Oudste Nederlandse veteraan Paul Moerman (104) overleden

Afgelopen vrijdag is de oudste Nederlandse WO2 veteraan, Paul Moerman, op 104-jarige leeftijd overleden. Deze leeftijd haalde hij een dag voor zijn overlijden. 

Moerman kwam in 1936 op voor de dienstplicht. In 1939 mobliseerde Nederland het leger door de Duitse dreiging en kwam Moerman weer in dienst.  Tijdens de meidagen van 1940 nam hij met het regiment Grenadiers deel aan de slag om vliegveld Ypenburg. Na luchtlandingen op 10 mei 1940 namen Duitse parachutisten dit vliegveld in. Door een harde strijd kreeg het regiment van Moerman het vliegveld weer in handen en gaf dit niet prijs tot na de overgave van het leger op 15 mei 1940. Beelden van deze slag spookten regelmatig door het hoofd van Moerman. Beelden van zijn kameraden maar ook beelden van mensen die uit brandende hangars op het vliegveld probeerden te ontsnappen. Moerman weigerde, ondanks opdracht, op hen te vuren omdat hij niet kon zien of het vriend of vijand was. 

Gedurende de herdenkingen en veteranendagen in de latere jaren was Moerman een herkenbare veteraan. Steeds met zijn Kepi op het hoofd en een lijst met namen van zijn gevallen kameraden om zijn nek. Tijdens de veteranendagen na 2005 in Den Haag kreeg Moerman een erestoel bij de tent van de Grenadiers op het Malieveld. Menig veteraan van andere onderdelen en overige belangstellenden stond hij geduldig te woord. Dit om te zorgen dat zijn gevallen kameraden nooit vergeten zullen worden. 

Nu dus tijd om deze zeer gewaardeerde man en held zelf op de lijst van nooit te vergeten kameraden te zetten. Rust in vrede grenadier en bedankt voor alles wat u voor ons heeft betekend.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)