patrick Roest was de eerste van de favorieten die aan de bak moest tegen ploeggenoot Marcel Bosker. Roest pakte gelijk een gaatje ten opzichte van Bosker. Roest wist elke ronde iets te versnellen, terwijl Bosker zich niet liet gek maken en zijn eigen race reed. Twee ronden voor het einde schaatste Roest een 28er, net als de ronde erna, en reed hij rond het baanrecord. Uiteindelijk kwam hij in 6.08,21 over de meet, een nieuw baanrecord. Bosker schaatste naar 6.14,04.

Sven Kramer schaatste in de rit erna tegen Marwin Talsma, de Nederlands kampioen op de 10.000 meter. Kramer nam het voortouw in de rit maar de tijd van Roest was niet te verbeteren. Ze reden rond de tijd van Jansman. Kramer versnelde vervolgens met rondjes laag in de 29, al wilde Talsma niet van opgeven weten. Het was Kramer die de rit won in 6.12,57, Talsma reed 6.13,85. de derde tijd tot dan en bovendien een nieuw persoonlijk record.

De laatste rit ging tussen Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. Het was Bergsma die de regie in de race in handen nam, al was de tijd van Roest nooit in gevaar. Bergsma reed zo rond de tijd van Talsma. Het was hangen en wurgen voor Bergsma maar met 6.13,83 was hij drie honderdsten sneller dan Talsma, tot dan de nummer drie.

Roest, Kramer en Bergsma en plaatsten zich voor de 5.000 meter bij het WK afstanden. Roest, Kramer, Bergsma, Talsma en Bosker rijden de 5.000 meter bij de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Lang grote man bij winnend Club Brugge

Waar er in Nederland deze kerst niet gevoetbald wordt is dat wel het geval in de Belgische Jupiler Pro League. Club Brugge won met 3-0 van KAS Eupen. Grote man bij Blauw-Zwart was Noa Lang. Nieuwe aanwinst Bas Dost was nog niet van de partij.

Club Brugge heeft zich een week na het 0-1 verlies tegen AA Gent goed hersteld. In eigen huis werd op tweede kerstdag een ruime overwinning geboekt op Eupen. Voor rust was het spel van beide ploegen matig en bleef het 0-0.

In de 52e minuut opende Lang op aangeven van Krépin Diatta de score. Niet veel later kopte Charles de Ketelaere de bal naar Lang die vervolgens de bal langs doelman Théo Defourny schoot: 2-0. Lang speelde opnieuw een rol bij het derde doelpunt. Via een hakje bezorgde de ex-Ajacied de bal bij zijn ploeggenoot David Okereke die vervolgens foutloos afmaakte.

NS schrapt 341 banen; station zonder personeel wordt de norm

De Nederlandse Spoorwegen willen rigoureus snoeien in het aantal personeelsleden op de stations. Baliemedewerkers zullen verdwijnen en servicepersoneel wordt wegbezuinigd. 341 fulltime banen staan op de tocht. Slechts 10 stations houden een volledige bezetting met ticketbalies. ‘Als je als reiziger een vraag hebt moet je naar een praatpaal.’Meer hierover in de Gelderlander.

Anderhalvemetersamenleving ook woord van het jaar bij Onze Taal

Ook het genootschap Onze Taal heeft "anderhalvemetersamenleving" uitgeroepen tot woord van het jaar 2020. Dat maakte directeur Vibeke Roeper vandaag bekend in NPO Radio 1 in het programma De Taalstaat. 

Eerder riep woordenboek Van Dale anderhalvemetersamenleving uit tot woord van het jaar. Onze Taal kiest elk jaar voor een woord dat het beste het jaar typeert en samenvat. Zo meldt de Gelderlander.

‘China passeert in 2028 de VS als grootste economie ter wereld’

China zal de Verenigde Staten in 2028 inhalen om de grootste economie ter wereld te worden. Dat is vijf jaar eerder dan aanvankelijk werd geraamd.

De voornaamste reden voor deze versnelling is dat China beter omgaat met de COVID-19-pandemie dan de Verenigde Staten, zo stelt het gezaghebbende Center for Economics and Business Research (CEBR) in een vandaag gepubliceerd jaarverslag. Zo meldt de Gelderlander.

Het jaarverslag WELT (World Economic League Table) 2021 is hier te downloaden als PDF.

CEBR spreekt  in WELT 2021 de volgende verwachting uit voor ons land:

Nederland
Nederland heeft een van de hoogste niveaus van het BBP (bruto binnenlands produkt) per hoofd van de bevolking in de wereld met zo'n $ 57.101 in 2020. Het EU lid heeft een grote dienstensector en een grote olie- en aardgasindustrie. Het is tevens de thuisbasis van verschillende grote multinationals, waaronder Royal Dutch Shell en de ING Groep. Het land heeft twee cruciale transportknooppunten: de luchthaven Schiphol met zijn zes landingsbanen (een zevende landingsbaan is gepland) is de op twee na drukste luchthaven van Europa; terwijl de haven van Rotterdam de grootste een haven van Europa is en behoort tot de grootste havens ter wereld.

Nederland is ook een belangrijke speler in de Eurozone en is er (net als Duitsland) in geslaagd zowel groei als handelsoverschotten te genereren, hoewel dit gedeeltelijk ten koste is gegaan van de economisch zwakkere leden van de Eurozone. Net zoals bij veel andere landen is ook de Nederlandse economie in 2020 door de COVID-19-crisis getroffen. De economische groei toonde in het tweede kwartaal van 2020 de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het snelle ingrijpen van de overheid door het  aanbieden van financiele steunpakketten voorkwam een nog sterkere daling. Deze financiele overheidssteun, waaronder een regeling voor het behoud van banen, is echter erg kostbaar. Daardoor steeg de nationale schuld van 48% in 2019 naar 59% van het BBP in 2020. In 2021 zal de geleidelijke afschaling van de steunpakketten een toename kunnen betekenen van de werkloosheid.

Het goed functioneren van de economie zal ook afhankelijk zijn van de snelheid waarmee het vaccinatieprogramma van het COVID-19 vaccin wordt uitgerold. Wij voorspellen dat Nederland na een krimp in 2021 jaarlijks 4,0% zal groeien van 5,4% in 2020. We verwachten dat Nederland in 2035 één plaats op de  economische wereldranglijst is gezakt, naar de 18e plaats.

COVID-19: 9880 nieuwe besmettingen en 49 doden, totaal 753.905 en 10.970

Let op; de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de kerstdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9880 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 753.905 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 213 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1734 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 42 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 615 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 49 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.970 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Brand opnieuw de sterkst in Superprestige

Lucinda Brand heeft de Superprestige-wedstrijd in Heusden-Zolder gewonnen. De 31-jarige veldrijdster was in de sprint het snelste van een kopgroep van vier.

Op het snelle parcours op en rondom Circuit Zolder was het lastig om een verschil te maken. Een kopgroep van vier rensters met Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Denise Betsema had een kleine voorsprong op een achtervolgende groep.

In de slotfase was het vooral Brand die tempo maakte maar de concurrenten bleven in haar wiel. De sprint op het asfalt van Circuit Zolder moest de beslissing brengen. Deze sprint won Brand vrij eenvoudig. Alvarado finishte als tweede. Op de derde plaats eindigde Worst.

Voor Brand was dit de vijfde achtereenvolgende zege in de Superprestige.

Uitslag
1. Lucinda Brand (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Denise Betsema (NED)
5. Manon Bakker (NED)
6. Inge Van Der Heijden (NED)
7. Anna Kay (GBR)
8. Alicia Franck (BEL)
9. Anne Tauber (NED)
10. Laura Verdonschot (BEL)

WK-tickets Verbij, Ntab en Mulder

Bij het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Kai Verbij na twee omlopen de snelste tijd gepakt. Na zijn vierde plek in de eerste omloop was hij op de tweede 500 meter met 34,63 verreweg de snelste van de dag

De nummers 1 en 2 van de eerste 500 meter Dai Dai Ntab en Ronald Mulder verbeterden zich in de tweede omloop niet en zijn samen met Verbij wel zeker van een ticket voor de 500 meter bij het WK afstanden komend jaar.

Hein Otterspeer die nog derde werd op de eerste 500 meter kwam op de tweede omloop ten val.

Honderd kilometer, helaas gooit Bella roet in het eten

4 december vertrok ik vol goede moed om honderd kilometer sponsorloop te lopen voor FOK! zelf dit keer. Helaas moest ik door een paniekaanval na 30 kilometer al opgeven. Zojuist ben ik opnieuw vertrokken, om de mensen die al gedoneerd hadden niet teleur te stellen. Ook nu zou ik het op prijs stellen als er een donatie aan FOK! gedaan wordt. Let wel: je doneert om FOK! in de lucht te houden, niet om mij te sponsoren. 

Dit keer ben ik een stuk beter voorbereid dan de vorige keer, met een betere planning, meer rust onderweg en betere begeleiding.  Ook dit keer zal ik jullie onderweg op de hoogte (laten) houden van de voortgang.  Omdat er vanuit PR en het Admin-team wat zorgen waren dat er onderweg iets zou gebeuren, bijvoorbeeld dat een totaalidioot me iets zou aandoen, zal ik dit keer géén openbare volglink delen. PR kan me wel volgen, evenals m'n begeleiding onderweg. 

Als bonus heb ik gisteren de FOK!stok opgepikt, die door Rob speciaal tussen Alkmaar en Heiloo was neergelegd, bij me. Waar verklap ik nog niet, maar de stok krijgt ergens aan het eind van de wandeling een nieuw plekje. 

Update 07:53 uur door redactie:
Om 07:14 kreeg ik deze foto gestuurd en 5 minuten geleden de tweede. 

Limmen
Limmen

Castricum
Castricum

Update 09:49 uur:
Omstreeks 09:15 had ze al een 1/5 gehad en zat ze dus op 20 kilometer.

Nederland ontwaakt, DJMO is onderweg
Nederland ontwaakt, DJMO is onderweg

Nederland ontwaakt, DJMO is onderweg
Nederland ontwaakt, DJMO is onderweg

Nederland ontwaakt, DJMO is onderweg
Nederland ontwaakt, DJMO is onderweg

Update 10:45 uur:
DJMO is nog steeds onderweg. Ze heeft nu een kwart gedaan en geniet even van een welverdiende pauze. Alhoewel, wellicht is ze alweer op stap.

Nog lekker onderweg. Nog "maar" 75 te gaan
Nog lekker onderweg. Nog "maar" 75 te gaan

Nog lekker onderweg. Nog "maar" 75 te gaan
Nog lekker onderweg. Nog "maar" 75 te gaan

Update 14:08 uur:
Er blijkt een storm op komst te zijn op de route van @DJMO . Vanaf vanavond geldt daar code geel vanwege zware windstoten. Zij zou zich dan in een open stuk bevinden, op een dijk.

In overleg met ons (= Pr-afdeling van FOK!)heeft ze besloten haar tocht af te breken. Jammer, maar veiligheid boven alles!

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht

DJMO en 100 kilometer voor FOK!  (Foto: FOK! )

De Jong wint 1.500m, Ter Mors naast het podium

Antoinette de Jong heeft op de eerste dag van het WK-kwalificatietoernooi in Thialf in Heerenveen de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen. De Jong reed een sterke race en zegevierde in 1.54,27

Ireen Wüst werd tweede in 1.54,98. Melissa Wijfje schaatste in 1.55,37 naar de derde tijd. Irene Schouten reed met 1.55,70 een nieuw persoonlijk record en Jorien ter Mors werd vijfde in 1.56,10.

De Jong, Wüst en Wijfje zijn nu zeker van deelname aan de 1.500 meter bij het WK afstanden. Schouten en Ter Mors bemachtigen een ticket voor de wereldbekerwedstrijden.

Daarnaast worden er dit weekend ook tickets verdeeld voor het EK allround en EK sprint.

Ntab zegeviert op eerste 500 meter

Op de eerste dag van het WK-kwalificatietoernooi in Thialf in Heerenveen is de eerste 500 meter voor mannen gewonnen door Dai Dai Ntab. Ntab schaatste naar 34,71.

Op een gedeelde tweede plaats eindigden Hein Otterspeer en Ronald Mulder in 34,91. Kai Verbij werd vierde in 34,93.

Later vanmiddag volgt de tweede 500 meter. De drie snelste schaatsers over twee omlopen plaatsen zich voor de 500 meter bij het WK afstanden. Daarnaast zijn er dit weekend tickets te verdelen voor de wereldbekerwedstrijden en het EK sprint.

Storm Bella trekt morgen over Nederland

Het kerstweekend wordt dit jaar bijzonder onstuimig afgesloten. In de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend krijgt Nederland namelijk te maken met storm Bella. Aan de kust is een grote kans op storm (windkracht 9) en mogelijk krijgen de westelijke Wadden tijdelijk zelfs met een zware storm te maken (windkracht 10). Daarbij zijn zeer zware windstoten mogelijk tot 110 km/uur.

Stilte voor de storm, daar is deze Tweede Kerstdag niet echt sprake van. Storm Bella komt vandaag namelijk langzaam dichterbij en daardoor neemt de wind alsmaar toe. Komende nacht kan de wind langs de noordwestkust voor het eerst stormkracht bereiken (windkracht 9), maar de storm is dan nog lang niet op het hoogtepunt.

Zondagochtend staat aan de Noord-Hollandse kust en op Texel en Vlieland een zuider- tot zuidwesterstorm. Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. De kans is groot dat het tot een officiële storm komt op een van de weerstations van het KNMI. Daarvoor moet het gedurende een uurvak (bijvoorbeeld van 9:00 tot 10:00 uur) gemiddeld met windkracht 9 waaien. Tijdelijk kan zelfs sprake zijn van zware storm (windkracht 10), maar of het ook tot een officiële zware storm komt is afwachten.

Hele land zeer onstuimig door storm Bella
Landinwaarts komt het deze ‘derde kerstdag’ niet tot storm. De reden daarvoor is dat de wind uit het zuiden- tot zuidwesten waait en daardoor een lange weg over land aflegt. Het ‘ruwe’ landschap met bomen en gebouwen remt de wind af. Dat betekent overigens niet dat het in het binnenland meevalt met de wind. In het hele land waait het namelijk krachtig tot hard (windkracht 6 tot 7) en dat zijn windsnelheden die we landinwaarts maar een paar keer per jaar halen. Daarbij is kans op zware windstoten tot 90 km/uur in de kustprovincies en 80 km/uur dieper in het binnenland. Door de zware windstoten kunnen (kleine) takken afbreken, wat voor troep op de weg zorgt.

Langs de IJsselmeerkust staat een stormachtige wind (windkracht 8) en datzelfde geldt voor de kust van Zuid-Holland en Zeeland. Mogelijk bereikt de wind ook daar tijdelijk stormkracht en is kans op zware windstoten tot 100 km/uur.

Matthijs van der Linden, meteoroloog van Weeronline: ‘Het is oppassen als je de weg op gaat. We raden af om met een lege aanhanger onderweg te zijn. Bovendien is het goed je stuur vasthouden geblazen. Dat geldt voornamelijk op dijken en keringen. De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad is zo’n beruchte dijk waar het flink kan spoken, omdat de wind haaks op de dijk blaast. Daarnaast wordt het een kletsnatte dag met flink wat regen, waardoor het zicht onderweg slecht is.’

Zondagmiddag neemt de wind vanuit het westen geleidelijk af. De storm is in het westen en noordwesten aan het begin van de middag voorbij. De zware windstoten verdwijnen langs de oostgrens later in de middag.

Zevende storm van 2020
Als het daadwerkelijk tot een officiële storm komt, dan is dat alweer de zevende van dit jaar. In februari kwam het maar liefst vijf keer tot storm, waarvan drie zondagen achter elkaar. De laatste keer dat het dit jaar stormde was op 25 september. Dat was gelijk de eerste herfststorm sinds 2017. De meeste stormen komen niet in de herfst voor, maar juist in de winter.

Woning in Goirle beschadigd door luchtbuks

De politie ontving vrijdagavond 25 december een melding van een bewoner van de Louis Couperusdreef. Zijn woning was zojuist met iets beschoten. Niet veel later werd in de omgeving een 23-jarige man uit Goirle aangehouden. Op straat vonden agenten een luchtbuks.

Rond 23.30 uur kregen de agenten de eerdergenoemde melding. Op de Isaäc Da Costadreef zagen zij een persoon lopen die aan het signalement voldeed. Deze man dook weg voor de politie, maar kwam niet veel later weer tevoorschijn. Hij werd vervolgens gecontroleerd, maar bleek geen wapen of iets dergelijks bij zich te dragen. Op de plek waar de man zich kort verstopte vond de politie een luchtbuks. Het wapen is in beslag genomen en de verdachte zit nog vast. Het slachtoffer en de verdachte zijn bekenden van elkaar.

NBA: Teleurstellende Eerste Kerstdag

Kerst of niet, de lange mannen uit de NBA worden geacht om te spelen. Traditioneel worden op Eerste Kerstdag vijf basketbalwedstrijden op rij gespeeld. De NBA pakt altijd groot uit met de meest aansprekende teams en spelers uit de competitie en regelmatig worden er mooie wedstrijden gespeeld. Dit jaar echter niet, van spanning was geen sprake en de ooit zo grote Golden State Warriors leverden een wanprestatie.

Het programma begon met een wedstrijd tussen de Miami Heat en de New Orleans Pelicans. Bij New Orleans speelt Zion Williamson en de NBA laat geen kans voorbij gaan om deze jonge ster te promoten. Williamson maake 32 punten en speelde een verdienstelijke wedstrijd, maar kon niet verhinderen dat Miami won. Duncan Robinson had bij rust al zes driepunters raak geschoten en hij leidde de Heat naar een 111 - 98 zege. 

De tweede wedstrijd was tussen de Milwaukee Bucks en de Golden State Warriors. Milwaukee verloor eerder deze week nipt van Boston, terwijl Golden State er hard vanaf ging tegen de Brooklyn Nets. Giannis Antetokounmpo speelde een matige wedstrijd voor Milwaukee, maar dat maakte totaal niet uit. De Bucks speelden met de Warriors en ze maakten er een slachtpartij van. De eindstand 138 - 99 deed de wedstrijd nog geen eens recht. Het seizoen is nog maar twee wedstrijden bezig, maar de Warriors mogen zich flink zorgen gaan maken. De ploeg die de afgelopen jaren de competitie domineerde met flitsend spel speelt onverzorgd basketbal en heeft verdedigend geen idee wat ze moet doen. Tegenstanders lijken er genoegen in te scheppen om de veelvoudig kampioen een beetje extra te vernederen.

De Brooklyn Nets en de Boston Celtics speelden de derde wedstrijd. Eergisteren bracht Boston een eerbetoon aan de onlangs overleden oud-speler Tommy Heinsohn. Gisteren moest de ploeg afscheid nemen van een ander clubicoon, K.C. Jones. Jones werd tussen de jaren '50 en '80 twaalf keer kamioen met Boston als speler en coach. Jones overleed Eerste Kerstdag op 88-jarige leeftijd.

De wedstrijd tussen de twee topploegen uit het oosten was een helft lang spannend. In de tweede helft namen Kyrie Irving en Kevin Durant namens Brooklyn het heft in handen. Durant speelde ruim anderhalf jaar geen wedstrijd door blessures, maar hij blijkt nog even dodelijk als voorheen. Irving maakte 37 punten en Durant 29. Brooklyn won met 95 - 123.

De Los Angeles Lakers maakten korte metten met de Dallas Mavericks. De Lakers zijn regerend kampioen en lijken qua selectie sterker dan vorig jaar. Bij Dallas speelt het Sloveens wonderkind Luka Doncic, van wie in zijn derde seizoen veel wordt verwacht. De wedstrijd werd nooit echt spannend. De nieuwkomers Dennis Schröder en Montrezl Harrell speelden een cruciale rol voor de Lakers met respectievelijk 18 en 22 punten. Anthony Davis werd bij de Lakers met 28 punten topscorer. Doncic werd topscorer bij Dallas, maar de selectie lijkt een uitgesproken tweede en derde man te missen die nodig is om echt hoge ogen te gooien in het seizoen. Los Angeles won met 138 - 115.

De Los Angeles Clippers namen in de slotwedstrijd van de dag wraak op de Denver Nuggets. Vorig seizoen versloeg Denver de Clippers in de play-offs na een 3 - 1 achterstand in wedstrijden. Ditmaal wonnen de Clippers, met 108 - 121. De Clippers verlieten het veld met gemengde gevoelens. Kawhi Leonard kreeg laat in de wedstrijd een elleboog van teamgenoot Serge Ibaka tegen zijn kaak. Leonard stortte hevig bloedend neer en moest het veld verlaten. Het is nog niet bekend hoe ernstig de blessure is.

We gaan weer schaatsen: het WKKT!

We gaan weer schaatsen! Geen NK Afstanden maar het WK Kwalificatietoernooi, afgekort WKKT. Helaas nog steeds in een leeg Thialf. 

Het concept is vergelijkbaar met de afgelopen olympische seizoenen, toen de NK Afstanden ook aan het begin van het seizoen werden verreden. Er is alleen geen matrix voor de olympische tickets. De beste drie rijders per afstand mogen naar de WK, de eerste vijf per afstand mogen de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen rijden. Op de 5000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen zijn geen wereldbekerplekken te verdienen en plaatsen enkel de eerste twee rijders zich voor de WK. De rijders voor de ploegenachtervolging en de massastart worden geselecteerd door bondscoach Jan Coopmans.

Er is nog wel een kleine maar. Vanwege de diskwalificaties van Thomas Krol (hinderen) en Patrick Roest (vergeten armband) bij de vorige WK Afstanden in Salt Lake City moet Nederland op de 1000 meter en de 5000 meter bij de mannen nog de derde startplek zien te verdienen. De laatste startplekken moeten veilig gesteld worden bij de komende wereldbekerers in Heerenveen. Ook op de massastart heeft Oranje nog maar één startplek. Bij de vrouwen zijn 'we' wel al zeker van alle startplekken. 

De eerste internationale wedstrijd in de Heerenveense schaatsbubbel wordt de EK Allround & Sprint. Ook voor deze wedstrijden zijn dit weekend tickets te verdienen. De eerste plekken werden al verdeeld bij de NK's in november, de laatste twee worden dit weekend vergeven aan de beste rijders in een klassement over 1500 en 3000 meter (vrouwen) en 1500 en 5000 meter (mannen) voor allround. Voor de sprint tellen de snelste 500 meter en de 1000 meter mee. Patrick Roest & Antoinette de Jong (allround) Hein Otterspeer & Jutta Leerdam (sprint) hebben als Nederlands kampioen al een ticket voor op zak voor het EK.

De dag wordt afgesloten met de 5000 meter voor mannen. In een trainingswedstrijd lieten Patrick Roest en Sven Kramer zien dat ze in vorm zijn door onder het baanrecord te duiken op de 3000 meter. Die tijden zijn echter officieus, omdat het geen officiele trainingswedstrijd was. Op de 5k staan in rit acht teamgenoten Marcel Bosker en Roest, Nederlands kampioen op deze afstand, tegenover elkaar. In de volgende rit neemt Kramer het op tegen Marwin Talsma. De tiende en laatste rit is een strijd tussen Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma.

Het Schema

Zaterdag 26 december 12.30u t/m 16.35u
1. Heren 1e 500m
2. Dames 1500m
3. Heren 2e 500m
4. Heren 5000m

Zondag 27 december 14.00u t/m 17.45u
5. Dames 1e 500m
6. Heren 1500m
7. Dames 2e 500m
8. Dames 3000m
9. Heren Massastart

Maandag 28 december 12.50u t/m 17.50u
10. Dames 5000m
11. Heren 10000m
12. Dames 1000m
13. Heren 1000m
14. Dames Massastart

De NOS is er natuurlijk live bij en anders is ook stream via NOS.nl. De lotingen van dag één zijn hier terug te vinden. Haal je als schaatser de bubbel niet, dan kan je je eigenlijk gaan voorbereiden op het aankomende Olympische seizoen. De KNSB probeert nog iets in te plannen, maar er is ook een kans dat deze schaatsers niet meer in actie zullen komen. 

FOK! Wat een weer: droog met opklaringen, later regen

In het oosten zijn er enkele opklaringen aanwezig, in het westen is deels bewolkt. Van het westen uit neemt de bewolking steeds verder toe en vooral in het westen valt er dan geleidelijk lichte regen. In het zuidoosten kan eerst de zon nog even schijnen. In de loop van de dag gaat er op steeds meer plaatsen regen en motregen vallen. De maximumtemperatuur ligt tussen 4°C in het zuidoosten tot 9°C in het noordwesten. De zuidzuidwestenwind neemt gedurende de dag flink in kracht toe, in de avond wordt de wind vrij krachtig tot krachtig boven land en hard tot stormachtig langs de kust, 7-8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied kunnen dan zware windstoten rond 80 km/uur optreden.

In de nacht naar zondag is het bewolkt met af en toe regen. De temperatuur ligt tussen 4°C in het zuidoosten en 8°C aan de kust en loopt landinwaarts langzaam op. De wind neemt verder toe, landinwaarts naar krachtig, aan de kust naar stormachtig tot storm, 8-9 Bft. Er komen zware windstoten voor tot ongeveer 80 km/uur, in de kustgebieden tot circa 90 km/uur, aan de kust tot 110 km uur.

Morgen overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen, vooral in het westen valt veel regen, zo'n 20-30 mm. De temperatuur ligt rond 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is krachtig, in de kustprovincies hard, aan de kust stormachtig tot storm. Er komen zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur, in de kustgebieden tot circa 90 km/uur, aan de kust tot 110 km uur. In de loop van de middag en avond wordt het van het westen uit droog en klaart het wat op. Ook de wind neemt dan flink af: landinwaarts naar zwak, aan de kust naar matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!


Winterse perikelen op Schouwen  (Foto: Scherpschutter)
Winterse perikelen op Schouwen (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Voormalig Miss Earth haalt Guinness World Record met kipnuggets eten.

Nela Zisser (28), de voormalige Miss Earth New Zealand en een geneeskundestudente, heeft het wereldrecord kipnuggets eten behaald.

Guinness World Records plaatste afgelopen week een video waarin ze de toon zet voor de meeste kipnuggets die in een minuut worden geconsumeerd. (Bekijk de clip hieronder.)

De clip toonde Zisser die de fastfoodfavoriet in realtime verslond tijdens haar recordpoging in Auckland, Nieuw-Zeeland. Ze ging iets langzamer aan het einde alsof ze meer in haar mond had gepropt dan ze kon eten, maar haalde een record van 298 gram kipnuggets eten in één minuut. Het record geldt voor het gegeten gewicht, maar voor degenen geinteresseerd zijn in het aantal, ze at 16 kipnuggets op in één minuut.

Bazin (52) koopt voor meer dan § 12.000 aan cadeautjes voor haar hondje

Alisa Thorne, uit Wales, heeft duizenden uitgegeven aan haar Chinese Crested Powder Puff (Chinese gekuifde naakthond) Fabio sinds ze hem in juli 2020 kocht, en geeft toe dat ze hem als haar eigen kind behandelt.

Ze heeft een week werk gehad met het veranderen van haar tuinhuis in een Winter Wonderland met een hondenslee voor de zes maanden oude pup.

De 52-jarige bazin spaarde kosten noch moeite om cadeaus te kopen voor de "gelukkige hond".  Waaronder een op maat gemaakte Swarovski-kristallen vlinderdas ter waarde van ruim €600 en een Cavalli-onesie van €130.

Fabio is  inmiddels gewend aan het goede leven, Alisa neemt de hond regelmatig mee uit wandelen in zijn kinderwagen door hun geboorteplaats in Rhondda Cynon Taff.

Alisa zegt over haar geliefde hond: 'Fabio is mijn kleine baby en ik hou van hem. Hij is zo schattig en ik wil hem gewoon met leuke dingen verwennen.'

Omdat het hun eerste kerst samen is, heeft Alisa wat luxe designerartikelen voor hem aangeschaft.

Tot nu toe heeft Alisa meer dan €12.000 uitgegeven aan haar pup, inclusief kleding, accessoires en toiletartikelen.

Het hondje bezit inmiddels  800 kledingstukken - met een waarde van €6.000 - en vier vlinderdassen die €600 per stuk hebben gekost. Meer hierover in de Mirror.

Kersttoespraak van Wim-Lex, 25 december 2020

Voor de Fokkers! die het hebben gemist, hier de kersttoespraak van Wim-Lex vanuit Paleis Huis ten Bosch:

 
Zoveel gezichten.

Zoveel persoonlijke verhalen.

Die verpleegkundige in Zwolle, vlak na een lange dienst. Hoe ze zich inleefde in haar patiënten. “Niemand die een hand op je schouder kan leggen”, vertelde ze. “Alleen mensen in beschermende pakken om je heen.”

Die arts in Hoensbroek, in revalidatie nadat ze zelf geveld was door het virus. Nog te zwak om thuis een pan af te gieten. Maar toch van plan om weer aan de slag te gaan zodra het kon.

Die studenten in Breda, snakkend naar het gewone studentenleven.

En die productieleider van het Shakespearetheater uit Diever die me vertelde over dat lege gevoel: “Dan zit je thuis en dan denk je: vanavond zouden we Midzomernachtsdroom gespeeld hebben.”

Aan het einde van een zwaar jaar is dit niet het Kerstfeest waarop we hadden gehoopt. We hebben allemaal onze plannen moeten aanpassen. Veel waarop we ons verheugden, kan niet doorgaan en dat is een teleurstelling.

In huiskamers overal in Nederland blijven stoelen leeg, terwijl we maar al te graag extra stoelen hadden aangesleept.

Mijn hart gaat uit naar al die mensen wier bestaan overhoop gegooid is. Mensen met een droom die geknapt is. Ondernemers die hun gezonde bedrijf zien kapseizen. Mensen die zich eenzaam voelen en niet weten waar ze het zoeken moeten.

Bodemloos is het verdriet van iedereen die een dierbare heeft verloren - door COVID of welke oorzaak dan ook - en het gevoel heeft niet goed afscheid te hebben kunnen nemen.

Wij mensen kúnnen niet zonder een liefhebbende blik of een omhelzing. Gedwongen afstand houden druist in tegen onze menselijke natuur. Ik wil iedereen bedanken die zich de afgelopen maanden met vallen en opstaan aan de voorschriften heeft proberen te houden. En iedereen die zich op welke manier dan ook inzet om ons door deze crisis heen te helpen of meewerkt aan het veilig beschikbaar maken van vaccins.

De coronapandemie maakte het allerbeste in ons wakker. Verantwoordelijkheidsgevoel. Medeleven. Kameraadschap. Hulpvaardigheid. Solidariteit.

Maar ze confronteerde ons ook met de scherpe en ongemakkelijke kanten van onszelf en de samenleving.

Momenten van ongeduld en onrust. Iedereen zal het herkennen. Het zijn begrijpelijke gevoelens. Je wilt je vertrouwde leven eindelijk weer eens terug.

En dan is er de onzekerheid. Daar kunnen we slecht mee omgaan. Soms voelt het alsof onzekerheid erger is dan een somber perspectief. We gaan er bijna automatisch van uit dat alles in het leven te beheersen is. Maar dit? Dit onttrekt zich aan onze greep.

Wie onzeker is, kan houvast zoeken in ferme ideeën, beelden en standpunten. Door stevig positie te kiezen, maak je de wereld immers weer overzichtelijk.

We leven in een tijd waarin verwacht lijkt te worden dat je stelling neemt.

Voor of tegen. Vriend of vijand. Wij of zij.

Maar wat als je het gewoon even niet weet? Als je twijfelt? Of soms van mening verandert?

Misschien voelt U zich helemaal niet thuis bij muurvaste standpunten. Misschien vindt U het wel vervelend om steeds partij te moeten kiezen en bent U in Uw hart met heel andere dingen bezig dan de kwesties waarover dagelijks zo fel wordt getwist.

Misschien bent u moe van opwinding, argwaan en fanatisme. Moe van de manische meningenmachine. Misschien snakt U stilletjes naar een beetje onderling begrip. Ontspanning. Doodgewone vriendelijkheid. En denkt U: ik ben blijkbaar een buitenbeentje.

Laat me U geruststellen: dat bent U niet. U bent onmisbaar. Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden.

Scherpe debatten over uitgesproken opvattingen of radicale ideeën horen bij een vrije samenleving. Ze zijn nodig en brengen ons verder. Wie houvast zoekt in die opvattingen of ideeën, mag niet worden buitengesloten.

Maar het kenmerk van een vrije samenleving is nu juist dat er óók ruimte is voor nuance. Voor redelijkheid en mildheid. Voor nieuwsgierigheid en onderzoek. Voor ironie en zelfrelativering – altijd het beste medicijn bij een opgekropt gemoed.

En voor vergeving. Een bijna ouderwets begrip, dat in de Bijbel een grote rol speelt. En dat juist in deze tijd onverminderd heilzaam kan zijn.

Wij mensen zijn niet geschapen om elkaar te haten. Een land waarin mensen elkaar een beetje liefdevol tegemoet treden, is een land waarin mensen zich thuis kunnen voelen, ook in tijden van grote onzekerheid.

De apostel Paulus heeft het heel mooi verwoord: “De liefde is geduldig en vol goedheid. Ze kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid.”

Het Kerstfeest is van oudsher het feest van het terugkerende licht na de donkerste periode van het jaar. Bij alle onzekerheid mogen we daarop vertrouwen. Heb geduld. De zon keert terug. Het licht komt terug. ‘Midzomernachtsdroom’ zal weer gespeeld worden. We zullen elkaar weer kunnen ontmoeten en omhelzen.

Ik wens U allen – waar U zich ook bevindt en hoe Uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend Kerstfeest.

De toespraak is hier op YouTube terug te zien.

Kerstdorp WielenpŰlle is tot de mooiste van Nederland uitgeroepen

Het SBS6-programma Hart van Nederland schreef onlangs de verkiezing ‘mooist verlichte kerststraat van Nederland’ uit. Kerstdorp Wielenpôlle in Leeuwarden ontving de meeste stemmen in de finaleronde en legde daarmee beslag op de felbegeerde gouden Hart van Nederland-kerstbal. Dit jaar stonden er zelfs files en kwamen mensen uit alle delen van het land om de kerstversiering in Wielenpôlle te komen bewonderen.

De Wielenpôlle haalde 60 procent (9000) van de 15.500 uitgebrachte publieksstemmen binnen en was derhalve afgetekend winnaar. Meer hierover in de Leeuwarder Courant.

Poolse alcomobilist (39) onwel bij aanhouding in Den Haag

Op de Ellekomstraat in Den Haag hielden agenten Eerste Kerstdag omstreeks 19.20 uur een 39-jarige Poolse man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan die onder invloed van vermoedelijk alcohol/drugs een auto wilde besturen.

Terwijl hij werd aangehouden werd de man onwel, waarop de agenten direct de reanimatie zijn gestart. De man is met spoed door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar opgenomen.

De auto van de Pool was zwaar beschadigd en is weggesleept door een berger van de politie. Meer hierover bij Regio15.

Kritiek op defensieminister Ank Bijleveld na fysiek kerkbezoek in Goor

Er klinkt kritiek op minister Ank Bijleveld van Defensie, omdat zij gisteravond een fysieke kerkdienst heeft bezocht in haar woonplaats Goor. In de Hofkerk zijn met Kerstmis wel vieringen (met max. 30 personen) maar alleen voor mensen echt eenzaam zijn of geen gebruik kunnen maken van het internet om een digitale dienst bij te wonen.

De minister wilde  niet inhoudelijk in gaan op de reden van haar bezoek. Die reden ligt in de privésfeer, zegt een woordvoerster van het Ministerie van Defensie. "Ze was er op persoonlijke uitnodiging van het kerkbestuur. Het is bekend dat haar man werkzaamheden voor de kerk verricht (lid van het pastoraat). Het gaat om een privébezoek, dus niet vanuit haar functie." Meer hierover in Tubantia.

BelgiŽ haalt ontvoerd kind terug uit kamp in SyriŽ

België heeft op eerste kerstdag een negenjarige jongen uit Syrië gerepatrieerd. De moeder had het kind in 2014 tegen de wil van de vader meegenomen naar Syrië, waar ze zich wilde aansluiten bij radicaalislamitische IS-strijders in hun eigen staat (kalifaat).

Op verzoek van zijn moeder is het kind weggehaald uit Roj, een gevangenenkamp aan de Syrisch-Turkse grens. Het kind zat daar vast met zijn moeder, maar zijn moeder was bang dat haar kind na verloop van tijd zou worden opgenomen in een Koerdische strijdgroep, die in dat gebied de baas zijn. Meer hierover in het AD.

Experts boos over uitblijven vitamine D-advies: ‘Waarom eerst meer onderzoek?’

Een grote groep gerenommeerde experts is boos over de afwachtende houding van de overheid over vitamine D. Zij willen dat mensen uit voorzorg vitamine D gaan slikken om extra weerstand te krijgen tegen een besmetting met COVID-19.

Steeds meer studies tonen volgens hen aan dat vitamine D ervoor kan zorgen dat de kans dat je een COVID-19 besmetting oploopt kleiner is en dat als er een besmetting plaatsvindt deze infectie milder verloopt. ‘Alsof het ons niks interesseert dat intussen mensen doodgaan.’ Meer hierover in het AD.

FOK!Kerstprijsvraag: 26 december

The Ultimate Edition is een bundel met daarin alle content van Mortal Kombat 11, Mortal Kombat: Aftermath en Kombat Pack 2. Dat betekent 37 vechters met Mileena, Rain en Rambo als laatste toegevoegd.

Wij mogen een exemplaar weggeven voor Xbox , maar niet zomaar een exemplaar. Het is een speciale editie inclusief een mooie helm! Om deze te winnen moet je wel eerst de vraag beantwoorden. 

Welke redacteur schrijft de meeste berichten/reviews over Mortal Kombat op onze redactie? 


 
Mortal Kombat 11
Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
©FOK.nl e.a.