Noorse biatleten domineren in estafette

heywoodu

In het Finse Kontiolahti hebben ook de mannelijke biatleten de eerste estafette van het World Cup-seizoen achter de rug. Het werd uiteindelijk niet echt een al te spannende strijd, hoewel dat gezien de dominantie van de Noren niet echt verrassend genoemd kan worden.

Drie landen sloegen een gat dankzij de startlopers: Noorwegen met Sturla Holm Lægreid, Duitsland met Erik Lesser en Wit-Rusland met de verrassende Mikita Labastau, een trio dat het stokje overgaf aan respectievelijk Vetle Sjåstad Christiansen, Roman Rees en Sergey Bocharnikov. De verschillen achter de drie waren nog niet heel groot, de VS en Rusland volgden binnen tien seconden en de top-18 zat nog binnen een minuut.

Christiansen en Rees hielden hun teams voorin, Zwitserland volgde dankzij een ijzersterk optreden van Benjamin Weger. Tarjei Bø en Arnd Peiffer namen het over voor Noorwegen en Duitsland, Jeremy Finello was de volgende Zwitser en met nog zeven teams binnen een halve minuut was het verder nog altijd spannend genoeg.

Bø vergrootte de Noorse leiding en gaf het stokje over aan broertje Johannes Thingnes, terwijl Peiffer de tweede plek vast wist te houden en Benedikt Doll op pad stuurde. Martin Ponsiluoma hielp de Zweden van de tiende naar de derde plek, Finello en de Rus Eduard Latypov deden ook nog mee om de podiumplekken. Sebastian Samuelsson (Zweden), toptalent Niklas Hartweg (Zwitserland) en Alexander Loginov (Rusland) leken te gaan strijden om de tweede plek, hoewel Doll dan wel eerst bijgehaald moest worden.

Johannes Bø had al zijn drie extra patronen nodig om de strafronde bij de eerste schietbeurt te vermijden, Doll en Samuelsson konden het gat verkleinen naar 15 en 24 seconden en ook Loginov zat nog vlak achter de Zweed. Bij de laatste schietbeurt hield Bø het hoofd koel en dus dook hij meer dan een halve minuut voor de rest de slotronde in, waarmee de Noorse zege wel zo goed als binnen was.

Samuelsson nam de tweede plek namens Zweden over van Doll, die een extra patroon meer nodig had. De Noorse overwinning kwam inderdaad geen moment meer in gevaar, ook een kapotte stok kon Bø niet in de problemen brengen. Samuelsson langlaufde overtuigend naar de tweede plek en Doll werd niet meer bedreigd door Loginov, waardoor Zweden en Duitsland het podium completeerden.

Met Thierry Langer, Florent Claude, Tom Lahaye-Goffart en Pjotr Dielen wisten de Belgen in tegenstelling tot vier andere landen te voorkomen dat ze een ronde achterstand aan de broek kregen, wat de ploeg een prima twintigste plek opleverde.