FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 december 2020

Kilde snelt naar winst op super-G Val Gardena

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft in het Italiaanse Val Gardena de super-G op zijn naam geschreven. Op de beroemde Saslongpiste was de Noorse World Cup-kampioen van vorig jaar net te sterk voor de rest.

Mauro Caviezel had de snelste tijd op de klokken gezet en even leek de Zwitser na zijn winst van vorige week in Val d'Isère opnieuw de zege te pakken. Kilde dacht daar echter anders over en dook 0,12 seconden onder Caviezel's tijd door.

Kilde's landgenoot Kjetil Jansrud was daarna de enige die het nog echt even spannend kon maken, maar ook hij strandde: hij kwam 0,21 seconden tekort en pakte daarmee, achter Caviezel, wel de derde podiumplek.

Skiester Suter wint afdaling met zware valpartijen

Alpineskiester Corinne Suter heeft in het Franse Val d'Isère de eerste afdaling van het nieuwe World Cup-seizoen gewonnen. Voor de 26-jarige Zwitser was het haar derde overwinning, nadat ze in de tweede helft van vorig seizoen al twee keer won.

Suter dook 0,11 seconden onder de tot dat moment leidende tijd van de Italiaanse Sofia Goggia door. Plek drie ging naar de wat latere starter Breezy Johnson op 0,20 seconden. De Amerikaanse kampte in de vorige drie jaren telkens met zware beenblessures, maar is er weer helemaal bovenop en pakte nu haar eerste podiumplek.

De wedstrijd werd overschaduwd door een paar zware valpartijen, allemaal op dezelfde plek. De eerste was Nicole Schmidhofer en dat was gelijk de hardste: de Oostenrijkse ging met een goede honderd kilometer per uur rechtop de netten in...waar ze dwars doorheen vloog. Uiteindelijk lijkt het erop dat ze beide kruisbanden in haar linkerknie heeft afgescheurd, gezien de enorme snelheid van de crash nog bijna een 'gelukkige' afloop.

Nadat de wedstrijd eindelijk werd hervat duurde het niet lang voor de Italiaanse Federica Brignone ook hard de netten in ging en vervolgens waren ook de Zwitserse Joana Hählen, de Amerikaanse Alice McKennis en de Française Laura Gauce de klos, uiteindelijk op het oog zonder noemenswaardige verwondingen.

Oranje eindigt als zesde op het EK handbal

De handbalsters zijn als zesde geëindigd op het EK in Denemarken. Het Nederlandse team verloor de wedstrijd voor de vijfde plaats met 33-27 van Rusland. De finale op zondag is een duel tussen Noorwegen en Frankrijk.

Rusland was vrijdag een maatje te groot voor regerend wereldkampioen Nederland. Bij rust was de achterstand vijf punten. In de tweede helft liepen de Russische vrouwen uit tot acht punten. In de slotfase kwam Oranje terug tot 33-27.

In de eerste halve finale won Frankrijk met ruime cijfers van Kroatië: 30-19. Later op de avond versloeg Noorwegen thuisland Denemarken met 27-24.

Uitslag PEC Zwolle - FC Emmen

Het duel tussen PEC Zwolle en FC Emmen is in een 0-0 gelijkspel geëindigd. Op een kans voor PEC Zwolle na hadden de bezoekers het overwicht in de eerste helft. Een scoringskans van Cavlan werd gekeerd door doelman Zetterer. De doelman van PEC was ook een sta in de weg bij een kopbal van Bijl. Na rust waren de rollen omgedraaid al creëerde de thuisclub weinig echte kansen en bleef het 0-0.

PEC Zwolle

0 - 0

FC Emmen

 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
v. Wermeskerken
Kersten
v. Polen
Paal
Saymak (Huiberts/60)
Nakayama (Clement/46)
Strieder
Drost (Leemans/86)
Tedic (Reijnders/16)
v. Duinen (Ghoochannejhad/86)
  Telgenkamp
v. Rhijn
Araujo
Bakker
Cavlan
Laursen (Tibbling/67)
Bijl
Caciano (Jansen/26)
Veendorp
Pena
Kolar (Chacón/60)

WK darts: Hughes kansloos onderuit in gezapige sessie

De vierde dag van het wereldkampioenschap darts van de PDC heeft niet bepaald een spectaculaire middagsessie opgeleverd. Dat was ook niet echt te verwachten, gezien het wat matige programma.

Mickey Mansell (NIR) - Haupai Puha (NZL) 3-0
Puha heeft zijn WK-debuut gemaakt, daarmee was alles wel gezegd in dit gezapige potje niks. Mansell speelde gezien het totale gebrek aan tegenstand eigenlijk behoorlijk goed en kwam op geen enkel moment in de problemen: Puha's vier pijlen voor een dubbel gingen mis.

Mickey Mansell - Haupai Puha (Bron: PDC)
Mickey Mansell - Haupai Puha (Bron: PDC)

Darius Labanauskas (LTU) - Liu Chengan (CHN) 3-0
Ook Liu heeft op het WK gespeeld, harstikke leuk. De Chinees won twee keer een leg waarin Labanauskas de ene na de andere puddingbeurt noteerde, maar verder gooide de Litouwer grotendeels uitstekend en de Chinees - wat het mondiale topniveau betreft - niet echt.

Darius Labanauskas - Liu Chengan (Bron: PDC)
Darius Labanauskas - Liu Chengan (Bron: PDC)

Wayne Jones (ENG) - Ciarán Teehan (IRL) 3-2
De murw gebeukte kijkers leken weer zo'n poeppotje voorgeschoteld te krijgen met een dramatische eerste set, daarna ging het wat beter en werd het zowaar een beetje spannend. Het ging twee sets gelijk op en met een 116-finish kwam Jones op een 2-1 voorsprong, waarna hij een matchdarts miste en Teehan er een vijfde set uit sleepte. Daarin was de ervaring van Jones toch doorslaggevend en zo won hij alsnog.

Wayne Jones - Ciarán Teehan (Bron: PDC)
Wayne Jones - Ciarán Teehan (Bron: PDC)

Jamie Hughes (ENG) - Adam Hunt (ENG) 0-3
Hunt speelde Lisa Ashton uit het toernooi en deed met de als 28e geplaatste Hughes hetzelfde: de eerste geplaatste speler van het WK ligt eruit. Hij won welgeteld twee legs en kreeg in totaal ook maar drie kansen, verder ging hij er terecht ongenadig hard af tegen de puik spelende Hunt.

Jamie Hughes - Adam Hunt (Bron: PDC)
Jamie Hughes - Adam Hunt (Bron: PDC)

Biatlete Eckhoff wint opnieuw, Noorse dames domineren

Biatlete Tiril Eckhoff heeft haar tweede overwinning van de winter binnen. De Noorse was in het Oostenrijkse Hochfilzen de beste in de sprint, waarin ze met haar landgenotes het hele podium in beslag nam.

Eckhoff schoot in liggende positie één keer mis, maar was bijzonder snel op de ski's. Daarmee wist ze haar foutloze landgenote Ingrid Landmark Tandrevold met een kleine acht seconden te kloppen, terwijl World Cup-leidster Marte Olsbu Røiseland met eveneens één misser op 24,6 seconden het podium completeerde.

De Duitse Franziska Preuß kwam met één misser een halve seconde tekort voor een podiumplek, maar eindigde wel vlak voor de Zweedse zussen Elvira en Hanna Öberg.

Random Pics van de Dag #184

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

COVID-19: 12.028 nieuwe besmettingen en 85 doden, totaal 664.456 en 10.405

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 12.028 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 664.456 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Door een eerdere ICT-storing bij de GGD zijn op maandag en dinsdag niet alle meldingen ontvangen. De achterstanden komen erbij op woensdag, donderdag en vrijdag. Daardoor vallen de dagcijfers op deze dagen hoger uit dan werkelijk.

Van de gemelde patiënten zijn er 264 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1485 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 52 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 549 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 85 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 10.405 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

779 kilo vuurwerk in beslag genomen in pand Lemmer

In een pand in Lemmer heeft de politie gistermiddag 779 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor dankzij een samenwerking met gemeente De Fryske Marren en de FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing).

Gemeente De Fryske Marren en FUMO gaven bij de politie aan dat zij het vermoeden hadden dat er in een pand mogelijk vuurwerk opgeslagen lag. De politie heeft in een gezamenlijke actie met hen de panden gecontroleerd.

Er lag vuurwerk opgeslagen in verschillende, voor de opslag van vuurwerk goedgekeurde, bunkers op het terrein. Het aangetroffen vuurwerk voldeed echter niet aan de veiligheidseisen en is dus afgekeurd. Daarnaast betrof het voor een deel knalvuurwerk dat sinds 1 december permanent verboden is. Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte loopt nog.

NL-Alert controlebericht bereikt 90% van de mensen

Net als in juni ontvingen 9 op de 10 Nederlanders van 12 jaar en ouder het NL-Alert controlebericht van 7 december. Daarmee is het bereik stabiel.

Het bereik steeg licht onder jongeren en ouderen, blijkt uit de bereikmeting van Kantar. Met de controleberichten van NL-Alert ervaren Nederlanders hoe het is om een NL-Alert te ontvangen.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Uit de bereikmeting blijkt dat 93% van de Nederlanders het goed vindt om via NL-Alert geïnformeerd te worden tijdens een noodsituatie.

Meer jongeren tussen de 12 en 17 en ouderen vanaf 65 jaar ontvingen het NL-Alert controlebericht in december. Ook meneer de Vries (85) ontving het NL-Alert controlebericht. "Ik vind het goed dat je een NL-Alert controlebericht ontvangt op je mobiel. Al schrok ik wel van het harde geluid. Ook zonder gehoorapparaat in. Zo vaak ontvang je geen NL-Alert dus het goed om te weten hoe het ook alweer klinkt. Als er bijvoorbeeld echt een grote brand in de buurt is en ik opnieuw die harde alarmtoon hoor dan weet ik dat het een NL-Alert is en snel moet kijken wat erin staat."

Vrijspraak in 22 jaar oude verkrachtingszaak uit Hengelo

Een 43-jarige man uit het Brabantse Rijen is vrijgesproken in een 22 jaar oude verkrachtingszaak. De man werd beschuldigd dat hij 1998 in Hengelo een vrouw zou hebben verkracht. Hij overnachtte bij haar thuis en zou haar hebben gedwongen tot seks. De vrouw deed in 2019 aangifte van verkrachting.

De rechtbank in Almelo spreekt de man vrij omdat het dossier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs bevat om de verkrachting te kunnen bewijzen. Zoals vaker in verkrachtingszaken is de verklaring van de aangeefster het voornaamste bewijsmiddel in het dossier. Maar zonder aanvullend steunbewijs is dit onvoldoende om iemand te veroordelen.

Uiterst behoedzaam
In deze zaak, waarin de vrouw 22 jaar geleden zou zijn verkracht, gaat de rechtbank uiterst behoedzaam om met oude getuigenverklaringen. De twee getuigenverklaringen in het dossier zijn, ook in dat licht bekeken, van onvoldoende gewicht om de aangifte van de vrouw te ondersteunen.

De man zelf ontkent het feit. Hij stelt dat juist hij het slachtoffer is en dat zij hem destijds dwong tot seks.

Bedrijfspand met voorraad wiet van coffeeshops The Grass Company mag openblijven

De sluiting van een bedrijfsruimte in Tilburg, waar softdrugs voor coffeeshops van The Grass Company wordt opgeslagen, is van de baan. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vandaag beslist.

De burgemeester van de gemeente Tilburg besloot in juni van dit jaar de opslagplaats en het kantoor in Tilburg te sluiten voor een periode van 2 jaar. De reden hiervoor was de voorraad softdrugs die tijdens een bestuurlijke controle op 15 november 2019 was aangetroffen. In 2014 en 2015 werden in hetzelfde pand ook al grote hoeveelheden softdrugs aangetroffen. Volgens de burgemeester is sluiting van de bedrijfsruimte noodzakelijk ter bescherming van het woon- en leefklimaat en het herstel van de openbare orde.

Hoeveelheid drugs
Tijdens de controle in november 2019 werd volgens de burgemeester 300 kilo softdrugs aangetroffen, bestaande uit (nog niet verwerkte) hennep, joints en hennepkoekjes. De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester deze inbeslaggenomen hoeveelheid softdrugs vijf keer te hoog heeft ingeschat. Het netto gewicht van de drugs bleek 'slechts' 57 kilo te zijn. Het verschil komt doordat de politie het verpakkingsmateriaal destijds had meegewogen. Ondanks dat de huurders van het bedrijfspand al in een eerder stadium om nader onderzoek vroegen omdat het gewicht volgens hen niet klopte, werd hierop door de burgemeester geen actie ondernomen. De voorzieningenrechter noemt dit 'onzorgvuldig'.

Gedragslijn
De voorzieningenrechter vindt daarnaast dat de toezichthouders in november 2019 in strijd met de bestendige gedragslijn hebben gehandeld. In Tilburg worden externe handelsvoorraden van coffeeshops niet actief door toezichthouders opgezocht, zo geldt de gedragslijn. Als een voorraad softdrugs bij toeval wordt aangetroffen, dan wordt de hennep in beslag genomen en vernietigd en de bedrijfsruimte wordt dan gesloten. Volgens de voorzieningenrechter is de voorraad softdrugs in deze zaak niet 'toevallig' aangetroffen. De toezichthouders hadden namelijk de opdracht een naburig bedrijfsruimte te controleren. Na deze controle kozen ze ervoor een andere bedrijfsruimte te controleren, waarvan zij wisten dat hier in 2014 en 2015 een grote hoeveelheid softdrugs was aangetroffen. De voorzieningenrechter spreekt van een bewuste keuze, nu er intensief en doelgericht in dit pand werd gezocht door de toezichthouders.

Openbare orde
Ondanks dat de voorraad softdrugs al jaren in de bedrijfsruimte in Tilburg ligt opgeslagen, zijn er geen meldingen van incidenten of overlast. Nergens blijkt uit dat het pand een negatieve invloed heeft op de directe omgeving. Als de openbare orde niet is geschaad, behoeft deze ook niet hersteld te worden, zo oordeelt de voorzieningenrechter. Volgens de voorzieningenrechter heeft de burgemeester de ernst van de overtreding onjuist ingeschat.

Wiet-experiment
Tilburg doet mee aan het wiet-experiment op grond van de Wet experiment gesloten coffeeshopketen. Tijdens dit experiment wordt gestreefd naar een situatie waarbij hennep(producten) legaal worden aangevoerd. De urgentie om nu nog op te treden tegen externe handelsvoorraden van Tilburgse coffeeshops, op locaties waar de openbare orde en veiligheid vooralsnog niet in geding lijkt te zijn, is daardoor minder vanzelfsprekend, aldus de voorzieningenrechter.

Sephiroth komt op 23 december naar Super Smash Bros. Ultimate

Sephiroth, de slechterik uit de Final Fantasy VII-serie, mengt zich op 23 december in de strijd in Super Smash Bros. Ultimate. Sephiroth maakt onderdeel uit van de DLC Fighters Pass Vol. 2, welke ook de DLC-vechters Min Min uit ARMS en Steve & Alex uit Minecraft bevat, naast nog drie aan te kondigen vechters.

Sephiroth is na Cloud het tweede personage uit Final Fantasy VII dat beschikbaar is als speelbare vechter in Super Smash Bros. Ultimate.

Tijdens een videopresentatie van Super Smash Bros. Ultimate-director Masahiro Sakurai werd meer informatie gedeeld over de nieuwe DLC-vechter, waaronder:

  • Tijdelijk evenement: krachtmeting met Sephiroth: Masahiro Sakurai heeft de krachtmeting met Sephiroth uit de doeken gedaan. Dat is een tijdelijk evenement waarin spelers het tussen nu en 23 december om 2:00 uur kunnen opnemen tegen Sephiroth als eindbaas. Spelers die Sephiroth weten te verslaan en Fighters Pass Vol. 2 of Challenger Pack 8: Sephiroth bezitten, kunnen Sephiroth en zijn level Noordergrot al vóór 23 december vrijspelen.
  • Nieuw level, muziek en meer: Challenger Pack 8: Sephiroth bevat ook het level Noordergrot, een route in de stand Klassiek, een DLC-spiritboard en negen muzieknummers uit de FINAL FANTASY-serie.
  • Kostuums voor Mii-vechters: Op 23 december verschijnen in-game kostuums voor Mii-vechters geïnspireerd door de Final Fanatsy-serie, waaronder outfits gebaseerd op klassieke personages als Aerith, Tifa en Barret. Ook verschijnt er een Chocobo-hoed en een outfit geïnspireerd op Geno van Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars.

Fighters Pass Vol. 2 is nu verkrijgbaar en geeft vanaf 23 december toegang tot Challenger Pack 8: Sephiroth, naast drie nog aan te kondigen Challenger Packs.

Final Fantasy XIV viert kerst

Final Fantasy XIV Online-spelers kunnen alvast in de kerststemming komen, want de Starlight Celebration maakt een feestelijke terugkeer naar Eorzea. Daarnaast kun je je eigen digitale kerstkaart maken om naar anderen te sturen.

Starlight Celebration is een jaarlijks festival en zal te ervaren zijn tot 31 december. Dit jaar zijn er nieuwe quests, personages en verzamelbare beloningen, inclusief een zeer 'coole' sneeuwman-mount.

Je kunt ook een Final Fantasy XIV Online Digital Holiday Card maken. Om het feestseizoen te vieren, nodigt Square Enix spelers uit om hun eigen geanimeerde digitale kerstkaart te maken en daarmee de kerstgroeten uit Eorzea naar vrienden, familie en Free Company-leden te sturen. Dat kun je via deze site doen.

Final Fantasy XIV - Starlight Celebration 2020

Veel gameplay van Cris Tales

Uitgever Modus Games en ontwikkelaars Dreams Uncorporated en SYCK hebben een 15 minuten durende "Present and Future" gameplay-overzichtsvideo uitgebracht voor Cris Tales.

In de video ontdekt Crisbell haar kracht om op elk moment het verleden en de toekomst te observeren en te manipuleren. Met een beetje hulp van haar amfibische vriend kan Crisbell een andere toekomst maken, waardoor zowel de levens van de mensen om haar heen als de rest van de wereld veranderen. We zien ook het Synchro-systeem van de game in actie. Tijdens gevechten kunnen teamleden namelijk hun skills combineren voor nog sterkere aanvallen.

Cris Tales komt begin 2021 uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch, pc via Steam en GOG en Stadia.

Sony haalt Cyberpunk 2077 uit Store en geeft restitutie aan kopers

Sony Interactive Entertainment heeft de PlayStation 4-versie van Cyberpunk 2077 uit de PlayStation Store gehaald en is een speciale website gestart waar gebruikers die de game hebben gekocht een terugbetaling kunnen aanvragen.

De game is tot nader orde uit de Store gehaald, dus we verwachten dat het uiteindelijk zal terugkeren, als de makers het spel gepatched heeft en er een kwaliteitscheck over heen is gegaan. CD Project Red heeft inmiddels laten weten dat de beslissing is genomen na een discussie met Sony. De ontwikkelaar geeft aan dat alle gekochte digitale aankopen blijven werken en patches blijven ontvangen. Fysieke exemplaren van Cyberpunk 2077 worden niet uit de winkels gehaald.

Cyberpunk 2077 werd op 10 december uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, pc via Steam, Epic Games en GOG en Stadia. Ontwikkelaar-cd Projekt Red heeft flink wat kritiek gekregen vanwege de speelbaarheid van Cyberpunk 2077 op PlayStation 4 en Xbox One, en ook over de hoeveelheid bugs en crashes. Eerder deze week bracht de ontwikkelaar een verontschuldiging uit waarin er gezegd werd dat er verschillende hotfixes en twee belangrijke patches in ontwikkeling zijn.

In onze review van Cyberpunk 2077 lees je dat het op de nieuwe consoles wel beter gesteld is qua crashes en grafische ellende, maar dat er ook veel bugs aanwezig zijn.

Cyberpunk 2077 (Foto: CD Project Red)

Bijna 30 miljoen staldoden in 2020

Dit jaar sterven naar schatting 29,5 miljoen dieren vroegtijdig in de stal of op transport. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Verreweg de meeste dieren bezwijken in de stal aan ziektes of ernstige verzwakking. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het verborgen leed in de vee-industrie is gigantisch. Miljoenen dieren creperen letterlijk van ellende”.

De situatie is vergelijkbaar met 2016. Toen voerde Wakker Dier hetzelfde onderzoek uit. In dat jaar stierven zo’n 30,5 miljoen dieren een voortijdige dood. Aan de achterliggende oorzaken van de hoge sterftecijfers, zoals gebrekkige zorg en ongezond hoge productie, is sindsdien zo goed als niets gedaan.

Kippen
In Nederland houden we enorme aantallen kippen en dat zien we terug in de sterftecijfers. Vleeskuikens voeren met 18 miljoen staldoden de ranglijst aan. Ook het aantal gesneuvelde legkippen is hoog; we houden veel legkippen én het sterftepercentage is bijna acht procent. Een veel voorkomende doodsoorzaak bij legkippen zijn de zogenaamde ‘slijters’: extreme vermagering en uitputting omdat ze teveel eieren moeten leggen.

Jonge dieren
Met name jonge dieren zijn kwetsbaar. De sterfte onder biggen en kalveren is al jaren zeer hoog. Eén op de acht biggen overlijdt in de stal. Bij kalveren is dat één op de dertien. Deze percentages zijn sinds 2016 nauwelijks gewijzigd, ondanks dat dit probleem bij de sector op de agenda staat. Hilhorst: “De sterfte onder deze jonge dieren blijft onacceptabel hoog. Dat komt doordat we ‘steeds meer voor steeds minder geld’ willen. Om de sterfte écht terug te dringen, moet dat veranderen.”

Geitjes
De sterfte onder geitenlammeren was in 2016 extreem hoog – 24,3 procent. Er zijn geen nieuwe cijfers hierover beschikbaar, maar de kans is groot dat de stalsterfte in 2020 lager ligt. Dit heeft echter een morbide reden. Experts schatten dat tegenwoordig 80 tot 90 procent van de pasgeboren geitenbokjes al op zeven dagen na de geboorte naar de slacht gaat. Daardoor is er simpelweg geen tijd om in de stal te sterven.

Calamiteiten
Niet meegenomen in het onderzoek zijn dieren die stierven door calamiteiten zoals brand, ruimingen ten gevolge van dierziekten, uitval van ventilatie of verkeersongelukken met vrachtwagens. Zo kwamen dit jaar 105.000 dieren om bij stalbranden en werden meer dan een half miljoen kippen en eenden gedood bij de uitbraak van vogelgriep. Deze cijfers zijn in het overzicht niet meegeteld.

Goedkoop vlees
Wakker Dier vindt het cijfers om je rot te schamen. “Vlees moet zo goedkoop mogelijk zijn, om verkocht te kunnen worden als kiloknaller of bulkexport. Daardoor krijgen boeren niet genoeg geld om goed voor hun dieren te zorgen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De organisatie voert al jaren campagne tegen de misstanden in de vee-industrie. Om ervoor te zorgen dat dierenlevens meer waard zijn, wil Wakker Dier onder andere dat supermarkten stoppen met kiloknallen.

FOK! Wat een weer: Na regen komt zonneschijn

Vandaag zijn er perioden met zon, maar met name vanochtend komen er ook enkele wolkenvelden voor. Het blijft vrijwel overal droog, mogelijk valt er in het noordwesten kortdurend wat lichte regen. De maxima liggen rond 10°C. De zuidenwind is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig in de kustgebieden en op het IJsselmeer.

In de nacht naar zaterdag zijn er naast enkele wolkenvelden ook opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C. De zuid tot zuidoostenwind is matig, vlak aan zee (vrij) krachtig.

Zaterdag overdag neemt de bewolking van het westen uit toe en in de middag valt er af en toe lichte regen. In de ochtend zijn er in het oosten nog enkele opklaringen aanwezig. De middagtemperaturen liggen tussen 9°C op de Wadden tot 12°C in het zuidoosten. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is matig, aan zee vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Avondzon in Arnhem (Foto: Charged)
Avondzon in Arnhem (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Nabestaanden Srebrenica kunnen vanaf maart schadevergoeding aanvragen

Nabestaanden van een groep omgekomen vluchtelingen in Srebrenica kunnen vanaf 1 maart 2021 een verzoek tot schadevergoeding indienen. Daarvoor wordt in Sarajevo een loket geopend. Dat liet Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten mede namens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok donderdg aan de Kamer weten.

Met deze civielrechtelijke regeling biedt de Nederlandse Staat de nabestaanden een laagdrempelige manier om een vergoeding te ontvangen. Een onafhankelijke commissie onder leiding van het Raad van State-lid Sylvia Wortmann is verantwoordelijk voor de behandeling en uitvoering van de aanvragen.

Verdriet blijft
“De val van Srebrenica is en blijft een ramp voor alle nabestaanden die hun geliefden missen. De Staat is zich er terdege van bewust dat geen enkele tegemoetkoming voldoende recht doet aan het verdriet dat is geleden”, aldus de bewindslieden.

Nederlandse Staat deels aansprakelijk
Op 19 juli 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de Nederlandse Staat onrechtmatig heeft gehandeld jegens een groep van ongeveer 350 mannelijke vluchtelingen, door hen in de middag van 13 juli 1995 niet de keuze te bieden op de compound te blijven. Daardoor is deze groep een overlevingskans ontnomen.

De Hoge Raad oordeelde dat de groep mannen op de compound een overlevingskans hadden van 10%, vandaar dat de Staat voor 10% aansprakelijk is voor de schade van de nabestaanden van deze omgekomen vluchtelingen. De Staat geeft met een schadevergoeding uitvoering aan deze uitspraak.

41-jarige man gewond na steekincident

Bij een steekincident donderdagavond is een 41-jarige man uit Roggel gewond geraakt en met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Om 23.35 uur kreeg de politie een melding van een steekincident aan de Beeklaan in Roggel. Hierbij raakte een 41-jarige man uit Roggel gewond.

Vermoedelijk ligt het incident in de relationele sfeer. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld  Misdaad Anoniem. 

Sterfte neemt verder toe in week 50

In week 50 (7 tot en met 13 december 2020) overleden naar schatting 3.550 mensen. Dat zijn er ruim 50 meer dan een week eerder, toen 3.494 mensen overleden. In de winter neemt het aantal overledenen altijd toe. De sterfte in week 50 is echter nog 450 hoger dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds week 39 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In de eerste twaalf weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 50) overleden 5.300 meer mensen dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (week 11 tot en met week 19) was de oversterfte naar schatting bijna 9.000. Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest.

Sterfte onder Wlz-zorggebruikers weer toegenomen
Op basis van de schatting voor week 50 is de sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen, toegenomen. Er overleden 1.400 Wlz-zorggebruikers in week 50. In de overige bevolking overleden ruim 2.150 mensen, een afname ten opzichte van week 49.

In de eerste twaalf weken van de tweede golf (week 39 tot en met week 50) overleden bijna 2.500 meer Wlz-zorggebruikers dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (week 11 tot en met week 19) waren dit er naar schatting 5.200.

Sterfte neemt toe bij mannen
De sterfte nam in week 50 onder mannen meer toe dan onder vrouwen ten opzichte van een week eerder. Er overleden in week 50 naar schatting ruim 1.800 mannen en ruim 1.700 vrouwen.

In eerdere weken van de tweede golf van de corona-epidemie stierven meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn. Tijdens de eerste golf stierven ook meer mannen dan vrouwen; de oversterfte bij mannen was toen (week 11 tot en met week 19) 38 procent, bij vrouwen 29 procent.

Verhoogde sterfte bij alle leeftijden
De verhoogde sterfte is bij alle leeftijdsgroepen te zien. Onder 80-plussers overleden in week 50 naar schatting 2.000 mensen. Er overleden 1.100 mensen van 65 tot 80 jaar en 450 mensen jonger dan 65 jaar.

Sterfte aan COVID-19 tot en met juni bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met juni 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 10 duizend mensen aan COVID-19 van maart tot en met juni 2020, zoals het CBS op 1 oktober publiceerde. De oversterfte in die periode wordt dus volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus. Meer informatie over de regionale verdeling van de sterfte aan COVID-19 op basis van de doodsoorzakenverklaringen is te vinden in het op 26 november gepubliceerde nieuwsbericht van het CBS.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Tot en met juni 2020 heeft het RIVM 6.182 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd. In week 39 tot en met week 50 registreerde het RIVM 3.763 overleden COVID-19-patiënten, waarvan 273 in week 50 (stand 15 december 2020). In de tussenliggende periode ging het om minder dan 200 overleden COVID-19-patiënten.

Schatting week 50
De cijfers over week 50 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Dinsdag 29 december publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 50. De cijfers zijn dan completer.

Werkstraf en een geldboete voor Marco K.

De militaire kamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag Marco K. veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een geldboete van € 120,00. K. moet ook een schadevergoeding (smartengeld) betalen aan 2 agenten.

Het hof heeft bewezenverklaard dat K. zich op 3 maart 2019, tijdens carnaval, in Den Bosch heeft schuldig gemaakt aan wildplassen.

Toen hij daarvoor werd bekeurd, heeft K. zijn geslachtsdeel aan een agente getoond en daarmee zwaaiende bewegingen in haar richting gemaakt. Omdat hij geen seksueel getinte bedoeling had spreekt het hof – anders dan de militaire kamer van de rechtbank had geoordeeld – K. vrij van schennis van de eerbaarheid. Wel is bewezen dat deze gedraging beledigend voor de politieagente was.

Ook heeft het hof bewezenverklaard dat K. bij zijn aanhouding een politieagent opzettelijk een kopstoot heeft gegeven.

Verweren
Volgens de verdediging moet de wildplas-bepaling uit de APV Den Bosch buiten beschouwing worden gelaten, omdat K. lijdt aan een urologische aandoening. De gemeente zou niet voor voldoende plasgelegenheden hebben gezorgd. Van nabijgelegen horecagelegenheden kon geen gebruik gemaakt worden, omdat de straat was afgesloten. Daarom zou ook geen sprake zijn van schuld bij K.
De processen-verbaal van politie zijn volgens de verdediging onbetrouwbaar.

Het hof heeft deze verweren verworpen.

Verder is het volgens het hof niet aannemelijk geworden dat K. een kopstootbeweging in een reflex heeft gegeven, doordat hij bij zijn aanhouding psychisch in een dissociatieve staat zou zijn geraakt als gevolg van een pijnlijke en verkeerde wijze van boeien.

De strafoplegging
K. heeft als officier van de Koninklijke Landmacht en als publiek figuur een voorbeeldfunctie. Het hof rekent hem aan dat hij zich agressief en respectloos heeft gedragen jegens politiemensen die op dat moment hun werk deden.

K. is tijdens de gebeurtenissen gewond geraakt, zonder dat de oorzaak daarvan kan worden vastgesteld. Ook heeft deze zaak gevolgen voor zijn werk gehad. Het hof houdt daarmee en met zijn overige persoonlijke omstandigheden rekening bij de bepaling van de strafmaat.

COVID-19: Zeldzame afwijkingen aan het CZS bij kinderen in kaart gebracht

The Lancet heeft een rapport gepubliceerd over een studie waarbij internationaal verzamelde neuroimaging van met COVID-19 besmette kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar nader zijn beoordeeld door een neuroradiologie-panel, een kinderneuroloog en een expert op het gebied van pediatrische infectieziektes. 

In het begin van de COVID-19-pandemie leken kinderen in vergelijking met volwassenen  niet door de ziekte te worden getroffen, omdat ze doorgaans asymptomatisch waren of milde symptomen hadden. Naarmate de pandemie vorderde, kwamen er echter gevallen van ernstig zieke kinderen naar voren, waarvan sommige zich manifesteerden met een Kawasaki-achtig syndroom met het label Multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C). Neurologische afwijkingen bij kinderen werden echter zelden gemeld, in tegenstelling van wat werd waargenomen bij volwassenen. Het vermoeden is dat kinderen die eerder in de pandemie door een COVID-19 besmetting neurologische schade hebben opgelopen, mogelijk niet als zodanig zijn geidentificeerd wegens het ontbreken van beschikbare PCR-tests of omdat de atypische of traag ontwikkelende symptomen die bij kinderen werden gezien, niet werden beschouwd als COVID-19-gerelateerd.

Er werd een internationale oproep gedaan om gegevens in te zenden van kinderen die tijdens of na een COVID-19 besmetting aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel (CZS) ontwikkelden waarbij afwijkingen werden geconstateerd op de gemaakte neuro-imaging. 

De kinderen werden gecategoriseerd op basis van hun vermoedelijke blootstelling aan COVID-19. Bovendien werden gevallen uitgesloten waarin geen directe link met COVID-19 kon worden vastgesteld of waar een andere oorzaak voor de aandoeningen aan het CZS werd gevonden.

De bevindingen van de studie zijn terug te vinden in de publicatie, YouTube filmpje en de Tweets hieronder (klik op de tweets voor meer beelden).

De hele publicatie " Neuroimaging manifestations in children with SARS-CoV-2 infection: a multinational, multicentre collaborative study" is hier te downloaden.

Prof Stavros Stivaros schetst in het onderstaande filmpje de belangrijkste bevindingen van deze internationale cohortstudie van kinderen met een neurologische aandoening gerelateerd aan een doorgemaakte COVID-19 infectie.



WK darts: Meulenkamp naar tweede ronde, De Sousa moet er nog in komen

In het Londense Alexandra Palace is dag drie van het wereldkampioenschap darts alweer volop bezig. Na een grotendeels weinig enerverende middagsessie staat er in de avond weer eens een Nederlander op het programma.

Luke Woodhouse (ENG) - Jamie Lewis (WAL) 2-3
Woodhouse begon sterk in de eerste set, de tweede trok hij met een 101-finish naar zich toe. Lewis kwam wat beter in zijn spel, gooide een twaalfdarter en wist de stand in de wedstrijd zowaar gelijk te trekken. In de beslissende set was het klaar met Woodhouse en gaf Lewis ineens nog een joekel van een dot gas: met twee opeenvolgende elfdarters maakte hij het af.

Luke Woodhouse - Jamie Lewis (Bron: PDC)
Luke Woodhouse - Jamie Lewis (Bron: PDC)

Ron Meulenkamp (NED) - Boris Krcmar (CRO) 3-1
Meulenkamp voelde zich duidelijk niet best en gaf de eerste set vrij kansloos weg, maar daarna ging het beter. Krcmar kwam nog maar met moeite in de buurt van goede finishes en wist die nauwelijks nog te maken, terwijl Meulenkamp het duel vervolgens vrij keurig uitspeelde naar een 3-1 overwinning.

Ron Meulenkamp - Boris Krcmar (Bron: PDC)
Ron Meulenkamp - Boris Krcmar (Bron: PDC)

Ryan Searle (ENG) - Danny Lauby (USA) 3-2
Searle begon zonder problemen aan de wedstrijd, maar met snaarstrakke finishes van 121 en 148 trok Lauby set twee naar zich toe. Via een 121-finish ging set drie overtuigend naar Searle, maar met onder meer een elfdarter wist Lauby een beslissende set uit het vuur te slepen. Daarin liet Searle de nodig matchdarts liggen, maar via dubbel-1 maakte hij het uiteindelijk toch nog af in een alleszins indrukwekkend gemiddelde van ruim 98 punten per beurt.

Ryan Searle - Danny Lauby (Bron: PDC)
Ryan Searle - Danny Lauby (Bron: PDC)

José de Sousa (POR) - Ross Smith (ENG) 3-1
De Sousa won dit jaar de World Matchplay en legde daarmee de nodige druk op zichzelf, wat in set één te merken was: het was niet best en Smith pakte alle legs. Daarna ging het beter met de Portugees, terwijl de vermoeid ogende Engelsman het alsmaar zwaarder kreeg. Hij kwam niet meer verder dan telkens de eerste leg in de set winnen en dat is niet genoeg, zo liet De Sousa merken door telkens de volgende drie legs te winnen.

José de Sousa - Ross Smith (Bron: PDC)
José de Sousa - Ross Smith (Bron: PDC)

Meerderheid Nederlandse bevolking behoort niet tot religieuze groep

Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder rekende zich in 2019 niet tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering. Een jaar eerder was dat 52 en in 2012 nog 46 procent. Bijna een kwart van de bevolking zei vorig jaar in God te geloven, ongeveer een derde gelooft helemaal niet in God. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

In 2019 gaf 20 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan katholiek te zijn, een jaar eerder was dat 22 procent. Verder zei 15 procent tot een protestantse kerk te behoren, in 2018 was dat 16 procent. Het aandeel moslims is met 5 procent nagenoeg gelijk gebleven vergeleken met een jaar eerder. Daarnaast gaf zo’n 5 tot 6 procent in beide jaren aan tot een andere gezindte te behoren. Bezoek religieuze diensten afgenomen Het aandeel Nederlanders van 15 jaar of ouder dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont is verder geslonken. Van de 15-plussers ging in 2012 nog 17 procent regelmatig, minstens een keer per maand, naar een dienst; dit is verder teruggelopen naar 14 procent in 2019.

Bijna 9 procent ging wekelijks naar een dienst, 3 procent meerdere keren per maand en 2 procent één keer per maand. Ruim 6 procent ging minder dan één keer per maand en 80 procent ging zelden of nooit naar een dienst.

Katholieken gaan het minst naar de kerk
De frequentie van het bezoek verschilt sterk per gezindte. Van de meest voorkomende denominaties in Nederland gaan katholieken het minst vaak naar de kerk. In 2019 bezocht 14 procent regelmatig een religieuze bijeenkomst. Bij de protestanten is dat met 50 procent fors hoger. Van de moslims brengt 35 procent minstens één keer per maand een bezoek aan een moskee. Bij de groep met een andere gezindte of levensbeschouwing gaat 1 op de 3 regelmatig naar een dienst.

Kwart gelooft zonder twijfel in God
Over het bestaan van God zijn de meningen verdeeld. Zo zegt 1 op de 3 van de Nederlanders van 15 jaar of ouder niet in God te geloven, terwijl een kwart zonder twijfel wel in het bestaan van God gelooft. Het overige deel zegt het niet te weten of twijfelt. Zo geeft 15 procent aan niet te weten of er een God is, gelooft 6 procent soms wel in God en soms niet en geeft 7 procent aan wel in God te geloven maar toch twijfels te hebben. Ten slotte zegt 14 procent niet te geloven in een God die zich met mensen persoonlijk bezighoudt, maar wel in een of andere hogere macht.

1 op de 10 katholieken gelooft niet in God
Van de mensen die niet tot een geloofsgroep behoren zegt 56 procent dat ze niet in God geloven. Van elke 10 katholieken gelooft er 1 niet in God, terwijl dat bij de protestanten en moslims beperkt blijft tot 2 op de 100. Zonder twijfel geloven dat er een God is, zegt bijna 1 op de 3 katholieken. Bij de protestanten is dat met 65 procent dubbel zo veel, en de moslims spannen met bijna 90 procent de kroon.

FOK!Kerstprijsvraag: 18 december

In Pro Cycling Manager 2020 voor PC ben jij de manager van een wielerploeg en breng je ze naar de top. Je zult het financiële overzicht moeten houden en nieuwe renners moeten rekruteren, je training moeten plannen, strategie moeten toepassen. Alles wat er dus komt kijken bij het managen van een wielerploeg.

Wij mogen een exemplaar van Pro Cycling Manager voor pc weggeven, maar daarvoor moet je wel even de volgende vraag beantwoorden.

Wie won de Tour de France van 2020? 



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.