Biden wordt de nieuwe Amerikaanse president

Het is een tikkeltje oud nieuws, want sinds begin november is er al geen enkele serieuze twijfel meer over, maar Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika.

Maandag heeft het kiescollege haar stemmen uitgebracht en dat leverde de uitslag op zoals die ook had moeten zijn naar aanleiding van de verkiezingsuitslag van 3 november: 306 kiezers voor Biden, 232 voor Trump, waar er 270 nodig zijn om het presidentschap te winnen.

Alle staten - en Washington DC - hebben een op basis van het inwonersaantal vastgesteld aantal kiezers, die in de maanden voor de verkiezingen per staat en per partij gekozen worden om ná de verkiezingen de officiële stemmen namens hun staat uit te brengen.

Maandag was het zover en kwamen de kiezers in hun staten bijeen om de definitieve stemmen uit te brengen. Niemand week af van de wens van de kiezer, wat vier jaar geleden wel een paar keer gebeurde zonder verdere invloed op de uitslag, en dus is Biden's verwachte presidentschap weer wat dichterbij.

Biden kwam na afloop van het stemmen door het kiescollege nog met een toespraak, waarin hij president Donald Trump oproep om eindelijk zijn nederlaag respectvol te erkennen - de president probeert nog altijd wanhopig met allerlei rechtszaakjes iets uit te halen, maar heeft geen schijn van kans.

Een poging van de staat Texas om bij het Hooggerechtshof meer dan twintig miljoen onwelgevallige stemmen simpelweg uit de boeken te schrappen - de uitslagen in Pennsylvania, Georgia, Wisconsin en Michigan moesten maar geschrapt worden - werd van tafel geveegd en daarmee leek het ook wel klaar te zijn voor Trump.

Het is nog niet helemaal afgerond, de VS zou de VS niet zijn als er nog de nodige ouderwetse formaliteiten liggen te wachten. Op 6 januari gaat het Congres de stemmen van kiescollege nog tellen en certificeren, maar eerst moeten de stemmen fysiek naar Washington gestuurd worden.
Tot slot volgt op 20 januari de beëdiging van Biden en zijn vicepresident, Kamala Harris.