Slecht ijs gooit World Cup rodelen op een hoop in Altenberg

heywoodu

In het Duitse Altenberg is de tweede World Cup rodelen van de winter alweer afgesloten. Dat gebeurde in bijzonder lastige omstandigheden: vanwege het weer verslechterde het ijs nogal snel, waardoor de boel flink op een hoop gegooid werd.

Mannen
Het was relatief warm en er stond een flink briesje in Altenberg, waardoor de eerste run bij de mannen vrij simpel samengevat kon worden: het sloeg nergens op. De Russische regerend World Cup-kampioen Roman Repilov had de mazzel dat hij halverwege het veld van ruim dertig mannen mocht starten en noteerde de snelste tijd, daarna ging de baan er in bijzonder rap tempo aan en geen enkele van de toppers kon ook maar in de buurt blijven.

De Duitser Felix Loch deed het met 0,602 seconden achterstand op een zeventiende plek nog het best. De Italiaan Dominik Fischnaller stond 24e op 1,017 seconden, de Rus Semen Pavlichenko bleef op 1,044 seconden en de 25e positie steken en de Oostenrijker Jonas Müller kwam niet voorbij de 27e plek op 1,111 seconden.

Kort achter Repilov stonden dan ook vooral mannen die voor hem naar beneden waren gegaan, aangevoerd door de Oostenrijker Reinhard Egger (+0,097) en de Let Arturs Darznieks (+0,119). Daarachter volgde nog een Oostenrijks-Lets duo: Wolfgang Kindl (+0,129) en Riks Rozitis (+0,203), met de Rus Stepan Fedorov (+0,262) en de Oostenrijkse olympisch kampioen David Gleirscher (+0,304) nog in een gevaarlijke positie met het oog op de omgekeerde startvolgorde in run twee.

In run twee had Pavlichenko lange tijd de leiding in handen, waarna de baan inderdaad veel langzamer werd. Toch hield Loch ruim drie tienden over en pakte hij de leiding, die hij ook met nog slechts zes man te gaan in handen had - niemand kwam in de buurt, zo viel David Gleirscher tien plekken terug en leverde Fedorov zonder noemenswaardige fouten dertien plaatsen en meer dan een volle seconde in.

Ook Rozitis was buiten zijn fout om volstrekt kansloos, Kindl deed het uitstekend door slechts vijf plekken te verliezen, wat Egger vanaf plek twee vervolgens ook deed. Zo stond alleen Repilov nog boven met zes tienden voorsprong op Loch, een eeuwigheid in het rodelen. Toch verloor hij met een foutloze run een volle seconde, de Rus werd vijfde. Loch pakte zo vanaf plek zeventiende winst, voor landgenoot Max Langenhan - zijn beste prestatie ooit - en de Let Kristers Aparjods, terwijl Pavlichenko van 24 naar vier steeg.

Estafette
Met Andrea Vötter, Kevin Fischnaller en Ludwig Rieder/Patrick Rastner nam Italië als eerste topland aan de start de leiding, waarna het volgende topland hun tijd niet haalde: Kendija Aparjode en haar broer Kristers Aparjods waren bij elkaar sneller, maar de gebroeders Andris en Juris Sics leverden driekwart seconde in namens Letland.

Tatiana Ivanova en Semen Pavlichenko gingen voor Rusland samen tot op de duizendste gelijk op met Vötter en Fischnaller, maar Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov verloren 0,230 seconden op de Italianen. Voor Oostenrijk ging Madeleine Egle al snel flink de fout in, wat voor David Gleirscher en Thomas Steu/Lorenz Koller onmogelijk goed te maken was.

Zo stonden alleen Natalie Geisenberger, Felix Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken nog boven, het Duitse 'dream team'. Verrassend genoeg leverde Geisenberger 0,157 seconden in bij Vötter, waarna Loch zelfs nog een paar tienden verloor - het ijs was duidelijk lang niet zo goed meer als eerder in de wedstrijd. Eggert en Benecken stonden zo voor een onmogelijke opgave, sterker nog: met 0,622 seconden achterstand eindigden ze slechts als vierde.

De winst ging zo naar Italië, een mooie revanche na vorige week: Vötter sloeg daar naast het estafettebordje en de ploeg werd gediskwalificeerd. Rusland en Letland completeerden het podium en daarmee werd het weekeinde in Altenberg afgesloten met vier winnende landen in de vier disciplines.