NBA: Recordcontract voor Giannis Antetokounmpo

De Griekse NBA-ster Giannis Antetokounmpo gaat de recordboeken in. Ditmaal niet vanwege zijn prestaties op het veld, maar vanwege de contractverlenging die hij kreeg bij zijn ploeg de Milwaukee Bucks. De tweevoudig MVP tekende voor vijf jaar bij en zal in die periode 228,2 miljoen dollar verdienen. Met de niet onverdienstelijke 27,8 miljoen waarvan hij het komende jaar al verzekerd was, zal de Griek tot 2026 het duizenlingwekkende bedrag van 256 miljoen dollar kunnen bijschrijven.

Giannis Antetokoumpo groeide op in armoede. Zijn Nigeriaanse ouders, allebei sporters, zochten hun heil in Athene, waar Giannis en zijn broers extra geld verdienden als straatverkoper. Alle broertjes Antetokounmpo werden ruim twee meter lang en kozen logischerwijs voor basketbal als sport. Giannis werd door NBA-scouts ontdekt toen hij in de Griekse tweede divisie speelde. De Milwaukee Bucks besloten een gok te wagen en gaven de ruwe briljant alle kans om zich te ontwikkelen. De Griek bleek niet alleen een 2 meter 11 lange rasatleet met oneindig lange armen, hij beschikte ook over het topsporter-gen: de alles overheersende drive om te winnen. Zijn ontwikkeling ging razendsnel. Al in 2019 werd Antetokounmpo gekozen tot meest waardevolle speler in de NBA en ook het afgelopen seizoen won hij deze prestigieuze titel.

De toekomst van Giannis Antetokounmpo was tot vandaag één van de grote vragen die de NBA-wereld in zijn greep hield. Zijn contract liep af aan het eind van het aankomende seizoen. De verwachting is dat de tijd eindelijk vat gaat krijgen op LeBron James en dat de ploeg die Antekounmpo aan weet te trekken de nieuwe dynastie in de NBA kan gaan vormen. Aan deze discussie komt nu dus een eind; de Griek tekent bij bij de ploeg die hem in 2013 als vijftiende koos in de draft. Eerder dit najaar wisten de Milwaukee Bucks Jrue Holiday over te nemen van de New Orleans Pelicans. De ervaren forward moet de missende schakel zijn in de selectie. De Bucks haalden de afgelopen seizoenen steevast de play-offs, maar wisten met Antetokounmpo nog nooit de NBA-finale te halen.

Het nieuwe NBA-seizoen begint op 22 december. Door de vanwege de corona-crisis uitgestelde start zal het seizoen slechts 72 wedstrijden tellen, in plaats van de gebruikelijke 82.