Olympische marathonlimiet voor Van Nunen, Futselaar en Deelstra

De marathon van Valencia heeft voor de Nederlandse atleten behoorlijk succes opgeleverd. Bart van Nunen, Frank Futselaar en Andrea Deelstra plaatsten zich allemaal voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Bij de mannen stond de limiet op 2:11.30 uur en op een 41e plek passeerde Futselaar met een ware snoekduik de finish...in 2:11.30 uur. Van Nunen was op dat moment al binnen en liep met 2:10.16 een prachtig nieuw persoonlijk record, terwijl de al voor Tokyo geplaatste Abdi Nageeye in 2:07.09 als vijftiende finishte.

Overigens is olympische deelname voor met name Van Nunen en Futselaar nog niet zeker: Khalid Choukhoud gaat vermoedelijk nog een poging wagen en Björn Koreman wil ook nog een gooi doen naar een olympisch ticket. Dat zou deze week in Polen al gebeuren, maar nadat die wedstrijd werd afgelast hoopt hij het komende week in Wenen alsnog te kunnen proberen.

De winst bij de mannen ging naar de Keniaan Evans Chebet, die exact twee minuten van zijn persoonlijk record af liep en in 2:03.00 uur de zevende tijd ooit noteerde. Hij finishte vier seconde voor landgenoot Lawrence Cherono, terwijl ook de Ethiopiër Birhanu Legese (2:03.16) en de Keniaan Amos Kipruto (2:03.30) ruim binnen de top-20 aller tijden finishten.

Peres Jepchirchir uit Kenia pakte in 2:17.16 de winst bij de vrouwen, de vijfde tijd ooit gelopen. Ze finishte voor Joyciline Jepkosgei en de Namibische veterane Helalia Johannes. De 35-jarige Andrea Deelstra finishte als zestiende in 2:28.28 en bleef daarmee twee tellen onder de olympische limiet. Jill Holterman debuteerde in een keurige 2:34.52 uur.