FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 december 2020

Random Pics van de Dag #195

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Overwinning Viruswaarheid: 'eis negatieve coronatest bij binnenkomst Nederland is tegen de wet'

De Nederlandse Staat heeft een rechtzaak tegen de jurist van actiegroep Viruswaarheid verloren. Volgens de rechter hoeft het gezin van Jeroen Pols bij terugkeer uit Tanzania geen negatieve PCR-test te overleggen. Sterker nog, de rechter stelt dat het met dwang afnemen van een coronatest een ingrijpende verplichting is waarvoor een juridische basis ontbreekt.

"Voor een dergelijke plicht, geldend voor een Nederlandse onderdaan die wil terugkeren naar huis, is een deugdelijke wettelijke grondslag nodig, en die ligt niet besloten in artikel 53 of 54 Wet publieke gezondheid", zo meldt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag.

Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer vindt dit een interessante uitspraak, omdat indien iemand in de toekomst de Nederlandse Staat voor de rechter daagt om eenzelfde conflict, zij zich kunnen beroepen op deze uitspraak.

"Een rechterlijke uitspraak geldt in beginsel altijd alleen tussen de procespartijen, maar het is echter gebruikelijk om algemene gelding aan zo'n vonnis te verbinden", zo ziet Brouwer kansen voor andere Nederlanders in het buitenland om onder een negatieve coronatest uit te komen.

Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat de Staat terugkerende Nederlanders in gijzeling quarantaine gaat nemen, indien men denkt dat die persoon besmet is.

"Dat wilde de regering tot nu toe niet doen omdat ze dat te draconisch vonden. Maar nu de mindere ingreep, de negatieve PCR-test, geen genade vindt bij de rechter komt dit wellicht weer in beeld", aldus Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht.

Willem Engel van Viruswaarheid is uiteraard enorm tevreden over deze uitspraak van de rechter. "Eindelijk rechtvaardigheid, en dit is pas het begin."

Tom heeft een vuurwerkje afgestoken!

Het ene jaar steekt ons aller Tom een vuurwerkje af, het volgende jaar steekt hij zowaar een vuurwerkje af en daarna krijgen we ineens een pandemie op onze dak. Goed nieuws voor de liefhebbers en schijt aan de haters: COVID-19 of niet, Tom is er gewoon bij!

We hebben namelijk vernomen dat deze nieuwjaarsdoerak alweer de straat op is gegaan, ook al heerst er dit jaar een heus vuurwerkverbod. Dat mocht de pret niet drukken voor de meest geliefde en gehate adrenalinejunkie van het land: hij moest en zou zijn lef tonen.

Het ding gaat ook dit jaar weer alle kanten op, vermoedelijk is het ook nu een wondertol. We weten nooit hoe zoiets af kan lopen, misschien knalt 'ie wel! Een normaal mens zou het explosief niet zomaar oppakken, Tom probeert het toch even. "Au", inderdaad, want dat is heet!

Tom lijkt het gelukkig gewoon overleefd te hebben en dus wensen we hem en ook alle FOK!kers - de fans, maar vooral ook de haters die hier speciaal hun zure ongenoegen komen uiten - een uitstekend 2021, met de hoop dat deze wens een tikkeltje beter uit gaat pakken dan die van een jaar geleden.

Tom speelt met een bom

Basisscholen en kinderopvang niet eerder open

Vanwege de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg door het coronavirus is er geen ruimte om de basisscholen en kinderopvanginstellingen eerder te openen dan voorzien. De locaties blijven wel open voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen.

Dat heeft het kabinet vandaag besloten op advies van het Outbreak Management Team (OMT). De Tweede Kamer had gevraagd of het basisonderwijs en de kinderopvang een week eerder fysiek open konden, maar daarvoor is geen ruimte.

Afstandsonderwijs
Het eerder genomen besluit blijft daarom staan: de scholen en kinderopvang blijven fysiek dicht tot en met ten minste 17 januari, behalve voor noodopvang. Scholen geven in de periode na de kerstvakantie afstandsonderwijs. Rond 12 januari vindt een heroverweging plaats van de geldende maatregelen, op basis van de situatie van dat moment.

Zorg
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs): "Helaas hebben we vandaag moeten besluiten dat de basisscholen voor de meeste leerlingen dicht blijven. Ik had het graag anders gezien. Maar eerder openen gaat niet, omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het coronavirus.”

Noodopvang
Staatssecretaris Bas van ’t Wout: “We hebben vandaag helaas moeten besluiten dat de kinderopvang niet eerder open kan. Dat is erg jammer. In de eerste plaats voor de kinderen, maar ook voor alle thuiswerkende ouders. Voor ouders met cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen blijft de noodopvang open.”

Besluitvorming
Er is nog veel onbekend over de zogenoemde Britse variant van het coronavirus. Het OMT doet daar onderzoek naar en dat betrekt het kabinet bij de besluitvorming rond 12 januari. Ook adviseert het OMT om kinderen onder de 12 jaar te laten testen bij klachten. Daar maakt het kabinet volgende week meer over bekend. Daarnaast verkent het kabinet of aanvullende maatregelen in het onderwijs nodig zijn.

Geen voorlopige voorziening carbidschieten Noordbarge en Zwartemeer

Door bewoners van de Noordbarge te Emmen en een bewoner in Zwartemeer is een voorlopige voorziening gevraagd tegen de weigering om handhavend op te treden tegen het carbidschieten en tegen de geluidsontheffingen die daartoe door het college van B&W van de gemeente Emmen zijn verleend.

Handhavingsverzoek en geluidsontheffingen
De voorzieningenrechter is van oordeel dat verweerder wel op dit handhavingsverzoek had moeten beslissen omdat het verzoek voldoende concreet is en er ook sprake was van een dreigende overtreding nu verweerder geen geluidsontheffingen had verleend. Omdat verweerder echter op 30 december 2020 deze ontheffingen alsnog heeft verleend en niet was gebleken dat het waarschijnlijk is dat er ernstige overtredingen van het voorschrift van die ontheffingen zouden plaatsvinden, ziet de voorzieningenrechter geen aanknopingspunten voor het treffen van een voorlopige voorziening. Voorts heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat er ook geen aanleiding is voor het treffen van een voorlopige voorziening naar aanleiding van de inhoud van de beide ontheffingen.

Afspraken B&W en verzoekers
Hoewel op beide ontheffingen juridisch gezien veel is aan te merken, zal de voorzieningenrechter geen voorlopige voorziening treffen omdat in onderling overleg met de carbidschieters door B&W en verzoekers is afgesproken dat er dit jaar geen carbid zal worden geschoten op de Noordbarge en dat in Zwartemeer het carbidschieten zal worden verplaatst zodat het op dit moment niet aannemelijk is dat verzoekers een onaanvaardbare mate van overlast zullen ervaren.

COVID-19: 9719 nieuwe besmettingen en 109 doden, totaal 796.981 en 11.432

Let op; de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de feestdagen.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 9719 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 796.981 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 294 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2104 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 38 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 724 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 109 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 11.432 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

ADO Den haag haalt na Janmaat nu ook Vejinovic binnen

ADO Den Haag heeft nadat het eerder deze week versterkte met Daryl Janmaat nu ook Marko Vejinovic binnengehaald. De 30-jarige middenvelder heeft voor 2,5 jaar getekend. Vejinovic zat zonder club en sluit direct na de jaarwisseling aan bij de selectie van trainer Ruud Brood.

Vejinovic heeft een verleden in de eredivisie. De middenvelder speelde in het verleden voor AZ, Heracles Almelo, Vitesse en Feyenoord. Na zijn Feyenoord-periode ging hij naar het Poolse Poolse Arka Gdynia, waar hij twee jaar voetbalde. Na twee jaar werd zijn contract ontbonden, waarna hij sinds deze zomer meetrainde bij Volendam.

"Deze stap voelt voor mij hartstikke goed. Ik kreeg meteen een warm en fijn gevoel bij de club en het project waar ze mee bezig zijn. Er heerst positieve energie bij de club en daar wil ik graag onderdeel van zijn. Ik heb veel wedstrijden gezien en geloof in de potentie van de selectie", reageert Vejinovic op de website van zijn nieuwe werkgever.  "Ik wil het team met name helpen met mijn ervaring en mijn stijl van voetballen. Ik ben naar voren gericht, wil kansen creëren en veel voetbal brengen in de ploeg. Hopelijk kunnen we samen snel de weg omhoog vinden met ADO Den Haag."

Ook Martin Jol (Hoofd Technisch Hart) komt aan het woord op de website van ADO Den Haag: "Het is belangrijk dat we na Daryl nu ook op het middenveld een ervaren verbindingsspeler aan onze jonge selectie kunnen toevoegen. Marko is een speler die wij eigenlijk al voor het seizoen wilden hebben, maar destijds onhaalbaar was. Gebleken is echter dat de aanhouder wint en daarom zijn wij bij de club opgetogen dat Marko zo positief in ons verhaal staat. We heten Marko van harte welkom en hopen dat hij het elftal kan helpen met zijn ervaring en voetballende kwaliteiten."

Bedrijf hoeft 19,5 miljoen euro niet aan Belastingdienst terug te betalen

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een bv een aanslag van 19,5 miljoen euro niet hoeft te betalen aan de Belastingdienst. Een belastingambtenaar had fraude gepleegd en ervoor gezorgd dat het bedrag op de rekening van de bv werd gestort. Diezelfde dag is het bedrag doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen. De directeur van de bv heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de fraude of er iets van wist.

In 2014 heeft een ambtenaar van de Belastingdienst fraude gepleegd. Hij werkte al ruim 30 jaar bij de Belastingdienst en beschikte over ruime kennis over het systeem. De ambtenaar heeft in het systeem een valse teruggave van 19,5 miljoen euro gezet, waardoor het bedrag enkele dagen later automatisch werd overgemaakt naar de betreffende bv. Diezelfde dag is het bedrag overgeboekt naar Turkse bankrekeningen die op naam staan van de zwager van de directeur van de bv.

Eerder had het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ook al beslist dat de bv de miljoenen niet hoefde terug te betalen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stapte daarop naar de Hoge Raad, die de zaak naar het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch verwees.

Verklaringen van de directeur en bv
De directeur heeft verklaard dat hij en zijn bv niet betrokken waren bij de fraude. Ze zouden er zelfs niets van geweten hebben en zouden van het geld ook nooit iets gezien hebben. Toch is de Belastingdienst van mening dat de belastingwet het toestaat dat het onterecht overgemaakte bedrag wordt teruggevorderd met de aanslag. Ondanks het feit dat de Belastingdienst zélf betrokken was bij de fraude, wil de Belastingdienst op deze manier het geld terughalen bij de bv.

Onterechte aanslag
Uit het dossier heeft het hof niet kunnen afleiden dat de directeur en zijn bv betrokken waren bij de fraude of ervan wisten. Het hof oordeelt dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstige schending van wat van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht door de aanslag op te leggen. De aanslag gaat daarom van tafel. Het hof vindt dat de Belastingdienst het geld via de civielrechtelijke procedure moet zien terug te krijgen van degenen die betrokken zijn geweest bij de fraude. Dat is niet de bv, maar degene(n) die zich het geld hebben toegeëigend.

Fietsers molesteren uit het niets een BMW (met inzittenden) in New York

Een groep jonge fietsers viel afgelopen dinsdag in Manhattan, New York op klaarlichte dag een BMW aan en joegen de inzittenden daarvan de stuipen op het lijf.

Verschillende fietsers omsingelden de BMW op Fifth Avenue en 21st Street dinsdag rond 16.30 uur, waarbij sommigen op het voertuig sloegen en trapten, en een ander een fiets op de auto gooide.

Een fietser nam een aanloop, sprong op de motorkap van de BMW en daarna op de voorruit, waardoor deze brak.

'Dit was een dierlijke aanval op klaarlichte dag', zei een agent in Manhattan, die opmerkte dat de inzittenden bang waren voor hun leven. 'Het laat zien hoe ver de stad is achteruitgegaan en het tijd wordt dat de politici kunnen hun kop uit het zand halen en deze problemen aanpakken.'

Dezelfde groep viel korte tijd later op dezelfde manier een taxi aan, volgens de media.

Beide incidenten worden onderzocht door de politie. Het is nog niet duidelijk wat de aanleiding was voor deze incidenten, of dat er arrestaties zijn verricht.

Man (64) vrijgesproken van ontucht bij twee meisjes (jonger dan 12)

De rechtbank spreekt een 64-jarige man uit Beuningen vrij van het plegen van ontuchtige handelingen bij twee meisjes jonger dan 12 jaar. Op basis van de verklaringen in het dossier kan niet wettig en overtuigend bewezen worden dat de man zich aan deze verdenkingen schuldig heeft gemaakt.

De ontuchtige handelingen zouden hebben plaatsgevonden in 2016 in de woning van de man. Hiervan is namens de meisjes aangifte gedaan in oktober 2018 en mei 2019.

Bewijsminimum
De rechtbank houdt rekening met de omstandigheid dat bij veel zedenzaken slechts twee personen aanwezig zijn bij de (beweerdelijke) seksuele handelingen, namelijk het vermeende slachtoffer en de vermeende dader. Hierdoor moet extra zorgvuldig naar de waardering van afgelegde verklaringen worden gekeken. Zeker als het –zoals in deze zaak - om een ontkennende verdachte gaat.

Als de man een strafbaar delict zou hebben gepleegd mag dit niet uitsluitend worden vastgesteld op basis van een getuige. De belastende verklaring moet op specifieke punten steun vinden in ander bewijsmateriaal. Zodat de verklaring niet op zichzelf staat, maar is ingebed in een concrete context die bevestiging vindt in een andere bron. Slechts dan is - in dit geval - voldaan aan het vereiste bewijsminimum.

Vrijspraak
De rechtbank houdt er rekening mee dat het in beide gevallen om verklaringen van een jong kind gaat. Het valt niet vast te stellen wat er in 2016 gebeurd is. De verklaringen die zijn gegeven zijn onvoldoende betrouwbaar en ondersteunen elkaar niet. Daarom komt de rechtbank niet toe aan de vraag of er voldoende steunbewijs is voor de context omdat ook die context door de rechtbank niet met voldoende zekerheid is te bepalen. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van beide verdenkingen en verklaart de vorderingen van de benadeelde partijen niet-ontvankelijk.

De rechtbank benadrukt dat deze conclusie niet betekent dat er niets gebeurd is met beiden meisjes. De beslissing betekent niets meer en minder dan dat op basis van de verklaringen in het dossier niet wettig en overtuigend bewezen is dat de man de strafbare feiten heeft gepleegd.


Nog tien vermisten na aardverschuiving Noorwegen, koning Harald ‘diep geraakt’

In het zuiden van Noorwegen wordt nog steeds gezocht naar tien inwoners van Ask, zo'n 30 kilometer boven Oslo. Ze worden vermist na de aardverschuiving van gisteren. Daarbij vielen tien gewonden van wie er één ernstig aan toe is. Zo meldt het AD.

De autoriteiten in Noorwegen hebben gisteren zo'n negenhonderd mensen geëvacueerd vanwege een aardverschuiving 's nachts in het zuiden van het land. Die trof een woonwijk in de plaats Ask, boven Oslo, hierbij werden er meer dan een dozijn huizen vernield. 

Op videobeelden is te zien hoe een hele heuvel is ingestort, waardoor huizen verpletterd werden en bedolven onder donkere modder. Het sneeuwde flink tijdens het evacueren van de gewonden door de hulpdiensten. De Noorse premier Erna Solberg reisde woensdag naar het dorp en beschreef de aardverschuiving als 'een van de grootste' die het land had gezien. 'Het is vreselijk om dit te aanschouwen'.


Gommers en Kuipers droppen een bom: Maandag ziekenhuispersoneel vaccineren!

Essentieel ziekenhuispersoneel moet snel gevaccineerd worden, zeiden Ernst Kuipers en Diederik Gommers gisteravond in het tv- programma Nieuwsuur. Gommers riep op om aanstaande maandag al in ziekenhuizen te beginnen met vaccineren. 'Ik ben dan vrij’, en toonde hiermee zijn bereidheid om de vaccinaties zelf te gaan zetten. Zo meldt het AD.

Kuipers en Gommers waren gisteravond te gast in Nieuwsuur en spraken daar over de nijpende situatie in de Nederlandse ziekenhuizen, waar steeds vaker de planbare zorg moet worden uitgesteld. Tientallen ziekenhuizen moeten patiënten die wachten op een hartoperatie of kankerbehandeling afbellen. De operatiecapaciteit is op landelijk niveau gehalveerd om voldoende verpleegkundigen beschikbaar te hebben voor de verpleging van COVID-19-patiënten. Acute zorg kan nog wel aan iedereen die het nodig heeft worden verleend.

Zie ook: Veel ziekenhuizen stoppen met de kritiek planbare zorg (kanker, transplantaties e.d.)


Eerder op de dag uitte Gommers tegenover BNR al zijn ongerustheid uit over een mogelijk nachtmerriescenario dat zich eind januari kan voltrekken in de ziekenhuizen. Dan is er kans op ‘code zwart’, waarbij artsen per situatie de keuze moet maken welke patiënt er nog voor behandeling op de IC terecht kan en wie niet.

Met hun noodkreet gooien Kuipers en Gommers – inmiddels twee bekende gezichten in de strijd tegen COVID-19 - een bom onder het kabinetsbeleid. Minister Hugo de Jonge wil eerst beginnen met het inenten van het personeel van verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. De GGD’s starten daar daar op vrijdag 8 januari mee.

Het is nog niet bekend wanneer het ziekenhuispersoneel kan worden gevaccineerd. De situatie in de ziekenhuizen loopt echter flink uit de hand, zodat vaccineren van het ziekenhuispersoneel volgens Kuipers en Gommers noodzakelijk is. Daarmee zetten zij Minister De Jonge flink onder druk. Nederland is sowieso al hekkensluiter met vaccineren, ze starten in de EU als laatste land met het vaccineren van de bevolking.'

Inmiddels morren er meer zorgverlenende instanties. Ook de Frankelandgroep uit Schiedam, een organisatie met 5 verpleeg-/verzorgingshuizen en een thuiszorgdivisie, vraagt de Nederlandse overheid om zelf dan maar te mogen vaccineren. De Nederlandse aanpak irriteert Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep in Schiedam: 'Geef ons zo’n doos vaccins en we doen het zelf wel.' 

Minister Hugo de Jonge heeft vanmiddag via zijn woordvoerder laten weten deze week niet meer te reageren op de dringende oproep van Diederik Gommers en Ernst Kuipers om aanstaande maandag  te starten met het vaccineren van het ziekenhuispersoneel tegen COVID-19. 

De woordvoerder van De Jonge verwijst naar de reactie die de minister gisteravond gaf na het kabinetsberaad gaf. 'Ik heb goed gehoord wat de zorg is van de ziekenhuizen, en ik begrijp die ook,' zei De Jonge. 'Ik wil graag kijken hoe we daar een oplossing voor kunnen bedenken. Daarvoor geldt: dat vergt echt even puzzelen. Daar kom ik begin volgende week op terug'.

De verwachting is dat de minister aankomende maandag een gewijzigde vaccinatiestrategie bekendmaakt. Op dinsdag onderbreekt de Tweede Kamer het kerstreces voor een debat over de COVID-19-crisis. Het kabinet wil voor dit debat duidelijkheid geven over de vaccinatieplannen.

Volgens Haagse ingewijden is de kans groot dat het IC-personeel voorrang gaat krijgen bij het vaccineren. Met die beslissing hoopt het kabinet dat de acute zorg in ziekenhuizen niet verder in gevaar komt. Momenteel zijn er nog geen voldoende COVID-19 vaccins om ál het ziekenhuispersoneel direkt te kunnen vaccineren. Gisteravond liet De Jonge al weten dat het ‘uitvoeringstechnisch niet mogelijk’ is om het vaccinatieprogramme eerder te beginnen dan 8 januari. Volgens de minister gaat Nederland ‘zo snel als mogelijk, maar ook zo zorgvuldig als nodig’ vaccineren.

ME-optreden na belagen politieagenten

De Mobiele Eenheid (ME) van de politie Noord-Nederland heeft afgelopen nacht rond 01:30 uur in Hoogersmilde moeten ingrijpen. Dit nadat politieagenten in het dorp plotseling na het verrichten van twee aanhoudingen door een groep personen werden belaagd.

Deze groep, bestaande uit tientallen personen, had een caravan in brand gestoken en daarnaast vuurwerk afgestoken. Op het moment dat ook nog de ruiten van een brugwachtershuisje werden ingegooid en een sloopauto op het vuur werd geduwd, gingen de agenten tot aanhouding van de verdachten over. Hierop keerde de groep zich tegen hen door vuurwerk en bierflesjes te gooien. Ook is met een vuurwerkpistool vuurwerk gelanceerd naar de agenten. Zij werden gelukkig niet geraakt door het vuurwerk. Het vuurwerkpistool werd later aangetroffen en is in beslag genomen. De groep wist hierbij de reeds aangehouden verdachten te ontzetten.

De agenten moesten zich voor hun eigen veiligheid terugtrekken. Kort daarna heeft de ME met een charge ingegrepen en de openbare orde in Hoogersmilde hersteld. Bij deze actie werd nog een verdachte (man) aangehouden voor belediging. Hij is ingesloten in een cel en zal worden gehoord.

Onacceptabel
De politie vindt deze vorm van geweld onacceptabel. Agenten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en zij moeten, zonder te worden gehinderd, hun werk kunnen doen. Geen enkele agent raakte gewond. Wel werden twee politieauto’s vernield. De politie doet onderzoek naar dit incident en de ontzette verdachten.

'Onze democratische rechtsstaat functioneert niet'

Hoogleraar staatsrecht en voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer schetst in dagblad Trouw een deprimerend beeld van de rechtsstaat in Nederland. Naar aanleiding van de affaire Kinderopvangtoeslag, waarbij ouders ten onrechte van fraude werden beschuldigd en soms tienduizenden euro's in de schulden werden gewerkt, lijkt Brenninkmeijer furieus.

Vooral het feit dat sommige bestuurders 'veinsden' dat ze van niets wisten komt hard aan bij de voormalig Ombudsman. "Alsof ze voor het eerst over de problemen hoorden. Ze wisten het gewoon."

Brenninkmeijer is daarvan overtuigd, omdat hij diezelfde bestuurders, inclusief verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher, in zijn tijd als Ombudsman al gewaarschuwd had voor het keiharde fraudebeleid en de enorme boetes die daaruit konden voortvloeien.

"We signaleerden toen al hoe problematisch het fraudebeleid uitwerkte, bijvoorbeeld met de WW. Maar de bewindslieden gaven geen krimp. Mijn opmerkingen werden alleen voor kennisgeving aangenomen. Ook in de Tweede Kamer overigens. Laat hem maar praten, dachten ze."

Tegen de grondwet in
"De Haagse politieke cultuur is erg gesloten, heeft een houding van: wij weten het beter. Maar wat je ook als overheid doet, je mag niet tegen de grondrechten van burgers ingaan en je moet ze behoorlijk behandelen", zo geeft hij een bruggetje naar het schenden van de grondwet.

"Onze wetten worden niet eens getoetst aan de grondwet. Daar begrijpen ze zelfs in een land als Polen niets van; daar zit de constitutionele toetsing van wetten in het systeem. Wij hebben in Nederland een regenteske benadering van het openbaar bestuur. Kabinet en parlement kunnen wetten maken zonder zich ergens wat van aan te trekken."

Lees ook: 5000 euro bijstand terugbetalen vanwege zakgeld kinderen

Zo is Brenninkmeijer duidelijk dat met de toeslagenaffaire de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden, iets wat door de toeslagencommissie helaas in een andere vorm werd gegoten. "De conclusie moet een politiek compromis zijn geweest. De commissie noemt fraudebestrijding ook opeens een grondbeginsel. Dat is onzin, want het gaat bij grondbeginselen uitsluitend om de rechten van burgers."

"We hebben een wetgever die zich niet aan de rechtsstaat houdt, een uitvoerder die de wet klakkeloos opvolgt, zonder zich om de grondrechten en de behoorlijkheid te bekreunen, en een rechter die zich gouvernementeel opstelt en het beleid alleen maar bevestigt. Alle macht is in Nederland samengeklonterd. Onze rechters geven burgers structureel minimale kansen om een zaak te winnen."

Trias politica komt niet meer terug
Brenninkmeijer is negatief gestemd over deze ontwikkelingen van de Nederlandse rechtsstaat en is ervan overtuigd dat de trias politica, waarin de wetgevende, rechterlijke en uitvoerende machten elkaar controleren, niet meer terugkomt. "Daarvoor zijn we te monistisch geworden."

Twee mannen aangehouden na beroving

De politie hield woensdagavond 30 december twee mannen aan op het Weigeliaplein in Den Haag. Zij worden verdacht van het beroven van een 20-jarige Hagenaar eerder die avond op het De Savornin Lohmanplein.

Rond 20.15 uur zat een 20-jarige Hagenaar samen met een vriend op zijn scooter op het De Savornin Lohmanplein toen plotseling twee mannen op een andere scooter hen tegemoet reden. De 20-jarige Hagenaar kreeg een harde klap tegen zijn hoofd en werd beroofd van zijn telefoon. Korte tijd later kwam het slachtoffer een wijkagent tegen en terwijl hij het signalement van de twee mannen doorgaf, reden de twee verdachten op de scooter voorbij.

De wijkagent zette direct de achtervolging in en met behulp van andere agenten konden de twee verdachten op het Weigeliaplein worden aangehouden. De twee Hagenaars van 23 en 20 jaar oud zitten op dit moment vast en worden vandaag gehoord.

Klimaatverandering: Nederland is 1,3 graden opgewarmd

Nederland wordt door klimaatverandering steeds warmer. Ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 is de jaargemiddelde temperatuur 1,3 graden opgewarmd. De normale gemiddelde jaartemperatuur is 10,6 graden. In vergelijking met de vorige klimaatperiode 1981-2010 is dit 0,4 graden hoger. De zon schijnt gemiddeld 1767 uur en verspreid over het land valt 852 millimeter neerslag.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt is sinds de klimaatperiode 1951-1980 gestegen van 9,3 graden naar 10,6 graden. In de nachten is het opgewarmd van 5,3 graden naar 6,3 graden en overdag van 13,1 graden naar 14,6 graden. Het aantal vorstdagen is sterk afgenomen van 67 naar 53 dagen. Het aantal dagen met matige vorst (minimumtemperatuur beneden -5 graden) is gedaald van 14 naar 10.

Ook het aantal nachten met strenge vorst is afgenomen. In de klimaatperiode 1951-1980, maar ook in de periode 1961-1990 daalde de temperatuur nog op vier dagen tot beneden -10 graden. In de nieuwe normaal is dat nog maar in één enkele nacht. Het aantal ijsdagen met temperaturen het gehele etmaal onder nul is afgenomen van elf naar zes.

Aantal warme dagen neemt juist toe
Waar het aantal koude dagen sterk afneemt, neemt het aantal warme dagen juist sterk toe. In de klimaatperiode 1951-1980 steeg de temperatuur op 69 dagen naar 20 graden en meer. In het nieuwe klimaat zijn het er maar liefst 24 meer en stijgt het kwik op 93 dagen per jaar naar 20 graden en meer.

Ook het aantal zomerse dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer is fors toegenomen. Werd het in de klimaatperiode 1951-1980 op 16 dagen nog zomers warm, in de nieuwe normaal stijgt het kwik op 28 dagen naar 25 graden en meer. Gemiddeld gezien is 5 tropische dagen in een jaar heel normaal. Zowel de klimaatperioden 1951-1980 als 1961-1990 hadden 2 dagen waarop de temperatuur steeg naar 30 graden en meer.

Duidelijk zonniger, maar ook natter
Het wordt in Nederland ook steeds zonniger. De zon schijnt tegenwoordig in het nieuwe klimaat 1767 uur. In de klimaatperiode 1961-1990 scheen de zon maar liefst 282 uur minder en was de zon 1484 uur te zien. De afname van luchtvervuiling is de belangrijkste reden waarom het steeds zonniger is geworden. Wanneer de lucht vies is ontstaat veel gemakkelijker hardnekkige mist.

Het wordt niet alleen zonniger, maar het wordt ook duidelijk natter. Gemiddeld over het land valt in de nieuwe normaal 852 millimeter. In de vorige klimaatnormaal was het nog 838 uur. Dat was al een stuk natter dan de klimaatperiodes daarvoor. In de periode 1951-1980 viel gemiddeld over het land 767 millimeter en dat is vergeleken met de nieuwe normaal 83 millimeter meer.

Een ander perspectief
De filosoof George Carlin heeft hier ook ooit over nagedacht:
 

Minister moet groot deel Wob-verzoek Stint opnieuw beoordelen

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat moet een Wob-verzoek van RTL Nieuws voor een groot deel opnieuw beoordelen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland woensdag in een tussenuitspraak beslist. Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur vroeg RTL Nieuws om openbaarmaking van documenten die te maken hebben met de Stint.

Toelating Stint
RTL Nieuws diende op 10 oktober 2018 een Wob-verzoek in bij het ministerie. Het verzoek richt zich op alle (onderliggende) documenten rondom de toelating van de Stint in 2011, de brief van de minister van 21 september 2018 over het ongeval in Oss en een brief van de minister van 1 oktober 2018. De minister treft na een zoekslag 781 documenten aan. Een deel van die documenten is openbaar gemaakt, waarbij een deel van de documenten is weggelakt. Een ander deel van de documenten weigert de minister openbaar te maken. Een groot deel van de documenten is geweigerd omdat die persoonlijke beleidsopvattingen zouden bevatten. Dit is een grond waarop de minister openbaarmaking van stukken mag weigeren. Ook zou bij een deel van de documenten het belang van de inspectie, controle en toezicht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het geding komen.

Opnieuw beoordelen
De rechtbank oordeelt allereerst dat een deel van de documenten ontbreekt en alsnog aan de rechtbank verstrekt moet worden, zodat deze meegenomen kunnen worden in de uiteindelijke beoordeling. Ook oordeelt de rechtbank dat bij een vijftal documenten het belang van openbaarmaking van de stukken zwaarder weegt dan het belang van toezicht, controle en opsporing van ILT. De rechtbank ziet namelijk niet in dat de inhoud van de documenten de belangen van toezicht, controle en opsporing van ILT zouden kunnen schaden. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat 135 van de volledig geweigerde documenten ten onrechte zijn geweigerd op de grond dat deze documenten persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. Voor nog eens 75 documenten geldt dat deze gedeeltelijk geen beleidsopvattingen bevatten. Tot slot geldt dat een deel van de weggelakte teksten ten onrechte is gelakt op de grond dat het persoonlijke beleidsopvattingen bevat.

Onzorgvuldig en onvoldoende gemotiveerd
De rechtbank oordeelt dat een groot deel van de documenten op een onjuiste manier is geweigerd en op een onjuiste manier is gelakt. Het besluit is onzorgvuldig genomen en onvoldoende gemotiveerd. De minister krijgt de gelegenheid om binnen 6 weken de ontbrekende documenten aan de rechtbank te verstrekken en de onterecht geweigerde documenten openbaar te maken of het besluit beter te motiveren. Vervolgens zal de rechtbank in een einduitspraak beoordelen of de minister juist heeft gehandeld.

Politie beŰindigt feest in bedrijfspand

De politie, waaronder de Mobiele Eenheid, is woensdagavond ingezet om een feest te beëindigen in een bedrijfspand aan de Steylerstraat in Tegelen. Eerder op de avond, rond 17.30 uur, ging de politie een kijkje nemen bij het pand nadat bleek dat er een feest aan de gang was met op dat moment ongeveer 40 bezoekers.

De organisator van het feest wilde niet meewerken aan het verzoek van de politie om het feest te beëindigen, waarna agenten besloten om een actie te organiseren. Ze trokken zich terug en de inzet van de Mobiele Eenheid werd gevraagd. Reden hiervoor is de vele bezoekers op het feest, waardoor ook vanuit politiezijde moest worden opgeschaald.

Rond 22:00 uur ging de Mobiele Eenheid van de politie naar binnen en is het feest beëindigd. Op dat moment waren er nog ongeveer 40 personen in het pand aanwezig. De actie om het feest te beëindigen verliep rustig. Uiteindelijk zijn er vijf personen aangehouden. De personen zijn aangehouden voor het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Daarnaast zijn van alle bezoekers de gegevens genoteerd en wordt nog besproken of ook zij een bekeuring kunnen verwachten.

Zes personen aangehouden voor mishandeling

De politie hield woensdag 30 december zes personen uit Waddinxveen aan als verdachten van een mishandeling van een 44-jarige man uit Noord-Nederland op zaterdag 31 oktober op de Alberdingk Thijmlaan. Het slachtoffer raakte hierbij gewond.

Op zaterdag 31 oktober bevond het 44-jarige slachtoffer zich op de Alberdingk Thijmlaan waar hij dacht een afspraak te hebben met een jonge vrouw. Ter plekke bleek hij in de val te zijn gelokt en werd hij opgewacht door een groep mannen. Die zeiden dat de vrouw met wie hij had afgesproken minderjarig was en vervolgens sloegen zij hem in elkaar. Het slachtoffer is kort daarna met zijn verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis. De politie deed vervolgens uitvoerig onderzoek en dit leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de zes verdachten: vijf mannen uit Waddinxveen van 23, 22, 19, 19 en 18 jaar en een meisje van 16 uit Waddinxveen. Alle zes zitten op dit moment vast en worden gehoord.

Opruiing rond de jaarwisseling
Uit onderzoek blijkt dat de 22 -jarige verdachte van de zware mishandeling ook verantwoordelijk is voor het versturen van opruiende berichtgeving. Via een social media account werd meerdere malen opgeroepen om voor ongeregeldheden te gaan zorgen tijdens de komende jaarwisseling. Vorig jaar verliep de jaarwisseling (2019-2020) erg onrustig omdat een grote groep jongeren zich in Waddinxveen verzamelde na een oproep via Instagram. Deze jongeren staken zwaar vuurwerk af, pleegden vernielingen en droegen gezichtsbedekking. Dit heeft voor angst en onrust gezorgd bij veel inwoners van Waddinxveen. Afgelopen jaar hebben de politie en gemeente meerdere keren moeten ingrijpen omdat er via social media oproepen gedaan werden tot ongeregeldheden.

16 kilo zwaar vuurwerk
De politie en de gemeente Waddinxveen willen ervoor zorgen dat de komende jaarwisseling in Waddinxveen rustig verloopt. De afgelopen weken vonden er daarom meerdere doorzoekingen van woningen plaats in Waddinxveen en hierbij is voor in totaal 16 kilo aan zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen.

Korte inzet ME na belagen politieagenten

De Mobiele Eenheid van de politie Noord-Nederland heeft afgelopen nacht rond 04.30 uur in Anjum een korte inzet gehad. Dit nadat politieagenten in het dorp plotseling door een groep personen waren belaagd.

Deze groep, bestaande uit zo’n 30 à 40 personen, had brandjes gesticht en vuurwerk afgestoken. Bovendien hadden zij op meerdere plekken stenen verzameld en klaargelegd. Bij de politie waren hieromtrent diverse meldingen van overlast binnengekomen. Toen politieagenten het dorp ingingen, werden zij ineens belaagd door de betreffende groep.

Stenen, bierflesjes en vuurwerk
De agenten werden bekogeld met stenen, vuurwerk en bierflesjes. Zij moesten zich voor hun eigen veiligheid terugtrekken. Korte tijd later heeft de ME ingegrepen en de openbare orde hersteld in Anjum. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen in Anjum verricht.

Onacceptabel
Luuk Verhoeff, waarnemend teamchef van basisteam Noordoost Fryslân, spreekt van een nare vorm van geweld. Hij vindt het belagen en het gooien van diverse voorwerpen naar politieagenten onacceptabel: ‘Agenten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en zij moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Gelukkig raakte geen enkele agent gewond’.

FOK! Wat een weer: buien en (natte) sneeuw in het zuidoosten

Vandaag is het overwegend bewolkt. In het noordwestelijk kustgebied komt een enkele bui voor, eerst mogelijk nog met natte sneeuw of hagel. In de noordwestelijke helft van het land kan het even opklaren en is mist en lokale gladheid de eerste uren niet geheel uitgesloten. Vooral in het zuidoosten valt van tijd tot tijd regen. Met name in Limburg is er een kans op natte sneeuw. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5°C aan zee tot ca. 2°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig, eerst zuidelijk, later uit uiteenlopende richtingen.

Oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht komen er van het noorden uit opklaringen het land binnen en kan lokaal (dichte) mist ontstaan. In het zuidoosten blijft het overwegend bewolkt met eerst nog lichte regen en in de Limburgse heuvels mogelijk (natte) sneeuw. Daar kan het mogelijk wit worden met kans op gladheid. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt, waardoor er plaatselijk ook gladheid kan ontstaan door bevriezing. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.

Nieuwjaarsdag is het half tot zwaar bewolkt met eerst nog plaatselijk mist. Hier en daar kan er een lichte bui voorkomen en de middagtemperatuur ligt tussen de 6°C vlak aan zee en 3°C in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind wordt zuidwestelijk. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Eerste sneeuw gevallen in Nederland (Foto: DJMO)
Eerste sneeuw gevallen in Nederland (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ontploffingen veroorzaken schade in Gouda en Den Haag

Op in totaal twee locaties in Gouda en Den Haag ontstond in de nacht van dinsdag op woensdag veel schade na een ontploffing van vermoedelijk vuurwerk. De politie onderzoekt beide explosies en is op zoek naar getuigen.

Op het Driewegplein in Gouda vond woensdagmorgen rond 01.00 uur een ontploffing plaats waarbij de gevel van een pand zwaar beschadigd raakte en diverse ruiten sneuvelden. Hierbij raakte niemand gewond. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de explosie, waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk, en naar wat er precies is gebeurd.

Newtonstraat Den Haag
Later die nacht, rond 02.15 uur, werden omwonenden van de Newtonstraat in Den Haag - ter hoogte van het Kepplerplein - eveneens opgeschrikt door een harde knal. Hier bleek een explosie, waarschijnlijk eveneens veroorzaakt door vuurwerk, veel schade te hebben aangericht in een portiek. Zo raakte onder meer de portiekdeur ontzet en waren alle brievenbussen en de deurbellenunit beschadigd. Ook hier verricht de politie nog onderzoek.

Overleden bewoner aangetroffen in woning Oude Ade

In een woning aan de Hofdijklaan is dinsdag de 66-jarige bewoner dood aangetroffen. Het onderzoeksteam gaat uit van een misdrijf.

Rond 05.50 uur kreeg de politie melding dat er in deze woning een overval plaats vond. Daarop zijn agenten de woning binnengegaan. In de woning werd het slachtoffer, de 66-jarige bewoner, dood aangetroffen. Direct werd de woning als een plaats delict beschouwd. In en rond de woning werd in de loop van de dag door de Forensische Opsporing een uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Een Team Grootschalige Opsporing doet onder leiding van een officier van justitie onderzoek naar het overlijden van de man. Het onderzoeksteam doet onderzoek naar de precieze toedracht en verzoekt getuigen zich te melden.

Real Madrid laat punten liggen bij Elche CF

Real Madrid is verder achterop geraakt bij koploper Atlético. De ploeg van Zinedine Zidane bleef bij Elche CF steken op 1-1.

In de eerste helft was Real heer en meester. Zeker toen Luka Modric koppend attent was na een knal van Asensio op de lat: 0-1. De 35-jarige Kroaat had in La Liga nog niet eerder gescoord met het hoofd. Hij speelt sinds medio 2012 voor Real Madrid. Dani Carvajal bracht na de rust Elche op gelijke hoogte door bij een voorzet Antonio Barragán naar de grond te duwen. Fidel benutte de strafschop.

Na ruim een uur kwam Elche zelfs bijna op voorsprong. De doelpoging van Lucas Boyé belandde echter op de paal. Ondanks het inbrengen van Eden Hazard kwam het op de zege jagende Real niet tot grote kansen. Sterker nog: in blessuretijd moest Thibaut Courtois nog een vrije trap van Elche uit de bovenhoek halen.

Door het gelijkspel heeft Real nu twee punten achterstand op Atlético, dat vanavond met 1-0 Getafe versloeg. Bovendien heeft de ploeg van Diego Simeone nog twee wedstrijden tegoed. 

FOK!Kerstprijsvraag: 31 december

Laatste dag van onze FOK!Kerstprijsvraag! We zijn blij dat er verschillende uitgevers weer bereid waren om met ons mee te werken om jullie weer een paar mooie prijzen te kunnen geven. We sluiten af met een prachtige headset voor de fans van het PC Master Race. Met een batterijduur van tot wel 100 uur is de draadloze EPOS | SENNHEISER GSP 370 de perfecte gaming headset voor iedereen die houdt van het gaming-geluid van EPOS maar behoefte heeft aan de vrijheid van draadloos. LET OP: De PC software voor de EPOS | SENNHEISER GSP 370 werkt momenteel alleen met Windows 10.

Uiteraard moet je wel even de volgende vraag beantwoorden!

Noem 5 redacteuren van FOK! Games. 

 
Laatste reviews en specials
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
©FOK.nl e.a.