Kerk met historische New Yorkse Liberty Bell door brand volledig verwoest

Een historische kerk in Manhattan New York die de New Yorkse Liberty Bell herbergt is zaterdag verwoest door een brand. Het gebouw, dat dateert uit 1892, is de thuisbasis van een congregatie die al bestaat sinds Nederlanders er begin 17e eeuw een nederzetting onder de naam Nieuw-Amsterdam stichtten. Zo meldt de Gelderlander.

Rond 5 uur 's ochtends plaatselijke tijd, begon de brand in een leegstaand gebouw van vijf verdiepingen op de East 7th Street. De brandweer was binnen drie minuten ter plaatse, zei assistent-chef van de brandweer van New York John Hodgens. Het vuur verspreidde zich uiteindelijk naar de Middle Collegiate Church, die zich direct achter het in brand geraakte gebouw bevindt.  Minstens vier brandweerlieden raakten gewond. Het blijft onduidelijk wat de eerste brand heeft veroorzaakt, de brandweer is een onderzoek gestart.

Vlammen schoten vanaf het dak en het statige voorraam van de kerk gloeide van de brand binnenin. 'We zijn er kapot van. We zijn net zo beschadigd als onze geliefde kerk,'zei dominee Jacqueline J. Lewis.  Van de ruim 120 jaar oude Middle Collegiate Church. 'We danken God dat er geen mensenlevens verloren zijn gegaan.' De klokkentoren van de kerk herbergde een kerkklok die in 1729 in Amsterdam werd gegoten. Hij stond bekend als "New York's Liberty Bell" omdat deze klok werd geluid om de ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring in 1776 te vieren . De klok werd ook gebruikt bij speciale Amerikaanse gebeurtenissen zoals de herdenkingen van de aanslagen van 11 september en de inauguraties en dood van Amerikaanse presidenten.