Horeca gaat demonstreren voor meer steun en heropening: horecabond doet niet mee

Horecaondernemers gaan demonstreren voor meer financiële steun en een snelle heropening van restaurants, dancings en cafés. Opmerkelijk: de horecabond doet er niet aan mee. Zo meldt de Gelderlander.

De actie wordt georganiseerd door de Horeca Alliantie, een samenwerkingsverband van meerdere horeca verenigingen. Ze claimen zo’n 10.000 horecaondernemers te vertegenwoordigen.

De Horeca Alliantie is van mening dat de huidige overheidssteun aan de horeca zwaar onvoldoende is en dat bij ongewijzigd beleid een faillissement dreigt voor duizenden horecabedrijven. ‘Onze inzet is en blijft: géén horecaonderneming mag sneuvelen als gevolg van coronamaatregelen’, zo staat in hun manifest.

De wens is dat er mogelijkheden voor tijdelijk ontslag worden gecreëerd, waarbij het UWV de kosten voor de transitievergoeding gaat betalen. Ook vinden ze dat er maatwerk nodig is voor de steun aan recentelijk geopende horecazaken, deze vallen buiten de huidige steunmaatregelen omdat er nog geen financieel jaaroverzicht is, waarbij ze hun verlies kunnen aantonen. Verder moet er een vergoeding komen voor de kosten van personeel wat in quarantaine moet bij horeca met een afhaalfunctie.

De Horeca Alliantie wil dat de horeca zo snel mogelijk weer mogelijkheden tot openen krijgt, hierbij moet dan worden gekeken naar het type horecaonderneming.

Mochten er geen aanvullende maatregelen worden genomen om de horeca tegemoet te komen, ‘dan gaan we 17 januari open’, stelt Khalid Oubaha, een grote horecaondernemer met meerdere vestigingen. ’Het houdt een keer op’.

Horecabond Koninklijke Horeca Nederland staat niet achter de actie te staan, Zij hebben na een gesprek met de minister van Financiën Hoekstra, afgelopen maandag, nog hoop op een verduidelijking over de coronamaatregelen in de horeca en een eventuele aanpassing van het steunpakket.