Biatlete Eckhoff grijpt de macht in achtervolging

Biatlete Tiril Eckhoff heeft in het Finse Kontiolahti de eerste achtervolging van het World Cup-seizoen gewonnen. De Noorse kende een indrukwekkende opmars waarin ze alle twintig schijven raakte op de schietbaan en dat leverde haar de eerste zege van het seizoen op.

Als winnares van de sprint vertrok de Zweedse World Cup-leidster Hanna Öberg als eerste, tien seconden voor de Française Anaïs Chevalier en 28 seconden voor zusje Elvira Öberg, met verder ook nog de Noorse Marte Olsbu Røiseland (+0:34), de Duitse Denise Herrmann, de Tsjechische Marketa Davidova (beiden +0:48) en de Wit-Russische Dzinara Alimbekava (+0:50) binnen een minuut. Chevalier en Elvira Öberg begonnen met een misser, waardoor Røiseland in de buurt kwam van de Française en Öberg samen met Alimbekava en Herrmann de volgende ronde in ging.

De tweede schietbeurt leverde een eerste misser op voor Hanna Öberg, die de leiding op de foutloze Røiseland zag krimpen tot tien seconden. Alimbekava volgde samen met de ook nog foutloze Tiril Eckhoff op een kleine halve minuut, terwijl met Ingrid Landmark Tandrevold een derde foutloze Noorse voorbij ging aan Elvira Öberg en Chevalier, die één en twee extra missers schoten.

De derde schietbeurt leverde nog een misser op voor Öberg, maar dit keer ook voor Røiseland, terwijl Eckhoff foutloos bleef en precies samen met de andere twee de ronde weer in dook. Alimbekava en Tandrevold schoten één misser en moesten wat afstand laten, de Canadese Emma Lunder en de Zweedse Johanna Skottheim stegen met beiden vijftien treffers inmiddels van de negentiende en twintigste stek naar plek zes en zeven.

Røiseland, Eckhoff en Öberg kwamen gezamenlijk aan bij de laatste schietbeurt, waar Røiseland als eerste de mist in ging. Öberg deed dat ook, maar Eckhoff bleef foutloos en dook ruim als leidster de slotronde in, 23 tellen voor de andere twee. Eckhoff's overwinning kwam zo niet meer in gevaar, terwijl Røiseland overtuigend afrekende met Öberg. Alimbekava pakte op enige afstand met plek vier haar beste resultaat ooit, voor Skottheim, Tandrevold, Franziska Preuß en Elvia Öberg.