FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 december 2020

COVID-19: ‘Geen versoepelingen richting kerst door hoge besmettingscijfers'

Ook tijdens de komende kerstdagen zal Nederland zich aan strenge coronamaatregelen moeten houden. Het aantal besmettingen is domweg te hoog om komende dinsdag grote versoepelingen aan te kondigen, zo valt te beluisteren in regeringskringen. Misschien mogen mensen tijdens de kerst iets meer mensen ontvangen dan het maximum van drie gasten per dag wat nu is toegestaan. Dit moet nog nader worden besproken. Zo meldt het AD.

Aanstaande dinsdag is er weer een persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge over de stand van zaken rondom- en de aanpak van de COVID-19 besmettingen in ons land.

Mexico: Het dodelijkste land ter wereld voor journalisten

Sinds 2000 zijn in Mexico meer dan 100 journalisten vermoord. Maar de echte moordenaars worden bijna nooit veroordeeld. In één geval hebben journalisten er nu echter voor gezorgd dat het onderzoek naar de moord werd hervat, zoals gerapporteerd door Duitse media (NDR en WDR).

Op 28 april 2012 werd Regina Martínez dood aangetroffen in haar badkamer in de Mexicaanse staat Veracruz , in elkaar geslagen en daarna gewurgd. Een uit de hand gelopen overval, volgens de politie. Haar waardevolle bezittingen lagen er echter nog, haar computer en de geluidsopnamen van haar laatste interviews waren verdwenen.

Na een paar maanden wordt de drugsverslaafde Jorge Silva het doelwit van de lokale politie. Na marteling door de politie, met elektrische schokken, bekent hij om later zijn bekentenis weer in te trekken. Desondanks wordt hij schuldig bevonden aan de moord en veroordeeld tot meer dan 38 jaar gevangenisstraf. Tot op de dag van vandaag heeft hij tegen zijn veroordeling geprotesteerd.

'Het rechtssysteem was een puinhoop'
Zelfs de officier van justitie Laura Borbolla, die onderzoek deed voor het Mexicaanse federale parket, gelooft niet in Silva's schuld: 'Het gerechtelijk apparaat in Veracruz was een puinhoop', zegt ze. Toen ze vanuit de hoofdstad op de plaats delict aankwam, waren de sporen daar al vernietigd.

Martínez, een verslaggeefster van het tijdschrift Proceso, was 48 jaar oud. Haar moord schokte Mexico, mensen gingen de straat op en er werd gedemonstreerd tegen de regering. Haar dood was echter ook het begin van een ongekende golf van geweld. In de staat Veracruz, waar Martínez woonde, zijn sindsdien twintig journalisten vermoord. In het hele land heeft het Comité ter bescherming van journalisten sinds 2000 zo'n 119 moorden geregistreerd. Gezien deze cijfers wordt Mexico voor journalisten als het dodelijkste land ter wereld beschouwd.

"Forbidden Stories" zetten het onderzoek voort
Daarom zijn, acht jaar na de moord op Regina Martínez, 60 journalisten van de organisatie "Forbidden Stories" het onderzoek naar haar moord herstart. De organisatie bestaat uit 25 mediabedrijven uit 18 landen. Het doel is om erachter te komen waarom het geweld in Mexico nog steeds zo floreert. 

Het gezamenlijke onderzoek wordt onder de naam #CartelProject uitgevoerd, dit omdat Martínez in Veracruz werkte, de staat die wordt beschouwd als een van de belangrijkste centra van de drugskartels in Mexico. Haar onderzoek leidde naar connecties van de gouverneurs van Veracruz met deze drugskartels.

Het nieuwe onderzoek naar haar dood moet beginnen in de schimmige wereld tussen politiek en drugskartels. Er zijn veel geruchten, speculaties en soms duidelijk bewijs naar betrokkenheid van mensen uit de politiek. Maar naar aanleiding hiervan zijn er maar zelden strafrechtelijke procedures en onderzoeken opgestart.

Duizenden vermiste mensen begraven in massagraven
Voor haar laatste onderzoek, zocht ze naar vermiste Mexicanen in openbare gemeenschappelijke graven. De interviews die ze ervoor heeft afgenomen, zijn gestolen nadat ze was vermoord.

Mensen die geen geld hebben voor een eigen graf, worden in dergelijke graven begraven. Martínez telde de lichamen in deze graven en vergeleek deze cijfers met officiële sterftecijfers van de autoriteiten. Ze kwam tot de conclusie dat "verdwenen" mensen jarenlang vermoedelijk in dergelijke anonieme graven werden "weggewerkt" en buiten de statistieken werden gehouden. 'Ze stond op het punt om dit verhaal te publiceren', herinnert een collega zich. Een andere collega meldt dat zijn politiebronnen hem waarschuwden dat Martínez met  het betreffende onderzoek moest stoppen.

López Obrador wil het onderzoek opnieuw starten
De onderzoeksjournalisten van "Forbidden Stories" proberen al maanden dit laatste onderzoek van Martínez te reconstrueren. Een voormalige hoge ambtenaar, die anoniem wil blijven uit angst, legde uit waarom de zoektocht in de gemeenschappelijke graven zo gevaarlijk is. De mensen die "verdwenen" in die graven waren vooral mensen die kritiek durfden te uiten op de drugskartels of de politici. In Veracruz vervijfvoudigde het aantal mensen dat "verdween" tijdens de ambtsperiode van gouverneurs Fidel Herrera en Javier Duarte. Er "verdwenen" bijna 25.000 mensen, maar er werden slechts 5.000 mensen daarvan geregistreerd door de autoriteiten.

Tijdens een persconferentie vroeg "Forbidden Stories" de president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, om antwoorden over de moord op Martinez. López Obrador beloofde dat hij alle juridische middelen zou gebruiken om het in 2015 officieel gesloten onderzoek naar de moord op Martínez te heropenen. Het is echter de vraag hoeveel waarde de woorden van López Obrador hebben, aangezien hij geen enkele controle meer heeft over het geweld in veel gebieden, waaronder Veracruz.

Heeft ex-gouverneur Herrera connecties met de drugskartels?
Als de beloftes tot heropening van het onderzoek worden nagekomen, zal Herrera ook nader moeten worden onderzocht. De nu 71-jarige Herrera was tot 2010 de gouverneur van Veracruz. Het tijdschrift Forbes noemde hem in 2014 een van de 'tien meest corrupte Mexicanen', zijn verkiezingscampagne zou door het Zeta-drugskartel zijn gefinancieerd. Herrera heeft echter altijd elke connectie met de georganiseerde misdaad ontkend. Hij zegt zelf aan zijn kapitaal te zijn gekomen door twee grote prijzen in de staatsloterij te winnen, dat zou hem in totaal meer dan tien miljoen dollar hebben opgeleverd.

Martínez zou zich in haar onderzoek tot het einde toe met Herrera hebbenbeziggehouden, niet alleen vanwege de massagraven, maar ook vanwege een aantal opvallende grondtransacties die Herrera zou hebben geregeld met zijn opvolger Duarte. Er is nooit bewijs gevonden dat Herrera zich persoonlijk schuldig heeft gemaakt aan welke misdaad dan ook, zowel voor als na de moord op Martínez. Hij is door onderzoekers ook nooit in verband gebracht de moord op Martínez. In 2015 werd hij door de toenmalige president Enrique Peña Nieto benoemd tot Consul van Mexico in Barcelona.

Onderzoeken in Catalonië
In Spanje blijkt echter uit onderzoek door "Forbidden Stories" dat Herrera verdacht is geweest van het witwassen van geld voor Mexicaanse drugskartels. De Catalaanse politie is hier een onderzoek naar gestart maar sloot het toen Herrera in 2017 halsoverkop moest terugkeren naar Mexico. De Mexicaanse staat klaagde hem aan wegens het verkopen van  namaak kankermedicijnen voor kinderen. Deze zaak is nog niet afgerond. Herrera heeft zowel de beschuldigingen van de namaak kankermedicijnen als de beschuldigingen van het witwassen van geld ontkend.

Verschillende deskundigen zijn echter van mening dat Herrera in connectie staat of stond met de Mexicaanse drugskartels. Heeft hij dan toch iets te maken gehad met de dood van Martínez? Heeft hij geprofiteerd van de drugskartels? Herrera heeft in het verleden alle beschuldigingen ontkend, Zijn zoon heeft recent aan de politie verklaard dat de ex-gouverneur op dit moment geen vragen meer kan beantwoorden, hiervoor zou Herrera te ziek zijn.

MogulskiŰrs Horishima en Laffont openen World Cup-seizoen met winst

In het Finse Ruka is het World Cup-seizoen ook van start gegaan voor de heren en dames mogulskiërs. Dat gebeurde bij de mannen nog wel zonder de Canadees Mikael Kingsbury, de uiterst dominante man van de laatste jaren.

Ikuma Horishima is eigenlijk de enig die het Kingsbury met enige regelmaat lastig kan maken en niet geheel verrassend was hij het dan ook die profiteerde van de afwezigheid van zijn rivaal: met 80,86 punten sprong en hobbelde hij zich in de finale naar de winst, voor de Zwitser Marco Tade (78,93) en de Zweed Ludvig Fjällström (76,09).

Bij de vrouwen ging de winst met 79,18 punten als finalescore naar olympisch kampioene Perrine Laffont uit Frankrijk, die de Amerikaanse Jaelin Kauf (75,74) af wist te troeven. Plek drie was voor de Russische tiener Anastasiia Smirnova (74,27), die daarmee haar tweede podiumplek pakte.

Voorspel het WK darts en win een setje darts of een dartbord!

Het is al volop december en dus is het bijna zover: het wereldkampioenschap darts staat weer voor de deur! Daar is op FOK! uiteraard veel aandacht voor, met name in het Darts-subforum, en er valt zelfs het een en ander te winnen.

Net als in voorgaande jaren wordt het altijd leuke voorspelspel georganiseerd door El-Stinho, hier kun je terecht om je voorspellingen in te vullen - het is niet bepaald ingewikkeld, geef gewoon de score aan die jij per wedstrijd verwacht en vul een extra vraagje hier en daar in.

Dankzij Dartswarehouse zijn er ook nog eens uitstekende prijzen te winnen, de winnaar krijgt een setje Winmau Zagato B90 dartspijlen ter waarde van €67,95! Eindig je als tweede? Gefeliciteerd, dan krijg je een Bull's Shark Pro dartbord ter waarde van €41,95!

Mocht je nog even na willen denken over je voorspellingen, geen probleem: op 15 december gaan we los!

Golfers Luiten en Besseling alsnog naar seizoensfinale European Tour in Dubai

Goed nieuws voor de golfers Joost Luiten en Wil Besseling. Het dui is toegelaten tot het Tour Championship, de seizoensfinale van de Europese Tour in Dubai. Beide spelers staan niet in de top zestig van de Order of Merit, maar door vele afzeggingen kregen ze alsnog een ticket voor het lucratieve toernooi. In Dubai wordt een slordige zeven miljoen euro aan prijzengeld verdeeld.

Luiten mag voor het elfde jaar op rij aantreden in Dubai. Het was dit jaar wel heel close voor de geboren Bleiswijker. Met de elfde plaats in het Zuid-Afrikaans Open klom hij op de ranking van de Europese Tour naar de 72e plaats. "Ik speel zeker niet slecht, bij vlagen zelfs heel goed, maar ik verpest het steeds op een of twee holes. Niet alleen deze week, maar eigenlijk het hele jaar al. Hopelijk lukt het me volgende week in Dubai die stomme fouten een keer niet te maken”, reageerde hij op golf.nl.

Voor Besseling wordt het zijn debuut in Dubai. De Noord-Hollander eindigde zaterdag als 56e in het Golf in Dubai Championship en dat bracht hem op de 65e plaats in de ‘Race to Dubai’. Besseling is eigenlijk speler van de Challenge Tour, maar kon door de coronapandemie dit jaar vaak op het hoogste niveau uitkomen. Dat deed hij zo goed, dat deelname aan het Tour Championship nu een feit is.

Bosz en Sinkgraven klimmen met Leverkusen naar tweede plek in Bundesliga

Bayer Leverkusen is zondagavond naar de tweede plek in de Bundesliga geklommen. De ploeg van trainer Peter Bosz won op bezoek bij Schalke 04 met 0-3.

Leverkusen is na tien duels nog altijd ongeslagen in de Bundesliga. Ook tegen Schalke controleerde Leverkusen na een vroege voorsprong de wedstrijd. In de tiende minuut kopte Schalke 04-verdediger Malick Thiaw een bal in eigen goal, na een corner van Leon Bailey. Halverwege de eerste helft dacht Schalke de 1-1 te maken, maar een treffer van Nassim Boujellab werd op advies van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Uiteindelijk verdubbelde  Julian Baumgartlinge in de tweede helft de voorsprong , wederom uit een corner van Bailey.

Schalke kreeg nog wel een enorme kans om de aansluitingstreffer te maken, maar Steven Skrzybski faalde van elf meter. Daarna tekende Patrik Schick voor het slotakkoord: 0-3. Sinkgraven speelde de gehele wedstrijd mee bij Leverkusen.

Leverkusen klimt door de ruime zege naar de tweede plaats in de Bundesliga met 22 punten, slechts één punt achter koploper Bayern München. Bayern speelde gisteren gelijk tegen RB Leipzig (3-3), terwijl Borussia Dortmund niet wist te winnen van Eintracht Frankfurt (1-1).

Schalke 04 heeft nu 26 wedstrijden op rij niet gewonnen in de Bundesliga. De laatste zege in competitieverband dateert van januari van dit jaar. De ploeg van trainer Manuel Baum heeft dit seizoen pas zes keer gescoord in tien duels.

Verstappen over Leclerc: "Het was een onnodig risico"

De race duurde nogal kort voor Max Verstappen vanavond. Na een goede start kwam de Nederlander in het gedrang doordat hij meerdere keren achter Valtteri Bottas vast kwam te zitten. Even later werd hij het slachtoffer van een (te) laat remmende Charles Leclerc. "Ik kon niets doen", zo concludeert Verstappen.

"De start was wel oké, maar daarna waren de coureurs om me heen erg agressief. Valtteri had in bocht twee een momentje waardoor we met zijn drieën naast elkaar kwamen. Ik zag dat het gat kleiner werd en remde vroeger om uit de problemen te blijven, maar opeens dook Charles aan de binnenkant de vierde bocht in. Ik probeerde buitenom te gaan om mijn auto niet te beschadigen, maar ik kon niets doen", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Het was een onnodig risico en je kan niet ineens twee plekken winnen. Dat Charles bij mij een plek zou kunnen winnen, prima, dat kan gebeuren. Maar om dan ook nog proberen om Checo (Pérez, red) uit te remmen, die niet kan zien wat er aan de binnenkant gebeurt, vind ik wel erg optimistisch. Uiteindelijk rijdt één auto achteraan en hangen de andere twee in de muur. Dat had gewoon niet gehoeven", zo analyseert Verstappen.

Rallyrijder Ogier pakt 7e wereldtitel na crash Evans

Sebastien Ogier mag zich voor de zevende keer in zijn loopbaan wereldkampioen rallyrijden noemen. De Fransman was samen met navigator Julien Ingrassia de beste in de afsluitende Rally van Monza op en rond het Italiaanse Grand Prix-circuit.

Na zeges in Zweden en Turkije ging Welshman Elfyn Evans samen met navigator Scott Martin ruimschoots als leider naar Monza. Daar ging het in de eerste helft van de rally allemaal prima, hij reed rond op de vierde plek en lag prima op koers om de wereldtitel voor het eerst in zijn carrière te veroveren.

Halverwege de zaterdag ging het echter mis: op een van de half besneeuwde bergwegen raakte Evans de controle kwijt over zijn Toyota Yaris, die in een greppel belandde. Hij finishte de rally wel, maar op een 26e plek zaten punten er geen moment meer in en dus lag het volledig in de handen van teamgenoot Ogier.

Evans crasht en ineens is de wereldtitel weg

De Franse veteraan maakte geen fout en nam zelfs de leiding in handen, die hij niet meer af zou staan. Ogier pakte de eindwinst en daarmee de wereldtitel, veertien seconden voor uittredend wereldkampioen Ott Tänak, die samen met teamgenoot Dani Sordo - hij werd derde - Hyundai wel de tweede constructeurstitel op rij bezorgde.

De samenvatting van de laatste proef van het jaar

Omtzigt zet VVD'er te kijk die Kamervragen stelt over kerstlampjes

VVD'er Daniel Koerhuis kondigde vandaag via Twitter aan Kamervragen te stellen over uitbundige kerstverlichting die van een woningcorporatie in Leiderdorp verwijderd moet worden. CDA parlementariër Pieter Omtzigt vindt het zijne van het niveau van de Kamervraag en gaf via Twitter aan dat minister Kajsa Ollongren wel betere dingen te doen heeft.

Als goed VVD'er viste Koerhuis zijn vraag over de rel in Leiderdorp uit de Telegraaf. "Kerst is een belangrijke feestdag in NL. We moeten dit jaar kerst al thuis vieren. Ik vind het dan onbegrijpelijk dat een corporatie kerstverlichting wil weg hebben", zo stelt de liberaal.

Omtzigt sprak zich eerder al uit tegen onbelangrijke Kamervragen. De CDA'er vindt dat Kamerleden zich vooral moeten bezighouden met het opstellen van goede wetgeving. "Er zijn ook zaken waarover je geen kamervragen hóeft te stellen hè? De minister moet behoorlijk wat problemen oplossen, maar een conflict over kerstverlichting. Ik zou zelf wel andere vragen over problemen in de volkshuisvesting bedenken...", aldus de nummer twee van de Christendemocraten.

Oudste Nederlandse veteraan Paul Moerman (104) overleden

Afgelopen vrijdag is de oudste Nederlandse WO2 veteraan, Paul Moerman, op 104-jarige leeftijd overleden. Deze leeftijd haalde hij een dag voor zijn overlijden. 

Moerman kwam in 1936 op voor de dienstplicht. In 1939 mobliseerde Nederland het leger door de Duitse dreiging en kwam Moerman weer in dienst.  Tijdens de meidagen van 1940 nam hij met het regiment Grenadiers deel aan de slag om vliegveld Ypenburg. Na luchtlandingen op 10 mei 1940 namen Duitse parachutisten dit vliegveld in. Door een harde strijd kreeg het regiment van Moerman het vliegveld weer in handen en gaf dit niet prijs tot na de overgave van het leger op 15 mei 1940. Beelden van deze slag spookten regelmatig door het hoofd van Moerman. Beelden van zijn kameraden maar ook beelden van mensen die uit brandende hangars op het vliegveld probeerden te ontsnappen. Moerman weigerde, ondanks opdracht, op hen te vuren omdat hij niet kon zien of het vriend of vijand was. 

Gedurende de herdenkingen en veteranendagen in de latere jaren was Moerman een herkenbare veteraan. Steeds met zijn Kepi op het hoofd en een lijst met namen van zijn gevallen kameraden om zijn nek. Tijdens de veteranendagen na 2005 in Den Haag kreeg Moerman een erestoel bij de tent van de Grenadiers op het Malieveld. Menig veteraan van andere onderdelen en overige belangstellenden stond hij geduldig te woord. Dit om te zorgen dat zijn gevallen kameraden nooit vergeten zullen worden. 

Nu dus tijd om deze zeer gewaardeerde man en held zelf op de lijst van nooit te vergeten kameraden te zetten. Rust in vrede grenadier en bedankt voor alles wat u voor ons heeft betekend.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)


Nanninga en Eerdmans hinten op eigen partij

Klokslag tien over vijf vanmiddag lijken Annabel Nanninga en Joost Eerdmans de eerste voorzet gegeven te hebben voor een nieuwe politieke partij. Beiden twitterden op hetzelfde moment een foto van de twee met daarbij #2021, wat waarschijnlijk duidt op de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

Nanninga stak definitief het lont in het kruitvat van Forum voor Democratie toen de problemen begonnen twee weken geleden. Even dacht Eerdmans het lijsttrekkersschap over te kunnen nemen van Thierry Baudet maar al snel bleek dat een illusie. Nu Forum niet meer is dan een rokende puinhoop waar veruit het grootste deel van de politici en topmensen vertrokken zijn zien de twee waarschijnlijk hun kans schoon om alsnog in het gat tussen de VVD en de PVV te duiken. Of er zich meer afgesplitste oud FVD-politici gaan aansluiten is nog onduidelijk. De mogelijke nieuwe partij heeft nog tot 21 december om een naam te registreren bij de kiesraad.

Wel zal het in maart druk worden rechts van de VVD. Naast de PVV en Forum voor Democratie azen ook Code Oranje van Richard de Mos, GO van Henk Otten en nu ook Eerdmans en Nanninga op de stem van de rechtse kiezers.

Eerdmans heeft al een indrukwekkende reeks partijen versleten in zijn politieke loopbaan. Via het CDA, Leefbaar Nederland, LPF, EénNL, Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam en onlangs Forum voor Democratie lijkt hij dus aan wederom een nieuw project te beginnen.

Handbalsters verliezen ook tweede wedstrijd op EK, uitschakeling dreigt

Het Nederlandse handbalteam heeft ook de tweede wedstrijd op het EK verloren. Na het verlies tegen Servië verloren de handbalsters zondag met 27-25 van Kroatië. Door het verlies dreigt Oranje als regerend wereldkampioen uitgeschakeld te worden.

Nederland begon matig aan de wedstrijd en keek al snel tegen een 4-1 achterstand aan. Daarna kwam de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade terug op gelijke hoogte, al bleven de Kroatische vrouwen de bovenliggende ploeg. Pas in de slotfase werd het spel van Oranje beter en was er voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong. Bij rust was het 13-14.

In de tweede helft gaven beide ploegen niks op elkaar toe en het bleef het verschil klein. Vlak voor tijd kwam Kroatië op twee punten voorsprong. Dat verschil wisten de Nederlandse vrouwen niet meer goed te maken waardoor ze met 27-25 ten onder gingen.

Door het verlies staat Nederland op de vierde en laatste plaats in groep C. Hongarije is komende dinsdag de tegenstander, die wedstrijd moet gewonnen worden om als derde in de groep door te gaan naar de volgende ronde.

Random Pics van de Dag #173

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

F1: Uitslag Grand Prix van Sakhir

Sergio Perez heeft zeer verrassend de Grand Prix van Sakhir op zijn naam geschreven. In een knotsgekke race reed de Mexicaan van achteren naar voren en boekte zo zijn eerste Formule 1-zege uit zijn loopbaan. Al even verrassend mochten Esteban Ocon en Lance Stroll naar het podium. Max Verstappen viel al in de eerste ronde uit nadat hij uit moest wijken voor Charles Leclerc.

Valtteri Bottas startte in de 87 ronden tellende race in Bahrein vanaf poleposition, maar de Fin was, net als veel vaker dit jaar, niet goed weg en zag direct zijn nieuwe teamgenoot George Russell passeren. De Fin kende daarna in bocht twee een flinke glijpartij waardoor Max Verstappen van het gas moest. De Nederlander had zo weer last van Bottas en kwam daardoor in het gedrang. De Red Bull-coureur probeerde de ellende te vermijden door voor bocht vier vroeger te remmen maar had buiten Charles Leclerc gerekend die zich compleet verremde en Perez in de rondte tikte. Verstappen moest uitwijken en belandde net als Leclerc in de bandenstapels. Perez kon verder, maar wel achteraan, waarbij de Mexicaan het geluk had dat de safety car naar buiten kwam en hij een stop kon maken. In de achtergrond was Kimi Räikkönen nog gespind.

Na de herstart sloeg Russell direct een gaatje met Bottas die even een gevecht moest leveren met Carlos Sainz. De Spanjaard ging de Fin even voorbij, maar moest zich daarna gewonnen geven. Daarna reden Russell en Bottas weg bij Sainz die een batterij aan auto's achter zich aan kreeg. Ondertussen klom Perez snel op naar plek negen, waarbij hij onder meer Alexander Albon wist te verschalken.

Na een kleine dertig ronden kwam Sainz als een van de eersten binnen, snel gevolgd door Daniil Kvyat die door iets eerder te stoppen Daniil Kvyat inpakte. Ocon en Stroll reden iets langer door, waarbij Ocon na zijn stop Stroll wist te verschalken. Dit gaf de derde plek aan Perez die in ronde 40 zijn tweede stop maakte. De Mexicaan reed snel het gat met teamgenoot Stroll dicht, haalde hem na een fout van de Canadees in en pakte snel daarna de positie van Ocon af. Iets verder naar voren moesten Sainz, Ricciardo en Kvyat een tweede stop maken, waarna zij achter Stroll weer de baan op kwamen.

Er leek niets aan de hand tot Jack Aitken bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish te wijd ging en de bandenstapels raakte. De Brit raakte de voorvleugel van de Williams kwijt, waarna hij de pits opzicht. Het onderdeel lag zo gevaarlijk op de baan dat een safety car volgde. Mercedes haalde direct Russell en Bottas naar binnen voor een extra stop, maar zal spijt hebben dit gedaan te hebben.

Bij Russell zette het team de voorbanden van Bottas erop, waardoor de Brit een extra stop moest maken om de fout goed te maken. Ook rolde er nog een band weg. Tijdens de stop van Bottas kwam het team achter de fout, waardoor de Fin veel tijd verloor en met zijn oude setje rubber verder moest. Hij viel terug naar plek vier, een plek voor Russell die na zijn volgende stop op de zachtste banden naar buiten was gestuurd.

Het gaf de leiding aan Perez, voor Ocon en Stroll. Na de herstart verdween Perez aan de horizon, maar Russell maakte op zijn nieuwe banden korte metten met Bottas, Stroll en Ocon en ging op jacht naar de Mexicaan. Met minder dan tien ronden te gaan kwam er een einde aan de jacht, omdat Russell een leeglopende band had en hij opnieuw naar de pits moest. De Brit viel terug tot plek vijftien.

Bottas had op zijn beurt niet veel rubber meer over op zijn banden en werd zo een prooi voor Sainz, Ricciardo, Albon en Kvyat. In de slotfase reed Russell nog wel naar de negende plek, maar de vraag is of de Brit zijn eerste punten mag houden, omdat hij een ronde lang twee banden van zijn teamgenoot op de bolide had zitten.

Na 87 enerverende ronden werd Perez als tweede Mexicaan ooit als winnaar van een Formule 1-race afgevlagd. De coureur van Racing Point maakte op deze manier goede reclame voor zichzelf, maar heeft nog geen stoeltje voor 2021. Ocon finishte als tweede, voor Stroll. De vierde plek was voor Sainz die op zijn beurt Ricciardo, Albon, Kvyat, Bottas, Russell en Lando Norris voorbleef.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Sergio Perez Racing Point 1:31:15.114
2 Esteban Ocon Renault +10.518
3 Lance Stroll Racing Point +11.869
4 Carlos Sainz McLaren +12.580
5 Daniel Ricciardo Renault +13.330
6 Alexander Albon Red Bull +13.842
7 Daniil Kvyat AlphaTauri +14.534
8 Valtteri Bottas Mercedes +15.389
9 George Russell Mercedes +18.556
10 Lando Norris McLaren +19.541
11 Pierre Gasly AlphaTauri +20.527
12 Sebastian Vettel Ferrari +22.611
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +24.111
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +26.153
15 Kevin Magnussen Haas +32.370
16 Jack Aitken Williams +33.674
17 Pietro Fittipaldi Haas +36.858
DNF Nicholas Latifi Williams +35 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +87 ronden
DNF Charles Leclerc Ferrari +87 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 332
2 Valtteri Bottas Mercedes 205
3 Max Verstappen Red Bull 189
4 Sergio Perez Racing Point 125
5 Daniel Ricciardo Renault 112
6 Charles Leclerc Ferrari 98
7 Carlos Sainz McLaren 97
8 Alexander Albon Red Bull 93
9 Lando Norris McLaren 87
10 Lance Stroll Racing Point 74
11 Pierre Gasly AlphaTauri 71
12 Esteban Ocon Renault 60
13 Sebastian Vettel Ferrari 33
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 32
15 Nico Hulkenberg Racing Point 10
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 4
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4
18 George Russell Mercedes 3
19 Romain Grosjean Haas 2
20 Kevin Magnussen Haas 1
21 Nicholas Latifi Williams 0
22 Jack Aitken Williams 0
23 Pietro Fittipaldi Haas 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 540
2 Red Bull 282
3 Racing Point 194
4 McLaren 184
5 Renault 172
6 Ferrari 131
7 AlphaTauri 103
8 Alfa Romeo 8
9 Haas 3
10 Williams 0

Herdenking ‘Zwarte Sinterklaas’

Gisteren – 63 jaar geleden – verklaarde Soekarno de laatste Nederlanders in de Indische archipel tot staatsgevaarlijk en dwong hij hen voorgoed te vertrekken. Ook Nederlandse bedrijven werden door Indonesië genationaliseerd en Sinterklaas was niet langer welkom. Het betekende ‘Niet uitpakken maar inpakken’. De anti-Nederlandse acties staan daarom ook bekend als ‘Zwarte Sinterklaas’. Het vormde de climax van jarenlang haatzaaien door Indonesische fanatiekelingen op het voorheen Nederlands overzeese grondgebied.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Sinterklaas

Uitslag sc Heerenveen - PSV

PSV heeft in Friesland niet kunnen profiteren van het puntverlies van de andere topclubs in de eredivisie. Tegen Heerenveen kwamen de Eindhovenaren nog goed weg met een gelijkspel: 2-2.

PSV domineerde de eerste helft tegen sc Heerenveen en kwamen dan ook verdiend op voorsprong dankzij Mario Götze. De Duitser deed dat met een subtiel stiftje. PSV, dat bij winst op één punt van Ajax kon komen, kreeg in de eerste helft kansen op de 2-0, maar die waren niet besteed aan de club uit Eindhoven.

Zoals zo vaak was er tussen de eerste helft en tweede helft een groot verschil bij PSV. Waar PSV de eerste helft nog domineerde had het het lastig met de Friezen in de tweede helft. Henk Veerman maakte de 1-1 en, met nog iets meer dan tien minuten te spelen, kwam de thuisploeg op voorsprong na een goede actie van Mitchell van Bergen, die zijn eerste doelpunt van het seizoen maakte.

Joey Veerman kreeg een uitgelezen kans op 3-1 voor zijn voeten, maar miste. En in de tegenaanval maakte de ingevallen Joël Piroe gelijk. Toch leek Heerenveen er met de zege vandoor te gaan. Ibrahim Sangaré maakte hands binnen het strafschopgebied en kreeg direct rood. Het leek erop dat Joey Veerman mocht gaan aanleggen voor de penalty, totdat de VAR ingreep. Omdat Henk Veerman voorafgaand aan die handsbal buitenspel had gestaan, werd de wedstrijd hervat met een vrije trap voor PSV en werd de rode kaart van Sangaré teruggedraaid.

Ondanks het puntenverlies stijgt PSV naar de derde plaats en is de achterstand op koploper Ajax teruggebracht tot drie punten. Vitesse dat dit weekend verloor staat op de tweede plaats met één punt meer dan PSV.

sc Heerenveen

2 - 2

PSV

 69' H.Veerman
 78' V. Bergen
   28' Götze
 90+2' Piroe
 
 Gele kaart: , Rosario,Dumfries, (PSV)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus
v.Hecke
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
Dewaele (Hajal/58)
J.Veerman
Nygren (Llanez/ 71)
H.Veerman
v.Bergen
  Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max (Fein/68)
Rosario
Götze (Ledezma/78)
Sangaré
Ihattaren (Hendrix/58)
Malen (Piroe/78)
Gakpo (Madueke/68)

Kerk met historische New Yorkse Liberty Bell door brand volledig verwoest

Een historische kerk in Manhattan New York die de New Yorkse Liberty Bell herbergt is zaterdag verwoest door een brand. Het gebouw, dat dateert uit 1892, is de thuisbasis van een congregatie die al bestaat sinds Nederlanders er begin 17e eeuw een nederzetting onder de naam Nieuw-Amsterdam stichtten. Zo meldt de Gelderlander.

Rond 5 uur 's ochtends plaatselijke tijd, begon de brand in een leegstaand gebouw van vijf verdiepingen op de East 7th Street. De brandweer was binnen drie minuten ter plaatse, zei assistent-chef van de brandweer van New York John Hodgens. Het vuur verspreidde zich uiteindelijk naar de Middle Collegiate Church, die zich direct achter het in brand geraakte gebouw bevindt.  Minstens vier brandweerlieden raakten gewond. Het blijft onduidelijk wat de eerste brand heeft veroorzaakt, de brandweer is een onderzoek gestart.

Vlammen schoten vanaf het dak en het statige voorraam van de kerk gloeide van de brand binnenin. 'We zijn er kapot van. We zijn net zo beschadigd als onze geliefde kerk,'zei dominee Jacqueline J. Lewis.  Van de ruim 120 jaar oude Middle Collegiate Church. 'We danken God dat er geen mensenlevens verloren zijn gegaan.' De klokkentoren van de kerk herbergde een kerkklok die in 1729 in Amsterdam werd gegoten. Hij stond bekend als "New York's Liberty Bell" omdat deze klok werd geluid om de ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring in 1776 te vieren . De klok werd ook gebruikt bij speciale Amerikaanse gebeurtenissen zoals de herdenkingen van de aanslagen van 11 september en de inauguraties en dood van Amerikaanse presidenten. 

Olympische marathonlimiet voor Van Nunen, Futselaar en Deelstra

De marathon van Valencia heeft voor de Nederlandse atleten behoorlijk succes opgeleverd. Bart van Nunen, Frank Futselaar en Andrea Deelstra plaatsten zich allemaal voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Bij de mannen stond de limiet op 2:11.30 uur en op een 41e plek passeerde Futselaar met een ware snoekduik de finish...in 2:11.30 uur. Van Nunen was op dat moment al binnen en liep met 2:10.16 een prachtig nieuw persoonlijk record, terwijl de al voor Tokyo geplaatste Abdi Nageeye in 2:07.09 als vijftiende finishte.

Overigens is olympische deelname voor met name Van Nunen en Futselaar nog niet zeker: Khalid Choukhoud gaat vermoedelijk nog een poging wagen en Björn Koreman wil ook nog een gooi doen naar een olympisch ticket. Dat zou deze week in Polen al gebeuren, maar nadat die wedstrijd werd afgelast hoopt hij het komende week in Wenen alsnog te kunnen proberen.

De winst bij de mannen ging naar de Keniaan Evans Chebet, die exact twee minuten van zijn persoonlijk record af liep en in 2:03.00 uur de zevende tijd ooit noteerde. Hij finishte vier seconde voor landgenoot Lawrence Cherono, terwijl ook de Ethiopiër Birhanu Legese (2:03.16) en de Keniaan Amos Kipruto (2:03.30) ruim binnen de top-20 aller tijden finishten.

Peres Jepchirchir uit Kenia pakte in 2:17.16 de winst bij de vrouwen, de vijfde tijd ooit gelopen. Ze finishte voor Joyciline Jepkosgei en de Namibische veterane Helalia Johannes. De 35-jarige Andrea Deelstra finishte als zestiende in 2:28.28 en bleef daarmee twee tellen onder de olympische limiet. Jill Holterman debuteerde in een keurige 2:34.52 uur.

Illegaal feest beŰindigd: tegen 100 boetes en zeven aanhoudingen

De politie beëindigde in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 december een illegaal feest onder een viaduct aan de Rotterdamseweg in Delft. Agenten deelden tegen de honderd boetes uit en hielden zeven mensen aan. Ook maakt de politie een rapportage voor de gemeente tegen de organisator van het illegale feest. Dit kan leiden tot bestuurlijke maatregelen.

Rond middernacht kreeg de politie meerdere meldingen van geluidsoverlast en een illegaal feest met enkele honderden aanwezigen. Hierop ging de politie ter plaatse met een parate eenheid, de hondenbrigade en ondersteuning van agenten uit Rotterdam. Bij aankomst van de politie stoof de groep uiteen. De feestgangers probeerden via verschillende routes te ontkomen, onder andere door over hekken met prikkeldraad te klimmen. Hierbij hebben enkelen verwondingen en gescheurde kleren opgelopen.

Boetes en aanhoudingen
De politie heeft verschillende groepen feestgangers ingesloten en staande gehouden op het nabijgelegen bedrijventerrein. Hierbij zijn tegen de 100 bekeuringen uitgedeeld. Ook zijn gegevens van aanwezigen genoteerd die nog een bekeuring ontvangen en is de aanwezige geluidsapparatuur in beslag genomen. Daarnaast hielden agenten zes mensen aan die zich niet konden identificeren en/of voor het betreden van eigen terrein. Eén feestganger werd aangehouden voor belediging. De politie stelt een rapportage op voor de gemeente tegen de organisator van het illegale feest, waarop mogelijk bestuurlijke maatregelen kunnen worden opgelegd.

Maatregelen tegen illegale feesten
Illegale feesten kunnen leiden tot verdere verspreiding van het coronavirus, met als gevolg: meer besmette personen en een nog grotere druk op de gezondheidszorg, waardoor de reguliere zorg noodgedwongen moet worden afgeschaald. Nedreland blijft langer in deze gedeeltelijke lock-down als de besmettingen niet dalen en de druk op ziekenhuizen niet afneemt. Gemeentelijke handhavers en de politie treden op bij illegale feesten. De tijd van waarschuwen is daarbij echt voorbij. Meldingen van illegale georganiseerde feesten worden met voorrang behandeld en zo snel mogelijk beëindigd. Waar mogelijk worden bovendien boetes opgelegd aan zowel de organisatoren, eigenaren van de betreffende locatie en ook de aanwezigen van een feest. Daarnaast wordt vaak een rapportage opgemaakt voor de gemeente, wat kan leiden tot bestuurlijke maatregelen - zoals een last onder dwangsom of bestuurlijke boete - richting de organisatoren of eigenaren van een pand waar een illegaal feest heeft plaatsgevonden.

Uitslag FC Utrecht - ADO

FC Utrecht heeft dure punten verspeeld in het thuisduel tegen ADO Den Haag. De ploeg van Rene Hake leek op weg naar de overwinning, maar in de slotfase maakte Michel Kramer nog gelijk.

In de 48ste minuut kwam FC Utrecht op voorsprong dankzij Justin Hoogma, maar vijf minuten voor tijd maakte Kramer gelijk voor de Hagenezen. Op dat moment stond FC Utrecht al even met tien man nadat aanvaller Dalmau halverwege de tweede helft zijn tweede gele kaart kreeg.

FC Utrecht trainer wacht nog altijd op zijn eerste overwinning. Nadat hij het overnam van John van de Brom werd er verloren van Ajax en werd er gelijkgespeeld tegen PEC Zwolle en Feyenoord.

FC Utrecht

1 - 1

ADO Den Haag

 48' Hoogma    85' Kramer
 
 Gele kaart: Gustafson, (FC Utrecht), Faye,Elmkies, Bourard,Besuijen, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Damau (66/2xg) (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: V.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
v.d.Maarel
Bergström
Hoogma
Warmerdam
Ramselaar (Guwara/78)
v.Overeem (Dalmau/46)
v.d.Streek
Gustafson
Kerk (Janssen/83)
Mahi (Elia/ 78)
  Koopmans
v.Ewijk
Del Fabro
Kemper
Faye
Pascu (Arweiler/ 78)
De Boer
Elmkies (Bourard/46)
Besuijen
Kramer
Kishna (Ould-Chikh/61)

'Clean sweep' voor Noorse schansspringers in Rusland

In het Russische Nizhny Tagil hebben de Noorse schansspringers behoorlijk uitgehaald. De tweede van de World Cup-wedstrijden aldaar zorgde voor een heuse Noorse clean sweep, de eerste sinds maart 2018 in Vikersund.

In de eerste ronde haalden de Noren behoorlijk uit: Robert Johansson ging op kop, World Cup-leider Halvor Egner Granerud en Marius Lindvik waren de enigen die bij hem in de buurt bleven. Op toch wel forse afstand volgden de Sloveen Anze Lanisek en de Duitser Pius Paschke, voor de verrassende Pool Pawel Wasek en de Duitser Markus Eisenbichler, die zaterdag de World Cup-leiding af moest staan aan Granerud.

Eisenbichler pakte in de tweede ronde met nog zes man te gaan de leiding, die Wasek niet van hem af kon nemen en Paschke bij lange na ook niet. Lanisek had grote moeite met de wind en leverde dertien plekken in. Lindvik nam de leiding over en daarmee was Noorwegen alvast verzekerd van de winst, hoewel het niet Lindvik werd: Granerud sprong er overheen. Johansson kwam vervolgens nét tekort en dus pakte Granerud zijn derde opeenvolgende zege, voor Johansson en Lindvik.

Steeds meer wapenincidenten bij tieners: 'Er lagen vijf messen onder zijn matras'

Tieners met een kapmes, ijsbijl of een pistool. Het wapenbezit onder minderjarigen in Amsterdam stad stijgt de afgelopen jaren aanzienlijk. De zorgen zijn groot, maar ondanks verschillende oproepen lijken instanties het tij maar moeilijk te kunnen keren. AT5 heeft er een special over gemaakt.

'Een jonge vent van vermoedelijk 17 jaar'. Het is de omschrijving van een politiewoordvoerder, afgelopen vrijdagavond. Het amper volwassen slachtoffer wordt rond 19.30 uur neergestoken bij station Ganzenhoef. Hij kan aanspreekbaar naar een ziekenhuis worden gebracht.

De jongen die een paar weken eerder wordt gestoken, is nog jonger: 15. Het incident met de leerling van het Calvijn College vindt pal voor het schoolgebouw plaats. De jongen wordt onder toeziend oog van mede-leerlingen naar een ziekenhuis gebracht. Agenten doen sporenonderzoek voor de school. Achter politielinten zien nieuwsgierige leerlingen het allemaal gebeuren. Een paar dagen later wordt een 14-jarige verdachte opgepakt.

Ook in een andere wijk van Amsterdam gaat het mis. Een scholier van het IJburg College trekt een paar weken eerder een mes bij een gymlokaal. Hij bedreigt een groepje mede-leerlingen en zet volgens één van hen het mes op iemands keel. Aanleiding zouden verschillende berichten op sociale media zijn geweest een paar dagen eerder.

Drie losstaande incidenten, verdeeld over Amsterdam. Op straat, voor een school en in een andere school. Ze tekenen het hoofdpijndossier van gemeente, politie en justitie van bepaalde jongeren die alsmaar lichtvaardiger om lijken te gaan met normen en waarden. De eerste waarschuwingen dateren van ruim een jaar geleden, maar de stad lijkt alles behalve grip op het probleem te hebben.

Peter Björn Martens en zijn collega-jeugdrechters zien het steeds vaker: jongeren die zichzelf bewapenen en niet schuwen een mes te gebruiken. 'Vroeger was het genoeg om een keer een duwtje te geven of met drie jongens om iemand heen te gaan staan. Daarvan zien we nu dat er vaker messen getrokken worden om te dreigen of zelfs om tegen iemand z'n keel aan te zetten en soms ook wel iemand te snijden en te steken.'

Na de politie spreekt ook de Amsterdamse rechtbank zijn zorgen uit over minderjarigen die met een wapen op zak lopen. Jeugdrechters van de Rechtbank Amsterdam hebben - in navolging van hun collega's die volwassenen berechten - de straffen voor wapenbezit bij minderjarigen verdubbeld.

De zorgen bij kinderrechters spitsen zich vooral toe op het impulsieve gedrag dat minderjarigen kunnen vertonen. Ook het Openbaar Ministerie (OM) erkent dat: 'We weten van de pubertijd dat pubers grenzen opzoeken en de gevolgen van hun daden eigenlijk niet kunnen overzien. Als je dan met een mes op zak de straat op gaat, neem je een serieus risico', legt Katelijne den Hartog van het OM uit. 'Pas daarna gaan ze nadenken over wat voor gevolgen dat zou kunnen hebben', vult Martens aan.

Hij komt geregeld 'achter de voordeur'. Als de politie een huiszoeking uitvoert bij een minderjarige treedt Martens op als rechter-commissaris om te kijken of het allemaal wel netjes verloopt. Op zo'n moment wordt soms pijnlijk duidelijk dat sommige ouders geen idee hebben waar hun kroost mee bezig is. 'Ik heb wel eens meegemaakt dat het matras van een jongen omhoog werd getrokken en dat er vijf messen lagen, waarvan moeder - die ernaast stond - zei: hé, dat is mijn keukenmes, dat mis ik al een paar maanden.'

Martens en zijn collega's zijn wel wat gewend, maar ze verbazen zich over het gebrek aan kennis bij sommige ouders. 'Wat ik wel eens zie, is dat ouders steil achterover slaan van de informatie die zij pas tijdens een rechtszaak tot zich krijgen. Dat ze echt geen idee hadden waar hun kind zich mee bezig hield.'

Dat de straffen voor wapenbezit voor minderjarigen omhoog zijn gegaan, is volgens de kinderrechter bedoeld als signaal. 'Om te laten zien dat we het serieus nemen, maar we kijken nog steeds naar hoe we het beste kunnen voorkomen dat iemand dit niet meer gaat doen'. De rechtszaken vinden achter gesloten deuren plaats, zonder journalisten en publiek. Bewust; de focus ligt op de ontwikkeling van het kind, de thuissituatie en welke hulp hij moet krijgen om niet nog verder af te glijden.

Om ervoor te zorgen dat Amsterdamse tieners niet tegenover Martens en zijn collega's in de rechtszaal komen te zitten, trekt Amsterdam 2 miljoen euro uit om de veiligheid op scholen (met hulp van onder andere jeugdzorg, politie en justitie) te vergroten. 'Het is heel belangrijk dat je weet van een jongere, wie zit er nou eigenlijk allemaal in zo'n gezin, wie bemoeit zich ertegen aan? Kent de mentor ook de jeugdhulpmedewerker?', vertelt zorgwethouder Simone Kukenheim bij de presentatie van het plan, vorige maand.

Wapenbezit en -gebruik is niet enkel een Amsterdams probleem. De trend, gevoed door sociale media, is in heel Nederland zichtbaar. Het kabinet komt daarom vorige maand met het 'Actieplan Wapens & Jongeren'. De aandacht in de media gaat vooral uit naar het wetsvoorstel van Minister Grapperhaus waarin een landelijk messenverbod voor minderjarigen wordt opgenomen. In het plan is veel aandacht voor de rol van scholen. Er moet samenwerking met instanties, zoals de politie, jeugdzorg, maar ook de horeca komen.

Daarnaast moet worden gewerkt aan het wegnemen van gevoelens van onveiligheid, een belangrijke reden voor sommige jongeren om met een wapen de straat op te gaan. 'Het is natuurlijk goed dat de overheid dit probleem aanpakt, maar ik vraag mij af of sommige onderdelen niet contraproductief kunnen werken', zegt strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss na de plannen te hebben bestudeerd.

Preventief fouilleren is één van de punten in het Actieplan, dat is ondertekend door de gemeente Amsterdam, de stad waar al maanden discussie is over de inzet van het omstreden instrument. De strafrechtadvocaat vreest voor averechtse effecten. Jongeren kunnen volgens haar het vertrouwen in de overheid verliezen als preventief fouilleren verkeerd wordt aangepakt.

Ook proactieve kluisjescontroles op scholen zijn onderdeel van het Actieplan. 'Daar schrok ik ook wel een beetje van. Als jongere heb je ook gewoon recht op privacy. En als de school dan telkens je kluisje gaat doorzoeken, is dat wel een schending van die privacy', stelt Boufadiss.

Ze betwijfelt of dat soort controles überhaupt effect zullen hebben. 'Zodra je als jongere weet dat je kluisje wordt doorzocht, dan ga je je mes niet meer in je kluisje leggen, lijkt mij. Wellicht draagt iemand het dan wel bij zich en is dat dan niet gevaarlijker?' 

Uitslag AZ - FC Groningen

AZ heeft onder de nieuwe hoofdtrainer Pascal Jansen de eerste nederlaag dit seizoen in de Eredivisie geleden. Een dag na het ontslag van Arne Slot verloren de Alkmaarders thuis met 1-2 van FC Groningen.

AZ kwam in de eerste nog wel op voorsprong. Teun Koopmeinders zette na goed terug koppen van Bruno Martins Indi de 1-0 op het scorebord. In het begin van de tweede helft kreeg AZ een goede kans om de score te verdubbelden, maar Jesper Karlsson wist FC Groningen doelman niet te passeren.

Nadat Fredrik Midtsjø met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd was het wachten op de gelijkmaker van de bezoekers. Nadat eerst Remco Balk en Patrick Joosten de kansen op de gelijkmaker lieten liggen schoot Ahmed El Messaoudi wel raak.

El Messaoudi schoot Groningen 5 minuten later ook op voorsprong. Hij kreeg de bal van Jørgen Strand Larsen en schoot laag in de linkerhoek raak. De Alkmaarders konden met tien man geen vuist maken tegen FC Groningen en nadat ook Martins Indi met twee keer van het veld werd gestuurd speelde Groningen de wedstrijd makkelijk uit tegen AZ, al eindigde Groningen ook niet met elf. Mohamed El Hankouri nog rood na ruzie met Owen Wijndal. 

AZ

1 - 2

FC Groningen

 21' Koopmeiders    69' El Messaoudi
 74' El Messaoudi
 
 Gele kaart: Stengs, Wijndal,Koopmeiners, (AZ), Joosten, (FC Groningen)
 Rode kaart: Midtsjo (57/2xg)Martins Indi (85/2xg) (AZ), El Hankouri (90 5) (FC Groningen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjo
De Wit (Druijf/76)
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Karlsson (Aboukhlal/62)
  Padt
Dankerlui
Itakura
v.Hintum
Gudmundsson (Dammers/90 4)
Suslov (Balk/46)
Matusiwa
El Messaoudi
D.v.Kaam
Joosten (El Hankouri/84)
Larsen (Lundqvist/84)

Veldrijdster Brand boekt vierde zege op een rij

Lucinda Brand heeft de Superprestige-wedstrijd in het Belgische Boom gewonnen. De 31-jarige veldrijdster was opnieuw een maatje te groot voor haar concurrenten. Bij de mannen was het opnieuw Eli Iserbyt die als winnaar over de finish kwam.

Op het heuvelachtige parcours namen Brand, Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado direct een kleine voorsprong. Op het einde van de tweede ronde maakte Brand een klein foutje waardoor Alvarado alleen aan de leiding kwam. Betsema had toen al moeten lossen.

In de derde ronde maakte Brand de aansluiting met Alvarado en niet veel later reed ze weg bij de wereldkampioene. Bij het ingaan van de laatste ronde had ze zes seconden voorsprong en dat bleek voldoende voor de overwinning. Achter Alvarado finishte Betsema als derde.

Later op de middag won Iserbyt bij de mannen. De Europees kampioen had lange tijd gezelschap van Wout van Aert, Toon Aerts en zijn ploeggenoot Michael Vanthourenhout. Twee ronden voor het einde reed hij weg bij het drietal. Ploeggenoot Vanthourenhout werd tweede. Op de derde plaats eindigde Aerts.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Denise Betsema (NED)
4. Annemarie Worst (NED)
5. Yara Kastelijn (NED)
6. Clara Honsinger (USA)
7. Maghalie Rochette (CAN)
8. Puck Pieterse (NED)
9. Manon Bakker (NED)
10. Anna Kay (GBR)

Uitslag mannen
1. Eli Iserbyt (BEL)
2. Michaël Vanthourenhout (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Wout Van Aert (BEL)
5. Corné Van Kessel (NED)
6. Ryan Kamp (NED)
7. Laurens Sweeck (BEL)
8. Lars van der Haar (NED)
9. Thomas Pidcock (GBR)
10. Quinten Hermans (BEL)

Atleet Kandie verplettert wereldrecord halve marathon

Atleet Kibiwott Kandie heeft op indrukwekkende wijze het wereldrecord op de halve marathon uit de boeken gelopen. De Keniaan Geoffrey Kamworor liep vorig jaar in Kopenhagen naar 58:01 minuten, Kandie dook daar in Valencia ver onderdoor.

De heren begonnen bijzonder hard en lagen na vijf kilometer al een seconde of twintig onder Kamworor's schema, hoewel ze die voorsprong weer inleverden. In de laatste kilometers ging Kamworor vorig jaar echter relatief minder hard, waar dit keer vooral Kandie en de net 20-jarige Oegandees Jacob Kiplimo juist versnelden.

In een fraaie slotfase wist Kandie de steeds terugkerende Kiplimo tóch van zich af te schudden, waarna hij de finish passeerde in 57:32 minuten, vijf seconden voor Kiplimo. Met 57:49 bleef ook Kandie's Keniaanse landgenoot Rhonex Kipruto onder het oude wereldrecord, net als hun landgenoot Alexander Mutiso (57:59).

Bij de vrouwen ging de winst naar de Ethopische Genzebe Dibaba, die met 1:05.18 ruim de beste was: Sheila Kiprotich uit Kenia volgde op 21 seconden.

Kandie's magnifieke wereldrecord

Slecht ijs gooit World Cup rodelen op een hoop in Altenberg

In het Duitse Altenberg is de tweede World Cup rodelen van de winter alweer afgesloten. Dat gebeurde in bijzonder lastige omstandigheden: vanwege het weer verslechterde het ijs nogal snel, waardoor de boel flink op een hoop gegooid werd.

Mannen
Het was relatief warm en er stond een flink briesje in Altenberg, waardoor de eerste run bij de mannen vrij simpel samengevat kon worden: het sloeg nergens op. De Russische regerend World Cup-kampioen Roman Repilov had de mazzel dat hij halverwege het veld van ruim dertig mannen mocht starten en noteerde de snelste tijd, daarna ging de baan er in bijzonder rap tempo aan en geen enkele van de toppers kon ook maar in de buurt blijven.

De Duitser Felix Loch deed het met 0,602 seconden achterstand op een zeventiende plek nog het best. De Italiaan Dominik Fischnaller stond 24e op 1,017 seconden, de Rus Semen Pavlichenko bleef op 1,044 seconden en de 25e positie steken en de Oostenrijker Jonas Müller kwam niet voorbij de 27e plek op 1,111 seconden.

Kort achter Repilov stonden dan ook vooral mannen die voor hem naar beneden waren gegaan, aangevoerd door de Oostenrijker Reinhard Egger (+0,097) en de Let Arturs Darznieks (+0,119). Daarachter volgde nog een Oostenrijks-Lets duo: Wolfgang Kindl (+0,129) en Riks Rozitis (+0,203), met de Rus Stepan Fedorov (+0,262) en de Oostenrijkse olympisch kampioen David Gleirscher (+0,304) nog in een gevaarlijke positie met het oog op de omgekeerde startvolgorde in run twee.

In run twee had Pavlichenko lange tijd de leiding in handen, waarna de baan inderdaad veel langzamer werd. Toch hield Loch ruim drie tienden over en pakte hij de leiding, die hij ook met nog slechts zes man te gaan in handen had - niemand kwam in de buurt, zo viel David Gleirscher tien plekken terug en leverde Fedorov zonder noemenswaardige fouten dertien plaatsen en meer dan een volle seconde in.

Ook Rozitis was buiten zijn fout om volstrekt kansloos, Kindl deed het uitstekend door slechts vijf plekken te verliezen, wat Egger vanaf plek twee vervolgens ook deed. Zo stond alleen Repilov nog boven met zes tienden voorsprong op Loch, een eeuwigheid in het rodelen. Toch verloor hij met een foutloze run een volle seconde, de Rus werd vijfde. Loch pakte zo vanaf plek zeventiende winst, voor landgenoot Max Langenhan - zijn beste prestatie ooit - en de Let Kristers Aparjods, terwijl Pavlichenko van 24 naar vier steeg.

Estafette
Met Andrea Vötter, Kevin Fischnaller en Ludwig Rieder/Patrick Rastner nam Italië als eerste topland aan de start de leiding, waarna het volgende topland hun tijd niet haalde: Kendija Aparjode en haar broer Kristers Aparjods waren bij elkaar sneller, maar de gebroeders Andris en Juris Sics leverden driekwart seconde in namens Letland.

Tatiana Ivanova en Semen Pavlichenko gingen voor Rusland samen tot op de duizendste gelijk op met Vötter en Fischnaller, maar Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov verloren 0,230 seconden op de Italianen. Voor Oostenrijk ging Madeleine Egle al snel flink de fout in, wat voor David Gleirscher en Thomas Steu/Lorenz Koller onmogelijk goed te maken was.

Zo stonden alleen Natalie Geisenberger, Felix Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken nog boven, het Duitse 'dream team'. Verrassend genoeg leverde Geisenberger 0,157 seconden in bij Vötter, waarna Loch zelfs nog een paar tienden verloor - het ijs was duidelijk lang niet zo goed meer als eerder in de wedstrijd. Eggert en Benecken stonden zo voor een onmogelijke opgave, sterker nog: met 0,622 seconden achterstand eindigden ze slechts als vierde.

De winst ging zo naar Italië, een mooie revanche na vorige week: Vötter sloeg daar naast het estafettebordje en de ploeg werd gediskwalificeerd. Rusland en Letland completeerden het podium en daarmee werd het weekeinde in Altenberg afgesloten met vier winnende landen in de vier disciplines.

Biatlete Eckhoff grijpt de macht in achtervolging

Biatlete Tiril Eckhoff heeft in het Finse Kontiolahti de eerste achtervolging van het World Cup-seizoen gewonnen. De Noorse kende een indrukwekkende opmars waarin ze alle twintig schijven raakte op de schietbaan en dat leverde haar de eerste zege van het seizoen op.

Als winnares van de sprint vertrok de Zweedse World Cup-leidster Hanna Öberg als eerste, tien seconden voor de Française Anaïs Chevalier en 28 seconden voor zusje Elvira Öberg, met verder ook nog de Noorse Marte Olsbu Røiseland (+0:34), de Duitse Denise Herrmann, de Tsjechische Marketa Davidova (beiden +0:48) en de Wit-Russische Dzinara Alimbekava (+0:50) binnen een minuut. Chevalier en Elvira Öberg begonnen met een misser, waardoor Røiseland in de buurt kwam van de Française en Öberg samen met Alimbekava en Herrmann de volgende ronde in ging.

De tweede schietbeurt leverde een eerste misser op voor Hanna Öberg, die de leiding op de foutloze Røiseland zag krimpen tot tien seconden. Alimbekava volgde samen met de ook nog foutloze Tiril Eckhoff op een kleine halve minuut, terwijl met Ingrid Landmark Tandrevold een derde foutloze Noorse voorbij ging aan Elvira Öberg en Chevalier, die één en twee extra missers schoten.

De derde schietbeurt leverde nog een misser op voor Öberg, maar dit keer ook voor Røiseland, terwijl Eckhoff foutloos bleef en precies samen met de andere twee de ronde weer in dook. Alimbekava en Tandrevold schoten één misser en moesten wat afstand laten, de Canadese Emma Lunder en de Zweedse Johanna Skottheim stegen met beiden vijftien treffers inmiddels van de negentiende en twintigste stek naar plek zes en zeven.

Røiseland, Eckhoff en Öberg kwamen gezamenlijk aan bij de laatste schietbeurt, waar Røiseland als eerste de mist in ging. Öberg deed dat ook, maar Eckhoff bleef foutloos en dook ruim als leidster de slotronde in, 23 tellen voor de andere twee. Eckhoff's overwinning kwam zo niet meer in gevaar, terwijl Røiseland overtuigend afrekende met Öberg. Alimbekava pakte op enige afstand met plek vier haar beste resultaat ooit, voor Skottheim, Tandrevold, Franziska Preuß en Elvia Öberg.

Noorse biatleten domineren in estafette

In het Finse Kontiolahti hebben ook de mannelijke biatleten de eerste estafette van het World Cup-seizoen achter de rug. Het werd uiteindelijk niet echt een al te spannende strijd, hoewel dat gezien de dominantie van de Noren niet echt verrassend genoemd kan worden.

Drie landen sloegen een gat dankzij de startlopers: Noorwegen met Sturla Holm Lægreid, Duitsland met Erik Lesser en Wit-Rusland met de verrassende Mikita Labastau, een trio dat het stokje overgaf aan respectievelijk Vetle Sjåstad Christiansen, Roman Rees en Sergey Bocharnikov. De verschillen achter de drie waren nog niet heel groot, de VS en Rusland volgden binnen tien seconden en de top-18 zat nog binnen een minuut.

Christiansen en Rees hielden hun teams voorin, Zwitserland volgde dankzij een ijzersterk optreden van Benjamin Weger. Tarjei Bø en Arnd Peiffer namen het over voor Noorwegen en Duitsland, Jeremy Finello was de volgende Zwitser en met nog zeven teams binnen een halve minuut was het verder nog altijd spannend genoeg.

Bø vergrootte de Noorse leiding en gaf het stokje over aan broertje Johannes Thingnes, terwijl Peiffer de tweede plek vast wist te houden en Benedikt Doll op pad stuurde. Martin Ponsiluoma hielp de Zweden van de tiende naar de derde plek, Finello en de Rus Eduard Latypov deden ook nog mee om de podiumplekken. Sebastian Samuelsson (Zweden), toptalent Niklas Hartweg (Zwitserland) en Alexander Loginov (Rusland) leken te gaan strijden om de tweede plek, hoewel Doll dan wel eerst bijgehaald moest worden.

Johannes Bø had al zijn drie extra patronen nodig om de strafronde bij de eerste schietbeurt te vermijden, Doll en Samuelsson konden het gat verkleinen naar 15 en 24 seconden en ook Loginov zat nog vlak achter de Zweed. Bij de laatste schietbeurt hield Bø het hoofd koel en dus dook hij meer dan een halve minuut voor de rest de slotronde in, waarmee de Noorse zege wel zo goed als binnen was.

Samuelsson nam de tweede plek namens Zweden over van Doll, die een extra patroon meer nodig had. De Noorse overwinning kwam inderdaad geen moment meer in gevaar, ook een kapotte stok kon Bø niet in de problemen brengen. Samuelsson langlaufde overtuigend naar de tweede plek en Doll werd niet meer bedreigd door Loginov, waardoor Zweden en Duitsland het podium completeerden.

Met Thierry Langer, Florent Claude, Tom Lahaye-Goffart en Pjotr Dielen wisten de Belgen in tegenstelling tot vier andere landen te voorkomen dat ze een ronde achterstand aan de broek kregen, wat de ploeg een prima twintigste plek opleverde.

Uitslag Feyenoord- Heracles Almelo

Feyenoord is er niet in geslaagd optimaal te profiteren van het puntverlies van Ajax en Vitesse eerder dit weekend. Tegen Heracles Almelo kwam het niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Feyenoord begon zonder aanvoerder Steven Berghuis, die rust kreeg. Feyenoord begon tam aan de wedstrijd en de eerste kans was dan ook voor de bezoekers, Vloet stuitte op Marsman. Daarna ging het tempo omhoog en dit resulteerde in paar kansen voor Feyenoord. Malacia trof de lat en Jorgensen zag de bal na een lob in de handen van de keeper eindigen.

Na rust kwam Feyenoord nauwelijks tot mogelijkheden. Ook het inbrengen van Berghuis en een rode kaart voor Heracles-speler Bakis bracht hier geen verandering in. Pas in de slotfase werd het een beetje gevaarlijk. Azarkan kreeg een kans, maar kon de bal niet controleren en Jorgensen kopte nog bijna raak.

Feyenoord

0 - 0

Heracles Almelo

 
 Gele kaart: , Knoester, Schoofs, Breukers, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Bakis (66/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Nieuwkoop (Botteghin/62)
Spajic (Azarkan/81)
Senesi
Malacia (Bannis/88)
Diemers
Toornstra
Kökcü
Narsingh (Berghuis/62)
Jörgensen
Teixeira
  Blaswich
Breukers
Rente
Pröpper
Knoester
Quagliata
Schoofs
Kiomourtzoglou
De la Torre (Bijleveld/81)
Bakis
Vloet (Szöke/84)

COVID-19: 6814 nieuwe besmettingen en 25 doden, totaal 557.224 en 9687

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6814 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 557.224 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 160 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1172 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 21 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 469 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 25 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9687 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Schumacher en Ilott beslissen Formule 2-titel in mooie slotrace

Op het outer circuit van het Sakhir International Circuit in Bahrein is zondag het Formule 2-kampioenschap beslist. Dat gebeurde in de laatste race van het jaar, waarin het nog even bijzonder spannend werd.

Dan Ticktum begon vanaf poleposition, naast Jehan Daruvala en voor de strijdende titelkandidaten Mick Schumacher en Callum Ilott. Schumacher kende een dijk van een start, maar verremde zich al snel behoorlijk en zag Daruvala gelijk weer terug naar plek twee komen. Ilott's start was ook sterk, maar hij zat vast achter Daruvala en moest inhouden, waarna Schumacher's teamgenoot Robert Shwartzman in zijn nek kreeg in duel om de vierde plek.

Nadat het eerste stof wat ging liggen schoof kampioenschapsleider Schumacher alsnog langs Daruvala naar plek twee, terwijl Ilott Shwartzman's aanval afsloeg. Het duurde niet lang voor Daruvala de tweede plek terugpakte, Schumacher leek het mogelijk al wat lastig te krijgen met de band die hij in de eerste ronde een flinke opdoffer had gegeven.

Halverwege de race barstte de strijd om de titel in alle hevigheid los: Ilott opende de aanval op Schumacher, aanvankelijk zonder succes en de Brit leek zelfs Shwartzman langs zich heen te krijgen. Dat gebeurde echter niet en hij wist Schumacher tóch te verschalken, waarna Shwartzman opvallend genoeg langs zijn teamgenoot kwam en ook Zhou Guanyu opende de aanval op de Duitser, wiens banden volledig op leken te zijn.

De kampioenschapsleider kwam gelijk daarna zelfs binnen voor een nieuw setje banden, waardoor hij zakte naar de twintigste plek. Ilott reed zo op plek drie en moest met Ticktum en Daruvala voor zich nog één plek stijgen om alsnog de titel te pakken. Daruvala pakte na meerdere pogingen en met negen ronden te gaan de leiding over van Ticktum, terwijl Ilott een gat van vier seconden dicht moest gaan rijden om zijn derde plek te verbeteren en dus de titel te kunnen pakken.

Dat leek er echter niet in te zitten, integendeel: Tsunoda ging als een dolle en pakte de derde plek over, waarna Zhou ook voorbij ging aan teamgenoot Ilott. De banden van de Brit waren op, zo kreeg de op plek negentien rijdende Schumacher op zijn radio te horen, en daarmee was de titelstrijd effectief beslist.

Daruvala's allereerste overwinning kwam niet meer in gevaar, Ticktum's tweede plek wel: sterker nog, na een fantastisch gevecht in de slotronde pakte Tsunoda die tweede plek van hem af. Zhou finishte achter Ticktum als vierde, Ilott zakte ver weg naar de elfde plek en daarmee was Schumacher - die als achttiende finishte - de nieuwe kampioen in de Formule 2, alvorens hij volgend jaar voor Haas zijn Formule 1-debuut gaat maken.

Ilott eindigt achter Schumacher als tweede in het kampioenschap, Tsunoda verzekert zich definitief van de derde plek in de titelstrijd: genoeg voor een superlicentie en daarmee in elk geval een realistische kans op een Formule 1-zitje bij AlphaTauri.

FreestyleskiŰrs openen World Cup-seizoen met aerials

In het Finse Ruka zijn de freestyleskiërs aan hun World Cup-seizoen begonnen op de aerials, het onderdeel waarop één grote sprong gemaakt wordt. Niet iedereen was aanwezig, vooral de afwezigheid van de Chinese wereldtop bij de vrouwen was een gemis, maar de regerend kampioenen van vorig seizoen waren er wél.

Vrouwen
Laura Peel overtuigde vorige winter en pakte de eindwinst in de World Cup, in Ruka begon ze het nieuwe seizoen eveneens op winnende wijze. Met een back full-tuck-full in de finale sprong ze naar 83,87 punten, ondanks een behoorlijk matige landen. In de niet al te sterke finale was het genoeg om de Duitse Emma Weiß (80,95) en de Russische tiener Anastasiia Prytkova (71,53) vrij ruim achter zich te houden.

Mannen
De Rus Maxim Burov was de beste in de beslissende finaleronde, waarin hij een back double full-full-full tevoorschijn toverde. Die wist hij snaarstrak te landen en met 126,24 punten pakte hij de winst, voor landgenoten Pavel Krotov (120,36) en Ilia Burov, zijn oudere broer (118,10). Regerend World Cup-kampioen Noé Roth uit Zwitserland eindigde als vijfde, nadat hij bij zijn finalesprong onderuit ging.

Fun met Funda #223 - Villa Kakelbont in Amsterdam

Bij sommige huizen denk je 'die inrichting bevalt me wel' en bij sommige huizen ben je god op je blote knieën dankbaar dat de bewoners de inrichting waarschijnlijk gewoon meenemen. Dit huis, dat voor iets meer dan 5 miljoen euro te koop staat, in Amsterdam behoort tot de laatste categorie wat uw redacteur betreft. Kijken jullie even mee? 

Villa Kakelbont in Amsterdam  (Foto: Funda)
Villa Kakelbont in Amsterdam (Foto: Funda)

Agent mishandeld bij stoppen illegaal feest in woning

Een agent is in de nacht van zaterdag op zondag mishandeld. De politie reageerde op een melding van geluidsoverlast in een woning aan de Spoorstraat in Den Helder.

Toen de agenten de bewoner aanspraken gooide deze direct de deur dicht en vluchtten er een groot aantal personen aan de achterzijde en via het dak de woning uit. Aan de voorzijde van de woning probeerden agenten daarna de personalia te noteren van de nog achtergebleven personen. De gasten waren daar niet van gediend en sloegen een agent, die ook door een aantal bezoekers omver werd gelopen.

De politie schat dat er zo’n 50 personen in de woning waren. Tegen de bewoner van de woning wordt proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van geluidsoverlast.

Rondvliegende kogel belandt boven bed bejaarde vrouw

Een 87-jarige vrouw in Rotterdam kwam zaterdagnacht rond 01.00 uur gelukkig met de schrik vrij toen een rondvliegende kogel door haar raam vloog en in de muur boven haar bed terecht kwam. Ze hoorde een knal en voelde glassplintertjes in haar haren en bed. Drie mannen in een auto op de Zuiderhagen zijn aangehouden. Hun rol bij het incident wordt onderzocht.

Rond 01.00 uur meldde een buurtbewoner dat hij meerdere knallen had gehoord waarvan hij zich niet kon voorstellen dat het vuurwerk was. Agenten die een onderzoek in de omgeving instelden, werden aangesproken door drie mannen in een auto. Hun verklaringen liepen uiteen en in de auto vonden agenten aanwijzingen dat zij misschien meer met het incident te maken hadden. Een 20-jarige man uit Den Haag, een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 20-jarige man uit het Hoogvliet zijn gearresteerd. Op straat werden meerdere hulzen gevonden.

Het buurtonderzoek dat gelijk werd ingesteld was gezien het nachtelijk uur beperkt, maar onder een van de wakkere buurtbewoners was de bejaarde vrouw die eerst dacht dat de knal van een vallend schilderij was gekomen, maar toen het licht aanging tot een heel andere conclusie moest komen toen ze het gat boven haar bed zag. Je moet er niet aan denken wat de gevolgen hadden kunnen zijn. De vrouw krijgt slachtofferhulp aangeboden. Er zijn geen aanwijzingen dat er gericht op die woning is geschoten.

Vandaag wordt het buurtonderzoek voortgezet. Mensen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben, of beeldmateriaal hebben van de straat, worden gevraagd om dat te delen met de politie. Dat kan via onderstaand tipformulier, via 0900-8844 of anoniem via M. 0800-7000.

FOK! Wat een weer: opklaringen

Er is vrij veel bewolking aanwezig waar de zon maar af en toe door heen breekt. In de loop van de middag en vanavond gaat het in het oosten af en toe regenen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 4°C. De wind is zwak en komt uit een overwegend noordelijke richting.

Komende nacht is er veel bewolking en gaat het regenen. In de Limburgse heuvels is er kans op (natte) sneeuw. De minimumtemperaturen variëren van 5°C in het noorden en noordwesten tot rond het vriespunt in het zuiden en zuidwesten aan het begin van de nacht. De wind komt uit richtingen tussen west en noordwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, aan de noordwestkust krachtig. In het noorden en noordoosten is de wind zwak uit uiteenlopende richtingen.

Maandagochtend is het bewolkt met op veel plaatsen regen. In de Limburgse heuvels is er eerst nog kans op (natte) sneeuw. Vanaf de middag wordt het op steeds meer plaatsen droog, het laatst in het noorden van het land. De maximumtemperaturen variëren tussen 3°C in het zuiden tot ca. 7°C in het noordwesten. De wind draait overal naar zuidwest en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de middag is er in het Waddengebied kans op een stormachtige wind, 8 Bft, met zware windstoten van 75-90 km/u. In de avond draait de wind naar zuid en neemt dan af naar zwak tot matig, in de noordelijke kustgebieden en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig.

Meer weer op FOK!

Saaie bosweg
Saaie bosweg 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Chelsea verovert koppositie tegen Leeds, maar verliest Ziyech

Chelsea won zaterdag vanavond met 3-1 van Leeds United, maar verloor spelmaker Hakim Ziyech. De Marokkaans international viel na een half uur geblesseerd uit. In de tweede helft was hij op de tribune te zien met een icepack op zijn hamstring.

Voormalig Chelsea-speler Patrick Bamford opende na vier minuten de score voor Leeds. De man-in-vorm bij Chelsea, Olivier Giroud die midweeks vier keer scoorde in de Champions League, trok binnen het half uur de stand gelijk (1-1). De club, die na lange tijd weer tweeduizend fans mocht ontvangen, zag hoe Ziyech uitviel met een hamstringblessure en Christian Pulisic hem verving.

Na een ruim uur bracht Kurt Zouma de thuisploeg op 2-1. Invaller Pulisic bepaalde in blessuretijd de eindstand op 3-1. Door de zege is Chelsea koploper in de Premier League met 22 punten na elf wedstrijden. Tottenham Hotspur en Liverpool kunnen The Blues nog inhalen. Leeds United staat knap twaalfde.

FC Barcelona onderuit bij Cadiz

FC Barcelona blijft beschamende nederlagen opstapelen in La Liga. De in de Champions League zo sterk preseterende formatie van Ronald Koeman verloor zaterdagavond van Cadiz. In de havenstad in Zuidwest-Spanje werd het 2-1. De achterstand op Atletico Madrid, dat met 2-0 won van Real Valladolid, staat nu al twaalf punten voor op de morsende ploeg van Ronald Koeman. Barça staat zevende in Primera Division, een positie die de grootmacht eigenlijk nooit bezet.

Nadat de Catalanen al snel achter de feiten aanliepen door een doelpunt van Alavaro Gimenez. Na een klein uur viel de gelijkmaker. Een voorzet van Jordi Alba werd in de 58e minuut door Pedro Alcala in het eigen doel gewerkt. Een welkome opsteker voor de traag spelende ploeg van Koeman.

Vijf minuten later stond de thuisploeg al weer voor. Frenkie de Jong kon op de doellijn niets meer betekenen nadat goalie Marc-André Terstegen blunderde. Alvaro Negredo kapte De Jong uit en zorgde voor de hernieuwde voorsprong van de thuisploeg. Het bleek het laatste doelpunt.

KHN ook in actie voor uitgebreidere steun #BlackMonday: final sale horeca!

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert de landelijke campagne #BlackMonday, die op maandag 7 december van start gaat. Onder de noemer #BlackMonday worden horecaondernemers opgeroepen deel te nemen aan de landelijke actie. Met de campagne wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet per omgaande met aanvullende steun en perspectief komt, meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat en honderdduizenden mensen op straat komen te staan.

De Horeca Alliantie had al eerder aangegeven te gaan demonstreren. Zie ook: Horeca gaat demonstreren voor meer steun en heropening: horecabond doet niet mee. Zij steunen de protestactie #BlackMonday van KHN. Samen met de demonstratie op het Malieveld in Den Haag maken de twee horecaorganisaties van maandag 7 december een protestdag.

#BlackMonday – maandag 7 december
De horeca heeft de afgelopen tijd met lede ogen gekeken naar de koophysterie rondom Black Friday. Volle winkels, drukke winkelstraten, veel omzet. En in de horeca is het donker. Tijd voor actie! KHN roept maandag 7 december uit tot #BlackMonday; Final sale in de horeca. OP=OP. Want het potje van horecaondernemers is leeg; de reserves zijn op, leveranciers en vastgoed komen de sector niet meer tegemoet en horecabedrijven staan op omvallen. Met creatieve uitingen als opheffingsuitverkoop, final sale en OP=OP laten we de overheid en het Nederlandse publiek zien wat het toekomstbeeld van Nederland is zonder horeca; lege panden, lege pleinen en straten en lege handen. KHN roept horecaondernemers om op een creatieve manier uiting te geven aan #BlackMonday. Bijvoorbeeld; het dichttimmeren van de ramen, het pand beplakken met posters en/of afzetlint. Alles om duidelijk te maken hoe het straatbeeld zal zijn als de horeca daadwerkelijk failliet gaat.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Uiteindelijk wil niemand een scenario waarbij de horeca uit het straatbeeld verdwijnt, maar willen ondernemers weer vol passie ondernemen en hun gasten op een veilige manier verwelkomen. Echter ziet de situatie er voor de horeca heel somber uit. De campagne is dan ook een subtiele knipoog naar Black Friday, al is dit voor de horeca écht de final sale; een grote faillissementsgolf dreigt.'

Gevolgen van overheidsmaatregelen zijn desastreus
De impact van de overheidsmaatregelen met betrekking tot de horeca zijn enorm. Eet- en drinkgelegenheden zijn door twee lockdowns in 2020 straks 5 maanden verplicht gesloten. Clubs & Nightlife bedrijven zijn nog geen dag open geweest. En doordat er veel (internationale) zakelijke evenementen en congressen zijn afgelast, zijn er nauwelijks (internationale) zakelijke reizigers, waardoor hotels, cateraars en de evenementenbranche het enorm zwaar hebben. Uit een recente KHN-enquête blijkt dat horecaondernemers in 2020 op gemiddeld 50% van de omzet gaan uitkomen ten opzichte van 2019. Inmiddels is er door ondernemers 3,5 - 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. Alles om de zaak overeind te houden en personeel in dienst te kunnen houden. Maar de rek is er bij vele bedrijven uit; het spaarvarken is leeg.

Wat verlangt KHN van Den Haag: Meer steun en Snel open!
De steunpakketten zijn onvoldoende. Blijkbaar leeft er nog steeds een beeld bij politici en het publiek dat de maatregelen royaal en afdoende zijn. Maar de NOW-regeling dekt maximaal 80% van de werkelijke kosten, de TVL slechts 50%. Voor starters - bedrijven die voor 1 maart nog geen omzet hadden - is er helemaal niets.

Willemsen: 'Ondernemers houden het niet meer vol. De koek is op, het vet is van de botten en de meest prachtige horecabedrijven gaan naar de kloten. We hebben de afgelopen maanden keihard gelobbyd in Den Haag om dit door te laten dringen. We krijgen veel begrip maar daadkracht ontbreekt. Daarom komen we nu in actie.'

De horeca heeft twee concrete acties nodig van Den Haag:

  1. Een concreet perspectief op heropening, inclusief datum
  2. Kom met gerichte extra steun; de NOW moet weer terug naar maximaal 90%, de TVL moet verhoogd worden naar 100% procent

KHN vraagt niets meer of minder van politiek Den Haag – het kabinet en de Tweede Kamer – dan dat ze nu écht in beweging te komen. "Geen woorden meer, maar daden!”

ME opnieuw ingezet in Urk na gooien molotovcocktails en zwaar vuurwerk

Vanwege nieuwe ongeregeldheden in Urk besloot burgemeester Cees van den Bos gisteravond de Mobiele Eenheid in te schakelen. Er waren wederom groepen jongeren op straat die volgens een gemeentewoordvoerder met ‘molotovcocktails en extreem gevaarlijk vuurwerk’ gooiden. Na ingrijpen van de ME keerde na middernacht de rust op straat terug. Er zijn een aantal jongeren aangehouden. Meer hierover in de Gelderlander. 

Eerder deze week zijn er op Urk al twee personen aangehouden door de politie, de een had 150 kg illegaal vuurwerken de ander was voorbereidingen aan het treffen om molotovcocktails te maken.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #62
special
Random Pics van de Dag #800
review
Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion
special
AI Picture Gallery #61
special
Random Pics van de Dag #799
special
AI Picture Gallery #60
©FOK.nl e.a.