FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 december 2020

WK darts: Price moeizaam langs J. Lewis; Huybrechts klopt in hoogstaand duel White

Gerwyn Price heeft zich maandag met de nodige moeite geplaatst voor de derde ronde van het wereldkampioenschap darts. De als derde geplaatste Welshman rekende met 3-2 in sets af met zijn landgenoot Jamie Lewis. Eerder op de avond viel wel het doek voor Ian White, de nummer tien van de plaatsingslijst.

Price begon matig aan zijn partij tegen Lewis. De nummer drie van de wereld verloor de eerste set met 1-3. Hij gooide met 77,50 gemiddeld in het begin belabberd. Price kwam wel 2-1 in sets voor, maar Lewis trok mede dankzij een 110-finish de vierde set naar zich toe. The Iceman stelde in de beslissende set orde op zaken en won de vijfde set met 3-0. In de volgende ronde wacht Brendan Dolan of Edward Foulkes. 

White werd uitgeschakeld door Kim Huybrechts. Het werd 3-1. Het was een hoogstaand duel. De Engelsman gooide in de tweede set weliswaar een indrukwekkend moyenne van 109,57, maar kwam toch met 0-2 achter. Hij kwam wel terug tot 2-2, maar faalde op de dubbels om de set te pakken. Huybrechts benutte de buitenkans en kwam op 2-0.  Diamond knokte zich in de derde set terug, maar moest daarna alsnog zijn meerdere erkennen in Huybrechts. De Belg treft in de volgende ronde Ryan Searle.

Ook Krzysztof Ratajski en Gabriel Clemens plaatsten zich voor de derde ronde in het lege Alexandra Palace. De Pool zette Ryan Joyce met 3-0 opzij en Clemens besliste het Duitse onderonsje met Nico Kurz in zijn voordeel: 3-1.

Maandag 21 december - Avondsessie
Krzysztof Ratajski (100.41) 3-0 (96.12) Ryan Joyce (R2, 3-2, 3-2, 3-1)
Ian White (102.35) 1-3 (101.59) Kim Huybrechts (R2, 1-3, 2-3, 3-1, 2-3)
Gerwyn Price (91.97) 3-2 (90.46) Jamie Lewis (R2, 1-3, 3-1, 3-1, 0-3, 3-0)
Gabriel Clemens (95.70) 3-1 (89.98) Nico Kurz (R2, 3-2, 1-3, 3-1, 3-1)

Ian White - Kim Huybrechts (Bron: PDC)
Ian White - Kim Huybrechts (Bron: PDC)

Reus Zenhäusern slalomt naar World Cup-zege Alta Badia

De beste slalomskiërs ter wereld zijn maandag in actie gekomen in het Italiaanse Alta Badia, waar zondag al een reuzenslalom op het programma stond. Dat zorgde voor wat verrassingen, met name dankzij de tweede run.

In de eerste run ging de snelste tijd verrassend naar de jonge Italiaan Alex Vinatzer, die de Zwitser Daniel Yule met 0,27 seconden aftroefde. Michael Matt volgde op 0,36 seconden met de Noren Sebastian Foss-Solevaag (+0,37) en Henrik Kristoffersen (+0,40) vlak achter hem. Ook de Fransen Alexis Pinturault (+0,42) en Victor Muffat-Jeandet (+0,49) en de Zwitserse reus Ramon Zenhäusern (+0,52) deden nog volop mee.

Doppelmeter Zenhäusern behield in elk geval zijn plek in run twee, Muffat-Jeandet leverde wat plekken in. Pinturault deed dat opvallend genoeg ook en Kristoffersen haalde het evenmin. Foss-Solevaag verloor zes plekken, Matt zelfs twaalf. Yule haalde het óók al niet en leverde vijf posities in, waardoor ook Manuel Feller - dertiende na run één - zeker was van het podium.

Vinatzer maakte tot slot vroeg een fout en hield de schade beperkt tot 0,19 seconden. Het was niet genoeg voor het podium, want de winst ging naar Zenhäusern, voor Feller en Marco Schwarz, tiende na run één.

Huizenmarkt: Geen sprake van COVID-19 dip, huizenprijzen opnieuw gestegen

Ondanks de COVID-19- crisis blijven de Nederlandse huizenprijzen stijgen. Bestaande koopwoningen waren in november 8,9 procent duurder dan in november 2019. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. In november lag de prijsindex bestaande koopwoningen op het hoogste niveau ooit. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

In juni 2013 bereikte de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in november op het hoogste niveau ooit en vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen bijna 55 procent hoger.

Meer transacties bestaande koopwoningen in november
Het Kadaster maakte bekend dat het in november 18.449 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 1 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 209.303 woningen gewisseld van eigenaar, bijna 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

De hypotheekrente is nog altijd erg laag, waardoor potentiële kopers flink tegen elkaar op waardoor met name starters erg veel moeite hebben om een huis naar  hun budget te vinden. Gemiddeld werden huizen voor 344.000 euro verkocht. Dat is iets minder dan in oktober, toen de gemiddelde verkoopprijs van een huis net boven de 350.000 euro lag. Er werden in november zo'n 18.449 huizen en appartementen verkocht, volgens het Kadaster.

Op de huizenmarkt is al langere tijd sprake van een grote krapte. Het totaal aantal huizen dat te koop wordt aangeboden, is flink teruggelopen, terwijl er nog veel mensen verhuisplannen hebben of een eerste woning willen kopen. Kenners geven al langer aan dat er veel eerder meer huizen bijgebouwd hadden moeten worden. Tot nu toe is er van een COVID-19-dip op de woningmarkt geen sprake. Dat in tegenstelling van wat economen hadden verwacht in verband met de de oplopende werkloosheid en een lager vertrouwen in de markt. 

Vulkaan Kilauea op Hawaï barst uit

De Kilauea op Hawaï is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en een populaire toeristenbestemming. De vulkaan is nu weer uitgebarsten: de autoriteiten waarschuwen voor asregens en mogelijke gevolgen voor het vliegverkeer.

De actieve vulkaan Kilauea is gisteravond even na 22.30 uur lokale tijd opnieuw tot een uitbarsting gekomen. Daaropvolgend vond er een aardbeving van 4,4 op de schaal van Richter plaats aan de zuidelijke kant  van de vulkaan.

De autoriteiten waarschuwden voor een mogelijk 'aanzienlijke uitstoot' van vulkanische as in de atmosfeer.
Deze assen zijn gevaarlijk bij inademing, de bevolking moet blootstelling aan de assen zo veel mogelijk vermijden, zeker mensen met ademhalingsproblemen. 

Kilauea, een van de meest actieve vulkanen ter wereld, ligt in Hawaii Volcanoes National Park en is een populaire toeristenbestemming. Kilauea barst sinds de jaren vijftig regelmatig uit. Twee jaar geleden werden bij een uitbraak meer dan 700 huizen verwoest.

Hawaii - vaak eenvoudigweg het Big Island genoemd - is het grootste van de acht hoofdeilanden van de Amerikaanse staat. Honderden kleinere eilanden behoren tot de archipel.

COVID-19: Bloedbeeld patiënt kan de ernst van verloop ziekte voorspellen

Internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc maakt duidelijk dat het bloedbeeld van een COVID-19-patiënt vrij nauwkeurig voorspelt of de ziekte ernstig gaat verlopen of niet. Dit maakt het voor zorgverleners makkelijker om een inschatting van het verwachte ziektebeeld te geven. Deze studie, uitgevoerd in elf ziekenhuizen, is nu gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift eLife.

Bij patiënten die met een COVID-19-infectie in het ziekenhuis komen, wordt vaak bloed geprikt (een bloedbeeldbepaling of te wel hemocytometrie) gedaan op de spoedeisende hulp en tijdens opname. COVID-19 gaat gepaard met specifieke veranderingen in circulerende bloedcellen die worden gemeten tijdens een bloedbeeldbepaling. Deze veranderingen in circulerende bloedcellen zijn gebruikt om een algoritme te maken met een voorspellende waarde. De bloedbeeldbepaling blijkt het verloop van COVID-19 beter te voorspellen dan de bloedbeeldparameters die tot nu toe gebruikt worden. De betrouwbaarheid loopt op tot 93% na zes dagen.

Ziekteverloop voorspellen
Aan de hand van de bloedbeeldbepaling wilden de onderzoekers weten of is te voorspellen of een opgenomen COVID-19 patiënt ernstig ziek zal worden en behandeling op de Intensive Care nodig heeft. Ze onderzochten hiervoor de gegevens van 982 volwassen patiënten in elf verschillende ziekenhuizen in heel Europa. En dat bleek te kunnen: specifieke veranderingen in de bloedcellen van COVID-19 patiënten bleken te kunnen aangeven of een ernstig verloop verwacht werd. Door nieuwe laboratoriumtechnieken kan men beter zien of afweercellen in het bloed geactiveerd zijn. Juist deze geactiveerde immuuncellen bleken meer aanwezig te zijn bij COVID-19 patiënten met een ernstig verloop, en ook al tijdens de vroege fase van de ziekte. In een tweede onderzoekspopulatie hebben de onderzoekers de waarde van de prognostische score kunnen bevestigen.

Goedkoop en beschikbaar
Internist-infectioloog en hoofdonderzoeker André van der Ven legt uit: 'Een bloedbeeldbepaling is volledig geautomatiseerd, goedkoop, onmiddellijk beschikbaar en één van de meest aangevraagde laboratoriumbepalingen in de hele wereld. Bloedbeeldbepalingen worden routinematig aangevraagd bij COVID-19-patiënten die zich in het ziekenhuis melden. Door gebruik van bepaalde technieken kan het karakter van bepaalde bloedcellen beter bepaald worden en zodoende hebben we een betrouwbare prognostische score kunnen ontwikkelen. Deze score geeft een goed inzicht of een ernstig verloop verwacht kan worden en dit kan zorgmedewerkers helpen bij het bepalen van de verdere behandeling.'

Schansspringer Granerud slaat dubbelslag richting Vierschansentournee

In het Zwitserse Engelberg hebben de schansspringers weer de generale repetitie afgewerkt voor de Vierschansentournee, die op 28 december begint in Oberstdorf. Het leverde twee spannende wedstrijden op, maar gezien het seizoen niet met een verrassende winnaar.

Zaterdag
World Cup-leider Halvor Egner Granerud sprong weer eens naar de leiding in de eerste ronde, maar de voorsprong op vooral de Pool Kamil Stoch en de Sloveen Anze Lanisek was miniem. Granerud's World Cup-concurrent Markus Eisenbichler stond op plek vier, voor landgenoot Pius Paschke en de Pool Piotr Zyla.

Zyla behield in de tweede ronde zijn positie en sprong voorbij Paschke. Eisenbichler deed vervolgens een gooi naar het podium, maar Lanisek wist hem zowaar nét voor te blijven. Stoch sprong er voorbij en legde de druk op Granerud, maar de Noor hield stand en zette zijn fenomenale seizoen voort met weer een zege.

Zondag
Dit keer was Zyla in de eerste ronde de beste, met de Japanner Yukiya Sato die hem op de voet volgde. Granerud zat er ook vlak achter en de verschillen in de hele top-10 waren erg klein: de Oostenrijker Daniel Huber, Stoch, Lanisek, Eisenbichler, de Pool Dawid Kubacki, de zeer verrassende Canadees MacKenzie Boyd-Clowes en Paschke deden allemaal nog volop mee.

In de tweede ronde was Eisenbichler vanaf plek zeven de eerste die echt de aanval op het podium opende, hij ging in elk geval Lanisek en Stoch voorbij. Huber viel fors terug, Granerud verzilverde in elk geval zijn podiumplek. Sato sprong matig en viel flink terug, Zyla haalde het ook niet en werd derde, achter Granerud en Eisenbichler.

Noodbevel in Velsen-Noord om vuurwerkoverlast door jeugd: ‘Blijf binnen’

In Velsen-Noord (Noord-Holland) is door burgemeester Frank Dales een noodbevel afgegeven vanwege vuurwerkoverlast. Volgens de politie is er sprake van massaal vuurwerk gooiende jeugd , inmiddels zijn er diverse aanhoudingen verricht. Er is veel politie op de been en de Mobiele Eenheid is ook ingezet. Inwoners wordt opgeroepen zonder noodzaak niet naar buiten te gaan ’Blijf binnen als er geen aanleiding is om op straat te zijn.' Meer hierover in het AD. 

Fusie PSA ( Peugeot,Opel, Citroën) en Fiat Chrysler goedgekeurd

De Europese Commissie heeft de fusie van de Franse Groupe PSA met de Amerikaans-Italiaanse fabrikant Fiat Chrysler goedgekeurd. Door de overname ontstaat het vierde grootste autobedrijf ter wereld.

De mededingingsautoriteiten van de Europese Unie hebben de geplande megafusie tussen het Opel-moederbedrijf PSA en Fiat Chrysler (FCA) goedgekeurd. De goedkeuring is echter gebonden aan de voorwaarden dat de bedrijven hun gemaakte afspraken volledig nakomen.

De nieuwe onderneming gaat de naam "Stellantis" dragen. Als resultaat van de fusie wordt dit het vierde grootste automobielbedrijf ter wereld zijn: vóór de COVID-19-crisis verkochten Fiat Chrysler en PSA samen ongeveer 8,7 miljoen voertuigen per jaar en hadden ze een omzet van 170 miljard euro. Alleen Volkswagen, Toyota en de Frans-Japanse Renault-Nissan-groep draaiden in 2019 grotere omzetten.

Het Franse bedrijf PSA bouwt naast Opel de merken Peugeot en Citroën. Naast Fiat en Chrysler heeft FCA ook Jeep, Maserati, Alfa Romeo, Dodge en Ram in haar portfolio.

Bezorgdheid in Brussel
De Brusselse mededingingsautoriteiten hadden hun bezorgdheid geuit omdat de aangemelde fusie gevolgen zou kunnen hebben voor de concurrentie  met betrekking tot kleine bedrijfswagens. In België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Litouwen, Polen, Portugal, Slowakije en Tsjechië hebben PSA en FCA al een 'hoog tot zeer hoog marktaandeel'.

Om deze zorgen weg te nemen, bood PSA aan om de samenwerking met de Japanse concurrent Toyota uit te breiden. PSA zal dan voor Toyota meer en goedkoper auto's produceren en deze in de EU verkopen. Volgens de EU zal dit Toyota in staat stellen 'op een juiste manier met Stellantis te kunnen concurreren op de relevante afzet markten'.

Bovendien beloofden PSA en FCA aan de EU om concurrenten eenvoudiger gebruik te maken tot hun eigen garages/werkplaatsen. 'Er zijn bijvoorbeeld geen merkspecifieke ontvangst- of wachtruimtes gereserveerd voor eigenaren van FCA / PSA-bedrijfswagens' en hetzelfde gereedschap mag worden gebruikt bij het repareren en onderhouden van voertuigen van concurrenten.

De fusie zal naar verwachting begin 2021 worden afgerond
FCA en de PSA Group zijn verheugd over de toestemming door de Europese Commissie om de fusie en daarmee de oprichting van Stellantis uit te voeren. Op 4 januari van het komende jaar komen de aandeelhouders van beide bedrijven afzonderlijk bij elkaar om de fusie verder vorm te geven. De fusie zal naar verwachting tegen het einde van het eerste kwartaal van 2021 worden afgerond.

PSA en FCA hebben al in december 2019 al afgesproken om te gaan fuseren. 

'Weg met de Rutte-doctrine'

Als er iets is dat duidelijk geworden is na de zogenaamde kinderopvangtoeslagenaffaire, is het dat de overheid de touwtjes strak in handen heeft. De overheid bepaalt wie wat te lezen krijgt. Zelfs Kamerleden krijgen zwartgelakte documenten over regeringsbeleid voor ogen. Hoe kunnen zij zo de regering controleren. Gaat Rutte te ver?

Pieter Omtzigt, samen met SP-collega Renske Leijten, luis in de pels tijdens de Toeslagenaffaire, vindt dat deze manier van de Kamer op de hoogte houden moet stoppen. Samen zaten zij bij interviewer Twan Huijs aan tafel.

"In een parlementaire democratie controleren de Kamerleden de regering. […] Hier werd het feitelijk omgedraaid. Als in de ministerraad afspraken gemaakt worden over hoe ze ons moeten benaderen, in plaats van hoe ze de problemen bij de Belastingdienst moeten oplossen, dan zijn we niet op een fatsoenlijke manier met de parlementaire democratie bezig", zo stelt hij geschokt vast.

Ook Leijten, die meer dan dertigmaal geprobeerd heeft om 'vermiste' memo's of zwartelakte documenten boven water te krijgen, is hoogst verbaasd over de manier waarop de Tweede Kamer van informatie wordt voorzien.

"Op het hoogste niveau hebben we een probleem met de informatievoorziening aan de Tweede Kamer, aan journalisten. […] Omdat die informatievoorziening niet goed is, kunnen we dus ook het falen van de rechtsstaat, het ondermijnen van de rechtsstaat, het mensen discrimineren, het mensen crimineel maken door ze als fraudeur weg te zetten, niet oplossen", aldus Leijten.

Komende verkiezingen
Lodewijk Asscher, ten tijde van deze toeslagenschande Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, denkt er met een Facebook-excuus vanaf te komen. Inmiddels is duidelijk dat hij binnen zijn PvdA niet zo lekker meer ligt.

Met de 'Rutte-doctrine' wordt volgens het Toeslagenrapport bedoeld dat de regering wel bepaalt welke informatie de Tweede Kamer nodig heeft. Omtzigt op zijn kenmerkende cynische toon: "Het is belachelijk dat wij elke keer om informatie moeten vechten. Er wordt constant gezegd 'het belang van de staat'. Het belang van de regering is iets anders dan het 'belang van de staat'."

"Dit lijkt ook in de Huurtoeslag en de Zorgtoeslag zitten. Dit gaat nog niet weg."

Zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen een precaire bedoening voor de hoofdrolspelers in deze zware zaak, Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Wopke Hoekstra. Alledrie partijleider bij hun partij (VVD, PvdA en CDA).

Oud-hockeybondscoach Bellaart (69) overleden

Joost Bellaart is afgelopen nacht op 69-jarige leeftijd overleden. De voormalig bondscoach van de Oranje hockeyers was al enige tijd ziek. De geboren Dordtenaar geldt als een van de meest succesvolle clubcoaches in het Nederlandse hockey.

Onder zijn leiding domineerde Klein Zwitserland eind jaren zeventig de Nederlandse competitie. Tussen 1976 en 1981 pakte Bellaart met KZ vijf landstitels en veroverde hij ook twee keer de Europese clubtitel (1979 en 1981). Ook met de dames van Amsterdam was hij op Europees niveau succesvol met de winst van de Europa Cup in 1982.

De start
Bij Klein Zwitserland was Ties Kruize een van de absolute smaakmakers in de ploeg van Bellaart, die Ab van Grimbergen was opgevolgd als coach. ‘Joost gaf ons al training en toen Ab stopte is hij onze coach geworden. Hij had het vertrouwen van de spelersgroep, omdat hij in dat jaar ervoor het goed had gedaan. En dat terwijl Joost zelf pas achterin de twintig was, dus jonger dan onze oudste speler.’

Over de werkwijze van Bellaart zegt Kruize: ‘Wij hadden acht internationals en wat Joost goed deed, was dat hij overlegde met de spelers. Het was niet zo dat hij zijn oren naar ons liet hangen, hij was wel de coach, maar hij kweekte hiermee veel goodwill bij de ploeg. Hij was een echte teamman.’

‘Al met al hebben we een superleuke tijd gehad en mooie successen beleefd. Joost is bij Klein Zwitserland gegroeid en zijn kwaliteiten zijn gesteund en gedragen door anderen. Hij is ook coach geweest bij Bloemendaal en Amsterdam en dat is niet voor niets.’

Kruize en Bellaart bleven altijd contact houden. ‘Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een vriendschap die tot op de dag van vandaag duurde.’

Wereldtitel
Na de successen met Klein Zwitserland en Amsterdam ging Bellaart aan de slag als bondscoach van Italië, maar keerde na twee jaar terug naar Nederland. Hij werd bij de Oranje Heren assistent van Wim van Heumen en Hans Jorritsma. Het hoogtepunt was het winnen van de wereldtitel in 1990 in en tegen Pakistan.

Tom van ’t Hek werkte als aanvoerder van Oranje in die periode nauw samen met Bellaart. ‘In mijn tijd was het niet vanzelfsprekend dat de heren medailles wonnen. Met Hans Jorritsma heeft Joost de eerste aanzet gegeven richting de wereldtop. Ook hockeyinhoudelijk. Jorritsma was de strateeg en Joost de verbindingsofficier tussen de begeleiding en de spelersgroep. Hij was de vertaler van het geheel en stond dichtbij de spelers. Als er een keer iets anders nodig was dan trainen, was Joost zo innovatief en creatief om iets te verzinnen’, vertelt Van ’t Hek.

Kleurrijk
‘Joost was een markant, flamboyant figuur. Een bron van enthousiasme en energie. Hij had een beetje een grote mond, dat stootte soms ook mensen af, maar hij had een nog groter hart. Je kon ongelooflijk met hem lachen en het was nooit saai. Als je met hem was, viel er altijd wat te beleven. Hij was een kleurrijk persoon, een echt mensenmens.’

Bellaart, die ook als clubcoach actief was bij het Franse Racing Club de France, keerde in 1995 bij de dames van Bloemendaal terug in de Hoofdklasse. Na twee seizoenen op ’t Kopje vertrok Bellaart naar oude liefde Klein Zwitserland, maar in zijn tweede periode waren de mannen van de Haagse club minder succesvol.

In 2001 volgde Bellaart de ontslagen Maurits Hendriks op als bondscoach van de Oranje Heren. Het werd de meest roerige periode uit zijn loopbaan als coach. Hoewel het Nederlands elftal twee keer de Champions Trophy won, ontstond er in de aanloop naar de Olympische Spelen van Athene in 2004 een conflict tussen Bellaart en zes internationals.

Nederland had zich als tweevoudig olympisch kampioen niet rechtstreeks geplaatst voor Athene en het zestal stuurde aan op het vertrek van Bellaart. Van de hockeybond mocht hij aanblijven, maar Bellaart stapte in oktober 2003 zelf op.

Zijn laatste grote klus in zijn trainersloopbaan was het mannenteam van Laren, waar hij na matige resultaten in november 2013 opstapte.

Bondscoach De Boer volgt Koeman op als voorzitter vereniging Coaches Betaald Voetbal

Frank de Boer is de nieuwe voorzitter van de vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). De bondscoach van het Nederlands elftal is de opvolger van Ronald Koeman.

Sinds de aanstelling van Koeman als trainer van FC Barcelona was het CBV op zoek naar een nieuwe voorzitter.

“Ik wil met deze benoeming graag mijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het vak trainer/coach”, aldus De Boer aan NOS Sport. “Dat wederom de bondscoach van Nederland voorzitter wordt bij de CBV is wellicht een opstap van een structurele invulling van beide functies.”

Directeur Mario Capteijn legt uit wat de vereniging precies doet: “Wij zorgen voor bijscholingen om licentiepunten te halen voor diploma's, maar we schuiven ook aan bij alle technische tafels in Zeist. We praten bijvoorbeeld ook mee over de Beneliga, over 16 of 18 teams in eredivisie, over kunstgras. Wij vertegenwoordigen alle coaches.”

Het bestuur van het CBV bestaat uit acht leden. Naast De Boer en Capteijn zijn dat John van den Brom, Marinus Dijkhuizen, Art Langeler, Remco Oversier, Peter Jeltema en Gerard Marsman.

Overspannen COVID-19 focus regering schaadt burgervrijheden

De recent opgericht burgerpartij VSN vraagt aan minister De Jonge nadrukkelijk aandacht voor het recent verschenen WHOrapport waarin aangegeven wordt dat aanvullende onderzoeken nodig zijn na een positief testresultaat uit een PCR-test om onbetwistbaar vast te stellen dat het om COVID-19 infectie kan gaan. Dit omdat volgens VSN-burgerpartijleider Bas Filippini “een overspannen focus om continue ingrijpen van de regering in de burgerlijke vrijheden van landgenoten afleidt van de ware wetenschappelijke data.”

Een verwijzing naar het WHO-rapport met inzichten over noodzakelijk aanvullend onderzoek na een PCR-test leidde recent ook tot het blokkeren van het LinkedIn Premium account van Filippini

Vrij en Sociaal Nederland staat pal voor onze rechtstaat
VSN doet mee aan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen met een aantal belangrijke speerpunten. Gebaseerd op verbinding, liefde, vertrouwen en vrijheid. Daarbij hoort volgens onze leden een overheid voor en door de burger vanuit het vrijheidsprincipe. In de afgelopen 9 maanden is het debat in Nederland gepolariseerd en wordt ander en kritisch denken steeds minder op prijs gesteld door het zittende kabinet. Vrij en Sociaal Nederland gaat uit van principes voor de rechtstaat en de vrijheid van meningsuiting, hoe lang te tenen ook kunnen zijn.

Overheid weer voor de burger
VSN verenigt burgers die een overheid willen die heel dicht bij de burger staat. "Als dienstverlener en in gesprek. Zodat wij ons weer gezien en gehoord voelen. Vanuit rechten en plichten. Zodat wij zelf ons land weer gaan besturen. Dit zal heel direct gaan en in vele vormen. Transparantie en afrekenbaarheid naar- en vanuit de overheid staan hierin centraal. Op die manier ontstaat er een overheid voor de burger en een maatschappij waarin de burger zelfsturend en participerend kan deelnemen. Van controle naar preventie en dienstverlening en politiek met echte en directe democratie.

Ethiek
Ethiek en intenties zijn doorslaggevend voor een zuiver proces en het uiteindelijke resultaat. Daarom staat ethiek, persoonlijke integriteit en privacy vanuit het menszijn bij ons hoog in het vaandel en leggen wij onze thema’s dan ook langs de ethische lat. Wij willen een nieuwe, lerende samenleving met als uitgangspunt de zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid van het individu.

De burgerpartij VSM streeft ernaar dat voor burgers in Nederland een veilig klimaat voor vrijheid van meningsuiting wordt gecreëerd en om vanuit vrijheid tot zelfsturing te komen en waarin fouten maken met feedback op functioneren mogelijk is. Een praktijk die vandaag de dag met voeten wordt getreden.

Staat hoeft passage over Muslim Rights Watch Nederland in het Dreigingsbeeld niet aan te passen

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft vandaag de vorderingen van Stichting Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) en haar bestuursleden om de Staat te veroordelen een rectificatie te plaatsen en een passage uit Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 53 over MRWN te verwijderen afgewezen.

MRSN en Dreigingsbeeld
MRWN is een Stichting die als doel heeft om de belangen van moslims in Nederland te behartigen. In het Dreigingsbeeld staat dat een aantal politiek-salafistische aanjagers hun organisatorische web uitbreiden, bijvoorbeeld door de oprichting van de MRWN als 'waakhond van de islamitische gemeenschap' tegen ervaren onrecht van beleid. MRWN vindt dat zij door deze passage in een kwaad daglicht wordt gesteld.

Parlementaire immuniteit
Uit artikel 71 van de Grondwet volgt dat deelnemers aan het parlementaire debat zich vrij moeten kunnen uiten, zonder bang te zijn dat zij zich voor hun uitlatingen voor een rechter moeten verantwoorden. De voorzitter van de Eerste of Tweede Kamer oefent controle uit over wat er in het parlementaire debat wordt gezegd of geschreven.

Het Dreigingsbeeld is een document waarmee de minister de Tweede Kamer, onderdeel van de Staten-Generaal, informeert en valt daarmee onder de werking van artikel 71 Grondwet. Daarom kan de voorzieningenrechter de vorderingen van MRWN niet inhoudelijk toetsen.

Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM)
Volgens MRWN is er ook sprake van schending van artikel 8, 10 en 11 EVRM (recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven, recht op vrijheid van meningsuiting, recht op vrijheid van vergadering en vereniging). Daarvan is volgens de voorzieningenrechter geen sprake, dus ook op grond hiervan kunnen de vorderingen niet worden toegewezen.

COVID-19: EMA geeft groen licht voor toelating Pfizer-vaccin

Medicijnwaakhond EMA, gevestigd in Amsterdam, heeft groen licht gegeven voor toelating van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Alleen de Europese Commissie moet nog goedkeuring geven, maar dat is slechts een formaliteit, is te lezen op de website van AT5. 

Het EMA, gaf vanmiddag om 15.00 uur een persconferentie waarin een toelichting gegeven werd op het vaccinbesluit. In het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten werd het Pfizer/BioNTech-vaccin al eerder goedgekeurd en worden mensen al ingeënt.

Naar verwachting beginnen de eerste Europese landen op 27 december al met vaccineren, Nederland volgt pas op 8 januari. Waar de eerste Nederlandse prik gezet wordt is niet bekend. Wel is zeker wie er begin januari een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. De groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.

COVID-19: 11.212 nieuwe besmettingen en 31 doden, totaal 700.873 en 10.519

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 11.212 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 700.873 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 205 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1576 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 586 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 31 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.519 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Keuken Kampioen Divisie: Ronde 17

Vanavond is speelronde 17 begonnen en het eind van een tijdperk. De laatste Voetbal op vrijdagshow op Fox, dat wordt volgend jaar ESPN. De laatste ronde voor de winterstop. SC Cambuur zal hoogstwaarschijnlijk als winterkampioen het jaar afsluiten, onderin kan nog van alles gebeuren, wie daar de hekkensluiter is weten we na deze ronde.

Deze ronde is NAC Breda - FC Volendam de kraker op papier. De nummer 5 en 6 kunnen bij winst een derde positie bezitten.  

De tweede periode wordt gespeeld waar wederom SC Cambuur de leiding heeft, met nog twee rondes te gaan na deze ronde is hierin nog van alles mogelijk.

Update zaterdag
NAC Breda heeft de kraker tegen Volendam gewonnen met 3-0. Echter staan zij (nog) geen derde, De Graafschap heeft immers een wedstrijd minder gespeeld. MVV heeft de rode lantaarn overgedragen aan FC Dordrecht in een rechtstreeks duel. De sjengen wonnen met 3-1. De Brabantse derby FC Den Bosch - FC Eindhoven eindigde in 1-1. Ook in Alkmaar werd er gelijkgespeeld: Jong AZ ontving Helmond Sport en het werd daar 2-2.

Update maandag
De Graafschap heeft zaterdag de derde positie weten te behouden mede door een wondergoal van Seuntjens, het werd 3-1 tegen een goed voetballend Jong FC Utrecht. N.E.C. hoopte aan te haken maar het verloor thuis van TOP Oss, de bezoekers wonnen met 0-1. Zondag speelden de wedstrijden Excelsio - SC Cambuur en Roda JC - Go Ahead Eagles. SC Cambuur wist te winnen op bezoek en houdt de leiding in zowel de reguliere stand als in de tweede periode, met al een periodetitel op zak. Ook Go Ahead Eagles wonnen hun uitwedstrijd met 3-0. 

Speelronde 17        
vrijdag, 18:45        
NAC Breda 3 - 0 FC Volendam
FC Den Bosch 1 - 1 FC Eindhoven
vrijdag, 21:00        
MVV Maastricht 3 - 1 FC Dordrecht
Jong AZ 2 - 2 Helmond Sport
zaterdag, 14:00        
De Graafschap 3 - 1 Jong FC Utrecht
zaterdag, 16:30        
N.E.C. 0 - 1 TOP Oss
zondag, 12:15        
Excelsior 0 - 1 SC Cambuur 
zondag. 20:00        
RodaJC 0 - 3 Go Ahead Eagles
maandag, 18:45        
Jong PSV   -   Almere City FC
maandag, 21:00        
Jong Ajax   -   Telstar

Interessant sportnieuws gevonden? Tip ons via onze submit

Helemaal sportgek? Kom schrijven bij de sportcrew!

Samenstand Jupiter en Saturnus valt in het water

Jupiter en Saturnus staan vanavond extreem dicht bij elkaar, maar deze unieke gebeurtenis is helaas niet te zien. Het is in het hele land geheel bewolkt en op veel plaatsen regent het. Ook morgenmiddag en -avond is het bewolkt en regenachtig en zal het spektakel niet te zien zijn.

De samenstand van de twee planeten zou eind van de middag te zien zijn geweest vanaf ongeveer zonsondergang (rond 16:30 uur) tot circa 19:00 uur aan de zuidwestelijke horizon. Tijdens het hoogtepunt, rond 18:00 uur, staan de planeten op het oog zo dicht bij elkaar dat het lijkt alsof ze elkaar net aanraken.

Er is echter niets van te zien, want het is in het hele land geheel bewolkt. In het noorden en oosten zijn er perioden met regen. In het zuiden, midden en westen is het iets minder nat, al is er wel grote kans op motregen.

Morgenmiddag ook geen kans
Morgen aan het einde van de middag was er nog een kijkoptie. De twee planeten staan dan rond 17:15 uur maar net iets minder dicht bij elkaar dan vandaag om 18:00 uur. Helaas valt ook dan op veel plaatsen regen. In het noorden is het droger, maar ook daar zal het bewolkt zijn.

De dagen daarna komen Jupiter en Saturnus weer steeds verder van elkaar te staan. Bovendien valt het kijkmoment steeds eerder op de middag en zullen Jupiter en Saturnus vanwege het daglicht niet meer zichtbaar zijn.

Samenstand Jupiter en Saturnus optische illusie
Bij de samenstand van Jupiter en Saturnus staan de planeten op het oog heel dichtbij elkaar, maar dat is eigenlijk een optische illusie. Omdat wij vanaf de aarde naar het heelal kijken lijkt de ruimte een plat vlak. We zien dus geen diepte. In werkelijkheid liggen de banen van de twee planeten ver uit elkaar. Gemiddeld is de afstand tussen Jupiter en Saturnus ongeveer 646 miljoen kilometer. Dat is bijna 1700 keer verder dan de maan van de aarde staat, of 294 duizend keer op en neer naar Zuid-Frankrijk.

Gebeurtenis een zeldzaamheid
Ongeveer eens in de 20 jaar staan Jupiter en Saturnus samen aan de hemel, maar de twee planeten staan zelden zo dicht bij elkaar. Daarnaast is de samenstand vaak niet te zien door het felle licht van de zon. De laatste keer dat Jupiter en Saturnus dicht bij elkaar stonden was in 2000. Het fenomeen was toen niet zichtbaar vanwege de korte afstand tot de zon. In 1980 en 1981 waren Jupiter en Saturnus maar liefst drie keer in acht maanden tijd naast elkaar te zien, maar ze stonden toen wel tien keer zover uit elkaar als dit jaar.

De volgende samenstand van Jupiter en Saturnus vindt op 31 oktober 2040 plaats. De afstand tussen de hemellichamen is dan elf keer zo groot als nu. De volgende keer dat de planeten zo dicht bij elkaar staan als dit jaar, zelfs nog dichterbij elkaar, is 15 maart 2080. Alleen kinderen maken een goede kans dit mee te maken.

MBCF B.V. betaalt 175.000 euro voor verweten valsheid in geschrift

Het organisatie- en adviesbureau MBCF B.V. heeft een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie in de vorm van een boete van 175.000 euro geaccepteerd. Het OM verwijt het adviesbureau valsheid in geschrift. Een adviseur van MBCF, zal een werkstraf van 97 uur verrichten en een boete betalen van 17.500 euro voor het leiding geven aan de door het OM verweten valsheid in geschrift.

MBCF en de adviseur hebben de valsheid in geschrift volgens het OM gepleegd toen zij actief waren in hun rol als Corporate Finance adviseur. Zij adviseerden bij een deel van de financiering van een nieuwe centrale. Het speelde in de periode van 2008 tot en met 2010.
De door het OM verweten strafbare feiten

Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat MBCF en de adviseur adviseerden bij de verstrekking van een financiering door de netbeheerder voor de bouw van de nieuwe centrale. MBCF en de adviseur hebben volgens het OM onvolledig geïnformeerd bij de verstrekking van leningen. Het ging om een lening van in totaal 4.500.000 euro.

Volgens het OM hebben MBCF en de adviseur in 2010 een brief opgesteld waarin wordt omschreven waarom extra financiering noodzakelijk is en waar deze extra financiering aan zal worden besteed. Volgens het OM hebben MBCF en de adviseur valsheid in geschrift gepleegd door in die brief niet duidelijk genoeg te vermelden dat een substantieel deel van de lening – namelijk 1.500.000 euro – bestemd was om een uitbetaling aan (vennootschappen van) bestuurders van Rendo mogelijk te maken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de brief volgens het OM was geantedateerd.

MBCF en de adviseur wisten volgens het OM ten tijde van het opstellen van deze brief dat twee bestuursleden van Rendo een persoonlijk belang hadden in de centrale in Steenwijk en dat de lening deels aangewend zou worden ter betaling aan (vennootschappen van) deze bestuurders van Rendo. Volgens het OM hadden zij dit privébelang moeten melden. Dat vindt het OM ernstig.
Passende afdoening

De transacties houden in dat de adviseur een werkstraf uitvoert van 97 uur. Aanvullend betaalt hij een geldboete van EUR 17.500. MBCF betaalt een geldboete van EUR 175.000. Bij de beoordeling van deze afdoening heeft het OM mee laten wegen dat Rendo, MBCF en de adviseur tot een buitengerechtelijke afwikkeling zijn gekomen van de schade die Rendo heeft geleden. Er is geen wederrechtelijk verkregen voordeel aan de zijde van MBCF en de adviseur vastgesteld, anders dan het “normale” honorarium dat voor hun diensten in rekening is gebracht en MBCF en de adviseur hebben buiten het hierboven genoemde honorarium zelf geen voordeel gehad aan de verweten fraude.

Het OM ziet de transacties als een afdoening die recht doet aan de ernst van de feiten. Daarbij heeft het OM meegewogen dat MBCF verschillende maatregelen heeft getroffen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Zo heeft MBCF zich onder vrijwillig toezicht laten plaatsen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), zijn de interne afspraken op het gebied van cliëntacceptatie verder aangescherpt en worden de werknemers van MBCF beter getraind op het gebied van “compliance”. Gedurende het onderzoek is de adviseur geschorst. Ook wordt deze casus in alle openheid gedeeld binnen MBCF opdat alle medewerkers de lessen uit deze zaak kunnen leren.

Duizenden beschermde planten en dieren onderschept tijdens landelijke actie

Tijdens een landelijke actie tegen illegale handel in beschermde plant- en diersoorten zijn duizenden levende planten en dieren en goederen in beslag genomen. Waaronder 30.000 cactussen, 26.000 kg haaienvlees, een witoorpenseelaapje en opgezette zeeschildpadden. Tussen 1 september en 10 november 2020 werkten verschillende overheden onder de noemer ‘Operatie Cactus’ samen aan gerichte handhavingsacties. De resultaten deelde minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: “Illegale handel in bedreigde plant- en diersoorten behoort tot een van de meest lucratieve vormen van criminaliteit wereldwijd en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. De Nederlandse overheid werkt aan de uitvoering en handhaving van het CITES-verdrag. Ook de vangst van dit jaar laat zien dat het hard nodig is. Zo gaan wij illegale handel tegen en beschermen wij soorten tegen uitsterven in het wild.”

Cactussen, haaienvlees en ivoor inbeslaggenomen
De handhavingsacties voor Operatie Cactus hebben tot verschillende inbeslagnames geleid, waaronder: 30.000 levende cactussen en 26.000 kg aan vlees van de kortvin-makreelhaai. Via een anonieme tip bij Meld Misdaad Anoniem is een levend witoorpenseelaapje aangetroffen. Het aapje werd op social media aangeboden, terwijl het bezit – evenals de handel – strikt verboden is. Met behulp van internetrecherche zijn ook verschillende stukken ivoor, koraal, luipaardhuid en schedels van apen in beslag genomen.

Inleverpunt CITES-voorwerpen populair
Vorig jaar (25-11-2019) opende het ministerie van LNV samen met IFAW en WNF een inleverpunt voor voorwerpen van beschermde planten en dieren, zoals: ivoren beeldjes, producten van slangenleer of koraal. Het inleverpunt blijkt populair te zijn. Het afgelopen jaar werden onder andere 19 ivoren slagtanden, 350 ivoren voorwerpen (zoals sierraden of beeldjes), schilden van zeeschildpadden, verschillende huiden en koraal ingeleverd. Ook leverde iemand de hoorn van een neushoorn in. Daarvan is niet alleen de handel, maar ook het bezit verboden.

Over het algemeen is het bezitten van CITES-voorwerpen niet strafbaar, maar de handel zonder juiste documenten wel. Het inleverpunt biedt een oplossing om op goede wijze afstand te doen van dergelijke voorwerpen. Het inleveren gebeurt vrijwillig en anoniem en voorkomt dat voorwerpen illegaal op de markt worden gebracht. Ingeleverde voorwerpen worden voor educatieve doeleinden gebruikt of vernietigd.

CITES
Ruim 180 landen hebben in het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) afspraken gemaakt over het internationaal verhandelen van bedreigde dieren en planten. Het doel: voorkomen dat door internationale handel een soort in het wild sterk in aantallen afneemt of uitsterft. In het kader van het “EU Action Plan against Wildlife Trafficking” en de INTERPOL-actie “Thunder 2020” is Operatie Cactus uitgevoerd. Tijdens de actie werkte het ministerie van LNV, net als in voorgaande jaren, samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de douane, politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Week van de verloren knuffel: NS zoekt baasjes

In en rond de trein worden vaak spullen vergeten, van portomonnees tot complete krabpalen of een frituurpan. Maar ook veel knuffels raken verdwaald langs de rails. Dit leidt tot droevige kinderen die hun knuffel niet kunnen missen. Om de tranen te laten drogen gaat de NS in de week van de verloren knuffel op zoek naar de eigenaren.

Deze week hoopt de NS de knuffels met de eigenaren te herenigen, van 21 tot en met 25 december. Op diverse social media wordt aandacht gevraagd voor de verloren knuffels, immers, hoe meer mensen de knuffel zien, hoe groter de kans is dat de pluche vriendjes weer terechtkomen. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er zo'n 30.000 spullen verloren, 150 daarvan zijn knuffels. De knuffels worden hierbij uitgelicht om mensen te laten beseffenen dat er nog best veel onderweg wordt verloren. Een eenzame knuffel raakt immers. 

Ook wordt de actie gevoerd om het publiek te vertellen wat te doen wanneer men iets gevonden heeft of juist wat te doen als men zelf iets heeft verloren. De eerste vijf dagen blijft het gevonden voorwerp op het dichtstbijzijnde station (met servicepunt). Daarna gaat het naar het "grote gevonden voorwerpen depot". Eenmaal per jaar wordt alles opgekocht wat na een jaar is blijven liggen. 

Benieuwd of de knuffel van jouw kroost hier bij zit? Op Facebook, Instagram en/of Twitter zijn de knuffels te zien.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Duitse rodelaars winnen weer alles in laatste World Cup van 2020

De heren en dames rodelaars hebben ook alweer hun vierde World Cup-week van de winter achter de rug. In het Duitse Winterberg werden de laatste wedstrijden van het kalenderjaar afgewerkt, met dit keer op de zondagmiddag de sprints als afsluiter.

Dubbels
De Duitsers stonden bovenaan, niet bepaald verrassend - hoewel de Oostenrijkse uitdagers wegens een grote fout kansloos waren. Tobias Wendl en Tobias Arlt waren het snelst in de eerste run, Toni Eggert en Sascha Benecken volgden op 0,072 seconden. De uitdaging kwam vanuit het oosten: de Russen Alexander Denisev/Vladislav Antonov volgden (+0,125), vlak voor de Letten Martins Bots/Roberts Plume (+0,129), de Russen Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov (+0,145) en de Letse duo's Oskars Gudramovics/Peteris Kalnins (+0,149) en Andris en Juris Sics (+0,229).

Gudramovics/Kalnins kwamen in run twee achter de Sics-broers terecht, Kashkin en Korshunov crashten nota bene voor de tweede race op rij. Bots en Plume vielen ver terug en Denisev/Antonov leverden twee posities in. Eggert en Benecken doken 0,202 seconden onder de leidende Letse tijd door, maar de winst ging naar hun landgenoten: Wendl en Arlt waren vier honderdsten sneller en revancheerden zich met de winst voor hun crash van vorige week.

Vrouwen
De grand dame van het rodelen, de van zwangerschap teruggekeerde Natalie Geisenberger, noteerde in de eerste run de snelste tijd. Alleen haar Duitse landgenote Julia Taubitz (+0,075) bleef een beetje in de buurt, verder ging de strijd om de derde plek vooral tussen de Italiaanse Andrea Vötter (+0,160), de Letse Kendija Aparjode (+0,228), de derde Duitse Anna Berreiter (+0,249) en Aparjode's landgenote Eliza Tiruma (+0,258).


Tiruma verdedigde in run twee haar plek, Berreiter viel na een vroege fout fors terug. Aparjode ging bovenin ook zwaar de fout in en was verder kansloos: ze leverde acht plekken in. Vötter kon haar podiumplek niet vasthouden en kwam achter Tiruma en de Oostenrijkse Madeleine Egle terecht, Taubitz dook met een dikke kwart seconde naar de leiding. Geisenberger gaf het verrassend genoeg uit handen en werd op 0,106 seconden tweede.

Mannen
Kevin Fischnaller profiteerde er optimaal van dat de baan aan het einde van de eerste run door de neerslaande mist wat trager werd: de Italiaan noteerde de snelste tijd, voor de Duitser Felix Loch (+0,030) en de Oostenrijkers Nico Gleirscher (+0,059) en Jonas Müller (+0,091). Ook de Duitser Johannes Ludwig (+0,133), de Oostenrijker David Gleirscher (+0,174), Kevin's neef Dominik Fischnaller (+0,180), de Rus Semen Pavlichenko (+0,187) en de Let Riks Rozitis (+0,194) zaten nog binnen twee tienden van een seconde.

In run twee zakte Rozitis een plekje terug, Pavlichenko verdedigde zijn positie. Dominik Fischnaller dook anderhalve tiende onder de tijd van de Rus door, David Gleirscher leverde dan weer twee plekken in. Ludwig kwam achter Fischnaller terecht, Müller was vijf duizendsten te langzaam. Nico Gleirscher behield zijn plek wél...met vier duizendsten. Loch knalde er 0,198 seconden onderdoor, Kevin Fischnaller kon dat soort tempo niet aan: hij leverde vier plekken in en dus won Loch, voor Nico Gleirscher - zijn eerste podiumplek ooit - en Dominik Fischnaller.

Sprints
Eggert en Benecken namen revanche voor hun verlies op zaterdag: het duo won met 0,053 seconden voorsprong op Thomas Steu en Lorenz Koller, de Oostenrijkse toppers die zaterdag de fout in waren gegaan. Wendl en Arlt bleven Denisev en Antonov enkele duizendsten voor en pakten op 0,109 seconden de derde plek.

Bij de vrouwen ging de winst bijzonder overtuigend naar Taubitz, die zo haar dubbelslag completeerde. Ook nu klopte ze Geisenberger en wel met maar liefst 0,174 seconden, een enorm verschil. Eitberger maakte het Duitse podium compleet door op 0,189 de derde plek te pakken.

Max Langenhan stond verrassend lang bovenaan...en werd ook niet meer geklopt. De jonge Duitser pakte zo zijn allereerste World Cup-zege, voor de Italiaanse Fischnaller-neven: Kevin werd tweede op 0,058 seconden, Dominik derde op 0,072 tellen. Het zat bizar dicht bij elkaar: Semen Pavlichenko werd vierde op 0,074 seconden, voor Loch (0,075) en Aleksandr Gorbatcevich (+0,080) - acht duizendsten scheidden plek drie en zes.

Skicrosser Midol wint voor eigen 'publiek', Smith opnieuw de beste

In het Franse Val Thorens is de derde World Cup-wedstrijd voor de skicrossers afgewerkt. Er stonden zaterdag en zondag races op het programma, maar in verband met de harde wind zijn die van zaterdag afgelast, alvorens ze alsnog verplaatst werden naar maandag: vanaf 11.15 uur is het te zien op Eurosport en Ziggo. Zondag was het weer een stuk beter en gingen de wedstrijden wel gewoon door.

Vrouwen
In de finale namen de Zwitserse Fanny Smith, de Canadese Marielle Thompson en het Franse duo Marielle Berger Sabbatel en Jade Grillet Aubert het tegen elkaar op. Smith pakte bij de start weer de leiding, Grillet Aubert volgde en kreeg haar landgenote achter zich aan. Smith kwam niet meer in de problemen en won, voor Grillet Aubert. Thompson pakte nog de derde plek, nadat Berger Sabbatel in de laatste bocht een foutje maakte in een ultieme poging om plek twee nog te pakken.

Mannen
De finale ging tussen de Duitser Florian Wilmsmann, de Canadees Reece Howden en de Fransen Jonathan Midol en Jean-Frederic Chappuis, naar wie het parcours vernoemd is. Howden pakte bij de start de leiding en kreeg vooral Midol in zijn nek. De Fransman ging er fraai buitenom voorbij en snelde naar de overwinning, Howden en Wilmsmann completeerden het podium - Chappuis kwam er opmerkelijk genoeg nauwelijks aan te pas.

FOK! Wat een weer: regen, regen en nog eens regen

Vanochtend wordt de bewolking van het zuidwesten uit snel dikker en gaat het regenen. In het noorden en oosten blijft het dan nog droog met eerst nog een enkele opklaring. Het regengebied breidt zich in de middag snel over de rest van het land uit. Ook vanavond valt er nog van tijd tot tijd regen of motregen. De maximumtemperatuur wordt pas in de avond bereikt en ligt rond 12°C. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de loop van de middag en avond draait de wind naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Komende nacht regent het op veel plaatsen van tijd tot tijd. In de zuidelijke helft koelt het nauwelijks af en ligt de minimumtemperatuur rond 11°C, in het noorden daalt de temperatuur naar ongeveer 7°C. In de noordelijke helft draait de wind naar west tot noordwest en wordt zwak tot matig. In de zuidelijke helft blijft de wind uit een zuidwestelijke richting waaien en is daar matig tot vrij krachtig, aan de zuidwestkust krachtig en mogelijk hard.

Dinsdag overdag wordt het in het noorden meest droog maar blijft het wel overwegend bewolkt terwijl het in de zuidelijke helft van tijd tot tijd blijft regenen. In de avond breidt de regen zich uit naar het noorden. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noorden tot 13°C in het zuiden. In de noordelijke helft staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen. In de zuidelijke helft staat een matige zuidwestenwind, aan zee is de wind tot in de middag nog vrij krachtig, in de avond wordt de wind daar zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De blauwe lucht met enkele wolkjes, wat we voorlopig niet zien (Foto: _UserName_)
De blauwe lucht met enkele wolkjes, wat we voorlopig niet zien (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Op de rol: 'Ze liet haar moederhart spreken'

Op rechtspraak kom je naast heel veel informatie en uitspraken ook enkele verslagen van rechtzittingen bij de politierechter. Dit maal een verslag over de Syrische moeder Noor die tegen beter weten in haar zoon Hassan probeert Nederland binnen te krijgen via Rhodos, uit angst dat Hassan zou worden gedeporteerd naar Syrië.

De Syrische Noor (48) vliegt in de zomer van 2019 van Schiphol naar Rhodos. Niet voor de zon of de souvlaki, maar om haar 28-jarige zoon Hassan op te pikken en mee te nemen naar Nederland. Noors jongere zoon Masoef heeft de tickets geregeld en via Whatsapp doorgestuurd. Bij het boarden op het vliegveld van Rhodos laat Hassan* ‘zijn’ paspoort zien en samen stappen ze in het vliegtuig en gaan naast elkaar zitten. 3,5 uur later landen ze op Schiphol en stappen achter elkaar uit. Griekenland is een Schengenland, dus paspoortcontrole is er bij aankomst niet bij.

Maar als Noor en Hassan met de vakantiegangers uit de slurf komen, worden zij wél gecontroleerd door de marechaussee. Moeder en zoon zijn een verdacht stel. Ze worden meegenomen voor ondervraging en gefouilleerd. Noor heeft Hassans paspoort en verblijfsvergunning in haar bh verstopt. Die blijken niet van hem, maar van zijn jongere broer Masoef. De aap komt uit de mouw: Noor wilde haar zoon via Griekenland naar Nederland smokkelen. Ze zit 2 dagen vast in de politiecel en Hassan verhuist naar het asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze.

Turkije
Vandaag zit Noor voor de Haarlemse politierechter. Ze heeft haar jongste zoon en raadsman Nuijten meegenomen. Er is ook een tolk aangeschoven. Noor kwam in 2014 uit het Syrische Aleppo naar Nederland en is uiteindelijk met een verblijfsvergunning neergestreken in het Friese Dokkum. ‘Wist u dat u uw zoon op die manier niet naar Nederland mocht halen?’, vraagt politierechter Ten Bos. ‘Ja, dat wist ik’, antwoordt Noor via de tolk. ‘Mijn zoon liep gevaar. Hij zat 3 jaar in Turkije en ze wilden hem naar Syrië sturen. Haal ik hem op of laat ik hem daar doodgaan? Iedere moeder op deze wereld zou hebben gedaan wat ik heb gedaan.’ ‘Ik snap waarom u dat zegt’, reageert politierechter Ten Bos, ‘maar hebt u niet ook geprobeerd om uw zoon via gezinshereniging naar Nederland te halen?’ ‘Ja we hebben 2 keer een aanvraag gedaan en 2 keer is die aanvraag afgewezen. Het is een raadsel voor mij waarom.’

Gezin
‘Wat moet er gebeuren, vindt uzelf? U weet dat er forse straffen op mensensmokkel staan. Vindt u dat u een straf verdient?’, vraagt de politierechter. Noor antwoordt: ‘Ik had geen andere keuze. Ik verdien een straf, maar ik hoop dat u mij wilt vergeven.’ Officier van justitie Buijsman is geen voorstander van vergiffenis. Noor was er vast niet op uit om geld aan mensensmokkel te verdienen en ze had geen handlangers. Ze handelde ook vast als moeder, maar ze is wèl een mensensmokkelaar, vindt de officier. ‘Het is verdrietig als er geen hereniging van het gezin kan zijn, maar de uitkomst mag niet als gevolg hebben dat er illegaal een gezinslid naar Nederland wordt gehaald. Dat maakt die procedure zinloos.’ Noor heeft toch besloten haar zoon illegaal naar Nederland te halen en gebruikte daarvoor de papieren van haar andere zoon. Officier Buijsman: ‘Het Openbaar Ministerie neemt mensensmokkel hoog op en we vragen hiervoor in principe ook hoge onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Omdat het hier om een familieband gaat en er geen geld aan de smokkel is verdiend, is deze zaak wel wat anders. Toch vind ik het zo ernstig dat ik een gevangenisstraf van 5 maanden eis, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.‘

Krant
Noor is op Schiphol aangehouden en gefouilleerd, maar op basis waarvan eigenlijk?, vraagt raadsman Nuijten zich af. ‘Welke verdenking was er toen mevrouw en haar zoon het vliegtuig uit kwamen? Dat ze naast elkaar hadden gezeten, wist de marechaussee niet. Ze hebben dat paspoort onrechtmatig in de bh van mijn cliënte gevonden. Er is sprake van een onherstelbaar vormverzuim, en zonder bewijs kan een strafzaak niet bewezen worden’, aldus de raadsman. Maar waar het volgens de raadsman écht om gaat is of Noor iets verweten kan worden. ‘Het begrip psychische overmacht staat niet voor niets in het Wetboek van Strafrecht. In de zomer van 2019 schreef Amnesty International dat Turkije honderden Syriërs zou terugsturen, de oorlog in. Wij lezen het in de krant, maar deze mevrouw had daar echt mee te maken. Het ging om haar zoon!’

Kanonnenvlees
Hoe had Noor haar zoon anders kunnen behoeden voor deportatie naar Syrië?, vraagt de raadsman zich hardop af. ‘Ze liet haar moederhart spreken. Als mijn zoon als kanonnenvlees naar de grens zou worden gestuurd, dan had ik ook geen minuut getwijfeld. En dát is de kern van psychische overmacht: zij kon redelijkerwijs geen weerstand bieden aan prangende en acute omstandigheden. Mevrouw zou om die reden moeten worden ontslagen van alle rechtsvervolging.’ Als de politierechter dat een stap te ver vindt, dan zou ze artikel 9A moeten opleggen: wel schuldig, maar geen straf. ‘Dat zou ik een mooie oplossing vinden. Waarom? Omdat mevrouw een naturalisatieprocedure heeft lopen bij de IND. Haar man heeft een Nederlands paspoort, haar zoon ook, maar zij niet. Een vrijheidsstraf betekent het einde van de procedure. En dat geldt ook voor een boete van meer dan 810 euro.’

Noodsituatie
De marechaussee had voldoende reden om moeder en zoon te verdenken. Dat zij vervolgens werden gefouilleerd zonder dat werd verteld waarom, is niet goed te praten, maar politierechter Ten Bos vindt dat geen doodzonde. Zij gelooft ook niet dat Noor echt geen andere kant uit kon. Politierechter Ten Bos: ‘U maakte zich heel veel zorgen om het lot van uw zoon, en dat is heel begrijpelijk, maar juridisch was er geen sprake van psychische overmacht. Daarvoor moet worden vastgesteld dat er een levensbedreigende noodsituatie was. Die was er niet. Uw volwassen zoon was in Griekenland en niet in Turkije. Ik zie geen acuut gevaar.’

Uitzondering
Noor heeft zich schuldig gemaakt aan een ernstig strafbaar feit, vindt de rechter, maar ze verdient niet de straf die de officier van de justitie vraagt. Ze verdient óók niet de straf die de raadsman voorstelt. De politierechter: ‘Uw naturalisatieprocedure bij de IND mag hier niet meewegen. U kon weten dat mensensmokkel hierop van invloed kan zijn. Als ik er rekening mee ga houden dan ontstaat rechtsongelijkheid. Het zou ook een slecht voorbeeld geven.’ Dus geen artikel 9A en ook geen boete van minder dan 810 euro. ‘Daar is de zaak te ernstig voor.’ De rechtbank gaat voor dit soort zaken uit van 4 maanden celstraf, houdt politierechter Ten Bos Noor voor. ‘Verdient u die straf? Ik vind van niet, maar echt als uitzondering omdat ik uw verhaal aanneem. U verdient een straf, maar u hoeft nu niet de gevangenis in. Ik leg u een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 2 maanden, met een proeftijd van 2 jaar, en een werkstraf van 160 uur.’

* Dit zijn niet hun echte namen


Doden door cycloon Yasa op Fiji

Op het eiland Vanua Levu (Fiji, Stille Oceaan) heeft een cycloon van de zwaarste categorie een spoor van vernieling achtergelaten. Volgens het Rode Kruis zijn er minstens vier doden. Cycloon Yasa bereikte donderdag (plaatselijke tijd) het mooie eiland in de Stille Oceaan. Het zuidwestelijke deel werd zwaar beschadigd door de Cycloon, een analyse van luchtbeelden toonde  dat 70 procent van de gebouwen op Vanua Levu is beschadigd of verwoest. 

Denemarken: Miljoenen afgemaakte nertsen moeten worden opgegraven

In Denemarken moeten miljoenen dode nertsen die zijn geruimd als mogelijke dragers van COVID-19 worden opgegraven.

Volgens de overheid zijn er tal van klachten van omwonenden over mogelijke gezondheidsrisico's. Foto's van de massagraven van de dieren toonden aan dat een aantal karkassen naar de oppervlakte omhoog kwamen door gassen van het verrottingsproces. Volgens de autoriteiten is er geen risico voor COVID-19 besmetting door de dode dieren. Om verontreiniging van het Deense drinkwater te voorkomen is er toch besloten om alle kadavers binnen zes maanden op te graven en dan te verbranden.

De gehele nertsenpopulatie van Denemarken (17 miljoen dieren) werd begin november geruimd nadat op verschillende nertsenfokkerijen COVID-19 mutaties werden ontdekt die van dier naar mens konden overgaan.

Belgische staatssecretaris verklapt de prijzen van COVID-19 vaccins

Een Belgische staatssecretaris heeft per ongeluk de prijzen verklapt van de zes coronavaccins die de Europese Commissie namens de EU-landen heeft aangekocht. De prijzen zijn geheim, omdat fabrikanten bijvoorbeeld andere klanten dan moeilijk meer in rekening kunnen brengen.

Het ene vaccin is veel duurder dan het andere, blijkt nog eens uit het overzicht dat staatssecretaris Eva De Bleeker per abuis twitterde. Het middel van het Duitse BioNTech en het Amerikaanse Pfizer, dat de EU hoogstwaarschijnlijk volgende week als eerste zal goedkeuren, is met 12 euro per dosis aan de prijzige kant. Een andere koploper, Moderna, rekent zelfs 18 euro per dosis. Dat is ruim tien keer zoveel als het vaccin van AstraZeneca, dat wat langer op zich laat wachten. Meer hierover op Skipr.

Uit de Tweets is niet goed op te maken of dit de prijzen zijn die België heeft betaald voor de vaccins, dit is echter zeer aannemelijk. Van een aantal vaccins zijn er 2 doses nodig per persoon, de tijd moet nog uitwijzen na hoeveel tijd de vaccins zullen moeten worden herhaald om de bescherming tegen COVID-19 op peil te houden.

FOK!Kerstprijsvraag: 21 december

WRC 9 bevat alle tracks van de rally's in 2020. Kenia, Nieuw-Zeeland en Japan zijn er dus ook te racen. Gamers kunnen kiezen uit meer dan 400 km wegen uit alle 13 geplande ronden van het seizoen 2020, inclusief alle legendarische etappes van de WRC. Ze omvatten locaties zoals de beroemde Col de Turini van Rallye Monte-Carlo, het rotsachtige landschap van El Condor in Argentinië en de sprongen van Ruuhimäki in Finland.

Vandaag geven we WRC 9 weg voor zowel PlayStation 4 als Xbox One. Uiteraard moet je daarvoor nog wel even de volgende vraag beantwoorden.

WRC 9 is een van de eerste next-gen reviews die we gemaakt hebben hier op FOK! Op welke console speelde Pheno het spel voor de review? 

 
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
review
Destiny 2: The Final Shape
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
©FOK.nl e.a.