FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 december 2020

Biatleet Lægreid pakt als eerste een tweede zege

In het Oostenrijkse Hochfilzen is de vierde World Cup van het biatlonseizoen begonnen en tevens alweer de laatste van 2020. Het werd een flink Noors feestje: het land nam de gehele top-4 in beslag.

De winst was er voor Sturla Holm Lægreid, die eerder in het jaar al verrassend de eerste wedstrijd van de winter won en daarmee na zeven wedstrijden de eerste biatleet is die dit seizoen twee zeges te pakken heeft.

Lægreid schoot tien keer raak, net als de één minuut na hem vertrokken Johannes Dale. Die maakte in de slotfase op de ski's nog wel de nodige tijd goed, maar het was niet genoeg om de winst te pakken: Dale, net als Lægreid nu al echt doorgebroken dit seizoen, werd op acht tellen tweede.

De grote man van de laatste jaren, Johannes Thingnes Bø, ging in liggende schietpositie twee keer de mist in en dat kon hij ondanks zijn superieure langlaufsnelheid niet meer corrigeren: op twintig seconden werd hij derde, ruim voor de vierde Noor, Vetle Sjåstad Christiansen.

Snowboarders openen parallelseizoen, Dekker scoort matig

Het World Cup-seizoen voor de alpinesnowboarders is begonnen en de eerste twee wedstrijden zijn al achter de rug: afgelopen weekeinde was het feest in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, donderdag werd gestreden in het eveneens Italiaanse Carezza.

Mannen
In Cortina kreeg het niet aanwezige thuispubliek een mooie strijd voorgeschoteld tussen twee landgenoten: veteraan Roland Fischnaller was met zijn 40 jaar te sterk voor Aaron March in de finale, terwijl de Oostenrijker Benjamin Karl de strijd om plek drie won van Mirko Felicetti. Met verder ook Edwin Coratti en Daniele Bagozza nog in de top-6 was Karl gelijk de enige niet-Italiaan aldaar.

Donderdag in Carezza ging Fischnaller er wat eerder uit, hij moest het in de strijd om plek drie opnemen tegen Zan Kosir en was een maatje te klein voor de Sloveen. Karl ging er dit keer met de winst vandoor en ook hij klopte een 40'er: landgenoot Andreas Prommegger kwam één honderdste tekort in een verder prachtige finale.

Vrouwen
In Cortina was Ester Ledecka oppermachtig: de Tsjechische alpineskiester/snowboardster liet weinig heel van de concurrentie en maakte in de finale gehakt van de Duitse Selina Jörg. De strijd om plek drie werd een Duits onderonsje, waarin Ramona Theresia Hofmeister nét sneller was dan Cheyenne Loch.

Hofmeister haalde in Carezza donderdag haar revanche: bij afwezigheid van Ledecka - die is deze week bij de World Cup alpineskiën - klopte ze de Zwitserse Ladina Jenny in de finale. Jörg pakte dit keer de derde plek, nadat landgenote Loch in de kleine finale onderuit ging.

De Nederlandse dames kwamen er niet aan te pas. Michelle Dekker werd toch wel tegenvallend twee keer 24e, de jonge Kiki Bedier de Prairie werd gediskwalificeerd in Cortina en bleef steken op plek 40 in Carezza.

Van der Poel en Van der Breggen verkozen tot beste wielrenners van het jaar

Mathieu van der Poel is verkozen tot beste Nederlandse wielrenner van het jaar. Het 25-jarige multi-talent won onder meer de Ronde van Vlaanderen. De dubbele wereldkampioene Anna van der Breggen won de prijs bij de vrouwen.

Van der Poel werd in 2020 Nederlands kampioen op de weg, won een rit in de Tirreno-Adriatico en pakte op spectaculaire wijze een rit en het eindklassement in de BinckBank Tour. Zijn belangrijkste zege was echter de klassieker Ronde van Vlaanderen. In februari had hij ook al een derde wereldtitel in het veldrijden aan zijn palmares toegevoegd.

De verkiezing van Van der Breggen tot wielrenster van het jaar was ook geen verrassing. De 30-jarige renster werd in Italië wereldkampioen bij het tijdrijden en op de weg. Verder won ze onder andere de Giro Rosa, Waalse Pijl, Europese titel bij het tijdrijden en de Nederlandse titel op de weg.

In de categorie talent van het jaar was Ceylin del Carmen Alvarado de gelukkige. De 22-jarige Rotterdamse werd in het begin van het jaar Nederlands en wereldkampioene in het veldrijden, recent voegde ze daar ook nog een Europese titel aan toe. Daarnaast maakte ze dit jaar ook succesvolle uitstapjes naar het mountainbiken. Op het WK won ze brons in de categorie onder-23 jaar.

WK darts: Gurney ontsnapt tegen O'Connor, Foulkes klopt De Decker

Op het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace is ook de derde dag volop van start gegaan. In de middagsessie was er even een stunt in de maak, maar Daryl Gurney - als elfde geplaatst - hield stand.

Madars Razma (LAT) - Toru Suzuki (JPN) 3-0
De Let Razma had het niet even makkelijk met Suzuki, die net als zijn opponent bepaald niet de sterren van de hemel stond te spelen. Het was genoeg om de meer ervaren Razma tot drie keer toe naar een vijfde leg te brengen, maar daarin hield Razzmatazz het hoofd koel genoeg om de gezapige partij naar zich toe te trekken.

Madars Razma - Toru Suzuki (Bron: PDC)
Madars Razma - Toru Suzuki (Bron: PDC)

Mike De Decker (BEL) - Edward Foulkes (JPN) 0-3
De Belg De Decker kwam nauwelijks opdagen in het begin en de Amerikaans-Japanse muzikant Foulkes speelde hem van het podium af. Het ging vervolgens wel beter voor de vertegenwoordiger van onze zuiderburen, maar echte kans maakte hij zelden en Foulkes wist het uiteindelijk verrassend eenvoudig zonder setverlies af te maken.

Mike De Decker - Edward Foulkes (Bron: PDC)
Mike De Decker - Edward Foulkes (Bron: PDC)

Ryan Murray (SCO) - Lourence Ilagan (PHI) 3-1
Debutant Murray begon redelijk aardig tegen Ilagan, die na zijn debuut in 2009 alweer voor de vijfde keer van de partij was. Het spetterde allemaal niet van het bord af, maar Murray was net een tikkeltje beter en gooide op de beslissende momenten de legs uit. Ilagan won er slechts één minder dan de Schot, maar Murray maakte het af wanneer het moest en won met 3-1.

Ryan Murray - Lourence Ilagan (Bron: PDC)
Ryan Murray - Lourence Ilagan (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - William O'Connor (IRL) 3-2
Gurney, misschien een outsider voor de titel, opende met twee vrij overtuigende sets, maar via sets van vijf en vier legs trok O'Connor - die Niels Zonneveld het nakijken had gegeven - de stand gelijk. In de beslissende set liet Gurney zich niet kennen en nadat zijn opponent in de eerste en derde leg flinke kansen liet liggen maakte hij een eind aan het duel: 3-2.

Daryl Gurney - William O'Connor (Bron: PDC)
Daryl Gurney - William O'Connor (Bron: PDC)

Random Pics van de Dag #183

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Extreemlinkse groepering in Frankrijk opgepakt na dreiging aanslagen

De Franse politie heeft een groep linkse radicalen opgepakt die bezig waren met het plannen van een aantal aanslagen. Zeven verdachten zijn aangehouden op verdenking van het beramen van terroristische aanslagen met onder andere bommen en vuurwapens.

De leider van de groep zou connecties hebben en maandenlang gevochten hebben voor de Koerden in de oorlog in Syrië. Hij wordt omschreven als een 'anarchist' met een voorliefde voor revolutie en 'guerilla-activiteiten'.

Gerald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, bedankte de politie voor hun attente optreden. De arrestaties vonden plaats in een buitenwijk van Parijs en de stad Nantes en de verdachten zijn allemaal rond de dertig jaar oud.

De politie heeft een vrachtwagen weten te onderscheppen waarin zij grondstoffen voor explosieven, chemicaliën en stallen balletjes vonden. Ook werden vuurwapens, messen en ammunitie in beslag genomen. De politie wist ook nog beschermende kleding, zoals helmen en schilden, veilig te stellen.

Franse conservatieve politici zeiden dat het nieuws een hernieuwde waarschuwing was van de dreiging die uitgaat van radicaal links, en dat de 'milde' houding van de regering linkse extremisten heeft laten opbloeien.

Nederland start op 8 januari 2021 met COVID-19 vaccinaties

Als de Pfizer/Binontech COVID-19 vaccins goed worden gekeurd door het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) zal op 8 januari gestart worden met vaccineren. Als eerste zullen zorgmedewerkers van verpleeghuizen en gehandicaptenzorg gevaccineerd.

Woensdag maakten Denemarken, Frankrijk en Duitsland bekend voor het einde van het jaar hopelijk de eerste inwoners te kunnen vaccineren.

Pfizer meldde donderdag dat, als het vaccin wordt goedgekeurd, Nederland op circa tienduizend doses kan rekenen vóór het einde van dit jaar. De Jonge heeft eerder aangegeven zo'n half miljoen doses voor Nederland te verwachten.

Champions League verhuist volgend seizoen naar RTL7

De Champions League verhuist vanaf het seizoen 2021/22 van SBS6 naar RTL7. De zender heeft een overeenkomst gesloten voor drie seizoenen. De Europa League bewandelt de omgekeerde weg naar SBS6.

“We zijn natuurlijk enorm blij dat we de meest prestigieuze voetbalcompetitie van Europa bij RTL 7 kunnen gaan uitzenden”, aldus Peter van der Vorst, contentdirecteur RTL. “De UEFA Champions League is een fantastische aanvulling op ons bestaande aanbod van entertainment, nieuws en sport. Voetbal verbindt en dat is exact wat we met al onze programma’s voor ogen hebben. Laten we hopen op een spannend toernooi dat voor veel spektakel en enthousiasme gaat zorgen in de Nederlandse huiskamers.”

De Champions League is sinds 2014 te zien bij Veronica en later SBS6. Beide zenders vallen onder Talpa Netwerk. De zenders van John de Mol raken de hoogste Europese voetbalcompetitie dus kwijt maar krijgen wel de rechten van de Europa League.

F1-teambazen verkiezen Hamilton tot beste coureur van het seizoen

De teambazen van de Formule 1-teams hebben bij een verkiezing zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton verkozen tot beste coureur van het seizoen. Max Verstappen eindigde voor de vijfde keer op een rij als tweede.

Elk jaar mogen de teambazen van alle Formule 1-teams anoniem hun beste tien coureurs van het seizoen kiezen. De puntentelling is hetzelfde als bij een F1-race dus 25 punten voor de nummer één, 18 punten voor de nummer twee, 15 punten voor de nummer drie, enzovoort. Enkel Ferrari-teambaas Mattia Binotto onthield zich van stemming.

Gezien de dominantie van Hamilton is zijn uitverkiezing geen verrassing. Sinds 2014 staat de Brit op de eerste plaats. De teambazen zagen in Verstappen opnieuw de een na beste coureur. Het verschil tussen beide is wel kleiner dan vorig jaar: 23 punten vs 15 punten. Ondanks zijn matige seizoen is Ferrari-coueur Charles Leclerc als derde geëindigd.

Uitslag
1. Lewis Hamilton (Mercedes) 171 punten
2. Max Verstappen (Red Bull) 156 punten
3. Charles Leclerc (Ferrari) 132 punten
4. Daniel Ricciardo (Renault) 95 punten
5. Sergio Pérez (Racing Point) 82 punten
6. George Russell (Williams) 75 punten
7. Lando Norris (McLaren) 45 punten
8. Carlos Sainz (McLaren) 37 punten
9. Valtteri Bottas (Mercedes) 27 punten
10. Pierre Gasly (AlphaTauri) 27 punten

Bitcoin is voor het eerst meer dan 22.000 dollar waard

De digitale munteenheid bitcoin heeft zijn opmars doorgezet en is voor het eerst meer dan 22.000 dollar waard. Gisteren brak ‘s werelds bekendste cryptomunt voor het eerst door de grens van 20.000 dollar en daarna bleef deze doorstijgen naar nieuwe recordniveaus. Zo meldt het AD.

De bitcoin en andere digitale valuta worden steeds populairder, ook omdat grotere bedrijven zoals PayPal meer interesse in “cryptocurrency” tonen. Dat voedt de hoop dat de digitale valuta ook voor consumenten interessanter worden. 

Op Schiphol Plaza staat een automaat waarmee eurobankbiljetten tot een bedrag van € 100 per keer kunnen worden omgewisseld in bitcoin. Daarbij wordt het bitcoinadres opgegeven in de vorm van een QR-code die voor de scanner wordt gehouden.

Per 21 mei 2020 houdt De Nederlandsche Bank toezicht op bedrijven waar men geld kan wisselen voor bitcoin of andere cryptovaluta, aanbieders van cryptodiensten vallen per 21 mei onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Verjongingskuur Pantserhouwitser wordt Duits-Nederlands project

Duitsland en Nederland gaan samen het 155mm-geschut Pantserhouwitser 2000NL (PZH2000NL) moderniseren. Duitsland gaat voor beide landen contracten sluiten. Met het project wordt de veroudering van componenten aangepakt. Dit garandeert de inzetbaarheid tot 2040. Vandaag werd de samenwerkingsovereenkomst getekend.

Hiermee krijgen de wapensystemen een nieuwe elektronische architectuur, een nieuw klimaatsysteem en energievoorziening en nieuwe zichtmiddelen voor de chauffeur. Ook wordt de bepantsering verbeterd.

De specificaties stellen beide landen samen op. De aanpassingen zijn nodig omdat steeds meer onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn. Hierdoor komt de inzetbaarheid van de PZH2000 onder druk komt te staan.

Voor Duitsland gaat het om 121 voertuigen en voor Nederland in 1e instantie om 25 voertuigen. Dit laatste aantal kan toenemen.

Voor beide landen wordt een prototype gebouwd dat in 2025 beschikbaar moet zijn voor beproeving. De aanpak van de Nederlandse vloot neemt naar verwachting 2 jaar in beslag en moet in de loop van 2028 zijn afgerond.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Jarenlange gevangenisstraffen voor Marktplaatsoplichters

Vijf mannen zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor grootschalige Markplaatsoplichting. De hoofdverdachte – een 25-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats – is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden en 2 weken.

Ook moet de man een bedrag van 175.000 euro betalen, het bedrag dat hij uit de oplichting heeft verkregen. Hij stond aan het hoofd van de criminele organisatie die mensen heeft opgelicht, identiteitsfraude en computervredebreuk pleegde.

Geraffineerde wijze opgelicht
Aan de hand van advertenties op Marktplaats benaderde de hoofdverdachte zijn slachtoffers. Hij deed zich voor als koper of verkoper en wekte zo het vertrouwen van de slachtoffers. Dat deed hij onder andere door het sturen van foto’s van een identiteitskaart. Ook gebruikte hij op WhatsApp een foto met kinderen. De mensen die hij benaderde kregen zo de indruk dat zij met een betrouwbare koper of verkoper te maken hadden. Vervolgens werden zij op geraffineerde wijze opgelicht. In de meeste gevallen troggelde hij bankcodes van zijn slachtoffers af. Als zij weigerden dreigde hij met het inschakelen van een motorclub. Na ontvangst van de codes kon de hoofdverdachte inloggen op het account van zijn slachtoffers. Op die manier boekte hij (forse) bedragen over naar bankrekeningnummers van katvangers of bestelde hij goederen.

Medeverdachten
Kort na het overschrijven van die bedragen werden die contant opgenomen of werden de bestelde goederen opgehaald, meestal door leden van de criminele organisatie. Drie mannen uit Enschede waren lid van die criminele organisatie en ronselden de katvangers. Twee 27-jarige verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 maanden en 2 weken en de derde – een 23-jarige man – is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 72 dagen voorwaardelijk en een forse werkstraf. Een vierde verdachte, een 25 jarige man uit Haaksbergen, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 weken. Hij heeft een bedrag van 890 euro witgewassen.

Spoor van ellende
De criminele organisatie was strak georganiseerd en had een professionele werkwijze. De hoofdverdachte heeft op grove wijze het vertrouwen geschaad dat de slachtoffers in hem als koper of verkoper hadden. Digitale oplichtingszaken zorgen er bovendien voor dat mensen minder vertrouwen hebben in het elektronisch bankieren. De rechtbank rekent hen dit zwaar aan. Slachtoffers van wie persoonsgegevens bij de oplichtingen zijn misbruikt, zijn door andere aangevers benaderd en onheus bejegend omdat zij ten onrechte werden aangezien voor oplichters. De rekeningen van de vele katvangers werden door de bank geblokkeerd waarna vaak de bankrelatie door de bank werd opgezegd. Kortom, de verdachten, lieten een spoor van ellende achter en ze hadden enkel oog voor eigen gewin.

Schadevergoeding
Naast de (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen moeten de verdachten ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 100.000 euro.

 

Politie zet wilde achtervolging van bestuurder onder invloed van lachgas online

Op 24 oktober heeft de politie met meerdere eenheden een bestuurder moeten achtervolgen wegens gevaarlijk rijgedrag. Er zijn toen beelden gemaakt door de luchtvaartpolitie en deze beelden zijn nu online gezet op het YouTube-kanaal van de Politie Landelijke Eenheid.

In de nacht van 24 oktober omstreeks 03.45 uur kreeg politie Tiel een melding dat er op de A15 richting Tiel een bestuurder achter het stuur lachgas zou gebruiken.  De agenten troffen het voertuig op de A15 aan, op dat moment reed de bestuurder al 200 km/u.

De bestuurder had eerst geen zin om te reageren op het stopteken maar minderde wel vaart en ging vervolgens 60 km/u rijden. Bij afslag Tiel volgde de bestuurder eindelijk de instructies tot stoppen op. De agenten liepen vervolgens naar het voertuig, waarop de bestuurder ineens hard achteruit ging rijden en ramde hierbij het voertuig van een getuige. Daarna gaf de bestuurder ineens veel gas en ging er als een haas vandoor. Dit resulteerde in een hele lange achtervolging door onder andere Zoelen, Lienden, Kesteren, Zetten en opheusden. De bestuurder heeft onderweg  tijdens zijn dollemansrit meerdere keren schade veroorzaakt aan het straatmeubilair.

Na verloop van tijd reed de bestuurder weer de A15 op. De bestuurder werd met behulp van de Politie Landelijke Eenheid op de A15 bij Ochten met een aantal voertuigen ingesloten. De bestuurder is op verdenking van verschillende strafbare feiten, waaronder rijden onder invloed en poging doodslag, aangehouden en door de politie ingesloten op het bureau.

Celstraf geëist tegen bedreiger abortusklinieken

De mailboxen van verschillende abortusklinieken in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen en Den Bosch stroomden dit voorjaar plotseling vol met zeer ernstige bedreigingen. Zo werden er foto’s en video’s van executies vergelijkbaar met die van terreurgroep IS gestuurd en werd medewerkers van de klinieken gedreigd hen hetzelfde aan te doen. Tegen de 37-jarige verdachte van deze bedreigingen uit Capelle aan den IJssel is vandaag een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan vijf voorwaardelijk geëist voor bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Angst
De medewerkers die de mails onder ogen kregen schrokken enorm toen ze de bijlagen openden. Huiveringwekkende video's en foto’s van onder andere executies kwamen in beeld. Ze hadden geen idee waar de bedreigingen vandaan kwamen. Was het een boze partner van een cliënt? Of was het een complete groepering die achter de bedreigingen zat? Een aantal medewerkers was door de mailtjes zo geschrokken dat ze amper nog naar hun werk durfden. Een aantal klinieken schroefde de beveiliging fors omhoog.

Vernielingen
De bedreigingen kwamen niet alleen per mail binnen bij de verschillende abortusklinieken. Er werden onder andere ook leuzen gekalkt op de gevel van een kliniek in Arnhem. In Rotterdam werd een steen tegen de glazen voordeur gegooid. Op camerabeelden zijn die vernielingen vastgelegd en samen met andere sporen die veiliggesteld werden, kwam de verdachte in beeld.

“Verdachte heeft in het huidige tijdsgewricht waarin onder de bevolking grote onrust en angst heerst over mogelijke terroristische acties, zoals het afslachten van mensen door het doorsnijden van kelen, meermalen medewerkers van abortusklinieken in Nederland bestookt met zijn e-mails met zeer beangstigende inhoud”, aldus de officier van justitie. “Dit heeft hij voor zich zelf gerechtvaardigd door zijn acties gelijk te stellen aan het demonstreren tegen abortus. Hij geeft daarmee blijk van een totaal gebrek aan respect voor de gemoedsrust van anderen. De medewerkers van de abortusklinieken hebben maanden, in elk geval tot aan de aanhouding van verdachte, in angst geleefd en zich afgevraagd of ze nog wel veilig naar hun werk konden. Een celstraf is op zijn plaats.”

De rechtbank doet op 14 januari uitspraak.

COVID-19: 12.844 nieuwe besmettingen en 77 doden, totaal 652.525 en 10.321

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 12.844 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 652.525 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Door een eerdere ICT-storing bij de GGD zijn op maandag en dinsdag niet alle meldingen ontvangen. De achterstanden komen erbij op woensdag, donderdag en vrijdag. Daardoor vallen de dagcijfers op deze dagen hoger uit dan werkelijk.

Van de gemelde patiënten zijn er 221 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1467 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 38 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 536 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 77 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.321 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Experimentele heropening van nachtclubs met COVID-19- sneltests?

Eigenaren van nachtclubs in Amsterdam Amsterdam hopen eind januari van start te kunnen gaan met een experimentele heropening van clubs. Als je bij de deur kan aantonen dat je negatief bent getest, mag je de club betreden. Bij een van de sneltestlocaties in de stad kan de test worden afgenomen, waarna het resultaat via een waterdichte app wordt gekoppeld aan je DigiD. Zo meldt AT5.

Het plan is om het experiment uit te voeren bij vier clubs. De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft dit ontwikkeld samen met het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC).

Het protocol van het plan is ingediend bij de gemeente en wordt een dezer dagen op het gemeentehuis besproken.

Volgens Pim Evers, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft het plan kans van slagen. 'Op het gemeentehuis realiseert men zich ook dat jongeren het niet meer volhouden en dat we ze uitzicht moeten bieden op iets leuks, dus ik verwacht dat er op een positieve manier naar ons protocol zal worden gekeken.'

Sneltest
De sneltest kan worden gedaan bij een GGD, testlocatie ergens middenin de stad of bij een van de testlocaties die de horeca zelf inrichten. De precieze invulling hiervan moet binnenkort duidelijk worden. Vervolgens wordt de uitslag van de test gekoppeld aan je DigiD en zichtbaar in een app, legt Evers uit. Dit gebeurt op een anonieme manier, zodat bij het controleren aan de deur geen naam- of persoonsgegevens te hoeven worden verstrekt.

Als je een negatief testresultaat bij de deur kunt laten zien, mag je na de gebruikelijke triage de club binnen. Voor alle zekerheid wordt van alle gasten ook de temperatuur opgemeten. 'Bijkomend voordeel is dat jongeren getest worden die zich normaal niet laten testen', zegt Evers.

En als iemand een positieve uitslag op zijn sneltest krijgt, wordt natuurlijk onmiddellijk actie ondernomen, verzekert hij.

Voor een onveilige situatie hoeven mensen zich geen zorgen te maken, zegt Pieter de Kroon van het OAC. 'Dat willen wij absoluut niet. Daarom beginnen we met een klein aantal heel verschillende clubs en monitoren we de mensen die aan het dansexperiment hebben meegedaan.'

Op die manier willen de clubeigenaren controleren of de nieuwe aanpak werkt en breder kan worden ingezet. 'Om als stad aan de wereld te laten zien dat we vooruitstrevend kunnen zijn. Dat past bij Amsterdam', zegt de Kroon.

Het plan is ingediend en wordt bestudeerd. Of het ervan gaat komen, moet in de loop van december blijken.

Vechten op planeten in Elite Dangerous: Odyssey

Frontier Developments heeft vandaag "The Sphere of Combat" onthuld, het derde dagboekin de serie Elite Dangerous: Odyssey Developer Diaries.

Het videodagboek laat de gevechten op planeten zien, nu er grondgevechten zijn in Elite Dangerous: Odyssey. We zien hoe commandanten een brede selectie wapens kunnen gebruiken om het op te nemen tegen tegenstanders. Deze nieuwe wapens variëren van aanvalsgeweren, jachtgeweren en SMG's tot zwaardere wapens tegen ruimtevaartuigen, die elk thermische, kinetische of explosieve damage aanrichten en hun eigen voordelen bieden.

Elite Dangerous: Odyssey wordt begin 2021 uitgebracht op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

COVID-19 -vaccinvragen? Diederik Jekel geeft uitleg in eenvoudiger taal

Op twitter kwam onderstaand draadje van Diederik Jekel tegen, waarin hij aan de hand van wat simpele voorbeelden probeert uit te leggen legt waar het COVID-19 vaccin uit bestaat en hoe dit vaccin zijn werk doet in het menselijk lichaam.   

Skicrossers Smith en Andersson snellen naar winst in Arosa

In het Zwitserse skioord Arosa is woensdagavond de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen gehouden voor de skicrossers. Dat leverde dit keer geen nieuwe winnaars op, maar er werd wel weer fraai gestreden.

Vrouwen
De winnares van een dag eerder, de Zweedse Alexandra Edebo, ging er in de halve finales uit. In de finale ging het tussen de Zwitserse favoriete Fanny Smith en haar landgenote Talina Gantenbein, de Canadese Marielle Thompson en Alizée Baron uit Frankrijk. Smith pakte bij de start de leiding en met grote overmacht pakte ze de winst, voor Thompson, Gantenbein - die haar eerste podiumplek pakte - en Baron, die zo voor de tweede dag op rij net niet op het podium stond.

Mannen
David Mobärg won een dag eerder voor het eerst en ook nu stond de Zweed in de finale, waarin hij concurrentie kreeg van regerend World Cup-kampioen Kevin Drury uit Canada, de Zwitser Ryan Regez en Mobärg's landgenoot Viktor Andersson. De leiding ging bij de start naar Andersson, vooral achter hem werd hard geknokt. De Zweed pakte de tweede overwinning uit zijn carrière, nadat hij drie jaar geleden ook al won in Arosa. Regez hield Drury van zich af en werd tweede, Mobärg viel nu buiten het podium.

Filmpje bedreiging medewerker Aldi (mondkapjes verzoek) was in scene gezet

De politie heeft onderzoek gedaan naar aanleiding van een filmpje waarop te zien is dat een man uit Oldenzaal een minderjarige supermarktmedewerker van een Aldi in Groningen bedreigt. Hij zou de jongen klappen willen geven tot toen hij geweigerd werd omdat de man geen mondkapje droeg. Meer hierover in het DvhN.

De politie stelt dat het filmpje in scène is gezet. De medewerker zou wel "overrompeld" zijn door de situatie.

Update 17 december 12.45 uur: De 41-jarige man uit Oldenzaal die ophef veroorzaakte doordat hij een filmpje maakte van een minderjarige medewerker van de Aldi, mag die supermarkt niet meer in. De man heeft een winkelverbod gekregen.  Amateurvlogger Alex M. is gisteren overstelpt met negatieve reacties over zijn filmpje. 'De Aldi heeft ook aangifte tegen mij gedaan, omdat ik een medewerker bedreigd zou hebben. Onzin, we hebben het filmpje zelfs twee keer overgedaan.' Een woordvoerder van de Aldi ontkent dat de jongen op de hoogte was van de video en betreurt de ontstane ophef.

Het in scene gezette filmpje:

Kin'emon, Okiku en Kozuki Oden zijn beschikbaar in One Piece: Pirate Warriors 4

One Piece: Pirate Warriors 4 heeft drie Wano-personages erbij gekregen. Kin'emon, Okiku en Kozuki Oden zijn toegevoegd door middel van de DLC 'The Land of Wano Pack'. Deze drie Samoerais uit het land Wano beheersen het zwaard elk met hun eigen technieken zoals je kunt zien in deze nieuwe trailer.

Kin'emon steekt vijanden in brand met zijn Foxfire-stijl. Okiku is extreem snel en wendbaar en snijdt haar tegenstanders in wervelende, ijskoude zwaardaanvallen. En dan is er de legendarische Kozuki Oden, ooit commandant van de beroemde Whitebeard Pirates. Hij verslaat hordes vijanden met twee zwaarden.

Kin'emon, Okiku en Kozuki Oden zijn de drie karakters die het The Land of Wano Character Pack bevat. Alle Character Packs zijn inbegrepen in de Character Pass of kunnen afzonderlijk worden gekocht.

One Piece: Pirate Warriors 4 is beschikbaar op PlayStation4, Xbox One, Switch en pc.

Vijf Assassin's Creed-games nu verkrijgbaar voor Stadia

Assassin’s Creed Origins, Assassin’s Creed Syndicate en Assassin’s Creed Unity zijn vanaf vandaag verkrijgbaar voor Stadia.

Deze drie games treden hiermee in de voetsporen van Assassin’s Creed Valhalla en Assassin’s Creed Odyssey, die beide reeds beschikbaar zijn voor Stadia. De games zijn los verkrijgbaar of als onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice, zodra deze beschikbaar is voor Stadia.

Assassin's Creed Origins speelt zich af in het Oude Egypte. Spelers worden uitgenodigd om de geheimen achter de Grote Piramiden, vergeten mythes en de laatste farao’s te ontdekken. Ook ontrafelen zij het verhaal achter het ontstaan van de broederschap van Assassins.

Assassin’s Creed Syndicate vindt plaats in het Londen van 1868, ten tijde van de industriële revolutie, een tijd waarin geld de macht begint te grijpen. Spelers kruipen in de rol van Jacob Frye en zijn tweelingzus Evie, in een avontuur waarin zij het met de hulp van de onderwereld opnemen tegen een corrupte macht die Londen in een wurggreep houdt.

Assassin’s Creed Unity gooit spelers in het Parijs van 1789 tijdens de Franse revolutie, een tijd waarin de stad verandert in een plaats van terreur en chaos. Terwijl het land zichzelf verscheurt, onthullen spelers in de rol van Arno de ware krachten achter de revolutie, in een strijd om het lot van Frankrijk.

Animal Rights richt in Kerstboodschap pijlen op kalkoenhouderij

Animal Rights roept de consument op om dit jaar de Kerstkalkoen van tafel te laten. “Het is de tijd van het jaar dat mensen elkaar “prettige feestdagen” toewensen, maar voor de dieren in de vee-industrie is het echter zelden een prettige dag en is het nooit feest,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. ”Er wordt gesproken over “vrede op aarde” en toch bestaat voor velen het ‘feestmaal’ deze dagen uit een ‘product’ van ultiem geweld tegen andere levende, voelende wezens, zoals een dode kalkoen. De feestdagen zijn een tijd van bezinning en Animal Rights draagt hieraan graag een steentje bij.”

Troosteloos leven
Animal Rights brengt het troosteloze leven in beeld dat kalkoenen leiden vanaf het moment dat ze uit het ei kruipen totdat ze naar de slacht gaan. De undercover beelden zijn de afgelopen jaren gemaakt in diverse provincies. Kijk naar de geestdodende schuren, de verfomfaaide veren, de afgekapte snavels, ook bij de zogenaamde Beter Leven kalkoenen. Luister naar de eentonig zoemende ventilatie. Ook de ‘1-ster’ kalkoenen komen nooit echt buiten, alleen in een overdekte uitloop.

Afgebrande snavel
De snavel-uiteinden van kalkoenen worden met een laser afgebrand, anders pikken de dieren elkaar tot bloedens toe uit frustratie en stress. Bij vleeskuikens en leghennen is dit reeds lang verboden, maar in de kalkoenenhouderij wordt het dier nog altijd aangepast aan het houderijsysteem, omdat het houderijsysteem niet voldoet aan de natuurlijke behoeften van de kalkoen.

Geen traditie, maar commercie
Het eten van kalkoen wordt door de commercie als Kersttraditie gepresenteerd. Ook al namen Spaanse bezetters al vanaf 1511 kalkoenen uit de ‘Nieuwe Wereld’ mee naar Europa, de fokkerij in Nederland bestaat pas sinds de jaren 60 van de vorige eeuw.

In 2020 hielden volgens de voorlopige cijfers van het CBS 31 bedrijven 585.134 kalkoenen. Rond de millenniumwisseling waren dat er nog 121 met ruim anderhalf miljoen kalkoenen.

Vogelgriep
De vogelgriepepidemie in 2003 speelde daar een belangrijke rol in. Kakoenen zijn extreem gevoelig voor vogelgriep en de afgelopen maanden zijn er her en der in Europa al honderduizenden kalkoenen ‘geruimd’. Kalkoenen hebben in zwartekoppenziekte (blackhead) ook nog een ‘eigen’ hoogst besmettelijke dodelijke aandoening.

Antibiotica
Ook de genetische selectie op snelle groei en een hoog gewicht aan spiermassa leidt tot welzijns- en gezondheidsproblemen met als gevolg een hoog antibioticagebruik in deze industrie. Door resistentie vormt dat weer een gevaar voor de volksgezondheid.

Ondanks alle pogingen daalt het antibioticagebruik in de kalkoenindustrie al jaren niet meer en is ook het gebruik van voor de mens essentiële derdekeus-middelen erg hoog.

Doorgefokte plofkalkoen
Kalkoenen zijn zo doorgefokt dat bevruchting van de moederdieren via kunstmatige inseminatie plaats moet vinden. Vanwege het verschil in groeisnelheid en slachtleeftijd groeien de kalkoenhanen en -hennen gescheiden op. Het slachtgewicht voor hanen ligt tussen de 15 en 20 kilo na 18 tot 21 weken, voor hennen op 9 tot 10 kilo na 15 tot 16 weken.

Dat deze dieren ouder worden dan plofkippen wil niet zeggen dat ze als volwassenen naar de slacht gaan. Een kalkoen is pas na ongeveer 30 weken geslachtsrijp en ook de kerstkalkoenen zijn dus nog kinderen als ze op het bord belanden: De plofkalkoen.

Brand en vervuiling
Kalkoenen lijden ook onder andere excessen van de vee-industrie. In maart kwamen nog 8000 kalkoenkuikens om toen het zaagsel op de vloer van hun stal in Biddinghuizen vlam vatte.

Nederland kent geen kalkoenenslachthuis meer, dus alle in Nederland gehouden dieren moeten op stressvol transport naar Duitsland of België. In België bestaat er nog één gespecialiseerd kalkoenenslachthuis; ook hier moeten de dieren dus vaak van ver komen.

Recent leerden we ook dat één boer uit Ermelo met 24.000 kalkoenen jaarlijks verantwoordelijk is voor meer stikstofneerslag dan de landelijke snelheidsverlaging tot 100 kilometer per uur bespaard. De grootste Nederlands kalkoenfokker heeft 60.000 dieren en zit in de Peel.

Bezint…
“Om alle bovengenoemde redenen is het fokken en consumeren van kalkoen immoreel,” zegt Vermeulen. “We vragen dus om bezinning. Weet WIE je eet! Animal Rights roept op om medeleven met de aller kwetsbaarsten in de maatschappij te tonen: de dieren. Laat de Kerstkalkoen van tafel. Kies voor een plantaardig dieet. Prettige Feestdagen!

NVWA greep niet in bij dierenleed tijdens hittegolf

De NVWA greep tijdens de hittegolf deze zomer niet in na drie meldingen van Wakker Dier over acuut hitteleed. Koeien en schapen stonden de hele dag in de brandende zon, bij temperaturen tot 36 graden Celsius. De dieren hadden geen toegang tot schaduw. Maar de inspectie ging pas drie dagen later kijken, zo blijkt uit de reactie van de NVWA op het handhavingsverzoek van Wakker Dier. Omdat de temperatuur inmiddels was gezakt, werd geen overtreding geconstateerd. Wakker Dier onderneemt juridische stappen.

Meldingen
Op 11 augustus maakte Wakker Dier driemaal melding van hittestress en vroeg de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) middels een handhavingsverzoek om onmiddellijk op te treden. Pas drie dagen later bezocht een inspecteur de locaties en stelde vast dat schaduw inderdaad ontbrak. Omdat de temperatuur inmiddels was gedaald tot 23 graden, constateerde men geen overtreding. Er volgde dus ook geen waarschuwing of boete voor de eigenaar van de dieren.

Hittestress
Hittestress treedt op als dieren hun warmte niet kwijt kunnen. De dieren gaan trillen, kwijlen en extreem hijgen. De gevolgen lopen op van ongemak, tot gezondheidsklachten, ernstig leed en zelfs sterfte. “Onze beelden tonen dieren in nood, maar de NVWA ging pas na drie dagen kijken. Schandalig.” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Beschutting verplicht
Beschutting voor dieren bij extreem weer is bij wet verplicht. De NVWA vermeldt op haar website ‘regels bij extreme temperaturen voor houders van dieren’. Zo moet er bij hoge temperatuur beschutting zijn tegen felle zon. Maar in de praktijk worden deze regels vaak niet nageleefd en door de NVWA niet gecontroleerd. In de zomer van 2020 kreeg de NVWA bijna vierhonderd hittemeldingen, maar ze greep slechts elfmaal in.

Bezwaar
In november liet de NVWA aan Wakker Dier weten dat de handhavingsverzoeken waren afgewezen. Uit de reactie van de autoriteit bleek dat men drie dagen na de melding was gaan kijken. De stichting laat het er niet bij zitten en tekent formeel bezwaar aan tegen deze laakbare handelwijze. “Het was met 36 graden de warmste 11 augustus ooit. Dat de temperatuur drie dagen later was gedaald, verandert niets aan de begane overtredingen,” zegt Hilhorst.

Meer inspecties
Wakker Dier roept al geruime tijd op tot een Nationaal Hitteplan voor Dieren met onder andere meer inspecties bij tropische dagen. “De NVWA – de instantie die het dierenwelzijn van boerderijdieren zou moeten waarborgen – is jarenlang uitgehold, met als gevolg te weinig budget en onvoldoende menskracht om bijvoorbeeld te inspecteren tijdens een hittegolf,” zegt Hilhorst.

Vrouwen Ajax en PSV kansloos in Champions League

Voor de vrouwen van Ajax en PSV zit de Champions League er weer op. In de eerste knockoutronde moesten beide clubs een forse achterstand goedmaken na de verloren thuiswedstrijden, maar dat zat er niet in.

PSV verloor op De Herdgang vorige week met 1-4 van FC Barcelona en in het Estadi Johan Cruyff zat een ommekeer er niet in. Caroline Graham Hansen opende na vier minuten de score al, Lieke Martens tekende kort voor rust voor 2-0 en beide dames legden er in het half uur na rust nog één in. Net als in Eindhoven redde Joëlle Smits in de slotminuten de Brabantse eer nog een beetje, maar het bleef bij 4-1.

Ajax ging op De Toekomst vorige week met 1-3 onderuit tegen Bayern München en in Zuid-Duitsland opende Nederlands international Lineth Beerensteyn in minuut één de score al. Lea Schüller verdubbelde die kort na rust en Sydney Lohmann legde in de 69e minuut vanaf elf meter aan voor de 3-0 eindstand.

FOK! Wat een weer: regen en iets zon

Het is bewolkt en het regent. In de loop van de ochtend klaart het van het westen uit op, waarna zon en stapelwolken elkaar afwisselen. Lokaal kan er nog wel een bui voorkomen. Vanavond is het overal droog. De maximumtemperatuur bedraagt ca. 10°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, soms krachtig.

In de nacht naar vrijdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en blijft het droog. De minima lopen uiteen van 7°C aan de kust tot lokaal 3°C in het oosten. De wind draait naar zuid en blijft matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Vrijdagochtend lossen de nevel en lage bewolking op en zijn er flinke zonnige perioden. In de middag trekt er in het westen en noordwesten geleidelijk meer bewolking binnen. In de avond trekt er van het zuiden uit bewolking het land binnen. Het blijft wel overal droog. De maxima liggen opnieuw rond 10°C. De zuidenwind is matig boven land en vrij krachtig in de kustgebieden, in de ochtend in het noordwestelijk kustgebied nog enige tijd krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Prachtig mooi in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Prachtig mooi weertje in Zeeland. (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

China: Ruimtesonde met maanstenen weer veilig terug op aarde

Na ruim veertig jaar zijn er weer maanstenen naar de aarde gebracht, ditmaal door een Chinese ruimtesonde. Na haar succesvolle missie landde ze in Binnen-Mongolië in het Noorden van China. 

De Chang'e 5 maansonde landde met behulp van een parachute in de met sneeuw bedekte steppe van Binnen-Mongolië in het noorden van China, meldde Chinese staatsmedia. De capsule werd teruggevonden in ruig terrein en zou in goede staat zijn. Het is de eerste keer in 44 jaar dat er gesteentemonsters vanaf de maan naar de aarde worden teruggebracht.

Volgende doel: Maanlanding
China is na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie het derde land dat in een dergelijke missie is geslaagd. De Chang'e 5, genoemd naar de Chinese maangodin, vertrok in november en landde op 1 december op de maan. De missie met ingewikkelde manoeuvres was een van de moeilijkste in de ruimtegeschiedenis van China en wordt ook beschouwd als een voorbereiding op een geplande bemande Chinese maanlanding.

Wetenschappers zijn opgewonden
Onderzoekers kijken reikhalzend uit naar de maanstenen die de Chang'e 5 heeft meegebracht. Er wordt gezegd dat de meegebrachte maanstenen een paar miljard jaar jonger zijn dan de rotsmonsters die de Amerikanen en de Sovjets in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw verzamelden op de maan. Onderzoekers hopen nieuwe kennis op te doen over de geschiedenis van de maan en andere hemellichamen in het zonnestelsel. De Chinese maanmissie heeft ook een politieke betekenis voor de Volksrepubliek China. De Global Times meldt dat een aantal maanstenen naar de provincie Hunan zullen worden gebracht als eerbetoon aan Mao Zedong.

Welkom in onze wijk, maar tief op met je kerstverlichting!

Een inwoonster van Hoogeveen ontving gistermiddag wel een bijzondere brief op haar deurmat. Een anonieme buurtbewoner heette haar van harte welkom in de wijk maar kreeg gelijk een bak met zure opmerkingen over haar kerstlichtjes waarmee ze haar huis aan de buitenkant had versierd.

Het briefje luidde als volgt :

'Geachte bewoners;

Uiteraard bent U van harte welkom als nieuwe bewoners in onze wijk. Maar met o.a. uw extreme/kermisachtige en asociaal ogende bonte "Kerstversiering" in uw voortuin/raam hebt U ons als uw mede wijk bewoners op een zeer onaangename wijze verrast, aangezien die versiering en dan nog wel op zo'n in het oog springende locatie "kerstonterend" is en onder geen enkele wijze past in onze respectabele wijk. Hierdoor verzoeken wij U heel vriendelijk om alsjeblieft die extreme en verloederende glitterverlichting te verwijderen en eventueel te vervangen door een rustige en bij een "kerst" passende "kerstverlichting".

Alvast onze hartelijke dank.
Hoogachtend
Uw mede wijkbewoners'


Opvallend genoeg weten de naaste buurtbewoners niets van de brief af. Wie de brief wel heeft geschreven is een raadsel voor de inwoonster van Hoogeveen.

Man overleden bij schietincident Vlaardingen, politie schiet verdachte neer

Bij een schietincident op de Patrimoniumdwarsstraat in Vlaardingen viel woensdag 16 december een dodelijk slachtoffer te betreuren.

Omstreeks 20.15 uur kreeg de politiemeldkamer meerdere telefoontjes van bewoners uit de Patrimoniumdwarsstraat in Vlaardingen die melding maakten van een incident waarbij een man gewond was geraakt. Agenten die snel ter plaatse waren, troffen op straat een man aan. De man bleek een schotwond te hebben. Ondanks dat direct gestart werd met de reanimatie overleed het slachtoffer ter plaatse.

Politie schiet man neer
In de directe omgeving van het slachtoffer zagen agenten een man staan. Hij voldeed aan het signalement dat getuigen kort daarvoor aan agenten hadden verstrekt. In de daarop volgende aanhouding werd een waarschuwingsschot gelost, waarna ook gericht werd geschoten. De man werd hierbij geraakt en vervolgens aangehouden. De agenten verleenden direct eerste hulp, waarna hij werd vervoerd naar het ziekenhuis.

Start groot onderzoek
Medewerkers van de Forensische Opsporing startte met een groot onderzoek. De straat werd daarbij voor publiek en omwonenden afgesloten. De identiteit van de overleden man en de neergeschoten verdachte is nog niet bekend. De politie start een groot onderzoek naar het incident waarbij een man om het leven kwam. Zoals gebruikelijk stelt de Rijksrecherche een onderzoek in naar het vuurwapengebruik door de politie.


Jongeren Urk moeten taakstraffen uitvoeren en schade vergoeden

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tijdens een OM-hoorzitting een strafbeschikking en een transactie opgelegd aan twee jongeren uit Urk, waarvan een minderjarige. Zij moesten zich in Utrecht verantwoorden voor hun betrokkenheid bij ongeregeldheden rondom het gemeentehuis in Urk op 15 februari dit jaar. De twee jongeren, destijds zeventien en achttien jaar oud, moeten taakstraffen uitvoeren van 32 en 120 uur. Ook moeten zij beide vijfhonderd euro aan door hen veroorzaakte schade vergoeden.

In de avond van zaterdag 15 februari richtte een groep jongeren aanzienlijke schade aan bij het gemeentehuis van Urk en in de directe omgeving ervan. Zo werden er onder meer ruiten ingegooid, plantenbakken leeg getrokken en werd er een bushokje vernield. Tijdens de ongeregeldheden werd met vuurwerk gegooid en met alarmpistolen in de lucht geschoten. 

Uitgebreid politieonderzoek leidde tot de identificatie van zes verdachten. Tijdens zoekingen vond de politie onder meer een luchtdrukgeweer, twee alarmpistolen, een jachtgeweer met afgezaagde loop en een boksbeugel. De twee verdachten die vandaag op de hoorzitting verschenen, werden verdacht van openlijk geweld en verboden wapenbezit. Een derde verdachte zal op een later moment op een hoorzitting moeten verschijnen. Drie verdachten die vandaag niet op kwamen dagen, zullen nu een dagvaarding ontvangen om voor de strafrechter te verschijnen.

Tijdens de hoorzitting bekenden de verschillende verdachten de strafbare feiten gepleegd te hebben. Uit onderzoek blijkt dat onvrede over het sluiten van een aantal ‘keten’ door de gemeente aanleiding was voor de ongeregeldheden. Tijdens het gesprek is duidelijk gemaakt dat het onacceptabel is dat onvrede onder een kleine groep leidt tot aanzienlijke schade voor de hele gemeenschap. Daarom maakt de schadevergoeding aan de gemeente Urk onlosmakelijk deel uit van de afdoening. Beide jongeren hebben zich bereid getoond de schadevergoeding te betalen.

Het Openbaar Ministerie zal in de toekomst, meer nog dan nu, de door vernielingen en geweld veroorzaakte schade verhalen op de daders, zo nodig door beslag op hun bezittingen of inkomen.

 

FOK!Kerstprijsvraag: 17 december

Final Fantasy VIII is een remake/port van het originele spel wat ooit uitkwam voor PlayStation. Het is oorlog. De Republiek Galbadia mobiliseert onder leiding van de tovenares Edea zijn indrukwekkende legers tegen de andere landen van de wereld. Squall en andere leden van SeeD, een elite groep huurlingen, werken samen met de verzetsstrijder Rinoa om te strijden tegen de tirannieke overheersing door Galbadia en om te voorkomen dat Edea haar uiteindelijke doel bereikt.

Vandaag mogen wij een exemplaar van Final Fantasy VIII weggeven voor PlayStation 4. Daarvoor moet je wel even de volgende vraag beantwoorden.

In welke jaar verscheen het origineel voor PlayStation 1?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.