FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 december 2020

AZ heeft alles in eigen hand na gelijkspel tegen Napoli

AZ heeft de thuiswedstrijd tegen Napoli met een gelijkspel (1-1) afgesloten. De club uit Alkmaar heeft het volgende week tijdens de uitwedstrijd tegen Rijeka in eigen hand. Als AZ in Kroatië wint van Rijeka is het zeker van de volgende ronde in de Europa League.

AZ keek na zes minuten al tegen een achterstand aan. Dries Mertens zette Napoli vroeg op voorsprong. In de eerste helft hadden de Alkmaarders weinig in te brengen in de eerste helft, maar in de tweede helft ging het een stuk beter voor AZ. Na een goede kans van Calvin Stengs kwam AZ uit een corner op gelijke hoogte via Bruno Martins Indi.

Snel na de 1-1 kreeg AZ de uitgelezen kans op de 2-1. Zakaria Aboukhlal werd in het strafschopgebied onderuit getikt, waarna Teun Koopmeinders mocht aanleggen vanaf elf meter. De aanvoerder miste jammer genoeg voor AZ.

In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord, waardoor AZ en Napoli genoegen moesten nemen met een gelijkspel. Doordat Real Sociedad thuis niet kon winnen van Rijeka heeft AZ het in eigen hand. Als AZ wint in Kroatië is het zeker van overwintering in Europa.

PSV overwintert in Europa League dankzij knappe overwinning op Granada

PSV heeft de volgende ronde in de Europa League bereikt. De Eindhovenaren wonnen in Spanje met 0-1 van Granada en doordat PAOK Saloniki verassend verloor van Omonia Nicosia is PSV zeker van de volgende ronde in de Europa League.

Donyell Malen maakte voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd, toen de bal na een uitstekende aanval via Olivier Boscagli en Philipp Max naar Malen ging die van dichtbij raak schoot.

PSV werd in het seizoen 2015/2016 in de achtste finales van de Champions League uitgeschakeld. De vier seizoenen daarna strandden de Eindhovenaren in de Europese clubtoernooien nog voor de winterstop.

Puinhoop bij het CBR, is er al verbetering merkbaar?

Het loopt de laatste jaren niet lekker bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Slecht bereikbaar zowel via de website als per telefoon, lange wachttijden voor het kunnen doen van examens en veels te lang wachten om een medische keuring te kunnen ondergaan waar je ook nog eens de hoofdprijs voor moet betalen.

Het CBR heeft beterschap beloofd en zegden toe dat eind 2020 de problemen zouden zijn opgelost, maar dat is niet helemaal gelukt. Hoe staat het CBR er nu voor? NOS op 3 legt uit:

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied naar triest record in 2020

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied neemt opnieuw in een rap tempo toe, de grootste ontbossing (in km² per 12 maanden) van de afgelopen twaalf jaar is dit jaar bereikt. Voor 2008 lagen de cijfers van ontbossing in het Braziliaans Amazonegebied nog hoger.

Volgens het Braziliaanse National Institute of Space Research (INPE), dat satellietbeelden analyseert (PRODES) om de ontbossing in het Braziliaans Amazonegebied in kaart te brengen, werd in totaal 11.088 km2 bos vernietigd in de 12 maanden van 1 augustus 2019 tot 31 juli 2020.

Deze cijfers laten een stijging zien van 9,5% ten opzichte van het ontbossingspercentage berekend in 2019, dat 10.129 km² bedroeg voor de negen staten van het Braziliaans Amazonegebied ALB. Het tempo en de omvang van de ontbossing werd berekend op basis van de analyse van 102 satelietbeelden, uit alle staten van het Braziliaans Amazonegebied.

INPE bevestigt dat de genoemde cijfers een schatting zijn van het werkelijke ontbossingspercentage voor PRODES 2020. Het geconsolideerde percentage zal worden gepresenteerd in de eerste helft van 2021 wanneer alle 229 satellietbeelden van het Braziliaans Amazonegebied zijn geanalyseerd en verwerkt.

Warner Bros. brengt alle films in 2021 uit op HBO Max

Er is zojuist een opvallende keuze gemaakt aan de kant van Warner Bros. De filmstudio heeft voor 2021 besloten om naast bioscoopreleases haar films ook tegelijkertijd uit te brengen op streamingplatform HBO Max. Dit meldt Variety.

Bioscopen zijn al lange tijd gesloten in de VS en dit zorgde al eerder ervoor dat een aantal releases dit jaar naar streamingplatforms werd verplaatst. Warner Bros. maakte al eerder bekend dat Wonder Woman 1984 hun eerste film wordt in deze strategie. De film zal op 16 december in de Nederlandse bioscopen verschijnen maar verschijnt in Amerika op dezelfde ook op HBO Max.

Films die binnen deze strategie vallen zijn onder andere Dune, The Matrix 4, In the Heights, Space Jam: A New Legacy en Mortal Kombat. In totaal gaat het tot nu toe om 14 films die dus niet langer exclusief te zien zullen zijn op het witte doek. Dit is overigens wel de situatie na 31 dagen. Dat is de tijd waarin de films beschikbaar zullen zijn in zowel de bioscopen als op HBO Max; daarna krijgen de bioscopen weer de exclusieve rechten en is er na een bepaalde tijd een beschikbaarheid om de films te bekijken als Premium Content. HBO Max is overigens nog niet beschikbaar in Nederland en er is ook nog niet bekend wanneer het platform zijn intrede zal gaan doen. 

Disney besloot al eerder om grote releases als Mulan en Soul te verplaatsen naar hun Disney+-platform en Netflix sloot een deal met 20th Century Fox (tegenwoordig 20th Century Studios) om een aantal releases na hun bioscooprelease gelijk beschikbaar te stellen voor abonnees. 

Het is nog onduidelijk wat voor een effect dit gaat hebben voor bioscopen, maar er is gemixt gereageerd op de beslissing van Warner Bros.

Is het Baudet-referendum wel anoniem en betrouwbaar?

Dat is uiteraard de standaard vraag na de beruchte CDA-lijsttrekkersverkiezing. Maar is dat het geval bij de ledenraadpleging van Forum voor Democratie waarbij de leden zich uit mogen spreken over het lot van Thierry Baudet. Het bestuur van de partij garandeert op hun site dat er veilig en anoniem gestemd kan worden, maar techjournalist Daniël Verlaan betwijfelt dat.

"Het 'anonieme' referendum van FVD is zeker niet anoniem: het systeem houdt precies bij wie je bent en wat je stemt", zo stelt Verlaan op Twitter. "Dat zie je als stemmer niet, maar met een beetje klooien verschijnt op de site gewoon je volledige naam en e-mailadres." Ook weet de techjournalist op meer plaatsen in het systeem rond te neuzen.

Dit lijken vreemde praktijken voor een partij die eerder fanatiek campagne voor een 'nee' bij het referendum over de sleepwet voerde. Ongetwijfeld zullen de experts de komende uren het systeem verder bekijken. Het wordt pas echt zorgwekkend als de stemmers  'bedankt voor uw stem op Huge de Jonge' te zien krijgen.

Update 22.07 uur:

Forum voor Democratie laat weten dat er niet hoeft getwijfeld te worden aan de anonimiteit en betrouwbaarheid van het referendum:

Update 22.20 uur:

Zoals we al eerder schreven is de ledenadministratie van Forum een puinhoop en dat lijkt zich nu te wreken:

Biatlonbroers- en zussen vieren feest met dubbel podium

De tweede World Cup van het biatlonseizoen is donderdag afgetrapt in het Finse Kontiolahti, waar afgelopen week ook al de eerste wedstrijden gehouden werden. De sprints openden week twee en dat leverde heuse familiefeestjes op.

Mannen
Het werd aanvankelijk een heuse broederstrijd, vooral nadat de tegenwoordig dominante Johannes Thingnes Bø begon met een misser. Zijn oudere broer Tarjei, eveneens ooit eindwinnaar in de World Cup, schoot alle tien schijven omver en kon zijn broertje op de lange latten verrassend goed bijbenen: aan de finish was hij een kleine halve minuut sneller, ongeveer het verschil van de strafronde van Johannes.

Een 1-2'tje zat er dan weer niet in, want de Duitse veteraan en olympisch kampioen Arnd Peiffer liet zich weer eens van zijn beste kant zien. Met tien treffers en uitstekend langlaufen eindigde hij op veertien seconden van Tarjei op plek twee, terwijl de Zwitser Benjamin Weger zes seconden tekort kwam om zijn eerste podiumplek in negen jaar te veroveren.

Voor Tarjei was het overigens bijna op de dag af zijn eerste zege in drie jaar tijd: op 2 december 2017 zegevierde hij voor het laatst en daarvoor was het zelfs alweer meer dan 4,5 jaar geleden dat hij won. Het was wel al de tiende overwinning voor de World Cup-kampioen van 2010/11. Belgen waren ook weer van de partij: Thierry Langer (1+0) werd zeer netjes 32e, Florent Claude (0+1) 38e en Tom Lahaye-Goffart (1+3) 96e.

Vrouwen
Bij de vrouwen ging het eveneens om twee zussen, hoewel Hanna en Elvira Öberg wel wat dichter bij elkaar liggen wat leeftijd betreft. Olympisch- en wereldkampioene Hanna won vorige week de eerste sprint en met tien treffers dook ze dit keer zo'n tien tellen onder de tijd van de eveneens foutloze Française Anaïs Chevalier door. Zusje Elvira kwam vervolgens in actie en ook zij ging erg lekker.

De eerste vijf schijven gingen omver, bij het staand schieten bleef er één overeind. Een indrukwekkend staaltje langlaufen hield haar echter op podiumkoers en ze bleef de Noorse topper Marte Olsbu Røiseland keurig voor. Öberg finishte op 27,9 seconden van de oudere Hanna en pakte na de vierde plek van vorige week zo haar eerste World Cup-podium, een handvol seconden voor Røiseland.

De Belgische Lotte Lie kwam er helaas niet aan te pas en plaatste zich met twee missers en een 82e plek niet voor de achtervolging van zaterdag, waar de top-60 van donderdag aan mee mag doen.

Drie aanhoudingen na ongeregeldheden met ‘supporters’ van Feyenoord

Een sportieve steunbetuiging ziet er normaal anders uit. Enkele honderden "supporters" van Feyenoord verzamelden zich vanmiddag rond 17:00 uur bij het stadion. Zij staken vuurwerk af en gooiden dit, net als vorige keer bij de wedstrijd Feyenoord tegen CSKA Moskou van 5 november, geregeld richting de politie en hielden zich niet aan de Coronamaatregelen. In totaal werden er drie aanhoudingen verricht, maar de politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.

Voorafgaand aan het duel tussen Feyenoord en Dinamo Zagreb vonden "supporters" het nodig om gezamenlijk de spelersbus van Feyenoord te verwelkomen. Zij veroorzaakten hierdoor een onrustige situatie en vertoonden hierbij onacceptabel gedrag. Ze staken vuurwerk af en gooiden dit geregeld in de richting van de aanwezige politie. Gelukkig raakte hierbij geen agenten gewond. Dat was op 5 november anders, toen er vijf agenten gehoorschade overhielden aan het vuurwerk.

Auto’s op het parkeerterrein raakten wel beschadigd door het vuurwerk en het dansen van "supporters" op de auto’s. Ook werden de Coronamaatregelen niet nageleefd. De politie stelde grenzen en trad op waar nodig. Rond 18:00 uur was de situatie bij het stadion rustiger geworden.

Optreden op basis van beelden
Er werden drie aanhoudingen verricht, waarvan één aanhouding wegens belediging en discriminatie en twee aanhoudingen wegens het gooien met vuurwerk. De politie beschikt over beelden van de wanordelijkheden. Aan de hand van die camerabeelden en verklaringen van agenten wordt verder onderzoek verricht. Op die manier kunnen andere "supporters" worden geidentificeerd en op een later moment nog worden beboet of aangehouden voor het plegen van strafbare feiten.

NamibiŽ biedt 170 olifanten te koop aan

Het door droogte getroffen Namibië heeft 170 olifanten te koop aangeboden. De dieren vertegenwoordigen een grote waarde volgens de adverteerders in het regeringsblad New Era, die geen richtprijs noemen voor de enorme viervoeters. Zo meldt het AD.

Namibië heeft te maken met een enorme stijging in de olifantenbevolking van 23.000 olifanten in de laatste 30 jaar. Namibié bestaat voor een groot deel uit woestijnland. De olifanten trekken naar de schaarse waterplaatsen, maar dat wordt niet op prijs gesteld door de plaatselijke bevolking.

Feyenoord onderuit tegen Dinamo Zagreb

In de voorlaatste speelronde in de groepsfase van Europa League heeft Feyenoord met 0-2 verloren van Dinamo Zagreb. Door de winst van Wolfsberger AC tegen CSKA Moskou moet Feyenoord volgende week winnen in Oostenrijk om door te gaan.

In de eerste helft was het spel van beide ploegen matig. In de blessuretijd kwamen de Kroatische bezoekers op voorsprong. Kökcü maakte in het strafschopgebied een overtreding op Kastrati. Vanaf elf meter schoot Petkovic raak. Op het moment van de overtreding werd Feyenoord-verdediger Spajié aan een hoofdwond behandeld.

Vlak na rust verdubbelde Majer de score. Feyenoord probeerde de wedstrijd te keren maar creëerde nauwelijks kansen. Grootste kans was voor Bannis maar hij maaide over de bal.

Als winnaar van groep K is Dinamo Zagreb zeker van de volgende ronde. Het andere ticket gaat naar Wolfsberger AC of Feyenoord. Alleen bij een zege volgende week donderdag gaan de Rotterdammers door.

Mondkapjesweigeraar (60) bekogelt manager Aldi-filiaal met bier en valt ambulancepersoneel lastig

Een 60-jarige man uit Enschede heeft vanmiddag voor flink wat commotie gezorgd bij een supermarkt aan de Haaksbergerstraat in Enschede. Hij bedreigde onder meer de filiaalmanager en uitte zich ook agressief tegen ambulancepersoneel. De man was boos vanwege het mondkapjesbeleid. Zo meldt het AD.

De klant van de Aldi weigerde, ondanks de mondkapjesplicht, een mondkapje te dragen in de winkel en werd hierop door het supermarktpersoneel aangesproken. De klant trok hierop het mondkapje van de filiaalmanager af en gooide bierblikjes naar hem waardoor de bril van de manager werd beschadigd. Het lukte het winkelpersoneel uiteindelijk om de gewelddadige mondkapjesweigenaar de winkel uit te werken.

Toen de politie en even later een ambulance ter plaatse kwamen, ging de man opnieuw over de rooie omdat zowel de agenten als het ambulancepersoneel mondkapjes droegen. De agressieve mondkapjesweigeraar is aangehouden.

Random Pics van de Dag #171

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Drastische maatregelen KNVB in top van amateurvoetbal

De huidige competities in de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse worden niet meer uitgespeeld. Dat heeft het bestuur amateurvoetbal, na inventarisatie onder alle deelnemende verenigingen en in overleg met de belangenverenigingen CVTD en het COH besloten. Aanleiding hiervoor is de situatie waarin het amateurvoetbal als gevolg van de coronapandemie al geruime tijd in verkeerd. Zodra het amateurvoetbal weer van start gaat, zullen voor de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse nieuwe aangepaste competities worden georganiseerd.

Drie scenario's
De afgelopen weken hebben de KNVB, de CVTD (Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde Divisie) en het COH (Centraal Orgaan Hoofdklassen) veelvuldig overleg gevoerd over de voortzetting van de dit jaar aangevangen competities, die sinds oktober vanwege kabinetsmaatregelen stilliggen. In die overleggen is bij alle clubs uit de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse een inventarisatie gedaan naar de animo voor drie scenario's:

1. Uitspelen van de reguliere competitie
2. Spelen van een halve competitie (tweede seizoenshelft)
3. Spelen in halve poules, hele competities met beperkte nacompetitie

Zeventig procent van de verenigingen had een voorkeur voor het stopzetten van de lopende competities. Daarnaast werd scenario drie het vaakst als eerste voorkeursscenario aangewezen. Het bestuur amateurvoetbal heeft de uitkomsten van de inventarisatie besproken met de CVTD en het COH en is tot het besluit gekomen de reguliere competities niet meer te hervatten en scenario drie uit te werken.

"We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch", vertelt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, op de website van de KNVB. "Maar wij wilden ook weten hoe de deelnemende verenigingen hier tegenaan kijken en naar welk scenario hun voorkeur uitging. Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen. Deze koerswijziging vraagt flexibiliteit van iedereen, maar we hebben in ieder geval het vooruitzicht dat, zodra er weer gevoetbald kan worden, er hele competities gespeeld kunnen worden."

Hoe gaat het gekozen scenario 3 eruitzien?
- Er wordt vanuit gegaan dat halverwege januari of kort hierna weer kan worden gevoetbald.
- De competities lopen tot het weekend van 20 juni (gevolgd door eventuele nacompetities).
- De Tweede Divisie en Derde Divisies worden opgedeeld in twee poules van negen teams.
- De Hoofdklassen worden per Hoofdklasse opgedeeld in twee poules van acht teams.
- Teams spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar.
- De poule-indeling vindt plaats op basis van geografische indeling.
- De aangepaste competitieopzet wordt gevolgd door een beperkte nacompetitie.

Nadere details, zoals de speeldagenkalender, de promotie-/degradatieregeling en de manier waarop invulling zal worden gegeven aan de plaatsing van amateurverenigingen voor het toernooi om de TOTO KNVB Beker seizoen 2021/22, worden door de KNVB uitgewerkt in samenspraak met de CVTD en het COH en uiterlijk 1 januari 2021 bekend gemaakt.

De aangepaste opzet gaat van start zodra de competities in het amateurvoetbal hervat kunnen worden. Als de competities pas later dan het eerste weekend van maart 2021 van start kunnen gaan, wordt bekeken of opnieuw een aangepaste opzet noodzakelijk is.

Overige amateurvoetbal
Het bestuursbesluit voor de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse heeft geen betekenis voor de overige klassen van het amateurvoetbal (A- en B-categorie). Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.

Loting halve finales Nations League: BelgiŽ - Frankrijk, ItaliŽ - Spanje

Op het hoofdkantoor van de UEFA in het Zwitserse Nyon is donderdag geloot voor de halve finales van de Nations League.

België moet het daarin opnemen tegen de grote zuiderbuur Frankrijk. In de andere halve finale zijn Italië en Spanje elkaars tegenstander.

België en Frankrijk treffen elkaar op woensdag 6 oktober 2021. Een dag later staat de tweede halve finale op het programma.

Op zondag 10 oktober worden de troostfinale en finale gespeeld. De wedstrijden worden gespeeld in Turijn en Milaan.

Drenthe door Rechtbank Zeeland-West-Brabant failliet verklaard

Royston Drenthe is dinsdag door de Rechtbank Zeeland-West-Brabant in Breda failliet verklaard. De voormalig voetballer van Feyenoord, Real Madrid en Sparta staat momenteel onder contract bij de Kozakken Boys in de Tweede Divisie.

In een reactie aan Voetbalzone laat Drenthe weten op de hoogte te zijn van de uitspraak en dat hij gaat overleggen met zijn advocaat. De 33-jarige Rotterdammer weet niet precies waar het om gaat maar hij vermoedt dat de uitspraak te maken heeft met het feit dat hij niet op de zitting is verschenen.

“Ik ken de ins en outs niet en ik weet niet exact wat er aan de hand is, maar als dit is wat ik denk dat het is, is het niet zo belangrijk”, aldus Drenthe aan Voetbalzone. “Ik lig altijd onder een vergrootglas, maar het zal opgelost worden zoals het hoort.”

De financiën van Drenthe staan nu onder toezicht van een curator. De curator wil geen uitspraken doen over de situatie van voormalig profvoetballer.

Dest wekt verbazing in Spanje: 'Welke back heeft BarÁa binnengehaald?'

Sergiño Dest lijkt de Spaanse media nu al te hebben overtuigd van zijn kwaliteiten. Zowel in LaLiga als de Champions League geniet Dest steeds meer het vertrouwen van Ronald Koeman en dat betaalt zich binnen de lijnen terug. Zo ook woensdagavond tijdens de met 0-3 gewonnen wedstrijd tegen het Hongaarse Ferencváros. Van podiumvrees lijkt bij de Amerikaans international geen sprake te zijn. In de Spaanse pers wordt Dest donderdag veelvuldig vergeleken met Daniel Alves, die in Spanje wordt gezien als de beste rechtsback die Barcelona ooit heeft gehad.

Linksback of rechtsback, het lijkt voor Dest weinig uit te maken. Zijn aanvallende intenties en aanpassingsvermogen bleven ook woensdagavond niet onopgemerkt door de Spaanse pers. "Welke back heeft Barça binnengehaald? Dest is één van de beste aankopen van Barça in de laatste jaren", tekent Marca op. Dest kwam begin oktober over van Ajax en lijkt door blessureleed van Sergi Roberto de komende tijd verzekerd van een plek in de basiself van Koeman. "Sinds het vertrek van Daniel Alves heeft Barcelona geen rechtsback als hij in de ploeg gehad. Hij is niet alleen belangrijk in de verdediging, maar zoekt ook veelvuldig de aanval. Bovendien is hij technisch zéér goed onderlegd."

Ook AS vergelijkt de Amerikaans international met Alves. "Dest doet meer en meer denken aan Daniel Alves. Aanvallend is hij geweldig. Elke keer als hij op de helft van Ferencváros kwam, stichtte hij gevaar. Martin Braithwaite en Antoine Griezmann konden bijna van zijn afgemeten voorzetten profiteren. Aan de andere kant voorkwam hij met zijn snelheid veel gevaar van Ferencváros."

"Opnieuw een uitstekend optreden van Dest", was men bij Mundo Deportivo van mening. "Dest deed mee in de aanval en gaf zijn teamgenoten extra opties. Aan de bal is hij altijd sterk. De ploeg won zonder twijfel in Boedapest met Braithwaite als centrumspits en is dicht bij een soeverein einde van de groepsfase. Een stunt van de Hongaren zat er nooit in met een cruciale rol op de vleugels voor Dest en Jordi Alba."

Bij Sport wordt zelfs openlijk getwijfeld aan de nationaliteit van Dest. De Catalaanse krant schrijft dat de verdediger, die afgelopen jaar zijn debuut maakte voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten, de kenmerken heeft van een Braziliaan. "International van Amerika, maar spelend als een Braziliaan. Niemand is de laatste jaren met zijn offensieve talent zo dicht in de buurt gekomen van Daniel Alves. Dest was geweldig."

Roglic wint prestigieuze prijs Vťlo d'Or

Primoz Roglic is de winnaar van de Vélo d'Or, de prestigieuze prijs van het Franse Vélo Magazine. De Sloveense wielrenner van Jumbo-Visma werd door de internationale wielerjournalisten verkozen tot de beste renner van 2020.

Roglic kende een zeer sterk seizoen. De 31-jarige Sloveen won afgelopen seizoen onder meer de Vuelta a España en Luik-Bastenaken-Luik. Daarnaast werd hij tweede in de Tour de France.

"Ik heb de lijst met eerdere winnaars doorgenomen en zag geweldige namen", reageerde Roglic. "Dit is een enorme eer. Ik wil van de gelegenheid gebruikmaken om iedereen die op mij gestemd heeft te bedanken. Ik heb begrepen dat het om een jury van journalisten ging van over de hele wereld. Daarom raakt het me ook echt."

Roglic versloeg in de jaarlijkse verkiezing onder meer ploeggenoot Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Anna van der Breggen, die ook voor de prijs waren genomineerd. Roglic volgt wereldkampioen Jullian Alaphilippe op de erelijst op, die wel de prijs kreeg voor de beste Franse renner.

De Vélo d'Or bestaat sinds 1992 en nog nooit won een Nederlandse renner.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 49

Het is december! Als je de feestdagensfeer wilt ontwijken is het natuurlijk altijd een goed idee om een filmtheater in te duiken. Laten we eens zien wat er deze week allemaal nieuw is.

Let Him Go

Na het overlijden van hun zoon, verlaten de gepensioneerde sheriff George Blackledge (Costner) en zijn vrouw Margaret (Lane) hun ranch in Montana en reizen ze naar North Dakota om hun kleinzoon te redden. Hij is in handen gekomen van de gevaarlijke familie van de nieuwe man van hun schoondochter, met aan het hoofd Blanche Weboy (Manville). Ze komen er al snel achter dat de familie Weboy de jongen niet zomaar laat gaan.

Monster Hunter

Als een onverwachte zandstorm Captain Artemis (Milla Jovovich) en haar militaire eenheid (TI Harris, Meagan Good, Diego Boneta) transporteert naar een nieuwe wereld, ontdekken ze dat deze onbekende plek vol levensgevaarlijke dreigingen zit, waar gigantische en angstaanjagende monsters leven, die niet te stoppen zijn met hun wapens. Tijdens hun wanhopige strijd om te overleven ontmoet de eenheid de mysterieuze Hunter (Tony Jaa), die de machtige wezens telkens een stap voor weet te blijven. Artemis ontdekt dat Hunter deel uitmaakt van een team onder leiding van The Admiral (Ron Perlman). Dan worden ze geconfronteerd met een gevaar dat zo groot is dat het hun werelden zou kunnen vernietigen waardoor ze moeten samenwerken en hun unieke skills moeten combineren voor de ultieme battle.

Rifkin's Festival

Wanneer een echtpaar het Filmfestival van San Sebastian bezoekt, laat het stel zich meevoeren door de magie van het evenement, de charme van Spanje en de fantasie van de films. Terwijl de echtgenote een affaire heeft met een succesvolle Franse regisseur, wordt de man verliefd op een prachtige Spaanse vrouw uit de streek. Een romantische komedie die met humor de liefde viert.

The Comeback Trail

Filmproducent Max Barber (Robert De Niro) heeft, na de zoveelste flop, een enorme schuld bij crimineel Reggie Fontaine (Morgan Freeman). Nu zijn leven op het spel staat, besluit Max een westernfilm te produceren met als doel om de hoofdrolspeler te laten verongelukken en zo de verzekeringspremie op te strijken. Maar deze Duke Montana (Tommy Lee Jones) blijkt toch een stuk lastiger te killen dan gedacht…

The Dark and the Wicked

Op een afgelegen boerderij, ergens diep in Amerika, ligt een oude man op sterven. Gekluisterd aan zijn bed, vechtend voor zijn laatste adem, zorgt hij voor groot verdriet bij zijn vrouw die eraan onderdoor lijkt te gaan. Wanneer hun volwassen kinderen, Louise en Michael, terug naar huis komen om afscheid te nemen van vader merken ze dat hun moeder door meer dan verdriet alleen overmand wordt. Er hangt een grauwe sluier over het ouderlijk huis, een duisternis die voor angstaanjagende momenten zorgt en het rouwproces van de familie verandert in hun ergste nachtmerrie.

The Perfect Candidate

De Saoedische Maryam is werkzaam als arts. Als ze op een dag weer wordt geconfronteerd met de beperkingen in haar leven simpelweg omdat ze een vrouw is, besluit ze zich kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze beslissing wordt haar bepaald niet door iedereen in dank afgenomen. Samen met haar zussen probeert ze hun gemeenschap ervan te overtuigen dat zij als vrouw ook mee zou mogen doen aan de verkiezing en probeert ze een stap vooruit te zetten in de strijd voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië.

Notturno

Met de documentaire Notturno laat Gianfranco Rosi ons opnieuw kennismaken met het dagelijks leven van gewone mensen in uitzonderlijke situaties. In zijn vorige film Fuocoammare bevonden we ons tussen de bewoners en vluchtelingen op Lampedusa. In Notturno bevinden we ons in de grensgebieden van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon. Notturno staat voor het licht in de duisternis van oorlog. De film werd over een periode van drie jaar gemaakt langs de door oorlog en terrorisme gehavende grenzen in het Midden Oosten. Dictatuur, invasies en geweld voedden elkaar in een vicieuze cirkel die het leven van de plaatselijke bevolking voortdurend ontwricht. Op de achtergrond zijn strijd en vernietiging alom aanwezig, maar op de voorgrond vinden we universele menselijkheid.

Van Bronckhorst vertrekt na krap jaar alweer uit China

Giovanni van Bronckhorst is niet langer de trainer van Guangzhou R&F. Dat melden ook het Algemeen Dagblad, De Telegraaf en Voetbal International in navolging van verschillende Chinese media. De 45-jarige oefenmeester zou na de nederlaag tegen Shandong Luneng (2-2, verloren na het nemen van strafschoppen) in de Chinese beker zijn afscheid hebben aangekondigd.

Volgens Sina Sports wil Van Bronckhorst meer tijd met zijn familie gaan doorbrengen en heeft hij daarom besloten om te vertrekken uit China, al heeft zijn werkgever het nieuws nog niet officieel wereldkundig gemaakt.

Van Bronckhorst was pas sinds januari van dit jaar werkzaam bij Guangzhou R&F. Door de coronacrisis moest hij tot september wachten alvorens hij de eerste wedstrijd met zijn nieuwe werkgever kon spelen.

Guangzhou R&F kende een stroeve start van het seizoen, mede door het vertrek van topschutter Eran Zahavi naar PSV. Met Richairo Zivkovic als zijn opvolger begon de ploeg van Van Bronckhorst langzaam te draaien, al was dat te laat om nog de kampioensronde te halen. Guangzhou R&F slaagde er in de play-out wel in om handhaving te realiseren.

Nu heeft Van Bronckhorst naar verluidt na de nederlaag in de kwartfinale van de Chinese beker zijn conclusies getrokken, ondanks dat er nog op sensationele wijze een strafschoppenserie werd afgedwongen. Met het ingaan van de blessuretijd stond Shandong Luneng met Graziano Pellè in de basiself op een 0-2 voorsprong, maar dankzij doelpunten van Zivkovic en Renato Ribeiro Calixto werd nog een gelijkspel uit het vuur gesleept.

De strafschoppenserie werd met 4-5 verloren, waarna Van Bronckhorst aan de spelersgroep kenbaar zou hebben gemaakt dat hij wil vertrekken om meer tijd met zijn familie door te brengen. De Telegraaf meldt dat het management van de oefenmeester onderhandelt over het ontbinden van zijn contract.

"Hij wil meer tijd met zijn gezin doorbrengen. Door de strenge coronaregels heeft hij zijn familie sinds begin maart niet meer gezien. Het was een mooi avontuur in een nieuwe competitie maar nu is het genoeg", zegt zaakwaarnemer Guido Albers in gesprek met het Algemeen Dagblad.

De oud-verdediger had in China nog een doorlopend contract en was bij Guangzhou R&F bezig aan zijn eerste buitenlandse avontuur, na de uiterst succesvolle jaren bij Feyenoord. Met zijn jeugdliefde werd hij kampioen, won hij tweemaal de TOTO KNVB Beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal.

Na vier jaar bij de Rotterdammers te hebben gewerkt, besloot hij te vertrekken en liep hij eerst nog een tijdje mee binnen de City Football Group, alvorens hij naar het Verre Oosten trok. De door Van Bronckhorst meegenomen assistent-trainer Jean-Paul van Gastel, video-analist Yöri Bosschaart en conditietrainer Arno vertrekken ook bij Guangzhou R&F.

Verstappen: "Vrije ronde rijden in kwalificatie zal moeilijk worden"

Komend weekend staat wederom een Grand Prix op circuit Bahrein op het programma, maar de baan zal er anders uitzien dan afgelopen weekend. Er zal over een andere, kortere lay-out van de baan gereden worden en het circuit zal vooral bestaan uit rechte stukken met enkele bochten. Dat kan volgens Max Verstappen nog wel tot problemen leiden in de kwalificatie.

Verstappen blikte nog even terug op het voor het team succesvol weekend. "Het is even geleden dat we een dubbel podium scoorden en het was geweldig voor iedereen binnen Red Bull. Ik was verbaasd hoe lang het geleden is en ook dat we in 2018 niet een dubbel podium hadden, omdat we toen een goed pakket hadden", aldus de Red Bull-coureur zo lezen we op Verstappen.nl.

"Dat is wat je als team wilt. Maar op dit moment zijn we natuurlijk iets langzamer dan Mercedes, dus als ze een fout maken, moeten we erbij zijn om toe te slaan en dat is wat we deden: we hebben allebei gemaximaliseerd. Ook voor mij was het fijn om weer op het podium te staan, nadat de laatste twee races niet gingen zoals gepland. Nu gaat het erom het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten", zo vult hij aan.

Verstappen voorziet wel dat de andere opzet van het circuit zal leiden tot problemen. "Op zo'n korte baan zal het moeilijk worden om in de kwalificatie een vrije ronde te kunnen rijden, zeker omdat een rondje maar ongeveer 54 seconden duurt. Ik denk dat iedereen op de baan dan op 150 meter van elkaar rijdt! Ik denk dat blauwe vlaggen en achterblijvers een rol zullen spelen, maar de rondetijden zullen dicht bij elkaar liggen, dus ik verwacht niet dat de gaten groot zullen zijn."

De lay-out die gebruikt zal worden komend weekend (WikiCommons/Will Pittenger)
De lay-out die gebruikt zal worden komend weekend (WikiCommons/Will Pittenger)

FVD referendum vanavond van start, mag Baudet blijven?

Vanavond start wederom een nieuw hoofdstuk in de chaotische Forum voor Democratie-soap. Om 18.00 uur zullen de stembussen geopend worden en alle leden hebben vervolgens 24 uur om digitaal hun stem uit te brengen met als centrale vraag of de inmiddels geroyeerde Thierry Baudet partijleider van Forum voor Democratie blijft?

Het bindende referendum heeft nogal wat haken en ogen omdat het volgens de statuten en regelingen van de partij niet mogelijk is binnen Forum. "Feitelijk gaat het om een informele ledenraadpleging waarbij alle betrokkenen (Rob Rooken, Lennart van der Linden, Thierry Baudet en Olaf Ephraim) van tevoren de consequenties met elkaar hebben besproken en vastgelegd", zo schrijft de partij op de website.

Daarnaast bestaat de functie van partijleider helemaal niet binnen de FVD volgens de statuten, dus feitelijk wordt hier gestemd over een niet bestaande functie. Ook daar heeft Forum over nagedacht. "We hebben in goed onderling overleg geprobeerd de referendumvraag zo duidelijk mogelijk te formuleren. Partijleider betekent in dit geval: degene die actief de leiding krijgt om een nieuw partijbestuur voor te dragen aan de ALV (algemene ledenvergadering, red)."

Een ander groot probleem is dat de ledenadministratie van de FVD al tijdenlang rammelt volgens betrokkenen. In de loop van de jaren zijn talloze mensen lid geworden die daar zelf geen weet van hadden en aan de andere kant zijn er de afgelopen dagen mensen uitgeschreven als lid zonder dat ze zich zelf hun lidmaatschap opgezegd hebben of dat ze geroyeerd zijn. De partij stelt dat leden die netjes contributie betaald hebben ten alle tijden mogen stemmen. "Mensen die hun lidmaatschap hebben opgezegd, maar wel nog contributie hebben betaald, kunnen meedoen aan de ledenraadpleging", aldus Forum.

Wat de uitslag ook wordt, de gevolgen zullen groot zijn voor Forum voor Democratie. Mocht Baudet de stemming winnen dan mag hij een bindende voordracht doen voor een nieuw partijbestuur en zo de partijleiding geheel naar eigen inzicht invullen. Daarnaast kan hij eigenhandig een voorstel doen voor de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen en daarmee hoogstpersoonlijk de toekomstige fractie samenstellen. Ook mag hij zelf nieuwe voorstellen op de agenda plaatsen waardoor hij feitelijk de complete macht binnen de partij naar zich toegetrokken zou hebben. Duidelijk lijkt dat er in dat geval grote schoonmaak gehouden zal worden en voor kritische leden zal dan geen plaats meer zijn. Baudet zal alleen nog maar medestanders binnen de partij willen hebben.

Als Baudet verliest zal hij zich terugtrekken uit het partijbestuur en zullen de resterende bestuurders op de kortst mogelijke termijn een ALV beleggen en een bindende voordracht doen voor een nieuw partijbestuur, zelf zullen zij terugtreden. Het nieuwe bestuur zal vervolgens snel werk maken van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen en het verkiezingsprogramma die tijdens de ledenvergadering aan de leden voorgelegd zal worden.

De uitslag van de ledenraadpleging wordt door de partij enkele uren na het sluiten van de stembussen bekendgemaakt via Twitter en Facebook.

COVID-19: 5641 nieuwe besmettingen en 61 doden, totaal 538.050 en 9565

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5641 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 538.050 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 153 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1137 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 21 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 458 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 61 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9565 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Trump raaskalt zich drie kwartier lang van het padje af

Dat de Amerikaanse president Donald Trump onzin de ether in slingert is al een paar jaar geen nieuws en sinds de door Joe Biden gewonnen presidentsverkiezingen van 3 november is het zelfs de dagelijkse standaard, maar dit keer heeft Trump het wel weer bont gemaakt.

Woensdagavond verscheen plotseling een onaangekondigde toespraak online, waarin de president opende met het statement dat dit misschien wel de belangrijkste toespraak was die hij ooit heeft gehouden. Dat belooft wat en dat maakte hij ook waar: het was een ongeëvenaard staaltje raaskallen, waarin alles wat de laatste weken geroepen en ontkracht is over de verkiezingen nog eens werd herhaald.

Volstrekt nergens op gebaseerde aantijgingen van stembusfraude kwamen zoals gebruikelijk weer langs, waarbij Trump het had over 'honderdduizenden stemmen', aangevuld met zijn standaard stopzinnetje dat 'niemand zulke aantallen ooit eerder heeft gezien'. Zelfs FOX News, dat tegenwoordig niet meer pertinent achter Trump staat en daardoor door Trump-fans gezien wordt als een soort afvallige bondgenoot van 'links', noemde het opvallend dat er geen pers bij de opnames aanwezig was en dat er zelfs geen aankondiging van was.

De president hield het maar liefst zo'n drie kwartier vol, wat een indrukwekkende prestatie genoemd mag worden: hij noemde namelijk niks nieuws en alles is al wekenlang ontkracht, door Republikeinen zelf, maar ook door rechters - in de rechtszaken die Trump's team heeft aangespannen staat de stand inmiddels op enkele tientallen verloren zaken tegen één kleine, vooral administratieve overwinning.

Poststemmen: slecht, frauduleus. Stemmachines: slecht, frauduleus. Rechters: slecht, frauduleus. 'De media': slecht, frauduleus. Het feit dat het verkiezingsproces wegens een mondiale pandemie waar vooral in de VS veel slachtoffers door vallen langer duurt: slecht, frauduleus. De volledige riedel werd afgewerkt en herhaald, wijzend op allerhande grafiekjes die al lang en breed zijn ontkracht als voorbeeld van 'fraude'.

Een dag vóór het geraaskal van Trump liet zijn eigen minister van Justitie zich overigens wat realistischer uit over Trump's fantasie: William Barr, toch lang een uiterst fel voorstander van de president, gaf aan dat er 'geen fraude is gevonden die de uitslag van de verkiezingen kan beïnvloeden'. Daarmee lijken alleen de president zelf, een enkele losgeslagen advocaat en een hele horde volgers nog in het fraudefabeltje te geloven.

Voor wie écht niks te doen heeft is de hele toespraak hieronder te bekijken:

Fotomodus in Cyberpunk 2077

CD Project Red heeft een video gemaakt om te laten zien hoe je ingame foto's kunt maken terwijl je Cyberpunk 2077 speelt. Het is vrij eenvoudig zoals je kunt zien in onderstaande video: ontploffing maken, pauzeren en strike a pose.

Je speelt de game in first person view, maar door deze foto-mogelijkheid kun je toch nog zien hoe je personage eruit ziet. Heeft die customization van je uiterlijk bij het maken van je personage toch nog nut.

Cyberpunk 2077 speelt zich af in de open wereld van Night City, een megalopolis die geobsedeerd is door kracht, glamour en lichaamsaanpassing. Je speelt als V, een outlaw van huurlingen die op zoek gaat naar een uniek implantaat dat de sleutel is tot onsterfelijkheid. Je kunt de cyberware, skills en speelstijl van je personage aanpassen en een enorme stad verkennen waar de keuzes die je maakt het verhaal en de wereld om je heen bepalen.

Cyberpunk 2077 komt op 10 december 2020 naar Xbox One, PlayStation 4, pc en Google Stadia. De game zal backwards compatible speelbaar zijn op Xbox Series X en PlayStation 5. Later komt er nog een update om gebruik te maken van de mogelijkheden op die consoles.

Aanhoudingen in onderzoek naar verzenden van postpakketten met drugs

De politie heeft woensdag 2 december in Alkmaar een 32-jarige man en een 29-jarige vrouw aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek naar verdovende middelen die via het darkweb zijn verhandeld en via reguliere postpakketten naar het buitenland zijn verstuurd. De politie heeft in twee woningen in Alkmaar en Heerhugowaard doorzoekingen verricht. Bij de doorzoekingen zijn diverse digitale gegevensdragers in beslag genomen. De mannelijke verdachte is in 2016 ook al eens aangehouden en veroordeeld voor dezelfde feiten.

Het Post Interventie Team (PIT) van de Landelijke Eenheid is, onder het gezag van het Landelijk Parket, het onderzoek 26Yreka gestart naar aanleiding van aanwijzingen dat de mannelijke verdachte betrokken is bij de export van drugs via de legale poststromen. De man is in 2016 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 66 maanden voor de export van drugs via postpakketten. De vrouwelijke verdachte heeft mogelijk een ondersteunende rol en van de criminele opbrengsten geprofiteerd. Zij is na verhoor weer op vrije voeten gesteld maar blijft verdachte. Het PIT verdenkt de man nu echter van het voorzetten van zijn handel als vendor (verkoper) op het darkweb in de tijd tussen zijn veroordeling en het daadwerkelijk ondergaan van zijn gevangenisstraf. De verhandelde verdovende middelen zijn voornamelijk XTC, MDMA, cocaïne en amfetamine.

Uitspraak in zaak dode huurbaas Leeuwarden

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 20 november jl. een 27-jarige man veroordeeld voor doodslag op een 73-jarige man van Chinese afkomst. De 27-jarige huurde een kamer bij het slachtoffer aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Weerloze positie
De verdachte heeft zijn huisbaas om het leven gebracht door hem meerdere malen op het hoofd te slaan. Het slachtoffer bevond zich daarbij in een weerloze positie namelijk geknield of, op handen en voeten steunend, op de grond. Hij is in zijn eigen woning, waar hij veilig zou moeten zijn, door bruut geweld om het leven gebracht. Door een jonge man die hij zelf in zijn huis onderdak heeft geboden en die hij geprobeerd heeft te helpen door meerdere malen werk voor hem te regelen. De rechtbank rekent verdachte deze omstandigheden zwaar aan.

Diefstal, witwassen en uitwissen sporen
De verdachte, die financiële problemen had, heeft daarbij op gewetenloze wijze 5000 euro van zijn slachtoffer gestolen en van dat geld diverse goederen aangeschaft. Verdachte heeft na het overlijden van het slachtoffer het lichaam verborgen en in ieder geval voorlopig onvindbaar gemaakt. De wijze waarop hij het lichaam van het slachtoffer heeft achtergelaten is mensonwaardig en mensonterend. Hij heeft getracht zijn eigen sporen in de woning zo goed mogelijk uit te wissen en is daarna uit de woning vertrokken. Verdachte is daarbij berekenend te werk gegaan door bijvoorbeeld bij de andere huurder erop aan te dringen dat deze zou vertrekken.

Strafoplegging en schadevergoedingen
De rechtbank heeft aan de man twaalf jaren gevangenisstraf opgelegd. Daarnaast moet de man schadevergoedingen betalen aan de benadeelde partijen

NFL: Saints verpletteren QB-loze Broncos, Steelers langs COVID-19-Ravens

Het was een lange twaalfde week in de NFL en dat is vooral te danken aan het duel tussen de Pittsburgh Steelers en de Baltimore Ravens. Die wedstrijd zou donderdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld naar zondag, naar maandag en vervolgens naar woensdag, uiteraard in verband met COVID-19.

De meest bijzondere situatie was er zonder twijfel in Denver, waar de Broncos het opnamen tegen de New Orleans Saints. Superster Drew Brees was nog altijd geblesseerd en dus nam Taysom Hill als quarterback de honneurs waar voor de Saints, maar dat was niks vergeleken mt de problemen bij de thuisploeg.

Startende quarterback Drew Lock, backup Brett Rypien en de quarterback van het trainingsteam, de ervaren Blake Bortles, werden allen geschorst voor de wedstrijd omdat ze geen mondkapjes gebruikten in de buurt van de enige andere quarterback van het team, Jeff Driskel. Die testte positief op COVID-19 en daarmee was het blik met quarterbacks leeg.

Wide receiver Kendall Hinton kreeg kort voor de wedstrijd de zware taak om als vervangende quarterback te fungeren, een positie waarin hij in college nog wel gespeeld had alvorens hij wide receiver werd. Echt geweldig ging het helaas niet: één van zijn negen passes kwam aan, hij bleef steken op dertien yards en kreeg een sack en twee interceptions aan de broek.

Hill zag er bij de Saints ook bepaald niet best uit, maar met twee rushing touchdowns en nog twee rushing touchdowns van Latavius Murray wonnen de Saints wel bijzonder eenvoudig met 3-31. Hinton was overigens de eerste positiespeler die serieus als quarterback speelde sinds Tom Matte dat in 1965 deed voor de Indianapolis Colts.

In Tampa Bay duelleerden Tom Brady en de Buccaneers met de regerend Super Bowl-kampioenen, de Kansas City Chiefs van Patrick Mahomes. Dat werd een wedstrijd waarin Mahomes met vier touchdown passes, waaronder drie op Tyreek Hill, de Chiefs naar een 10-27 voorsprong leidde. De thuisploeg kwam wel terug in het vierde kwart, maar de twee passes van Brady op Mike Evans waren niet genoeg: 24-27.

Woensdagavond was het dan eindelijk zover: de Steelers en Ravens kwamen in actie, nadat al tien dagen op rij elke dag minstens één speler van de Ravens positief werd getest. Een touchdown return van Joe Haden bracht de Steelers op voorsprong, maar Gus Edwards trok de stand gelijk. Via twee field goals van Chris Boswell liepen de Steelers dan weer uit naar 12-7.

In het vierde kwart gaf quarterback Ben Roethlisberger af aan JuJu Smith-Schuster voor 19-7, waarna de Ravens wat terug konden doen met een 70-yard touchdown van Trace McSorley op Marquise Brown. Het bleef bij 19-14 en een elfde zege uit elf wedstrijden voor de Steelers, terwijl overal vooral werd geklaagd: de Steelers-coach was niet blij met het spel van zijn team, de Ravens waren niet blij dat ze überhaupt moesten spelen van de NFL, gezien de bijna onmogelijke voorbereiding.

Uitslagen NFL week 12
Detroit Lions - Houston Texans 25-41
Dallas Cowboys - Washington Football Team 16-41
Atlanta Falcons - Las Vegas Raiders 43-6
Buffalo Bills - Los Angeles Chargers 27-17
Cincinnati Bengals - New York Giants 17-19
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 26-45
Minnesota Vikings - Carolina Panthers 28-27
New England Patriots - Arizona Cardinals 20-17
New York Jets - Miami Dolphins 3-20
Jacksonville Jaguars - Cleveland Browns 25-27
Denver Broncos - New Orleans Saints 3-31
Los Angeles Rams - San Francisco 49ers 20-23
Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs 24-27
Green Bay Packers - Chicago Bears 41-25
Philadelphia Eagles - Seattle Seahawks 17-23
Pittsburgh Steelers - Baltimore Ravens 19-14

FOK! Wat een weer: nat en grijs

Het is vandaag bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen of motregen.De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuid- tot zuidwestelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de middag wordt de wind overal zuid en neemt langs de kust en het IJsselmeer toe naar (vrij) krachtig. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidoost.

In de nacht naar vrijdag blijft het bewolkt en regenachtig. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee en op het IJsselmeer krachtige zuidoostenwind.

Vrijdagochtend verlaat de regen spoedig het noorden en komen er geleidelijk perioden met zon. Langs de westkust is er meer bewolking en is er nog wat lichte regen mogelijk. Het wordt circa 7°C. De zuid- tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de loop van de middag neemt de wind af naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 

 Het was een grijze dag (Foto: PXhere)
Het was een grijze dag (Foto: PXhere)

Meer weer op FOK!

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Defensie en industrie starten taskforce voor economisch herstel

Defensie en ondernemersorganisatie FME starten een taskforce die moet bijdragen aan economisch herstel. Ze willen zo het innovatievermogen van de midden- en kleine industrie (mki) aanjagen en tegelijk de modernisering van de krijgsmacht versnellen. De landmacht neemt hierin namens Defensie het voortouw.

De Nederlandse economie is zwaar getroffen door de COVID-19-crisis. Uit recent onderzoek van FME blijkt dat bijna 80% van de bedrijven in de technologische sector ook volgend jaar nog te maken krijgen met omzetdaling of stilstaande groei.

Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat bedrijven minder investeren in innovatie. Nederland dreigt daardoor haar rol als koploper op het gebied van innovatie te verliezen. Om dit deels op te vangen, moet bij Defensie juist versneld geïnnoveerd worden.

Duurzame parnerships
Omdat moderniseren bij Defensie altijd nodig is, streeft Defensie naar duurzame partnerships voor het vinden van innovatieve oplossingen. Iedere euro die Defensie aan innovatie besteedt, levert op termijn € 4,5 op voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De taskforce moet bijvoorbeeld zorgen voor samenwerkingsverbanden tussen de kmi en Defensie. Dit moet leiden tot projecten om zogenoemde ‘kort-cyclische innovaties’ uit te voeren.

Optrekken vanzelfsprekend
Beide partijen zijn hierbij gebaat. De vraagstukken waarvoor Defensie innovatieve oplossingen zoekt zijn namelijk steeds vaker ook maatschappelijke uitdagingen. FME-voorzitter Ineke Dezentjé: “Of het nu gaat over energietransitie, voedselvoorziening of modernisering van de gezondheidszorg. Innovatie op dit soort onderwerpen is voor zowel Defensie als de maatschappij van belang. Dat Defensie en de industrie hierin samen optrekken is vanaf nu vanzelfsprekend.”

Modernisering van de krijgsmacht is een belangrijk uitgangspunt in de Defensievisie 2035. Door vandaag te innoveren is het mogelijk om op tijd de beste oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag, morgen en overmorgen.

Marechaussee pakt man op Schiphol met 164.000 euro in bagage

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen zondag op Schiphol een 35-jarige Fransman aangehouden op verdenking van witwassen.

De douane had tijdens de reguliere bagagecontrole een koffer ontdekt waarin een grote hoeveelheid geld verstopt zat. Hierop is de Marechaussee ter plaatse gekomen voor nader onderzoek.

Nadat de eigenaar van de koffer was opgespoord bleek dat de Fransman een bedrag van 164.000 euro verstopt had in diverse bagagestukken van hem en zijn vrouw. Omdat hij geen aannemelijke verklaring had hoe hij aan dat geld kwam is de man aangehouden voor witwassen.

In het onderzoek dat volgde is onder andere een auto van het merk Maserati in beslag genomen.

Een rechercheteam van de Marechaussee dat zich onder andere richt op criminele geldstromen via Schiphol doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. 

Marechaussee onderschept koelwagen met elf vreemdelingen bij Hazeldonk

Op de A16 bij de grensovergang Hazeldonk is gistermorgen een koelwagen onderschept met elf vreemdelingen. Marechaussee en politie hebben de vreemdelingen uit de koelwagen gehaald, twee verdachten van Roemeense afkomst zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel door de Marechaussee.

Dertien jaar cel geŽist man (21) na brute verkrachtingen van vrouwen (63 en 67)

Een veilige plek bleek helaas niet zo veilig. In februari en maart van dit jaar werden in Eindhoven twee vrouwen van 63 en 67 met veel geweld in hun eigen woning verkracht. De politie pakte na de tweede verkrachting een verdachte op. De 21-jarige man uit Sierra Leone stond vandaag voor de rechter. De slachtoffers kampen nog altijd met grote angsten: 'In gedachte zie ik hem nog regelmatig als ik door het raam kijk, vooral op vrijdag.'

Een vrouw is op vrijdag 21 februari 2020 aan het werk in haar tuin in Eindhoven. Plotseling staat er een man bij haar. Hij is vriendelijk en biedt aan om te helpen in de tuin. Wanneer ze daarna nog wat drinken in de woning, gaat het helemaal mis. Hij pakt de bewoonster bij haar keel, probeert haar te kussen en grijpt onder haar kleding haar borsten. De vrouw wordt naar de keuken gesleept en steeds harder in haar keel geknepen. Ze hapt naar adem en er volgt een worsteling. Terwijl het slachtoffer hem smeekt om haar niet te doden, schreeuwt hij dat de vrouw zal sterven. Dan laat hij los en zegt: 'Het is een grapje, het is niet serieus.' De vrouw gaat zitten en huilt. De man zegt na een tijdje weg te gaan, maar nadat de vrouw een kus weigert, wordt de man opnieuw zeer gewelddadig. De vrouw is doodsbang en heeft geen schijn van kans wanneer de man haar vervolgens meerdere keren verkracht. Ze wordt uiteindelijk opgesloten in haar eigen toilet. De verdachte barricadeert de deur en gaat ervandoor met de telefoon van de vrouw. Anderhalf tot twee uur later wordt ze bevrijd door haar buurvrouw.

Tweede verkrachting
Op vrijdag 6 maart 2020 volgt er een nieuwe verkrachting door dezelfde man. Hij heeft al langer contact met een vrouw uit Eindhoven, bij wie hij al een paar keer thuis is geweest. Ook op die bewuste vrijdag. Die avond wil de man niet vertrekken, maar blijven slapen. De vrouw ziet dat niet zitten en dan slaat ook hier de sfeer volledig om. De vrouw wordt geslagen en de verdachte trekt de trui van de bewoonster strak om haar hals. De vrouw denkt dat ze dood gaat als ze bijna stikt. De veel sterkere man brengt haar met een arm naar de grond en pakt een groot mes van 50 centimeter uit de lade. Terwijl hij de vrouw wurgt, zegt hij: 'I will kill you.' Wanneer zijn slachtoffer weerloos op de grond ligt, gaat hij op haar zitten. Met het mes snijdt hij haar kleding kapot. De vrouw wordt met geweld verkracht. Als uiteindelijk de politie is gewaarschuwd, is de verdachte er al vandoor. Agenten vinden de vrouw compleet overstuur in haar huis.

Aanhouding
Onder meer dankzij een duidelijk signalement en telefoongegevens, weet de politie de verdachte op te sporen en veel bewijs in de twee zaken te verzamelen. Onder meer werd een vingerafdruk gematcht met een vingerafdruk uit een centrale database met vingerafdrukken van vreemdelingen. De verdachte houdt tijdens verhoren en ook vandaag op zitting vol dat er sprake was van vrijwillige seks. Onder meer op basis van sporen, maar ook door de verwondingen van de slachtoffers, hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de slachtoffers een hele andere lezing van de feiten.

Zeer ernstig
En die feiten zijn zeer ernstig, onderstreepte de officier van justitie tijdens de zitting: 'We hebben van de slachtoffers gehoord wat een ellende de verdachte heeft toegebracht aan beide slachtoffers. Ik neem het hem zeer kwalijk dat hij beide slachtoffers in hun eigen woning, daar waar je veilig zou moeten zijn, heeft aangevallen, gewurgd en verkracht. Ik neem het hem ook zeer kwalijk dat de seks onbeschermd was, dat beide slachtoffers al een behoorlijke leeftijd hadden en dat hij de vriendelijkheid van beide dames zo heeft misbruikt voor zijn eigen lusten. De feiten waren ook bijzonder bedreigend, gewelddadig en vernederend. Het hield maar niet op.'

Jarenlange celstraf
De man wordt twee maal een poging tot doodslag verweten, een tweetal verkrachtingen en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Er zijn wat het OM betreft geen enkele strafverminderende omstandigheden om rekening mee te houden. Hoewel de man een traumatisch verleden heeft en zich manipulatief en emotieloos gedraagt, hebben deskundigen hebben geen stoornis bij de man kunnen vaststellen. De man wordt daarom volledig toerekeningsvatbaar geacht: 'Ik vind dus alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en eis dan ook dertien jaar cel tegen deze man', zo besloot de officier haar requisitoir.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Hoger beroep in zaak gruwelijke Maastrichtse steekpartijen begonnen

In Den Bosch is het proces in hoger beroep gestart tegen een 40-jarige man. Hij wordt verdacht van onder meer twee gruwelijke steekpartijen met dodelijke afloop in Maastricht.

Het OM denkt dat hij op 14 december 2017 onder meer een man en een vrouw om het leven heeft gebracht.

Binnen een kwartier
Hij zou binnen een kwartier de beide slachtoffers om het leven hebben gebracht. Bij een bevriende man heeft hij de hals doorgesneden. De vrouw is in haar woning met veel messteken om het leven gebracht.

De dochter van de vrouw heeft nog geprobeerd haar te redden, maar wordt in haar reddingspoging ernstig verwond. De overbuurman verjaagt de man uiteindelijk; ook hij wordt gestoken. Kort daarna is de verdachte aangehouden bij een cultureel centrum.

24 jaar en TBS
De verdachte is een vluchteling uit Syrië. De doodgestoken vrouw is een Syrische, de om het leven gebrachte man een Egyptenaar. Aanvankelijk werd rekening gehouden met een terroristisch motief; vooralsnog is daar niets van gebleken.

Op 12 maart 2019 legt de rechtbank Limburg een gevangenisstraf van 24 jaar en TBS met dwangverpleging op. Zowel de verdachte als het OM gaan in hoger beroep. Ook het OM, terwijl de officier van justitie achttien jaar en TBS met dwangverpleging heeft geëist.

De reden van het hoger beroep vindt voor het OM zijn oorsprong in de tenlastelegging. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), heeft daarin nu één van de twee niet-dodelijke steekpartijen gekwalificeerd als een poging tot moord. Dat was voor de rechtbank nog een poging tot doodslag. Voor het overige kan het OM zich vinden in het vonnis.

Vrijdag krijgen de nabestaanden en slachtoffers het woord. Op woensdag negen december komt de AG met de strafeis in deze zaak.

Ontslag boa’s gemeente Sittard-Geleen onterecht

De kantonrechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag geoordeeld dat de ontslagen van vier Buitengewoon Opsporingsambtenaren (boa’s) bij de gemeente Sittard-Geleen onterecht zijn.

Hen werd verweten dat zij, door de deelname aan en hun uitlatingen op een WhatsAppgroep, als ambtenaar van de gemeente niet integer hebben gehandeld, mede gelet op hun functie als boa.

Wat is er gebeurd?
Vier boa’s die werken voor de gemeente Sittard-Geleen nemen met in totaal vijf vrienden, collega’s van elkaar, deel aan een (privé) WhatsApp groep. Drie boa’s zijn in dienst bij de gemeente Sittard-Geleen en de vierde is door zijn werkgever, de gemeente Maastricht, gedetacheerd in Sittard-Geleen. In de WhatsApp groep wordt, naast vakanties, relaties, gezamenlijke etentjes, ook het gedrag van collega’s en leidinggevenden besproken. Dit bespreken gebeurt op soms nogal grove wijze. Nadat de gemeente Sittard-Geleen de WhatsApp groep ontdekt en de berichten leest, ontslaat zij de drie bij haar in dienst zijnde boa’s op staande voet. De gemeente acht het gedrag van de boa’s dusdanig ernstig en in strijd met de aan een boa te stellen integriteitseisen dat een ontslag op staande voet de enig juiste reactie is. De drie boa’s verzoeken de kantonrechter om dit ontslag te vernietigen.

De gemeente voert verweer en verzoekt aan de kantonrechter, voor het geval dat het ontslag op staande voet niet zou standhouden, om de arbeidsovereenkomsten met de drie boa’s te ontbinden. Dit laatste wordt ten aanzien van de vierde betrokken boa ook verzocht door de gemeente Maastricht.

Hoe heeft de rechter geoordeeld?
De kantonrechter vindt ook dat het gedrag van de boa’s ongepast is en strijdig met de voor een boa geldende integriteitsregels. Daar staat tegenover dat er een aantal omstandigheden is die in het voordeel van de boa’s moeten worden meegewogen. Het betrof hier een privé appgroep met slechts vijf deelnemers waarvan de inhoud niet naar buiten werd gebracht. De betrokken boa’s hebben op zich een goede staat van dienst en een goede relatie met hun leidinggevende. Ook was of is het onrustig in de organisatie en krijgen boa’s tegenwoordig in het algemeen veel voor hun kiezen. De appgroep bleek uiteindelijk een uitlaatklep. Verder is niet gebleken dat hun gedrag niet te corrigeren zou zijn.

Gezien ook de gevolgen van het ontslag op staande voet voor de drie boa’s persoonlijk, acht de kantonrechter dit ontslag buitenproportioneel en vernietigt daarom het gegeven ontslag. Een lichtere sanctie is eerder aangewezen. Het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomsten van de drie boa’s en hun gedetacheerde collega wordt om dezelfde reden afgewezen.

Coronavaccin Pfizer goedgekeurd in Verenigd Koninkrijk

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin wordt vanaf volgende week beschikbaar.

Het Verenigd Koninkrijk is daarmee het eerste land in de wereld dat groen licht geeft voor gebruik van dat vaccin. De Britse overheid stemde in met een aanbeveling van toezichthouder Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) om het vaccin goed te keuren en te gaan gebruiken. Meer hierover op Skipr.

Franse oud-president Giscard d'Estaing overleden

De voormalig president van Frankrijk, Valéry Giscard d’Estaing, is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden de Franse zender Europe 1 en andere Franse media, zo valt te lezen in het AD.

Giscard d’Estaing werd in 1974 op 48-jarige leeftijd voor een periode van zeven jaar president van Frankrijk; hij werd wel aangeduid met zijn initialen VGE. 

Tijdens zijn eerste presidentschap sloeg de eerste oliecrisis sloeg toe, waardoor de werkloosheid sterk toenam. Er kwam daarmee een eind aan "Les Trente Glorieuses" een periode van naoorlogse economische groei in Frankrijk, hetgeen zijn populariteit niet ten goede kwam.

Giscard d'Estaing legde de nadruk op modernisering van de economie, onder andere door het opwekken van elektriciteit door kernenergie sterk uit te breiden en het TGV-spoorwegnet aan te leggen.

In de periode dat hij president was, werd echtscheiding met wederzijdse instemming toegestaan. Abortus werd door zijn minister voor Volksgezondheid Simone Veil gelegaliseerd. De grens dat iemand meerderjarig wordt werd van 21 tot 18 jaar verlaagd. De laatste executie van een doodvonnis vond in 1977 plaats. Definitieve afschaffing van de doodstraf zou echter moeten wachten tot na het aantreden van zijn opvolger Mitterrand, in 1981.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1120
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
©FOK.nl e.a.